Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kaliforniai álom

2016. december 15. - Santino89

Rendkívül különleges élmény 2016-ban ülni a moziteremben, és nézni ahogy egy fiú meg egy lány egy hétköznapi beszélgetés során hirtelen énekelni kezdenek. Zavarbaejtő. Nem ezt szoktuk meg, nincs benne a komfortzónánkban. De ha szerencséd van, akkor idővel a kiváló zenék, a remek színészek, a stilizált látványvilág és az ezek mesteri összjátékából fakadó hangulat magával ragad, hogy aztán el se eresszen többet.

20161103a-kaliforniai-alom-legujabb-plakatja.jpg

A La La Land egy olyan párhuzamos világban játszódik, ahol gond nélkül folytatódott az ’50-es évek, a rendező, Damien Chazelle pedig pofátlan magabiztossággal, egy valódi művész hozzáállásával magasról tesz a trendi nézői elvárásokra, mert pontosan tudja, hogy működni fog, amit csinál, még akkor is, ha minden józan érv ellene szól. A téma a Whiplashez hasonlóan most is a művészi önmegvalósítás, ami a tömegeket akkor sem érdekli (lásd még Birdman), ha Chazelle teljesen magától értetődő természetességgel és abszolút közérthetően nyúl hozzá. A filmrajongók pedig arra lehettek leginkább kíváncsiak, hogy Chazelle egyfilmes csoda, vagy egy valódi művész. Mit történik, ha sztárokat, és nagyobb költségvetést kap? Amíg a Whiplash a részéről egy „így jöttem” típusú sztori, addig a La La Land valódi szerelemproject lehetett. A Whiplashben (ígérem, utoljára említem meg), a szerelem, illetve ennek feláldozása, csak egy odavetett hanyag lábjegyzet, ezzel ott nem is volt baj, hisz az egy jóval nyersebb, ösztönösebb alkotás, Chazelle-nek azonban valószínűleg hiányérzete támadt, emiatt muszáj volt kitöltenie a tátongó űrt.

laliforniai-alom-02.jpg

Mondjuk a Broadway-n is szerencsét próbált Emma Stone-al nem volt nehéz dolga, én még a gyengébb filmjeiben is rendre beleszeretek ebbe a csodálatos csajba a nagyvásznon, itt meg a tehetségének színe javát nyújtja. Ryan Gosling és Emma Stone között már az Őrült, dilis szerelem óta tudjuk, hogy megvan az a bizonyos szikra, ami egy ilyen mozihoz elengedhetetlenül szükséges. Gosling ebben az alakításában egyszerre hozza a szomorkás, melankolikus szépfiú testhezálló szerepét, de már fél úton van a Rendes fickók komikusabb alakításához, miközben minden különösebb erőfeszítés nélkül képes szenvedéllyel megtölteni a figurát.

Rengeteg fantasztikus pillanat kötődik kettejükhöz, elég a cuki mozis kézfogásra gondolni, vagy amikor az Emma Stone által alakított Mia fejében elkezd szólni az a bizonyos dallam, amitől pontosan tudja, mit kell tennie. A fantasztikus első randik utáni egyszerre csodálatos, reménykedő, mégis kicsit félelmetes, bizonytalan érzést olyan hitelesen sikerül visszaadnia a filmnek, amire csak kevesen képesek, és az utazásunk ekkor még éppen csak elkezdődött. Az is benne van rendesen a La La Landben, hogy mégis mi történik a párokkal a romantikus komédiák nagy egymásra találása után; milyen konfliktusok, miért alakulhatnak ki, mindenféle giccs, vagy szájbarágás nélkül, sőt bármilyen feleslegesen művészieskedő allűröktől mentesen.  Az első veszekedésük kellően tipikus, mégis megfelelően árnyalt ahhoz, hogy mellbe vágja a nézőt. A flitterek, a sztepptáncolás, meg a csillagok között repülés ellenére sem válik a rikító, jellegzetesen musicales felszín giccsé, mert a cselekményt valóságos, hihető, és átélhető érzelmek tartják mozgásban.

la-la-land-goslingstone_0.jpg

A film képi világa olyan instagramosan modernesen retrós, ami egy kicsit segíthet a mai generációnak a emészthetőség érdekében. Érdemes még szót ejteni a film humoráról, ami leginkább a két főszereplőnk jelleméből ered, minden alkalommal működik, anélkül hogy igazán vígjátékká válna a Kaliforniai álom. A rendező valahol reflektál a modern kor és az ötvenes évek közötti kontrasztra, ebből pedig szintén remek poénok adódnak. A dalbetétektől egy kicsit féltem, mert a szokatlanságon túl is nagyon sok ponton el lehetett volna velük csúszni, de legnagyobb megelégedésemre dallamos, emlékezetes, igényes dalok váltják egymást, amelyek mindig tökéletesen belesimulnak a történet szövetébe.

A vége pedig… A Whiplashel ellentétben (jó, tudom, megígértem, de ez van) Chazelle most azt sugallja, hogy talán nem érdemes mindent feláldozni a karrieredért, az álmaidért, a szenvedélyedért. Mert elérheted, amit akarsz, de közben az egész mégis nagyon szomorú, mert talán nem is lett volna muszáj, talán nem is érte meg. És még így is szép. Fájdalmasan szép. Nekünk, álmodozóknak csak ennyi jut, vagy még ennyi se.

