Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párbaj a napon

2011. április 02. - Santino89

"Százszorta nehezebb lesz számodra az ellenállás, mint azoknak az asszonyoknak, akik disznóformájúak."

Senkit se tévesszen meg a film címe, úgy mint engem, valójában szó sincs westernfilmről. A vadnyugat tulajdonképpen csak egy giccses háttér a melodrámához.

A Párbaj a napon legnagyobb hibája, hogy nagyon eltelt felette az idő. 1946-ban készült, hatalmas költségvetésből a kor legnagyobb szuperprodukciójának számított. Ma már túl színes nekünk, és túl színpadias a megvalósítás. A melodrámai szál pedig helyenként hiteltelen, de ami talán még ennél is nagyobb baj, hogy túlzottan csöpögős és nyálas. A színészeknek is túl kell játszaniuk a szerepüket, és ez sajnos rendezői koncepciónak tűnik. Jennifer Jones járt ilyen szempontból a legrosszabbul, pedig alapból jó választás lenne a főszerepre, valóban egy igéző szépség, akinek még el is hihetnénk a történetet, ha nem estek volna ennyire túlzásba az alkotók. A másik főszereplő a szemtelenül fiatal Gregory Peck pedig még nála is jobban hozza a sármos rosszfiú karaktert. Ha valami miatt, hát miatta érdemes megnézni a Párbaj a napont. Féktelen, kiszámíthatatlan és ellenállhatatlan figurája élettel tölti meg az egész történetet, Peck pedig tökéletes a szerepben. Érdekes, hogy később inkább talpig becsületes úriembereket játszott inkább. Kettejükhöz kötődnek a mozi legerősebb jelenetei; a humoros közjáték a tónál, vagy az a megrázó részlet, amikor Jennifer Jones magából teljesen kivetkőzve, minden korábbi büszkeségét feladva könyörög a szökevény Peck lábaiba kapaszkodva, hogy vigye magával, mire Peck arconrúgja. A végkifejletről nem is szólva. Nem gondoltam volna, hogy a hősszerelmesek fognak egymással párbajozni a napon. A szituáció alapból ígéretes, és kihozták a filmesek magukból, amit csak lehetett. Bár ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen az ő esetükben nem is igazán szerelemről van szó, hanem valami elképesztően magas vonzalomról, mindkét fél irányában.

A többi szereplő teljesen halvány mellettük, különösen Joseph Cotten, akiről tudjuk, hogy egy pillanatig sem jelenthet alternatívát Peck mellett. Állítólag egyébként a film közeén kirúgták a rendezőt, ennek köszönhetőek az alkotás gyenge pontjai. Én ma már ezt nem tudom megítélni, de tény, hogy a Párbaj a napon, ma már hihetetlen réginek tűnik. Azért van benne annyi humor és potenciál, hogy túllépjen a könnyes, fárasztó melodrámán, és nézhető maradjon

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2011.11.12. 18:01:05

Igen, Gregory Peck alakítása nélkül ez a film már régen a süllyesztőbe került volna, mert mindaz joggal felróható neki, amiket leírtál. Miatta azért végig szenvedtem magam is, de nem újranézős kategória.
süti beállítások módosítása