Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Érkezés - nyolc Oscar díj jelölés

2016. október 26. - scal

#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%() #&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%() #&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()#&@{ >< ł;>Ł$ß  Ä|\đä []Đ¤ß *>¸¨  ´˙`˛°˘ˇ^˘° +!%()

arrival.jpg

Ezután az érzelem dús bevezető után azt hiszem nyugodtan kijelenthető, hogy az idei Star Trek film év sci-fi pozíciója igencsak megingott, vagy akár romba is dőlt, mert az Érkezés egy elsöprő erejű film... ha túl tudod tenni magad azon, hogy ennyire realizálni, és tudományos szintre helyezni egy fantasztikus filmet már nagyban veszélyezteti a szórakoztató faktort. Sokszor és sokan akarták már megfilmesíteni az első kapcsolatfelvételt egy idegen fajjal. Ezek rendre be is villannak a film nézése közben. Az egyik leghíresebb kétségkívül a Harmadik típusú találkozások Spielbergtől, ahol végül is a Kodály módszer és a zene lett a kommunikáció alapja. Aztán ott van a Kapcsolat Zemeckistől - hm, csak most... ööö kapcsolok, csak nem fel akart érni a mesteréhez -, ahol a matematika alapjait, mint univerzális értelmezési rendszert használták, és akkor már ne feledkezzünk meg a Csillagkapuról se, amire a filmben többször is - bár lehet nem szándékosan - utalnak.

A történet szerint tizenkét darab minimalista, kagylóhéjszerű űrhajó egyszer csak leszáll a Föld különböző pontjain, azonban a lebegésen kívül egyelőre semmit nem csinálnak. Minthogy nem lehet tudni mit is akarnak itt, ezért a legfőbb feladat, hogy elkezdjen a két faj kommunikálni egymással. A tizenkét régióból természetesen az amerikai szemszöget kapjuk meg, valamint nagyobb szerephez jut Kína is - ki más. Az USA megkeresi a legjobb nyelvészüket, őt alakítja Amy Adams és hozzácsapják a Jeremy Renner játszotta tudományos analizáló munkatársat is. Persze ennél jóval nagyobb apparátus dolgozik az ügyön, de ez a film róluk szól, néha morrant egyet Forest Whitaker, aki most már évek óta nem találja a helyét, szerep szinte egy az egyben kimerül abban, amit húsz éve játszott Kurt Russell a Csillagkapuban. Értsd: ő is ezredes, és ő is egy tuskó, akinek mindig mindent el kell magyarázni, mert számára nem világos, hogy micsoda fordulóponthoz érkezett az emberiség.

Renner nagyszerűen asszisztál a feladathoz, tulajdonképpen a film összes poénja neki köszönhető, bár nagyon érződik a filmen, hogy ezt véresen komolyan gondolták, ami jót is tett a műnek. A fő attrakciót azonban Adams viszi végbe, teljesen biztos vagyok az Oscar jelölésében, még az se kizárt, hogy meg is kapja, élete alakítását nyújtja, de legalábbis az elmúlt tíz évét. Annyi érzelem rajzolódik ki az arcán, sokszor úgy, hogy meg se szólal, hogy arra szavakat nem találok, az egész filmet gőzerővel viszi a hátán. Különösen azok után nagy teljesítmény ez, amiket leművelt Lois Lane-ként az utóbbi két Superman filmben. Akiről még érdemes beszélni, az Tzi Ma Shang tábornok szerepében, jól építik fel a karakterét, és egy rövid, de annál emlékezetesebb jelenetben teljesedik ki.

