Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Liza, a rókatündér (2015)

2016. március 21. - scal

A Liza, a rókatündér esete az amikor megkérdezem magamtól: azért nem tetszett olyan borzasztóan mert egy megkeseredett filmkritikus vagyok? Vagy azért nem tetszett, mert valóban annyira azért nem kiemelkedő, mint a hypevonat, amit alávágtak? A Filmhéten erre voltam a leginkább kíváncsi, mert tavaly MINDENKI azt harsogta, emiatt a film miatt is jött el a Magyar Film Reneszánsza. A díjátadón aztán derekasan megszórták: 15!!!! kategóriában jelölték, ennek durván a felét - szám szerint hetet - be is húzott; legjobb film, legjobb rendezés (Ujj Mészáros Károly), legjobb női főszereplő (Balsai Móni), legjobb vágás (Czakó Judit), legjobb zene, legjobb látvány, valamint a legjobb maszk és smink. Én meg ülök, nézek ki a fejemből, várom, hogy röhögjek a filmen, hiszen olyan könnyed, habos babos. De semmi. Sőt, a poénok többsége inkább erőltetett, és fárasztó semmint szívből jövő.

liza_a_rokatunder_clp_plakat.jpg

Az is közrejátszhat értékítéletemben, hogy rengeteg filmet láttam. Megkockáztatom már most többet, mint az átlag halandó egy életen át. Ezért lehet az, hogy folyton az ihletés forrását keresem. Vajon honnét olyan ismerős az egész miliő? Jah meg van, hát lényegében ugyanazt látjuk, mint az Amelie csodálatos életében. Én aztán megértem, ha valaki nagy tisztelője egy alkotónak, de azért lehet ennyire mégsem kellett volna Jean-Pierre Jeunet filmjét másolni. Itt is adott egy habókos lány, aki magányos, egyedül él, itt is a szerelmet keresi, még narrációt is kapunk, ami eleinte vicces, de aztán a  film során inkább szájbarágóssá és negédessé válik. Aztán ott van a Mekk burger (mekk mekk), ami tényleg azt húzza alá, a McDonald's a kifogyhatatlan ütlegek tárháza, és meg is érdemel mindent. De ha láttad a Shop Stop 2-őt, akaratlanul is eszedbe jut Moo világa. Az álom darabokra hullásánál pedig csak az nem kiált Eredet-et, aki Nolan filmjét nem látta...

És hát ez a film ilyen. Innen, onnan összelopkodott ötletek sokasága, ami helyenként működik, helyenként meg nem. A film alapötlete nekem egyáltalán nem jött be. Adva vagyon ugyanis, hogy Lizába, aki szerelmes lesz - illetve, aki csak meg akarja dugni -, az rövid úton elhalálozik. De ezek a halálnemek annyira nyögvenyelősek, és annyira kiszámíthatóak, hogy amikor bekövetkeznek, már egyáltalán nem vicces az egész. Ráadásul kevés, és sok is van belőlük. Kevés, mert a filmben egyenetlenül oszlanak el, és sok, mert már a harmadik után unalmassá válik a dolog. Egyedül a bérgyilkosos jelenet az, ami valóban ötletes - de az is annyira ismerős volt egy másik filmből, hogy kicsit gondolkodok, és beugrik honnét...

Ha már másolás. Az egész film ötlete, egy 70-es évekbeli magyar filmen alapszik, csak az véleményem szerint sokkal viccesebb volt, és a halálozások sem voltak ennyire erőltetettek. Szóval azért eredetiséggel a világért sem vádolnám eme alkotást. Ennyi fikázás után pedig nézzük mi az, ami tetszett. Először is, az alternatív Budapest felépítése tökéletes. Sokkal szórakoztatóbb, ahogy Liza Cosmopolitant kér az újságárustól, mint az, hogy mikor hal már meg valaki ismét a környezetében. Reviczky Gábor minden mondata üt, vagy legalábbis aranyat ér, megítélésem szerint a filmszakma doyenje vagy tíz éve nem alakított ilyen jól sehol. Nem érezni rajta azt a fajta fáradtságot, amiért mindenki a halál faszára kívánta már. Molnár Piroska pedig akkor is jó, ha éppen A nagy füzetben kell magát égetnie.

liza.png

Az is jót tett a filmnek, hogy az ismerős arcok rendre mellékszerepekben tűnnek fel. Míg a főbb szerepekben inkább a friss hajtásoknak jutott napfény. Így ragyoghatott ki szerepéből Balsai Móni, és Bede Fazekas Szabolcs is. Meg persze David Sakura, az eddig főképp harcművészeti filmekben forgolódó japán színész, aki néhány szón kívül semmit nem beszél magyarul. Vele meg is érkezünk a film legjobb elemeihez, a zenéhez, a hangokhoz, és a japán kultúrához. Bár ez utóbbi, aki nem szimpatizál eleve Japánnal, az animével, és nem volt legalább egy MondoCon-on, igencsak megülheti a gyomrát, mivel helyenként már inkább az volt az érzésem, egy japán filmet látok, amiben itt ott található egy kis magyarság is. A legnagyobb pozitívum azonban kétségtelenül az, hogy rengeteg csöcsöt fogunk látni a filmben. Az alkotás meglepően ledér helyenként, nem is értem, hogy kaphatott ez 16-os karikát.

Szóval a technikai díjakkal teljesen egyet értek. Itt egy recsegésnek, egy nyikorgásnak is külön mondanivalója van. A főcím, és a stáblista igencsak emlékezetesre sikeredett, de a forgatókönyvön, és különösen a történeten még lett volna mit csiszolni. Így bár nagyon örülök neki, hogy elkészült ez a film, ragyogása elsősorban annak köszönhető, amilyen silány minőséggel kellett beérni az elmúlt húsz év alatt. De reménykeltő, hogy elkészült, reménykeltő, hogy díjazták, és utat mutathat a jövőbe. Csak éppen ne arra készülj, hogy szétröhögöd a beled... mert nem fogod.

Amennyiben egyet értesz a kritikával akkor azért, ha pedig nem, akkor meg azért oszd meg a Facebook oldaladon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.03.21. 09:24:00

Rég nem értettem ennyire egyet veled. Fárasztó egy film, alig bírtam végignézni.

Terézágyú 2016.03.21. 12:45:51

"Ha már másolás. Az egész film ötlete, egy 70-es évekbeli magyar filmen alapszik"

Éspedig??

Jerryco 2016.03.21. 13:26:09

Ez egy abszurd mozi. Nem sírva röhögős. Ha választani kellene, a kategóriája az a Ryan Reynolds féle "A hangok - The Voices"-t idézi.
Csak az nem tetszett, ez meg igen.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.21. 19:16:38

@Lazók György: rééééég? :D azt hittem soha :D

node ott a Star Wars, Sicario, nem voltak azok olyan rég, valszeg Zoolander 2-ben is egyet fohógunk érteni

@Terézágyú: igen jogos a kérdés, kb féléve láttam és nem jegyeztem meg a nevét, majd előbányászom és beapplikálom a cikkbe

@Jerryco: maradjunk a csak Jónál, én amiatt ágálok, hogy mindenki zseniálisat kiálltott, pedig ha valaki a Filmbooktól, hát én élek halok az abszurdért

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.03.22. 11:04:25

Tetszett, de a nagy hype után én többet vártam. Balsai Móni tényleg jó, de Reviczky mindent visz. A hangulat is ok, de mégis valami hiányzott. Sok helyről lett összeollózva, és emiatt nem lett lelke a filmnek.
Nem az a többször nézős film. Szeretem a japán zenéket, ebben is többe vártam.
Aranyos, nem több.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.22. 11:45:17

@Intimitás Gourmet: én mondjuk tuti megnézem azért legalább még egyszer :)

Darkcomet 2016.03.26. 16:44:00

Valóban megvannak a maga hibái ennek a filmnek, de hosszú idő óta ez az első olyan hazai film, ami elsőre is bejövős volt, és többször is meg tudtam nézni. Legutóbb a Nyomozó, előtte meg a Kontroll voltak ilyenek. Szóval én aszondom, hogy minden hibája ellenére örüljünk neki, hogy végre készült egy igényes közönségfilm.
süti beállítások módosítása