Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Trónok harca (ötödik évad)

2016. január 16. - scal

- Örülünk Vincent?

- Kurvára nem örülünk Jules!!!!!

Aki nem látta az évadot, - létezik még ilyen? - csak saját felelősségére kattintson a „tovább” gombra! Köszönöm.

Első évad              Második évad                 Harmadik évad                Negyedik évad

game-of-thrones-logo-01-1920x1080.jpg

Nagyon szomorú vagyok. Martin doktor, ezt most mégis miért kellett? Pedig már egész megkedveltem magát. Maga, maga dagadt fasz! Totál elmentek otthonról? Miután végigszenvedtem a talán legfosabb évadot az első óta, erről majdnem 100%-ban meg vagyok győződve. Pedig már szeptember környékén elkapott egy bizsergés, mint 2014-ben, hogy lessünk bele, jó lesz nekünk, de nem, derekasan helyt álltam. Megvártam a januárt. Még a hav is leesett. Minden adott volt egy tökéletes Trónok harca maratonhoz. Erre mit kapok? Egy dagályos, csapongó, unalmas máglyarakást, amire kupacban hányták össze a szart. Ennyi összefüggéstelen párbeszéd, logikátlan, értelmetlen baromság azért nem történt a sorozatban eddig. Mindezek tetejébe az összkép még unalmas is, de annyira, hogy - lehet szentségtörésként hangzik - a második rész után kikapcsoltam és elmentem aludni.

Aki nem tudná, az összes eddigi évadot egyben daráltam le, általában egyetlen éjszaka alatt. Többnyire azért, mert - és most figyelj, ez nagyon fontos - NEM TUDTAM ABBA HAGYNI! Lehet nem értettem vele egyet, lehet nem tetszett, lehet felháborított, de FENNTARTOTTA AZ ÉRDEKLŐDÉSEM. No hát az ötödik évad erre nem képes. Santino szerint az általános vélekedés az, hogy az első négy rész unalmas, és mivel a negyedik évad elég szépen elvarrogatta a szálakat, megint be kell indítani a cselekményt, és ebben van is némi igazság, de a helyzet az, hogy én nem tartozom az általános vélekedés közé. Mert szerintem ez az unalom egészen a hetedik részig kitart! Az utolsó három részben történik MINDEN, amiért érdemes nekiülni ennek a felfújt lufinak.

Persze az is lehet, nem is Martin hibája - DE igen, de az övé -, merthogy az ötödik évadtól már bonyolódik a helyzet. Ugyanis egyszerre kell feldolgozni a Varjak lakomáját, meg a Sárkányok táncát is, ami ugyan két különálló kötet - fényévekre az első háromtól, időben legalábbis, de ezek szerint minőségben is -, de lényegében csak azért, mert egyben már lehetetlenség lett volna kiadni. Jelzés értékű, hogy a Sárkányok táncát külföldön újabb két kötetre bontva adták ki. Martin nyilván belegabalyodott a saját maga sodorta szálakba, a nézőkkel viszont nem lehetett azt megcsinálni, amit az olvasók is alig nyeltek le - a Varjak lakomája fogadtatása már koránt sem volt olyan nagy siker, mint az első három regényé -, gondolok itt a három fő karakter teljes mellőzésére, és a különböző huszadrangú mellékszereplők, elsősorban Sam előtérbe helyezésére.

gameofthronesinfogramwithfaces_1.jpg

Martin pár hete azt is tudtára adta rajongóinak, hogy hiába teltek el a szorgos dolgos évek, egyáltalán nem halad a hatodik - valójában csak ötödik? - regénnyel. Az HBO közben meg azt jelentette be, hogy nem a hetedik évad lesz az utolsó - volt egyáltalán olyan, hogy ez biztos volt? -, hanem a nyolcadik (???), ami már csak azért is kell, mert a Varjak lakomája, Sárkányok tánca simán ki fogja még tölteni a következő kettőt is. Majd ebben rajongók, akik olvasták a köteteket - igen, még mindig nem jutottam el idáig -, megerősítenek, vagy jelzik kommentben, mi volt ebben az évadban, ami egyáltalán nem volt a regényekben. De summa summarum, ez az évad már kevert évad volt, amikor a forgatókönyvírókra sokkal nagyobb felelősség hárult mint az előzőekben. Már nagyon kellett válogatni mi kerül be a sorozatba, mit hagynak ki, mit másítanak, és így tovább. És ez a felelősség csak nőni fog az évadok számával, mert Martin... NEM ÍR. Csak tudnám mit csinál helyette, amikor láthatólag egyetlen dologra fog ez kifutni - és innentől már nem is érdekes az egész -, ahogy azt Santino kifejtette nekem.

A Trónok harca, tetszik, nem tetszik a világ legnézettebb sorozata jelenleg. A negyedik évad végére már hétmillióan ültek le a  készülékek elé, úgy, hogy az első évad kezdésekor ez a szám alig több mint kétmillió volt. Az ötödik évad nyitását NYOLC millióan nézték. Aztán ez a szám drasztikusan zuhanni kezdett, minden egyes epizóddal. A hetedik részre, már "csak" öt és fél millióan ültek le, vagyis már durván kétmillióval kevesebben nézték mint a negyedik évad azonos epizódját, és ez nagyjából konvergált a harmadik évad nézettségével. Ez minden esetre beszédes. A sorozatok halála, hogy ellaposodnak, unalmassá válnak. A producerek nem is akarják befejezni míg az aranytojás tojó tyúk hasznot hoz, majd ha bekövetkezik az érdektelenség, gyorsan elvágják a torkát valami baromsággal.

A Trónok harcának persze több aduja is van. Az egyik Martin sikerszériája és az ő rajongói. Itt nem kell görcsölni, legalábbis jó sokáig nem kellett, mert az alapanyagot már megírták és bizonyított. A másik az évadok rövidsége. Azért évente tíz részre elég nehéz ráunni - mire megtörténne, vége lesz - ellentétben hússzal, harminccal. Ezért lehetséges az, hogy az utolsó részek visszatornázták nyolcmillióra a nézettsége. De minthogy az utolsó három rész, jó, meg szép, meg elég sok durva dolog történik benne, ezen nincs is nagyon mit csodálkozni. Évek óta berögzült szokás, hogy a legnagyobb durranás a kilencedik részben történik, a szezonzáró meg a legtöbb sorozatnál ugyanakkora érdeklődésre tart számot mint az évadnyitó epizód. A készítők ráadásul most majdnem minden epizódot már egy órásra húztak ki, vagyis maximalizálták a Trónok harca élményt.

game_of_thrones_ratings_histogram.bmp

No de csapjunk a lecsóba, nézzük mitől olyan szörnyű a legutóbbi évad, miért csapja be a rajongókat, vezeti meg a sorozatfüggőket, és csinál marhát a legtöbb karakterből. Előzetesként annyit megjegyeznék, hogy csomót agyaltam rajta miről lett ennyire ellenszenves ez az egész. Elvégre általánosságban elmondható, hogy mindenki azt kapja, amit érdemel, mindenki meglehetősen nagy szarba kerül az évad végére - és itt most elejthetnék egy ócska Birodalom visszavág poént, de nem, mert azért az mindezt szépen csinálta és meghatóan - vagyis elviekben örülnöm kéne annak, hogy az idióta Cersei királynőt rohadt paradicsommal dobják meg, meg szart vágnak hozzá, lecsulázzák, miközben gyönyörködhetünk Lena Headey - testdublőrének - testében. Vagy, hogy az idióta Stannist kinyírják a gecibe. Esetleg, aki - hozzám hasonlóan - gyűlöli Havas Jon-t élvezkedhet, miközben Julius Caesarosítják... de mindez annyira semmitmondóan, és szarul van kivitelezve, hogy leginkább semmit se érzek.

Magyarázhatnám azzal is, hogy a negyedik évad elvette tőlem a két legkedvesebb karakterem, Ygrittet, és a Vérebet. De mindezek dacára tökre vártam ezt az évadot. Emlékszem, amikor Arya felszállt a Braavosba tartó hajóra, és elsuttogta, hogy Valar Morghulis végigfutott a hátamon a hideg, és már holnap akartam volna a folytatást. És másfél kibebaszott évet böjtöltem rá. De gyanítom akkor se lettem volna jobb véleménnyel az összképről, ha történetesen már a premier napján ott lihegek a tévé képernyője előtt. Szóval nem azért vagyok csalódott, mert már nincsenek azok, akiket egykor szerettem. Bár való igaz, annyira ellenszenvessé és/vagy érdektelenné vált a ZÖSSZES karakter, hogy nem tudtam kihez menekülni, azonosulni, vagy szörnyülködni a halála felett. Mert azért azt gyorsan szögezzük le, az ötödik évad sok mellékkarakterrel felbontotta a szerződését.

Szeretném azt is leszögezni, hogy ezúttal nem fogok kitérni ilyen dolgokra, minthogy, jaj kevés a fantasy elem, mert ez egész egyszerűen már nem igaz. Sőt egy csomó ötlet már nagyon tetszett, pl. a kőemberek, vagy a sárkányháton repülés, a Mások, sőt óriás is vót benne Sanyi ne feledd! Vagyis úgy viselkedik az egész sorozat, mint egy fantasy. Nem fogok nyavalyogni továbbá a nyelvezeten se - sokat csiszoltak rajta, de azért még mindig csiszolhatnának -, meg a szexuális töltetű részeken se - bár ha már minden áron pucérkodást kell nézzek, akkor az nem lehetne sima férfi-nő, buzipornó helyett? Csak egy ötlet, komolyan, és nem fogok a gyenge CGI miatt se sopánkodni, mert már az se gyenge. Sőt csomó nagyjelenetre VOLT pénz, komolyan VOLT pénz. Igaz nem tudom akkor miért nem arra költötték, de a lényeg, hogy VOLT.

enhanced-18877-1398962613-1.jpg

Na de akkor mondja már mi miatt nyavalyog akkor? Hát például azon, hogy a karakterek úgy viselkednek - kivétel nélkül - mintha nem olvasták volna el a szerepüket, vagy mintha felcserélték volna egymás közt. Sőt tovább megyek, bizonyos Helyszínek is totál elfelejtették szerepüket. A cselekménybonyolítás jelenleg rendhagyóbb mint volt eddig. Szinte minden részben ugyanazokra a helyszínekre térünk vissza, s ezek legtöbbje már jól ismert. A FAL ahova öt év alatt se jutottak el a Mások, Deres, ami jelenleg az elmebeteg Bolton család tulajdonát képezi, az önmagából totál kifordult, vagy éppen beszürkült Királyvár, és Meereen, ahol Daenerys még mindig azon mereng - bocsánat! -, hogy most akkor kell e az a vacak trón, vagy sem. Pár rész erejéig mutatják a Sasfészket is, régi új helyszínünk Braavos, és egyetlen valóban új helyszínt kapunk, ez pedig Dorne városa lesz, tudjátok, ahonnan az a barom jött, akinek jól szétnyomta a Hegy a fejét :)

Nem is tudom melyikkel kezdjem. Egyik érdektelenebb mint a másik. Haladjunk talán, északról, délre? Betettem felülre egy arcképcsarnokot, és áthúztam rajta, akik vagy meghaltak, vagy ebben az évadban hullanak el, ahogy látjuk, azért egyre kevesebben vannak a sakktáblán. Úgy hagytuk itt Havas Jon-t, hogy visszaverték a vadakat, Stannis belovagolt, aztán vége csapó. Hát eddig is nagy barom volt ez a gyerek, de ebben az évadban már kapitális hülye is. Először is eléri, hogy a fél Éjjeli Őrség meggyűlölje, de ez még rendben is lenne, mert állítólag a másik fele azért még támogatja. Aztán kitalálja, hogy engedjék be a vadakat. Mert csak velük győzhetnek. Stannis ebben ugyan támogatná, de cserébe persze azt kéri, a vadak harcoljanak vele, és akkor beveszi Derest, aztán meg se állnak Királyvárig. De persze, ezt megint nem akarja Jon, és leginkább azért nem, mert neki ez, kellemetlen. Mert jaj súrlódásokhoz vezetne, és ennél az ürgénél nagyobb konfliktuskerülő faszt a Földkerekség nem hordott a hátán.

Külön öröm, hogy mennyire szereti az Éjjeli Őrség kódexét előcitálni, ha éppen arról van szó, hogy: 1. hadba kéne vonulni, 2. meg kéne bosszulni az apját, 3. vissza kéne venni Derest, ami az övé. De persze mindez nem jutott az eszébe, amikor heves cave sexbe feledkezett egy vad lánnyal, vagy amikor szeretett Ygritte-je - aki a történetben épp, csak, hogy kihűlt - már csak akkor villan át az agyán, amikor Melisandre puncijában nyúlkál könyékig. Azért ez nekem kicsit furcsa. Egyetlen árva büdös szót nem ejt a szerelméről, az élet megy tovább, kit érdekel. Abba már bele se megyek, hogy a jelenlegi aktuálpolitikával mennyire rezonál ez a "engedjük be a vadakat" mentalitás.

060115-game-of-thrones-king.jpg

Én nem akarom bántani ezt az egész koncepciót. De mit csinál egy élőholt sereg ilyen rohadt sokáig? Mennyi az az intervallum, ami eltelt már a sorozat belső idejét tekintve? Azért itt már elhullott jó pár király, megvívtak néhány csatát - legtöbbet két évad, epizód között -, és ez mind időbe telik. Emberek mentek A-ból B-be, körbenyargalták fél Westerost, ezer mérföldeket, ezek meg még mindig tetvészkednek a FAL-on túl. Még most is csak valahol a gedvában vannak - ahol egyébként nekik köszönhetően látunk egy ütős jelenetet. Az egyetlen gond már csak az volt vele, hogy annyira kibaszott későn érkezett az évadban, hogy már nem is tudtam neki örülni. A tipikus, amikor jön már nem kell jelenet. Pedig voltak csontvázharcosok, meg ezek a durva arcú jóemberek, akik egyre nagyobb sereget támasztanak fel, jah és vót egy óriás is, hallod Sanyi!

A kérdés az, hogy most már konkrét bizonyíték van rá, hogy ezek a dögök léteznek. És Westeros ennyire leszarja ezt? Hát nem igaz, hogy Havas Jani nem tudna egy különítményt küldeni a nagy urakhoz, és nem egy tucat embert, hanem hadseregeket kérni, meg valíriai pengéket, meg sárkányüveget. Ülnek a tetves seggükön, és várják a Halált. Az pedig jön, jó lassan, de azért jön. A vadakra miért is van szükség? Elviekben csökkenteni tudnák a Mások számát. Igaz az Élőhalott seregekkel mindig az a baj, hogy minden egyes megnyert csata után a duplájára növekszik a sereg létszáma, mert az is feltámad akit megöltek, meg az is, aki közülük pusztult el - Heroes of the Might & Magic alapszabály.

Az pedig, hogy a sorozat el akarja hitetni velünk, hogy itt bizony még Havas Jon is meghalhat, szerintem elég tré próbálkozás, különösen azért, mert sajna belefutottam egy spoilerbe, ami mindezt lelőtte - ráadásul úgy, hogy egyszerre lőtte le a Walking Deadben egy másik kedvencem halálát is, pedig még azt se láttam -, de azóta már azt is bejelentette az HBO, hogy mégis szerepel a folytatásban, és tuti nem flashbackben. Meg különben is, a három legfontosabb karakter nem fog meghalni! Meg akkora szerencsém úgysincs hogy lássam meghalni, és különben is ezzel abbahagyni elég ócska húzás, szal tuti valahogy visszahozzák. Ugyan megidézi apja tettét, és jól levágja a fejét annak kreténnek - akinek valamilyen okból magyar neve van -, meg elégetik a Tomb Raider 2 főgonoszát - Menzesz Raidert -, akit én valamiért csípek minden filmjében, és kiikszelik az öreg Targaryen mestert is. De valljuk be, ezek csak kisebb tisztogatások, amik azért történnek, hogy beletegyen egy unalmas egy órás epizódba, egy meglepő (?) pillanatot. Nincs is erről kedvem többet dumálni. Pláne, hogy egyáltalán nem havas Jon a főszereplője az északi eseményeknek.

gameofthrones15_203.jpg

Komolyan nem hittem volna, hogy ezt is megérjük. De Samwell Tarly többet szerepel az évad során mint Havas Jon. Miért is? Mitől olyan fontos ez a dagadt kretén? Ennyi bárgyú, semmitmondó üresjáratot az összes évad során nem láthattunk, még tőle sem. Samu olyan mint egy kibaszott szilánk, ami a szemedbe fúródott. Tudod hogy ott van, lüktetve fáj, rohadtul káros, el sem távolíthatod, és ennél is nagyobb baj, hogy folyamatosan nézned kell. Pedig most még össze is verik jól, aminek elviekben örülhetnék, de mégsem, mert ez a viselkedés nagyon nem illik a kódexhez eddig maximálisan becsületes Éjjeli Őrséghez. Akárhogy is vesszük Sam mégiscsak Jon jobbkeze, nem gondolják ezek, hogy ha Jon visszatér, megbosszulja, hogy összeverték? Sőt valójában ki is akarták nyírni, ha nem lépne közbe a Rémfarkas - csak hogy ne feledkezzünk meg róla, hogy létezik még ilyen is.

