Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

10 különleges karácsonyi film

2014. december 24. - Santino89

A szeretet, a mértéktelen árufogyasztás, a gigantikus zabálás, és a vérre menő családi veszekedések legnagyobb ünnepének alkalmából elkészítettem Nektek egy olyan toplistát, amelyben 10 különleges, egyáltalán nem tipikus karácsonyi filmet találhattok. Olyan mozikat, amelyek nem próbálnak meg rájátszani az ünnepek illúzióira, és az esetleges szentimentalizmusunkra, mentesek mindenféle hiteltelen nyáladzástól, és undorító giccstől, amik a karácsonyi mozik sajátjai már hosszú évek óta. 10 olyan karácsonyi film, amit minden évben érdemes újranézni, mert egytől egyig remekművekről van szó, mindegyiket nagyon jó szívvel, és sok szeretettel ajánlom Nektek. A listában természetesen nem a karácsonyábrázolás mértéke, hanem az adott alkotás színvonala lesz a mérvadó. Jó szórakozást, és Boldog Karácsonyt minden Kedves Olvasónknak!

tumblr_lwiwgskkXI1qmr448o1_r1_500.jpg

 

10.

Fegyverszünet karácsonyrajoyeux-noeaal-2005-14-g.jpg

Karácsonyi horror az rendben van. Na de hogy karácsonyi háborús mozi? Ez a két műfaj még külön-külön is melegágya lenne a giccsnek, de szerencsére ebben az esetben egy nagyon jó ízléssel elkészített filmről van szó. Az igaz történeten alapuló moziban a zene és a karácsony hangulata összehozza a lövészárok ellentétes oldalon álló, egymástól alig 30 méterre élő katonáit. Közben persze folyamatos a feszültség is, nehogy egy ideges katona véletlenül meghúzza a ravaszt. Ritkán látni ennyire humanista, ennyire keresztényi szemléletű filmet, amely nem a sötét borzalmakkal, nem az emberben rejtőző gonosszal  foglalkozik, hanem a szépséggel. Ennek köszönhetően rendkívül kellemes és igazán felemelő élménnyé válik ez az európai alkotás.

kritika

 

9.

Szörnyecskékgremlins-1984-06-g.jpg

Az elején még úgy tűnik, hogy egy tipikus Disney családi mozit nézünk, ami egyre inkább émelygőssé válik, de aztán elszabadul a pokol a kis Gremlinekkel. Egy pillanat alatt átváltozik a nyálas családi film egy féktelenül szórakoztató horrorvígjátékká. Külön szeretem a szörnyek betlehemi énekét, vagy a kocsmai jelenetet, a Flashdance paródiával, a piákkal, meg a kártyás lövöldözéssel. Az alkotóknak teljesen elszállt az agyuk, a létező legjobb értelemben, aminek köszönhetően ellenállhatatlanul vicces és emlékezetes lesz az összkép. Chris Colombus forgatókönyve alapból ütős, a szörnyikés trükköket kiválóan összehozták, Jerry Goldsmith zenéje pedig szintén nagyon emlékezetes.

 kritika

 

8.

Tapló télapóbad-santa-2003-01-g.jpg

Billy Bob Thornton a Mikulás szerepében, aki egy alkoholista széfrabló, nem mellesleg pedig utálja a gyerekeket, és gyakran maga alá hugyoz. Lehet egy ilyen film giccses? Még úgy sem, ha megjelenik a szokásos kisgyerek, aki ebben az esetben egy többszörösen sérült, félfogyatékos kissrác, akit antihősünk nem győz kihasználni. Nem titok, hogy egy ilyen karakterben rejlik leginkább a megváltás lehetősége, ezáltal pedig jóval hatásosabban lehet mesélni a szeretetről, mint egy átlagos filmcsalád álproblémáiról. Csak egy prűdebb, szofisztikáltabb, neadjisten vallásosabb alak már a film első 10 perce után kikapcsolja a Tapló télapót, ezzel megfosztva magát nem csak a fergeteges szórakozástól, és jó poénok garmadájától, de a filmvégi katartikus pillanatoktól is.

