Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Coming Out (2013)

2024. július 26. - scal

Tudod miért vagy te buzi? Mert megvan a Coldplay összes lemeze! És te tudod miért vagy buzi? Mert Tarsem Singh filmekre vered de csak titokban! Te meg tudod miért vagy buzi? Mert Pasolini blogot vezetsz! Te meg tudod miért vagy buzi? Mert olyan szovjet filmeket szeretsz, amiket hetven éve nem néz senki! Te meg tudod miért vagy buzi? Mert két részes elemzést írtál Nagy Sándorról! És te tudod miért vagy buzi? Mert a Barbie jobban tetszik, mint az Oppenheimer! És te tudod miért vagy buzi? Mert a kedvenc filmed a La La Land! És te tudod miért vagy buzi? Mert moziban nézted a Holdfényt, és még fizettél is érte! És te tudod miért vagy buzi? Mert csajozás helyett videót néztél a haverokkal! És te tudod miért vagy buzi? Mert szenvedélyesen véded Ben Afflecket! És te tudod miért vagy buzi? Mert átküldök öt videót és rögtön a Jorgosz Lánthimoszosat nézted meg! És te tudod miért vagy buzi? Mert még mindig nem láttál egy Piszkos Harryt se! És te tudod miért vagy buzi? Mert nem játszol vakon mint Christopher Lambert! És te tudod miért vagy buzi? Mert nem szereted Jennifer Lawrencet! És te tudod miért vagy buzi? Mert a még mindig nem láttad a Coming Outot! 

753.jpg

Na szóval ez az egyik első film, amivel anno Andy Vajna elkezdte a magyar mozi megreformálását. Ennyi év távlatából akár allegóriaként is értékelhető, mert ahogy Erik ráébred, hogy ő valami egészen más, úgy ébredt rá a saját posványában tespedő magyar filmgyártás is, hogy ha összeszedi magát, akkor sokkal több lehet belőle, mint amin évek óta röhög a szakma. Mindemellett a filmet meglehetősen félve indítottam el, mert annyi szar rakódott rá az elmúlt évek során, hogy nem gondoltam, ebből valami jó is kisülhet, meg engem ezekkel a borzalmas plakátokkal ki lehet üldözni a világból.

Hovatovább a filmet elítéli a melegek nagy része is, hiszen a film kvázi azt sugallja, hogy a homoszexualitás az valami olyasmi, amit egyik napról a másikra ki lehet heverni, elég hozzá egy jól sikerült amnézia, vagy fejbekólintás, ami helyrebillenti a vakvágányra terelődött érzelmeket. De hát ezzel csak azt bizonyítják, hogy semmi humorérzékük nincs, és főleg akkor nincs, ha saját magukon kell nevetni. Úgyhogy a film még különleges is, hiszen rengeteg olyan humoros alkotás született már, amely egy hetero bemelegedését mesélte el, de olyan szinte alig, vagy soha, hogy ennek inverzét láthassuk.

Erik egy közkedvelt rádiós személyiség, aki nyíltan vállalva másságát, naponta önt lelket azokba, akik még tipródnak, és szenvednek a társadalom előítélete, a saját családjuk elvárásinak nyomása és egyéni szabadságuk, vágyai között. Élete maga a szivárványos tökély, sikeres, gazdag, párjával Balázzsal éppen azt tervezik, hogyan is lehetne Magyarországon egybekelniük, és azt csicsergik a madarak, hogy vitathatatlan munkássága eredményeképpen idén őt nevezik ki a melegjogi aktivisták vezetőjének. Hiszen ki más lehetne alkalmasabb erre a posztra? Szóval minden gusztustalanul tökéletes hősünk életében, amikor nekicsapódik Linda, a bájos és vagány orvosnő, és ez akkora megrázkódtatást okoz Erik életében, hogy miután felépül sérüléséből, egyre furcsábban kezdi érezni magát. Egészen pontosan elkezdi vonzónak találni a női nemet.

757.jpg

Röviden és tömören a film története az, hogy Tompos Kátyába még a homokosok is belezúgnak olyan jó nő, és bár logikusan, és érthetően vezetik le, Csányi Sándor karaktere miért szerelmesedik bele, ez bizony kiverte anno a hisztit. A szomorú tény, hogy Tompos idén fájdalmasan fiatalon meghalt, talán végre eloszlatja ezeket a hamis előítéleteket a film körül. Én is ebből a szomorú okból tekintettem meg végül. Tompos Kátya halála tragikus, és borzalmas veszteség, és nagyon igazságtalan is. Ráadásul Tompos és Csányi között a filmben baromi jó a szikra, és ez minden romantikus komédia axiómája. Ha ez nem működik, megette a fene az egészet. Itt azonban még úgyis szuperül szuperál, hogy kitalálták ezt a baromságot, hogy Csányi kettős szerepben tűnjön fel, és mindenkit megetessen ezzel a Supermantől kölcsönzött álruhával, miszerint ikertestvérétől őt leginkább egy SZTK-keretes szemüveg különbözteti meg.

Tény, hogy Orosz Dénes nem ment a szomszédba - esetleg vissza a Voxba - hülye ötletekért, sok vizet azóta sem zavart, legutolsó filmje a Seveled 2019-ben készült. A Coming Out tele van bugyuta sztereotípiákkal mindkét oldalról, de ezek általában azért azok, mert legtöbbször igazak. Ilyen például Gyabronka József magánszáma arról, hogyan is viselkedjen az ember, hogy azt higgyék róla BÚZA. Az enyhe túlzás kategóriát bőven kimeríti Erik meleg baráti köre, ahogy a stúdió előtti játszótéren 0-24-ben várakozó kopaszok, akiknek egyetlen életcélja, hogy jól megverjék a buzik szócsövét, szintén ide tartozik. Telitalálat viszont a Mucsi Zoltán alakította homofób szomszéd karaktere, akinek már attól is okádhatnékja támad, ha megszólal a klasszik a szomszédban - hiszen az mindig egy kis hancúrt jelent. És mégis hozzá kapcsolódik a film egyetlen igazi, emberi szála, ami a maga túlzásaiban - Mucsi karaktere készenlétis rohamrendőr - is nagyon jól végig lett vezetve, és igazán szívet melengető.

Kapunk még egy elvesztegetett Fűr Anikót, aki helyett valaki teljesen más kellett volna az oknyomozó újságíró szerepére, az ő szálát vagy nagyon megvágták, vagy csak simán összecsapták. Scherer Péter pedig maga az igazi karikatúra - de hát ez az író-rendező Orosznak köszönhető megint csak, nem a színésznek. Borbély Alexandra nem sok vizet zavar, a védelmező, de ellenszenves barátnő szerepében. Hegedűs D. Géza pedig meglehetősen hiteltelen - bizony, létezik, hogy még ős is belefut néha egy ilyenbe! - abban az öt percben, amint a melegek nagy öregjeként kell előadnia. A legrosszabb mégis Karalyos Gábor, sajnos nem tudja átadni mennyire szereti Eriket, inkább egy nyavalygós, picsogós, durcás oldalkocsi lesz a karakteréből, akit teljesen érthetően kapcsol le életéről a főhős. Ő az igazi oka annak, hogy egy nő karjaiban találja meg a boldogságot a fél életét melegként leélő főszereplő.

Nagy mélységeket tehát ne keressünk és jól fogunk szórakozni, nem kell félni tőle, nem fog megfertőzni, és a puding próbája az evés. Hovatovább ha nem nézted még meg nem tudhatod mit veszítesz vele. Már csak kultúrtörténeti érdekességként is izgalmas megtekinteni. Valahol itt támadt fel hamvaiból a magyar film, vagy ha stílszerűen szeretnék fogalmazni, itt mászott elő a klozetból.

Ha tetszett a kritika, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2024.07.26. 21:07:44

Végre találtam három elfogadható magyarázatot arra, miért vagyok buzi. :)

1. Pasolini-blogot vezetek. (Igaz, már évek óta nem frissítettem.)

2. Olyan szovjet filmeket szeretek, amiket hetven éve nem néz senki!

De a legnyomósabb érv a harmadik:

3. Nem szeretem Jennifer Lawrence-t se mint nőt, se mint színésznőt. :)
süti beállítások módosítása