Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megdönteni Hajnal Tímát (2014)

2024. július 31. - scal

Hajnal Tímea remélem te vagy az, és dugni jöttél!

614.jpg

Hát, ez a film ma már konkrétan nem készülhetne el. Pedig nagyon úgy néz ki, hogy Herczeg Attila rendező - akinek azóta is ez az egyetlen filmje -, és Csurgó Csaba forgatókönyvíró - akit legutóbb az egekbe magasztaltam az Így vagy tökéletesért - nem csak romantikus komédiát készített tíz éve, de egy azóta is túlszárnyalhatatlan, féktelen és vad kultfilmet arról mit tesz az emberrel az elfojtott vágy hajszolása, és mi lesz akkor, ha megtörténik az elképzelhetetlen, annak beteljesülése. No akkor? Akkor vajon másnap felkel a Nap? Nem is értem, hogy nem nézhettem meg ezt a filmet már jóval korábban? De tudjátok mit, nem baj. Mert most úgy hatott, mint egy falat kenyér, sőt mint az életető lélegzetvétel két hosszantartó lebukás között. Mert nem viccelek, ez a film, ma már semmilyen formában nem készülhetne el. Hogy egy film központi kérdése arról szóljon, hogy egy nőt tárgyiasítsanak, és akit mindenki, de szó szerint mindenki meg akar kapni, és még viccet is csináljanak belőle? No hát az aztán teljesen elképzelhetetlen.

A veszprémi filmfesztiválon, egyik este Szabó Simon volt a DJ. Kérdezgettem az asztaltársaság résztvevőit, no felismeritek? Moszkva tér, Megdönteni Hajnal Tímeát? Hát aki nem ismerte fel, na annak mondom, hogy ő volt a Bögöcs, be is teszek ide alulra egy képet, nem sokat változott, kicsit kevesebb haja lett. Én nem kedveltem Szabó Simont, mert a legtöbb filmjében ugyanazt az egy karaktert adja, a nagyhangú, bömböli, benga, tapló barmot. És tudjátok mit? Ebben a filmben is ugyanezt csinálja, csak valami olyan szinten csúcsra járatva, hogy az attól már átesik a karikatúra mezsgyéjén, és mindettől egy csapásra működőképessé válik. Erre nagyon ráérezhettek a készítők is, mert valójában Bögöcs ebben a filmben csupán egy mellékszereplő, ő indítja be a történéseket a paraszt, teljesen éretlen hozzáállásával, és utána jó hosszú időre el is tűnik. Viszont mivel narrátort csináltak belőle, és később a film címe is az ő egyetlen vágyát ragadta meg, így teljesen olyan mintha mégis róla szólba ez az egész. Nem is tudom láttam e ilyet valaha?

Bögöcs karaktere, amúgy csak filmen vicces, nyilván mindenkinek ismerős az iskolából a nagydarab, agresszív, magát nagyon viccesnek gondoló, de utolsó tuskó osztálytárs, akit legszívesebben mindenki a háta közepére kívánt. Itt is az ő szemszögéből látjuk elsősorban a dolgokat, előbb kapunk egy kis flashbacket milyen is volt '99-ben egy érettségi bál, annak minden nosztalgikus felhangjával. Majd jön a váltás és a 15. éves osztálytalálkozó, ahová eredetileg Bögöcsöt senki nem hívta, de persze mégis megjelenik. Lepukkantan, csórón, tréningruhában. Aztán ott van az egykori lúzer Dani, akiből teljesen átlagos, de mégis anyagilag stabil életet élő felnőtt lett. Barátja Gábor a csajozógép, aki továbbra is csak azt strigulázza kiket fektetett meg. A fapina Virág, aki, hogy saját traumáit kezelje pszichológusnak állt, és az iskola NAGYONJÓNŐJE, aki már akkor is nagyonjónő volt mielőtt igazán bejött volna neki az élet, és fotómodell, címlaplány meg lakóházfal dísz lett, Hajnal Tímea. Akit mindenki meg akart szerezni magának, Dani is, Gábor is, Bögöcs is, és mégse sikerült egyiküknek se.