Az Éjjeli Őrség ebben az évadban egyáltalán nem az a tökös banda, aminek eddig felfestették, sokkal inkább tűnik egy erkölcsöt és morált magas ívből leszaró gyülevész hordának, akik szedett-vedett börtöntöltelékekből állnak, nem nemes emberek fattyú fiaiból, vagy kegyvesztetté vált lovagokból. És mi ez, hogy egy vad lányt is meg akarnának erőszakolni? Anno egy részen keresztül győzködték Havas Jon-t hogy ha elhagyja az Őrséget bűnt követ el, ezek meg kefélnének orrba szájba, ráadásul gyűlölt vadlányt? Ha csak ezt az évadot veszem alapul, Havas Jont választják meg az új parancsnoknak, ami azt jelenti, a fél gárda mögötte áll. Ergo nekem meglehetősen furcsa, hogy öt perc alatt mindenkiből ellenség lesz.

Erre fel mi érdekli Havas Janit? Hogy hogyan tudta Sam megdugni Szegfűt vagy Szekfűt ha összeverték. Hülye perverz barom, ez is meg az író is. Nem elég, hogy végig kell néznünk, utána még fel is böfögik. De hát az ember ne kívánjon semmit, mert a végén megkapja. Emlékszem a nyáron lementem a Balatonra, és este elsétáltam párszor a mólon. Egyszer csak jött egy hullócsillag, és meg azt kívántam magamban. Bárcsak láthatnám, ahogy Samwell Tarly elveszti a szüzességét. Utána nyugodtabban halnék meg. És akkor szentségtörő módon ruhában, mert az mégiscsak túlzás lenne, hogy Sam rengő hájlebernyegeit nézzük. Meg hát Szegfű se egy nagy szépség a vakondfejével. Hatalmas hájhullámokon úszott a célig, vajon lisztbe is forgatta előbb? A jelenet azt is kommunikálja, hogy az egész Éjjeli Őrségnek semmi értelme. Mindenki kúrni akar, minek tiltják akkor meg? Legalább lenyugodnának ezek a szerencsétlenek mielőtt halálra fagynak.

052815-game-of-thrones-jon.jpg

A Sam jelenségnek egyébként van egy súlyosabb oka is, amit azt hiszem megfejtettem. Ő nem más mint Martin regénybeli/filmbéli kivetülése. Ugye ő is túlsúlyos, bizonyára jól meg is verték kiskorában párszor - most se ártana mondjuk -, aztán egyszer, jó későn, elvesztette a szüzességét, egy csúnya arcú lánnyal, aki megszánta, miután kellőképpen kihasználta. Az írók különben is szeretik beleírni magukat műveikbe, akár úgy, hogy valakivel kimondatják valós gondolataikat, filozófiájukat, akár úgy, hogy elképzelik az adott környezetben hogyan viselkedne az ő karakterük. Hát köszönöm Martin mester, hogy most már ezt is tudom. Sok beteg dolgot láttam a Trónok harca során eddig is, de erre azért mégse voltam felkészülve. És még mindig nem tudni mitől lenne olyan fontos Sam karaktere. Ki ne derüljön, hogy valójában ő Robert király eltitkolt fia mert tökön szúrom magam.

Haladjunk. Stannis király továbbra sem szimpatikus, igazából mindenki azt mondja róla, hogy egy vadállat, pedig engem leginkább egy jellemtelen, és jellegtelen gyökérre emlékeztet. Azt se tudja mit akar, elviekben van egy nagy hadereje, amivel lemehetne Királyvárig, Deresen keresztül. No de aztán sorozatos baromságokat csinál - illetve folytatja azokat - lényegében Robb hülyeségeit ismétli unos-untalan, míg az összes embere elhagyja, vagy elfordul tőle, és a nagy várva várt ütközetből lényegében lesz egy mészárlás. Illetve no, ennek gyürkőzzünk neki megint. Szóval a jelenet az addig tart, hogy Stannis király az embereivel kóricál a mezőn, messziről látunk egy CGI sereget amint rázúdul, majd vágás, és az emberek szépen feküdjenek le a földre, legyenek véresek, és akkor a nézők tudni fogják, hogy lezajlott a csata. Így spórolunk 350.000 dollárt és meg tudom venni a Lamborginit.

Okés, geci vagyok. Valójában ehhez a jelenthez még illet is, mert totál kilátástalan volt, és előtte kaptunk két frankó csatát, ahol voltak hajók, meg sok ember, és sárkány, meg minden. De valójában egyre kevésbé értem az egész Stannis szálat. Mi a franc szükség volt rá? Mit akart vele Martin bemutatni? Hogy a háborúhoz pénz kell? Hogy a vallási fanatizmus ide vezet? Hogy hiába hisz valaki egy ügyben, önmagában, az embereiben? Valójában ez nem így van? Amikor jöttek a lovasok, azon agyaltam, mit lehetne tenni ilyen esetben? Láthatóan csüggedtek, és fáradtak voltak az emberek. Esetleg egy zárt négyzet még megmentette volna őket? Stannis miért nem várta be az erősítést? Miért nem fordult vissza, amikor még lehetett? Amikor minden azt mutatta, hogy el fog bukni? Miért nem várta meg a Hagymalovagot? Lehet kapott volna kaját.

kflwjdn-1.jpg

Nem tudta megnyerni az ügyének az Éjjeli Őrséget, se a vadakat - elég hatékony király, aki mellett max a sajátjai emelnek zászlót, a többiek ezért, vagy azért exkuzálják magukat. Nem tudott rendet tartani a saját csapatában sem. Csak és kizárólag a Vörös Papnő pinájában hitt. Aki szintén cserben hagyja az utolsó pillanatban, és még ezt sem veszi intő jelnek. Lovaik sincsenek, hát igen, majd csak lesz valami, azért menjünk. Amikor felvezették Stannist három évaddal korábban cseppet sem volt szimpatikus. Aztán megláttam a feleségét, és ez sok mindent megmagyarázott. Sok zavart nőt találni a Trónok harca világában, de ő volt talán a leggárgyultabb. Saját magára is haragudott, a lányukra is, az utolsó akit vádolt az a férje, elvégre azt csinál amit akar, jogában áll. Azért látszik, hogy volt benne egy mákszemnyi szikrája a becsületnek, legalábbis, az, hogy felakasztotta magát, ezt mutatja.

Stannis karaktere szintén megváltozott, sokkal szelídebb lett, megértőbb, diplomatikusabb. Ha ilyen a kezdetektől talán még szimpatizálok is vele. Erre rá is erősít az a rész, amikor a kislányával egy igen érzelem dús beszélgetést folytatnak le, de persze mindez csak felvezetése a későbbi szörnyűségeknek. Az évad legkegyetlenebb, és legmellbevágóbb jelenete, kétségtelenül a saját lánya elevenen elégetése. Shireen volt ennek a sorozatnak a legtüneményesebb, legaranyosabb, legodaadóbb, legönzetlenebb teremtése - még úgy is, hogy szürkehámos ragyás az orcája. Pedig csak tíz epizódban szerepelt három évadra elosztva, én mégis nagyon kedveltem. És akkor ez a dagadt fasz megír neki egy ilyen sorsot? Hát van ennek szíve? Szerintem Martin totál elvesztette a kontrollt, és már csak öncélúan kegyetlenkedett. Azt se értem Stannis hogy lehet ennyire vak, hogy még ebbe is belemegy, amikor mint később kiderül, lószart se lát a Vörös Papnő, csak hazudozik jobbra balra.

És miért nem lehet piócákat használni, hiszen Baratheon fattyú fiánál bevált ez a metódus. Az aranyos kislányt miért kell elégetni? És akkor még csak le se lövik, hogy megkegyelmezzenek neki. Ahogy ott üvöltözik, az utolsó pillanatig reménykedtem, hogy Stannis leállíttatja az egészet, erre az idióta felesége, még rá is tesz egy lapáttal és ott zsolozsmázza, hogy: "Jót teszünk! Meg kell lennie!". Hát anyád! És ez nem a karakterek hibája, ez az író hiába, mert elmebeteg. Ennyire egyszerű. Egy darabig rendben van a kegyetlenkedés, de ez? Azért egy határt tudni kéne tartani. Ha pedig Stannis megőrült, és totál nem tudja már megkülönböztetni a realitást a hagymázas rémálmoktól, azt ennél kicsit jobban is érzékeltethették volna, és persze senki nincs, aki megemlítené, hogy talán nem biztos, hogy jó ötlet elégetni egy ilyen aranyos kislányt. Talán jó uram nem ezen áll vagy bukik a győzelmünk!

gameofthronespredictions3.png

Egy ember lett volna, Davos, de őt meg elküldi - így persze az ő karaktere túléli az egészet, és őt legalább kedvelem -, pedig az öreg érzi, hogy valami nagy baj fog készülni. Ami hatalmában áll megpróbálja megtenni, már a várban arra kéri a királyt, a felesége, meg a lánya maradjon ott, aztán hogy őket visszavinné magával, legalább Shireent. Így belegondolva elég alattomosan van felvezetve ez az egész jelenet. Még előtte Shireen mosolyogva megkérdi apjától miben segíthetne neki. És akkor Stannis halála is egy elvesztegetett jelenet. Kezdek rájönni, hogy Martin totál nem ért a felgyülemlett energia jótékony kihasználásához. Tudja gerjeszteni az indulatokat, de nem tud vele mit kezdeni. Ha ez átvezethető az egész történetre, akkor a Trónok harcának cseppet sem lesz megnyugtató, pláne nem kielégítő vége.

Egyértelmű, hogy Stannist Davosnak kellett volna megölnie, amikor megtudja mit tett, ehelyett ki öli meg? A drabális, rút arcú lovagina, aki ebben a részben csak úgy teng leng, és milyen jó, hogy éppen arra járt. Megtudta bosszulni Renly halálát. Érezzük azt a tehetetlen dühöt, amit Renly halála óta ott tobzódik bennünk? Jó karakter volt, én még bírtam is, de azért talán megbocsáthatóbb egy testvérgyilkosság, pláne, ha mindketten a koronára hajtanak. Mindenesetre Brienne már két fontos karakter haláláért is felel, lassan kiérdemli a hóhér titulust. Abba már bele se megyek, mégis mennyi esélye van annak, hogy pont a király fog a csatatéren egymagában és láthatólag sértetlenül kóricálni, amikor az első sorban hadakozott. És nem kapták el a Boltonok? Meghagyták, hogy Brienne beteljesíthesse bosszúját... Martin felbassza az ember agyát, és nem elégíti ki a vágyait. Csúnya Martin, rossz Martin, ül!

Pedig őszintén reméltem, hogy Stannis szétbaszkodja a Boltonokat. De hát úgy látszik Westeros tele éppen akkor csap le, amikor szükség van rá, mármint amikor Martin megírja. Most essen a hó, mert közeleg a tél, most olvadjon fel, mert elégettünk egy kislányt - azt azért csendben megjegyzem, hogy a hav jelen esetben még kedvezett volna Stanniséknek, mert a lovakat jobban akadályozta volna az előrehaladásban, ami ugye nekik már nem volt. De hát ez is miért van? Mert Martin imád kegyetlenkedni. És mivel Joffreyban már nem volt szufla, gyorsan elintézte. Helyette pedig itt vannak ezek a senki fiak, ahol egy még rosszabb elmebeteg élősködik.

house_bolton_season_5_promo_pic.jpg

Hogy én mennyire utálom ezeket a Boltonokat, főleg ezt az elmebeteg Ramsayt. Az egész család beltenyészet, elhízott anyukával, sótlan Roose Boltonnal, aki lényegében egy Stannis light. Ugyanolyan unalmas, ugyanolyan kopasz, ugyanolyan magas, ugyanolyan öreg. Honnan a fenéből másztak ezek elő, és hogy lett ekkora hatalmuk? Erre ez a barom Kisujj elhozza ide Sansat. Sansa épp kezdett kinyílni az előző évadban, erre most megint ott vagyunk, ahol negyven résszel ezelőtt. A cseberből vederbe tipikus esete. Egyik elmebetegtől megmenekült, erre elviszik ezüsttálcán egy másikhoz. Nem szenvedett ez a lány már eleget? Mi a geci szükség volt erre??? Kurvára nem értem Kisujjt se! Én tőle, valami olyasmit vártam, hogy az évad végére totálisan átbasz mindenkit, kiderül, hogy végig ő rángatta drótón a szereplőket, és hatalomra kerül. Igazi hatalomra. Azt hittem magának akarja Sansát!

Ehelyett karakterét eltékozolják, szerepel talán összesen félórát, és meggyőzi a csajt, hogy jó lesz az neki, ha seggbekúrja egy elmebajos. Mert vagy Stannis felszabadítja a várat - hát ez sajnos nem jött be -, vagy magába bolondítja Ramsayt. Hogy mi? Az elmebeteget? Aki élve megnyúzza az embereket? Egyszer akartam írni egy jelenetet, ahol egy bűnöst úgy büntettek meg, hogy centinként lenyúzták róla a bőrt. De aztán rájöttem, hogy túlságosan kegyetlen lenne, és ami ennél fontosabb, öncélú! Martin nem jött rá. Szóval nem értem Sansának mégis mi lenne a haszna ebből az egészből? Amint szül egy örököst, kinyírják, addig meg rendszeresen verik, és megalázzák. Hát ez se jött be. Apropó csak én hányom le a monitort, ha még egy esküvőt végig kell szenvedjek a sorozatban? Hányadik is volt a sorban, talán a huszadik? Már herótom van tőle!

A nászéjszakát hagyjuk is. A legnagyobb felháborodást - és a tömeges sorozattól való elfordulást - épp az váltotta ki, hogy, és ahogy megerőszakolták Sansát. És akkor itt van nekünk Theon... Bűzös vagyok, nem érted Bűűűűűűűűűűűűűűűzös!! Jól van, tehát, itt van nekünk Bűzös, aki mert egyszer nem tudott megszökni, már totál elvesztette identitását, és csak akkor tudja ki ő, ha épp meg kell alázni Sansát. Mindent megcsinál, és ha Ramsay nincs jelen, akkor jelent neki, meg beárulja Sansát. Hogy aztán egy sokkal nagyobb horderejű dologban mégis segítsen. Totál következetlen és logikátlan ahogy cselekszik, hovatovább idegesítő is, de hát ő nem halhat meg, mert neki az megváltás lenne. Az egyetlen előrehaladás, hogy legalább bevallja Sansának, hogy az öccsei életben vannak. Ha így haladunk Ramsayből a végén király is lehet.

got-s5e10-cersei.jpg

Oké, nézzük Királyvárt. Ott biztos sokkal jobb a helyzet. A nagy lófaszt! Királyvárra konkrétan nem ismerek rá. Eltűnt Tyrion, Tywin halott, Jamie elég hamar lekopik, nincs Sansa és Kisujj, meg Varys. Királyvár maga a dögunalom lett. Sőt azt is megtudjuk, hogy bármikor szerveződhet egy parasztfelkelés, ami olyan hatalomra tesz szert, hogy mindenkit bebörtönöz, de legalábbis a hét családból, kettőt. Tudom, hogy elégtételt kéne éreznem azért, ami Cersei-vel történik - mert ki nem állhatom az idióta kurváját -, de csak dühöt, meg felháborodást érzek, hogy erre mennek el értékes percek. Nekem minden napos testvérszexet ígértek az előző évadban, erre mit kapok? Hogy szarral dobálják meg a főutcán? Meg ilyeneket beszólnak neki, hogy szopjál le királynő???? De kérem!

Először is, lehet Tywin meghalt, de van egy új király Tommen. Aki hirtelen nőtt egy év alatt ötöt, hogy el tudja játszni Joffrey light szerepét, és Dean-Charles Chapman lett Callum Wharyból. Úgy látszik öregíteni kellett rajta mindenképpen, hogy Margery meg tudja rontani. De oké értjük. Joffrey kegyetlen volt, Tommen meg gyengekezű. Ugyanakkor látszik, hogy Martin csak és kizárólag szélsőségekben tud gondolkodni, márpedig tudjuk, hogy az csak egy sith sajátossága. Joffrey totál kegyetlen volt, egy csöppnyi jóindulat sem találtatott benne, Tommen meg annyira anyámasszony katonája, hogy amikor tömlöcbe csukják a feleségét, aki iránt még rajong is, egy nevetséges és ostoba váddal, nem az az első, hogy mindenkit felkoncoltat az aranyköpenyesekkel, akik láthatólag mindig is kaphatóak egy kis vérengzésre.