 

7.

Karácsonyi lidércnyomásl-etrange-noel-de-m-jack-the-nightmare-before-christmas-07-12-1994-29-10--4-g.jpg

Tim Burton klasszikusan groteszk, stop motion animációval készült csodálatos bábfilmje egyszerűen kötelező minden karácsonykor. Az igazi fanok számára persze Halloweenkor is, de alapvetően mégiscsak egy karácsonyi moziról van szó. A történet szerint a halloweeni szörnyek ellopják a szeretet ünnepét a giccses manócskáktól, és a Mikorártstól, hogy a saját képükre formálhassák, ami rengeteg viccesebbnél viccesebb szituációra ad okot, elég ha csak a családot megtámadó ajándékokra, vagy a légierőre gondolunk, ami kénytelen levadászni az új Télapót. Mégse érne semmit az egész, az akkoriban alkotói fénykorában fürdöző Danny Elfman fantasztikus dalai nélkül, amelyek kivétel nélkül varázslatosak, ráadásul örökérvényűen kötelező meghallgatni őket, és nem csak karácsonykor. Az azóta kiadott rockosított verzió pedig szintén elképesztően jól sikerült.

kritika

 

6.

Halálos fegyverarme-fatale-1987-08-g.jpg

Nem emlékeztek rá, hogy ez egy karácsonyi mozi? Nagy hiba. A film rögtön csilingeléssel kezdődik, majd rázendítenek a Jingle Bell Rock-ra, miközben a karácsonyi L.A-t láthatjuk a főcím során. Aztán egy drogos kurva kiveti magát az ablakon. De ne akadjunk fent ilyen apróságokon, inkább élvezzük ezt a klasszikus haverfilmet, ami talán az első igazi, karácsonyi akciófilm volt, megelőzve ezzel még a Die Hardot is. A 22 éves Shane Black által írt szenzációsan erős forgatókönyvben könnyen észrevehetjük a karácsonyi mondanivalót; a magányos, deprimált, öngyilkos hajlamú rendőr, aki idővel újra megtalálja élete értelmét a barátságban, és egy új családban. De hogy közben mi is jól szórakozzunk, csattannak az ütések, dördülnek a pisztolyok, és minden percben elsütnek egy poént is. „Gyenge? Harmatgyenge.”

 

5.

Egy híján túsztel-est-pris-qui-croyait-ii03-g.jpg

Minek nézné meg bárki is ezt a filmet, ha ilyen szinten übergagyi a címe? Legtöbbünknek jogos, és hasznosnak vélt előítéletei vannak egy ennyire gyenge szóviccre épülő filmcímmel szemben. És hogy ez mekkora hiba ebben az esetben! Elég ha rápillantunk a két főszereplőre a sztárság előtt álló Kevin Spacey-re és a Ments meg című fantasztikus sorozatból ismert Denis Leary-re. Egy fergeteges vígjátékról van szó, rengeteg trágár beszólással, és helyenként élethazugságokat leleplező mély drámával, miközben egy abszurd túszakció szemtanúi lehetünk egy lehetetlenül rossz családban. És mindez annyira vicces, hogy jelen sorok írója egy alkalommal a szék alá röhögte magát, máskor viszont kénytelen volt megállítani a filmet, mert komoly szédülés környékezte meg ennyi nevetés hatására. És „nyálnélkül” kapjuk meg a karácsonyi üzenetet, mely szerint egy bűnöző, a pia, és a könyörtelen őszinteség képes csak újra összehozni a szétrohadó családot. Isteni vígjáték, nem véletlen az előkelő helyezés.

 

4.

