Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Robotzsaru: Egy franchise halála

2014. február 05. - Santino89

„Most meghalok. Te tudod milyen érzés. Nagyon szar .”

Akár egy jó franchise is lehetett volna a Robotzsaruból, az ikonikus főszereplő, és az egyedi világkép mindenesetre adott volt hozzá.robocop2.jpg

A második rész még nem sikerült olyan rosszul, egy szokásos, gyengébb folytatásról van szó, amely már sokkal inkább a ’90-es évekre jellemző hangulatra épít. Alapjában véve akadnak jó ötletek (feldarabolt Robotzsaru), és bűnrosszak is (gyerekgengszter, drogfüggő robot) meg vicces reklámok, de a történet nagyon nem áll össze, miközben mégis komplexnek próbál látszani. A hiba egyrészt a rendezésben rejlik, Irvin Keshner valószínűleg csak azért tudott akkorát dobni A Birodalom visszavággal, mert Lucas végig szigorú kontroll alatt tartotta. Itt inkább olyan, mintha próbálná ugyan lemásolni a stílusjegyeket, de a mögöttes tartalom sajnos mégis elsikkadt. A forgatókönyvvel szintén komoly problémák voltak, és utólag, a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, hogy Frank Miller volt-e forgatókönyvíróként gyenge, vagy a remek ötleteit herélte ki a stúdió. Az viszont megbocsájthatatlan, hogy Basil Poledouris legendás főtémáját egy az egyben lecserélték. A trükkök elég sok kívánnivalót hagynak maguk után, nem csak mai szemmel nézve. Összességében mégis egy még vállalható film, a maga B kategóriás mivoltához képest még szórakoztató is, nem gyalázza meg az első rész szellemiségét, megőrizte annak sok erényét, a cinikus hozzáállást, a kőkemény brutalitást, de nem érhet az első nyomába, és az emlékezetünkben sem marad meg túl sokáig.robocop21.jpg

Az egyértelmű mélypont viszont a trilógia záródarabjával jött el. De legyünk jó szívűek, kezdjük a pozitívumokkal; ebben a részben visszatért Basil Poledouris eredeti főtémája, ami azért elég sokat dob az összképen. A Robotzsaru belépője egyszerűen király a film elején. Következetesen végigviszik, és kiélezik az eddig háttérben megbúvó koncepciót, melyben az egyik oldalon a rendőrség és az átlagemberek állnak, a másikon pedig az OCP vállalat, és a bűnözők, amely ellentét a film végén egy nagy csatába torkollana. Ezen kívül akad néhány humoros beszólás, és jó jelenet (például az OCP fejes öngyilkossága). Na de nem sok. A korábban gagyi horrorokat rendező Fred Dekker egy videóra szánt C film színvonalára süllyesztette le a Robotzsarut, ami leginkább a rengeteg bakin, következetlenségen, gagyi stúdiódíszleten, és az ótvarszar trükkökfelvételeken látszik. További probléma, hogy sehol semmi vér, a reklámok olyan szinten gügyék, hogy még egy hat éves is megértené őket. És mindezt miért? Mert családbaráttá tették a Robotzsarut! Gyerekfilmet csináltak belőle, gondolom az eladható játékfigurák most többet nyomtak a latba, mint bármi más. Az egyik főszereplő egy hacker kislány, aki kezesbáránnyá programozza az eddig oly félelmetes ED 209-et, a Robotzsarura hajtja a fejét, miközben jobb sorsra érdemes főhősünk giccses, hollywoodi közhelyekkel tömi a fülét. Paul Verhoeven foroghatott a sírjában, pedig szerencsére még a mai napig életben van az öreg. Nem is nagyon tudnak mit kezdeni ebben a filmben a Robotzsaruval, néha így eltűnik fél órákra, és nagyon igazából semmit sem sikerül csinálnia. Az egész úgy ahogy van méltatlan a szériához, valószínűleg ezt érezte az eddig a főszerepet alakító Peter Weller is, aki még idejében lekoccolt. A rendező Fred Dekker pedig soha többet nem rendezhetett. Hálistennek. De nem csak az ő hibája, abban például, hogy japánok felvásárolták az OCP-t, szerintem lenne potenciál. De ebből is mit hoz ki a film? Robotnindzsákat! És akkor érzed, hogy ennél gagyibb már nem is lehet valami, de akkor meglátod a Robotzsaru erotikus képzelgéseit a volt feleségéről, Louisról, meg a szerelőnőről. Mondjuk utóbbi tényleg elég csini. Persze, lehet szórakozni a filmen, de csak annak, aki értékeli az efféle bűnös élvezetet, mert végülis ez egy funny shit.robocop3 6.jpg

