Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az állam Fritz Bauer ellen (2015)

2016. november 22. - scal

Miután Adolf Hitler golyót röpített a saját fejébe, és Joseph Goebbels megmérgezte a családját, a náci vezetés tisztikarából még épp elegen életben maradtak. Heinrich Himmler és Hermann Göring még 1945-ben lakolt bűneiért: előbbi tisztázatlan körülmények között állítólag öngyilkos lett, utóbbit a nürnbergi perben ítélték halálra, de ő is öngyilkos lett a kivégzés előtt. Azonban nagyon sokan sikeresen menekültek el a Harmadik Birodalomból egy olyan helyre, ahol köptek rá, hogy dúl vagy épp véget ért a második nagy világégés. Az isten háta mögött megbúvó Dél-Amerikában Argentína hamarosan az egyetlen olyan hellyé nőtte ki magát, ahol a náciknak még jutott egy kis Lebensraum. Itt vert tanyát az orvos, Josef Mengele, a Führer helyettese, Martin Bormann – aki egyesek szerint mai napig él – és Adolf Eichmann, a zsidók szorgos hóhéra. Ez utóbbi volt az egyetlen, akit a Moszad sikerrel vadászott le 1961-ben, majd Izraelben 1962-ben felakasztották. Most lehet csodálni, ha ennyi film készül róla?

plakat.jpg

Tetszik, nem tetszik, a tököm tele van ezzel a témával. Lassan a legutolsó cipőpucoló fiú élettörténetét is filmre viszik, csak mert egy náci háborús bűnös dobott neki egy krajcárt Buenos Airesben. Nem is tudom, hányadik film szól Eichmann elkapásáról. Egyáltalán, kell nekünk ennyi Eichmann-film? Tavaly láthattuk a legutóbbit Az Eichmann show címmel. Meg előtte is volt már három tucat, mert hát ez egy sikertörténet. A mostani filmből megismerhetjük azt a férfit, aki a háttérből mozgatta a szálakat. Fritz Bauer náci vadászt, aki nem nyugszik, míg az összeset elő nem keríti a föld alól is. Természetesen a radarján a nagyok vannak, a már felsorolt Mengele, Bormann és Eichmann. De nagyon úgy tűnik, senkinek nem érdeke az NSZK-ban, hogy bolygassák a múltat, az új Németország a jövőbe akar tekinteni, és bár mindannyian elismerik az öreg doktor agilitását, valójában a halál faszára kívánják.

Kit érdekel már egy fogatlan bácsika, aki egy viskóban lakik valahol az isten háta mögött? Még akkor is, ha halála napjáig úgy volt vele, nem végezte rendesen a dolgát, mert „csak” hatmillió zsidót tudott endlösungolni , és nem tíz és felet. A bő tíz évvel későbbi Németországnak azonban az a fontos, hogyan lehet szétlopni azt, ami az országból megmaradt. Tehát nagyjából azt a folyamatot láthatjuk, ami nálunk a 90-es években zajlott le, hogy a komcsikat senki nem akarta megbüntetni. Aztán mire valakit a bíróság elé citáltak, az kegyeskedett inkább meghalni. Lám, lám, a történelem folyamatosan ismétli önmagát. 1957-ben járunk, vagyis már épp elég messze a második világháborútól, hogy elkezdjék bagatellizálni az ügyet, és amit nem tudtak felporszívózni, azt egy laza mozdulattal söpörjék be a szőnyeg alá. Mindenki így tesz, csak dr. Bauer nem. Mert tudjátok, dr. Bauernak van egy kiapadhatatlan hajtóereje. Dr. Bauer zsidó.