Habár a La La Land nagyon melankolikus hangulatban ér véget, 5 perccel később az utcán, meg a BKV-n mégis a film dallamát fütyörészve, jókedvűen mentem haza, mert sikerült magammal vinnem a moziból valami igazit, felemelőt és őszintét.

Ha tetszett a kritika kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2017.01.30. 14:58:34

scal! ...

Túl sokat magyarázol ebbe a filmbe, ahogyan az egészt körülvevő hype -nak bedőlő kritikusok is többnyire. (... azért nem mind)

A sztori elcsépelt, a musical elemek lopottak (50-es, 60-as évekbeli musicalekből), a színészi teljesítmények pedig olyan gyengék, mint a vizezett meggysör.

Hol láttál te ebben nagyívű színészi munkát? Pláne humort, vagy egyediséget? Az alaptörténet: két huszonéves fiatal útkeresése és dilemmája a szerelem kontra karrier tanácstalanságába ragadva. Kábé 500 -szor megcsinálták már. Mondjuk most Goslinggal és zenei mázzal nyakon öntve. Ennyi.

A filmet felkapta valahol a szakma és aztán a többség beállt a mainstream véleménytöbbség mögé. Aztán február 26-án, majd kap egy tucat Oscart. Gratula a filmakadémiának. Egységesedő ízlésvilág, uniformizált vélemények. Fasza.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.30. 16:37:23

@Mr. Rick Blaine: én mindig mondom magamnak, hogy túl sokat magyarázok filmekbe, ami valójában ott sincs, de sose hallgatok magamra, most képzeld el, hogy más mennyire nem hallgat rám...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.30. 16:44:00

@Mr. Rick Blaine: ezt a kritikát nem scal írta, ráadásul ha megnézed a dátumot, ez azért előbb jött ki, mint itthon bármilyen kritika, vagy oscar jelölés, vagy bármi, szóval a hype-hoz sincs sok köze.

más kérdés, hogy a film után azt mondtam volna, hogy ez az év legjobb filmje, azóta megnéztem még egyszer, és már az évtized legjobb filmjének tartom, és nemsokára megyek megnézem harmadjára is moziban.

De válaszolok neked részletesebben is.
A történet maga valóban nem formabontó, de nem is kell minden téren annak lennie egy filmnek, egy átlagos történetből is ki lehet hozni valami egyedit és különlegeset, a rendező előző filmje a Whiplash is kiváló példa erre, de hosszan sorolhatnám még a filmtörténet remekeit, amelyeknek egyszerű volt az alaptörténete a megvalósítás mégis klasszikussá tette őket a Casablancától kezdve a Rockyn át mondjuk az Alienig, és még hosszan lehetne sorolni. Egyik filmnél sem a történet volt a nagy szám, hanem ahogyan elmesélték a történetet.

A musicales összehasonlító videót én is láttam, nagyon "meggyőző volt", hogy színes ruhákban táncoltak a lánykák a régi musicalekben is, meg ebben is. Olyat pedig, hogy egy musical folyamatosan reflektál önmagára és igyekszik a giccsesnek tűnő pillanatokba is mindig valamilyen humort csempészni bele (gondolok a néger párra a mólón, vagy amikor a látványt szapulják a dombon, vagy amikor gúnyolják a sztároskodást a csajok buli előtt), olyat még nem nagyon láttam. Az sem elhanyagolható, hogy egy Moulin Rouge-al ellentétben itt eredeti dalokat hallhatunk, és egy Chicago-val ellentétben nagyon jó dalokat hallhatunk (nekem ez utóbbi nagy félelmem volt a vetítés előtt).

A színészi teljesítmények kivétel nélkül erősek, Gosling remekül hozza a szenvedélyt, Stone a kétkedést, színészileg tökéletes például az a jelenet, amikor Sebastian meggyőzi Miát, hogy menjen el a meghallgatásra. Most az hogy erős a kémia kettejük között, már fel se hozom, mert az előző két közös filmjükben is megvolt.

Humort láttam például Sebastian arroganciájában, a főnökéhez/ testvéréhez való viszonyában, Mia és Sebastian egymással való játszmájukban pl a bulijelenetnél, az első közös dalukban, a dudálgatásban most még mennyit soroljak?

Egyediséget láttam az egész világban, amit itt teremtettek, ami egyszerre modern és klasszikus, amit nehéz elhelyezni az időben, a dalok kezelésében, a történet végkimenetelében, pl a végső montázsban, a színészek karizmájában. Sőt, más oldalakon nézegettem a kommenteket, és éppen azt láttam, hogy a magyar nézők többsége éppen az egyedisége miatt képtelen befogadni/értékelni a filmet, mert nem egy Cameron Diaz/Jennifer Anistonos happy endes romkomot kapnak. (Ez nem feltétlenül vonatkozik rád, de nekem más oldalak alapján ez jött le.) Először - és ez talán a kritikából is lejön - engem is zavarba hozott ez az egész, és hiába voltak jók a dalok, a színészek, nem tűnt többnek egy limonádénél. Aztán amikor mélységet kapott a film, elkezdődött az, amit nem szoktak a filmekben ábrázolni, hogy egy párkapcsolat kompromisszumokkal, lemondással, fájdalommal is jár, és elveszthetsz valakit akkor is, ha az életed szerelme, akkor értelmet nyert az egész. Mert ez elejének az a lényege, hogy megszeressük őket, hogy aztán a végén nekünk is fájjon.

