Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tini Scal Nagy Filmjei - Neon City (1991)

2015. március 31. - scal

Csak nem gondoltátok, hogy úgy fog elmúlni a március, hogy nem kaptok egy újabb epikus morzsát serdülőkorom meghatározó filmélményei közül? Jöjjön hát egy ízig vérig ultracool, akció sci-fi, egy szebb időből, amikor még tényleg volt kraft a filmekben. És nem mindenféle belső mondanivalót akartak beleszuszakolni 100 percbe, csupán tömény, és kőkemény, nagybetűs szórakozást. Irány tehát az új élet, az új lehetőségek hazája, Neon City, útközben csak az Astro állomáson állunk meg, az ablakokat tartsátok lehúzva, mert előfordulhatnak Zander felhők, meg jelentettek Fényt is. A fosztogatók ugyan szintén okozhatnak problémát, de velünk utazik Harry M. Stark, és majd odabasz nekik durván. Kérem fogódzkodjatok, indulunk!

maxresdefault_18.jpg

Pár hónapja néztem újra ezt a filmet - beszerezhetetlen magyarul manapság, így angolul, felirat nélkül - és kíváncsi voltam vajon most felnőtt fejjel, hogy fog tetszeni. Gyerekkoromban megnéztem kb. harmincszor - elsősorban ezt is azért, mert sose tudtam mikor vetítik, és mindig elkaptam belőle részleteket. Talán kétszer sikerült a legelejétől megnézzem. Ami egyébként azért volt jó, mert a filmben van egy csavar, ami valójában akkor üt igazán, ha nem látod ez első félórát. Működik ugyan suspenseként is, de szerintem, nagyobbat üt, ha az ember nem tud róla... márpedig ha az elejétől nézi a filmet, sajnos tudni fogja.

A tömör véleményem a következő. Ez egy igen jól összerakott film a mai napig, és nem a szentimentalizmus mondatja velem. Lásd Les Patterson, az egy retek rossz film és azt tényleg csak a nosztalgia tudja megszépíteni. Viszont a Neon Cityben benne van mindaz, ami miatt szeretem a sci-fit. Izgalmas, akciódús, a jövő mocskos, és könyörtelen, és a végén még kapunk egy kis happységet is. Ráadásul imádom Michael Ironside-ot, - Total Recall, Hegylakó 2 - aki állandóan csak mellékszerepeket, meg szemétládákat alakított, itt viszont végre főszerepet kapott. Egy fejvadászt játszik - őket meg megint csak szeressük.

Alapvetően a film John Ford klasszikus westernfilmjének, a Hatosfogatnak a remake-je, a közeli jövőbe helyezve. De míg azon szarráuntam magam, ennek minden percét imádom, és nem is szeretem a remake szót használni ezzel a filmmel kapcsolatban, inkább csak fogták az alapötletet és megcsinálták máshogy... jobban. Eleve tetszik, ahogy felépül a film. 2053-ban járunk, amikor a Föld szinte lakhatatlanná vált, egy tudós, Mr. Zander addig kísérletezett, hogy meggátolja az üvegházhatást, míg az ellenkezőjét érte el, és elpusztította a teljes ózon réteget. Emiatt a bolygó sivataggá vált, őrületes forróság tombol, a Fény bárhol, bármikor lecsaphat, mint a villámlás. Olyan hőt generál, hogy leolvad a csontodról a hús, a különféle gázok pedig a belélegezhetetlenné teszik a levegőt, és szétmarják a tüdőd, ha csak nincs oxigénmaszkod. Akik valahogy túléltek egy Fény támadást a szabadban mutánsokká váltak, és céltalanul lődörögnek a Senki Földjén. A kormányzat összeomlott, a kevés túlélő városok falai mögött húzza meg magát. Odakint pedig motoros bandák fosztogatnak a'la Mad Max.

