Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Minden odavan - Cinefest 2013

2013. szeptember 19. - lisztes

Amikor megtudtam, hogy mégis miféle film a Minden odavan, hirtelen ez lett számomra a fesztivál legjobban várt mozizása. Szeretem azt, amikor valami egyszerű, de nagyszerű "szabályt" betartva készítenek egy filmet: itt például Robert Redfordon kívül senki más nem szerepel, mindössze egy recsegő rádióhang és egy másik ember keze az, amit látunk még. Szóval a kíváncsiságom foka az egekben volt, amikor katarzisra felkészülve beültem a terembe. Sajnos egy icipicit csalódnom kellett. Enyhén spoilerveszélyes írás következik!

allislost_big.jpg

Kicsit régebben már gondolkoztam azon, hogy hány olyan, viszonylag ismert film létezhet, amiben javarészt csak 1 szereplő játszik. Kapásból talán a legtöbben az Élve eltemetvét vágnák rá válaszként, pedig abban sem végig Reynoldsot mutatták, ráadásul vagy 10 különböző emberrel telefonált, ellentétben mai filmünk főhősével, aki mintha csak egy, a viccekből ismert székely férfi volna, csendben veszi tudomásul mindazt, ami történik vele. Gondolhatnánk esetleg, hogy majd a belső monológok... de NEM. Ezt a filmet nem lesz nehéz leszinkronizálni.

Szóval egy név nélküli férfi hajókázik egymaga az Indiai-óceán kellős közepén, amikor egy reggel arra ébred, hogy kilyukadt a vitorlása oldala, mivel nekiütközött egy kínai cipőkkel teli gazdátlanul lebegő konténernek. Az összes cucca elázik, köztük a rádió és a navigációs rendszer is, így miután befoltozta a lyukat és kipumpálta a hajótestből a vizet, felmentősereg nélkül kénytelen folytatni útját - nem sejtve, hogy egyenesen egy ordenáré nagy vihar közepébe tart. És ez még csak  kezdet...

all_is_lost.jpg

...ami bizonyos szempontból tök jó, hiszen ezzel előrevetítettem azt, hogy sok megpróbáltatáson kell még főhősünknek átesnie. De valahogy ebben már nem voltak olyan kreatívak a film készítői: például jön egy újabb vihar (uncsi), aztán a céltalanul észak felé hánykódó mentőcsónak egy hajózási útvonalat keresztez, ahol elmegy mellette egy hajó, hiába kapálódzik és jelez fáklyákkal. Aztán... elmegy mellette még egy hajó is, amire megint csak azt kell mondjam, hogy uncsi.

És még csak azt sem mondanám, hogy ezek az ismétlődések életszagúak, mert tegyük a szívünkre a kezünket: nehéz elképzelni, hogy egy árva lélek sem veszi észre estefelé egy böhöm nagy hajón, hogy fellőnek a magasba pár jelzőrakétát. Főhősünk szerencsétlensége ráadásul már-már a Boldogság nyomában Will Smith által alakított főszereplőjének nyomorúságára emlékeztet... Szóval ebben a filmben mindig van rosszabb. Mindig történik egy olyan esemény, aminek hatására még inkább kilátástalanabb lesz Redford karakterének sorsa.

All-Is-Lost.jpg

Szerintem ehhez a filmhez nem egy ilyen karakter illett volna, hanem egy temperamentumosabb, sokat káromkodó, a néző szívébe magát könnyebben belopó valaki. Redford ugyanis szinte rezzenéstelen arccal állja a próbákat, mindössze egy jól irányzott "Fuuuuuck" hagyja el a száját, amikor már tényleg nincs hová fokozni a szerencsétlenségét. Kicsit úgy éreztem, mintha egy robotot látnék ténykedni a vásznon. Egy kicsit öregesen mozgó, péntek 13-án készült robotot.