A Robotzsaru franchise sajnos egy tökéletes példa a ’80-as, ’90-es évek stúdióinak hozzáállására, módszerére. Emlékeztek, amikor a Nagymenőkben a maffiózók kezére jut egy étterem, és ők a lehető legrövidebb idő alatt igyekeznek minél több pénzt kihozni belőle, és miután csődbe vitték, felgyújtották az egészet? Tipikus maffiamódszer, és ebben az esetben pontosan ugyanerről van szó. Véletlenül nagyot dobtak Verhoevennek köszönhetően a Robotzsaruval, aztán igyekeztek minél gyorsabban pénzt sajtolni belőle ezekkel az igencsak vitatható szintű folytatásokkal. Valószínűleg meg sem próbáltak valami igényeset, vagy igazán jót alkotni (bár a második részen még látszik az ambíció), de aztán ez a harmadik már videofilmnek is igénytelen. Persze, ott voltak még a pólók, játékbabák, videojátékok, amiből bőségesen folyhatott be a pénzt, meg később készült tévésorozat, majd az ezredfordulón minisorozat is, amelyek szintén nem a színvonalukról voltak híresek. Az meg se fordult a fejükben, hogy ha jó filmeket gyártottak volna, talán még több pénzt harácsolhattak volna össze, igaz, ahhoz már erőfeszítésekre is szükség lett volna. Robocop 3.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.05. 09:02:45

„A második rész még nem sikerült olyan rosszul...”

De, már az is épp elég rosszul sikerült.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.05. 12:12:26

egy jó film még nem biztos, hogy frencsájsz azért.;)

Illetve a frencsájsz egyéb darabjai (képregény, könyvek, figurák) azok jók voltak mindig.

2014.02.05. 14:09:47

Az első örök kedvenc, a másodikat is szeretem (szerintem nem ciki a drogos robot, főleg, hogy az igazából csak egy robottest a gonosz csávónak, mindenesetre kellően bizarr, én Grevious tábornokot is kamáztam, pedig ott is írták, hogy ciki a köhögő robot, mert ott sem fogta fel senki, hogy az nem robot, hanem egy gyík robottestben), de a harmadikat már meg se néztem, illetve kiskoromban biztos láttam, de tavaly letöltöttem, és 20 perc után dühösen kinyomtam.

2014.02.05. 14:10:54

@doggfather: a frencsájz három (most már négy) mozifilm (a kismillió egyéb bizbaszon kívül), úgyhogy frencsájz az, csak az első volt igazán jó.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.05. 14:51:09

@shitgun: azért írtam, hogy a frencsájszból a 2es 3as film vizsgázott eddig csak le, az meg nem olyan rossz, mint mondjuk a pókember ahol a 4ből eddig 4 filmnek sikerült ez. ;)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.05. 18:23:02

@doggfather: te miről beszélsz már megint? mi bajod a pókemberekkel???? (tiltás indul: egy... kerttő,... három...)

ujvareg 2014.02.05. 18:35:01

Én mindhármat szeretem, bár igaz a 3 volt az első film amit moziba láttam, szóval így gyerekkori élményként máshogy állok hozzá.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.05. 21:08:36

@doggfather: olyannal már találkoztam aki a régit utálja, hát még az újat, de hogy egyiket se szeresse...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.05. 22:06:49

@ujvareg: mázlista, nagy cucc lehetett ezt a filmet moziban látni.

@field 64: de nem a harmadikhoz képest.

@shitgun: a köhögő robot nekem nagyon bejött, de ez nagyon nem, pedig szerves anyag mindkettőben volt.