Emiatt aztán érthető, ha vasvillán szeretné látni azt az embert, aki utólag egyáltalán nem érezte magát sem bűnösnek, sem pedig gyilkosnak. Elvégre ő maga egyetlen embert sem ölt meg. Csak a parancsot adta ki rá. Dr. Bauer, amikor értesíti egy férfi Dél-Amerikából, hogy szerinte a lánya beleszeretett Eichmann fiába, kétségbeesetten nyomozni kezd ezen a szálon, és mivel a németektől nemhogy segítséget, hanem egyenesen szigorított megfigyelést kap, titokban felveszi a kapcsolatot az izraeli Moszaddal. A szervezet azonban szintén nem hajlandó segíteni addig, amíg minden kétséget kizárólag be nem bizonyosodik, hogy Eichmann valóban Argentínában rejtőzködik. A film tehát ezt a háttérmunkát mutatja be, amelyre Bauer feltette az életét, és ki is készült idegileg, míg végre sikerrel járt.

311523_1024_az_allam_fritz_bauer_ellen_5.jpg

Aki akcióra vágyik, az csalódni fog, de éppen eléggé izgalmasan sikerült elmesélni a háttértörténetet – illetve mint történész azt kell mondjam, én élveztem, egy átlag halandó meg lehet, hogy simán eret vág magán. Minthogy azonban biográfiát látunk, így egy másik szálat is ad a film, amikor kiderül, hogy Dr. Bauer nemcsak zsidó, de még egy kicsit meleg is... na jó, nem kertelek, színhomok a csávó, ami miatt egészen más felhangot kap bensőséges kapcsolata ügyész tanítványával, a gyermekáldás árnyékában szintén bemelegedő Angermann-nal. Szerencsére a rendező azért gyorsan észbe kapott, és emiatt az összes meleg jelenetet a fiatalabb férfi szemszögén át kapjuk. Hogy miért ennyire fontos ez a film és az ügy szempontjából? Mert ugye ebben az időszakban a homoszexualitással nemcsak ellehetetleníteni lehetett valakinek az életét, karrierjét, de még börtönbe is zárhatták. Pl. fél év bünti, csak mert kiverték egymásnak, most gondoljatok bele. Hát mi rossz van abban? Az egy dolog, ha a német titkosszolgálat helyett a Moszadhoz fordulnak hőseink, mert az csak hazaárulás, no de a buzulás, az kérem mégiscsak sok!

Emiatt a film inkább szól a korszak bigott látásmódjáról és a meleg bárokban nőnek öltözött énekes travikról, semmint Eichmannról. Különben is kit érdekel az a rohadt náci, amikor a Kokettban szól az Incognito – nagy kacsintás. Este, ugye, te is oda jössz? Meglehetősen felemás élmény a film, mintha a homokos jelenetek ennyire túlzásba vitele csak azért lenne, hogy a film majdnem beverje a két órát. (Értettétek? Beverje.) A legfájóbb az egészben, hogy a Dr. Bauert alakító Burghart Klausner annyira idegesítően erőlködik a radírfejével, hogy mindenki más jobb alakítást nyújt. Ronald Zehrfeld Angermannként, aki tépelődik felesége, gyermeke, a normális világkép és férfihús iránti feltoluló vonzalma közt, marha jó. Vagy ott van Michael Schenk, aki Eichmannként öt másodperc alatt eléri, hogy Hitler hozzá képest egy tehetségtelen amatőr legyen, hát ez egy annyira undorító, ocsmány tetű lehetett, hogy nyilván azért úszta meg a felelősségre vonást majdnem húsz éven át, mert az egy igaz Isten létezik, és vigyáz miránk odafentről.

De még Lavinia Kiesler is tehetségesebb tíz másodpercig, mert legalább szép. Az újkori odacsapós német filmgyártásból meglehetősen kilóg ez a mű, és ha ez nem lenne világos a film végéig, kapunk egy teljesen felesleges jelenetet, ami mintegy megnyugtatja a nézőt, hogy ha egy náci háborús bűnös az isten háta mögött tanyát ver, és nem akarja, hogy híre keljen, majd jól jön Fritz Bauer, és két samesz meggyalázása közt elkapja a grabancukat... lehet, még másukat is. De amint arra kitértem korábban, kit érdekel ma már, hogy kapták el Eichmannt, pláne egy olyan film, amelyből aztán végképp nem tudjuk meg, miközben tele van a város buzibárral, és a legjobb benne, hogy ma már meg se büntetnek, ha lemész az egyikbe kicsit kirúgni a hámból. Ott legalább nincs az a sok idióta, komoly kapcsolatot kereső nő, csak fülledt erotika. Hiába no, igazán csak egy férfi tudja, mi kell a másiknak.

