Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kopogás a kunyhóban

2023. február 07. - scal

Hát igen, volt idő, amikor mindenki epekedve várta az új Shyamalan filmet, mert ha el is múlt az idő, amikor olyan igazán átütő erejű filmeket készített, mint a Hatodik érzék, vagy a Sebezhetetlen még mindig eszméletlen hangulatos alkotásokat pakolt le az asztalra. A falut, vagy a Jeleket rendkívül sokan nem szeretik, hibáik száma is végtelen, de azt azért nehéz elvitatni tőlük, hogy kétségkívül rendelkeznek egy nyugtalanító atmoszférával, ami végig ott vibrál a film egészében. No mára ennyi sem maradt.

585268_1674118912_5547.jpg

Lélektelen, dögunalmas, érdektelen filmek tömege, bérmunkák zsinórban, mint Az utolsó léghajlító, vagy a Föld után, nagy nehezen kiizzadott egy Széttörvét, ami rajtam kívül érthetetlen módon mindenkinek tetszett a világon, de csak azért, hogy utána rögtön el is rontsa az Üveggel, és egyben meg is alázza egyik legnagyobb sikerét. És most itt vagyunk 2023-ban, amikor előáll ezzel.

No de. Csodálatos filmünk nem egészen öt percig működik is, mert abban azért van kraft hogy egy hat éves kislány szöcskéket gyűjt a nyíló réten, aztán a fák közül kilép az 500 kilós Dave Bautista és jámbor módon ilyeneket kérdez, hogy: - Szeretnél a barátom lenni? Mit csinálsz itt kislány? Merre laksz? Egyedül vagy? Pusztán a kontraszt ott sejteti a tragédiát, ami bármelyik pillanatban bekövetkezhet. De azután sajnos kiderül, hogy ez a film nem a Szalmakutyák utánzata akar lenni, hanem valami teljesen komolyanvehetetlen baromság, ami éppen csak kihúzza másfél órán át.

Mindezek ellenére a történetben lett volna lehetőség, elvégre egy olyan dekadens világban élünk, ahol az a trendi, hogy a felvilágosult embernek már lassan hite sincs, és azt meghagyja a harmadik világban vegetáló szegényeknek, vagy éppen vallási fanatikusoknak. Tegye a szívére a kezét mindenki, betör a lakásba négy idegen és azt állítja ha nem ölöd meg vagy a párod, vagy a gyereked akkor vége a világnak. Ki az, aki ezt elhinné? A rommá varrt Bautistának speciel azt nem hiszem el, hogy ártalmatlan tanárbácsi! Aztán jönnek szépen a jelek, de hát mindent meg lehet ma már magyarázni racionálisan is, úgyhogy, ha csak nem jelenik meg a Jóisten és nem tesz valami igazi csodát ebből nem lesz trancsír.

kopogas-a-kunyhoban.jpg

A filmet ráadásul megfűszerezték a mai kor elvárásai szerinti PC jegyekkel is. Mert a vidéki faházukban élő családnak mindkét tagja férfi, akiket Apu 1-nek meg Apu 2-nek hívnak, elvégre az apa férfi, az anya meg nő... Nevelgetik az ázsiai, nyúlszájú kislányukat, és hogy lássuk mennyire műveltek, akkora könyvtárral rendelkeznek, amit én még életemben nem láttam egyetlen hétvégi nyaralóban sem. Szóval hiteltelen és mesterkélt, műanyag ízű az egész film, ahol az egyetlen pozitívumként Bautistát illene megemlíteni, de ő is idővel önmaga paródiájává válik. Még az se nagy vigasz, hogy a film Paul Tremblay "siker" könyve alapján készült, vagyis nem Shyamalan agyából pattant ki ez a marhaság.

De ettől még meg lehetett volna ezt rendezni érdekesen meg úgy, hogy tele legyen feszültséggel. Bill Paxtonnak amúgy már sikerült annó mindezt elérni a 2001-es Isten haragjában. Nagyon hasonló a két film, csak amíg ott minden működött, itt nagyjából semmi. Se egy suspense, se egy csavar. Különösen úgy nagy truváj, hogy Paxton nem rendező volt, csak Hudson a Bolygó neve halálból, és mégis jobban érezte mi kell ide, mint a csodagyermek Shyamalan. Ő nem érzi, hogy valami jó kellene tőle most már, ami visszaadja az emberek bizalmát? Egyáltalán törődik még a nézőivel? Egyáltalán törődnek még vele a nézők? Jah igen ő az az indiai, akinek egyszer volt valamikor egy jó filmje, és azóta valamiért engedik rendezni. Scorsesenek kicsit több jó filmje volt, és neki meg a Netflixnél kell kuncsorogni.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2023.02.10. 18:34:18

"(...)csak Hudson a Bolygó neve halálból" - és az már smafu. hogy a predátor és a terminátor is kinyírta, a Holy Geek Trifecta tulajdonosa? :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.02.10. 21:13:25

@szekőcei: igaz, létezik egy ősi prófécia, hogy akit a három szuperszörny kinyír, az hirtelen megvilágosodik és mesteri filmrenedzővé válik :D

Gery1987 2023.02.18. 17:57:34

"ah igen ő az az indiai, akinek egyszer volt valamikor egy jó filmje, és azóta valamiért engedik rendezni."

Mert indiai és most nagyon edukáció van meg PC.
süti beállítások módosítása