Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kígyók a fedélzeten (2006)

2015. április 23. - Lazók György

David R. Ellis a maga módján rendkívüli hatású filmje jó eséllyel szépen eltűnt volna a halomra gyártott hollywoodi szarok közt, ha a neten nem gerjesztenek belőle eseményt. A butaságát a címében is büszkén vállaló horror így nagyokat lépet felfelé a várakozási listákon, amit csak fokozott a hír, hogy az alkotók visszamentek és forgattak bele még több vért, csöcsöt és a főszereplő Samuel L. Jackson a hozzá illő bájos hangnemben elszavalhatta, hogy „Tele a tököm ezekkel a kiba*ott kígyókkal ezen a kiba*ott gépen!”. Aztán beérkezett az amcsi mozikba a műremek, ami a webes cirkusz segítségével sem rengette meg a kasszákat, viszont valamilyen csoda folytán a kritikusok jelentős része úgy körbenyalta, mintha nem egy ugyanolyan marhasággal lett volna dolguk, amit máskor zsigerből a földbe döngölnek.

David R. Ellis históriája a horror műfajjal alapból ad okot némi aggódásra: az egykori kaszkadőr rendezői bemutatkozása, a Végső állomás 2. is keményen baromságba hajlott. Az időközben jobb létre szenderült Ellis ugyan készített egy egész szórakoztató akciófilmet, a Mobilt, sajnos azonban a tehetséginjekció hatása gyorsan elmúlt, így a Kígyók a fedélzeten pont akkora hulladék lett, mint a többi műve. Amikor akció van, még nincs komoly gáz, sőt a kígyók támadásba lendülésekor még azt is rá lehet fogni a filmjére, hogy élvezetes, ami viszont két harapás között történik az még a Boa Vs. Pythonban is a kivágott jelenetek között érdemelne helyet.

A Kígyók a fedélzeten tipikusan az a film, amiben, ha épp nem nyírnak ki senkit, akkor a percek óráknak tűnnek. Az ehhez kellő üresjáratokból meg aztán nem szenvedünk hiányt, többek közt annak a dögunalmas mellékszálnak köszönhetően, melyben ketten a kígyómérgek ellenszerei után futkosnak. El lehet dönteni, hogy a szűkös költségvetés vagy az ötletek hiánya miatt nem a repülőn játszódó vérbő történésekkel töltötték ki a játékidőt. Azzal a bizonyos újraforgatással feltehetőleg erre próbáltak kísérletet tenni. 

A durvábbra hangolás azon nem segített, hogy a szereplők annyira haloványak, hogy az arcukat se lehet megjegyezni. A humorosnak szánt néger mellékszereplőtől kezdve a hullajelölt szemétládán át a hősies légikísérőig mindenki egy bazi nagy kígyó emésztőrendszerének a mélyére való, így rövid úton átpártoltam a csúszó-mászók oldalára. Az a filmen egy cseppet se javít, hogy Samuel L. Jackson is ott nyomul benne, sőt inkább ront. Jackson ekkor már régóta benne volt abban a klubban, melynek tagjai pénzért akármihez hajlandóak a nevüket adni. A színész valószínűleg most is úgy gondolta, hogy jó móka lesz elvállalni ezt a nudli szerepet, hisz játszania se kell, mégis zsírosan megfizetik. Azon a bizonyos ikonikussá vált mondaton kívül, amit mellesleg a film hírére megjelent paródiavideóból nyúltak le, írathatott volna magának még néhány emlékezetesebb dumát, és talán nem lett volna ekkora az égés.

A Kígyók a fedélzetent a dicsérői általában úgy jellemzik, hogy annyira rossz, hogy már jó. Érdemes ezt a jellemzést ízlelgetni mielőtt bárki rááldozná az idejét. Ne feledjük, az, hogy a gagyiság nem egy becsúszott tényező, hanem alkotói koncepció, önmagában nem változtat a végeredményen, legfeljebb a mű felé irányuló elvárásokon. Röhögnivalóan gyenge filmekből egyébként is túlkínálat van, nincs semmi öröm abban, hogy gazdagodott a világ egy újabbal. Akárhogy keverték a marketingesek a lapokat, az erős internetes hype mögött egy nem túl izgalmas és mégkevésbé vicces horrort találni. A hatására született kismillió mémbe több találékonyság szorult, mint az alapul szolgáló alkotásba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.23. 07:29:38

Jómagam azok közé tartozom, akik egyszeri szórakozásként kifejezetten kedvelték ezt a filmet, pedig aztán egyáltalán nem vagyok egy nagy horrorfan: szerintem ezt a műfajt és a benne rejlő lehetőségeket nagyon sokan túldimenzionálják. Természetesen azt nem mondom, hogy valami kiemelkedő alkotásról van szó, viszont szemmel láthatóan nem vette komolyan önmagát, vagyis rögtön saját maga nyújtja a paródiát is, és főleg nincs idegesítően elnyújtva a játékideje.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.04.23. 08:43:46

@field 64: Ezt megkapod szinte bármely Asylum-filmtől is.

2015.04.23. 08:52:15

@Lazók György:

Lehetséges; nem ismerem az Asylum-filmeket. Viszont könnyen befolyásolható alak vagyok, és erre a filmre se önszántamból mentem, hanem egy cimborám hívott el. Rettenetes gagyira számítottam a cím alapján, és tulajdonképpen meg is kaptam, de élvezhető formában. Ugyanakkor elcsábultam nem viccesnek szánt horrorokra is, amiken viszont halálra untam magam, pedig aztán voltak belsőségek fölös mennyiségben is, meg misztika meg hasonlók, csak éppen az izgalom, a feszültség vagy legalább némi önirónia hiányzott, de az nagyon.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.23. 09:22:44

@Lazók György: Kőkeményen én se foglalnék állást, mert már jó rég láttam, és ingerenciám se volt, hogy újranézzem, de akkor szórakoztató szarnak tartottam. Akikkel néztem csak simán szarnak :) Mindenesetre akkoriban még nem nagyon voltam online, úgyhogy a netes hype-ból nekem nem jutott ki.
süti beállítások módosítása