Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Koldus puskával

2013. április 09. - scal
Az elcseszett magyar címeknél néha csak a tükörfordítás a rosszabb. Jelen esetben a Hobo with a shotgun valahogy sokkal kúlabb, meg faszább hangzású, mint ez a vérgagyi "Koldus puskával", vagy legalább Csöves lenne, mert ugye már ott is annak szintek, és főhősünk a legalja. De szerencsére ez a legrosszabb pontja a filmnek. Azt hiszem Stallone elindított valamit amikor összekürtölte a nagy öregeket az első Feláldozhatókkal. A stúdiók elővették a régi nagyobb neveket, és mindenki belekezdett egy-egy önreflektáló ironikus projectbe. Ennek a hullámnak volt köszönhető, már a Machetében is feszítő Steven Segal, a nem rég mozikba került Erőnek Erejével, és a valószínűleg majd csak DVD-n bekúszó mai alanyunk.



Szegény Rutger Hauer nagy utat tett meg mire totálisan elfelejtették. A Szárnyas Fejvadász lázadó replikánsa, a Hitcher őrült stoppolója, vagy a Sólyomasszony délceg lovagja után viharos gyorsasággal következtek az elborult sci-fik, meg az akciók B-filmes szerepei. Az Őrült Stone - avagy 2008, a patkány éve, a Wedlock, vagy a Vak végzet még egész szórakoztató volt a maga módján, de a 90-es évtized nagyon sok legendát kinyírt, és Hauert is kegyetlenül elkaszálta. Nem igazán találta a helyét az új időkben, más szelek fújtak. Egy igazán említésre méltó szerepet sem tudnék felsorolni. Aztán váratlan fordulatként 2005-ben két remek filmben is kapott szerepet, egyik a Sin City, másik a Batman: Kezdődik volt és ha mást nem is azt bebizonyította, hogy ha kap esélyt még most is van az öregben lehetőség. Azonban egészen 2011-g várni kellett, hogy megkapja a jutalomjátékot, amiben aztán ugyanúgy otthon lehet mint anno a 80-as évek derekán, csak ezúttal már bizony nagypapaként.

A film története hihetetlen faék, Hope Town nem szolgált rá erre a névre, egy igazi pöcegödör, egy lepratelep, amihez képest Sin City egy törvénytisztelő mintatelepülés. Főhősünk itt ugrik le a vonatról, mert reméli új életet kezdhet, azonban hamarosan szembesülnie kell vele, hogy nem volt ez túl jó ötlet. A helyi kiskirály terrorban tartja a még valamennyire becsületes lakosságot, de a fiatalok inkább bűnöznek és drogoznak, a nők meg ha szerencséjük van kiállhatnak valamelyik sarokra... HA szerencséjük van.

Ebből lesz elege névtelen főhősünknek, és amikor látja, hogy tisztességesen nem képes összekoldulni még annyit se amiből egyszerű álmát - egy fűnyírót, hogy kertészkedhessen - megvalósítsa, hát inkább egy vadászpuskát vesz vagyonán, aztán olyan irtásba kezd, hogy kő kövön nem marad.

Jason Eisener filmje egyszerre retek rossz, és veszettül szórakoztató, igazi trash alkotás, bűnös élvezet, és még sorolhatnám, ami ráadásul rekord alacsony költségből - 3 milka - lett kihozva úgy, hogy teljesen korrekt akciókat láthatunk, a vér literszámra fröcsög és még Hauer bácsinak is juthatott belőle egy szelet, hogy elvállalja a főszerepet. Az elsőfilmes direktor egy 2007-es ötletét dolgozta ki nagy filmmé, amely a Machetéhez hasonlóan egy ál-trailer volt a híres neves Rodriguez-Tarantino Grindhouse projectben. Szerencsére Eisener nem követte el azt a hibát, mint Rodriguez, hogy a trailer jeleneteit minden áron be akarta emelni a nagy filmbe ahol ráadásul még nem is Hauer játszotta a hobót. Filmje végig pörgős, egyre nagyobb hatásfokon, egyre brutálisabb képekkel operál, egyedül egy helyen bicsaklik meg, ahol nyilván valami malaszttal teljes mondandót szerettek volna átadni, de szerencsére nem sokáig tart, meg hát ez nem is az a film. Amúgy is épp elég társadalomkritika, hogy a mindenki által lenézett csövesbe több emberség és gerinc szorult mint bárki másba a városban.

Összességében bármikor fogyasztható a film, ha nem veted meg az efféle alantas szórakozást, ha nem akarsz enni film közben, mert a vér, és bél itt dögivel fog az arcodba repülni. Ha pedig Hauer nagy tisztelője vagy, akkor egyenesen kötelező mondjuk egy üveg tequila mellé. Talán mondanom se kell, hogy a filmet hazánkban jelenleg még nem forgalmazza senki, elvégre még csak két éves, és ilyen filmeket, mint ez vagy a Super úgyse nézne meg senki...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.09. 11:42:51

ezen sírtam mikor néztem olyan rossz, hogy nagyon jó.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.04.09. 14:33:22

@doggfather: baszkikám te lassan több filmet nézel mint mi összesen :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.09. 14:45:03

@scal: :)
Nem tudok olvasni így pótolok. ;)
Ezt is még tavaly láttam, mikor kijött usában.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.04.09. 15:42:18

@doggfather: látni én is tavaly láttam, csak most jutottam el odáig, hogy meg is tudjam írni :D

Tolve 2013.05.30. 22:02:19

A "Koldus puskával" egyszerűen semmilyen cím. "A hobó sörétessel", mit kell ezt cifrázni? 70-es évek grindhouse-mozijait anyatejként használók párás szemmel ülik végig, kellemes darab.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.31. 08:02:03

@Tolve: le se kellett volna fordítani, ma már mindenki tudja itthon is, hogy mit jelent a hobo with a shotgun.

A hobo, meg a shotgun is "beépületk" a magyarba.
süti beállítások módosítása