Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mary és Max (2009)

2015. augusztus 11. - scal

Ezt a filmet a 2010-es Anilouge-on kellett volna meglessem, de helyette a Ráncokat sikerült, aztán dacára, hogy többen is ajánlották erről az oldalról. Valahogy nem akaródzott megnézni, nem akartam elhinni, hogy ez az akármi jó lehet. Pláne amikor Santi még a 2010-es legjobb filmes listájára is felpakolta, ráadásul igen előkelő helyre. Ez ennyire nem lehet jó! Pedig de!

mary_and_max16.jpg

Legalábbis az első fele biztosan, és igazából sokat nem is ütném a filmet. Lépjünk túl azon, hogy komor és sötét az egész világ, hogy a karakterek között nehezen találni szimpatikusat, ezek szőrözések. A történet kimerül annyiban, hogy két ember a világ két pontján egymásra talál egy véletlennek köszönhetően. A nyolc éves Mary Ausztráliából találomra kiválasztja a negyvennégy éves Maxet New Yorkból. A közös dolgok - csoki szeretete, hasonló rajongás a rajzfilmek iránt, és, hogy egyiküknek sincs barátja - hamar lelki társakká kovácsolja a levelezőtársakat.

Ugyanakkor összességében mégsem tudtam megszeretni, és ez a következő. Nem szeretek animáción minden ötödik percben sírni. Ez valójában egyáltalán nem vígjáték, hanem egy súlyosan depresszív film, amiben ugyan megtalálható a humor, hogy oldják a feszkót - kisebb, nagyobb sikerrel. Az elején még a vicces beszólások dominálnak, különösen tetszett, ahogy Max mesél magáról, afféle közönyös iróniával - jól lehet értelmi képességeinek korlátai miatt azt sem tudja mi fán terem az. A Marys részeket viszont nem szerettem már a kezdet kezdetén sem. Egyrészt ő a kevésbé szimpatikus szereplő, másrészt ezek az epizódok meglehetősen humortalanok.

Azután kiderül, hogy Max nem is afféle habókos, sokkalta inkább kötöznivaló bolond, akinek olyan paranoiás az élete, hogy Woody Allen egész életműve elbújhatna a lábkörmei közt, az egyik befőttesüvegében. Ráadásul telnek múlnak az évek, Mary elkezd felnőni, és akkor már elveszti kislányos báját is, majd egyre több szörnyűség történik vele. És ez csak fokozódik. Nem tudunk menekülni se Maxhez, se Maryhez, mert egyiknek nyomorúságosabb a sorsa mint a másiknak. S minthogy egymásból merítettek erőt, amikor barátságuk zátonyra fut, totális káoszba fullad az egész film. Bármilyen happy ending ezután már mesterkéltnek tűnik, még ha valójában nem is egy szokványos befejezést kapunk.

mary-and-max.jpg

Nem mindenkinek való film ez tehát. Igazából azt írnám, a legtöbb embernek inkább nem való. Kivétel, akik annyira totálisan pozitív és tökéletes életet élnek, hogy a sajátjukból hiányzik a bú és baj, és azt sem tudják mi fán terem, ha az ember rossz kedvű, folyton kigúnyolják, isznak a szülei, kinevetik csak mert úgy néz ki, ahogy, nem talál magának társat, depressziós, lehangolt, netalán öngyilkossági gondolatai támadnak egy esős szombat délután. Én azonban maradok annál a kitételnél, hogy míg ennyi szörnyűség történik a világban, ne tetézzük ezt azzal, hogy még gyártunk is hozzá. Emiatt a Mary és Max erényeit elismerem, de szeretni, vagy rajongani értük nem tudok.

Elvégre az animáció nem rossz, kb. olyan mint bármely más hasonló filmecskében, csak épp hihetetlenül groteszkek a figurák - amolyan Csarabórásan, ha valaki még emlékszik arra a rémségre... (Énem az ágy alól reszketve kiszól: Én nagyon is jól emlékszek. Köszönöm énem, tudtam, hogy rád számíthatok.) A zene szintén nem rossz, - dacára, hogy újrafelhasznált dallamokat hallunk - állítólag némi dramaturgiai funkciója is létezik, de ilyet nem fedeztem fel, bár négy kézzel nem kapálóztam érte, hogy megtaláljam. A színek szintén nem rosszak; Depresszió = szürke, és fekete fehér képek kötelező jelleggel, nagyon eredeti módon. Ennek sem láttam értelmét, leszámítva, hogy a zene után képi ötleteket is újrahasznosíthassanak - Schindler listája, - de akár a Sin Cityt is mondhatnám.