2014.02.06. 09:20:52

@Santino89:

Jómagam mindhárom filmet moziban láttam. Az elsőt a szép emlékű margitszigeti Vörösmarty kertmoziban. Hát nem lehetett nem észrevennem, hogy milyen erőszakos film, elvégre az ilyesfajta filmekhez korábban nem szoktatott hozzá a hazai forgalmazás. Viszont az is teljesen nyilvánvaló volt, hogy ennek a filmnek nem ez a lényege. Verhoeven nem véletlenül tartozik a legnagyobb kedvenceim közé, és nagy igazságtalanságnak tartom, hogy nem méltányolják őt eléggé.

A második részt a volt Május 1. moziban láttam. Az első rész után nagyok voltak az elvárásaim, de a mű ezeknek egyáltalán nem felelt meg. A legélénkebb emlékem, hogy végtelenül untam az egészet.

A harmadik részt emlékeim szerint a Corvin moziban tekintettem meg. A második után nem voltak túl nagy igényeim, úgyhogy azoknak nagyjából meg is felelt a film. Azt tartottam furcsának, hogy amíg az első rész úgy látványban, mint tartalomban egyértelműen felnőtt film volt, addig a harmadik célközönsége mintha a gyerekek lettek volna. Egyébiránt én nem vagyok híve annak, hogy gyerekek erőszakos akciófilmeket nézzenek, de ez más téma. Jómagam gyerekkoromban mindenféle hazafias szovjet tévésorozatokon szocializálódtam. Hát az sem volt jobb, mint ROBOTZSARU-n felnőni... :))

lonecoyote25 2014.02.06. 18:04:24

@field 64: "Egyébiránt én nem vagyok híve annak, hogy gyerekek erőszakos akciófilmeket nézzenek, de ez más téma."

Szerintem az az ideális, ha tiltják az ilyen erőszakos vagy szexuális tartalmú dolgokat, de persze az ember titokban azért megnéz egy-két ilyet. Se a túlzott engedékenység, se a vasszigor nem egészséges szerintem.

(Csak azért mondom ezt el, hogy tudjátok, hogy kell gyereket nevelni, ha úgy hozza az élet. :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.06. 20:20:48

@doggfather: de épp ez a probléma, hogy a négyből, csak a 3. a mocsokszar :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.07. 08:37:16

@scal: igen, a többi csak simán gyenge, max közepes mellélövés.

Így se jobba a helyzet, nem?

2014.02.07. 10:22:53

@field 64:

„Verhoeven nem véletlenül tartozik a legnagyobb kedvenceim közé, és nagy igazságtalanságnak tartom, hogy nem méltányolják őt eléggé.”

Nos, ma akadt kezembe a februári Filmvilág, amelyben Verhoeven holland korszaka az egyik téma. Na, végre! Ennél jobb már csak az lenne, ha láthatnánk is ezeket a filmeket, nem csak olvashatnánk róluk... :))

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.07. 16:06:21

@field 64: Nekem is tegnap akadt a kezembe, csak még nem jutottam odáig, hogy belelapozhassak, de akko ezek szerint érdemes lesz.

Amúgy meg mélyen egyetértek, mert én még tényleg nem láttam a prehollywoodi munkáit. Az a durva, hogy még letölteni sem lehet semmilyen magyar vonatkozással egyiket se.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.07. 16:53:44

@field 64: igen, én már ezerszer neki akartam ugrani egy retrospektónak Verhoevenről, de hát milyen az, hogy az első 4-5 filmjét nem is láttam csak állítólag jók meg érdekesek, és persze Hauer is játszik a legtöbben

egyébként ők összebalhéztak? hogy mikor már jól ment Verhoevennek, nem hívta Hauert? akinek mondjuk nem ártott volna karrier szempontból

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.02.07. 19:03:04

@scal: a Hús és vér alatt összebalhéztak. Verhoeven hívta őt a Robocop főszerepére is, de nem ment. Verhoeven meg rájött, hogy nélküle is lehet forgatni, és ki is használta a lehetőséget :D

2014.02.07. 22:42:10

@Santino89: @scal:

A FUTÁS AZ ÉLETÉRT és a FORRÓ VEREJTÉK anno megjelent nálunk VHS-en, utóbbit pár éve többször játszotta a volt Filmmúzeum csatorna, a SPETTERS-t pedig az MGM. (Mindkettő vágott verzió volt.)