Totál agyamra megy a következetlenség. Először is. Az, hogy a vallás Westeroson ennyire fontos lenne, vagy nagy hatalommal bírna eddig negyven rész alatt nem derült ki. Épp ezért volt szembeötlő Stannis szála, aki annyira belehülyült a Vörös Papnő vallásába. Eddig az jött le, hogy Westeros egy teljesen korrumpálódott, undorító, rohadt világ, ahol a gazdag bármit megkap pénzért, a hatalom pedig a legfőbb cél, amibe két kézzel kell kapaszkodni. Erre most kiderül, hogy van valami Főveréb, aki büntet, meg igazságot oszt. Hol a kurva anyjában tetszett kujtorogni amíg Joffreyt kellett volna a Vörös torony mélyére száműzni? He? HEEEEEEEEEEEEEEE? Hol vannak az aranyköpenyesek? Hogy védenék meg a külső ellenségtől Királyvárat, ha a belsőtől se tudják? Hol vannak a sima katonák? Ezek is csak akkor tudnak akciózni, ha a Starkokat kell kiirtani?

game-of-thrones-season-5-cersei-lannister-and-meryn-trant.jpg

Margery karakterét öt perc alatt elintézik, Vörös torony. Megjön a Töviskirálynő, és tehetetlenül nézi, amint bebörtönözik a fiát, a lányát, pedig úgy tudtam, hogy a Tyrell házé a legnagyobb hadsereg. Ha kifarolnának a Lannisterek mögül, akár még meg is szerezhetnék a várat. Hát ha egy csapat ázott darócruhás parasztnak sikerült, esetleg nekik is lenne egy mákszemnyi esélyük. Azon csodálkozok, hogy a Töviskirálynőt, vagy Kisujjt, nem csukták le, csak mert bementek a kuplerájba. Egyszerűen felháborító ez a tehetetlenség, és hogy egy semmiből előkapott vallás a bolhavégről (wáháháháháháááááááááááá) ilyen rövid idő alatt, ekkora hatalomra tudna szert tenni.

Tommen egyébként minden hibája ellenére egy kedvelhető Lannister, de teljesen el van hanyagolva. "A király bezárkózott a szobájába, nem is eszik. Nem lehet hozzá bemenni." Persze elvégre csak az anyja rohadt a tömlöcben, meg akit dughatna - állítólag tetszett neki az első szexuális élménye -, naná, hogy nem ott toporog, hogy beszélhessen velük, megnézhesse jól vannak e egyáltalán. Az is lehet, hogy már halott? Ebben az esetben elfogadnám. De egyébként nem. Lehet valaki gyengekezű, lehet valaki pipogya, de ez azt hiszem mégis csak túlzás. Tommen szerintem épp azért viselkedik úgy, ahogy mert nem akar Joffrey lenni, mert látta, hogy miket tett a fivére és ez lett a veszte. De nem úgy kéne bemutatni, mint aki totál tehetetlen. A korona nála van, a hatalom az övé, a katonaság neki engedelmeskedik. Ideje lenen új vallást alapítani nem gondolod fiam?

A Főveréb az egyetlen új karakter, ha ehhez hozzáveszem hányan meghaltak most, a sorozat kezd költséghatékonyan gondolkodni, kikre nincs szükség, kikre nincs idő. Jonathan Pryce alakítja a jómadarat, akit én mint színész nagyon kedvelek, meg is lepett, hogy felbukkant itt, de ez a karakter a negédességével az agyamra megy. És úgy hazudik mint a vízfolyás, meg bigott is, és bort iszik meg vizet prédikál. Alig várom, hogy megetessék vele a saját szarát. Szóval Királyvár - egykori kedvenc helyszínem - egy kupleráj lett, atomot nekik, hogy egy patkány, akarom mondani veréb se élje túl a ciánozást.

nell_tiger_free-_photo_macall_b_polay_hbo_0.jpg

Ha még délebbre megyünk, elérkezünk Dorneba, amely az egyetlen új helyszín. A délvidéki emberek forróvérűek, az asszonyok csak kúrnak, a férfiak meg csak harcolnak. Amennyire utáltam Oberynt az előző évadban, annyira tetszett most ez a szál. Végeredményben az EGYETLEN SZÁL, amit vártam részről, részre. Cersei királynő elküldi a félkarút, meg a rablót, hogy hozzák haza Myrcellát, mert veszélyben van. Ha valaki már elfelejtette volna - könnyen lehet mert kétszer láttuk eddig, akkor is a háttérben - őt is lecserélték, Aimee Richardsonról Nell Tiger Free-re. Pedig Richardson tavaly már 17 volt, vagyis szerintem a szerephez kellőképpen hozzáöregedett, amikor kiválasztották tizenkettő volt csupán, bár lehet épp ez volt a gond, mert Free még csak 16... kurva nagy különbség ám.

De megbocsátom, mert az új csaj valami kibaszott helyes, és egy csapásra szerethető, kedves, jóindulatú. Simán lehetett volna valami nagyobb teret is adni neki. Az is tetszett, hogy végre eljutunk egy helyre, ahol viszonylagos békesség honol. A tolószékes csávó örül a két szerelmesnek, ezek meg csak csókolóznak egész nap. Micsoda boldogság. Doran Martell már attól karaktert kap, hogy béna, de talán az egyik legbölcsebb szereplő az egész Tűz és Jég Dalában. A fia Trystane is szimpatikus, végre nem egy kegyetlen, erőszakos, csak saját érdekeit néző elmebeteg, kapunk valami normálisat, amit jó is nézni. De persze, hogy ne legyen minden víziváros, meg nyelves csók, pottyan az örömbe egy kis üröm is, vagy hogy úgy mondjam egy mézből és méregből összegyúrt asszony. Ellaria Sand, aki az előző évadban végignézte, ahogy szétpassszírozzák annak a f*&#@% Oberynnek a fejét, itt sokkal hangsúlyosabb szerepet kap.

Na most ha az ember Martin agyával gondolkodik elsőre világos, hogy szét fogja baszkódni ezt az idilli együttlétet, abban a pillanatban, amikor szájon csókolta Myrcellát már tudtam, hogy a csaj sajnos meghal - nem is értem miért engedték ezt neki - pedig reménykedtem benne, hogy legalább a hatodik évadig kihúzza. Persze a csaj plot device, semmi szükség nem volt rá, csakhogy még egy eseményt beindítson, meg az egészet előreveteti a Cerseinek adott jóslat, amivel nyit az évad, vagyis Tommen se fog már sokáig életben maradni.

gameofthrones504_2_0.jpg

Ha ezt az aljas húzást leszámítjuk, akkor egy vicces, és könnyed túrára kísérhetjük el Jamie Lennistert, aki magával viszi Bronnt is egy egészen mulatságos jelenetben. Bronn karakterén is látszik, hogy szabályosan vissza kellett itt rángatni mindenkit, csakhogy beinduljon az élet. A jóember éppen a jegyesével sétálgat, meg tervezi a jövőt, és hogy mire költse a pénzét, meg a rangját amit szerzett, erre mintegy villámcsapás Jamie kirugdalja a boldog nyugdíjas évekből, hogy ugyan kísérje már le délre.

Bronnt én amúgy bírom, jól esik ez a cinikus, nagyzolós hozzáállás amit képvisel, rengeteg fasza mondatot írtak neki most is, ráadásul jól alakult azt a románc (???) is ami közte meg Oberyn egyik fattyú leánya - mert annak is volt ám vagy négy - Tyana közt szövődött. Kellően ötletes, meg erotikus is, egy ilyen tüzes csajt jobban el tudnék képzelni ennek a kalandornak, mint azt a tanyamarist, akit valami nemes lányaként akartak eladni neki. Bár igaz, hogy Myrcella megmérgezése után nem hiszem, hogy ebbe az irányba mozdulna el a történet. Tyanat Rosabell Laurenti Sellers alakítja, nekem nagyon bejött ez a csaj, bár újabban észrevettem, hogy kifejezetten szexinek találom a rövid hajú lányokat, szóval lehet csak emiatt. A vetkőzős jelenetét is sikerült ötletesen, és viccesen megoldani, hogy az illeszkedjék a cselekménybe, és ne legyen túl trágár.

Jamie ezúttal csak itt van, nem igazán tesz semmi olyat, ami előrevinné a karakterét. Ha csak az nem, - de ez is inkább Myrcellának köszönhető -, hogy megpróbálja bevallani, hogy ő az apja, erre kiderül, hogy a csaj már ezer éve tudja, és nem haragszik rá emiatt. Így a hatalmas teher alól, amit évek, évtizedek óta hordozott a mi Jamie barátunk, végre feloldozást nyerhetett. Szóval a dorne-i kiruccanás volt talán a legjobb ebben az évadban, egyetlen probléma vele, hogy összesen talán egy órányi az egész.

5f519e8599bf61fa93c90623afad2a72.jpg

No. Westerossal végeztünk. Térjünk át Essosra. Érdekes, hogy minden évben találok egy sokkal nagyobb térképet az ismert világról - mi a bolygó neve? - ezek szerint, ahol játszódnak az események, szinte elenyésző ahhoz képest amekkora az egész planéta. Én a Shadow Landsen akarok élni, távol ezektől az elfajzott elmebetegektől. Essossal reményeim szerint sokkal hamarabb fogunk végezni, mert itt mindössze két helyszínünk van. Braavos és Meereen. Bár ami igaz, az igaz. Egyikkel sem vagyok kibékülve. Kezdjük a totál semmilyennel. De ehhez bocsássatok meg át kell lényegüljek kissé.

Egy leány megérkezik egy városba, amit egy író egyszer titokzatosnak, meg misztikusnak vélt, miközben egyértelműen Velence/Genova koppintása az egész. Egy író különösen csalódott, mert egy leány szála volt az egyik legérdekesebb az előző évadban. Egy író folyamatosan várta egy leány kalandjait, amikor még Arya Stark volt. Várta milyen kalandok esnek vele Braavosban, ahogy egy férfi majd tanítgatja. Erre mi történik? Egy leány jól pofára esik, mert egy férfi egy fasz. Egy férfi egyszerűen átbaszta egy leányt, hogy jöjjön át a világ végére, és kezdjen új életet. És mit kap? Semmit. Tíz részen keresztül egy leány karate kölyköt játszik, főz, most takarít, éppen csak a kerítést nem festi le. Majd ugyanúgy kifakad, hogy mikor kezdik már a kiképzését. De egy férfi nem csinál semmit. Csak rébuszokban beszél... mer attól olyan titokzatos.

Hát Arya a legnagyobb csalódás. Annyira bírtam az előző évadban, most meg ő is 180-at fordult, totál jellegtelen lett. Nem is értem mire akarják ezt kifuttatni. Mi a francnak kelt át a tengeren, mégis mit várt? Éppen hogy csak nem kezd koldulni. És ha ez nem lenne elég jó sokat foglalkoznak vele, viszonylag még úgyis, hogy CSAK a második epizódtól kezdve lesz idő, hogy el is jussunk hozzá, mert addig olyan lényeges szereplőket kell vizslatnunk, mint Sam, vagy Brienne. Aztán ez a baromság, hogy osztrigaárus lesz, először azt hittem csak álmodja, de nem. Tényleg azt csinálja. Elvegyül a nép között, hogy aztán ő is kinyírjon egy huszadrangú karaktert, aki még egyszer hajdanában danában szintén kinyírt egy másik huszadrangú karaktert.

arya-pulls-needle-out-of-the-rock-official-hbo.jpg

Azon már meg se lepődök, hogy a testőrkapitány a 14 éves kislányokat szereti - hát igen, nekik még rózsaszín a talpuk -, bár az nem derül ki, hogy kúrni is, vagy csak agyonverni. Martin totál elmebeteg az már biztos! Ennyi betegagyú faszságot összeírni normális ember nem tudna! Már miért is lehetne csak egy szimplán idióta, drabális, szadista? Ez eljár bordélyba kislányokat verni (kúrni is?). Ha pedig ez nem lenne elég, kiderül, hogy az "arctáncoltatás" lényegében nem is mágia, hanem a halottak arcainak felhasználása, akik a Fekete-Fehér házba járnak. Na most az se derült ki számomra, hogy ezek az emberek meg akarnak halni, vagy csak reménykednek valami segítségben, ezek meg szépen megölik mindet...

Maisie Williams serdülése eddig váratott magára. És sokkal aranyosabb volt kislánynak, mint tininek. Az új hajától már most gutaütést kapok, és bár értem, hogy miért akar új életet, meg miért kedvező számára, hogy megválik minden régi cuccától, azért nem véletlen, hogy a kardját csak eltemeti és nem a vízbe dobja. És ha már múlt lezárása, az tetszett, hogy volt utalás arra, hogy a Vérebet igenis szerette. Ennyivel jobb a visszakapcsolás az esetében mint Havas Jonnál - pedig ők nem is dugtak. Azt azonban továbbra sem értem, hogy miért is nyugszanak bele a Starkok, hogy ők az egyedüli túlélők, közben meg még legalább öten élnek, csak épp basszák keresni egymást? Én max akkor nyugodnék bele, hogy nem él egy családtagom, ha azt látom saját szememmel. Hogy az évad végén még ilyen Neosan meg is büntetik már totál hidegen hagyott. Elképesztően érdektelenné vált ez a lány a számomra. Amit részben sajnálok is.

Peter Dinklage örülhet. Meghalt mindenki más, aki híresebb ismertebb nála, így az évadban már az ő nevét írják ki először. Ha úgy vesszük az ő változása még a legelfogadhatóbb. Megölte az apját, megfojtotta a szerelmét, elárulták, kisemmizték, menekülnie kell, és vérdíj van a fején. Felmerül a kérdés, hogyan tovább, van e értelme élnie. Azt olvastam, a rajongóknak egyértelműen az ő karaktere hozta a legtöbb csalódást a könyvben, és ez bizony meg is látszik a képernyőn is. Tyrionnal ugyanis kalandok történnek, és ebben ő... nem jó. Ő a politikában, a szócsatákban kurva jó, és emiatt lesz az utolsó három részben megint hiteles, amikor végre eljutnak Meereenbe Dannyhez. És pontosan emiatt silányultak el a Királyváras beszélgetések, lettek üresek, unalmasak, logikátlanok - szentségtörés, még a Vastrónt se mutatják, nemhogy beszélgetés lenne előtte.

game-of-thrones-season-5-varys-and-tyrion.jpg

Majdnem három teljes epizódon át azt lehet látni Tyrionból, ahogy azon nyavalyog, hogy miért nem szállnak ki a kocsiból. Azért kedves Tyrion, mert az HBO-nak nem volt pénze lemodellezni azokat a csodálatos városokat, melyeken keresztül haladtok. Ellenben egy sufnit betudtak rendezni kordébelsőnek, amit néha mozgatnak kívülről, vagy csak az illúziót keltik, hogy egyáltalán mozog. Azért bazdmeg! Na igyál. Varys karakterét se értem. Kb. a semmiből - valójában a seggéből - előrángatja, hogy mindig is Danny-t akarta a Vastrónon, mert ő fogja elhozni a békét. Lehet jobb lett volna akkor Joffreyt megmérgezni nem, hülye kopasz? Vagy miért nem volt erre némi nemű utalás, egy elejtett sutyorgás, bármi, ami kétségbe vonta volna, hogy a Pók nem Királyvárhoz hűséges, és két kapura játszik?

Azért nem leszek ennyire gonosz, mert az évad felétől Tyriont elkapja a kegyvesztett Mormont, majd el akarják hitetni, hogy visszaviszi Westerosra, de valójában az első pillanattól lehet tudni, hogy Dannyhez hurcolja, hogy bocsánatot nyerjen. Az ő kalandozásuk egész jó. A kőemberek támadása, a sárkány röpte, egész Valíria bemutatása már szinte Gyűrűk Ura magasságokba emeli a kis csónakázást. Az is tetszett, hogy valaki végre el tudta kussoltatni ezt a kibaszott törpét, már nekem is az agyamra ment az állandó pofázása. Meg az is, hogy végre nem vedelhetett kedvére. És persze megkapjuk az alapvető klisét is, aki megkap valami halálos kórt rögvest titkolni kezdi. Az viszont már nem tetszett, és erőltetettnek hatott, hogy még a rabszolga kereskedők is elkapják őket.

Ezért kellett ezt újra törvénybe iktatni? Nagyjából ennyi érdekesség mondható el Tyrionról, karaktere hihetetlen módon szürkülni kezdett, szinte az érdektelenség határait súrolja. De rajta keresztül jutunk el Dannyhez, vagy Dannybe? Akibe leginkább Daario Naharis jutott be. Danny karaktere engem az előző évadokban IS kezdett már idegesíteni. De most már végképp nem értem, hogy meddig akarja magát baszni a sivatagban? Lassan nem marad hatalmi tényező Királyvárban. Elvégre a Starkoknak végük, Stannissel meghalt az utolsó Baratheon, a Boltonok nem olyan erősek, hogy Deresen kívül mást is tudjanak birtokolni, a Lannisterek meg lényegében kinyírták saját magukat. Ez lett a nagy harcból, Dannyke már holnap átröpülne a három sárkányával, és vége lenne könyveknek, sorozatnak, mindennek.

game-thrones-season-5-spoilers-daenerys-greyscale.png

Ehelyett mit csinál? Lényegében megvárja, míg a saját emberei fordulnak el tőle, ellene. Csudálatos módon ebben a városban is lesz egy ellenállás, ugyanúgy ahogy Királyvárban, és a végén ezektől is jobban kell félnie, pedig van ha jól emlékszem tízezer makulátlanja, meg ott vannak Daario harcosai is. Ezek meg csak úgy gyilkolásznak fényes nappal az utcákon, merthogy megsértette a szokásaikat. Teljesen egyértelmű, hogy ki kéne végezni minden második polgárt, a többi majd bekussolna, de Danny túlságosan liberális az ilyen eszközökhöz, és inkább azt fejezi le, aki látja, hogy ezeket a férgeket csak eltaposni lehet. Hát így aztán tényleg elég hamar eléri, hogy megutálják, és a vége az legyen, hogy sárkányhátra pattanva kelljen menekülnie.

