Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A dzsungel könyve (2016)

2016. május 17. - Santino89

Ez a történet mindig kedves volt számomra, elsősorban az örökbecsű Disney rajzfilm miatt, de gyerekkoromban láttam a ’42-es Sabu-féle szuperprodukciót, a ’90-es években pedig a Maugli, a dzsungel fia volt életem második moziélménye. És míg Walt Disney utolsó munkája valóságos kultfilm, megunhatatlan klasszikus, több generáció kedvence, sőt a cég egyik legjobb alkotása, addig a Sabu-mozi festett hátterei és gyermeteg poénjai miatt a mai néző számára már gyakorlatilag élvezhetetlen. A ’90-es években készült film felett szintén csúnyán eljárt az idő, egyedül talán azért érdemes megnézni, hogy láthassuk a Trónok harca Cersei-ét romantikus naivaként. Az új film híre sem hozott különösebben lázba, aztán megjelentek az első kritikák, a kollégák pedig azt írták, hogy EZ a legjobb Dzsungel könyve-film.

m21.jpg

Szerencsére nem hittem el, így csalódás sem ért. Azért a ’67-es mesét nehéz lenne utolérni, most sem sikerült, viszont ez nem jelenti azt, hogy a legújabb feldolgozás ne lenne jó, mert nagyon is az. Kezdjük ott, hogy a maga műfajában – családi film – nehéz lenne ennél jobbat mondani az elmúlt évekből. Dicséretes továbbá, hogy bár megtartotta az alapokat a Disney-rajzfilmből, mégsem másoltak le szolgai módon mindent, a történet során jó pár karaktert, eseményt teljesen átértelmeztek, így azoknak is tudnak újat mutatni, akik a farkasanyatejjel szívták magukba, hogy „Egy-két jó falat, elűzi minden gondodat”. Apropó, ha már itt tartunk, előfordul néhány dalbetét is a filmben. Nem mondom, hogy nagyon rosszak, de meglettem volna nélkülük, egyedül Ká kis intermezzója tetszett igazán. A magyar szinkron rendben volt, viszont majd mindenképpen esedékes egy újranézés, hogy halljam Bill Murray, Scarlett Johansson, Christopher Walken vagy Ben Kingsley alakítását.

A főszereplő kissrác, Neel Sethi amúgy remekül játszott; nem irigylem szegénykét, hogy ennyi idősen, színésztársak nélkül, zöld háttér előtt kellett mindezt végigcsinálnia. Egyrészt le a kalapom előtte, másrészt minden elismerésem a rendezőnek, Jon Favreau-nak, hogy mindezt kihozta belőle. Viszont mindez még kevés lenne a lelkesedéshez. Oké, átírták kicsit a sztorit, néhol sikerült meglepniük, de mégis, mi szükség van ezekre az élő szereplős, bőrlehúzós mesékre? Miért érdemes elmenni moziba megnézni ezt a filmet? Hiszen egy családi mozinak bőven megvannak a maga műfaji korlátai. Főleg ha már nem vagy gyerek, vagy nincs gyereked. És hát vagyunk így egy páran.

videothumbnail_thejunglebook2016_disney_eb5a3208.jpeg

Ritkán mondok ilyet, de a látványvilág miatt. Miközben néztem a filmet, nem hittem el, hogy ezt az egészet egy stúdióban forgatták. Annyira élőnek tűnt a környezet, mégis teljesen egyértelműen egy idealizált dzsungelt láthattunk, ami tök jó, mert sokkal szebb, mint amilyen az igazi bármikor is lehet. Egy életre kelt mesevilág, ami tökéletesen illeszkedik ehhez a történethez, nem mellesleg ilyet és ezen a színvonalon mozivásznon még nem pipáltunk. Ilyenkor nem értem, hogy lelkesedhettek páran annyira a Majmok bolygója – Forradalomért, hiszen ott az akciójeleneteknél nagyon komolyan kilógott a CGI lólába. Itt meg nyakig merülhetsz az élményben, nem fognak kizökkenteni gagyi trükkök egy percre se. 

12819364_1155975184443336_5750656121861085789_o.jpg

A környezet mellett az állatok animálása is tökéletes, és nemcsak a beszéd, a mozgás, hanem maga a koncepció miatt. A CGI animáció nem öncélú energiafitogtatás, hanem a történet és a film világának szerves része. Az alkotók nem a fotorealisztikus ábrázolásmódra törekedtek, hanem olyannak látjuk az állatokat és a dzsungelt, ahogy maga Maugli láthatja. Ezért van szükség a teljesen mesterséges környezetre, ami végig él-lélegzik, kicsit sem tűnik sterilnek. Talán a legjobb CGI-munka, amit valaha láttam.

Mert oké, poénos a film, helyenként izgalmas, pörgős, sőt van, hogy egészen drámai, de a lélegzetelállító látvány az, ami miatt érdemes elsősorban jegyet váltani rá. A többi összetevő csak nem rontja el az összképet.

thejunglebook56b918f52fcee_281_29.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2016.05.22. 21:46:25

Biztosan velem van a baj, de valahogy nem hoznak lázba ezek a CGI orgiák. Aztán meg az sem hiszem el, hogy ilyen green izé technika mellett hitelesen tud játszani akár a világ legjobb színésze is. Ezek a mozik csak szemcukorkák, semmi több.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.22. 23:24:00

@Darkcomet: Engem sem hoznak lázba, de ha nem csak gyönyörű és hiteles, amit látok, hanem még egy következetes alkotói koncepció is áll mögötte, nem mellesleg a film is szórakoztató, akkor én meghajlok az érdemei előtt.
süti beállítások módosítása