arrival-2016-screen2.jpg

Denis Villeneuve a nagyszerű Fogságban, és a..., hát maradjunk diplomatikusak... megosztó Sicario után ismét egy lebilincselő és nagyívű filmet tett le az asztalra, ami azonban nagyon trükkös. Igazából elsőre baromi unalmas, mert annyira tudományosan nézik a kapcsolatfelvétel lehetőségét, hogy azt sehogy sem tudták érdekessé tenni. Azonban a film közben észrevétlenül építget egy második szintet, és emiatt olyan baromi erős lesz a lezárás, hogy legszívesebben azonnal néztem volna újra az egészet, mert akkor már érteni is fogom mindazt, ahol elsőre a sötétben tapogatóztam. Mert a koncepció úgy kívánta hogy érezd magad elveszve, ahol semmivel kapcsolatban sem lehetsz biztonságban, elvégre egy mukkot nem értesz a hangokból, az idegen lények a lehető legtávolabb állnak a humanoid sztereotípiától, az írásjelek megszülése az első olyan áttörés, aminél lehet érezni a közeledést.

Mindezt elképesztően letisztult képi világ támogatja meg, már maga a hajó designja, vagy az utazás annak belsejébe, a nagy totálok, a helikopterek az esőben, tökéletes, szinte vonalzóval és körzővel mért az egész látvány, még arról se hiszem el, hogy CGI amiről tudom, hogy az. Zenei téren már nem vagyok ennyire elégedett, fogalmazzunk úgy, hogy korrekt, a hangzások ellenben megint eszméletlen jók, egyik másik szinte belefagyasztja az emberbe a... vért. Mindez alátámasztja, hogy itt és most valóban egy idegen fajjal állunk szemközt minden szempontból. Ettől pedig a filmnek eszméletlen jó atmoszférája alakul ki, ami beszippantja a nézőt, és nem ereszti még az apróbb hiányosságok ellenére sem. Ami elsősorban a film lassúságában keresendő, különösen annak első felében, és az olyan szőrözésekben, mint amikor ráébredtem, hogy az idegen lények egy az egyben egy Mérhetetlen Vénre, egészen pontosan Cthulhura emlékeztetnek.

Rossz klisé továbbá, hogy vajon kik támadják meg elsőnek az űrhajót, és maga az az elgondolás, hogy miért is támadnánk a valóságban egy olyan fajra, akik képesek voltak ellátogatni hozzánk? Nem elképzelhető, hogy az arzenáljuk egy picurkát fejlettebb, és meg se karcolnánk őket? De félre gond, mert ezek nem olyan zavaró hibák, hogy az Érkezés élvezetét elrontanák, ahogy írtam tavaly a Marsi kapcsán, nagyon örülök, hogy évről évre érkezik egy igényes, és elgondolkodtató sci-fi Hollywoodból... érkezik, érted, ez nagyon jó volt... Neked meg ha jót akarsz magadnak, gondoskodj arról, hogy időben érkezz, amikor az Érkezés megérkezik a mozikba.

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2016.10.27. 00:32:09

Felkeltetted az érdeklődésemet a film iránt...csak el ne felejtsem hogy van:)

Ugyanis mindenképp megvárom amíg lesz magyar szinkronnal: ezt a szájba..szott holivúdi útószinkronos suttogást nem bírom elviselni, annyira idegesítő, mesterkélt, gagyi fos hogy már fáj....lemerem fogadni hogy közben meg a háttérzaj tízszer erősebb, hogy mindenképp frászt kapj...főleg a moziban..

Ebből a csajból meg nem nézem ki ennyiből hogy háromnál több mimikája lenne..de legyen, csak ne suttogna:D

2016.11.16. 20:12:20

hát ez bizony egy elég rossz film, mondjuk amy adams meg pár jó kép miatt majdnem megérte megnézni de sajnos csak majdnem:(

2016.11.16. 23:40:06

@scal:

kösz az ajánlást, de

hold-gravitáció-csillagok között-mentőakció-érkezés
ennyi elég volt az utóbbi évek "hard sci-fi"-nek nevezett vonulatából, ha sci-fi, akkor az legyen háttér, mese, de ilyenekből többet nem kérek.
egy alműfajjal gyakorlatilag végeztem