Ami egy kurva nagy szerencséje, ha azt vesszük, hogy saját gyermekeit láncra verte. A jelenet, amikor bemegy hozzájuk, és már érzi, hogy őt sem szeretik, akár lehet őt is bántanák, már ő sem képes visszafogni, és parancsolni nekik, egészen zseniális. Csak kár, hogy folytatódik ugyanaz a tökölődés, ami már az előző évadot is jellemezte, amit most akció dús jelenetekkel kompenzálnak - egyébként sikeresen. A fal mellett Meereenben lesz a legtöbb adok kapok. Már a sikátoros mészárlás is jó, Szürkeféreg lerokkan, Barristan Selmy pedig érzékeny búcsút vesz a sorozattól. Aztán ott vannak a gladiátor harcok, de az igazi csúcs egyértelműen a vérgőzös finálé - amiben szerencsére összeszurkálják azt a nyálas meztelencsigát is, aki abban reménykedett, hogy hozzáférhet Danny varázspuncijához. Dehát az csak Daario-é, akivel most már Emilia Clarke szemérmetlenül dug, bár ezzel arányosan jóval kevesebbet meztelenkedik.

A Khalesi mániára már belső utalást is kapunk, ami egy tök jó poén. Ezzel együttvéve, a meereeni földalatti ellenállás annyival jobb, hogy kellőképpen fel van vezetve, látható a tünet, persze az továbbra is kérdés, hogy a hadsereg csak akkor hatékony, ha éppen Martin úgy írja meg? Danny pedig régen egyetlen sárkánnyal is szerzett városokat. Most meg úgy nem tud rendet tartani, hogy kvázi három város is az ő fennhatósága alá került, nyilván fizetik az adót, meg ilyesmi.

game-of-thrones-season-5-episode-9.jpg

Összegzésül tehát: Daeneryst elviszi a sárkány az isten háta mögé, fene tudja mi lesz vele, a többiek kétségbeesetten próbálják megtalálni. Tyrion alkoholista lett, Jorah Mormontot megmarták a kőemberek, Arya megvakul, Myrcella a saját apja félkarjában hal meg, Margerye valahol lent rohad még a Vörös torony mélyén, Cerseit megdobálták szarral, meghalt az apja, két gyereke és ha ez nem lenne elég még a haját is levágták, Sansát seggebkúrta a sorozat elmebetege, majd fene tudja túlélte e a zuhanást, ahová Theon - BŰŰŰŰZÖS VAGYOK NEM ÉRTEDDDD!!! - magával rántotta, Stannis karnyújtásnyira a Vastróntól meghalt, miután elégette saját lányát, Havas Jont pedig kinyírták azok, akik felesküdtek rá. Az összes létező karakter a legnagyobb szarba került - van aki szó szerint - ami a sorozatban eddig előfordulhatott, de legalább Sam zsákolhatott egy jóízűt.

És ha ez nem lenne elég voltak, akikkel totál nem is foglalkoztak. Például hova a picsába tűnt Brandon Stark és egész díszes kompániája? Nem mintha annyira hiányzott volna a szenvedése, meg a Hodorozás, de azért egy központi karaktert hanyagolni egy egész évadon keresztül kicsit luxus. Az is durva, hogy vannak karakterek akikhez, csak a második részben jutunk el, pl. Arya. De ez meg aztán példátlan. Aztán ott van a Greyjoy ház, akikről megint nem tudunk semmit. Mi van Theon - BŰŰŰŰŰŰZÖS - testvérkéjével? Azt hittem ezek is akarják a trónt? És Valder Frey? Három évad eltelt, és azt a tetves gecit nem tudta senki kinyírni? Ki uralja Sárkánykőt, vagy Harrenhalt? És mikor jutunk el Égikertbe, vagy Kaszter-hegyre? És hova tűnt Robert Baretheon fia, akit megpiócáztak?

Ha ehhez még hozzáveszem az újrahangszerelt, és rosszul időzített nyitányt, akkor lényegében végtelenül csalódott vagyok ezzel az évaddal. Lehet a fantasztikusan jó negyedik után túlságosan az egekbe szöktek az elvárásaim, de ha nem is tudták volna azt megugrani - elvégre lehet az ott valójában egy lezárás volt, khm - mégse kellett volna ennyire leszarni mindent, csapongani és következetlenül kiforgatni a karaktereket. Ráadásul az egyes epizódok önmagukban se valami ütősek. Régen majdnem minden epizód úgy ért véget, hogy azonnal tudni akartam mi lesz a folytatást, lehet az epizód közepe leült, ellaposodott, de az eleje, meg a vége feszes volt. Ezek mindegyike egy lagymatag fos, még véletlenül se sarkallaná az embert, hogy kíváncsi legyen a folytatásra, nemhogy egy hét múlva leüljön eléje. Mert lerágom a körmöm, ha nem tudom meg, mikor lesz senki egy leányból.

game-of-thrones-season-5-55.jpg

Van még valami amitől majdnem lobotómiát követtem el magamon. Minthogy szinkronosan nézem, először azt hittem rosszul hallok, de egy csomó szereplőt ukk-mukk-fukk lecseréltek. Mi a fészkes fenének? Meghaltak? Sztrájkolnak? Túl sokat kértek? A politikai ideológiájuk nem illett össze a szinkronrendezőjével? A legnagyobb pofon Jamie kapcsán történt, akit eddig Anger Zsolt szólaltatott meg, és adott neki egy csöppet pöszés sajátosságot. Hangjában benne hordozta, hogy nagy rohadék ez a Jamie, de azért kedvelhető, mert van egy tragédiája. Anger ráadásul nincs is túlhasználva, tökéletes volt a szintén ismeretlen Nikolaj Coster-Waldau megszólaltatójaként. Erre ki kapta meg? Úgy van! Stohl Buci András, aki ha megszólal máris előttem van Matt Damon, és különben is az ő hangján Jamie maga az igazság bajnoka. Undorító!

Aztán itt van Stannis. Őt eddig László Zsolt szinkronizálta, akinek hangján nagyon is átjött Stannis kegyetlensége, meg az is, hogy ez az ember mindent, MINDENT feláldoz, csakhogy király lehessen, és ehhez mindenkin átgázol ha kell. Új hangja Galbenisz Tomasz sokkal lágyabb, szelidebb. Vele Stannis már szinte kedvelhető, egyfolytában suttog, és nyugodtan beszél, ő inkább az őrületet domborította ki Stephane Dillane játékában. Samwell Tarly Minárovits Péter helyett Markovics Tamás lett, és igaz, hogy ők már az előző évadban cseréltek, de csak most vettem észre, bár Samut leszarom, felőlem Liptai Klaudia vagy Áder János is szinkronizálhatná. Ezeknek a központi karakternek a szinkroncseréje éppen elég volt, hogy hozzácsurgassa a mérgelődésemhez a saját adagját.

Csalódott vagyok mert sokat vártam, időben is, és minőségileg is, és csalódott vagyok mert az eddig gondosan és precíz műgonddal felépített karakterek legtöbbjét eltékozolták, vagy csak láthatólag kiírták, mert az írójuk megunta őket. Hogy milyen lesz a hatodik évad? Nem tudom. Clarke szerint ez már megelőzi a regényeket - amivel Martin áprilisig már egészen biztosan nem lesz kész -, ami azt is jelentheti, hogy valójában a két, három kötetet lezavarták tíz rész alatt, és ennyire lett széteső - miközben a harmadik kötetet, két évadig húzták. Az mindenesetre jó lesz, hogy az olvasók végre egy szintre kerülnek a sorozat nézőkkel, nem tudnak majd fölényeskedni, lefitymálni, meg beszólogatni, a spoilerezésről - legyen az önkéntelen vagy szándékos - már nem is beszélve. Jaj, mert te nem olvastad a könyveket, miről beszélsz? Csak mert az a barom még nem kegyeskedett megírni... csak azért.

got_season_5_06.jpg

Szóval eljutottam oda, hogy nem várom a következő évadot, nem maradt kedvencem, nincs akit szeressek - illetve talán azt várom legjobban, hogy Cersei széjjelbaszkodjon mindenkit Királyvárban, ami mekkora nonszensz már, nehogy már ezt várjam a legjobban? - arra halad ez az egész amerre akar. Persze majd megnézem, ha az ember már ötven részen túl van biztos nem ekkor hagyja abba. Buzgón imádkozok a Tűz Istenéhez, hogy ne jusson arra a sorsra, amire  legtöbb sorozat; addig húzzák míg a rétest, míg totális érdektelenségbe fullad. Ugyanakkor muszáj megjegyezzem, hogy a Trónok harca hype leginkább két éve tetőzött, és lehet a nézőszám minimálisan változott most, mert továbbra is impozáns azért, valahogy nem érzem már azt, ami eddig volt a levegőben ha szóba került. Az újdonság varázsának oda, a Mások várnak, a tél meg csak közeleg, de nem jön el soha. Ahogy a Scalard-ház jelmondata is hangoztatja: innen már csak feljebb van.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 10:49:56

De utálom ezeket a Tarantinobuzikat. Még egy olyan témához, amihez aztán kurvára nem illik is erőltetik a szállóigés - már10évekurváranemcvicces - szarságaikat. Szánalmas, lépjetek már túl!

Na amúgy azért mondtam, hogy tetszeni fog neked az évad, mert itt végre megkaphatod azt, amiért már 5 kibaszott éve rinyálsz, tök értetlenül. Erre a poén az, hogy megkapod mindazt, amiért rinyálsz, és még csak észre sem veszed, és ugyanúgy rinyálsz tovább :D Példa: Tyrion fejére vérdíjat tűztek (van is egy erre vonatkozó jelenet), ami azt jelenti, hogy kb minden törpét elkezdtek kinyírkálni azért, mert hátha Tyrion az. Ezért utazik úgy, ahogy. Az meg, hogy olyan minőségű csatákat, meg totálképeket, meg lényeket, meg CGI-t láthatsz, amilyen igényes kivitelben még mozifilmben is ritka, sorozatban pedig példa nélkül álló, afölött teljesen elsiklasz, pedig olyan fontos volt, hogy eddig 30 oldalt picsogtál róla.

A másik, amiért azt gondoltam hogy tetszeni fog (és ami miatt nekem is bejött), hogy sokkal kevésbé volt széttöredezve 1-1 rész, sokkal film- vagy ha úgy tetszik sorozatszerűbb volt, mint bármelyik korábbi évad. És ez megér annyit, hogy egy évadig olyan nagyon hiányozzunk nekünk Bran és barátai.

Remélem az indexre kikerül a cikk, és majd helyreteszik a Martinos hülyeségeidet. Amennyire én tudom, ez az évad már szinte teljesen más, mint a könyvek, így sokminden amiért Martint okolod, valójában nem az ő sara, de ebben majd javítsanak ki azok, akik olvasták a könyveket is. Mindenesetre az biztosnak tűnik, hogy két lassan csordogáló könyvet összehúztak egy évadra, (nem pedig elnyújtották) és ez már önmagában dicséretes az HBO meg a készítők részéről.

A részedről rém ízléstelen, hovatovább szánalmas, hogy mint egykönyves sikertelen fantasyíró ilyen alpárian pocskondiázod korunk legnagyobb fantasyíróját. Ezért tipikusan olyan lesz a kritika, ami rólad többet elmond, mint a kritika tárgyáról.

Meg kell fosszalak egy illúziótól; nem láttad Lena Headey hamvas testét, ugyanis testdublőrt használtak :D

Havas Jani döntéseivel én sem értek egyet, de ez a karakter ilyen, akkor lett volna karakteridegen, ha máshogy viselkedik, ennyi idő után ezen nincs értelme kiakadni. A sorozat és a valóságbeli vadak között azért van egy nagy különbség. A sorozatban elkülöníthetőek egymástól a vadak és a mások, a valóságban nem, így erre hivatkozni igazából csak egy újabb öngól a részedről. A vörös papnőt egyébként visszautasítja, valószínűleg épp Ygritte miatt, úgyhogy ez is baromság, amit írsz.

A tőlem lopott Sanyizást is félreértelmezed, vagy szimplán rosszul használod, akkor lenne tán helyénvaló, ha nem lenne a Trónok harca egyértelműen fantasy, dehát te is megállapítod ebben az írásban, hogy debizonyaz.

Abban igazad van, hogy a Mások távolléte gáz, ahogy Daenerysé is. Valszeg az az oka, hogy Martin 3 kötetre tervezte ezt a sztorit, most tart az ötödiknél, és még mindig csak a történet egyharmadánál járunk az eredeti tervek szerint. És Martin valszeg tényleg elveszett a sok szálban, így igazából csak a sorozatban bízhatunk, hogy sikerül normálisan befejezni. Nekem nagy félelmem, hogy még a 6. évadban sem jönnek el a Mások, és nem jut el Daenerys sem Westerosra, és ez így már tarthatatlan, mert a sorozatnak szintet kell lépnie, mert hosszabb távon nem lesz elég, vagy unalmassá válik, amit eddig nyújtott.

"A kérdés az, hogy most már konkrét bizonyíték van rá, hogy ezek a dögök léteznek. És Westeros ennyire leszarja ezt?" Ez sajnos a valóságban is így megy, mindenki a saját hülyeségeivel van elfoglalva, és nem látják a valós veszélyt. Lásd globális felmelegedés, vagy a már említett bevándorlás helyzet. Az indexen még mindig a bevándorlókkal szimpatizáló cikkek jelennek meg a párizsi és a kölni események után. Abszurd, de ez van.

Havas Jani halála egyébként tényleg átlátszó, ebben igazad adok, pláne, hogy ott lovagol be a vörös papnő. De legalább elszabadul ez a szerencsétlen fasz a Faltól.

"Az Éjjeli Őrség ebben az évadban sokkal inkább tűnik egy erkölcsöt és morált magas ívből leszaró gyülevész bandának" Ez eddig is így volt.

"nekem meglehetősen furcsa, hogy öt perc alatt mindenkiből ellenség lesz" a másik fele a bandának nyírta ki. Mit nem értesz?

Samet én is sokallom minden évad minden percében, amikor meglátom, ez itt sem volt másképp, de nem hiszem, hogy itt többet szerepetl volna, mint eddig. Martin valószínűleg inkább Tyrionba írta bele saját magát.

Ha így kiakadtál a kislány halálán az nem a sorozat kritikája, hanem a méltatása valójában :) És ezért kérdéses, hogy hova lehet mindezt fokozni?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 10:53:08

Az nekem is feltűnt már, hogy a geci karakterek halála valahogy nem sikerül kielégítőre ebben a sorozatban, viszont lehet, hogy ez szándékos, sőt igazából pozitív, vagy tovább megyek, humanista vonás valójában, hogy a bosszú sosem okoz valódi kéjt. Gondolj csak Joffrey-ra amikor meghalt. Mindenki örült persze, de mindenki kedvenc karaktere kurvanagy szarba került miatta, kicsit empatikusabbak pedig még az anyai gyászt is átélhették. Egyébként jól látod, Joffreyt tényleg Ramsay helyettesíti. Bár azt nehezen tudom elképzelni, hogy az ő halála se legyen kielégítő :D

Ez a seggbekúrás pedig neked valami fétised, te kis buzi :) Már megint többet árulsz el magadról, mint a sorozatról. Az esküvő egyébként teljesen rendben volt, gyönyörű esemény lett volna a hóban, csak sajnos kontrasztként tudtuk, mi következik utána, És sajnos láthattuk is. Theon viselkedése teljesen rendben van, ugyanis vívódik a szerencsétlen, ha nem látnád.

"Nekem minden napos testvérszexet ígértek" már megint Scal sötét elméjébe láthatunk. Fujj Fujj és Fujj!

A Főveréb meg hogy mégis miképp tettek szert ekkora hatalomra, szépen fel van építve: Cersei támogatja őket, a hülyéje, így tehetnek szert ekkora hatalomra. + a nyámnyila Tommen miatt. Különben is közeleg a tél, háborúk voltak, az emberek előszeretettel menekülnek a vallásba válságos időkben. Az aranyköpenyesek azért nem nyírják ki őket, mert nem kapnak rá parancsot, mert ez a kis hülye (mennyi lehet 13-14?) nem ad erre parancsot. Ilyen egyszerű. Hogy miért nem? Mert egy kis hülyegyerek, ilyen a karaktere, nem képes ilyen drasztikus döntéseket meghozni, hogy egy egész papságot lemészárol. Ha mindenki mindig úgy viselkedne, ahogyan éppen te, akkor elég hamar és elég rég vége lett volna a sorozatnak :D Nem volt ebben semmi következetlenség, a vallás folyamatosan ébredezik Westeroson, ez a második évad óta nyilvánvaló.

A dorni szálat több helyütt is olvastam, hogy buta és gyenge volt, de nekem tetszett a kalandossága miatt, sejtettem, hogy neked is be fog jönni. Az Oberynes faszságodat felülírhatnád már, Értsd meg, csak összekeverted valakivel!!! :D

Az Arya-s szál szintén teljesen rendben volt, kiképzik faceless assassinnak a kiscsajt. Mi ezzel a baj? A misztikum szintén nagyon tetszett, nem csak a tűréshatáromon belül volt, hanem kifejezetten tetszett, mert kellően titokzatos, érdekes volt. "Nem is értem mire akarják ezt kifuttatni." pedig nem kell atomfizikusnak lenni, két mondattal ezelőtt árultam el :D Amúgy itt is baromság, amit írsz, mert a Starkoknak nem áll módjukban megkeresni egymást.