megdonteni-hajnal-timeat-2.jpg

Mindenkinek van valami problémája, Pauszaniasznak az volt, hogy nem született királynak, Bögöcsnek meg az, hogy sosem kapta meg Hajnal Tímeát. Amikor azonban rajtakapja Danit, hogy éppen az ő álmát éli meg a ruhatárban, gyorsan felveszi az eseményt telefonra. Majd másnap kőkemény zsarolásba kezd, mivel Dani éppen a tökéletes esküvője szervezésének kellős közepén volt, mielőtt a Hajnal Tímea tökéletes lábainak kellős közepébe esett volna. És ekkor jön a fordulat nem pénzt akar a régi osztálytárs, hanem azt, amit Dani csak úgy ingyen megkapott. A Hajnal Tímeát két héten belül. Elvégre nehogy már, ami a suli egykori lúzerjének csak úgy összejött, az a legmenőbb, istenkirálycsászárnak ne legyen meg! Miután közel húsz évet csak erre várt. Hogy miképp az számára mindegy, de a Hajnal Tímea feküdjön le vele, és inentől indul be a cselekmény, hogyan vegyünk rá valakit, hogy dugjon azzal, akitől konkrétan a hányinger tör rá?

Kétségtelen, hogy az ilyen elmebeteg ötleteket meg kell filmesíteni. Aki volt már osztálytalálkozón az pontosan tudja, hogy ez a szeánsz amúgy is külön kóreset, mert ki nem mondott sértettségek, vágyak törnek a felszínre sok sok évvel azután, hogy az ember már azt hitte elzárta őket egy feneketlen kút mélyére. Maga az egész Hajnal Tímea jelenség is pont azért vicces, mert nagyon is valós problémát takar. Hát mennyien vagyunk mi férfiak, akik annak idején mind egy nő körül legyeskedtünk, és hogy utáltuk azt, aki végül elvitte az orrunk elől álmaink netovábbját. Hogy azután milyen lett életük a beteljesülés után az már máslapra tartozik. Még az a legjobb ha ráeszmélünk találkozáskor, hogy az illető megcsunyult, megöregedett, elhízott, de mi van, ha ugyanolyan szép maradt? Sőt, most gyönyörű csak igazán? Az se mindegy hogyan éljük saját életünket, görcsölve, befeszülve, folyamatosan a múlt dolgain rágódva, vagy kezünkbe véve az irányítást, változtatva hülyeségeinken, önmagukba nézve, úgy, hogy amikor visszanézünk, ne fájjanak azt elszalasztott lehetőségek. Hogyan is szól a mondás? Inkább bánjuk meg azt, amit megtettünk, semmint azt, amit csak megtehettünk volna!

És hát valóban humoros azt látni, hogy Bögöcs olyan szinten akarja Tímeával azt az egyetlen megváltó együttlétet, hogy szinte már a szájában érzi az ízét. Egész életének kisiklását ide vezeti vissza. Valójában nagyon is tiszta szerelem az amit Tímea iránt érez, de ezt képtelen normális úton kifejezni. Ugyanakkor Dani is elszalasztotta Tímeát, mert gyáva volt, mert nem hitt magában, és amikor bepótolta, a létező legrosszabbkor tette. Alkohol hatására carpe diem felkiáltással. Az egész filmben egyébként Dani felesége és az ő családja a legnagyobb klisé, azért irritálóak, meg úgy lettek megírva. Pedig, ha velük többet foglalkoznak az alkotók, ez a film nem csak szórakoztató, de intelligens is lehetett volna. Érdekelt volna Réka miért ilyen görcsös, egyáltalán mi hozta össze őt Danival, legalább egy beszélgetős jelenetet egy kanapén megérdemelt volna. Így sajnos a filmben el kell fogadnunk, hogy egy kiálhatatlan hárpia, aki gazdag, férjét berakta az apjához gürizni - említsük meg gyorsan Hirtling Istvánt jó volt látni -, és a legfontosabb problémája az életben, hogy marcipános vagy mogyorós tortát rendeljen az esküvőre.

43213.jpg

Ennél sokkal nagyobb baj, hogy bár Dani lenne a főszereplő, nem igazán kedvelhető. Miért kellene sajnálnunk? Mert van egy csodaszép felesége, egy jó állása, és mert vélhetően aranykalitkában tengeti életét, amit ő választott, és ami egészen odáig megfelelt neki, amíg el nem ment az osztálytalálkozóra, ahol eszébe jutott, hogy volt ám itt egy Hajnal Tímea is hoppá! Az egyetlen jellemvonása a Kis Hercegtől származik, csak ő nem kalapokat, hanem nyulakat rajzol, felesége meg is kéri, hogy foglalkozzon inkább az ültetési renddel. Simon Kornél sem hoz ki sokat a karakterből, és ez probléma, mert ő lenne a főhős, akit bezsaroltak, aki szar kapcsoltban él, és aki ennek ellenére megdugta a suli jónőjét. Hogyrohadnál meg! Semmi személyisége nincs, megérdemli az életét. Sunyi, hazug, és megúszásra játszik. Nem okos, nem szimpatikus, és még a suli legjobb nőjét is megfarkalta. Ez a bumeráng különösen a végén üt vissza, amikor már a romantika dominál a vígjáték helyett, és nekünk át kellene érezni a hős nagy traumáját. No chance buster!