Nagy váltás volt ez a film a rendezőnek, J.C. Chandornak, aki előzőleg a Krízispontban folyamatosan dumáltatta és váltogatta a szereplőit. A fiatal író-rendező azonban ezt a feladatot is sikerrel abszolválta és kihozta a 9 millió dolláros büdzséből a maximumot, amit ki lehet. Néhány víz alatti felvétel és a közelgő viharok képe csodálatosan néz ki. Utóbbiak megérkezésével pedig csupa izgalmas képsort kapunk, ahogy a hullámok szinte felzabálják azt a parányi hajót - kíváncsi vagyok, milyen lenne mindez 4DX-ben.

All-is-Lost-heyuguys-UK.jpg

A Minden odavan tehát az enyhe csalódottságom ellenére is egy jól sikerült karakterdráma, minimális zene- és beszédhasználattal. Ezek helyett viszont kapunk nagyon aprólékosan bemutatott "túlélős jeleneteket", amiknek rengeteg ötletét be lehet majd vetni, ha hasonló szituációba keverednénk (haha). Csak azt sajnáltam, hogy nem a Csendes-óceánon történt főhősünkkel mindez, mert kiváló crossovert lehetett volna készíteni a Pi életével, vagy a Számkivetettel... Elképzeltem, ahogy egymással szembe sodródva Tom Hanks elkezd integetni...

[Spoiler a spoilerben]Ezt tényleg csak az olvassa el, aki látta, mert nem szeretném lelőni a film végét, ellenben érdekelne, hogy mások hogyan értelmezik azt. Szóval főhősünk a végén vajh' csak képzelte, vagy tényleg kimentette valaki? Azért vonom kétségbe utóbbit, mert a hajótest mérete, amit a víz alól látunk maximum egy kis csónakra emlékeztetett - ergo a legtöbb, amit belelátok az az, hogy vagy egy másik hajótörött (lol), vagy egy pici halászcsónak volt... Utóbbi esetben pedig feltételezem, a part sem lehetne messze, ellenben a térképen, amit használt nyoma sem volt ilyesminek. Szóval kommentben várom az ötleteket azoktól, akik látták.[spoiler vége]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.09.19. 18:35:16

Kedves kolléga, nekem kedvet csináltál ehhez a filmhez. A vízen játszódó kamaradrámák nekem többnyire bejönnek, mint mondjuk a HALÁLOS NYUGALOM, de még az OPEN WATER mindkét részéről is jó emlékeim vannak.

Vékony Gábor 2013.09.22. 12:01:29

Spoiler

Érdekes felvetéssel élsz a befejezést illetően, nekem nem jutott eszembe, hogy ez csak vágyálom. Bár az is alátámasztaná a képzeletbeli véget, hogy szerintem a vizbe eső ember nem süllyedhet el olyan gyorsan, mint itt Redford, csak ha súlyok vannak rákötve.
Ha úgy nézzük, hogy akár cseberből vederbe is kerülhet a fickó, tehát egy másik hajótörött menti meg, akkor az cinikus, de nem rossz lezárás.

JustAMan 2013.12.30. 21:25:35

A befejezést illetően: szerintem egy áru szállító hajó nem fog oda parkolni és kimenteni egy embert hanem ki rak egy mentőcsónakot és azzal oldja meg/csak egy vélemény/.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.12.30. 21:41:23

@JustAMan: Mivel azt a zónát már korábban elhagyta, kétlem, hogy áruszállító hajóval találkozna. És bár szeptember már régen volt, úgy emlékszem, hogy a távolban nem valami nagy hajót látott, csak picinyke fényeket. De újra meg kellene néznem, hogy valami biztosat tudjak mondani.

David Sumner 2013.12.31. 14:37:25

SPOILER!