Nem véletlen kapta fel ezt a filmet a szakma, sem a kritikusok, Chazelle ízlésvilága, vágástechnikája, koncepciója, ars poeticája zseniális ebben a filmjében is, ahogy az előzőben is az volt. Azzal pedig kérlek ne vádolj, hogy felülök bármilyen hype vonatra, ott van az Érkezés például, amit istenítenek a kritikusok, azt is rengeteg Oscarra jelölték, szerintem viszont egy rakás szemét.

És köszi a kommentet, még senki se látta a filmet, amikor megjelent ez az írás, így hozzászólni se nagyon tudott senki. Gondolkodtam rajta, hogy írok egy új cikket róla, mert ez a film igazán megérdemelné, és más elemeket is érdemes lenne kihangsúlyozni.

Nietzsche. 2017.01.30. 21:55:26

@Santino89: Értelek én, de nagyon túlmisztifikálod és - már megbocsáss - de ebben pontosan követed (akarva akaratlanul is) a mainstream filmes álláspontot.

Egyébként hogy kinek mi a humor realtív (ha neked ez a pár vérszegény jelenet már humor, a te dolgod, alacsony az igényed) viszont azok a dolgok amiket magasztalsz ebben a közhely gyűjteményben sok ezer más filmben is megvannak.

Nulla az egész, óriási túlértékelés, tömegesen. És tényleg nem az van, hogy én megyek szembe az autópályán miközben mindenki más a hülye, hanem tételesen látszik, hogy egy ügyesen összerakott patikamérlegen kidekázott munka az egész La La Land. Ez van.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.30. 23:02:00

@Mr. Rick Blaine: Nem misztifikálom túl, ez mind benne van a filmben, nem véletlenül írtam annyi példát. Amúgy meg nem különösebben zavar, ha egybeesik a véleményem más kritikákkal, ahogy az sem, ha gyökeresen eltér, pusztán jelezni akartam, hogy kb ez volt az egyik első kritika a filmről, így nem jogos a hype vonat feltételezés.

Szerintem meg egyrészt az van, hogy nincsenek meg az eszközeid ennek a filmnek az értékelésére, másrészt elnézést kérek a magam, a szakma, az elismert kritikusok és az elégedett nézők ezreinek nevében, hogy nem sikerült utolérnünk a te rendkívül magas humor nívódat, és mertünk nevetni a La La Landen :)

De ne aggódj, ezzel tényleg nem vagy egyedül abban az országban, ahol a világon a legsikeresebb volt tavaly a Nagyfater elszabadul :D

Nietzsche. 2017.01.31. 00:14:34

@Santino89: A lekezelés a kisstílű és ostoba emberek fegyvere kedves Santino. ... Jössz a sok a sok elismert kritikussal meg nézővel, ... A magad érveivel gyere öreg. Saját gondolatokkal. ... Ja, hogy csak megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatások vannak a tarsolyodban? Gáz. Nincsenek meg az eszközeim? Neked meg igen persze ugyebár. Látom hatalmas nagy filmkritikus szaktekintéllyel van dolgom. Ja, nem. ... Most bizonyítottad. Respected zéró lett előttem. Csá filmszakértő úr :)DDDD

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.31. 02:46:15

@Santino89: "más kérdés, hogy a film után azt mondtam volna, hogy ez az év legjobb filmje, azóta megnéztem még egyszer, és már az évtized legjobb filmjének tartom, és nemsokára megyek megnézem harmadjára is moziban."

miafasz? :D azért ne essünk már túlzásokba, főleg ha az Eredet 2010 ebbe az évtizedbe tartozik, vagy ha 2006-2016-ban méred azt az évtizedet, vagy ha ez az évtized tudom szar évek voltak de még hátra van 3

amúgy függetlenül a történtektől, ennyire tényleg nem volt nagy durranás, csodálom hogy egy Musical így beütött nálad, mi lesz a következő, hogy rajtakaplak hogy Mamma Miát énekelsz a tükör előtt?