Tyrionnal állítólag sokkal sokkal több kaland történik a regényekben, csak ezt teljesen minimálisra redukálták a sorozatban, hogy minél hamarabb odaérjen a sárkánymuterhez. Egyik bekezdésben azt írod, hogy nem jó, hogy kalandozik, a másikban azt, hogy egész jó. Döntsd már el bazmeg! Varyssal nem kalandozott, csak utazott, kalandozni egyedül Jorah-val kalandozott.

"Kb. a semmiből - valójában a seggéből - előrángatja, hogy mindig is Danny-t akarta a Vastrónon, mert ő fogja elhozni a békét. " Nem igaz. Van egy kiterjedt kémhálózata, tudjuk, hogy figyelemmel követ mindent a Királyvárban, és azon túl, tudjuk az első évad óta, hogy figyelteti Danyt. Miért hagyta volna abba a figyeltetését? És neki az jött le a történtekből, hogy vele járnak a legjobban, pláne amikor az ő lába alatt is forró lett a talaj. Ez teljesen megalapozott, mi több evidens.

A napokban hallottam egy elméletet, hogy valójában Daenerys emberi nagyságát bizonyítja, hogy nem rohan a Vastrónért, hanem stabilizálni akarja, amit eddig elért. Egyrészt logikus, mert nem csak megszerezni kell a trónt, hanem meg is kell tartani (pláne ha egyesíteni is akarja a két birodalmat), és utóbbiban szemmel láthatóan nincs tapasztalata. Másrészt pedig nem hagyja szarban azokat a városokat/embertömegeket akiket felszabadított. Kétségtelenül egyszerűbb lenne rögvest továbbállni, de több szempontból is ez a szimpatikusabb döntés. És ezért nem mészároltat le minden második embert, mert ő nem egy Ramsay vagy egy Joffrey, és teljesen karakteridegen hülyeség, amit mondasz. Mintha nem láttál volna még kb egy részt sem korábban. Daenerysnek egyébéknt 8 ezer Makulátlanja van, 2 ezer zsoldosa, plusz a három sárkány. A Lannistereknek szövetségesek nélkül is több tízezres seregük van, amellett ott vannak a Boltonok, a Freyek, de főleg a Tyrellek. Lehet még nem a legjobb ötlet nekikmenni. A belső viszályról pedig: a hadserege nehezen használható szűk sikátorokban, láthatatlan ellenségekkel szemben. Ez is alap dolog, nincs nagyon mit értetlenkedni.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 11:06:08

Ennyi cliffhanger még sosem volt korábban, mégse éreztem azt, hogy azonnal látni akarom a következő évadot. Bár lehet azért van, mert megcsömörlöttem egy kissé a sok szörnyűségtől, vagy mert majdnem egyszerre néztem végig 5 évadot.

Na ennyit rólad.

Nekem egészen más problémáim voltak ezzel az évaddal. Az egyik, hogy már kevésbé használták az alapregényeket, ami egyrészt jó, mert sikerült minden bizonnyal azoknál jobbat alkotniuk. Más szempontból meg rossz, mert ebben az évadban már valahogy nem voltak annyira ütős párbeszédek, elmés dialógok, jó beszólások, amik nekem nagyon hiányoztak.

A másik, hogy szégyen, de a hollywoodi prüdéria elérte ezt a sorozatot is, pedig ennek elvileg az volt az egyik lényege, hogy mennyi csöcs mindenütt. Most meg Daenerys kefélget Daarioval - képen kívül - , de utána még a takaróját is úgy szorítja a mellyéhez, mintha kamera előtt játszana egy PG13 romantikus filmben. És itt nem csak arról van szó, hogy szívesen elnézem Emilia Clarke-ot pucéran - de persze szívesen elnézem - hanem arról is, hogy ez így hiteltelen és kizökkent az élményből, másrészt megfosztja a sorozatot az egyik fő jellegzetességétől. És pont ugyanez igaz Natalie Dormerre, aki máskor-máshol is gyakran ledobta már a ruhát. Szóval szerintem ez gáz.

A harmadik, hogy oké, hogy volt dráma ebben az évadban is bőséggel, de nem voltak olyan mély, méregerős örökké emlékezni fogok rájuk jelenetek, mint korábban: Lásd a Véreb és Arya utolsó találkozását, Jaime feltárulkozását a Királyöléssel kapcsolatban, vagy Anyu vallomását Jani betegségéről.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2016.01.16. 16:40:09

@Santino89: Emilia Clarke maga döntött úgy hogy több meztelen jelenetet nem vállal a sorozatban. Ami érthető is, ez az első színészi alakítása és hát nem szeretné nyilván ha csak csupacsöcsre alkalmas színésznőként lenne beskatulyázva a jövőben. Van/Volt a sorozatban eddig is expornós, illetve kevésbé ismert színésznő, akik villantanak eleget.

" Egy leány megérkezik egy városba, amit egy író egyszer titokzatosnak, meg misztikusnak vélt, miközben egyértelműen Firenze koppintása az egész. "
Ha itt Braavosra gondolsz, akkor inkább Velence koppintása az egész. Az volt a tengeri hatalom, bérgyilkosok csatornák, miazmás. (nem baj szerintem amúgy ha Martin koppint, én élvezettel próbálom felismerni a westerosi helyszínek valós mintáit, a legtöbb sikerült)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 16:45:27

@Sigismundus: persze hiszen hírese lett azóta, és most már kérhet dolgokat, csak kicsit vicces hogy ebben az évadban mutatták a legtöbbet hogy dug, csak épp ruhában, takaró alatt, stb

Jah lehet inkább Velence, de lehet Genova is, ott még nem jártam

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 17:04:52

@Sigismundus: "Van/Volt a sorozatban eddig is expornós, illetve kevésbé ismert színésznő, akik villantanak eleget." jah, csak rájuk meg ki kíváncsi? :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 18:09:11

@Santino89: látod ez is a sorozat hibája, hogy még csak nem is tudtam kiragadni belőle valami olyan mondatot mint eddig, semmi kijelentés nem akadt jelentős, amúgy meg ezt is Miattad tettem be, hogy örülj :)

látod ilyen az, amikor valamit ígérgetnek hosszú időn keresztül, amikor megkapod már nem is tudsz neki örülni. DE! Az utolsó három részben kapok ebből is bármit, addig unalmas beszélgetések jönnek egymás egyén hátán, amik már nem is ötletesek mint korábban. Tehát azért ez nem egy nagy előny. és mint írtam, nem is nyavalygok a fantasy/CGI, csaták hiányától, tehát ebben igazságos és objektív voltam. Más kérdés hogy ahhoz hogy ne nyavalyogjak öt évet kellett várjak... (amúgy csak négy éve rinyálok)

"Tyrion fejére vérdíjat tűztek (van is egy erre vonatkozó jelenet), ami azt jelenti, hogy kb minden törpét elkezdtek kinyírkálni azért, mert hátha Tyrion az. Ezért utazik úgy, ahogy."

Hát igen ez a szöveg. Amúgy nekem nagyon furcsa, hogy a világ másik végén is ennyire kell bújkálni a, szerintem inkább Westeroson lenne legfőképpen veszélyben. Mint kiderült senki nem is ismeri Essoson, Mormont se tudta hogy vérdíj van a fején.
Tehát mondjuk inkább azt, hogy az eddigi indokolatlan költséghatékonykodást felváltotta a jó okkal megmagyarázott költséghatékonykodás, lásd még Stannis utolsó csatája.

Nem siklottam el fölötte, mint írtam a Valíriai részek nagyon tetszettek, kár hogy kevés volt belőlük, de hát megértem mert sorozat.

"A másik, amiért azt gondoltam hogy tetszeni fog (és ami miatt nekem is bejött), hogy sokkal kevésbé volt széttöredezve 1-1 rész, sokkal film- vagy ha úgy tetszik sorozatszerűbb volt, mint bármelyik korábbi évad. És ez megér annyit, hogy egy évadig olyan nagyon hiányozzunk nekünk Bran és barátai."

Hát Bran hiányzik a faszomnak. :D csak furcsa, hogy valaki, akikről eddig minden részben kaptunk infót, egy egész évadon át nem is szerepelnek. ÉN ezt a széttöredezettséget amúgy nem vettem észre, már megszoktam, hogy ide, oda ping pongoznak, szóval ez zavart eddig a legkevésbé, de szerintem ezt nem is nagyon ostoroztam az előzőekben sem. Sőt ha megnézed ez most azért is lehetett így, mert MÁR nincs annyi karakter. Kurva sokan meghaltak, ergo több idő jut az életben maradtakra.

Bocs, de Martin adta meg a fő csapást, ő mondta milyen irányba vigyék a storyt, az ő agyszüleménye az egész. Ő a Főkolompos. Másrészt voltam olyan paraszt, és beleolvastam mindkét kötetbe, és simán találtam találomra olyan részeket amik azonosak, szóval ez így nem igaz. De te meg is vetted, olvasd el, és akkor nem kell másokra várni.

"Mindenesetre az biztosnak tűnik, hogy két lassan csordogáló könyvet összehúztak egy évadra, (nem pedig elnyújtották) és ez már önmagában dicséretes az HBO meg a készítők részéről."

ha ez így van, akkor az valóban dicséretes, de szerintem a hatodikra bőven maradtak

"A részedről rém ízléstelen, hovatovább szánalmas, hogy mint egykönyves sikertelen fantasyíró ilyen alpárian pocskondiázod korunk legnagyobb fantasyíróját."

Miért ne tehetném ezt meg? Lehetnék több könyves sikertelen fantasy író is, vagy középszerű, vagy zseniális, ugyanaz ha magyarnak születsz. HA olvasnál magyar fantasyt bizonyára nem borulnál Martin előtt (akit ha jól tudom rémesen dagályosnak, és túlírtnak tartasz), ettől a történettől ezerszer jobbakat olvastam, olyanokat amik filmre kívánkoznak, de sose fognak, mert magyarok írták, nem angolszászok. Egyszerű matematika, 10.000.000 ember 1.000.000 olvasó (de lehet sokat mondok) amiből 10.000-20.000 olvas fantasyt és ennek a rétegnek kéne eltartania, mondjuk 100 fantasy írót :D

Amúgy meg te milyen jogon pocskondiázod korunk legnagyobb rendezőit, akik még díjakat is nyertek, miközben egy filmet se rendeztél? Ez mekkora hülye érv már. Hagy fikázzak már bárkit akit akarok.

"Meg kell fosszalak egy illúziótól; nem láttad Lena Headey hamvas testét, ugyanis testdublőrt használtak :D"

hát ez bizony baj :/ most szomorú is lettem

"Havas Jani döntéseivel én sem értek egyet, de ez a karakter ilyen, akkor lett volna karakteridegen, ha máshogy viselkedik, ennyi idő után ezen nincs értelme kiakadni."

de az előző évadokban mintha megjött volna az esze, tökösebb lett volna, most meg egy gyámoltalan pipogya farok lett megint, de hát mindegy, ami idegesít benne, hogy tuti nem halhat meg, mégis itt hülyítik a nézőt (amúgy hallottam már olyan elméletet, hogy még meg se történt ez a halálra szurkálás, ez Bran varg látomása volt, ami majd csak meg fog történni, Bobby meg ott áll a zuhanyzóban)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 19:01:12

"Mert egy kis hülyegyerek, ilyen a karaktere, nem képes ilyen drasztikus döntéseket meghozni, hogy egy egész papságot lemészárol. Ha mindenki mindig úgy viselkedne, ahogyan éppen te, akkor elég hamar és elég rég vége lett volna a sorozatnak :D Nem volt ebben semmi következetlenség, a vallás folyamatosan ébredezik Westeroson, ez a második évad óta nyilvánvaló."

Abban egyetértek, hogy én sokkal következetesebb vagyok ilyen téren. De pl. az a rész még elment, amikor nem akar gyilkolni, de amikor már a saját anyja is a tömlöcben van, szal én ezt nem eszem meg. Voltak nekünk is gyerekkirályaink, gyenge kezű királyaink, egyik se volt ekkora balfasz. A másik meg, nehogy már egy zsákos frodó elállja az utam, amikor én vagyok a király BASSZA MÁR MEG :D

hol ébredezik a vallásosság? ennek kurvára nem voltak jelei

"A dorni szálat több helyütt is olvastam, hogy buta és gyenge volt, de nekem tetszett a kalandossága miatt, sejtettem, hogy neked is be fog jönni. Az Oberynes faszságodat felülírhatnád már, Értsd meg, csak összekeverted valakivel!!! :D"

Pont a dorni szál a buta, ami az egyetlen jó az egész évadban? :D Oberynt lehet összekevertem egy dologban, de attól még kurva irritáló volt az egész csávó. De lehet a sorozat is torzított rajta, mert most kiderül, hogy van négy lánya, és mégis mit láttunk, hogy kúrja a csávókat.

"Az Arya-s szál szintén teljesen rendben volt, kiképzik faceless assassinnak a kiscsajt. Mi ezzel a baj? "

Hogy unalmas?

"Amúgy itt is baromság, amit írsz, mert a Starkoknak nem áll módjukban megkeresni egymást."

Miről beszélsz? Arya Stark visszafordul amikor egy kapu választja el Sansától. Bran kétszer is látja Havas Jont. Kurva idegesítő az egész. De leszarom dögöljenek meg, az egész bandából már csak Sansát bírom.

"Tyrionnal állítólag sokkal sokkal több kaland történik a regényekben, csak ezt teljesen minimálisra redukálták a sorozatban, hogy minél hamarabb odaérjen a sárkánymuterhez."

erre én is gondoltam, mert viszonylag keveset látunk belőle, gyanítom valíriában több mind történik vele, de hát nem vót rá píííz

"Egyik bekezdésben azt írod, hogy nem jó, hogy kalandozik, a másikban azt, hogy egész jó. Döntsd már el bazmeg! Varyssal nem kalandozott, csak utazott, kalandozni egyedül Jorah-val kalandozott."

Most mit tegyek, Egyik kalandja jó volt, a másik nem :D

"Nem igaz. Van egy kiterjedt kémhálózata, tudjuk, hogy figyelemmel követ mindent a Királyvárban, és azon túl, tudjuk az első évad óta, hogy figyelteti Danyt. Miért hagyta volna abba a figyeltetését? És neki az jött le a történtekből, hogy vele járnak a legjobban, pláne amikor az ő lába alatt is forró lett a talaj. Ez teljesen megalapozott, mi több evidens."

Nem az, mert négy évad lement, és nem volt egy elejtett félmondat, hogy talán Ő... nem Varys ilyenre ne is gondolj. Blofeld állt az előző három James Bond rész mögött is, ez több mint evidens. :D

Varysnak van kémhálózata - kérdés, hogy miért maradnának hozzá hűek, ha egyszer elmenekült ő is, honnét van ezeknek pénzük utazgatni, stb. ??? Ezért is próbálta megöletni csomószor, nem tudom az ilyesmit ügyesebben kéne elültetni, hogy az ember kételkedjen, ne tudjon bízni senkiben. Nekem Kisujj sokkal nagyobb talány mint Varys.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 19:12:57

@Santino89:
"A napokban hallottam egy elméletet, hogy valójában Daenerys emberi nagyságát bizonyítja, hogy nem rohan a Vastrónért, hanem stabilizálni akarja, amit eddig elért. Egyrészt logikus, mert nem csak megszerezni kell a trónt, hanem meg is kell tartani (pláne ha egyesíteni is akarja a két birodalmat), és utóbbiban szemmel láthatóan nincs tapasztalata. Másrészt pedig nem hagyja szarban azokat a városokat/embertömegeket akiket felszabadított."

hát ez nem csak elmélet, ezt konkrétan kimondta az előző évadban, azért telepedett meg Meereenben, de Danny alapjaiban nyugati ember, aki keleti mentalitású embereket akar nyugati ésszel kormányozni, és ezért bukik el (lásd Irak és a demokrácia)

"Kétségtelenül egyszerűbb lenne rögvest továbbállni, de több szempontból is ez a szimpatikusabb döntés. És ezért nem mészároltat le minden második embert, mert ő nem egy Ramsay vagy egy Joffrey, és teljesen karakteridegen hülyeség, amit mondasz."

Dannyben ment végbe eddig a legnagyobb karakterfejlődés, szerintem nem lenne idegen tőle, pláne most hogy úgy néz ki a liberális hozzáállása lószart se ért, és már a bőre a tét.

"A Lannistereknek szövetségesek nélkül is több tízezres seregük van, amellett ott vannak a Boltonok, a Freyek, de főleg a Tyrellek."

Ami sereg csak akkor nem mozdul, ha az anyakirálynő a tömlöc mélyében van. Fene tudja Danny mennyi embert tudna maga mellé állítani, akik a Starkok mellett harcoltak eddig. Másrészt te magad is mondtad hogy Danny még mindig nem indult meg, vagyis a sereggyűjtésre volt két évad, és nem hogy gyűjtött volna, de kevesebb van neki, mint amikor megérkezett Meereenbe.

"Lehet még nem a legjobb ötlet nekikmenni. A belső viszályról pedig: a hadserege nehezen használható szűk sikátorokban, láthatatlan ellenségekkel szemben. Ez is alap dolog, nincs nagyon mit értetlenkedni."