Ha tetszett a kritika, kérlek, lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2016.11.23. 13:21:58

"Dr. Bauer nemcsak zsidó, de még egy kicsit meleg is... na jó, nem kertelek, színhomok a csávó, ami miatt egészen más felhangot kap bensőséges kapcsolata ügyész tanítványával, a gyermekáldás árnyékában szintén bemelegedő Angermann-nal."

Megvan a kérdésedre a válasz: azért készült még egy film ebben a témában mert nem csak zsidó, de most már van egy buzi is a történetben....

gumirocker 2016.11.25. 19:49:56

Igazából engem az érdekelne ebből a filmből hogy vajon hogyan nézett vagy nem nézett vagy nem tudott szembenézni Németország 12 évvel a háború vége után - ami smafu idő - az egész istenverte hitlerájjal... Erre próbál választ adni a film?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.25. 23:14:45

@gumirocker: hitleráj? mi ez?

szerintem benne van a kritikában

Mocsokpalánta 2016.11.26. 22:02:40

Ennél ostobább kritikát még nem olvastam, pedig nem vagyok kezdő ezen a téren.
A filmet magát nem láttam - lehet, hogy jó, lehet, hogy nem annyira, esetleg pocsék.
De annyi hülyeséget, amit ennek az irománynak a szerzője leírt ritkán lehet olvasni.
A csúcs ez: "A bő tíz évvel későbbi Németországnak azonban az a fontos, hogyan lehet szétlopni azt, ami az országból megmaradt. Tehát nagyjából azt a folyamatot láthatjuk, ami nálunk a 90-es években zajlott le, hogy a komcsikat senki nem akarta megbüntetni."
A háború utáni Németországot összehasonlítani a rendszerváltás utáni Magyarországgal! Ott nem szétlopták az országot, hanem gazdasági csoda épült!
Elképesztő, hogy ilyen ostoba emberek szórhatják szét a hülyeségeiket a világban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.27. 11:11:17

@Mocsokpalánta: látod mégis elértem, hogy a hat éves blogolvasói tevékenységed alatt szétszórt 10 kommentedből, egyet ránk pazarolj

amúgy gyakran van, hogy olyasmiről beszélsz amit nem láttál, tapasztaltál meg?

a németek mindig kihúzták magukat a szarból pikk-pakk, lásd az első Vh utáni állapotokba se rokkantak bele, tíz évvel később már jobban álltak mint a győztesek, pedig se gyarmatuk, se öt-hat ország ahol ugyanezt a nyelvet beszélik

ettől eltekintve a folyamat ugyanaz, csak ott a lopás mellett törődtek azzal is, hogy 20-30 év múlva is lehessen miből lopni

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.27. 11:12:01

@Mocsokpalánta: jah igen "Ennél ostobább kritikát még nem olvastam, pedig nem vagyok kezdő ezen a téren."

ez esetben ajánlom a Smoking Barrellst :D

Mocsokpalánta 2016.11.27. 11:32:19

scal!
Kösz a választ. Az első választ nem értem:
"a németek mindig kihúzták magukat a szarból pikk-pakk, lásd az első Vh utáni állapotokba se rokkantak bele, tíz évvel később már jobban álltak mint a győztesek"
Az I. VH-ba a németek belerokkantak: hiperinfláció következett, óriási munkanélküliség, az utcán egymást ölték a kommunisták és a nácik. Ez vezetett Hitler hatalomra jutásához, ami - a kezdeti gazdasági sikerek után - oda vezetett, hogy elkezdtek egy népet iparszerűen kiirtani és kirobbantották a világ legpusztítóbb háborúját, és - mások mellett - a német fiatalok tömege pusztult el értelmetlenül a frontokon.
Nem igazán sikertörténet (szerintem).
--------------
Nyugat-Németország második VH utáni története és Magyarország rendszerváltás utáni története között aztán tényleg semmi hasonlóság sincs.
Nyugat-Németország II. VH utáni története minden szempontból sikertörténet: Egy borzalmas diktatúra után (igaz, külföldi nyomásra) kiépült a demokrácia és a világ egyik vezető gazdasági hatalmává váltak.