Ui: A Nagyfater elszabadul nagyon vicces volt, igazán kár hogy már nem tudsz nevetni az ilyenfajta humoron

@Mr. Rick Blaine: de amúgy ezen az oldalon tényleg hatalmas nagy filmkritikus szaktekintélyek vannak, egyesek bélyeget mások érmeket gyűjtenek, mi hatalmas nagy filmkritikus szaktekintélyeket, most mit kell ezen csodálkozni? :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.31. 10:11:36

@Mr. Rick Blaine: Kedves Mr. Rick Blaine, amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten :)

Írtam neked egy kisregényt tele érvekkel, mire jöttél az arroganciáddal, a lekezeléseddel meg a kinyilatkoztatásoddal (ez van), utána meg megsértődsz, ha szándékosan visszakapod ugyanazt a stílust. Gáz :) Veled van a baj, nem a filmmel, ha nem így lenne, talán tudtál volna érdemben reagálni, innentől pedig ne csodálkozz, ha megkapod, amit érdemelsz, és ezt a stílusodnak köszönheted, nem a véleménykülönbségnek.
Most mindjárt összeszarom magam, hogy elvesztettem egy kommentelőcske respectjét, jajj most aztán mi lesz velem?

@scal: ne igénytelenkedj már ide bazmeg, most jöjjek elő azzal, hogy neked miért nem tetszett ez a film, ne akard már hogy nyilvánosan kellemetlen helyzetbe hozzalak.

amúgy nem szeretem a musicaleket, a Mamma Miát se. az Eredetet szeretem, az egyik legkreatívabb, legátgondoltabb blockbuster, amit valaha láttam, de ehhez képest sehol sincs. Amúgy 2010-től gondoltam, és nehezen tudnám elképzelni, hogy az elkövetkezendő 3 évben ezt bármi überelné, de ne legyen igazam.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.01.31. 23:45:28

@Santino89: mi az hogy ne igénytelenkedjek? majd akkor gyere ilyesmivel ha én is hasonlóval jövök, de amúgy se tudnál kellemetlen helyzetbe hozni :D nem vetted még észre, hogy nem megy?

ez a film nálam maximum egy közepes, egyáltalán nem értem ezt a hurráoptimizmust amit tolsz, de a Golden Globe esőt se, tényleg az lehet, hogy az ember készít egy filmet az aranykor stílusában, és hasra esnek tőle, lásd Némafilmes

meg ezek a dumák, hogy egy kapcsolatba mennyi mindent kell tenni? hagyjuk már, ez a túlbonyolítása az egésznek, most akarjuk csinálni, vagy nem, ennyit kell eldönteni, és nem a problémákat nézni, most Gosling nem hiszem hogy olyan jó életet élt Stone nélkül, ha ennyire szíven ütötte hogy öt évvel később találkoztak

kérdem én, nem lett volna jobb az az öt év egymással?
biztos nem tudták volna megoldani, ha igazán akarják, dolgoznak rajta?
Stone meg a férje közt nem voltak problémák? Az egy tökéletes kapcsolat volt?

és ha nem lenne ez elég, hát nem ugyanerről szólt Woody filmje is? a kiscsávó leéli a szerelme nélkül az életét, aztán évekkel később találkoznak és még mindig picsog utána, csak Goslingnak közben volt egy jó éve, és itt ő kötötte az ebet a karóhoz, míg a Woodys filmben a csaj, szóval miért picsog valaki, ha elvileg az ő döntése volt?

romantikázik, nosztalgiázik? én egyszer se csináltam ezt ha Én döntöttem egy kapcsolat végéről, máskülönben csináltam volna tovább, 110%-al

és akkor ott van a nagy kedvenc a Pillangó hatás, ott persze hogy van katarzis, mert a csaj nem tud életben maradni, ha a csávóval marad tucatszor bebizonyosodik, és ott a csávó tényleg vállal egy áldozatot, itt viszont ez sokkal inkább feltételezés

ezen kívül vannak benne dalok - totál megérne egy Chicago össze hasonlítást (a Chicago nevében visszautasítom, hogy ne lennének benne emlékezetes dalok, maximum te nem emlékszel rá) nem olyan sok mint egy átlag musicalban, volt hogy 20-30 percig nem is énekeltek, és a Chicago is egy romantizált korban játszódik, tele van humorral, még reflektál is önmagára, az ereje teljében lévő Gere utolsó jó filmje

szóval nagy valószínűséggel akkor se tetszik a Lol Lol Land ha nem egy elbaszott randi keretei közt nézem meg, elvégre a Makulátlan elme se tetszett jobban, pedig azt veled néztem

és ennek ellenére nem mondom, hogy ne lettek volna benne jó részek, ne lett volna helyenként igazán frankó a koreográfia, de ha ez Julia Roberts és Ryan Reynolds között zajlik, te kimenekülsz a világból :D

"az Eredetet szeretem, az egyik legkreatívabb, legátgondoltabb blockbuster, amit valaha láttam, de ehhez képest sehol sincs."

meg se érdemelted hogy az Eredetet láthasd

majd küldj egy lapot ha a LalaLandet már megnézted 30*

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.01. 09:41:08

@scal: "akkor se tetszik a Lol Lol Land ha nem egy elbaszott randi keretei közt nézem meg" nálad sajnos ilyenek számítanak, így a véleményed is kb ennyit ér. Más kérdés, hogy ennél a filmnél külön gáz, ha nagyon durván kibasznak a hangulatból többször is, ahogy veled történt.

A Némafilmesnek a különlegességén - miszerint egy némafilm kívül - nem sok erénye volt, míg ennek számtalan.

