Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Paterson (2016)

2017. február 15. - scal

„Vannak gyufák otthon... mostanában a kék fejű a kedvencünk... mert vágyunk a változatosságra... és mert kifinomult ízléssel rendelkezünk..."

57d6c603b51da-e211xv2a200.jpg

Egyszer valaki azért beavathatna, hogy Jim Jarmusch minek köszönheti, hogy mai napig szabadon mászkál. Nem csinál jó filmeket, nem csinál elgondolkodtató filmeket, lehet, még anno a nagy üvegvisszaváltás előtt igen, de mikor volt az már. A Bill Murray-s Hervadó virágok óta is bő tíz év telt el. Most pedig nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy Kylo Rennel dolgozzon együtt. Adam Driver is úgy érezhette, mint pár éve Robert Pattinson, amikor igent mondott David Cronenberg Cosmopolisára. Áááá, nagynevű rendező, most aztán bebizonyíthatom annak a sok trollnak, hogy igazi színész vagyok, erre nézd meg, mi lett a vége. Akarom mondani, ne nézd meg. A Paterson egy fokkal jobb ugyan, de emberi fogyasztásra – értsd: kritikusokon és filmművészeken kívül – alig ajánlható.

Esküszöm, a film legviccesebb momentuma, ha az ember elképzeli csuklya nélkül Kylo Rent, ahogy a hétköznapjait éli, és egy buszt vezet. De meddig szórakoztathatja magát ezzel az ember? Mondjuk, öt percig, de ez 115 perc! Azon is el lehet gondolkozni, hogy Jarmuschnak elég beteg humora van, elvégre egy Driver nevű embert szerződtetett, hogy eljátsszon egy buszvezetőt. Érted? Driver... És még a filmjében is reflektál erre, mert hősünk annyira átlagos, hogy még a vezetékneve is ugyanaz, mint a városkának, amelyben él. Paterson. Úgyhogy a film egyszerre jelzi a kisembert és ezt a csendes, álmos kisvárost, ahol az égadta világon soha nem történik semmi. Nagy néha lerobban a busz, és akkor el lehet gondolkodni azon, hogy ebből akár még baj is keletkezhetett volna, mondjuk egy hatalmas robbanás. Esetleg a feleségünk az átlagosnál is undorítóbb sütiket csinál, vagy a kocsmában este a szokásosnál is enerváltabb a csapos.

A filmben Paterson egy hetét követhetjük végig. Emberünk korán kel, majd elgyalogol a munkahelyére, ahol felveszi a műszakot, és ha elköveti azt a hibát, hogy rákérdez, kollégája miért néz olyan Kossuth-ul, már kapja is a napi panaszáradatot. Aztán munka közben jobb híján hallgatja az utasok beszélgetéseit, majd hazamegy, ahol hallgatja felesége nyávogását, aztán leviszi a kutyát sétálni, akit még csak nem is kedvel különösebben, és este betér a kocsmába, hogy a nap zárásaként megigyon egy-két korsóval. Aztán holnap kezdődik a mókuskerék elölről. A nap egyetlen fénypontja, amikor elfogyasztja tízóraiját, és ilyenkor verseket farigcsál egy kis noteszbe. Egyiket a másik után. Mert ekkor Paterson nem egy átlagos buszsofőr, hanem költő. Vagy költő, aki hogy fel ne kopjon az álla, buszsofőr lett.

20170201151739_01.jpg

Valójában sok mindenről szól a film a maga komótos módján. Például, hogy az ember életében sokkal több szürke hétköznap van, mint izgalom, csak a legtöbb film arra a kevésre koncentrál, ez meg a sokra. Vagy, hogy az vagy, aminek hiszed magad, lehetsz bármi, csak tenned kell érte. Aztán ott van az újrakezdés, amit sosem késő megtenni. És valójában a tűzvész, ha túléltük, csak az új dolgok előtti rendrakás. Ugyanakkor nagyon hasonlít a régi orosz csinovnyik történetekre is. Paterson például nem értem, miért vette el ezt az idegesítő, hülye nőt – teljesen biztos, hogy a nő vetette el magát –, amikor semmi közös nincs bennük, és egyértelműen kihasználja a férfi sztoikus nyugalmát. Persze folyamatosan arról beszél, férjecskéje mennyire jó költő is lenne, ha buzogna benne a becsvágy, és másnak is megmutatná a verseit, Paterson pedig egyszer utal is rá, hogy mennyire szereti a nőt, de a vásznon mindezt nem látjuk.