Batman visszatérbatman-le-defi-1992-11-g.jpg

A sokak által kárhoztatott mozi valójában Burton egyik legjobb filmje. Készítésének idején nem sikerült megismételnie az előd sikerét, ami nagyban annak köszönhető, hogy Burton gyermekek számára túlságosan groteszkre, és brutálisra vette a figurát. Manapság már leginkább a rakétás pingvineket éri a kritika, elfeledkezve arról, hogy egy képregényfilmben simán elfért ilyesmi a ’90-es évek elején. Amiért én szeretem ezt a mozit, az többek között épp a sok hóesésben, a karácsonyi hangulatban, a remek fényképezésben, és Danny Elfman zseniális, operai hatású zenei aláfestésében keresendő. Na meg el lehet felejteni azt a jelenetet, amelyben ezer denevér repül ki a nagyváros legnagyobb karácsonyfájából, és támadja meg a gyanútlan polgárokat? Az árva Batman pedig elszántan küzd a békés karácsonyért a szeretethiányos torzszülöttel, a fogyasztói társadalom  által meggyötört neurotikus titkárnővel, és a vadkapitalista üzletemberrel egyaránt.

 

3.

Drágán add az életed + Még drágább az életedpiege-de-cristal-1988-04-g.jpg

Remélem mindenki számára teljesen egyértelmű volt, hogy ennek a mozinak a listán a helye. Bruce Willis sztárrá válása, egy újfajta akciófilm megszületése történt meg ebben a mai napig rendkívül színvonalas remekműben. A Die Hard újdonsága abban rejlett, hogy a főhős nem egy félisten volt, hanem egy esendő zsaru, aki bármikor elbukhatott, de szerencsére ez nem akadályozta meg abban, hogy ízeseket káromkodjon, és megpróbálja a lehetetlent is. A „die hard-szituáció” azóta millió film alapját képezi. A történet egy karácsonyi partyval kezdődik, az első terroristát  McClane Mikulássapkába öltözteti, a végén még a Let it Snow-t is hallhatjuk, a főhős végcélja pedig nem más, mint egy békés, nyugodt karácsony este a családjával. Mi az igazi karácsonyi mozi, ha nem ez? Ráadásul mindez 100%-osan érvényes a folytatásra is, amely nálunk tavaly ilyenkor három(!) generációt szórakoztatott maximálisan.

 

2.

Durr, durr és csókshane-black-s-kiss-kiss-bang-bang-16-1-g.jpg

Egy olyan moziról van szó, amit az elmúlt pár évben már mindenki elfelejtett, és soha nem aratott különösebben nagy sikert, sőt még a jól megérdemelt kultstátuszt sem érte el. A történet a karácsonyi készülődés során játszódik Hollywoodban, a nagy krimiíró, Raymond Chandler szellemiségét megidézve. Az író-rendező, Shane Black garantálja nekünk a jobbnál jobb beszólásokat, a színészek pedig egészen parádésak: ebben a filmben tért vissza Robert Downey Jr., Val Kilmer ellenállhatatlanul vicces meleg magánnyomozóként, Michelle Monaghan pedig egyszerre hülye csitri, és végzet asszonya, úgy hogy közben végig szerethető marad, de ez igaz mindenki másra is.

kritika

 

1.

Ollókezű Edwardedward-aux-mains-d-argen-ii14-g.jpg

Miután már kétszer is képviseltette magát a listán, mi más lehetne az első, mint Tim Burton elsőszámú remekműve? Úgy látszik minden jóízlésű filmrajongó karácsonyához menthetetlenül hozzá kell, hogy tartozzon az örök különc rendező egyéni látványvilága. Az alteregójaként is értelmezhető kívülálló, csúnyácska, szeretethiányos Ollókezű és a felszínesnek tűnő szőke pompomlány románca megható, vicces, átélhető és drámai. A kisvárosi rémálomnak a végén megtudhatjuk, valójában miért is esik a hó. Ideális ez a mozi, ha odakint esik a hó, te pedig a jó melegben egy forró teát kortyolgatva akarsz elmerülni életed párjával ebben a szeretetteli, de nyálmentes mesevilágban.

kritika

Továbbá nyomokban karácsonyt tartalmaz a Brazil, Keresztapa, 12 majom, Amerikai psycho,  L.A. Confidential, Tágra zárt szemek, Nagymenők, 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.23. 12:43:15

sorrend is van, vagy csak felsorolás?!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.23. 13:04:12