A filmből egyértelműen kiderült, hogy nem tudtak volna együtt lenni, mert meg akarták valósítani az álmaikat. Talán figyelni kellett volna, nem a hülye picsán rágódni, aki melletted ült.

"miért picsog valaki, ha elvileg az ő döntése volt?" jah, hát te még életedben nem döntöttél rosszul, de velünk, szerény földi halandókkal sajnos már előfordult. és igen, hasonló Woody filmje is, csak messze nem ennyire jól van elkészítve. áldozatvállalás itt is van, csak itt saját magáért. és nem biztos, hogy megérte, dehát te ezt nem értheted, akinek csak a pina idealizálása számít, és akkor megszűnik a külvilág.

Valamelyik nap belenéztem a Chicagoba, és tényleg szar :) önirónia meg lehet, hogy van benne, de nem a musical műfaj felé az biztos. Jah, és bele voltam zúgva CZJ-ba akkoriban, sőt moziban láttam, és mégse tetszett. A csürhe egyébként a Moulin Rouge-al szokta inkább összevetni, úgyhogy neked is ezt javaslom.

De, megérdemeltem.

Fiacskám, te a Keresztapát se érted, hogy mitől jó film, a Birdman is magas volt neked, nem vagyok meglepve, de sajnálom, hogy ennyire mostoha körülmények között kellett megnézned, pláne hogy nálad ez ennyire számít. Most már ráadásul arra is okod van, hogy dacból ne szeresd, úgyhogy teljes lett a kép ;)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.01. 23:11:25

@Santino89: jó hát ezt én is mondhatom, ömlengsz itt hogy évtized filmje, belekerültél egy adott hangulatba, azt azóta merőkanállal eszed ezeket a filmeket

ettől függetlenül voltak jelenetek amik tetszettek, de túlértékeltnek tartom, a Golden Globe esőt végképp nem értem, ahogy az Oscar esőt se (lehet ez lesz a világ első 14 Oscart bezsebelt filmje) Stone-nak Portmantől már nem kell élnie annyi biztos

de mi? mi az erénye? csináltak egy musicalt hat év után megint, ennyi

jah értem és nem lehet megvalósítani mindkét ember álmát? csak külön külön... bullshit, tenni kell érte, meg össze kell hangolni, inkább az jött le, hogy a jóban meg voltak a rosszban meg (az első problémánál) meg összebalhéztak a nagy semmin

hát így nem döntöttem, te aztán ismered a picsogásaimat, nem azokon picsogtam, amiket én dönthettem el, vannak rá példáim is :D

nekem Woody filmje sokkal jobban tetszett, többet is adott, és itt jegyzem meg gyorsan hogy neked is tetszett 3:)

a Chicago nem szar, neked nem tetszik,

www.rottentomatoes.com/m/chicago/

dik, szerette a szakma, meg a plebs is, nyert hat Oscart szal hogy lehet az ilyen szar? valahányszor jössz a Birdmannel az lesz az érvem, hogy: Chocago, oszt szevasz

nem lehet, hanem biztos van benne, amikor elkezdik idealizálni az ügyvédet, hogy ő a nők védőszentje, aztán meg kiderül hogy egy kis pénzéhes geci, vagy amikor Zellweger bábuként hasbeszélteti Gere, mind mind ötlet, és nagyon egyedi

a csürhe lehet, az értő kritikus viszont a Chicagoval, plusz a Moulin Rouget nem láttam még :D

a Keresztapát divat szeretni,

Birdman... heh Chicago (szóltam?)

Egyáltalán nem az van mint a Birdmannel, a Birdmant egy szar filmnek tartom, amit egyetlen ötletre fűztek fel (amit Hitch már 50 éve megcsinált) ez egy limonádé filmecske, nem gyűlölöm, de nem is szeretem, és pláne nem az évtized filmje

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.02. 10:34:57

@scal: jah, meg a világ nagy része is pont bekerült egy adott hangulatba... hogyne... értsed meg, hogy nem mindenkinek csak ezen múlik a dolog, mint neked.

nem fog 14-et nyerni.

mi az erénye? olvasd el a kibaszott kritikát, meg ami kisregényt írtam, ha már okoskodsz.

a filmből kiderült, hogy még az se nagyon ment, ha csak az egyikük tud dolgozni az álmán, és egyértelműen kiderült, hogy mindkettejükkel pláne nem fog működni. és nem a nagy semmin balhéztak össze. a srác kötött egy csomó kompromisszumot kettejükért, mire a csaj reakciója az volt: "úgy megváltoztál". életszerű, nem? megint az van, hogy ha neked nem volt ilyen, akkor neked már nincsen kapcsolódási pontod. nekem se volt, de át tudom érezni.

sajnos ismerem a picsogásaidat, és teljesen komolyan vehetetlenek az igazi problémákhoz képest.

senki se mondta, hogy nem tetszett, még a top 10-be is beválogattam, ahol 10. volt, ez a film meg első.

az Oscar épp az olyan filmek miatt vesztette el a hitelét, mint a Chicago, a Gettómilliomos, A bombák földjén, A király visszatér, és most kezdi visszanyerni régi fényét, amikor olyan filmeket díjaznak, amik nem csak megérdemlik, de tényleg kurvajók (Birdman, La La Land), vagy legalábbis minőségi munkák (mint a Spotlight). Most hogy te ezekhez a filmekhez kevés vagy, mert a Váratlan szépség meg a Transformers, Need for Speed színvonalánál leragadsz, hát istenem... nincs ezzel baj, de legalább ne magyaráznál faszságokat.