Ahogy Santino89 is írja, Verhoeven és Hauer a HÚS + VÉR forgatásán balhéztak össze. Verhoeven a koprodukció miatt eleve nehéz helyzetben volt (még az is szóba került, hogy lecserélik), és Hauer se könnyítette meg a dolgát, mert a szerepét pozitív felfogásban szerette volna eljátszani, ugyanis megunta a rosszfiú szerepkörét. Szerencsére Verhoeven akarata érvényesült.

Úgy tudom, a ROBOTZSARU esetében a stúdió torpedózta meg Hauer szerepeltetését, mert addigra már nem volt akkora név Hollywoodban, hogy egy „A” kategóriás film főszerepét bízzák rá. Verhoeven egyébként a FEKETE KÖNYV-be (2006) is hívta Hauert, de ő továbbra sem adott amnesztiát a felfedezőjének, akit pedig valaha még a „második apja”-ként emlegetett.

gerberus 2014.06.10. 07:01:18

Ugyanígy elbaszták a Predatort is, és némi késéssel az Alient is, sajnos ez a "maffiamódszer" sok folytatásnál tetten érhető.

Celtic 2014.10.28. 18:49:27

Hat, en mar nem is emlekztem az elso kettore, most megneztem ujra. Jelentem, igy 40+ evesen is teljesen jo (a masodik resz is). A harmadikat most lattam eloszor - de inkabb ne tettem volna.

Kb. olyan erzesem volt, mint az Evil dead -szeria eseten, az elso nagyon durva horror, a masodik remake-je, harmadik meg egy fantasy-horror-abszurd vigjatek keverek. Mondjuk, az viszont teljesen bejon nekem :)

(Es igen, lehet kovezni, nekem a Lynch-fele Dune is tetszik :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.28. 18:56:09

@Celtic: érdekes párhuzam :)

A Lynch féle Dűnéért biztos nem fogunk megkövezni, ugyanis még nem láttuk :)

Celtic 2014.10.28. 19:07:33

@Santino89:
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Van akinek mindenrol ugyanaz jut az eszebe :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.28. 19:08:11

@Celtic: én nem kövezlek mert abszolút megértelek, egy hónap múlva nagy elemézés jön belőle

érdekes a Dűne megvalósítása mert a látványvilága kibaszott jó, de ahogy a történetet így összecsapták, kb úgy lett volna jó ahogy a SyFy megcsinálta vagy a Gyűrűk Ura, hogy 3-ba vágva, de ezt 1984-ben nem lehetett megvalósítani

meg annak a könyvnek egyébként is "baja", hogy annyira komplex, tele van ármánykodással (kb. ilyen Trónok Harca 0. évad), és narrálással, monologizálással, hogy azt lehetetlen lett volna akárhogy átadni

érdekes lett volna Jodorowsky megvalósítása, kár hogy nem lett belőle semmi

@Santino89: mi van újabban királyi többest használsz, én láttam (nem is egyszer), olvastam, több verzióban megnéztem, játszottam vele, éppen csak nem ettem még fűszert, ugyan mit akarnál még? :D

Celtic 2014.10.28. 19:23:21

@scal: Teny, a konyvet annyira lehet kb. megcsinalni mint pl. a Meztelen ebedet (najo, annal azert konnyedebb a Dune egy kicsit )

Sztem Lynch kihozta belole, amit lehet, nem ment el valami elcseszett iranyba. Persze, szeretem Lynch filmjeit (es sorozatat :) kiveve a Radirfejet, mert van egyfajta hangulatuk, tobbszor nezosek es elsore rohadt idegesitoek, de pont a Dunebol nem ilyet csinalt, hanem egy hangulatos "kalandfilmet".

Ja, amugy meg azert irtam az elozo commentem vegere (bar semmi koze nem volt az egeszhez), hogy szinten nagyon tudnak rola vitazni az emberek, akarcsak a Robotzsaru 2. reszerol.