@doggfather: Sorrend is természetesen. Ha felsorolás lenne időrendben írtam volna legalább, nem csak random :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.23. 13:14:00

@Santino89: :D Okés, akkor nálam a tapló télapó simán első lenne. A második meg a karácsonyi lidércnyomás.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.23. 13:31:20

@doggfather: hát igen, ezek mind nagyon jó filmek, innentől kezdve pedig tényleg csak ízlés kérdése a dolog.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.23. 16:58:37

10. - nem láttam

9. - nem rossz film, de azért nem karácsonykor nézném :D mondjuk qrva rég láttam és nekem a második része valamiért jobban tetszik - ja igen a New York, New York miatt

8. -szóval ez egy ritka retek film, én senkinek nem ajánlanám karira, egy vagy két éve néztem meg, nem láttam, találtam meg benne azokat az értékeket amikről beszélsz, Thornton kb. ugyanazt játssza mint minden filmjében, sok minden már nem is maradt meg benne, csakhogy jót is mondjak róla Lauren Graham, régi nagy szerelmem játszik benne, de ő is lesüppedt ebbe a mocsárba, és félre ne érts nem azért nem tetszik, mert egy kedves karis filmet vártam, deeeee azért hagy ne ezzel hangolódjak a szeretet ünnepére, ordenáré egy mozi, sajnos én végignéztem a 10. perc után is

ezzel megfosztva magát nem csak a fergeteges szórakozástól, és jó poénok garmadájától, de a filmvégi katartikus pillanatoktól is.

7. - ezt évek óta pótolni akarnám, szerintem idén is kimarad

6. - ezt a filmet megbeszéltük már priviben, azt hiszem nekem volt a legkellemesebb hogy újrafelfedeztem ezeket a filmeket magamnak, thnx az eredeti szinkronokért

5. - nem láttam, ajánlottad, megnézem

4. - én nem értem miért bántják ezt a filmet, aki bántja azt 20 évnyi Schumacher filmnézésre kényszerítem (apropó olvastam vele is egy jó interjút a héten, amiben azt mondja miért bánna meg bármit is, kaszált a Mindörökké Batman, és ez a lényeg :D) - és Boldog karácsonyt Alfred

3. - ez valójában két film, egyik jobb mint a másik, és azért van abban valami perverz, hogy a szeretet ünnepén majdnem mindig megnézem őket :D

2. - én se tenném ezt ilyen előkelő helyre, főleg, mert most néztem és egyáltalán nem maradt meg, hogy ez Karácsonykor játszódna

1. - mi más? bármi más, vérlázító ez a Burton mánia, ennél a filmnél sokkal jobb legalább 3-4 amit itt felsoroltál, és karácsonyi is? bleeeee

na most én nem hinném, hogy giccses lenne az Igazából Szerelem, de akár giccses, akár nem, legutoljára az hozta el a Karis Hangulatot amikor 2-3 éve megnézte, nem vártam tőle semmit (a Working Title mindig garancia pedig egy jó filmre) és egy remekművet kaptam

én tuti betenném a Reszkessetek Betörők-et, ami a nyálas véget leszámítva időtlen film, mert ha egy Keresztapát megemlítesz, azért erről nem lenne szabad elfeledkezni ami nem nyomokban szerepeltet karácsonyt, hanem konkrétan arról szól

aztán a Karácsonyi vakáció, hát az beszarás vicces film, a sült macskaszagon indig röhögnöm kell pedig szeretem a cicókat :D

Bill Murray egyik legjobb filmje, a Szellemes Karácsony, ha nem láttad volna pótold, nem hétköznapi film, és egy Scrooge átirat, de Murray elviszi a hátán az egészet, groteszk, vicces, és van benne katarzis is, amit én a tapló Télapóban speciel nem igazán vettem észre

Hull a pelyhes -én erre a filmre nem tudok haragudni, és ha már Arnold meg bugyuta vígjáték inkább ez, mint az Ikrek, az Ovizsaru, vagy a kedvencem Junior

és bár nem egy nagy etvasz, Theron miatt érdemes egy sassantást vetni a Hulla, hó, telizsákra is :D

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.12.23. 17:05:07

Nálam a Tapló Télapó az első, de a Szomszéd nője mindig zöldebb is kihagyhatatlan.

