Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Logan - Farkas

2017. március 01. - scal

Szükséges egyáltalán, hogy lássuk hőseinket elhullani...?

loganposter2.jpg

Megint nem végeztem el a házi feladatot. Fogalmam sincs, melyik képregény adaptációból készült el Logan utolsó kalandja, de ennyire melankolikus és realisztikus "szuperhős" filmet keresve se lehet találni. Az egyetlen igazán nagy baj ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy mire a Foxnál észbe kaptak, és a Deadpool megmutatta, hogy ha nem lúgozzák ki a történeteiket hatszor többet keresnek, addigra bizony az X-men történetekben játszó színészek mind kiöregedtek. Mind, kivéve egyet. Hugh Jackman együtt alakult ezzel a szereppel, és eljátszhat ugyan még bármi mást, de örök életére Farkas marad. Azonban lassan, de biztosan ő is öregszik, és immáron 17 éve alakítja ugyanazt a karaktert hét film, és két cameo erejéig. Nyilván ezért gondolták úgy, hogy amíg még lehet, elbúcsúztatják az X-men egyik legfontosabb karakterét.

2029-ben járunk, mutánsok már alig léteznek, levadászták és kiirtották őket a normális emberek, akik rettegtek a szuper képességű lényektől. Csupán páran maradtak, akik most bujkálni kényszerülnek, mint Logan, aki limuzin sofőrként keresi a kenyérre valót, és X-professzor, aki vénségére meghülyült, nem képes kezelni mentális erejét, és emiatt a kormány tömegpusztító fegyvert lát benne, akit ki kell iktatni. Ők ketten egy harmadik szerzettel, a mutánsokat mérföldekről kiszagoló, ghoulszerű Kalibánnal rejtőzködnek egy kihalt telepen, mígnem egy nap egy mexikói nő arra kéri Logant, vigye el őt és egy titokzatos kislányt a messzi északra, egy Éden nevű helyre, ahol a mutánsok békében élhetnek. És bár Logan a háta közepére kívánja ezt az egészet, a pénz csábító ereje miatt, és mert hamarosan forró lesz a lába alatt a déli talaj, mégis csak harcba száll, ez egyszer utoljára.

Lehet, hogy ki fogtok röhögni, de a film hangulatáról nekem egy az egyben a Toldi estéje jutott eszembe. Ahol az egyszer ereje teljében lévő hős, már lepusztult, lerobbant, megöregedett, meghasonlott, és szarik bele az egészbe. De aztán történik valami, ami miatt mégis ráncba szedi magát, hogy bebizonyítsa, leginkább saját magának, még bírja... még bírja. Kegyetlen az atmoszféra, amit a Logan első félórája megfest. Jackman csöves szakállban, de öltönyben, minden snittben könyékig véresen, de dagadó izmokkal, morcosan, de humorizálva játssza végig a filmet, és már ez megadja, hogy rendkívül személyes történettel lesz dolgunk. Annál is inkább, mert a 2009-es Farkas - A kezdetek az X-men filmek mélypontja, és a 2013-as Farkas sem nyerte el mindenki tetszését, elsősorban a PG-13-as nyirbálásnak köszönhetően.

cwj8ygewgaat519.jpg

Mindehhez visszahívták az előző filmet is rendező James Mangoldot, ami már eleve bakinak tűnhet - csak nekem nem, mivel én nagyon szeretem azt a filmet -, aki azonban úgy néz ki tanult a hibáiból. Ez a Farkas már végképp nem akar semmit, csak eljutni a következő kocsmáig, és felhajtani még egy üveg whiskeyt. Esetleg elszívni egy szivart. Őt hagyja békén a világ. Rossz érzés belegondolni, hogy az elmúlt majd' két évtized alatt, dacára a bekavaró idősíkoknak, minden egyes X-men karakter halálát végignézhettük, így tényleg úgy tűnhet, hogy az "örökléttel" megvert Logan az utolsó mohikán, aki ki tudja miért vigyáz X-professzorra... aki szintén meghalt már egyszer, de most megint itt van. A hétköznapokból múlt lett, a múltból legenda, a mutánsokat gügye képregényekben szerepeltetik, ahol totál hamisan jelenítik meg azt, ami régen valóban megtörtént. Mert már senki nem él, aki emlékezne rá.