Nálunk sajnos a demokrácia csődöt mondott: az emberek kiábrándultak belőle, és beletörődtek az újabb kvázi-egypárti rendszerbe.
A gazdaság haldoklik, aki teheti, menekül.
Szerinted ez is egy gazdasági csoda? Eredeti gondolat.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.27. 22:41:17

@Mocsokpalánta: rokkantak a fenét, a gazdasági világválságból ők jöttek ki a leghamarabb, és a legjobban, biztos ott se volt kolbászból a kerítés, de míg a jóvátétel zsírján hízó franciák, meg angolok - de még az USA is - szűkölködtek, addig a németek már megint csináltak egy akkora bravúrt, hogy nem csak kenyérkére meg tejecskére volt pénz, de még egy kisebbfajta világégésre is, modern tengeralattjáró flottával, a korszak legjobb fegyvereivel, tankjaival, vadászgépeivel, rakétáival, éppen csak az atombombát nem találták fel

és mondok egy titkot, MINDENÜTT óriási volt a munkanélküliség, abban igazad van hogy a szegénység jó melegágya a szélsőséges indulatoknak (lásd kis hazánkat, és jobbik erősödését), aztán jön egy ellenségkép (ez a migránsokkal meg is érkezett)

nem sikertörténet? végül is csak megbaszták egész Európát kb. egy nyár alatt, és az EGÉSZ világ kellett, hogy megállítsák őket, szerintem egy darabig az volt ha Hitler nem mohó, ezek a puhapöcsök még Lengyelországot is hagyják lenyelni neki, itt egy kis Csehország, ott egy kis Ausztria, német területek lebensraum (pont ahogy a Krímet simán hagyták benyelni Putyinnak)

aztán hogy nm jött össze? hát igen, viszont a németek ebből is kijöttek, kétszer nem tudták fegyverrel egyesíteni Európát, harmadjára gazdaságilag csak sikerült :D ha nem megy így, majd megy úgy

a történelem ismétli önmagát, az hogy ne lenne hasonlóság butaság kijelenteni, pláne úgy, hogy nem láttad a filmet, ahol sokkal fontosabb a múlt szőnyeg alá seprése, lásd Eichmann/Biszku, mindkettőt elkapták mindkettőt elítélték, jó később, amikor már alig érdekelt bárkit is

a demokrácia sehol nem működik, hányadik Köztársaság van nálunk? 3. de már negyediket akarnak, a Franciáknál a hetedik van? Szerintem ez azt mutatja, ami nem működik inkább ne erőltessük

én azért nem vagyok ennyire borúlátó, én pl. nem menekülök, és nem mondtam, hogy gazdasági csoda

de látok párhuzamot az állami pénzek szétlopásában, a székekbe való kapaszkodásban utolsó leheletig, és az előző éra bűnöseinek meg nem büntetésében, mert "teccettek volna forradalmat csinálni" azt a nagyvonalú privatizációs kurva anyját neki is, hogy volt pofája Dagobert bácsi közben meghalni

Mocsokpalánta 2016.11.27. 23:21:45

@scal:
Németországot viszonylag ismerem, jó öt évet dolgoztam is ott, nem mindent úgy látok, ahogy te.
Ami eléggé biztosnak tűnik: a háború után a németek még sokáig Hitler hívei voltak, a szembenézés a múlttal és a nácizmus elutasítása kb. az Eichmann-perrel kezdődött. Akkorra már felnőtt egy generáció, amelyik nem élt felnőtt fejjel Hitler alatt, és szembe mert nézni a múlttal, megkérdezte a szüleit: "Ti mit csináltatok akkor?"
Kíváncsi vagyok a filmre!