Oldfan 2017.03.12. 11:19:09

Durr a közepébe. Szerettem volna látni egy értelmes sci-fit, így belevágtam. Nem kaptam meg. amit reméltem. Lassú, kissé unalmas film, bár van benne szeretnivaló is, a két főszereplő karakternek köszönhetően. Sajnos, számomra a történet elég vérszegény volt, és pont gondolati vonalon, pedig úgy tűnik, arra óhajtották kihegyezni a mozit és nem az akciókra. Viszont ha lehántjuk a körítést, akkor csak az évtizedek óta ismételgetett amerikai sci-fi közhelyek maradnak. Pár péda:
1. A katonaság paranoiás, a Föld minden pontján, kivétel nincs. Elég egy szó felbukkanása, - fegyver - és máris fixre veszik, hogy egymásra akarnak minket uszítani az idegenek. Mintha kéne... Ráadásul lábasfejűék rögtön valami központi, mindenható hatalmat keresnek a bolygónkon, akivel egyezkednének. "Má' mért, he?" Túl sok disztópiát olvastak rólunk? Hol? Az elvakult G.I Joe banda készséggel lövöldözne egy idegen fajra, amely szemmel láthatóan magasabb technológiát birtokol mint mi. Eszükbe sem jutna, hogy kölcsön kenyér visszajár? Pont nekik nem, akik erre készülnek nap mint nap? Az, hogy az alienek rosszakaratára valós bizonyíték nincs és nem tesznek semmi károsat, "nem zavarja" őket. Persze, a háttérben mutatott civil közösség semmivel nem különb, sőt, még elvakultabb. Tényleg ilyen bunkó az emberiség? A normális reakciók miért nem kaptak teret a történetben?
2. Miután az emberiség VÉLETLENÜL SEM FOG ÖSSZE, a döntéshozók meg vakok és süketek, jön egy TALÁLÉKONY ÉS BELEÉRZŐ EGYÉN, és lazán, EGY ötlettel megoldja a világválságot. Ja, ahogy az lenni szokott... az amerikai mozikban.
3 Nagyon tudományosak és alaposak vagyunk a részletekben, ezért aztán belevesszük, hogy elegendő EGY másik nyelvet elsajátítani, - bár az legalább földönkívüli - és mindjárt minden részletében látjuk az idővonalat, AZ ÖSSZES KÖVETKEZMÉNYÉVEL. Azzal a csodás képességgel, amely messziről jött barátainknál kifejlődött, gondolom pár százezer év alatt. Itt elég rá másfél óra, hogy kialakuljon egy földlakónal. Szophoklész dörzsölheti a kezét a túlvilágon. "Sok van mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb." Szegény idegen faj!Tudják, hogy háromezer év múlva ránk fognak szorulni. Nem csoda hát, hogy idejében loholnak a Földre. Kevés az esélyük. Tartok tőle, a filmben mutatottak alapján, hogy miattunk kihalásra ítéltettek. Egyedüli reményük, hogy mégis volt bennük annyi józan ész, hogy nem árulják el a bolygójuk helyét a világegyetemben.

Nem sorolom tovább. Azt hiszem, ennyiből is kiderült, a "hard sci-fi" jelzőt én erre a mozira nem alkalmazom, ahhoz túl sok minden félrement benne.Egyébként az alkotók szándéka tisztességes, ez azért jól követhető. A kivitel, - díszlet, zene fényképezés - teljesen rendben vannak. A színészekre sincs panaszom, de számomra igazán emlékezeteset sem produkáltak. Kivéve a fentebb már emlegetett Whitaker, aki tényleg steven seagali színészi eszköztárral alakít. Egyszerűen borzalmas minden jelenete, de az ég szerelmére, ha emiatt jut eszembe a mozi, tényleg baj van. Tudom, mindez erősen szubjektív, így hát akit elbűvölt a főszereplő hölgy, ne érezze magát ízlésében támadva.