Nem sül le a pofádról a bőr, amikor rottent linkelsz? Azt az oldalt, amit te a félfogyatékos dc fanokkal egyetemben bezáratnál? Elvtelen szarházi...

Tehát igazam van, és nem a musical műfaj felé van az irónia. Köszi, elég lett volna ennyit írnod.

"a Birdmant egy szar filmnek tartom, amit egyetlen ötletre fűztek fel " ebből is látszik, mennyit sikerült felfognod belőle. csak akkor ne tetszelegnél a meg nem értett zseni, meg a művészlélek pózában, ha az ízlésed a tipikus magyar csürhe legrosszabb pillanatait idézi.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.08. 04:57:07

@Santino89: ez gyakran van így, hogy sok ember belekerül az adott hangulatba, ezt nevezik tömegpszichózisnak...

erények - megfesti a kor hangulatát, vannak benne jó melódiák (1-2) meg szép színek, és egy mondanivaló, ami kb. még hat másik filmben, most ezért essünk hasra tőle?

De miért nem ment? mert a hülye rendező-író így tudja alátámasztani a saját baromságát, hát ha neked ez tetszik, mert így nyersz egy kis önigazolást, akkor csak hajrá, de én nem ilyen vagyok. A tudni, meg akarni két különböző dolog. Ezek nem nem tudtak, ezek nem akartak. A problémát nézték a megoldás helyett. Ennyi.

Ugyan már mindenkinek a saját cseppje a legkomolyabb. Mert mi is a film nagyon komoly problémája? Jah semmi, a két szerelmes egymásra unta egyetlen év alatt. Sőt inkább csak egy nyár alatt. Ez a pusztító szerelemi gyötrelem ez sajnos nem jött át. Biztos mert dalban mondták el.

"az Oscar épp az olyan filmek miatt vesztette el a hitelét, mint a Chicago, a Gettómilliomos, A bombák földjén, A király visszatér, és most kezdi visszanyerni régi fényét, amikor olyan filmeket díjaznak, amik nem csak megérdemlik, de tényleg kurvajók (Birdman, La La Land), "

nah ez nem tartott sokáig, máris kovácsolod az elméletet amivel magyarázhatod az Oscar bizonyítványát, mellesleg a Lol Lol Landet még nem díjazták, szóval nyugtával dicsérd a Kaliforniai álmot

a nyögvenyelős ütlegelésed második része meg ócska sarkítás, kicsit unalmas már hogy állandóan ezekkel jössz (a Transformerst még te is szereted)

" de legalább ne magyaráznál faszságokat."

miért, azt csak neked szabad? próbálok kellő vitapartnered maradni

Már miért sülne le? Azért linkelem neked, mert neked az az első hogy nézed mi mennyit kapott, még abban is befolyásol hogy elvánszorogsz e egy moziba vagy sem. Nem magam miatt linkelem, hanem miattad, mert TE hiszel benne :D

De a musical-felé van az irónia. Hát nem igaz, hogy ennyire vak vagy, hogy nem látod. Lehet újra kéne nézzed. ;)

nem tetszelgek, az vagyok

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.08. 09:48:32

@scal: mi van, meggyógyultál, szívem, oszt máris jöttél fröcsögni a szart? :D most direkt nem basztattalak szarrá a Dzseki miatt, pedig megérdemelted volna, erre jössz tovább ontani a hülyeséget magadból? Jó pillanat lett volna az előzőnél befejezni azt, amit el se kellett volna kezdened, dehát most nagyon megszívtad.

Tömegpszichózis: na hát ha ez a film arra képes, amire csak a legkarizmatikusabb diktátorok, vagy a nyertes meccsek a foci eb-n, akkor ez a világ legjobb filmje kell legyen szerinted :D Vagy csak szimplán hülyeséget mondasz, hisz nem lehetséges, hogy speciálisan az én hangulatomba kerüljenek tömegek. Szóval vissza a kezdőponthoz: "értsed meg, hogy nem mindenkinek csak ezen múlik a dolog, mint neked."

Nincs benne más filmben (pláne nem így), de amúgy egy rakás dolog miatt hasra lehet esni tőle (még harmadjára is). Dehát ha a korábban seggbekúrt ribanc kicsicskáztat vízért, és utána még a kezedet is bassza megfogni, hát akkor nyilván az egész mit sem ér számodra.

Sajnos nem nyerek semmilyen önigazolást, baromságod meg csak neked van. Empátiád meg semmi. Mert csak az nagy dráma a világon, ha egy két hete megismert elmebeteg kurva lekoptat, bármi másról van szó, az már meghalad téged. És milyen érdekes, hogy az alkotói szándék dominál egy filmben xD Ilyet még sose láthattunk. :D De még ha az érzelmi intelligenciás nincs is meg, legalább az értelmeddel felfoghatnád, ami a filmben történik, de ez is hiú ábránd a részemről.