Persze mert nincs testőrség, város őrség, akiknek pontosan ez lenne a feladatuk. Ezt akkor fogadnám el, ha Danny még mindig Quartban szarakodna, de azóta három várost elfoglalt. Én inkább demonstartíve jól felégettem volna pár lázadót a sárkánykáimmal, minthogy azok is ellenem forduljanak

"Más szempontból meg rossz, mert ebben az évadban már valahogy nem voltak annyira ütős párbeszédek, elmés dialógok, jó beszólások, amik nekem nagyon hiányoztak."

ez pontosan így van, emiatt dögunalom az első hét rész, itt is megy a pofázás, csak nincs benne semmi, nem ötletesek, DE ezt írtam én is

"A másik, hogy szégyen, de a hollywoodi prüdéria elérte ezt a sorozatot is, pedig ennek elvileg az volt az egyik lényege, hogy mennyi csöcs mindenütt. Most meg Daenerys kefélget Daarioval - képen kívül - , de utána még a takaróját is úgy szorítja a mellyéhez, mintha kamera előtt játszana egy PG13 romantikus filmben. És itt nem csak arról van szó, hogy szívesen elnézem Emilia Clarke-ot pucéran - de persze szívesen elnézem - hanem arról is, hogy ez így hiteltelen és kizökkent az élményből, másrészt megfosztja a sorozatot az egyik fő jellegzetességétől."

nah ez is igaz, és bár én nem tartom feltétlenül szükségesnek hogy egy fantasy tömve legyen ilyesmivel, de ha négy évadon keresztül ezt kaptuk a pofánkba, akkor ne most faroljanak ki - bezzeg a Viráglovagot meg a kis buzibáróját azt látjuk ahogy csókolóznak, meg mutogatják a seggüket a kurva anyjukat :D

"És pont ugyanez igaz Natalie Dormerre, aki máskor-máshol is gyakran ledobta már a ruhát. Szóval szerintem ez gáz."

Csálészájú Natalievel nagyon ebántak, nekem az is baszta a csőröm, hogy azért ezek hatalmasok, nem ilyen gyorsan közelíthetőek meg, mennyi időbe telt kinyírni Joffreyt is már, vagy Robbit, erre az egész Tyrell házat börtönbe zárják, azon csodálkoztam, hogy a Töviskirálynőt nem

"Lásd a Véreb és Arya utolsó találkozását, Jaime feltárulkozását a Királyöléssel kapcsolatban, vagy Anyu vallomását Jani betegségéről."

ez is igaz, az egyetlen erős jelenet, ahogy a kislány könyörög annak a barom apjának, hogy ne ölje már meg, apropó Stannishez hozzá se szóltál, pedig róla írtam a legtöbbet, róla vélemény? te mit látsz a karakterében?

blood 2016.01.16. 19:13:07

Írhattad volna, hogy a TWD-ből is spoilerezel, mert még én sem láttam... Köszönöm szépen!!!

bgp 2016.01.16. 19:51:50

>Hol vannak az aranyköpenyesek? Hogy védenék meg a külső ellenségtől Királyvárat, ha a belsőtől se tudják? Hol vannak a sima katonák?

Elfogyott a pénz és az ember. Ugyebár, volt egy csata Stannissal, amit hajszállal hoztak csak.
A verebeket pont ezért engedték be, de azok persze nem álltak be a Lanisterek zászlója alá, pedig ebben reménykedett Cersei.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 20:31:15

@blood: hupsz :)

@bgp: De aranyköpenyesek vannak, Kaszter hegy tele van arannyal. Ez nekem nem elég magyarázat. Lehet a regényben jobban ki van fejtve, de a sorozatban nincs.

Például lehetett volna egy jelenet, hogy feloszlatják az egész brigádot, mint a Három testőrben, és akkor el van intézve, nem értetlenkedek, de láthatólag tele van velük az egész vár, Cerseit is egyből maguk közé zárták és a csőcseléket nem is engedték tovább egy bizonyos pontnál

Oldfan 2016.01.16. 21:56:38

@scal: A regényben benne van, hogy a valóságban a Lannister ház rég kimerítette a hegy készletét és Vasbank szerepe az események mozgatásában sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolná az ember. Gyakran maguk az érintettek sem tudják, mire megy ki a "játék."
Tyrion utazása hosszan részletezett. Érdekes, de igazából nem tesz hozzá a sorozat cselekményéhez.
A csajok, Arya, Brienne, Sansa alakjai mind alaposan átíródtak a regényhez képest. A szerencsétlen Stannis sem járt jobban, Martinnál nem veszít féleszű módon csatát.
A Mások elleni sűrűn dicsért ütközet szerintem egyszerű filmes baromkodás volt egy véka logikai hibával. Kétlem, hogy Martin valaha berak akár hasonlót is a folytatásokba.
Fölösleges volna tovább sorolni az eltéréseket, a sorozat mostanra már egészen más, mint a könyvek tartalma. Szóval a manó tudja, mit fognak filmen kihozni az egészből, de aligha az lesz, amit Martin apó írni fog. Ha fog valaha...
A sok változtatás ellenére a sorozat összességében jól áll a lábán és minden bizonnyal sikeres lesz. Csak a könyvolvasó és epizód daráló közönség nem fogja soha egységesen megítélni.
Ui: Jó tanács: Ha Brandon Stark alakját nem bírod, a következő évadra szerezz be valami allergia elleni gyógyszert...:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.16. 23:09:05

@Selkath - Nightwish rulez!: nah azt én is néztem, hogy nincs ilyen városnév, hogy Dorne, de úgy voltam a nem kutatok utána majd lesz valaki okosabb aki kiigazít, a térképen tényleg nincs Dorne

Az tényleg jó volt, hogy ahogy kicsinálta az Aranyköpenyest Arya, de nem kellett volna két órányi felvezetés ehhez bár bizonyára a későbbiek folyamán nagyon fontos lesz...

a hegyről azért nem írtam mert az se világos nekem, hogy most élőholt lett belőle, vagy mi a faszom, :D

jah szerintem is az lesz, hogy ezek majd kinyírják egymást, de érdekel? neeeeem :D Tyrion meg majd éleslátásával rendek rak a városban egy kettőre

Who is Khal Joqo? És merre volt hogy eddig nem láttuk?

@Oldfan: "A Mások elleni sűrűn dicsért ütközet szerintem egyszerű filmes baromkodás volt egy véka logikai hibával. Kétlem, hogy Martin valaha berak akár hasonlót is a folytatásokba."

ebben igazad van, de látványos volt, viszont mindig vicces amikor egy filmben akkor veszik észre a Szigetet, amikor már három órája látszódia kellene, de akkor nem látványos, és ilyen volt ez is, két perc alatt rajtuk voltak a Mások, lol :D még jó, hogy Jon nem egy nappal később érkezett

Brandon Starkot kifejezetten gyűlölöm

Magyarok Nyulai 2016.01.16. 23:57:33

Ez a bejegyzés akkora ülj le egyes, hogy a Fal adja a másikat. Az egy dolog, hogy dilettáns baromságokat írsz, de mindezt ekkora arccal, es főleg ilyen arrogánsan... Dorne városa??? Nyehehe. A szinkronos sorozat alapján kritizálod Martint, a regényírót? Muhaha. "Íróként" vagy büszke, hogy nem olvastad a regényeket ( amik ráadásul a buta problémáid és felvetéseid nagy részét megválaszolnák)? Pfffff... Ki vagy akadva az erőszakon? Hallottál már a középkori Európáról, te szerencsétlen? A valóságban sokkal durvább dolgok is simán megtörténtek. Tomment gyalázod? Szegény fiú sose készült uralkodásra, és egész életében a finoman szólva is erős karakter anyja nevelte, ráadásul gyeek még... Sőt, a könyvben a sorozatbelinél sokkal fiatalabb is(mint egyébként mindenki, és mint ahogy az a valódi középkorban életszerű is lett volna). "Ideje új vallást alapítani"? Hogy micsoda? Inkább ideje volna tényleg olvasni kicsit, buta fiú, arról nem beszélve, hogy ha hiteles színészi alakítást vársz el,,akkor a minimum, hogy eredeti nyelven nézd. Nem tudsz te semmit, Hüje Scal. (pl helyesen írni Harrenhall nevét, azt se). Szánalom, hogy ez a rakás vulgáris szemét megjelent az Indexen...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.17. 01:49:32

@Magyarok Nyulai: Dorne az openingben van Dorne-nak ríva, ami tök mindegy, hogy szinkronos, vagy nem, a készítők baszták el, ahogy egy bennfentes kommentelő arról már tájékoztatott

Martin minden basztatást megérdemel, mert egy lusta fasz, aki minden mással foglalkozott az elmúlt években semmint hogy megríja a beígért regényeit. És mivel leginkább a sorozatról beszélek, ahhoz nem feltétlenül kell a regényeket ismerni. És azok nem válaszolják meg azokat a problémákat, amik a sorozatban MÁSHOGY vannak. Nem írtam sehol hogy büszke vagyok rá, hogy nem olvastam el a regényeit, tervbe van véve, de hát ő nem ír bazdmeg, írja meg, és ha kész lesz a sorozata, akkor majd elolvasom. Még az kéne hogy valaki majd befejezze helyette, Martin jegyzetei alapján.

Te meg hallottál a Gyűrűk Uráról? Elég szépen kaszált 15 éve és alig volt benne öncélú kegyetlenkedés, hovatovább az nem lett volna, trónok harca se lenne. És nem a kegyetlenkedést sokallom, hanem az öncélú kegyetlenkedést, erre vagyok kíváncsi történelmi regényeket olvasok.

Tommen esetében is - mivel olvastad a regényeket - elegendő lett volna azt írni, hogy a könyvben 8 éves, és az egyből megmagyaráz mindent. Akkor persze, hogy max sírni tud az anyja után, de minek csináltak belőle 16 évest? Hogy kufircoljon egy PG-13-ast Margeryvel? Meg aztán elküldjék a szobájába alukálni? Tipikus írói faszság (megint csak szinkrontól független dolog) de akkor ezek szerint forgatókönyvírói.

Nekem az elmúlt négy évad színészi alakításával se volt eddig bajom, szal nem a szinkron a hibás - illetve mégis, ha lecserélik egy másikra hirtelen. Én se mondogatom neked hogy igenis mindent nézzél eredeti nyelven. A Trónok Harcának egész igényes a szinkronja egyebekben.

Mindenesetre köszönöm az érett, rajongói hozzászólásod.

2016.01.17. 02:03:11

A cikkíró egy beteg fasz, és mindenkit utál, a stílusa meg hányinger! Így max magadnak, vagy a kedves családodnak írhatsz, nem az olvasóidnak :) Pár dologgal azonban egyetértek, de nem szívesen az ocsmán fogalmazás miatt. Lena Headey meg egy kincs! Leszarom milyen gyökér szerepe van, én miatta (is) nézem ezt a sorozatot.
Aki pedi a csecseire kíváncsi, hát nagyon nem olyan mint a test dublőrjének, hanem ilyen:
www.youtube.com/watch?v=gy3dJIHT3zQ :):

Khayness 2016.01.17. 02:48:21

Ha bedobnék egy felest minden egyes kirohanás után, amiért GRR Martint hibáztatja a kedves szerző, annak ellenére, hogy semmi köze nincs az említett történésekhez, akkor olyan szétcsapva érnék be a detoxba, hogy Zacher Gábor egy évig velem fog példálózni, amikor oltogatja a pácienseit.

Oldfan 2016.01.17. 08:20:53

@scal: Mit vétett neked az szerencsétlen, nyomorék Brandon?...:)

Na jó, a sorozatban kétségkívül nem igazán érdekes karakter.... eddig. Martin viszont a könyvekben elejtett pár célzást - szokás szerint eszébe sem volt rendesen kifejteni - hogy van potenciál az alakjában. Az évad lezárása is ígéretes, amikor úgy néz ki, végre célhoz ért a sok vándorlás után. Szerintem a karaktere módot adna a sárkányok, véráldozat, meg pár hasonló, nem túl erős elem után, a Mások mellé az igazi "hardcore fantasy" vonal felerősítésére. A testi hátránya előnyére változhat és a zombisereg irányítói kemény ellenfelet kaphatnak a személyében, ha kiállja az ilyenkor kötelező próbákat. De miután mostanra a regény és a sorozat sok mindenben elkülönült, csak remélni lehet, hogy a filmesek is hasonlóra jutottak. Majd meglátjuk. Mert hogy nézni fogjuk, az biztos...:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.17. 15:45:40

@Koródi Antal: heh, és a sorozatban nem zavar az ocsmány fogalmazás? Nem gondolod, hogy egy ilyen trágár sorozathoz illik egy hasonlóan trágár elemzés? :D

az hogy MÉG így is egyetértesz pár dologban igazán hízelgő, képzeld el, ha kedvesen, és leányosan írok, akkor már rajongó is lennél, szal köszi szépen

@Khayness: igen ez vicces, pláne hogy most már utána olvastam, de Martin bőven hibáztatható azért, mert lusta, mert nem ír, megír 3 kurva jó regényt kb 5 év alatt, aztán a következő 15-ben meg semmit, csak két dagályos kötetet, - ami az olvasóknak se tetszik már annyira - ami valójában egy, és mert Ő jelölte ki továbbra is a főcsapást

@Oldfan: azt, hogy unalmas, és sótlan karakter, de ezt most már elmondhatjuk Aryiáról is, hát ha nagy varázsló lehet belőle, akkor még lehet belőle valami

Merle 2016.01.17. 17:22:57

Jajj de rettenetes ez a poszt. Ha a szörnyű stílust nem vesszük még akkor is. Bár annyit elért a szerző, hogy majdnem végig olvastam.
Szerintem egyáltalán nem érted a sorozatot, és egy egysíkú szuperhősfilmre vágysz, ahol mindenki erős, jól cselekszik, és valami hatásos zene kíséretében a jó egy diadalmas hadjárat végén legyőzi a rosszat. Csak hát akkor ez a sorozat nem erről szól.
A könyveket én sem olvastam, pont azért, mert szeretek hétről hétre várni az új epizódokra. Ettől függetlenül értem a történéseket, szerintem a szereplők a karakterüknek megfelelően logikusan viselkednek.
Nem lehet, hogy egyszerűen buta vagy? Vagy még fiatal egy ilyen sorozathoz?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.17. 17:48:07

@Merle: látod, látod, tudok valamit. Értem, de ha mindenki egy kapitális balfasz akkor kinek lehet szurkolni? Ráadásul nem egy helyen írtam hogy a negyedik évad nagyon is tetszett, és ha valami tetszik, akkor egyből nem értem a sorozatot. Érdekes az is, hogy a szörnyű stílus csak ilyenkor idegesít, akkor nem amikor nézed a sorit? Én csak próbálok hozzá méltó stílusban írni.

Én eleve utálok hétről hétre várni, MINDENT/AZONNAL!!!! - bizonyára buta vagyok, mert fiatal az sajnos már nem :D

cs¤cs€ssz 2016.01.17. 20:31:33

!!AZ ÍRÁS KÖNYVES SPOILEREKET TARTALMAZ!!
Nagyon szomorú vagyok. Azt mondja Ön, felettébb megkedvelte írónkat, állítja ezt pusztán azzal bizonyítva hogy figyelemmel kísérte az általa írt regényekből készült, egy kábelcsatorna által finanszírozott mozgóképes alkotást, mely annyira veszi manapság csak figyelembe az alkotó szavát, mint mondjuk az Önét.
Viccet félretéve: van igazság az írásodban, ez tény. Ami nem elhanyagolható, hogy ez már nem az a sorozat, melynek kezét az alkotó fogja, sokkal inkább egy adott sémára épülő, fól jövedelmező vállalkozás, az előny pedig náluk, hiszen sok történet lett összeolvasztva. Tyrion például teljesen eltérő úton jut(na) el Daenerys-hez, tudni illik a könyvben még nem esett meg a nagy találkozás. Számos példa bizonyíthatná még. Hozzátenném, a legrosszab döntés az lett volna, ha a Varjak lakomáját szétszedik ahelyett, hogy összevonták a Sárkányok táncával, biztosíthatlak téged, aki a könyvet nem olvasta, hogy számos Brienne-fejezetet tartalmaz.
Hozzád hasonlóan jómagam is vártam az új évadot, de kiszivárgott az első négy rész, és tudtam, ez nem jelent jót. Megnéztem és rögtön megértettem, ezt kiszivárogtatták, hogy ne a mindenki által figyelemmel kísért premierkor derüljön ki a hiányosságok tömkelege. Így kisebb lett a negatív visszhang mértéke. Arya szála véleményem szerint sosem lesz élvezhetőbb annál, mint mikor a Vérebbel kalandozott, de Havan Jon-nal kapcsolatban nem értek veled egyet, bár ott is követtek el turpiszságokat a bitang írók (a könyvben nem történik meg a Ridehgoni csata azelőtt, hogy Jon ellen merényletet követnek el), sőt valódi következetlenségeket is, mégis a történetet figyelembe véve nélkülözhetetlen karakter. Az hogy Martin beszellőztette egyik kedvenc karaktere halálát, jelentheti az általad emlegetett groteszk látásmód szüleményét, vagy csak forgatókönyírói, cliffhanger-fétisű gyermekded énjének játaszadozását a homokozóban. Akárhonnan is nézzük, van még nafta a karakterben (vegyük csak a származására épülő konspirációs áradatot), a karakterek azonban igencsak vészesen fogynak. A CGI-vel nem tudom, mi bajod van, de gondoldd újra szerintem.