Úgy foglalnám össze, hogy számomra ez jó szándékú, de egyszer nézős mozi. Kihagyott lehetőség, amiért kár.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.03.12. 11:42:46

@Oldfan:

Üdv, Oldfan koma újra a fedélzeten! Eleddig kihagytam ezt a filmet (mondjuk, nem tudatosan, csak így alakult), de most majd rácuppanok. Villámkritikád alapján azt hiszem, nem filozofikus sci-fire, inkább egyfajta vígjátékra érdemes készülnöm. :)

Oldfan 2017.03.12. 12:54:00

@Field64: Az ember vagy káromkodik vagy röhög, ha túl sok logikai bukfenccel botlik össze egy történetben. Néha beválik, mint nézőcsalogató. A ZS kategóriás moziknak is mekkora táboruk van, ugye?
De ne legyek igazságtalan a filmmel, azért nem az emlegetett kategóriába tartozik. Mindenesetre szólok, hogy a rekeszizmaiddal fölösleges volna extra edzést végeztetned a mozira készülvén. :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.12. 13:57:05

@Oldfan: Nekem nem ezek voltak a problémáim a filmmel, mint amiket leírtál, viszont komolyabban belegondolva, teljesen igazad van.

Oldfan 2017.03.12. 14:45:50

@Santino89: "Komolyabban belegondolva?" Ennyi év után még mindig ilyesmire merészkedel a filmekkel kapcsolatban? Vigyázz vele, ebből gyomorfekély lehet...:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.12. 15:02:04

@Oldfan: "3 Nagyon tudományosak és alaposak vagyunk a részletekben, ezért aztán belevesszük, hogy elegendő EGY másik nyelvet elsajátítani, - bár az legalább földönkívüli - és mindjárt minden részletében látjuk az idővonalat, AZ ÖSSZES KÖVETKEZMÉNYÉVEL. Azzal a csodás képességgel, amely messziről jött barátainknál kifejlődött, gondolom pár százezer év alatt. Itt elég rá másfél óra, hogy kialakuljon egy földlakónal. "

ezzel nem értek egyet, sokan megemlítették, de nekem ez pont tetszett a filmben, szerintem itt azt a pontot fogták meg, amikor tanulsz egy idegen nyelvet, és a sok sok küszködés meghozza gyümölcsét, és már nem fordítod a szavakat a fejedben, hanem csak egyszerűen érted, és észre se veszed hogy idegen a nyelv amit olvasol, amin kommunikálsz, ez van akinek évek alatt jön elő, van akinél sosem, van akinél hamarabb, szóval film persze, fel kellett gyorsítani, de ne feledjük, hogy a csaj nyelvész

Oldfan 2017.03.12. 16:11:01

@scal: Csakhogy itt nem jobb kommunikációs képesség megjelenéséről van szó, hanem a földi élet fejlődése során kialakult időszemléletünk teljes átalakulásáról. Ez gyakorlatilag mutációval ér fel, ami képtelenség az egyén esetében, legalábbis olyan"megvilágosodással, " hogy biztosabban olvas egy szöveget vagy ért meg szóbeli közlést. JÁTÉKfilm vagy nem, erre jobb választ kellett volna adni. Még azt is jobban elfogadtam volna, hogy a belső térben történő látogatásakor kap valami agyi gyorsítót. Nem probléma az egy fénysebességgel röpködő fajnak.:)
Ha már nyelvészet: Hogyan képes egy emberi számítógép az idegenek írásából - egy kacsakaringó itt, egy másik ott - bonyolult, egymástól ugyancsak eltérő ELVONT fogalmakat azonosítani úgy, hogy előzetesen nem próbálják azokat közösen felfogni? Hiszen sokáig a "szerszám" és a "fegyver" szavak tartalmának meghatározása sem egyértelmű a két faj között. Elég "deus ex machina" megoldás volt számomra, hogy erre egy program simán képes.
Jó-jó, egy moziban nem lehet mindent megindokolni, de tudományos igénynél azért az előrevivő kritikus fordulatokat csak illik. Úgy vélem, az említettek azok, és ezért vártam több ötletet az íróktól.
süti beállítások módosítása