(Es megint egy fuggetlen comment: nekem abszolut nem jon be az Aliens, egyszeruen amennyire emberi kepzeleten tuli volt az Alien, itt szepen lefokoztak egy rovarszerusegge. Elveszett a varazsa a dognek :)

Celtic 2014.10.28. 19:25:41

@scal: Tronok harca. Na, azzal megfeneklettem. 4. evad itt all kb. a felenel es nehezen szanom ra magam, hoyg nezzem.

Az elsot lattam, teljesen belehulyultem, hoyg lehet ilyen csodat csinalni. Megszereztem a konyveket, most az otodikkel kuzdok, azt is mar par hete. Egyszeruen a 4. konyvnel annyira elment tole a kedvem, hoyg az 5. ilyen nyognyelos nekem.

Mondjuk, most a Kindle is meghalt, szoval egy darabig nem is folytatom, de a filmes 4. evadot csakazertis megenzem meg 2014-ben.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.10.28. 20:41:27

@Celtic: nah várjál csak a Meztelen ebédet én hülyére néztem, elolvasni nem tudom mikor fogom életemben nem találkoztam vele antikváriumban,

kihozni kihozta de most komolyan hagyjuka narrálást mert kellett bele, DE az első könyv benne van ez viszi el a film kb 60-70%, a második könyv 30-20% (amikor ugyanolyan hosszú) és a harmadik meg 10-5% ezt mégis hogy a picsába képzelte? totál fiaskó persze kiadásokról beszélek mert ha jól tudom volt ahol ezt egy kötetben jelentették meg

a casting szerintem tökéletes, imádom Stinget, meg a groteszk, elmebeteg Harkonneneket, a lények épp olyan felfoghatatlanul túlontúliak mint az ember ilyen ép ésszel nem belátható időintervallumban elvárja

azóta megnéztem a bővített verziót is és én hülye azt hittem majd ott lesznek a 2-3. könyvből kihagyott jelenetek, erre semmi másról nem szól, minthogy méretarányosan növekednek a jelenetek, vagyis még az első könyvből került be a legtöbb bővítés ami eleve sok volt

és a SyFy verzió meg, regényebb hű, de minden másban alulmarad egy 20 éves filmmel, annyira látszik a a kevés pénz, szarok a trükkök, a színészek ripacskodnak, az egy William Hurtot leszámítva, de még ilyen alap dolgokra se figyeltek oda, hogy a szem FEHÉRJE lesz kék nem az ÍRÍSZ a fűszerfogyasztás következtében, biztos az gondolták jobban néz ki, szerintem kifejezetten röhejes a sok kék szembogarú emberke a világító tekintetükkel

Lynch filmjeit én is szeretem, főleg a Mullholland Drivet, meg a Lost Highway is jó

óóó hát minden sci-fi filmről lehet, de a Dűne az egy sarkalatos pont, mert nincs még egy ilyen film, amit egyszerre lehet imádni és ugyanakkor utálni is (én valahogy így vagyok vele)

Aliens - érdekes amit mondasz nem először hallom és meg is értem, mert a 9 lemezes DVD kiadáson kiderül, hogy lényegében Cameron semmi mást nem csinált mint akcióvá degradálta a sci-fi horrort, másolta (csak nagyobban, látványosabban) Scott jeleneteit, és totál elkúrta az egész origint a királynő behozásával

ettől függetlenül nekem gyerekként meghatározó élmény, és mai napig kedvenc, de tudom mára ilyen szempontból is elemezni/nézni/cikizni :D

Trónok Harca - érdekes nekem pont a negyedik tetszett a legjobban, egy éjszaka alatt ledaráltam, pedig csak bele akartam nézni, épp csak az ismertetőt nem írtam még meg róla

nah arra kíváncsi leszek mihez kezdenek a 4-5. könyvvel ami lényegen egyetlen könyvet alkot és volt ahol 3 kötetbe kellett szedni annyira vaskos, szerintem itt már nagyon össze fognak folyni a dolgok és nagyobb szabadságot kap a HBO is, 2017-ig biztos kitart, csak ez a vén lusta geci írná már meg a következő részeket, de én már úgy vagyok vele hogy nem is fogja és már lehet nem is akarja
süti beállítások módosítása