neon_city04.jpg

Van itt minden nem igaz? De Mad Max klónnak se nevezném a filmet, tizenkét év telt el az első rész óta, a katasztrofális harmadikat meg senki nem akarja utánozni. És különben is kit érdekel, honnét lopkodnak, ha azt jól megcsinálják? A történet ugyan nem valami nagy truváj, de a hangulat, meg ahogy előadják garantáltan feldobják. Harry a film elején elkap egy körözött bűnözőt - ráadásul fokozottan veszélyes Vörös Csillaggal megjelölt szökevényt -, akit Vanity alakít. Nos a csaj egy énekes volt ekkoriban, és a legveszélyesebb mutatványa minden bizonnyal az volt amikor kitalálta, ő majd jó színésznő lesz. De ne bántsuk, mert a kötelezőt hozza, bár szerintem ő a legrosszabb, és ugye ő lenne a vágy tárgy, akit mindenki meg akar dugni. Személyes ellenszenvem azzal vívta ki, hogy mint a megboldogult George Carlin én is fejbelőnék mindenkit, aki annyira hivalkodó, hogy egyszavas névvel nyomul.

Harry tehát igyekszik leadni minél előbb kis vadócát a közeli Jericho városában - beszélő név -, de mivel a lány közveszélyes megmondják neki, hogy itt semmi zsetont nem kap érte, és egy nagyobb városba, Neonba kell vinnie. A helyi rendőrök persze korruptak, és felrobbantják hősünk kocsiját, hogy más választása nem révén ő is "felszálljon" az aznap induló buszra. Ennek útja olyan veszélyes, hogy egy rendőr se meri elkísérni, de kit érdekel egy lecsúszott fejvadász?

A dolog pikantériája, hogy a buszt Harry egykori cimborája, Bulk vezeti - ugyancsak beszélő név -, akivel van egy ködös, közös múltjuk. Amennyire utálják egymást, ahhoz képest kedélyesen elbeszélgetnek, de azért cinikusan odamondogatnak néha, hogy tudják hányas a kabát. Bulk úgy néz ki mint valami pankrátor, Lyle Alzado utolsó szerepében igazán emlékezetes. Egy évvel később meghalt. Ha ez nem lenne elég, a járaton tartózkodik Harry exfelesége, Sandy is, akivel bizonyos okok miatt szintén nem felhőtlen a viszony. Valerie Wildman tökéletes a titokzatos végzet asszonyának szerepére, akit ismer egész Jericho, aki épp házasodni megy Neonba, aki valszeg Bulknak is tetszett.

i369630.jpg

Rajtuk kívül további illusztris utasok gyűlnek egybe. Például az egészen gyönyörű Juliet Landau, aki a gazdag, elkényeztetett, és naiv fruskát alakítja, aki épp visszatért európai tanulmányaiból. Olyan gazdag, hogy még egy valódi könyvet is hozott az útra. Azután itt van Dickie Divine, a ripacs humorista a fárasztó vicceivel, akinek el KELL hagynia Jerichot, mert már senki nem kíváncsi rá, és túlságosan sokan tudják mit is hordoz a kis táskájában. Richard Sanders nagyon szerethető ebben a szerepben, különösen úgy, hogy nem veszi észre, mennyire le se szarja már senki, miközben tele van jóindulattal. A nagyon titokzatos, alacsony termetű japán fickó - Arsenio "Sonny" Trinidad - szintén Neonba tart, de indítékait nem osztja meg senkivel. És végül itt a jó doktor, "Hívjon, csak doktor Tomnak." Nick Klar alakításában, akivel szintén lesz valami gáz.

Alapvetően tehát egy sci-fi road movie-t kapunk, sok állomással, ez már önmagában egy jó kiindulópont. De újranézéskor rájöttem, hogy a Neon City ereje a karakterekben rejlik. Mert baszott jól ki lettek dolgozva. Mindegyik rendelkezik motivációval, egyik másik bonyolult kapcsolati viszonnyal is, ami szépen ki lesz fejtve a sztori előrehaladtával. És ami a legfontosabb, a legtöbben egyáltalán nem azok, akiknek mutatják magukat. Szinte mindegyik múltjában ott lappang valami, ami érdekessé teszi, ami mélységet ad neki, emiatt megszeretjük, és amikor elkezdenek hullani, akkor sajnálni tudjuk őket.

SPOILER ON!!!! Ha nem láttad a filmet, ezt a bekezdést ugord át!