Szerintem Redford meghalt. Mert az egész film a halálról szól. Arról, hogy minden, amit megragad, hogy megmentse az életét, az a tárgy befuccsol, és nem segít rajta. Vagyis amikor süllyedni kezd, süllyed, süllyed, telemegy a szervezete az óriási mennyiségű vízzel, és meghal. A hajó nem tud odaérni hozzá időben, ahhoz emlékeim szerint túl messze volt tőle. Amikor pedig meghal, akkor a fehér fény és a kéz egy kultúrtörténeti utalás arra, hogy a mennybe megy. De attól ez még egy szikár, meghalós akciódráma. Különben meg ennek van egy "ha pesszimista vagy, meghal a főszereplő, ha optimista vagy, túléli" vetülete is. Én pesszimista vagyok.

2014.11.01. 09:30:51

Több mint egy évvel ezelőtti (hogy rohan az idő!) ígéretemnek megfelelően tegnap megnéztem a filmet. Egyetértek Lisztes kollégával (aki sajnos úgy eltűnt, mint az aranyóra). Az egyetlen szereplő ellenére nézhető a film, de sajnos alatta marad a lehetőségeinek. Két fő oka van ennek: az elnagyolt forgatókönyv és az egyetlen főszereplő.

Ahhoz ugyanis, hogy egy egyetlen szereplős film érzelmileg megragadja a nézőt, többet kéne tudnunk a főhősről. A Redford játszotta fickóról viszont szinte semmit nem tudunk meg. Hogy a nevét se, az tényleg a legkevesebb. De nem derül ki az sem, hogy kicsoda ő (unatkozó milliomos?), hogy került ki a tengerre egy nyamvadt kis hajóval, és hogy a francba tudott lekeveredni a hajózási útvonalakról. Nem lehet egy tapasztalt tengerész, mert mielőtt bármibe belefogna, előtte elolvassa a témába vágó szakirodalmat (!!) vagy az adott eszközhöz csatolt használati utasítást. Nem vagyok egy vén tengeri medve, de józan paraszti ésszel azt gondolnám, ha például látom, hogy egyenesen felém közeleg a vihar, akkor idejében felhúzom a viharvitorlát, és nem akkor látok ehhez, amikor már tombolnak az elemek.

Az már egyenesen vicces, hogy emberünknek bármire szüksége lesz, az mindig a keze ügyében van: a mentőcsónakban még üres (uborkás)üveg is akad a kézzel írt üzenet vízre bocsátásához! Az már szinte szóra sem érdemes, hogy bár a mentőcsónaknak éppen le van húzva a cipzárja, amikor 180 fokkal elfordul, és a víz alá kerül, ennek ellenére amikor visszafordul eredeti helyzetébe, az éppen szükséges tárgyak továbbra is hősünk keze ügyében lesznek.

Időnként víz alól filmezve látjuk a csónakot, CGI-halrajok úsznak körülötte, természetesen szigorúan a film által elvárt látványvilághoz igazodva. A CGI-t sejteti az a tény, hogy az egyik jelenetben gyanúsan nagy számban ragadozóhalak (cápák?) köröznek a csónak körül, ám érdekes módon épp akkor nincsenek ott, amikor emberünk a vízbe esik.

Nem válik a film javára Robert Redford színészi jelenléte sem. Hihetetlenül blazírt pofával viseli a csapásokat. Nem mondom, hogy amikor az ember vészhelyzetben egyedül van a tengeren, hisztérikus idegbetegként kéne viselkednie, de azt feltételezném, hogy bizonyos cselekvéseket kicsit élénkebben kellene végeznie, nem pedig Pató Pál úr módjára, „ej, ráérünk arra még” tempóban.

Sejdítem, hogy a rendező az „ember vs. őstermészet” heroikus küzdelméről akart volna valamit mondani, de talán jobban át kellett volna gondolnia a dolgot. Barátokkal néztem a filmet, és kölcsönösen megállapítottuk, hogy összességében ugyan nézhető opuszról van szó, de valósággal ordít egy paródia után.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.07.05. 18:13:36

nagyon jó film.
szerintem az egyén és a (technológiai)társadalom ellentétéről szól
süti beállítások módosítása