Amit látunk az az, hogy a következő pillanatban a nő már magával van elfoglalva, hogy csak dumál és dumál és dumál, persze magáról. Aztán Paterson alig várja, hogy levihesse a kutyát, és mehessen lazulni. De a kutya is a nőhöz tartozik, azt se ő gondozza, hanem a férje, mert a nőnek nincs munkája, egész nap otthon próbálja megvalósítani önmagát. Utána meg bejelenti, hogy kellene neki egy kétszáz dolláros gitár, mert most ilyen korban van, hogy gitározni fog, és ő is megvalósítja önmagát. Aztán ott van Marvin, a kutya... akarom mondani, a dög. Aki életét adta ezért a filmért. Kevés irritálóbb kutyát láttam moziban, de ez nagyon az, mintha csak és kizárólag azért élne, hogy az agyára menjen a hősünknek, aki persze nem csinál semmit, mert szereti a nőt, és mégiscsak az ő kutyája.

Ha valamit nem lehet elvitatni a filmtől, akkor azok az életszagú – bár sehova se kifutó – párbeszédei, de ez visszaköszönő motívum Jarmusch filmjeiben. Ilyeneket bárki elkaphat, ha két percig csendesen figyel egy parkban ülve. Hogy Driver milyen sokoldalú színész, szerintem nem ebből a filmből fog kiderülni, az viszont elképesztő valóban, hogy mennyire hétköznapivá varázsolták ebben a filmben Az ébredő erő után. Golshifteh Farahani viszont minden egyes pillanatban idegesített a fejhangú sipítozásával, úgyhogy egy ilyen átlagembernek nem ilyen nőt képzelnék el. Paterson városa bizonyára mond valamit az amerikaiaknak, leginkább arról híres, hogy élt ott egy költő, akinek fő műve egy könyvhosszúságú vers, a Paterson. De nekünk európaiaknak semmit nem fog mondani, jól lehet Cannes-ban az emberek agyondíjazták. De oda az emberek nem buszon járnak, hanem szép nagy autókon.

Ha tetszett a kritika, kérlek, lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.02.15. 13:32:16

a kritika alapján egész érdekesnek tűnik. az senkit ne ijesszen el, hogy tetszett a kritikusoknak és a filmművészeknek, igen, azok a jó filmek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.15. 15:28:42

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: tényleg? érdekes az, hogy nem történik semmi? érdekes az hogy amit látsz az minden nap valszeg veled is megtörténik? :D elég érdekesen értelmezed az érdekest

"tetszett a kritikusoknak és a filmművészeknek, igen, azok a jó filmek."

aha

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.02.15. 16:47:05

@scal:

Szerintem teljesen igaza van Dr. Gy. Dr. Fűegér kollégának. Nem is hallottam erről a filmről, de elolvasva a kritikát, én is érdekesnek találom. Szerintem ez ráhangolódás és beállítottság kérdése: ha az ember tudja, hogy kb. mire számíthat (és Jarmuschnál azért lehet tudni), és megfelelő időpontban és lelkiállapotban kezdi el nézni, akár be is jöhet neki.

2017.02.15. 18:11:27

@Field64:

tetszett a kritikusoknak és a filmművészeknek, igen, azok a jó filmek."

ezt állította

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.02.15. 18:35:43

@WiteNoir:

Azt IS állította.