A Hajnal Tímát alakító Osvárt Andreáról szintén nem sokat tudunk meg, de ez azért nem akkora baj, mert Osvártra írták az egész szerepet. Tündököl is benne, amikor csak lehet, ő az, aki elment külföldre, és megcsinálta magát, híres lett és hazajár haknizni. Vadítóan szexi ezzel a rövidre nyírt hajjal, a ruhái pedig, bármit felvesz, tényleg el lehet neki hinni, hogy megéri miatt kisebb hadseregeken is átverekedni magunkat. Neki is meg van a maga felületes kapcsolata, tudniillik őt is unja valaki, most éppen a Kamarás Iván által felületesen megformált Seggfej Róbert. És ebben is van valami, az igazán jó nők mindig a seggfejeket választják. Na miért? A PÉNZÉRT! Ergo Tímeának, aki állítólag fülig bele volt esve Daniba, csak az sose mert közeledni feléje, Dani jelentené a kalandot, az izgalmat, a változatosságot. És ezzel megint eljutunk oda, hogy Dani aztán minden csak nem az, aki egy kicsit is érdekes, legyen szó egyetlen fülledt éjszakáról. De hát az együttlétük is hol történik meg, egy minden romantikát és szenvedélyt nélkülöző, koszos ruhatárban.

Dani tehát nem egy elérhetetlen trófea, még ha igaz is az a képtelenség, hogy ez a nő tiniként Danira masztizva aludt el, akit jelenlegi életében Tímea mindenáron be akarna pótolni és meg akarna kapni. Az önzés is kizárt, miszerint Tímea azért akart volna Danival lefeküdni, hogy elrontsa a patikamérlegen kiszámolt esküvőjét, hiszen azt Dani gondosan titkolja előtte. Vagyis Tímea nyilván unatkozik, még azt sem mondja meg Daninak, hogy neki is van egy kapcsolata. Az viszont egyértelmű csalódás, hogy egy ennyire szexorientált filmben, ahol még a főcímet is rajzolt nyulak kúrják szét, mennyire kevés meztelenséget látunk. Hogy Osvárt nem vetkőzött lentebb annál, amit egy fehérnemű fotózáson is szívesen látnak az érthető annak tükrében, hogy a producer Andy Vajna nyilván nem akarta, hogy erről a filmről is azért beszéljenek, mint annó a Miniszter félrelép kapcsán. De hogy még a rázkódó melleket is elmosták, és hajakat tettek rá, bárkit is dugjanak meg a filmben az azért mégis csak túlzás.

Szerencsére Bögöcs mellett a filmet menti három alvó ügynök. Az örökös utcalányokat megformáló Szandtner Anna, a Dani barátját Gábort alakító Lengyel Tamás, és a Verát játszó Jordán Adél, akik szintén sok humoros fordulatért felelősek. Utóbbi kettőnél bár abszolút mellékszereplők, érdekes módon sokkal jobban odafigyeltek a kapcsolatuk bemutatására, Van hátterük, vannak vélt és valós sérelmeik, és összességében érdekesebb őket nézni, mint magát a fősodort. Jordán soha nem volt még ennyire szexi egyetlen filmjében sem - teljesen kinyílt mint egy kis virág -, bizonyos szempontból maga mögé utasítja még a címszereplő Osvártot is. Ráadásul kettősük közt meg van az a szikra, ami Osvárt és Simon között hiányzik, és leginkább ezért van halálra ítélve az egész összeboronálósdi. De szerencsére a sok hülyeség ellenére 2014-ben - bizonyos tekintetben mind a mai napig - mégis elég volt ahhoz, hogy maga mögé utasítsa a magyar vígjátékok 95%-át, és egy megismételhetetlen kultfilm formájában megmaradjon nekünk.

A filmről Santino korabeli kritikáját itt találjátok!

Ha tetszett a kritika, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.07.31. 07:04:39

Eddig kimaradt, épp ezért köszönöm az ajánlót.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.07.31. 14:12:45

@gigabursch: nagyon furcsa, hogy mostanában láttam csak én is, és tíz éven át bármikor megnézhettem volna kb :D de valami elbaszott baromságra számítottam amire nincs kedvem 90 percet áldozni... hm mire jó a Netflix

gigabursch 2024.07.31. 18:43:14

@scal:
Nem kell ehhez netflix...
süti beállítások módosítása