Azt a filmtől függetlenül valószínűnek tartom,hogy a németeknél nem az a korrupt, ocsmány világ volt a háború után, mint nálunk 90-től, mert akkor ők is a béka segge alatt maradtak volna.

Ne felejtsük: Mi MOST kapjuk a Marshall-segélyt (EU-s pénzek formájában), de gazdasági csoda mégsincs.

Mocsokpalánta 2016.11.27. 23:28:39

Kiegészítés: Egyáltalán nem igaz, hogy az Eichmann-per akkor már nem érdekelt senkit! Mondom: az volt az az esemény, ami miatt elkezdték a szembenézést a nácizmussal.

Mocsokpalánta 2016.11.27. 23:42:47

A demokrácia sok helyen működik, pl. Nyugat-Európában és az USA-ban eddig remekül működött, de megvannak a korlátai.
A demokrácia =/= a többség szava dönt.
Ha 500 éve megkérdezték volna a népet, meg kell-e égetni a boszorkányokat, feltehetőleg a többség megszavazta volna.
A demokrácia működéséhez szükség van az emberek megfelelő informáltságára és "demokratikus hozzáállására". Jobban nem tudom kifejezni, sajnos.
Ha a népet egy diktátornak sikerül elhülyítenie, akkor lőttek a demokráciának. Továbbá demokrácia szerintem csak stabil körülmények között működik jól, amikor csak apró korrekciókat kell végezni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.28. 01:46:41

@Mocsokpalánta: "a szembenézés a múlttal és a nácizmus elutasítása kb. az Eichmann-perrel kezdődött. " na látod ez teljesen kimaradt a filmből, meglehet nem ártott volna erre fókuszálni inkább

ha a téma érdekel ajánlom még idénről az Amnésiát, az is egy szembenézős film, meg a most bemutatott Nézd ki van itt címűt, (mindkettőnek a kritikáját megtalálod nálunk)

de most ne mondd már azt hogy az USA-ban nincs korrupció, szerintem pont hogy a demokráciákban virágzik legjobban, lásd szesztilalom és társai, az USA, Németország gazdag országok, tele ásványi kincsekkel, lelőhelyekkel, földdel, mezővel rétekkel, folyókkal, erdőkkel, össze se lehet hasonlítani velünk, akiktől elrabolták az ország két harmadát

és akkor amikor kicsit szabadabban lehet lélegezni, akkor is szétlopják az országot ezek az X generációs gecik és megnyomorítják meg ellehetetlenítik az alattuk jövőket, pl ott van Lengyelország akik elfogadták a kölcsön eltörlést, mi meg? illetve bocsánat... a Mi idióta vezetésünk meg?

igen Fritz Bauert érdekelte, a német vezetés nagy része meg inkább őt figyeltette meg, mint vadásztak volna Eichmannra (valahol Kuvaitban keresték), és hagyták, hogy Izraelben simán felakasszák

én egyébként biztos nem hagynám ezt, és ez a mai napig sztenderd, Husseint is pikk pakk kivégezték, Osama Bin Ládent a tengerbe dobták... mi ez? óvoda? ezeket a kibaszott pszichopatákat kenyéren és vízen tartanám életük végéig egy 2*2-es cellában, és pszichológiai tanulmányokat íratnék róluk, hogy időben fel lehessen fedezni a csíráját is ha egy hasonló kis rohadék születik, mi volt az a pont, amikor ilyen elmebajos lett? amikor nem kezdett neki számítani az ember élet, stb.

az USA-ban eddig? :D nocsak csak nem Trumpra gondolsz, a demokráciának köszönhető a Brexit pl. meg Angela Merkel ámokfutása

már Platón megírta, hogy a diktatúra a legjobb, mert ott csak egy hülyét kell elviselni, nálunk meg 360-at meg azoknak a slepjét, különben is nálunk nem demokrácia van, hanem timokrácia

az emberek megfelelő informáltsága egyetlen vezetésnek sem érdeke

Mocsokpalánta 2016.11.28. 07:28:41

Már megbocsáss, de az írásod vége összevissza hablatyolás.
A Brexit és Trump megválasztása épp a demokrácia korlátaira példa, arra, hogy csak megfelelő informáltság birtokában tud a nép dönteni.