Mondom, alapvetően van igazság abban amit mondasz olykor, mégis azt tanácsolom, ha valóban foglalkoztat a téma, feltétlenül kezdd el olvasni a könyveket. Meg fogod érteni néhány válaszát a kérdéseid egy részének (mint például hogy miért nem beszél egy karakter a halott szerelméről, mikor gondolhat rá eleget a könyv hasábjain), más részeinek pedig továbbra sem lesz számodra értéke. Ez ilyen, el kell fogadni.
Üdv!

Magyarok Nyulai 2016.01.17. 20:43:23

@scal: Uritten, uritten... Te egyáltalán nem érted ezt a sorozatot, Merle-nek teljesen igaza van. A lotr-hoz hasonlítani a got-ot butaság, ég és föld a kettő. Tolkien egy egyetemi professzor volt, aki írt egy mesét, tele allegóriákkal, erkölcsi példákkal, szándékosan eltavolodva az emberi világtól. Imádom, tíznél többször olvastam a trilógiát, a Silmarilliont, a Babót is. (Nyugtass meg, hogy ha már fantasyt írsz, legalább olvastad a könyvet is, nem csak a filmet láttad). Persze, hogy ott nincs sem "felesleges" kegyetlenkedés, sem testiség. Ezzel ellentétben a Got egy alternatív középkort ábrázol, és igyekszik annyira életszagúvá tenni, amennyire csak fantasyt lehet - szerintem zseniálisan. Az erőszaknak, a testiségnek, a szagoknak, ízeknek, de a haláloknak és veszteségeknek is, itt határozott helye van, és gyönyörűen van felépítve a történet - egy darabig, mert Martin valóban láthatóan vacillál. Mindenesetre alma és körte a két könyv és a két vizuális megjelenítés is, botorság ellentétbe állítani őket. Azon meg ne legyél már megsértődve, hogy nincs mindenki elájulva a fikázásodtól, inkább örülj hogy ennyien elolvasták, és fogadd meg a tanácsokat, pl. felejtsd el a zavaró trágárkodást. Az ezzel kapcsolatos "védekezésed" pedig (már hogy a sorozatban is csúnyán beszélnek), már ne haragudj, de óvodás: ilyen alapon musicalről csak énekelve, versről meg csak ritmikailag es rímképletileg tökéletes stílusban lehetne kritikát irni... Nekem is az jutott eszembe, hogy most vajon egy 13 éves kis hülyegyerekkel vitatkozom-e. Ha írónak gondolod magad, akkor ez nem túl szerencsés, és a vagdalkozás helyett inkább gondold végig a kritikákat. Amit írtál, az tele van tárgyi tévedéssel, a stílusa rettenetes és a hozzáállásod is antipatikus, arrogáns. Dorne-nál pl nem csak a város - királyság tévesztés volt gáz, hanem az elrontott helyesírás (Dorn) is, stb. Mindenesetre nem leszek a rajongód, és nem tudom, kit kellett leszívnod az Indexnél, hogy lehozzák, mert ez a poszt nagyon alacsony színvonalú, gyenge darab. Kívánom neked, hogy olvasd el a könyveket, és tanulj belőlük sokat.

colonel Tigh 2016.01.17. 21:14:40

Írókám, G.Apollinaire ismerős? Tizenegyezer vessző? Csak a szerinted túl sok indokolatlan erőszakról, trágárságról jutott eszembe. Még az egyetemen is is tananyag, és nem író-szakon... de te el ne olvasd. Bár a kritizált művet se sikerült, igaz. Tudom, tudom ez a sorozatról szól most, no de akkor miért köpködöd annyira Martint? Szó se róla, lehet miért, és mindenkivel szemben lehet kritikát fogalmazni. De csak ha tisztában vagy a faszi műveivel.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.17. 21:23:15

A Varjak lakomáját hol adták ki két kötetre bontva? Nekem amerikai verzió van, egy kötetes, csak a Kardok vihara volt két kötet.

Gyingizik 2016.01.17. 21:25:45

Első három évad csigalassúsággal telt, nem volt benne fantasy elem, se normális CGI. negyedik évadra indult be CGI fantasy elem tekintetében is, ötödik meg mondjuk tartotta a szintet - kivéve az évad közepén levő epizódok. Nem kell tőle sokat várni, ez egy szappanopera, nem valódi történet! Nem LOTR, nem Conan a barbár stb. Nincs eleje, nincs vége, ez a fantasy-Dallas. Meg lehet nézni (4. évadtól), de hogy nagy szám lenne? Sajnos nem, a média-hype pedig kifejezetten taszító.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.17. 22:01:54

@Online Távmunkás: igazad van, keverem, a Dance of Dragons volt két kötetre bontva - de ez a két kötet egyébként is összefolyik (illetve három :D) - majd javítom

www.lowplex.com/ekmps/shops/pricecutbooks/images/a-game-of-thrones-box-set-george-r.r-martin-collection-25111-p.jpg

@cs¤cs€ssz: szia! köszi a hozzászólást kiegészítést :D igazából Nem elemzést írtam, nem ismertetőt írtam, amikor elkezdtem a Trónok Harca évadainak ismertetését gondoltam érdekes ha valaki olyan ír, aki nem ismeri a regényeket, mert alapvetően máshogy látja mint az, aki csomó mindent tud a könyvek miatt

ezer és egy ismertető van, ahol olyan ember írja le gondolatait, aki olvasta, sőt többnyire rajongója a regényeknek, +1 ilyennek nincs értelme

az egyes évadok előtt semmi kutatást nem végzek, sőt többnyire elzárkózok a barlangombam, hogy semmiféle spoiler ne jusson el hozzám, pl. ez a kiszivárgás se, sőt az se Martin mennyire szólt bele az évadba, de legutóbb mikor nyilatkozott azt mondta, már megadta merre haladjanak, és nagyon hűek a regényeihez, ezért is döntött az HBO mellett

egyébként ez is érdekes, az HBO a nagy nézettség miatt rendelt be újabb két évadot... és ööö ha nincs akkora nézettség csak 6 milliós? akkor kiadják az ukázt, gyorsan öljenek meg mindenkit, Danny üljön a vastrónra és The End, lehet vesztenének 6-7 millió nézőt...

azt se tudtam hogy az első négy rész kiszivárgott (azóta meghallgattam róla egy podcastot)

Havas Janit annyira unom, hogy egy másodpercig nem agyaltam azon, hogy honnét is származik, Santino kollegám azonban elállt a maga elméletével, és szerintem így el is spoilerezte, mert ha Martinnak van esze, már pedig van ez az egyetlen amire még ki tudja ezt futtatni úgy hogy ne legyen erőltetett

Ha már egy könyv kell, hogy megtudjak valamit ami kérdést vetett fel a sorozatban, az bizony baj, ettől függetlenül majd elolvasom, de szerintem csak ha vége a sorinak, vagy ha Martin kegyeskedik megírni mielőtt lefordul a karosszékéből.

@Magyarok Nyulai: nem butaság, mert Martin pont amiatt a high fantasy áradat miatt akarta megreformálni a fantasyt ami Tolkien miatt lett elterjedve, egyszer régen kidolgoztam erre egy ábrát, hogy mi hol helyezkedik el, és Martiné valahol a szélén, ahol pl. Howard fantasyja is, ami már inkább a történelmi regény felé tendál, minimális varázslattal (mondom ezt úgy, hogy olvasni nem olvastam még)

Tíznél többször, gratulálok. Szerintem a Gyűrűk Ura rémesen unalmas, az első száz oldal mindenképpen, nem is értem hogy tudtam átrágni magam rajta. Szerintem túlhaladott is mára, emlékszem milyen meglepetés volt a moziban, hogy a Helm szurdoki csata, ami ha jól emlékszem egy lap :D az egyharmadát tette ki a filmnek (és milyen jó, hogy így volt) (Jah meg van azért olvastam el, mert a regényem az irodalom tanárnő ahhoz hasonlította és kíváncsi voltam mi is az, azelőtt egyetlen egyszer hallottam róla a Végtelen történetben :D)

A Szilmarilokat sose fogom elolvasni szerintem, Babót viszont idén tervezem, de mára mindenütt Hobbit kiadás van, és nekem a régi Babó kell, mert idén elemezni akarom a feleslegesen túlhúzott Hobbitot is elemezni, és ahhoz nem ártana tudni mi is volt a regényben.

Tolkienben is sok minden zavar ám, nehogy azt hidd hogy nem - ha elégedett lennék, minek írnék? akkor csak olvasnék :D - pl a felesleges erkölcsi felböfögése, hogy Boromirnak pusztulnia kell, mikor a kétkedésével, és gyarlóságával ő a legérdekesebb karakter, többi hozzá képest fekete, vagy fehér. De ez nem menti fel martint, mert ő meg átesett a ló túloldalára. Itt aki jó karakter az mind elbukott már, Eddard, Robb, Myrcella, Shireen, ráadásul kegyetlen körülményke között. Szerintem tyrion is csak azért él még, mert egy torz alak, akinek az élet egyfajta büntetés.

Például most tudtam meg, hogy Myrcella a regényben még él, szal lehet a sorozatban csak azért volt most jó pár halál, hogy minden részben legyen valami meglepő és mulatságos. helyette meg totál szürke és érdektelen lett.

És miért lennék megsértődbe? Így van örülök neki, ha minél többen elolvassák. Miért lenne óvodás? Ha megihlet akkor hajlamos vagyok a film stílusában írni, de Musicalt még nem próbáltam, de ott kevered a tartalmat a formával.

"Amit írtál, az tele van tárgyi tévedéssel, a stílusa rettenetes és a hozzáállásod is antipatikus, arrogáns. "
a tárgyi tévedések, akkor tévedések, ha a sorozat is tévedett, a többit meg köszönöm, ilyennek is akartam :D Dorne-t már leírtam, ha a sorozat téved, nem fogom javítgatni

Ha neked nem jön be, elnézésed kérem. de kösz, hogy elolvastad, van még négy évadnyi őrjöngésem, amennyiben van időd, és kedved kávé helyett jók lesznek azok is, állítólag a hármas a legjobb :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.17. 22:04:57

@scal: A Gyűrűk Ura kapcsán ajánlom Kornya Zsolt (Raoul Renier) "Miért van elegem Tolkienből?" c. írását, Martin gyakorlatilag ugyanilyen problémákat orvosol a könyveiben.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.17. 22:07:17

@cs¤cs€ssz: jah kimaradt, a CGI-t nem szapultam ebben az évadban, sőt dicsértem, ezzel az előző évadokban nem voltam kibékülve

@colonel Tigh: könyörgöm az megint más, ne keverjük már a szezont a faszommal, nem szándékozom elolvasni, épp elég volt, amit hallottam róla, a kis cizellált lelkemnek ez sok

Martin igazságtalan, azért, a fő csapásvonalat ő jelölte ki, tuti ludas a két forgatókönyvíró is, de szerintem ők majd a hatodik évadtól lesznek abszolút porondon, - tök poén lesz ha kiderül az öreg hazudott és tanulván a sorozat hibáiból másfelé viszi a cselekményt. Simán kinézem belőle.

Rengeteg fantasyt olvastam és lehet bagatelizálják benne a halált, de nem öncélúskodnak, a trónok harcában szerinte mára nagyon öncélú lett az egész, megölünk valakit csak mert miért ne.

@Gyingizik: keblemre :D arany minden szavad (na jó, van benne pár Petőfi is)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.17. 22:08:42

@Online Távmunkás: Zsolti minden írása/fordítása aranyat ér, ez így van :D

cs¤cs€ssz 2016.01.17. 22:39:26

@scal:
Van egy olyan érzésem, hogy nem lesz meg a várva-várt befejezés, legalábbis a sorozatban nem. Erős a gyanúm, hogy a Mások már csak egy nagyköltségvetésű mozifilmben fognak kopogtatni a Falon.

A kérdés, hogy addig mi történik? Nehéz feladat elé állították magukat a készítők, mert a mércét magasra tették, ezt be kell vallanunk.
Az általatok említett sziporkázó párbeszédek hiánya valóban fájó pont, reméljük a következő évadban nagyobb sikerrel tudják a párokat megalkotni. Jon meg fogja kapni Davost szerintem, Theon meg persze Sansát, a legtöbb reményt a Tyrion-Varys pároshoz fűzöm.

Valamit viszont nem szabad elfelejteni, amit a könyvek nélkül is simán kitalálhatunk: A Végső ellenséget. Dany-nek nem sokat kell már gondolkodni azon hogy hány földrészt ne tudjon irányítani, mint ahogy Westeroson is hamar mindegy lesz, ki kivel kúr, így remélhetőleg abbamarad a meztelen férfitestek egymáshoz simulása.
Az ellenség közeleg, még ha vánszorogva is.
Brandon egyébként valóban kulcsfigura lesz, reméljük a fantasy vonal erősödését.

Mindenesetre a sorozat - az összes hibájának ellenére - feltétlenül értékelendő, Martin megalkotta a mi korunk LoTR-jét, még akkor is, ha ég és föld a kettő, az HBO meg -látszólag- igyekszik azért.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.17. 23:23:39

@cs¤cs€ssz: nem tudom Gemmelt ismered e, de én a Legendánál jobb fantasyt még nem nagyon olvastam, ő valahol a középutat képviseli Martin meg Tolkien közt, nah abból megnéznék egy filmet, de hát soha nem lesz vagy ha ilyen elbasszák ahogy a Végjátékot is

a Látnok ciklus is érdekel, de Hobbot kurva nehéz beszerezni aranyárban mérik az antikváriumok, már akkor is kifogyott mikor először hallottam róla

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.18. 15:16:40

@Selkath - Nightwish rulez!: én csak azon csodálkozok, hogy a nagy gyűlölet közepében senki nem szúrta ki Cage-Stannist? :D

cs¤cs€ssz 2016.01.18. 18:28:55

@scal: Nem olvastam a kötetet, 'tán pótolni fogom ha lehet.
@Selkath - Nightwish rulez!: Miután ott tartunk, hogy országos csatornán, főműsor időben is láthatunk heteroszexuális ágyjelenetet már, ne csodálkozzunk hogy a kábeles csatornák szemében az már nem polgárpukkasztó. Tegyük hozzá gyorsan, attól hogy nekünk örökre a retinánkba égnek ezek a jelenetek, még nem válnak életidegenné egy ilyen univerzumba.

R+L elmélet meg annyira nyilvánvaló, hogy kinézem Martinból, még ha úgy is akarta, már csak azért is megvariálja valami groteszk humorral átitatott csavarral. Gondolj csak bele. Agyafúrtan elhinti a magokat, apró kis morzsákat szór szét, hagyja hogy a rajongói ízekre szedjék, aztán egyszer csak BÁMM%@#&! Ő pedig, önelégült vigyorral, karosszékében hátradőlve nézi végig ahogy az internet egy hidrogénbomba erejével robban apró kicsi cafatokra.
És ebben az a legrosszabb, hogy tetszene.

cs¤cs€ssz 2016.01.18. 19:44:46

@scal: Ha figyelembe vesszük Stannis bődületes taktikai döntéseit, még érthető is a Cage-mém. Egyszerűen érthetetlen, hogy Westeros legnagyszerűbb hadvezére milyen elgondolásból dönt úgy, hogy minden előnyét elveszítve tovább vánszorog maroknyivá zsugorodott kompániájával.
Az meg aztán mindennek a teteje, hogy miután elveszíti lovassága egy részét az orvtámadásban, ahelyett hogy előnyére fordítaná a havat, megégeti a lányát a hó olvadásának reményében. Mi van???
Rendelkezem gyalogsággal, ami nyilvánvaló előny a hóban a lovasokkal szemben, erre mit csinálok? Elolvasztom a havat.

2016.01.18. 21:00:19

Igazabol az a gond a sorozattal, hogy beerte a konyvet. Az elso evadok azert voltak jobbak, mert kevesebb volt a talalgatas a forgatokonyvirok reszerol. Mostantol egyre tobb a talalgatas, mert Martin elmaradt a konyvekkel es igy varhatoan mas lesz a sztori vege.

A masik gond, hogy sok a valtoztatas. Ugy ertem, nem izgat fel, hogy Daario-nak lila-e a haja es van-e aranyfoga, mert lenyegtelen reszletkerdes, de egy csomo mas dolog viszont nem mindegy. Nem mindegy, hogy Jon azert mond nemet a szarmazasa legalizalasara es vele arra, hogy Deres ura lehessen, mert tudja, hogy Bran es Rickon elnek, vagy azert mert valoban hisz az eskujeben. Nem mindegy, hogy Jamie hamarabb hazaert es ott volt a fia meggyilkolasakor, vagy sem. Nem mindegy, hogy Jon baratai meghalnak a csataban es azert marad egyedul, vagy azert, mert rossz vezetoi donteseket hoz. Nem mindegy, hogy Sansa Deresben van vagy meg mindig a hegyekben. Nem mindegy, hogy leleplezte-e magat vagy sem. nem mindegy, hogy Kisujj a lanyanak vagy az unokahuganak hazudja, Nem mindegy, hogy Tommen nyolc eves vagy tizenketto, mert igy Margery a filmben lehet tole terhes, mig a konyvben nem. Amiket a blogbejegyzesben felsoroltal sokszor nem is tortentek meg vagy nem igy pl a konyvben Stannis is es a kislanya is elnek meg. Sansa nem lett Ramsay aldozata, hogy csak ket peldat hozzak.