De szerintem az én hozzászólásomból kiderül, hogy alapvetően az első mondatával értek egyet, vagyis hogy Scal barátom alighanem elriasztani szeretett volna ezzel a kritikával, de nekem inkább felcsigázta az érdeklődésem. Meg Dr. Gy. Dr. Fűegérét is. :)

Egyébként állítása második felét se utasítanám el csípőből, mert tényleg van igazság abban, hogy a nagyközönség irtózik mindattól, ami a kritikusoknak és a szakmának tetszik, pedig azok tényleg nem feltétlenül rossz filmek, ahogyan a közönség által sikerre vitt blockbusterek sem automatikusan jók. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. :)

A cselekménytelenség nálam biztosan nem kizáró ok, mert például Antonioni filmjeiben se történik túl sok minden, én mégsem untam egyiket sem.

2017.02.15. 19:21:40

@Field64:

és hol van az igazolva, hogy a nagyközönség irtózik mindattól ami a kritikusoknak és a szakmának tetszik?
van amitől igen, van amitől nem, csak az utóbbi években számos sikeres film jó kritikákat kapott.
antonioni már régi, nyilván a mai nem-filmrajongók nem régi filmeket néznek elsősorban, pláne nem értelmiségi melodrámákat.

Ike The Rock Clanton · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.16. 09:59:22

Miért kellene bármit is igazolni? Nem hiszem, hogy statisztikákat kellene készíteni arról, hogy a kritikusoknak tetsző filmek a nagyközönségnél sikert arattak-e vagy sem. Field kolléga arra utalt, hogy NAGY ÁTLAGBAN igaz az az állítás, hogy a nagyközönség irtózik attól, ami a kritikusoknak és a szakmának tetszik. És ez igaz. Ám engedtessék meg nekünk, hogy ne készítsünk erről most pontos statisztikákat, felsorolva a százalékokat, oké? :)

Hermeneutikailag abba is bele lehet kötni, amit te írtál. "Értelmiségi melodráma"? Szerintem nincs ilyen fogalom sem befogadó, sem készítői oldalról. Csak melodráma van, ha már pontosak akarunk lenni. Bár használhatod a "proli melodráma" fogalmát is, annak sem lesz több értelme...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.16. 10:50:11

@Ike The Rock Clanton: "proli melodráma" fogalmát is, annak sem lesz több értelme..."
Kár, pedig ez nekem tökre tetszik :D A Szerelmünk lapjai pl tipikus proli melodráma :D

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.02.16. 11:17:43

@WiteNoir: @Ike The Rock Clanton: @Santino89:

Jarmuschnak már ezért megérte megrendezni ezt a filmet (és Scalnak megírnia ezt a kritikát), hogy ilyen jól összejöttünk a kommentszekcióban. :) Szerintem egyébként a véleményeink nem állnak annyira messze egymástól, mint az elsőre tűnik.

Nem akarok igazolni semmi olyasmit, amit szubjektív véleményként írok le, és nem kategorikus kinyilatkoztatásként. :) Az viszont, hogy nem ezek a Jarmusch-féle művészfilmek (és általában a művészfilmek) lesznek kasszasikerek, mindenesetre annak jele számomra, hogy a közönségben tényleg van valami rosszul beidegződött idegenkedés mindazzal szemben, ami nem mainstream, ami formailag-tartalmilag más, mint a fősodor. Persze mint a mainstreamnél, a perifériára szorult filmek között is van, amelyik tényleg nem jó, de olyan is, amelyik méltatlanul szorul háttérbe. Lehet, hogy Jarmusch filmje se jó, végtére is Scal lényegében ezt próbálta megfogalmazni, de ezt olyan rafináltan tette, hogy engem komolyan érdekelni kezdett a film.

Antonioni filmjeit azért nem mondanám értelmiségi melodrámának, mert a melodrámán ma már a rosszul végződő giccseket értjük. Ez Antonioni filmjeire szerintem nem igaz. Nála nincs rossz vég, merthogy a kezdet és a folytatás se volt jó. :) Mondhatjuk azt, hogy szereplői lézengenek, szenvelegnek, jó dolgukban nem tudják, min kínlódjanak, és ettől az egész érdektelenné vagy hamissá válik (számomra nem, de ez most mindegy), de a melodráma kategóriájába nem férnek bele. Szerintem.