Alapvetően nem is értem miért kell ilyen témákat animáció segédletével feldolgozni, a végén még megnézi egy gyerek, és egy életre megnyomorodik tőle. Úgyhogy csínján ezzel a filmmel, és kizárólag saját felelősségre! Én szóltam.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Sumner 2015.08.11. 18:53:39

Igazán melankolikus, és legkivált nagyon aktuális, sőt, örök problémáról tudósító film, ami végképp túlnő mindenféle pejoratív vagy nem pejoratív animációs filmes kategórián. A film vége a címszereplők "találkozásával" egyszerűen gyönyörű.

classy57 2015.08.19. 10:00:10

Antianimated....aztán elgondolkoztam , hogy a fenébe csinálnám meg élő szerplőkkel ...és kikkel ?! Rájöttem ; sehogy .
Ezt csak igy lehetett , hisz' ez valójában a klaszikus olvasmány vizualizálás , a narrátor is ezt erősiti. Igy lesz évődően szarkasztikus , de nem gunyolódó , vicces , de nem cinikusan ironizáló. Közben azért nagyon kegyetlen ....Hmm , na ,
a világ ilyen ...is .
Itt megnézhető : mozicsillag.cc/film/mary-es-max-2009-online

classy57 2015.08.19. 10:26:15

Közben ezt találtam : ErnieBiscuit(2015) Ez az új filmje AdamElliot-nak.Már begyűjtött egy jelölést.Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál 2015.
www.imdb.com/title/tt4790792/

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.19. 11:18:43

@classy57: szerintem a Schmidt története is kb. ilyen. Ott is van egy öregember, aki levelezik egy gyerekkel, csak az vissza se tud írni. Ott is van narráció, játék a színekkel. Meg lehetett volna csinálni ezt is, semmi olyan nincs benne, ami animációt kívánna.

classy57 2015.08.19. 15:23:06

@scal: Na igen , csak az már nem igen film , inkább diaporáma ....hangalámondással...
Volt egy barátom , a filmográfus , szoktam emlegetni , ő találta azt mondani , hogy a FILM , igy csupa nagybetüvel a western . A többi csak fut a recept után....

Darkcomet 2015.08.21. 02:20:58

"Ugyanakkor összességében mégsem tudtam megszeretni, és ez a következő. Nem szeretek animáción minden ötödik percben sírni."

Mért? Ez akkora probléma? Akkor fordítsuk meg a dolgot. Mért lett az animáció manapság a felhőtlen cukiság, családi szórakozás és vigyor szinonimája? Kissé összetettebb művészeti ág volt ez valamikor, aztán a Disney meg a Dreamworks tökéletesen a földbe döngölte az egészet. Klassz...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.21. 10:06:33

@Darkcomet: szerintem van a kettő közti út és pontosan ezért utálom a Disneyt is :D a Dreamworksről nem éppen a cukiság jut eszemben, ők inkább viccesek, de sokszor van a meséikben mondanivaló

persze alapvetően különbözik az is, hogy nem minden mese animáció, és nem minden animáció mese

Darkcomet 2015.08.21. 20:07:17

@scal: Ezt én így nem tudhassam. Keverem is a két stúdió filmjeit, nekem egyik kutya, a másik meg ugat. Egy kaptafa az összes számomra.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.21. 21:43:17

@Darkcomet: szerintem a Pixarral kevered őket - bár az ő filmjeikben is van mondanivaló,

Darkcomet 2015.08.22. 17:20:15

@scal: A mondanivalóval semmi a gond. A tálalás, az az amit már nagyon nem szeretek. Hogy is mondjam. A hócipőm tele van azzal, hogy nem mernek kizárólag fenőt mozit csinálni. A hollywoodi animációs filmek családbarát alkotások, mindenkinek meg kell felelni, a 6 éves Benőkétől a 16 éves Juliskán át a 40 plusszos szülőkig. És ezekben a katyvaszokban gyakran elveszik a lényeg. Nincs mersz durvább, bizonyos korosztályt megcélzó mozikat csinálni. Nevezzük felnőtt filmnek. Amerikában biztos azt hiszik, hogy ami animáció, annak első sorban gyerekfilmnek kell lenni. Aztán a képi világ. Semmi extra, semmi formabontás, alapjaiban mindegyik ugyan úgy néz ki.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.22. 19:10:09