Na meg persze ha klasszik karácsonyi film kell, akkor a Karácsonyi ének Patrick Stewart-tal :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.23. 17:17:46

@scal: Amiket te említesz azok az átlag karácsonyi filmek, amiket mindenki látott. Szóval a szokásos giccses ünnepi szarságok, amikre a bevezetőben kitértem. Vagyis mi köze lenne a toplista címéhez?
A Hullahó telizsák pedig azért maradt ki, mert egy nagyon nagyon nagyon gyenge film. Harmatgyenge.

@Dr.Jones: A szomszéd nője mindig zöldebbre nem is emlékeztem, hogy karácsonykor játszódik :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.23. 17:36:13

Ja igen, Fekete Vipera Karácsonyi Éneke, azt majdnem minden karikor megnézem, :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.23. 20:07:09

@scal: Egyetértek, az tényleg nagyon jó. Meg akkor már a Garfield is, mint tudjuk ;) de jól szoktak sikerülni a south parkos, meg a rémrendes családos speciálok is.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.24. 16:30:10

igen, idén gondolkoztam hogy beszerválom a Maci Laci, meg a Frédi Béni Karácsonyát, de financiális okok miatt úgy döntöttem még várok hogy lentebb menjen :D

a Múmin Karácsonya, Ziggy Karácsonya, Hanna-Barbera Kari Special, és még néhány ilyen fel van véve kazira, gyerekkoromban szarránéztem, a Kisvakond Karácsonya volt az első valaha VHS-ra rögzített műsorom :D

a mr. Bean Karácsonya is nagyon jó, érdekes, hogy ezeket a Specialokra hogy összekapják magukat az emberek,

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.25. 08:34:59

@scal: valljuk be mi is sokkal megengedőbbek vagyunk ilyenkor és a gyengébb karácsonyi történeteket is szívesen nézegetjük.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.12.24. 11:08:59

Az Egy híján túszt jó látni a listán, szerintem az egyik legalulértékeltebb film, amit valaha készítettek.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.24. 11:29:06

@Sparrow: Hát ilyen címmel nem csoda... a büdös életbe nem nézem meg, ha nem hívják fel rá külön a figyelmemet.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.24. 14:42:13

@Sparrow: olyan alul értékelt, hogy tavaly karácsonykor elkezdtem, és ha szerencséje van idén talán be is fejezem végre :D

Darkcomet 2014.12.25. 17:40:19

Látom, a Szellemes karácsonyt már említették, de ha már Bill Murray, akkor az Idétlen időkig nálam áttételesen egy karácsonyi mozi.

trollsalab 2014.12.25. 18:48:09

A Hulla, hó, telizsák miért maradt ki.

trollsalab 2014.12.25. 18:49:59

Szerepcsere (1983)
Jórészt karácsonykor játszódik. Dan Aykrod pedig felejthetetlen benne a piás mikulás jelmezben.

Szellemirtók 2.

ThroughAlphaNoir 2014.12.25. 18:53:19

Rare Exports. Én is csak idén fedeztem fel, de hirdetem az igét, best karácsonyi film evör

trollsalab 2014.12.25. 18:53:30

Karácsonyi vakáció (1989). Nekem nagy kedvencem és viszonylag ritkán adják le.

SarahConnor 2014.12.25. 19:57:27

A tapló télapó nálunk nagy kedvenc :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.25. 21:05:17

@trollsalab: ezek nekem is nagy kedvencek de Santi szerint nem elég ritkák, majd lehet én is csinálok egy kommereszebb karácsonyi listát egyszer és oda tuti bekerülnek :D
süti beállítások módosítása