2017.02.16. 15:01:30

@Field64:

nem igaz, nem azt értjük melodráma alatt.
amúgy az egész modernizmus klasszikus műfajokra épült rá, antonioni remek példa arra, hogy hogyan akarták-akarják értelmiségiek kisajátítani, hogy egyiküket-másikukat mennyire zavarta, hogy antonioni maga nem volt túl intellektuális alkat, hogy sokszor tagadta azokat amiket belemagyaráztak egyesek a filmjeibe.
szerintem amúgy az egész modern-posztmodern egy túllihegett, avítt értelmiségi áramlat, hiába igaz, hogy számos rendkívüli tehetség alkotott eme keretek között.

az idegenkedés a témáknak is szól sok esetben, homoszexuális néger művészpalánta, kínlódó-unatkozó jómódú humánértelmiségiek, stb. stb. az emberek többségét nem igazán érdekli, nem lehet ezen csodálkozni.

WiteNoir (törölt) 2017.02.16. 15:05:18

@Ike The Rock Clanton:

persze kishülyém, először próbáld értelmezni amit írtak, pl. azt hogy mit jelenthet az értelmiségi melodráma, aztán ha sejtéseid vannak majd ütköztetjük

hermeneutikailag, szerencsétlen kis barom, utálom az ilyen okoskodó félhülye bölcsésztetveket.

Ike The Rock Clanton · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.16. 15:09:50

@WiteNoir: Na kisfiam, akkor...először és utoljára írtál ide ilyet. Még egy ilyen megnyilvánulás és úgy baszlak ki, mint a macskát szarni. Világos? És nagyon mellélőttél kisfiam, mert mérnök-informatikus vagyok, csak éppen olyanfajta, aki tud értelmezni, veled szemben. Feldühítettelek? Tényleg? Hát, akkor tetű édesanyád és félhülye, hogy egyáltalán megszült.

Gondolom akkor is részeg volt vagy drogos, hogy ilyen félresikerült undormány gyereke lett. Ez a te szinted....

Az enyém: ha nem tudsz érvelni, akkor ne írj ide. Utolsó figyelmeztetés. Több nem lesz. Ide nem kellenek agyhalott zombik és ez nem a Tékozló Homár.

WiteNoir (törölt) 2017.02.16. 15:16:44

@Ike The Rock Clanton:

ja, bazdmeg, informatikus, épp eleget láttam ahhoz hogy tudjam, egy részük mekkora műveletlen szövegértelmezésképtelen bunkó
amúgy pofára estél lásd a linket, úgyhogy fölényeskedj a jó kurva anyáddal aki téged kiszart.
ostoba nagyarcú rohadék.

Ike The Rock Clanton · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.16. 15:18:31

Kisfiam, ez volt az utolsó dobásod. Nagyarcú vagyok? Megtehetem. te viszont annyira alja és söredék módon írsz, hogy ez ide nem kell. Bocs.

A véleméynütköztetés egy dolog, a másik meg, ha valaki ekkora tapló.

Ike The Rock Clanton · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.02.16. 15:20:34

@WiteNoir: Ez megmarad az örökkévalóságnak. Jesszus, micsoda emberek vannak....

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.16. 23:51:48

micsoda érdemi és kulturált beszélgetést váltott ki ez a semmiről se szóló film, csak úgy csapkodnak az indulatok, ráadásul egy olyan film kapcsán amit rajtam kívül senki nem látott egyelőre

@Field64: de komolyan, téged elkezdett érdekelni ez a baromság? hát gondold el hogy végignézed magad kívülről ahogy megéled egy heted... nah még mindig érdekesnek tűnik?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.17. 00:28:06

ennek a filmnek egyetlen pozitívuma az volt hogy megtudtam a Cirkónak három moziterme is van, akár egy multiplex baszki :D mondjuk azt is csak egy féléve tudtam meg hogy egynél több terme van :D, de hogy hármat képeske voltak betenni erre a kicsi helyre, az egy valóságos építészeti bravúr