Úgy tűnik van egy trend a filmvilágban, én kérek elnézést, hogy észre mertem venni valamit, ha már ez a hobbim :D Tudod van, aki szeret is a hobbijával foglalkozni, nem csak beesni az ingyenmozira ;)

Nekem meg unalmas, hogy állandóan hazudsz, mert csakis és kizárólag így lehet igazad (tehát igazából sehogy se). És aki ilyen retek szar, nézhetetlen szutykokat dicsőít, az vállalja ezért a felelősséget - tehát hogy a fejére lesz olvasva folyamatosan. És ezt kapni fogod tovább és tovább és tovább, amíg csak filmekről írsz... örökre :)

"próbálok kellő vitapartnered maradni"
:D ezen röhögtem a legjobbat. már évek óta nem vagy az, még egy olyan filmnél is játszva alázlak porig, amit nem is láttam, mert ott is olyan nyilvánvaló hülyeségekkel érvelsz, hogy még csak próbára se teszel sajnos.

Nem feltétlenül számít, a Suicide Squadra is elmentem, nem? És most a Lego Batmanre se mentem el, pedig 98%-on áll. Megalapozatlan faszságokat beszélsz már megint :D És szégyenérzet nélkül támaszkodsz egy olyan oldal véleményére, amit bezáratnál. És nem érted mi ezzel a gond?

A te véleményed miatt nézzem újra a Chicagot? :D Komolyan? Mert lehet 15 éve éppen olyan hangulatban láttad? És most ezért basszak el két órát az életemből? No way.

Ez nálad tényleg csak egy gagyi póz, ami nagyon hamar porrá foszlik. Sajnálom amúgy, tök jól fel lehetne futtatni a blogot azzal, hogy te vagy a csürhe szószólója, hogy itt alternatív vélemények vannak, amik sokkal inkább tükrözik a közönségét, mint a kritikusokét, és zabálhatnák az emberek. De ez nem fog megtörténni, amíg a minimális tájékozottság is hiányzik, meg amíg olyan szar, összeszedetlen kritikákat írsz, mint az Utazóké, vagy mint a Dzsekié. A csürhe igénytelen, de azért nem ennyire végtelenül.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.09. 04:08:39

@Santino89: a Dzseki miatt? előbb nézd meg azt a fost azt utána pampogjál... mellesleg akkor se tudnál "szarrá basztatni" ha 150 évig élnél, de hát meg lehet próbálni ;)

tömegpszichózis: az a helyzet hogy MÁR MEGINT szándékosan félreértesz, ezt már megfigyeltem, hogy szereted csinálni, nem kell ahhoz diktátor bazdmeg hogy átragadjon rá a röhögés vagy az ásítás, tök jól elvagy egy filmen, aztán hazamész megnézed otthon is, vagy 1-2 év múlva és vakarod a fejed hogy most miért nem tetszik? mert a közösség hangulata meghatározta a tiédet is (lásd még Daredevil)

Kár hogy ezt a sok dolgot amitől hasra lehet esni, folyamatosan képtelen vagy leírni. Lehet nem ártana erre koncentrálni az őrjöngés helyett, mert a végén megpattan egy ér az agyadban.

Így van számomra az olyasmik ahol már megismertem az adott hölgyeményt, meg ahol együtt élünk az sose okozott bonyodalmat, pláne nem ilyen műmájer ökörséget, amit a film központi problémaként próbál beállítani. Persze elképzelhető, ha én már háromszor megnéztem volna ezt az akármit moziban már nekem is elborult volna az agyam, és csak vagdalkoznék, meg mocskolódnék össze vissza. És pontosan te tudhatod a legjobban, hogy van empátiám, pont ezért nem alacsonyodok le a szintedre.

És mi közöm nekem ahhoz, hogy imádsz képregény olvasni? Annyira szeretnéd a filmeket, meg szeretnél velük foglalkozni, akkor ezt valamivel bizonyíthatnád. Mondjuk írhatnál kritikád :D Addig azonban inkább fogalmazzunk már úgy, hogy egyszer valamikor régen szeretted a filmeket, de annak már sok sok éve, és hát kiestél a gyakorlatból. Jelenleg meg azt se tudod mi lenne a jobb, ha Oscart kapna a Lol Lol Land, vagy ha nem kapna. Végül is meg lehet magyarázni ezt is, meg lehet magyarázni azt is.

Elfelejted, hogy kettőnk közül nem én szoktam hazudni. Meg azt is, hogy te hiába próbálod úgy beállítani mintha a Need for Speed nézése olyan főben járó bűn lenne, plusz külön nagyszerű dolog, maikor bár ennyire letojod az ízlésem, rendre kiderül, hogy ebben is igazat adsz, abban is nekem hiszel, sőt hát legutóbb nem is olyan rég beverekedte magát a toplistádba egy olyan film - sőt inkább kettő - ami érdekes módon nekem is tetszett. Úgyhogy a frusztráltságodból eredő baromságaidon amiket ilyenkor rendre kifröcsögsz hanyagul továbblendülök, mert mint az elmúlt 4-5 évben, most is az a helyzet, hogy csak várni kell pár évet és változik a véleményed. Pl nem biztos hogy a LalaLandet ennyiszer meg kéne nézd, hagyni kéne időt a leülepedésre, mondjuk egy félévet. A köztes időben nézd újra a Birdmant, mert gondolom azt se mostanában láttad.