@Darkcomet: én totál megértem őket, pedig ha valakiket hát Hollywoodot aztán nem kell sajnálni. De egy KAFF után - ahol a 90%-ék animációs film volt felnőtteknek - azt kell mondjam, Hacsak nem akarnak tönkremenni, isten ments, hogy ilyesmiket gyártsanak. Volt olyan film, amin SENKI nem volt ott a kritikusokon kívül, pedig a vetítések ingyenesek voltak.

Én ezért tuti nem fizetnék, otthon néztem a számítógépemen. De még ha fizetnél is érte, mivel csalnád be az embereket rá? Gyere be ha nem elég depis az életed? :D Ilyesmiket azért gyártanak, hogy értékeljék az okosok, kapjon pár díjat, ahogy ezt is értékelték, és kapott pár díjat.

classy57 2015.08.24. 09:48:49

@scal: Na igen , az animácio eszközrendszer stb , stb...
Amugy ezek a CGI ota valójában nem csúsznak kissé össze ?! Hisz" az is animáció ...persze csak trollkodom ....
Az elmult 20-30 évben a globalice - genyáradat , elképesztő kárt tett a mögöttünk jövő 2-3 nemzedék agyában ...ugyhogy abba is hagyhatjuk az ezen való kesergést , hogy kinek melyik az a film , amiért hajlandó pénzt adni , és melyik az amiért ha másként nem is , de legalább a számitogép elé ül , és ott megnézi.
Lassan kihaló fajt képviselünk , és ezen az esztétizáló rohamaink sem tudnak változtatni. Viszont amig élünk , és ellátunk a vászonig , monitorig , addig igenis megválogatjuk mit is nézünk , tartunk arra érdemesnek .Jaaa , és persze véleményünk is van :)

mojoking77 2015.09.01. 00:38:56

@scal: Khmm....
1. Koszonom szepen, hogy megnezted, es ertekelted.
2. Ez a film egyaltalan nem depis. Jobban mondva mashogy fogalmazok. semmivel sem depisebb, mint az up! pl, amin kotelezo sirni a szegeny idos bacsin, meg a tobbi hulyesegen. Ez egy borzasztoan kemeny, es kegyetlenul sotet humoru, nagyon nem hollywoodi mestermu. Nehol szinte Monty Pyton-i humorral, lekepeszto jellemkomikumokkal, es az egeszet pont ugy adagolva, hogy mikor epp kezd elborulni a nezo, hangulata, (legalabb is az enyem), akkor jon egy take a seat szintu poen. Nem szoktam erzelgoskodni a filmeken, meg a Szentjanosbogarak sirajat is kibirtam egy ket hosszas elmelazassal, de itt a vegen, nem csak hogy megkonnyeztem, de sirtam mint egy 6 eves, akinek elvettek a Matchboxat. Soha igy nem hatott meg ram film, mint az az egy jelenet. A zenevel, es SPOILER a levelek bekeretzve az agy felett... Huhh. a szor felall meg most is a karomon. Az egyik kulfoldi telomon azota ez a csengohang www.youtube.com/watch?v=GSoz-lIehSA
:))
P.S: Ilyen kellett volna, hogy legyen a Forrest Gump, ha Zemeckis/Tom Hanks nem egy 6 Oscar dijas blockbustert akart volna csinalni belole, hanem egyigazgyongyot

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.01. 08:56:49

@mojoking77: nagyon jól fogalmaztál, semmivel sem depisebb, ugyanis az Up is depis :) azon is szétsírtam a belem, mert nagyon megrendítő az első tíz perc, csak utána jön egy 70 percnyi felüdülés, mai kellett is hogy az ember ne ölje meg magát nézése közben

szerintem nem "kötelező" a sírár s rajta, hanem borzasztó az egész amiről beszél, akár csak ez

nekem ez a sötét humor egyáltalán nem jön be, én maradok a monty python által képviselt infantilizmusnál, én a hülyeségen szeretek röhögni, nem a tragédiákon

egyáltalán nem tartom az itt képviselt humor Pythoninak, ott nem azon röhögsz hogy bedaráltak egy halat mert az idős bácsi autista, hanem azon hogy bedaráltak egy halat mert az idős bácsi éppen kifejtette véleményét a kishúgának a kakifoltos anyajegyéről