Például ott van Bulk karaktere, akiből egy drabális idiótánál többet nem néztem volna ki, aztán amikor a keze között hal meg a húga, az egy annyira érzelmes jelenet, hogy szinte elsöpör mindent. Viccelődött ugyan ebben az élhetetlen világban, de csak mert tudta, hogy van miért élnie. És ráadásul a Doki öli meg, nem pusztán azért, mert egyáltalán nem ért a szakmájához. Vagy a tréfás mókamajszter, aki a megváltást jelentő méreggel kereskedik valójában, és abból tartja fenn magát. Persze kérdéses mi a jobb, lenyelni a Bye Bye-t, vagy vegetálni a pusztában mutánsként. Harry és Sandy kapcsolata azért bomlott fel, mert volt egy közös gyerekük, aki mutánsnak született, és Sandy bejelentette a hatóságnál, így elvették tőlük. A nő azóta mindenkinek odaadta magát, mert nem képes szembenézni a valósággal. Harry rendőr volt, és megbecsült állással rendelkezett, ma meg egy megvetett fejvadász, akinek nap mind nap kockára kell tennie az életét. A kis vadóc valójában két gyilkost ölt meg, akik kihasználták míg gyerek volt. És a kis japánról kiderül, hogy nem más mint maga Zander, a tudós, aki rászabadította a halált a világra, akit égre földre keresnek, és aki lázasan kutatja a megoldást a jelenlegi helyzetre.

SPOILER OFF!!!!

neon-city_10027_1500_1500_2.jpg

Egyedül a dokiról tudjuk, hogy nem orvos, hanem egy pszichopata gyilkos. Aki talán homokos is? A film ugyanis megmutatja a jelenetet, ahogy megöli a - szintén korrupt - házi orvosát, mert az megtagadja tőle a további narkót, így új vadászterületre indul, egyenesen Neonba. Persze kétségtelenül van benne suspense, hogy egy gyilkos beférkőzik a társaságba, ráadásul mivel orvos, ezért mindenki hisz neki, és hatalmas tisztelet övezi, legalábbis egy ideig. De engem mégis jobban meglepett amikor elsőre néztem, - említettem, hogy nem láttam a filmből kb. húsz percet - és kiderült, hogy ez egy rohadt féreg, aki amint módjában áll gátlástalanul meg akarja gyilkolni az összes utast, - a nőket persze csak azután, hogy jól megkúrta őket.

A karakterek generálta feszültség adja a motorját a filmnek, minden más csak körítés, de azokat is remekül megcsinálták, így tovább emelik az egészet egy új szintre, és ettől lesz az egész több mint egy Mad Max klón. Például amikor kiderül, hogy az Astro állomáson kurvára nem kapnak kíséretet, mert a fosztogatók megöltek mindenkit. Az egész busz felépítése zseniális, ahogy fel lett készítve a lehetséges katasztrófákra - mert ugye minden egyes előre jelzett elem elő kell forduljon a road múvi során, lásd még a falon lógó puska és annak elsülési gyakorisága.

Vagy a frankón kidolgozott környezeti változások: a Zander felhő támadása alatt, Sandy oxigénpalackja elromlik, és Harry - bármennyire is igyekszik mutatni, hogy egy seggarc - azonnal átadja a sajátját. A Fény pedig az egész film csúcspontja, nagyon tetszik, ahogy megoldották, és bemutatják mennyire elkárhozott világ ez - pedig nincsenek vírusok, és a mutánsok se támadnak, inkább csak meghalni szeretnének. Minden egy lehetséges, nagyon is elképzelhető jövőt mutat, de ugyanakkor minden dögrováson van. Itt semmi nem új, semmi nem késztetné az embereket az életben maradásra, Neon City is csupán annyival jobb, hogy ott még lehet látni élő madarat.

screenshot_0.jpg

Az effektek szerintem egész jók - a lassításokat kivéve, néha indokolatlanul sok van belőlük, szinte az összes lövöldözés ilyen -, különösen a fusni lézerfegyver. A Harry és foglya közt szövődő szerelmi szál se rossz, ahogy a bizalom kérdéskörét is elég gyakran körül járják. Egyedül a fürdőzős jelenetet tartom ultragáznak, azzal a zen rituáléval amit közben bevágtak, hát az marha kínos. De ezt leszámítva, szinte tökéletes élményt kapunk. Jó beköpéseket, jó akciót, jó zenét, mindezt több mint másfél órában. Ha nincs jobb dolgot, és nem láttad még ezt a filmet, akkor ma ez legyen amit megnézel.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lojzi1 2015.03.31. 10:30:54