Jah nálam nem fog örökké tartani ez, csak az Oscar átadóig ;)

"már évek óta nem vagy az, még egy olyan filmnél is játszva alázlak porig"

és akkor én tetszelgek különböző szerepekben, ezt már megint csak te állítod, az nem számít, sajnálom

és? állítottam én hogy csak a Rotten alapján mész moziba? de befolyásol elég súlyosan... Hogy a Lego Batmant miért nem nézted meg? lusta voltál? nem értél rá, a végén még kritikát kellett vóna írni... a lehetőségek száma végtelen... de látod tudod hány százalékot kapott... szóval megint megnézted :D

azt a részét viszont továbbra sem érted, hogy csak neked linkelem be, mert neked fontos, én leszarom, nem támaszkodok rá

azért nézd meg a Chicagot mert nem ömlesztenéd itt napok óta a nettó hülyeséget, bár lehet jobban jársz, mert már nagyon sok mindenben meg kéne kövess, jönnének a szokásos, hát régen láttam, tényleg nem olyan rossz, tényleg vannak benne melódiák, stb körmondatok

De ebből látszik hogy trollkodsz. Én mint a csürhe szószólója? Hát normális vagy te? Amikor szinte mindig totál más véleményt képviselek mint az adott sztenderd. A csürhe az aki szereti a Ponyvaregényt, meg a Keresztapát, meg a Twilightot.

Az Utazók összeszedetlen? A Dzseki is? Tudod mit? Írjá' jobbat! ;)

És remélem a recepciós lány ma sem fog rád mosolyogni...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.09. 09:34:12

@scal: tényleg nem, de csak a jó szívem miatt nem :D

A Daredevil azért tetszett, mert akkor még alig voltak képregényfilmek, és még csak 13 voltam, meg hát különben sem imádták tömegek. Szóval ez megint hülyeség volt, mint a tömegpszichózis bullshited.

Folyamatosan képtelen vagyok, mert írtam róla már másfél cikket (tudod az alatt vitatkozunk), bocs, hogy a kedvedért nem írom le még 10x ugyanazt.

Nincs ebben semmi műmájerség, csak képtelen vagy felfogni. Szintekről meg a te esetedben, és a te érdekedben inkább ne beszéljünk. Meg lehet nem véletlen néztem meg 3x, senki se tartott pisztolyt a fejemhez. Mondanám, hogy neked se ártana, de kár beléd a kultúra, vagy bármilyen kicsit is összetettebb érzelem.

Nem értem, hogy jönnek ide a képregények, vagy miért zárná ki egymást a kettő, ahogy annak sincs értelme, hogy valakinek kötelező lenne filmekről írnia, aki szereti a filmeket. Meg mégis minek írjak? Hogy a te meg az indexes csürhe értetlen ostobaságaitokat, meg mocskolódásaitokat kapjam vissza?

"Elfelejted, hogy kettőnk közül nem én szoktam hazudni" De. És a következő mondatban meg is teszed rögtön :D
"hiába próbálod úgy beállítani mintha a Need for Speed nézése olyan főben járó bűn lenne"
Nem az a baj, hogy valaki megnézi, illetve hát az is baj, de nem bűn. Szimplán arról van szó, hogy jól prezentálja az ízlésedet, ezért is válik örök hivatkozási ponttá :)

Ja, szokásosan az elenyésző kivételből próbálsz meg szabályt kovácsolni sikertelenül, az esetek nagy részében hiába telnek el az évek. Amúgy napirenden van a Birdman újranézése valóban, végre van egy csöppnyi igazság abban, amit írsz :D

Olvasd vissza nyugodtan a Váratlan szépséges alatti csúfos kudarcodat :D

Miután felhoztad ezt a rottenes baromságot, kellett rá egy ellenpélda, úgyhogy ja, utólag a kedvedért megnéztem.

A Chicagos, az csak feltételezés marad, ráadásul egy igen valószínűtlen feltételezés. És milyen hülyeséget mondtam róla?

Ne évtizedek távlatában beszéljünk, hanem a jelenről; a csürhe az, aki szereti a Transformerst, a Need for Speedet, a Szürke ötven árnyalatát, és agyfaszt kap, ha bármi egy kicsit különleges, ne adj isten van valami mélysége. Ahogy te is.
Bár azt hittem ezzel tisztában vagy, nem gondoltam volna, hogy újat mondok.

A recis lány bent se volt, amikor bementem :'(

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2017.05.15. 17:59:38

Írtam volna, hogy egyetértek a kritikával meg hogy varázslatos kis film, ami tényleg képes két órára elrepíteni a hétköznapokból...de aztán elkövettem azt a hibát, hogy elolvastam azt is, amit idehánytatok alá. Kár volt.
süti beállítások módosítása