Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Richárd király - 6 Oscar díjra jelölve

2022. március 16. - scal

És még azt hittem ez I. Richárdról, az Oroszlánszívűről fog szólni...

king_richard-212327278-large.jpg

Amikor megláttam a plakátját már gyanús lett, de hát miért is ne játszhatná el Will Smith I. Richárd szerepét. Ilyen világban élünk. Majd kiderült, hogy ez az idei fekete film, ami ráadásul még sportfilm is, tehát súlyozottan hátrányos helyzetű versenyző. Azért nagyon remélem, hogy a Polgár lányok apja nem volt ekkora gyökér, mint a Williams lányoké, mert simán rá lehetne húzni a történetet látatlanban is. Adva vagyon egy elkötelezett ember, ez lenne Ricsárd király, akinek egyetlen életcélja, hogy világbajnok teniszezőt faragjon két lányából, Vénuszból és Szerenából. A film pedig az odáig tartó nehézkes utat mutatja be, meglehetősen maszatolva. SPOILER ALERT - mindkét lányból világbajnok teniszező lett.

Nem értem, hogyan sikerült ennyi unalmas, és érdektelen filmet összeszedni az idei Oscarra. Komolyan azt hittem az első ígéretes húsz perc után, hogy végre kapok egy könnyed, életigenlő filmet, ami végre jó lesz, de azután a Richárd király elég hamar beállt a sorba, ez is egy eszméletlenül didaktikus, felemelt mutatóujjal magyarázó, majdhogynem felesleges film, amiben Will Smith végigtrappool két és fél órát, mert még nem tudja, hogy nem ő kapja idén Oscar bácsit. Mégis miről akar ez a film szólni? A teniszről biztos nem, mert míg a legtöbb sportfilm nézése közben felcsipegethet valamit az avatatlan egyed az adott tevékenységről, itt annyira nem foglalkoznak vele, hogy megemlítsék mi a különbség a Wimbledon meg a Roland Gaross pályái közt. Arról meg aztán végképp nem, hogy mennyire nehéz lehetett elérni ezt a két lánynak, tekintve, hogy a tenisz nem csak a FEHÉREK sportja, de a GAZDAG FEHÉREKÉ.

Ebben a filmben egyetlen konfliktushelyzet sincs - illetve egy akad, de azt lelövi egy deus ex machina, mert a végén még komoly problémává fajulna. Richard király látszólag csupa megértő emberrel találkozik, akik nemhogy elküldenék melegebb éghajlatra, amikor vázolja finoman fogalmazva is meredek tervét, de vagy a lehető legnagyobb megértést tanúsítják vele kapcsoltban, vagy még segítenek is neki. Nincs egy jelenet, amiben csak annyit mondanának, kedves uram, nézzen már körül, nem tűnik fel valami? Maga NÉGER! Igen, ezért lesz rohadt nehéz mindazt elérnie, amiről álmodozik. Még úgyis, hogy a lányai valóban tehetségesek. És ez nem fajgyűlölet magával szemben, ezek kőkemény tények. Nincs pénze. Legalábbis ennyi biztosan nincs.

16373842593825.jpg

A faji kérdést amúgy is kínosan kerülgetik az egész film alatt, nagyjából olyan magától értetődőnek veszik, hogy Williams nem is egy, de rögvest két lányát akarja bejuttatni ebbe a hagyományosan felső középosztálybeliek által játszott elit sportba, amilyen a valóságban sose lehetett. Amikor pedig mégis meglebegtetik, azt úgy teszik, mintha elnézést kellene kérni, hogy kétkedéssel fogadják a Comptonból származó családot. A film mismásolása nem csak ebben érhető tetten, de Richard módszereit is elkeni a film - a valóságban egy igazi állat volt -, folyamatosan nyomatja, hogy "ez így volt eltervezve", igen persze 2021-ből visszanézve ez már teljesen egyértelmű, de valahogy hiszem, hogy éveken át sztáredzők hiteleztek nekik, csak azért, hogy a gyerekek néha lemenjenek a salakra ütögetni.

Akinek én az Oscart adnám, az az általam többnyire nem igazán kedvelt Jon Bernthal, akit még csak jelölni se jelöltek, pedig ő az egyetlen, akin látszódnak érzelmek, meg indulat, és hiteles a szerepében, ahogy az agyfasz kerülgeti a marhaságokat hadováló Richardtól. Nem látjuk a két lány egymásnak feszülését sem, ahogy csak és kizárólag Vénusz szekerét tolja mindenki - miközben a valóságban Serena sokkal nagyobb bajnokká vált -, és úgy alapjában véve egy igazi szirupos, giccses cukormáz lesz belőle a végére. A film eszméletlenül leül a közepére, hogy utána csiga lassan cammogva érje el a végkifejletig. Amikor megkapjuk a mára elcsépelt, de igaz történetből készült filmeknél valamiért kötelező valós videofelvételeket összehasonlítás gyanánt.

Smith-t nagyon esélyesnek tartják, és nem is rossza  szerepében, az más kérdés, hogy így néz-e ki egy Oscar esélyes/díjas alakítás, hogy folyton morcosan néz, rázza a fejét, hülyén megy, és folyton azt nyomatja, nyitott lábakkal üssél kicsim. A feleségét alakító Aunjanue Ellis teljesen érthetetlen, hogy jelölést kapott, miközben Saniyya Sidney vagy Demi Singleton nem, - pedig ez a film sokkal inkább róluk szó, semmint a címszereplőkről, és fiatal koruk ellenére ők azok, akik nagyot alakítanak. Sidney balkezes létére, még teniszezni is megtanult a jobb kezével! A forgatókönyv jelölése abszolút nevetséges, ahogy a legjobb filmek között sincs semmi keresnivalója, a vágás meg a legjobb dal szimplán értelmetlen.

Szóval sok sikert Smithnek, mert az ő jelölés legalább némileg alátámasztható, de sajnos maga a film a maszatolós, - sőt hát mondjuk ki, egyes helyeken kifejezetten hamis - egyenetlen történetmesélésével nem éppen a legjobb életrajzok, igaz történetek példaképe, bármelyikre láthatunk sokkal jobb példákat akár minden évben. Igaz, azokat nem az Oscar mezőnyben kell keresnünk.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása