Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Super 8

2011. december 22. - Santino89

Figyelem, előkerült Spielberg ezidáig ismeretlen filmje a ’80-as évek elejéről! Csak ezúttal a Mission: Impossible 3 kapcsán rendkívül sokat szapult J.J. Abrams írta és rendezte ezt a mozit, amely tökéletes időutazásra visz minket, egy filmezés szempontjából sokkal szebb időbe.

Persze, az is megmosolyogtató, ahogy a vadonatúj walkman-t már nem tudja jó szemmel nézni az idősebb seriff, ahogy a barkókon, meg a ruhákon is elszórakozhatunk, de nem ez a lényeg hanem, hogy milyen maga a film. Olyan, hogy ha 10 éves lennék, ez lenne az abszolút kedvenc mozim minden szempontból. Bár eredetinek nem mondanám, eszembe jutott többek között az Állj mellém, vagy az E.T., Romero munkásságával pedig maguk a készítők poénkodnak, de a háttérben láthatunk Halloween posztert is. Erre még rátesz egy lapáttal, egy finom mellékízt ad neki az a momentum, hogy kis hőseink filmet forgatnak, méghozzá nyomozós-zombisat. Nem sok mozi szól ennél jobban a FILM szeretetéről, csak amúgy mellékesen. A Super 8 azonban több szempontból is megállja a helyét; a gyerekfőszereplők tökéletesek minden szempontból: aranyosak, vagányak, humorosak, és ami a legfontosabb tökéletesen hitelesek. A legjobb, hogy a történetbe belecsempésztek némi drámaiságot is, így sokkal inkább együtt tudunk érezni velük, aminek köszönhetően a kalandos jelenetek jóval izgalmasabbá válnak.

A látványvilággal sincsen semmi gond, mondhatni teljesen korrekt. A „valamit” nagyon sokáig késleltetve mutatják meg nekünk, ami egyrészt nagyon hatásos, másrészt azért is jó, mert így nem róla szól a történet. Harmadrészt pedig nem néz ki valami jól ez a szörny. A film a végére kicsit megcsúszik, néhol logikátlanná válik, ami csalódást kelthet, a stáblistán futó zombis jelenetek azonban tesznek róla, hogy mindezt egy szempillantás alatt meg tudjuk bocsátani a Super 8 alkotóinak.

J.J. Abrams, ha ilyet össze tud hozni, akkor lehet, hogy érdemes még belenéznem más munkáiba is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2011.12.23. 16:34:28

Szerintem ígéretes kezdés után meglehetősen elbaltázott mozi lett ez. A vonatkatasztrófáig remek, de aztán egyre ostobább, a vége giccses és elképesztően közhelyes. Például:
- Egy száguldó vonattal frontálisan ütköző autóból mennyi marad meg - a vezetővel együtt- a valóságban?
- Egy telepatikus lény hogy nézhet ki így? (Azzal a testfelépítéssel egyébként homokvárat sem tudna építeni, nemhogy űrhajót. De az első Riddick moziból készen állt a séma.)
- Miután jó pár évig kínozták, rettegésben tartották, elég néhány elrebegett gyermeki "bölcsesség", s a gyilkolászó idegen - épp pár perce emelte le néhány ember fejét, gondosan a sötétben, persze, -máris könnyekkel a szemében távozik.
- Ja, ha ilyen szuper anyaga van nekije, akkor miért nem legózta már össze a járgányát, minek kellenek a hűtőszekrények, autók, stb? Amik szintén egy blikkre kompatibilisek egy földönkívüli technikával.
- Kire és mire lövöldöz a hadsereg a végén az ÜRES városban? A szörnyike békésen szerelget az üregében, NEM HARCOL. Ha meg nem oda mennek a golyók, ahová szánják, miért nincs "Tüzet szüntess!" parancs?
- Az erkölcs nélküli parancsnok bácsi mitől olyan lökött, hogy nem tudja, a gyanús ex-tudósnak van egy kedvenc lakókocsija? Az alsónadrág méretét is tudná a valóságban.
- A végén ott a "Szeressük egymást gyerekek" amerikai limonádé fellangyosítva - Brr... - a rendőr és az ex-hippi papával. "Vállvetve előre!", - ahogyan az egymástól eltérő életvitelű és erkölcsű papuskáknál a mindennapi zivatarokban lenni szokott, ugye?
Lehetne még sorolni más zagyvaságokat, de minek. A végére lenullázódik a film. Abrahams egy moziját sem képes következetes belső logikával véghezvinni. Egy jó poén vagy effekt kedvéért bármikor felrúg mindent.
Off: Amit a Star Trekben Kirk, Uhura vagy Spock jellemével művelt...Roddenberrynél abban a formában nem kerülhetett volna képre.
Off 2: Nagyon hiányoznak a vastagítások, aláhúzások, dőlt betűk, stb. lehetőségei a bejegyzések írásánál.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.23. 17:00:42

A logkátlanságokra én is utaltam, ezek kivétel nélkül eszembe jutottak a film során, de igyekeztem olyasfajta gyermeki szemlélettel nézni, ami a Super 8 megkíván, és így már abszolút elsőrangú szórakozás volt.
Star Trek témában teljesen inkompetens vagyok.

off:
A bejegyzéseknél ezekre mind lehetőséged van, a Dream Come True írásodnál volt is vastag, meg dőlt betű, ha jól emlékszem.