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.21. 10:41:17

@Field64: eszembe jutott még valami Field koma, amikor Paterson felkel az ágyánál van egy kép róla, amint katonai egyenruhában feszít, és ebből arra gondoltam, hogy lesz vele valami, amikor majd akcióznia kell, így viszont az egész azt sugallja, hogy többre hivatott, de nem tudott kibontakozni és hős helyett átlagember egy egyszerű buszsofőr lett

akciófilmekben van ilyen, pl. az ötödik elemben, hogy Willis egy taxist alakít, de régen pro volt, és azért mutatják a kitüntetéseit

a másik ilyen az ikrek lépten nyomon feltűnése volt, ezt se igazán tudtam hova tenni, szóval majd kioktathatsz ha megnézted hátha neked többet mond

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.02.21. 12:08:10

@scal:

Koma, hát én nem akarlak semmiből se kioktatni (elnézést, ha néha esetleg úgy tűnik), csak véleménycserére gondolok. :) Mondhatni viszonzásképp azért, amit én tőled, a te szövegeidből tudok vagy értek meg.

Mi már találkoztunk személyesen is: tedd a szíved a kezedre, te elhinnéd rólam, hogy tartalékos hadnagy vagyok? Pedig az vagyok, csak én se bírtam kibontakozni, és hős helyett egyszerű átlagember lettem, ha nem is épp buszsofőr. :)

P. S.: Az ötödik elem. Nagyon nem tetszett az a film, de igazából Luc Besson más filmje se jött be nekem. Jean-Jacques Annaud-t sokkal jobban szeretem kb. ugyanabból a korosztályból.

Unicsovicsné Radonics Krisztina 2017.02.21. 20:26:37

Kedves Uraim !
Nagy csalódás volt olvasni a fentieket !
Disztingváljanak, kérem ! Önök közszereplők !
Mi, egyszerű filmkedvelő hozzá nem értők isszuk szavaikat
az írásaikban . Nem engedhetik meg maguknak az e fajta,
indulatoktól túlfűtött indulatokat !
Santino89-et idézném : A "lista" szót kéretik a "kritika, kritizálás " szavakkal helyettesíteni ! " Mielőtt zárom soraimat, illetve mielőtt rámzúdulna a népharag, mindenképpen ajánlom Nektek oxfordi neveltetésű jóbarátom gondolatait:

„Nem is szabad vérkomolyan listázni. Minden lista egyéni ízlést tükröz, és akinek az nem tetszik, az:

a) írjon saját listát,

b) kapja be,

c) menjen a picsába. (A sorrend felcserélhető. Mondhatni: ízlés szerint.)”

Ps. : Muskétás jelentkezz !!! Mi történt ?

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.02.21. 21:08:31

@Unicsovicsné Radonics Krisztina:

Szia Kriszta!

Alig merem bevallani, hogy Santino89 valószínűleg engem idéz, ráadásul szó szerint, ámbár mentségemre szolgáljon, hogy ezt emlékeim szerint magánüzenetben írtam neki. Nyilvánosan talán nem így fogalmaznék, de a lényege még mindig ez lenne. :)

P. S.: Nézd meg a Facebook-fiókodban az ismeretlenektől pár napja érkezett jelöléseket és üzeneteket. Ez utóbbiból biztosan rám ismersz, de kérlek, hogy a név maradjon titokban.

AlexPotter 2017.02.28. 08:44:54

Kedves Mindenki,

ez tényleg egy több szempontból is érdekes poszt. Adva van egy film, ami nekem nagyon bejött. Elolvasom ezt az írást, hát, nem győzött meg. Én láttam a filmet, nekem tetszett. Amin a vélemény fanyalog, az nekem bejött. Bejött, mert én éppen életszerűnek találtam az önmegvalósító csajt, az idegesítő kutyájával. Driver jól tolja a fapofát, aki elvan a kis világában, és nem vágyik többre, minthogy hagyják végre békén. Tetszik, hogy a fickó nem akarja megváltani a világot, mégis elégedett az életével. A katonafotó egyébként valódi: Adam Driver tengerészgyalogosnak állt. Tehát még egy kapcsolódás a színész és a karakter között. Aztán elkezdődnek a kommentek, normális hangnemben, majd átmennek durvulásba. Nem értem, miért. Minden filmet lehet úgy nézni, hogy akármit csinálnak benne, juszt se fog tetszeni, mert szimplán idegesít. Az elején én is furcsálltam kicsit, de én elfogadóbb vagyok, mint a nézők nagy része. A befejezés szerintem kimondottan jó. Végre egy olyan művészfilm, amiből nem árad a depresszió. Jarmusch meg rulez, aki látta tőle legalább a Szellemkutyát, annak tudnia kell. Szóval, már csak azért is érdemes megnézni, hogy eldöntsétek, kinek van igaza:-).

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.28. 19:48:16

@AlexPotter: én láttam a Szellemkutyát, de az legalább egy film volt, meg láttam a Kávé és Cigarettát is, és majdnem fejbe lőttem magam az "életszagúság" okán, én azt is szoktam mérlegelni, vajon egy ilyen filmre, szívesen kiad e valaki 1500-1800 Huft (mert a tékából letölteni nem nagy truváj)

amúgy nem tom hallottad e azt az elméletet, hogy mivel Driver nője nem érintkezik mással, ezért csak a képzeletében él (az egyébként totál életszerütlenül kilógó önmegvalósító baromságaival együtt), vagy régen élt a felesége, de már halott, és ezért sétáltatja a kutyáját

2017.04.24. 06:07:08

Nekem nagyon tetszett a film.

David Sumner 2017.07.18. 16:04:41

Ez már fokkal jobb kritika, mint ami Az ügyfélről született. Leginkább azért, mert egy bizonyos ponton tényleg megragadja a film lényegét, és még azt is leírja, amit én meggyőzésként akartam, hogy ti. a legtöbbünk élete apróságokból áll, pillanatszerű. Paterson képes abban megtalálni a boldogságot, hogy nem aggódik, csak teszi a dolgát, mert tudja, hogy az élet önmagában szép a hétköznapisága miatt is, ha pedig ez megszakad (mert pl. elszakad a füzet), a látszólagos veszteség helyébe léphet egy jó dolog. A zen-filmművészettel tudom ezt leginkább rokonítani, Ozu filmjeivel Japánból, Európából Pialat, Bresson, Eustache, vagyis a Jarmusch-ra is nagyban ható franciák lassú drámáival.

Azt viszont cseppet túlzónak érzem, hogy Jarmusch miért mászkál szabadon vagy hogy ilyen párbeszédeket a parkban ülve lehet firkálni. Szerintem könnyebb mondani, mint csinálni, és ha valaki akár tényleg nyer ihletet, feladat teljesítve. Egyébként meg baromi nehéz dialógusokban lekövetni a valóságot, baromi nehéz ennyire hiteles szövegkönyvet írni. Jarmusch-t épp azért kedvelem, mert talajközeli, és ennek megvan a helye a filmművészetben. Hogy kinek mennyire tetszik ez, megítélés kérdése. Ám emiatt indulatosan sznobozni, intoleránsan kifakadni faragatlanság. Dicsérő kritikusokat szidni, mert kedvelték a filmet, miközben ez is egy kritika, önellentmondás. Cannes-ról így megszólalni: jelentem, voltam ott. Repülővel mentem oda. ÉS busszal. Nem nagy autóval. Az a sztárokat viszi. Az újságíróknak meg önellátóknak kell lenniük.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.07.19. 02:02:52

fokkal? vagy sokkal? egy fokkal? két fokkal? :D

persze, hogy túlzónak érzed mikor lényem elidegeníthetetlen része a túlzás, nem azt mondtam hogy firkálni lehet a parkban, hanem hallani... egyszer próbáld ki, hogy figyeled a környezeted, az írók fél élete arra megy el, hogy lopják a szomszédok dumáit

sznobot egyedül te írtál, én nem
a kritikáimban gyakran ütöm a tehetségtelen kritikusokat, :D mi lenne ebben az önellentmondás? azok találták ki, a nem lehet kritikával illetni a kritikát frázist, akik nem tudják megvédeni önnön fröcsögésüket

jó van, voltál Cannesban, és te fizetted? :p
süti beállítások módosítása