A Forrest Gump is bőven a meghatóság határán belülre esik, be is került a top 10 síros rinyálós listámba - nem olvastad volna, parancsolj:

filmbook.blog.hu/2012/03/15/100_as_zsepi_10_filmhez

mojoking77 2015.09.01. 11:10:40

@scal: "Kedves Mary. Ezuton kozom veled, hogy elhagytalak egy uj zelandi birkapszorert. Teged is szertelek, de ot jobban...."
Nana. Jobb volt ez, sokkal. Persze, nem kotelezo szereti egy filmet, nekem valoszinuleg azert is a kedvenc filmjeim egyike, mert pl imadom a 9-et, gyermekkori kedvencem a Hollo, de pl a Dark Cityt wagy a Watchment is imadtam.
Az up! meg szamomra a szalondepresszios hollywoodi tucatblockbuster volt. Ami sikerult a Wall-E-nel, az itt inkabb faraszto volt. Igen, az elso par perc kicsit szomorura sikerult, de utana az egesz egy borzaszto katyvassza valt. Legalabb is szamomra.
Ne nezz animet akkor, ott meg durvabb tud lenni a mogottes artalom. Nem kotozkodes, tanacs :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.01. 12:08:08

@mojoking77: az a baj, hogy az elején ez még működik, de amikor közben meghalt apja, anyja, összeveszett a barátjával, erre még ez a buzi is elhagyja hát én ezen már nem tudtam röhögni

min is röhögjek? hogy az élet kibaszott szerencsétlen lánnyal, aki az öngyilkosságba menekült?

vagy azon, hogy a csávó csak a jóban maradt a felesége mellett, a rosszban már nem?

fogós kérdés

ha az elején nyögnek be hasonlókat akkor oké, de itt már annyi volt a borzalom, hogy én ilyenkor már nem tudok feloldódni

a Dark City, Watchmen az kedvenc, a Hollót mindig is rühelltem

a Wall-e gügye volt, az UP meg kb a Pixar legjobb munkája, pedig ha valami elé gonoszan, eleve utálom hangulatban ültem le (milyen fosadék groteszk rajzok voltak már benne) akkor az az Up volt

majd lehet írok arról is, egy barátom eléggé elültette a bogarat a fülemben hogy mi is valójában a maradék 70 perc

az anime nem tom hogy jön ide, ha valaki néz az oldalról animét, az én vagyok

mojoking77 2015.09.01. 12:49:45

@scal: A Wall-E a Pixar legnagyobb munkaja volt, egy olya nfilm, ami minden volt csak gugye nem. Epp ezert nem lett akkora siker mint a Toy Story, mert sokkal inkabb szolt a felnotteknek, mint a gyerekeknek (hiaba -meg kell talalni az aranyt). Meglep, hogy "gugyenek" talalod, pont az atlag nezo az, akinek valoszinuleg nem tetszett, mert vag ymeg gerek volt, amikor latta, vagy szulokent enm tudott rendsen odafigyelni, mert a csipota 10 perc utan mar feszkelodott mellette.
Nem szoktam nagyon roltetni az imdb Top250-et, hisz az is csak egy lista, de nezz mar ra, hol all a Wall-E, es hol az Up!. Talan nem veletlen. Sot, ha az elso negyed ora nem lenne, valoszinuleg fel sem kerult volna a listara, annyira kozhelyes a tobbi resze.
Az animevel kapcsolatban meg azert ertetlenkedek, mert az egesz post arrol szolt, hogy mennyire nem tudod sajnalni a nyomorlut szereploket, es hogy animacio ne arrol szoljon mar, hogy mennyire szemet a vilag, es milyen szar a fohosoknek.
Azert a legtobb nagy animeben szenvednek a fohosok rendesen....