Szóval a Logan hangulati faktorával már eladja az egész filmet, így a néző a történet sutaságain nem fog elgondolkodni. Az akciójelenetek pedig még annak ellenére is parádésak, hogy már megint sikerült egy elbaszott nemezist találni Farkasnak. Úgy látszik ezt minden filmben ki kell pipálni, az elsőben ez volt a bevarrt szájú Deadpool 1.0, a másodikban Silver Samurai, és most is lesz egy ilyen sajnos, ami talán a film legmélyebb pontjaiért felelős, de nem abban az értelemben, ahogy szeretnénk. Ha valaki fanyalogni mer, miszerint "nincs benne elég zúzás" az menjen Kaptárt nézni, mert egy akció szegmens nem attól lesz jó, ha végtelen hosszú, hanem ha megtámogatják egy kis érzelmi többlettel, motivációval. És ettől lesz a Logan sokkal több. Miközben olyan fantasztikus pillanatokat fogunk átélni, mint amikor X-professzor mindenkit lefagyaszt hogy az életüket mentsék, és Logan az egyetlen, aki dacolni képes vele. Vagy amikor egy harc után észreveszi, hogy az egyik karma nem jött ki teljesen, és neki kell kihúznia kézzel, mert... öregszik, és berozsdásodott.

Arra se lehet panaszkodni, hogy nem kezdtek semmit az R besorolással, mert ennyi vért az előző nyolc X-men filmben összesen nem lehetett látni. Farkas csonkol rendesen, bordákat tör, aortákat kezel, és hozzá káromkodik mint egy kocsis, amit csak az amúgy nem rossz magyar szinkron tompított sokszor értelmetlenül. Mindezt a marcangoló mélabút pedig valami olyan elképesztő zene támogatja meg, amit lehetetlenség figyelmen kívül hagyni. Nagyon jók a beválogatott dalok is, Johnny Cash - Hurt-je telitalálat, de az igazi aduász itt Marco Beltrami szívfacsaró soundtrackje lesz, ha ez az ember nem lenne, a Logan sokkal kevesebbet érne. A látványvilág pedig egyfajta posztapokaliptikus western hangulatot idéz, nehéz megfogni, talán a Trigun környezete volt ennyire anakronisztikus, ahol a lepukkadt szedánok megfértek a futurisztikus masinériákkal. Az önmagukat vezető kamionok, és az emberek helyett dolgozó aratógépek pedig félelmetesen festenek a vásznon, tudván tudva, hogy itt kopogtatnak maholnap valós világunkban is.

logan-trailer-breakdown-10.jpg

A Logan képi világa káprázatos, John Mathieson minden egyes felvétele tökéletes, letisztult, öröm a szemnek. Ő fényképezte a Gladiátort, a 47 ronint, és a Mennyei királyságot is. És a vége felé illik megemlíteni a színészeket is. Jackmanről nincs mit mondanom, ő nem eljátssza farkast, ő maga Farkas, jól jelzi ezt, hogy ő az egyetlen X-men, akinek nincs fiatal alteregója, vagy nem formálta meg két különböző színész. Patrick Stewartot pedig jó volt még egyszer látni ebben a szerepben, hiszen a színész 79 éves, bár nem tudom, mennyire bók, hogy kilencvenévest alakít. Dafne Keen végtelenül aranyos, és szerethető, olyan kislányt játszik, aki pillantok alatt eléri, hogy a néző törődjön ezekkel a karakterekkel, ne csak nézze a filmet, nem akarok közhelyeket pufogtatni, mint "nagy jövőt jósolok neki", de kíváncsian várom hol fog felbukkanni legközelebb.

Boyd Holbrook szerepe nekem nem volt teljesen világos, ahogy az sem, Farkas miért nem rúgta szét a seggét még a film elején, majd fanok kommentben véleményezhetik ki is ő, mert a filmből nem igazán derült ki, csakhogy gonosz. Ellenben Richard E. Grant megint hozta a nyálas éti csigát, csak őt meg a film utolsó harmadában vezették fel, és nem kapott elég teret. És így a vége felé csak ki kell böknöm, hogy bármennyire is magával ragadott a Logan, valami csak hiányzik ebből a 127 milliós szuperprodukcióból. Az utolsó félórában elkapott egy érzés, hogy maguk az alkotók se tudják hogyan kellene lezárni Farkas történetét. Talán nem is akarják, talán nem is szükséges. Mintha a film se tudná merre is tart, és emiatt a néző hajlamos elfáradni, a maga két óra 17 percével ez a második leghosszabb X-men mozi az Apokalipszis után. Ha kicsit bátrabbak, talán kitalálhattak volna egy méltóbb lezárást is.

Azonban tudom, hogy sok embernek EZ a film lesz az a Farkas film, amire évek óta várt, megértem őket, mert komor, mert felnőttes, mert realisztikus. Csak az a baj, hogy kicsikét elkésett. Olyan érzés nézni a Logant, mint a Watchmen első félóráját, amikor szépen bemutatják, hogy lezárult egy korszak, és ideje tovább lépni. És van még egy probléma, a képregényekben a hősök sosem öregszenek, azonban 2000 óta az igazi X-menek a valódi világban, igen. Leginkább ezért volt szükség erre a filmre. És ez a tény sokkal szörnyűbb, mint a Logan tragikus küzdelme a túlélésért.

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.03.01. 07:58:16

"káromkodik mint egy kocsis, amit csak az amúgy nem rossz magyar szinkron tompított sokszor értelmetlenül."

Csak elméletben mondom (nem láttam a filmet), hogy alapvetően a magyar káromkodások mások, mint az angolszászok... Az IGAZÁN kemény magyar káromkodásokban általában az istent emlegetjük - ez pedig még egy ateista számára sem biztos, hogy annyira pozitív egy filmben...

A kemény angolszász káromkodásokban nincs benne feltétlenül isten...
(Van amiben nyilván igen, nem végeztem el az összehasonlító káromkodológiát a zenelaboratóriumban, csak agyalok :)

classy57 2017.03.01. 09:51:22

Én sem láttam még a filmet , de a tapasztalatom szerint az anglomán károkodológia a hátsó udvarában sincs a magyarnak . Sem durvaságában , sem fantázia dússágban.
Leginkább a a nemiaktus tárgyalgatásában merül ki . Az lehet a durvaság fokmérője "náluk" , hogy mindezt egy mondaton belül hányszor teszi ;)
Amikor én filmfeliratot készitek (előfordult az elmult években egy párszor) akkor , ha ugy éreztem ide kell a káromkodás KIEMELTEN durva modja , én bizony pofátlanul ferditettem , mert az eredetit magyar ésszel nevetséges pityogásnak itéltem , és nem akartam hogy parodiába fulladjon a jelenet.

Gery87 2017.03.04. 11:41:36

"2029-ben járunk, mutánsok már alig léteznek, levadászták és kiirtották őket a normális emberek, akik rettegtek a szuper képességű lényektől."

Már megint azok a csúnya, gonosz heteró fehér férfiak a pöcsükkel...szégyen:)

"limuzin sofőrként keresi a kenyérre valót, és X-professzor, aki vénségére meghülyült, "

Remek...miért is kell a hősöket kinyírni, gyengének és szarnak beállítani?
Farkas meg nem úgy volt hogy kb halhatatlan és már több mint száz éves és pl az I.VH lövészárkaiban is ott volt már a filmek szerint is stb? Akkor meg most mi az hogy öregszik? Hagyjuk már...ez akkora karaktergyilkosság nekem mint mikor kitalálták a legutóbbi Terminátorban hogy "egy korábban visszament pótfater".....azt se néztem meg.
Szánalmas.

"egy nap egy mexikói nő arra kéri Logant, vigye el őt és egy titokzatos kislányt a messzi északra, egy Éden nevű helyre, ahol a mutánsok békében élhetnek. "

Mexikói aki északra akar menni...ó igen..

"Mert már senki nem él, aki emlékezne rá."

2029-ben?

"..öregszik, és berozsdásodott."

Az adamantium is rozsdásodik már? Szegény öreg csontjai....vagy ízületi gyulladása van?...jézusom bakker...

"mert komor, mert felnőttes, mert realisztikus."

Egy képregény világról beszélünk, amiben hősök, meg mutánsok vannak....
MI értelme hősöket, meg különleges képességű szuperembereket kitalálni ha aztán sima mezei gyarló alkesz, meghülyült embereket csinálunk belőlük?
Hogy érezze a paraszt hogy más is szar és gyenge mint ő?

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2017.03.04. 13:56:15

@Gery87: Az írásodból ítélve te még olyan mozi közelébe se jártál, ahol játszották a filmet. Ha esetleg megtekinted a filmet, akkor a kérdéseid 90 százalékára megfelelő válaszokat fogsz kapni. Az értő olvasás se megy igazán, ha a "berozsdásodott" résznél nem vetted észre a hasonlat használatát.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.04. 18:10:26

@Gery87: te figyelj már Gery, szeretlek, imádlak, de fogd már be a pofád és húzzál be a moziba :D

@REACTOR: igen de van aki értette, amúgy tényleg választ kap a sok kérdésére, csak ahhoz már masszívan spoilerezni kellett volna, de itt kommentben lehet, szóval: az adamantium mérgezi a szervezetét fokozatosan... wehehehehe

Gery87 2017.03.07. 19:08:27

@scal:

Számomra ez akkor is egy marhaság....:)
A vén, "berozsdásodott" Rozsomák pont akkora ciki, mint a terminátor 5 a vérratyi svarci pótfaterral....mindjárt hányok is...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.11. 09:50:09

@Gery87: de érted, berozsdásodott végre... rozsi... :D eddig csak befarkasozolódott :D háháhá ééérteeed