Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fogságban

2013. október 02. - lisztes

A film többek között Mark Wahlberg produceri felügyelete mellett kelt életre egy hosszan elhúzódó előkészítő szakasz után. Több rendező és főszereplő neve felmerült a projekt kapcsán (Jackman egyszer visszamondta már, később még maga Wahlberg is sanszos volt egy időben), míg végül kialakult a végleges felállás, mely szerint Hugh Jackman és Jake Gyllenhaal főszerepel Denis Villeneuve (Felperzselt föld) rendezésében. Az eredmény pedig egy lenyűgöző mozi 2 és fél órában.

prisoners-poster06.jpg

A kusza, de velős produkció-történelmi kitekintő után pedig határoljuk is be gyorsan, miféle alkotással van dolgunk: ha nem tudnánk, hogy eredeti forgatókönyv alapján készült, azt hihetnénk, hogy egy Dennis Lehane regény adaptációját láttuk éppen, ami ismerve az eddigi 3 film (Titokzatos folyó, Hideg nyomon, Viharsziget) minőségét, hatalmas bóknak tekinthető. Leginkább a Ben Affleck rendezte időrendileg középső darabra hajaz, kiegészülve a Komfortos mennyország (Wahlberg neve itt is feltűnik) kétségbeesett apa szálával. Viszont szerencsére abszolút giccsmentesen.

Hálaadás napján Doverék (Jackman-família) átugranak Birchékhez (Howard-família) egy kis ünneplésre, de hamarosan szörnyű dolog történik: mindkét család 6-7 éves lányát elrabolják fényes nappal. A gyanú egy régi lakókocsi sofőrjére, Alex Jonesra (Paul Dano) terelődik, akit még aznap el is kap a Loki nyomozó (Gyllenhaal) vezette rendőrség. A gyanúsítottról azonban kiderül, hogy egy 10 éves szellemi szintjén van és a kihallgatás során semmit nem tudtak kiszedni belőle. Míg a rendőrség tovább kutat egy lehetséges másik elkövető után, Dover apuka szent meggyőződése, hogy Jones a tettes és mindent megtesz azért, hogy szóra bírja...

screen_shot_2013-07-08_at_1.06.28_pm.png

Rohadt jó kis történet kerekedik ki a filmből, ahol a sok, látszólag egymáshoz nem passzoló darabból végül összeáll az egész, ahogy azt egy jó kirakóstól el is várhatja az ember. A nyomozással párhuzamosan az apa kínvallató módszereit is figyelemmel kísérhetjük, de a kapott félinformációk még kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy összeálljon a nagy egész, maximum egyes részek lesznek idő előtt tiszták. Szóval igen, ennek a filmnek kellett a 2,5 órás játékidő.

Jó dolog ez a puzzle a mozizás közben, de sajnos van egy-két idejekorán ellőtt poén, vagy legalábbis bosszantó, hogy ami egy átlagnéző fejében pikk-pakk összeáll, azt miért nem képes a zseniális Loki nyomozó is összerakni? Felhozok egy konkrét példát, mert ez tényleg annyira egyszerű: [spoiler] az egyik kihallgatás során megtudjuk, hogy Alex nagybátyja kb. 5 éve egy veszekedés során eltűnt, mire másnap Loki talál egy pincében egy kb. 5 éves tetemet, akiről azt vallja a gyilkosa, hogy azért ölte meg, mert bevallotta neki, hogy gyerekeket rabolt és végzett ki...[spoiler vége]

prisoners-picture04.jpg

De tényleg ez legyen a legnagyobb bajunk a filmmel, ugyanis a Fogságban ennek ellenére is sikeresen lepi meg minden 5 percben valamivel a nézőjét. Aaron Guzikowski, aki a forgatókönyvet jegyzi képes volt úgy elterelni minket egy mellékvágányra, hogy miután feleszméltünk és újra rátértünk a helyes ösvényre, nem tudunk rá haragudni ezért a kis kitérőért. Mert bár érezzük, hogy "szemét" húzás volt, mégis legbelül tudjuk, hogy akkor és ott pontosan erre volt szükség.

Hugh Jackmannek menten Oscar-díjat! - kiáltottam fel (magamban) a film végeztével. Zseniális a pali, de hát az is igaz, hogy whitetrasht és gyerekéért aggódó apukát külön-külön is igazi jutalom játszani, együtt meg aztán pláne ütős kombináció lehet a végeredmény. Mellékszereplőként csak Paul Dano-t sajnálom, aki szintén valami eszméletlent alakít (amikor Loki a falhoz nyomva hallgatja ki az tömény zsenialitás), kár, hogy viszonylag kevésszer veszik elő a karakterét, pedig szívesen elnéztem volna még egy darabig.

Prisoners-2.jpeg

A kakukktojás Jake Gyllenhaal, de ő sem a "rossz" játéka miatt, hanem azért, mert csak "korrekt"-en hozza a nyomozó figuráját. Valószínűleg Koltai Róberttől vett pár leckét, mert a folyamatos tikkelése (főleg úgy, hogy arcban még egy ici-picit hasonlítanak is) egy az egyben rá emlékeztetett. Loki karaktere mintha egy klasszikus westernből csöppent volna ebbe a közegbe: erkölcsös, kötelességtudó, de nem mindig tartja be a szabályokat és ezen felül ravasz és intelligens is - szóval joggal érzi úgy az ember, hogy ebből többet is ki tudott volna hozni egy olyan színész, akinek jobban fekszik a szerep.

Rajtuk kívül is egész szép szereplőgárda verbuválódott össze: Terrence Howard, Viola Davis, Maria Bello és Melissa Leo egytől egyig kiváló színészek. Leo-t konkrétan megint nem ismertem fel (a Feledésnél is az end creditsnél kaptam a fejemhez), az a nő bámulatosan képes átalakulni egy-egy karakter kedvéért. Szóval öröm nézni, ahogy ez a tehetséges csapat brillírozik ebben a kellően drámai thrillerben. Mindenképpen ajánlott a megnézésre, ilyen komplex, ügyesen felépített sztorival nem mindennap találkozhat az ember.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.05. 13:50:38

nekem is tetszett a film, nem is értem eddig miért nem találtam meg ezt az írást, de azt nem értettem, mi ez a red herring Lokival

minek hívják így? egész végig arra gyanakodtam, hogy valamilyen úton módon kihozzák, hogy ő lesz a geci, és saját maga után nyomoz :D erre utalnak egyébiránt a tetkói is

de íííííígy? mi volt ennek az értelme?

Gery87 2016.10.12. 16:01:37

Háá...erről is van kritika??:)
Helyes...ez egy jó film.
süti beállítások módosítása