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.01. 13:41:09

@mojoking77: szenvednek de nem depressziósan, régóta érik egy Cowboy Bebop elemzésem, na abban aztán van érzelem, világfájdalom, de nem depressziós, meg skizofrén, autista egyik se, "normális" emberek, normális érzelmekkel, amiket nem félnek véka alá rejteni

ez egy animációs film, de nem anime, a kettő különbözik, ilyen bumfordi, krumpliorrú szereplőket nem tudok komolyan venni, valami kedvesebb storyt jobban el tudtam volna viselni velük, dacáéra, hogy a történet az komoly volt

az animén belül kb. hatszázféle alműfaj van, és ott is zavar néha, hogy totál komolyan előadnak valamit, aztán bevágnak egy poént, mire a főhős arca megváltozik, totál hatéves szinten lesz megrajzolva, és egy könnycsepp kezd úsznia homlokán, meg bepirosodik az orra, vagy az arca két csíkkal ráhúzva

szerintem a FEL nagyobb munka, lehet nem volt olyan nehéz elkészíteni, de jobban tetszett, mondandója is jobb, ha ezt vesszük a Wall-E-ban is az első része a jobb mint a folytatás, ott is az első félóra mondott valamit, aztán utaztatni kellett a robotot, mert elunták volna a moziban

kezdjük ott hogy ellopták a Nyolcas robot fizimiskáját, még nem ástam bele magam, de már ez nem tetszett a Wall-E-ban, mintha holnap feltalálnám az E.T.-t

persze, hogy az IMDb nem mond semmit - egyrészt felhígították a Bollywoodi alkotásokkal - másrészt csak azért nem háborgok miatta, mert a Remény rabjai lenyomta hála istennek a Keresztapát :)

mojoking77 2015.09.01. 14:05:16

@scal: Kiszedtek Bollywoodot, hala a jo egnek, kb az osszes felhasznalo uvoltve szidta mar oket. Mint minden ami indiai, tulzasba volt ez is vive. Egyedul a 3 idiota maradt (am egyszer meg nezheto is volt), illetve a Lagaan, amire meg ra kell gyurnom, meg neha 250. korul beesik a Wassaypur tokom tudja micsodai, azon az arcomat kapartam mar kinomban a vegere....
En azt a kb tizet neztem vegig animeben, amik resze voltak a projectnek (dent emlitett imdb top250 - meg van vagy negyven belole hatra), addig szamomra is a dragon ballz-al volt egyenerteku.
Azert van t tis egy ket olyan alkotas, ami ki kiveri a biztositekot az embereknel (nemtudm feltunt e, de egyik fiatal index alatt futo filmesblog szerzoje sem hajlando kritikat irni a szentjanosbogarak sirjarol pl. Ki erti miert?)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.01. 14:56:18

@mojoking77: wow a nap jó híre, akkor érdemes lesz frissítenem a listámat :D már rég néztem amúgy

jah, te akkor Miyazakikat néztél :) nem kell ide Dragonball, a Könyvek hercege, vagy a Macskák királysága is tartalmaz ilyen jeleneteket, sajnos ez ilyen hülyeség amiről nem tudnak leszokni

(basszus az InuYashát is folytatnom kéne, 6-7 éve már hogy végignéztem ameddig kiadták, és az uccsó 52 részt meg nem szedtem le míg lehetett ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ9

írjak róla? úgyis meg kéne nézzem, és meg van a díszkiadás évek óta :D hátha az jobban tetszik

Miyazakit is elő kéne vegyem, és akkor Santi megcsinálta a nyugati rajzfilmeket, én meg a japókat, csak engem mosta a magyarok jobban foglalkoztatnak

jah és pssst, de az Aranyvonat megtalálása miatt valszeg Corto Malteset is újranézem :D

mojoking77 2015.09.01. 17:56:59

@scal: Megkoszonnem.
(Azert a zsebkendot tartsd magad mellett). Par honapja irta egy csaj rola az egyik (talan pont az imdb-s) forumon, hogy egy hete latta, es meg mindig a hatasa alatt van. Ritkan folyok bele masok beszelgetesebe on line, de ez magas labda volt. Irtam neki, hogy en mar vagy egy eve, de szinten meg mindig.
Nem hiszem, hogy valaha kepes lesz barki hatasosabb haboru ellenes propagandafilmet kesziteni. Allitolag megcsinaltak az eloszereplos verziot is, ami egy rakas fos lett.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.01. 18:55:55

@mojoking77: és tudja mit mondok én annak az embernek, aki azzal jön hozzám, hogy egy háborúellenes filmet akar készíteni?

nem tudom mit mond annak az embernek?

azt mondom neki, hogy miért nem inkább egy gleccserellenes filmet készít...

2015.09.03. 04:21:06

@scal: Áhhháááá...

Vonnegut :-)
süti beállítások módosítása