Oldfan 2011.12.23. 17:28:43

Igazad van, a hozzászólásoknál hiányzik, nem a bejegyzéseknél. Ezt elírtam.
Super 8: Akkor az lehet a gond nálam, hogy már felnőtt vagyok, nem gyerek. Abrahams-nál meg az a baj, hogy bár felnőtt és filmeket rendez, még mindig gyerekes hibákat vét...:)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.23. 17:47:25

Ezeken viszont már nem tudok segíteni :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.27. 20:56:58

Nah végre! Igyekeztem nem hozzászólni addig, amíg más nem szapulja, deee szóval szerintem ez Abrams leggányabb műve eddig.

Az Alias részek nagyon tetszettek, persze főleg az első évad, a jól felépítette misztikus szála, a cliffhangeres befejezések, a gyönyörű Jennifer Garner, és a remekül kitalált Rambaldi találmányok miatt. Az MI3 nekem épp azt adta, ami az MI2-ből elveszett, bár érezhető rajta a tévésorozatos feeling. A Star Trek annyira nem volt elképesztő durranás, mint ahogyan jónéhányan ráizzottak, de mégis az utóbbi idők egyik legfantasztikusabb rebootjának tekinthető.

És akkor EEEEEz? Mi ez? Én is addig élveztem a filmet, amíg a vonatbaleset megtörtént, sorra olyasmiken agyaltam, amiket Oldfan említ, (az a város végi lövöldözés, kb. egy 50-es évekbeli akármilyen sci/fi űbereli). De addig is csak valszeg azért tetszett, mert vártam a szörnyes szálat. Erre, nem róla szól? Szerencsére??? Hát vele reklámozták az egész filmet, majdnem egy teljes éven át. Miért nem négy gyerekkel reklámozták, akik szerelmesek, meg filmet akarnak készíteni? Mert arra nem ült volna be senki. Ez az egész E.T. csak annál is érdektelenebb és vontatottabb köntösben.

És különösen abban a tekintetben, hogy itt újabb mindenre azt írtad giccs, giccs hátán. Hát mi ez az egész film, ha nem egy óriási giccs, cukorsziruppal leöntve. Siratva egy olyan elmúlt korszakot, amit észak Amerika csekély számú lakossága talán megért, de mindenki másnak hót érdektelen.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.27. 21:11:55

Még jó, hogy én nem követtem figyelemmel a film marketingkampányát, így nem kaptam tőle mást, amit vártam. Most komolyan kit érdekelne még egy x+1. szörnyes film? Jó gyerekszínészi alakításokkal teli kalandos mozit meg nem sűrűn látni...

A giccsről meg az ne beszéljen, aki meghatódik az Őrült, dilis szerelmen :D :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.27. 23:59:52

engem érdekelne, meg mindenkit érdekel, aki beült a Predatorsra, meg feltételezem, hogy akik várják a Prometheust azok is valami hasonlót várnak

jah és szerintem téged is érdekelt amikor beültél a Dologra az idén

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.28. 13:11:54

Nyilván ezzel azt akartam mondani, hogy szörnyes film sok van, és ez többek között attól is jó, hogy nem az...

hát igazából a színtiszta rosszindulat vezérelt, amikor beültem a dologra, szinte vártam, hogy a porba gyalázhassam azt a filmet. aztán szerencsére máshogy alakult :)

Amúgy van egy olyan érzésem, hogy ez a Prometheus nem fogja beváltani a hozzá fűzött elképesztően magas elvárásokat...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.28. 17:07:19

ez itta baj, az előítélet :D

mondjak valamit? szerintem teljesen fölösleges ez a Prométheus, inkább egy jó ötödik részt csinálnának, már amolyan Aliens mintára modern technikával, elvégre már majdnem 15 éve hogy az utolsó Alien elkészült és azóta csak két röhejes AVP-t kaptunk és egy egynek jó Predatorst

Scott egyik következetességét adta ezáltal fel, ezek után simán jöhet egy Szárnyas fejvadász 2 is

2014.08.06. 09:41:10

Nos, én tegnap láttam ezt a filmet, és elég jól elszórakoztatott, pedig nagyon fáradt voltam, arra gondoltam, sutyiban szundikálok egy kicsit a fotelben, a házigazda talán nem fogja észrevenni.

Ehhez képest ébren maradtam, és összességében tetszett, amit láttam. Ahogy Santino89 barátunk is írta, vannak itt déjà vu-pillanatok szép számmal (E. T. meg hasonlók), szóval nagyjából ezen a komolysági szinten kezeltem az opuszt. Éppenséggel a vége már nekem sem tetszett annyira, hirtelen soknak találtam a tipikus amerikai sablonokat, de még mindig jobb amerikai sablonokat amerikai filmekben látni, mint európaiakban. Soha ennél rosszabb amerikai mainstream filmet, pedig voltak és nyilván lesznek is.
süti beállítások módosítása