Az USA-ban több mint 200 éve elvannak ugyanazzal az alkotmánnyal, kisebb korrekciókat végeztek csak rajta. És így, ugyanabban a törvényes rendben megszüntették a rabszolgaságot, a világ vezető gazdasági és politikai hatalmává váltak, átvészeltek
két világháborút, egyenjogúsították a feketéket.

Hogy vannak ásványkincseik? Igen! De az arabok is tele vannak kőolajjal, aztán mire használják azt az irdatlan dohányt? Márvány úszómedencét építenek a tevéknek, például.
Hollandiának meg nagyjából ugyanolyan rosszak az adottságai, mint a mieink, aztán mégis hogy állnak?

Jó dolog persze az olaj meg az aranymezők, de igazi jólétet, fejlődést a szorgalmas munka, civilizáció adhat. A cseheknek sincsenek tudtommal hatalmas tengeri kikötői, és ott se bugyog a földből az olaj, mégis jobban állnak nálunk.

Platón óta meg eltelt pár év. Talán ő sem tudott mindent a mai világról.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.11.28. 14:15:22

@Mocsokpalánta: állj, állj állj, megint összemosol dolgokat

már miért lenne a korlátaira példa? mert a demokráciában meg van adva, hogy X a helyes választás? ha Clinton nyer mindenki ünnepelni kezd, egy idióta nő elég volt szerintem már a világnak, a Brexit szar? bizonyos rétegeknek, bizonyosaknak nem, (amúgy se lesz belőle semmi, ahogy az angolokat ismerem) olyan sose lesz, hogy mindenkinek jó legyen,

az USA-ban nem a demokrácia, és a törvényes rend szüntette meg a rabszolgaságot, hanem a legvéresebb háborújuk, amivel mai napig nem képesek szembenézni, legszívesebben azt is elfelejtenék, hogy valaha létezett, átvészeltek két Vh-t? Ausztrália is, meg a szegény Dél-Amerika is, vajon miért. Bizonyára erről is a demokrácia tehet.

A feketék egyenjogúsításáról meg kérdezd a feketéket hogy látják ezt. Bár ők meg azt nem fogják fel, hogy a létező legjobb dolog ami történhetett velük az az volt, amikor láncra verve elszakították őket az anyaföldjükről, lásd fejlődő Afrikai országok.

Meg a legnagyobb szállodákat, a világ legmagasabb épületeit, azt ne mondd hogy nem prosperál Szaúd-Arábia, (ahol mai napig megfojthatod a feleséged), ajánlott film a témában, a Királyság

Hollandiának???? Most te komolyan beszélsz? Benne volt a négy legnagyobb gyarmatosító hatalomban az 1600-1700-as években. Olyan előnyt szereztek, amit mi max akkor tudtunk volna, ha végigbasszuk Európát még lovasíjászként, de aztán ott is maradunk és ha más nem városállamokat alapítunk.

Mert a csehek a lengyelekhez hasonlóan elfogadták az adósságeltörlést, az azért elég sokat nyom a latban. Az meg külön téma, hogy a Visegrádi hármak/négyek mennyire egyetértenek az utóbbi időben, kontra Európai Unió.

A románok meg szarabbul állnak, pedig igazán használhatnák a fél-magyarországnyi elrabolt területet, pedig ott aztán minden van, olaj, arany, stb.

Platón óta eltelt, meg Machiavelli óta is, meg Kirkegaard óta is, de ezek az elvek amik mozgatják az emberi törvényeket maximum magasabb szinteken de ugyanúgy zajlanak, az emberek ugyanazokat a hibákat követik el egyénileg és csoportban is.
süti beállítások módosítása