Végre, végre, végre! Nem hittem, hogy bárki ismeri ezt a filmet! Nagyon régen láttam egyszer késő este a TV-ben, de nagyon sok mindenre emlékeztem, a fürdőzésre is
:-D Azóta vadászom rá a 299 Ft-os DVD-k között, mindhiába.
Óriási köszönet a posztért!
Hasonló kedvenc a Hősök vére Rutger Hauerrel, de az rég megjelent DVD-n, azt is imádom.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.03.31. 11:58:59

LoL Ironsidenak itt még volt haja! XDD Amúgy tényleg nagy arc csak! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.31. 14:24:53

@lojzi1: a Hősök vére szerintem ehhez kutyafasza, közel se annyira emlékezetes :D Ha már Hauer, akkor Wedlock, a lerobbanó fejekkel :D

És azért nem találod a DVD-k közt mert ezt nálunk eddig sose adták ki, meg valszeg újraszinkronizálnák, sajnos sosem vettem fel videora mivel sose tudtam mikor kezdődik, de hát ez van.

Köszi a laudációt.

lojzi1 2015.03.31. 14:39:47

@scal: a Wedlock az a robbanó nyakörves börtönös szintén azzal a kínai csajjal? Abból csak németül láttam pár percet, az is igazi low-budget volt!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.31. 14:51:20

@lojzi1: igen, és az DVD-s, és hasonlóan kult klasszik Lamberttől a Fortress :D

ezek amúgy elég nagy valószínűséggel jönnek szépen libasorban :D

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2015.04.01. 08:35:13

ha tízszer nem láttam ezt a filmet akkor egyszer sem :) klassz írás, kösz szépen

Darkcomet 2015.04.05. 21:47:37

@scal: Hauer B filmes időszakából nekem az Örült Stone a non plus ultra :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.05. 22:04:36

@Darkcomet: ó azt is nagyon szeressük, de azt később láttam, a KLUB szebb napjaihoz tartozott, szal olyan 1998-2001 közt valamikor

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2018.02.05. 10:29:37

Címről ismertem, de egész mostanáig nem láttam; itt kaptam kedvet hozzá!
Azt hittem, erőteljesebben különleges sztori lesz (vadabb, elborult abban), ebben csalódást okozott.
Az első egy perc tök jó (- Szépek a kutyák! - Ja, de még milyen finomak!), a viccesen atirt felirat a cegtablan... de aztán marad a nyilvánvaló Zs kategória. Talán egy-egy momentum emelkedik e fölé, úgyhogy mindenképp kitűnik a hasonló műfajú VHS-ek közül.
A zenéje egész jó, úgy emlékszem. Nem emlékezetes, de segíti a sztori élvezetet. Az arcok is többnyire jól sikerültek, bár a fo antagonista elég szerencsétlen szereplo-valasztasnak tűnik. A másik sokat emlegetett "rossz" meg olyan kevés szerepet kap, hogy szinte észrevétlen marad. Nem úgy a csendőr mellekszerepeben feltűnő Kautzky Armand! ;)
A leghülyébb, a nyolcvanas évek akciófilmek hagyományaihoz igazodva, az úgynevezett "szerelmi szál". És hogy a végén elautoznak, frissen vásárolt kis kocsijukkal, a szép új világba, amely éppen most nyílt meg előttük... és csatlakozik hozzajuk barátként az emberiség hohera, akit mégis szeretünk, mert egy csendes kis (keleti) oregbacsika személyesíti meg... Eh.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2018.02.10. 18:45:56

@wmitty: na jó de, nekem úgy tűnik ő jót akart, csak elszámította magát és ez lett belőle, és igazából aki ekkora bajt okozott mit érnének vele ha kivégeznék, vagy börtönbe küldenék? és látszik is rajta, hogy emészti magát, meg keresi a megoldást, más lenne ha ott dőzsölne már NeonCityben és le se szarná az egészet, szal szerintem ez így rendben van

a szerelmi szál tényleg gagyi, de istenem ezért imádom a 90-es éveket :D
süti beállítások módosítása