Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Heavy Metal

2012. július 02. - Santino89

Ez a nálunk nem különösebben ismert kanadai rajzfilm 1981-ben készült, alapjául a Heavy Metal című magazin történetei szolgáltak. Egy szkeccsfilmet láthatunk, amely egy kerettörténetbe ágyazva mesél el nekünk 6 sztorit, amiket a zöld kristályban manifesztálódó Gonosz köt össze laza szálakkal.

heavy metal-1981-02-g.jpg

A szkeccsfilmek szokásos veszélye természetesen ezúttal is fennáll, nem lehet mindegyik sztori egyformán jó. Itt az a különleges dolog történt, hogy nagyjából sikerült megtartani a színvonalat, bár bizonyos szempontból egymástól igencsak eltérő műfajú történeteket nézhetünk végig. Egy sci fi beütésű noir történettel indít a mozi, annak minden kötelező kellékével, kiábrándult nagyvárosi hőssel, végzet asszonyával, gengszterekkel, és egy felbecsülhetetlen értékű tárggyal. Már itt rögtön meglepődhetünk, hogy mennyire nyíltan ábrázolja ez a rajzfilm a szexualitást, még nagyfilmekhez képest is. Később a South Park paródiája nem véletlenül ezt a vonalat emelte ki a filmből, a ’80-as évek csöcskultusza tényleg meghatározza az egész alkotást, ráadásul úgy néz ki, mintha ezekben a sztorikban az összes nő szilikonoztatta volna magát. Mindenesetre ez a noir sztori egy remek csattanóval ér véget, ami nem feltétlenül jellemző a műfajra, mégis mindegyik véget érhetne akár így is. A Den című fantasy már sokkal humorosabb, könnyedebb hangvételt képvisel, a szexet pedig még tovább fokozzák. A főhős hangját John Candy szolgáltatta, ami még viccesebbé teszi az egészet. Az ezt követő Captain Sternn című szkeccs már nem tudja tartani a színvonalat, de maga az ötlet mégis megért annyit, amennyit láthatunk belőle.

heavy metal-1981-03-g.jpg

A B 17 című szösszenetben a második világháborúban találjuk magunkat, ami a végére átváltozik egy hatásos zombihorrorrá. A következő történetet már kicsit összeszedetlennek éreztem, de kétségtelen, hogy a robot házassági ajánlata, és a nő reakciója a szex után mindenképpen a Heavy Metal csúcspontjai közé tartoznak, a drogos űrhajózásról nem is beszélve.Az utolsó sztori már egy vérbeli és nagyon hatásos fantasy. Ebben egy csepp humor sincs, ellenben rendkívül kegyetlen és véres, néhol pedig meglepően lírai. Tökéletes befejezés a filmhez, nem mellesleg pedig remekül összekötik a kerettörténettel.

Ha esetleg nem lenne egyértelmű, a film során végig szól a heavy metal, méghozzá olyan előadók tolmácsolásában, mint a Black Sabbath, a Nazareth, vagy a Blue Öyster Cult. Ezek a zúzós rockzenék rendesen odatesznek a hangulathoz, én mégis inkább Elmer Bernstein rendkívül megkapó kísérőzenéjét emelném ki, amely nagyszerűen fokozza a hatást az egyes epizódokban. A rajzok - bár nem egységes a képi világ – mégis remek példái a ’80-as évek rajzfilmkészítésének, Az idő urai például nagyon könnyen eszünkbe juthat a Heavy Metal kapcsán.

heavy metal-1981-06-g.jpg

Ez a mozi nem véletlenül lett kultikus (azon túl, hogy hosszú évekig beszerezhetetlen volt), és nem véletlenül utálták mindig a kritikusok, ugyanis ilyen mértékűen ízléstelen filmet keveset láthatott a nagyérdemű. Nem csak a szexben tobzódik ez a rajzfilm, de a káromkodásban is legalább annyira úszik, mint a saját történetei által teremtett giccsben. Viszont annyira egyedi, különleges, és szórakoztató élmény, amit egyszerűen nem szabad kihagyni egy filmrajongónak. Rengeteg műfaj vonul fel egymás után, nagyon pergős, nagyon lendületes a film, és halvány fogalmad sincs soha, hogy mi fog történni a következő percben, ez pedig olyan ritka dolog, amit meg kell becsülni. Készült egy folytatása is, Heavy Metal 2000 címen, ha nem is lesz olyan ütős anyag, mint az eredeti, egy megtekintésre mindenképpen számíthat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2012.07.02. 10:50:41

Igazi "blended rajzfilm" ez, bár erősen ingadozó színvonallal. A zombis részlet csak egy kidolgozatlan poén, nem lesz belőle történet. A drogos űrutazás viszont rövidsége ellenére maga a csúcs, paródia dömping. Én végig röhögtem. Nálam nem nyert az utolsó, egyben leghosszabb történet. Egyszerűen a fantasy közhely szótárt hozza a történetben, semmi eredetiség nincs benne. A képi világa ugyan elmegy, de a legjobb amikor Dio és Black Sabbath zenélnek, ami azért egy filmnél nem dicsérő megjegyzés. Összességében megtekintésre javasolt különlegesség, nem egy mainstream alkotás, az tény. Ennyi önmagában elég kell legyen.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.07.03. 11:32:11

@Oldfan: A többi szkeccsfilmhez képest azért nincsenek olyan egetrengető különbségek az egyes epizódok között. Az utolsó soraiddal teljesen egyet értek.

Gyingizik 2014.06.30. 09:42:01

Jó, hogy felhívtad rá a figyelmet. Nekem is leesett az állam, amikor pár éve láttam. A legelvontabb sci fi írók (Philip K. Dick, Robert Sheckley, Kurt Vonnegut, Philip José Farmer) legjobb sztorijait idézi néhány epizód. Nekem a kettes epizód a kedvencem. A 2. rész is megvan, de gyengén kezdődik, még nem tudtam megnézni.
süti beállítások módosítása