Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Chunking express

2011. november 30. - Santino89

Bár ez utóbbi egy évben nem vittem túlzásba, így nagyon a blogon sem olvashattatok ilyenekről, de nagyon szeretem az ázsiai mozit, ami különösen igaz a hongkongi filmgyártásra. Wong-kar Wai pedig talán a legismertebb honkongi rendező, így már elég régóta begyűjtöttem néhány jelentősebb filmjét. És vártam, hogy olyan hangulatba kerüljek, hogy meg is akarjam nézni ezeket, mert azért bevallom egy hongkongi művészfilm azért kemény dió lehet.

A Chunking express pedig talán a rendező legismertebb alkotása. A film két különös szerelmi kapcsolatra fókuszál, amiknek halványan még közük is van egymáshoz. Láthatunk a műben nagyon emberi, meghitt pillanatokat, amelyek nagyon természetesnek hatnak. Az operatőri munka ezzel szemben nagyon érdekes és különös, ami némi disszonanciát eredményez. Ezt fokozandó a történet második felében gyakorlatilag 5 percenként felcsendül a California Dreamin' című, egyébként kiváló szám, amit én nagyon szeretek, de egymás után tizenötször meghallgatva már inkább idegesítő (lásd még: Picasso kalandjai).

Ez így kétségtelenül mind szép és jó, na de a Chunking express olyan elképesztően, hihetetlenül, érdektelenül unalmas, hogy arra nem tudok szavakat találni. Nem voltam tegnap este különösebben fáradt, de azért sikerült bealudnom rajta. Ennek ellenére, ugyanonnan folytattam, ahol felébredtem, és tudva tudom, hogy nem vesztettem vele semmit. Azt pedig nem mondhatja senki, hogy nem voltam a megfelelő hangulatban, mert épp vevő lettem volna egy kicsit lassabb, szemlélődő, melankolikus hangulatú, egzotikus mozira. És persze az sem mellékes, hogy a filmnek nincs semmiféle mondanivalója, vagy üzenete. Ha nagyon unatkozol, beleláthatsz sok mindent, de tök felesleges: Az emberi kapcsolatoknak, érzéseknek ugyanúgy lejár a szavatosságuk, mint az ananászkonzerveknek. Hát köszi, enélkül kár lett volna meghalnom! Szóval művészfilm a rosszabbik fajtából. Olyan, amihez nem használnak forgatókönyvet. És ez most nem kritikai élc, a rendező erre még büszke is. Amúgy ilyen kiváló színészeket, és ilyen nagyszerű operatőrt szinte vétek egy ilyen filmre elpocsékolni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jim stark 2011.12.12. 01:43:49

Days of Being Wild-ot ajánlanám Wong Kar Waitól.
PU vonatkozásból sem utolsó, viszont mint a fentebb boncolgatott film, néhol hajlamos untatni :)

"Hallottam, hogy van egy madárfajta, aminek nincs lába. Csak repülni és repülni tud. Ha elfárad, akkor a szellőn alszik. Egész életében csak egyszer szállhat le. Abban a pillanatban meghal." Yuddy

stark

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.12. 09:08:29

Üdv itt! Köszi az ajánlást!
Megvan a Vadító szép napok is (amúgy talán ennek vak a legjobb címe), de most a Chunking Express nem nagyon hozta meg egyelőre a kedvemet a többi Wong Kar Wai filmhez.
süti beállítások módosítása