A film tele van ertelmetlen szalakkal, csak azert, mert a nezok szeretnek egy-egy karaktert pl. Varys-t vagy Missandei es Szurke Fereg romancat es ezert kepernyon tartjak, mig mas szalak kibontasahoz nincs eleg ido.

A fenti felsorolas csak csepp a tengerben, de mutatja, hogy valtoznak a szereplok motivacioi es dontesei, aminek aztan kovetkezmenyei vannak: ertelmetlen es kovetkezetlen lesz a szereplok viselkedese, hiszen vannak a konyvben olyan csomopontok, amiket nem lehet megkerulni. Pl Lisa kilokese a Holdkapun. Igen am, de sporolasbol hianyzott egy szereplo: a vandormuzsikus, akire a konyvben szepen ra lehetett verni a balhet. A filmbol ot kihagytak, es nem is sikerult jol Kisujj kihallgatasa, hiszen nem lehetett kimagyarazni es Sansa ido elott leleplezodott. Az ilyen valtoztatasoknak aztan tovabbi kovetkezmenyei lesznek, ahogy folytatodik a tortenet. Ugyhogy en mar fel is adtam a sorozat nezeset, amit egyebkent sajnalok, mert szepen,latvanyosan csinaltak meg pl a kosztumok,helyszinek nagyon jok.

Lehet egyebket, hogy lassan a konyvet is feladom. Ugy ertem, az elso ot kotetet elolvastam, tobbszor is, es tetszett, jol fel van epitve. Ertem en, hogy pontosan a sok elejtett jel es felepites miatt lassu megirni a kovetkezo koteteket is, ha a szerzo tovabbra is a szereplok jelleme alapjan irja a tortenetuket es az eddig elrejtett jeleknek es almoknak es joslatoknak tenyleg volt ertelme. Azonban egyre kevesbe erdekel. Ugy ertem telnek az evek, az embernek valtoznak az elethelyzetei, az erdeklodese. Talan felnottem, de mar nem nagyon izgat, hogy a SanSan elmelet vajon igaz-e, es Jon tenyleg Lyanna fia lenne, es vajon a Fal egy magikus hatarvonal vagy valami mas, kik a Masok es miert jottek stb. Raadasul, ha meggondoljuk, hogy nem is egy kotet jon meg, hanem ketto, de lehet, hogy harom, ahhh, ebbol mar nem lesz semmi :-(((((

cs¤cs€ssz 2016.01.19. 00:27:09

Igen nagyon úgy fest, az alkotó végső tréfáját még tartogatja. Azzal, hogy egyre csak bővíti a Tűz és Jég dalát, lassan egyértelművé teszi, ez a történet az ő tollából véget érni sohasem fog.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.19. 11:37:43

@Kishableany: Mi az a SanSan elmélet?
"Nem mindegy, hogy Jamie hamarabb hazaert es ott volt a fia meggyilkolasakor, vagy sem"
Miért nem? Én nem olvastam a könyveket, azért is érdekelnek a különbségek.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.19. 12:58:18

@Online Távmunkás: Ezt köszi, ennek minden szava arany volt :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.19. 14:34:00

@Selkath - Nightwish rulez!: na végre egy avatott szem :D ha verést szervezel én is csatlakoznék szívesen, lehet meg kéne hirdetni facebook eseménynek, és akkor kapcsolna az öreg, hogy most már aztán tényleg írnia kéne :D

amúgy ma meghalt egy ismerősöm aki ugyanannyi idős volt mint Martin :/

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.19. 20:48:04

@cs¤cs€ssz: Tévedés azt hinni, hogy Martin félrevezető jelek után ír nagy fordulatokat. Nekem pont az tűnt fel, hogy utólag végiggondolva mennyire kiszámíthatóak a fordulatok, mindig sok előjel van és még az se mindegy, hogy mikor mit énekelnek a szereplők, nemhogy mit álmodtak vagy mit jósoltak nekik...

@scal: A Babó emlékeim szerint kb. 200 oldal, teljesen gyerekkönyvként fordították (ork helyett manó, stb.) és ebből csináltak 3 filmet...
Ezt a posztot nem olvastam, de Martin is nyilatkozta, hogy Tolkien a hiányosságai ellenére is nagy kedvence, meg az arra a világra épülő Dungeons and Dragons is meghatározó volt számára.

@Selkath - Nightwish rulez!: A SW univerzum jó, a filmek gyengébbek, főleg amelyiknél túl sokat beleszólt Lucas. Képzeld el a legújabb film technikájával a Birodalom visszavágot! Martin könyveiből az első három jó, aztán nem tudta kézben tartani a szálakat és a népszerűséget kezelni, ezért nem fért bele 5 kötetbe se a trilógia.

cs¤cs€ssz 2016.01.19. 21:20:31

@Online Távmunkás: a vörös nászt előre tudtam, és Havas sorsa is sejthető volt. Számos esetben azonban megy a beetetés. Tervezget a karakter, konspirál, ármánykodik aztán egyszer csak szénné égeti egy sárkány vagy hasonlók. Nyilván rengeteg hatásvadászat, de számtalanszor fellelhető a tudatos félrevezetés.
Az álmok és dalok valóban fontosak szinte minden esetben.

A SanSan elmélet viszont nekem sem ugrik most be.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.19. 22:49:20

@cs¤cs€ssz: @Santino89: Nem én hoztam fel a SanSan elméletet... Arról szól az elmélet, hogy Sansa és Sandor között van valami kapcsolat a csók (és a hasonlóan kezdődő név) miatt és a Quiet Island sírásó szerzetesnövendéke valójában Sandor volt, aki Sansa védelmező farkaspótléka lesz a folytatásban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.19. 23:14:32

@cs¤cs€ssz: Annyi elejtett célzás van az első 3 könyben, hogy már ezek miatt is érthető a lassú írástempó. Viszont az újabb kötetek ilyen tekintetben is gyengébbek.
A vörös nászról énekelt Stannis udvari bolondja is, aki sokak szerint a Drowned God szolgálója (bocs, csak angolul olvastam, nem tudom mit mire fordítottak).
Martinnak még az az egyik kedvelt módszere, hogy néhol fontos szereplők jelennek meg, akiket az éppen főszereplő karakter nem ismer, így csak a leírásból lehet tudni, hogy ki kicsoda. Például amikor Királyvárban Arya kihallgatja Varys és Illyrio beszélgetését, akkor is csak a külsejük leírása alapján lehet tudni, hogy kik szőnek összeesküvést a Targaryenek érdekében... Vagy ott van Jaqen H'ghar, aki ugyanúgy néz ki, mint Oldtownban az Alkímista, aki megölte Pate-et és átvette a helyét, mire Sam odaért. Közben még akár Balon Greyjoy-t is megölhette...

cs¤cs€ssz 2016.01.20. 01:47:22

@Online Távmunkás: a vízbefúlt istenről van szó ha jól emlékszem, Martin egyébként szerintem jól aknázza ki az 'istenek sakkfigurái' kártyát. Fény uráé Melissandre(és általa valószínüleg jon), arcnélkülié arya, satöbbi.
Az tény, hogy az első három kötet nagyon egyben volt, a jelenlegi katymaszából viszont nehezen fog kijönni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.20. 09:10:20

@Online Távmunkás: "Például amikor Királyvárban Arya kihallgatja Varys és Illyrio beszélgetését, akkor is csak a külsejük leírása alapján lehet tudni, hogy kik szőnek összeesküvést a Targaryenek érdekében..." ez benne van a sorozatban is?

"A Babó emlékeim szerint kb. 200 oldal, teljesen gyerekkönyvként fordították (ork helyett manó, stb.) és ebből csináltak 3 filmet..." hát igen -_-

Petrow 2016.01.20. 15:01:56

Disclaimer: én csak a könyveket olvastam, a sorozatból egyetlen részt sem láttam.
Ennek függvényében...

Martin egy g*ci, igen. Eddard Stark és a Vörös nász az indikátora, hogy bizony hajlandó kinyírni akárkit, hogy komplett történetszálakat húz le a vécén, ha úgy adódik, miközben tök érdektelen szereplőket vonz be (tipikus példa Gerdy, a Dorne-i őrparancsnok, vagy a Jojen tesók). Persze, vannak elejtett morzsák, amik 2-3-4 rész múlva lesznek érdekesek, de első olvasásra ezt szem előtt tartani komoly kihívás.
További súlyosbító tényező, hogy az utolsó két kötet valóban szét van szabdalva, és még összerakva sem mindenhol adnak egy kerek egészet. Mi a halálnak küldi el Brienne-t egy hót felesleges mellékútra, csak hogy kinyírjon valakit, aki MAJDNEM megerőszakolta? Tudom, ez is majd a 2636521. részben nyer értelmet...

A könyvben Sam szála a közepesen érdektelen kategóriába tartozott. Arya szintén ellaposodott, és a Sárkányok táncában kezdett újra visszatérni, ahol kb. érintőlegesen szerepelt. És igen, a Varjak lakomájában koldul is.

Stannis és Mance halála... hát, ez a könyvben azért messze nem ennyire egyértelmű; ilyen súlyú szereplőt nem is nagyon tudok említeni, hogy csak elbeszélésből legyen ismert a halála(?). Ráadásul a Varjak lakomájában Davos fejét is kitűzték (elbeszélésből) a várra, hogy aztán kiderüljön, hogy mégsem, és Manderly szövetségese. Az meg, hogy a lányát elégette, példátlan baromság a forgatókönyvírók részéről, mert többször is hangoztatták, hogy Stannis után ő örökli a Vastrónt - már ha apuci el nem patkol a kétméteres hóban.
A királyi haderőt illetően, a seregét alaposan megtépázták a feketevízi csatában, ha jól emlékszem, kb. 1500 lovagja és fegyverese maradt, akikkel védenie kell Viharvéget, Sárkánykőt és még északra is menni. Tehát inkább egy expedíciós haderő, aki a helyi klánok támogatásával tud csak labdába rúgni Bolton és kompániája ellen. A könyvben nem annyira egyértelmű, hogy Melisandre kamuzik, elvégre látja a Jonnal történteket is. Másrészt meg egy nagy tévedésére azért fényt derítenek - de hogy ezt direkt nem mondja-e el, vagy tényleg nem tud róla, az egyelőre az olvasókra van bízva.

Jah, a Boltonok. Az 5. kötet példátlanul jól megcsinált elemei. Mert hogy kvázi lehetetlen őket nem utálni. Roose-nál is eléggé kileng a g**imérő, pláne a Vörös nász után, de Ramsey még erre is rá tud dobni. Még Theonnak is majdnem megbocsátottam miatta, de végül is azt kapta, amit érdemelt. Ramsey amúgy is elmebeteg, akárcsak az apja, aki jus prime noctis címszó alatt a férj himbálózó hullája alatt viszi el a nőt rapetown-ba.

Az éjjeli őrség megítélése... Nos, a könyvben pontosan ilyen képet festenek róla. Akármekkorák a bűneid, a falon eltörlik őket, ha szolgálsz. És igen, van pár fattyú, meg nemes, meg tényleg faszagyerek karakter, akik kordában tartották ezeket az elemeket (Mormont, Benjen Stark, Qhorin, stb.) de ők általában rút véget érnek. A hatalmi vákuumban pedig a legnagyobb gazemberek újra erőre kapnak. Jonnak pedig hiába van plot armora, akkor is egy esküszegő fattyú, a volt 1st scout ölebe, és nem sok barátja akadt már korábban sem.

A Mások. A könyvben még ennyit sem tűnnek fel (ahhoz képest, hogy az első kötet prológusában már egynapi járóföldre is beléjük botlanak), és a nagyobb seregeket is csak 3rd person említik, hogy a Vakondanya embereit qrvára bekerítették. Az viszont már az első kötetben le van írva - igaz, kicsit béna megoldással - hogy westeros kb minden ura telibehugyozza a falat, és ami mögötte van, amíg az nem az ő birtokán van.

Danny. A leginkább elpazarolt karakter a könyvben. Vár és vár, igazából ő se tudja, mire. Eszes Tyrionból amúgy itt is Kóválygós Tyrion lett. Varys viszont nálam a helyén van, a motivációjával együtt, csak ezt nem tudom spoiler-mentesen leírni, szóval nem fejtem ki.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.20. 17:22:02

@Petrow: kezdem azt hinni, hogy a Mások csak a hóban léteznek, mármint hogy sose fognak átjönni a Falon, mert csak egy ilyen délibáb, riogatás, hogy elüldözzék vele onnét az embereket, lehet az egész egy kibaszott nagy átbaszás :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.20. 22:01:25

@cs¤cs€ssz: Igen, a vízbefúlt isten az.

@scal: A sorozatban az 5. részben volt, amikor Arya a macskákat kergeti és a sárkánycsontos pincében köt ki.

@Petrow: Ned halálán én is megdöbbentem, de ott rájöttem, hogy a több nézőpontú írás nem a Stark családod fogja körüljárni, hiszen nem Eddard a főszereplő...
Stannis halála miért csak elbeszélésből lenne majd ismert? A 6. könyvből kiadott Theon fejezetben még él...
Az Őrségnél a könyvben azt is többször hangsúlyozzák, hogy a régi időkkel szemben manapság már alig akad hírmondóban egy-két nemes közöttük.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.20. 22:02:35

@scal: A Mások tényleg csak a hóban léteznek, mivel ahova mennek, ott fagy lesz és hóvihar...

cs¤cs€ssz 2016.01.20. 22:45:24

@Petrow: "Másrészt meg egy nagy tévedésére azért fényt derítenek - de hogy ezt direkt nem mondja-e el, vagy tényleg nem tud róla, az egyelőre az olvasókra van bízva."

Itt Stannis kardjára gondolsz? Aegon ugyan említette Jonnak, hogy elviekben hőt is kellene adnia, nem csak fényt. Ebből gondolom, hogy Melissandre embere valójában nem Stannis ls hogy ő valamit félreértelmezett (legalábbis a sorozatban erre utalnak).

Az őrség habitusát pedig jól példázza Mormont halála, sajnos a sorozatban nem adják át annyira egyértelműen Jon és az őrség közötti kapcsolat valóját, ami annak is köszönhető, hogy Jon-t gyakorlatilag nem mélyítik el, felszínes ábrázolása így következetlennek tűnnek.

cs¤cs€ssz 2016.01.20. 22:46:28

ööö, mármint ábrázolása miatt döntései következetlennek tűnnek. Túlspiláztam. :D

Petrow 2016.01.21. 11:38:44

@Online Távmunkás:
"6. könyvből kiadott Theon fejezetben"

Valamiről lemaradtam, azt hittem, még meg sem jelent... Én a Sárkányok Táncának a végét ismerem, ahol felbukkant a táborban a braavosi bankárral és Poole-lal, egy kis family reunion-re.

@cs¤cs€ssz: Igen, arra gondolok, amit Aemon mondott el Sam-nek, nem csak a karddal kapcsolatban, hanem hogy rossz helyen keresték az Azor Ahai-t, mert Stannis helyett valójában Danny lenne az. Bár Martint nézve azon se lepődnék meg, ha két kötet múlva kiderülne, hogy Hodor az :)

Petrow 2016.01.21. 11:55:32

@Online Távmunkás:
"Ned halálán én is megdöbbentem, de ott rájöttem, hogy a több nézőpontú írás nem a Stark családod fogja körüljárni, hiszen nem Eddard a főszereplő..."

Hát jah, csak nem így kezdődött a történet ugye, mert egyre csak jöttek a Jon, meg Sansa, meg Cathlyn, meg Arya fejezetek - aztán bumm.
Kb. mint ha a Gyűrűk urában Frodót szépen felkoncolták volna Moria után, "és akkor most ismerjük meg Zöldlomb Legolas családját, és viselt dolgait, majd a következő kötetben kitérünk a keleten szervezkedő Banyapókra is :)

cs¤cs€ssz 2016.01.21. 12:13:24

@Petrow: amennyire fel tudom idézni, Dany-re, mint Azor Ahai-ra nemigazán volt utalás, ha be is játszaná, fura lenne. Hipp-hopp, rendes felvezetés nélkül. Stílusától idegen, hiszen szeret utalni a történésekre rejtett formákban.
Ráadásul Havas varg, és interakciója is van a fény urával a papnő révén.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.21. 13:06:46

@Petrow: A Sárkányok táncának a végén van egy Theon fejezet az amerikai kiadású könyvben. Az angolban talán Barristan van és a honlapján is jelent meg Arianne, Arya és Tyrion fejezet + ígért egy Alayne fejezetet. Neten mind megtalálható.

Az első könyvben is volt Tyrion és Danny fejezet, de a 4-5. könyv szálait már túlzásba vitte az egyszer-kétszer megjelenő szereplőkkel.

@cs¤cs€ssz: Volt Dannyre utalás a könyvben, egyszer azon elmélkedtek, hogy Azor Azhai újjászületve férfi vagy nő lesz...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.21. 13:29:21

@Petrow: Még annyit, hogy GRRM az amerikai olvasói találkozókon rendszeresen olvas fel a könyveiből, néha a hatodikból is egy fejezetet.

Petrow 2016.01.21. 14:05:13

@Online Távmunkás: Köszönöm. Azt hiszem, érdemes lesz ezekre rákeresnem.
süti beállítások módosítása