Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A csodálatos Pókember 2

2014. április 29. - Santino89

Az első rész megtette azt, ami egy érvényes rebootnál a legfontosabb; jobban sikerült az eredetijénél. Ennek ellenére mégis kissé rosszindulatúan kezelte a kritika, hisz nem éreztük annyira réginek az eredeti trilógiát. A folytatástól ezért sokat vártam, megvolt benne a lehetőség, hogy bebizonyítsa, mennyire van létjogosultsága a franchise újragondolásának. Az elsőnek megvoltak a maga gyerekbetegségei, például a forgatókönyv korántsem tűnt olyan kidolgozottnak. Ezeket a gyerekbetegségeket illett volna kinőni, de sajnos nem így történt. SPOILERMENTESEN

pokember.jpg

Pedig a folyamatos, mindent elárasztó marketing miatt olybá tűnik, hogy nagyon komoly szándékai vannak a Sony stúdiónak ezzel a franchise-szal, meg ők is külön univerzumot, meg spin-offot, meg fene tudja, még miket akarnak összehozni. Én meg azt kívánom, bár a forgatókönyvvel foglalkoztak volna annyit, mint a marketinggel, hosszú távon lehet hogy jövedelmezőbb lenne számukra. A kezdeti akciójelenetek ellenére kicsit nehézkes a sztori beindulása, ráadásul mire beleélnénk magunkat az egyik szálba, rögtön átvágnak egy teljesen másikba. Ennek tetejébe idétlenek a poénok, meg az egész kivitelezés. És amúgy a nem kellően kidolgozott forgatókönyv mellett ez a másik nagy gond, hogy amennyiben éppen nem Gwenről és Peterről van szó, akkor sajnos a humor sem működik. Pókember például ugyanúgy vicceskedik, mint ahogy azt anno a képregényben tette. A nosztalgia ezt megszépítette nekünk, de újraolvasva, felnőtt fejjel ezek már nem igazán ütnek. És ebben a filmben sem ütnek. Azt kell, hogy mondjam, hogy még a Stan Lee-cameo sem. Erőltetett volt, ez az igazság.

ACsodalatosPokember2_jelenetfoto (34).jpg

A látványvilág meg a trükkök inkább emlékeztettek a régi trilógiára, nem pedig arra, amit a két évvel ezelőtti mozi elkezdett. Jogosan fogják ütni a kritikusok a Pókot, mert bizony tényleg lehetett volna jobb ez a film. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne még így is jó. Úgyhogy, ha megbocsátotok, szigorú kritikusi énemből most átvedlenék nézővé, aki bizony igen jól szórakozott.

ACsodalatosPokember2_jelenetfoto (48).jpg

Mert az akciójelenetek példának okáért még mindig látványosak, különösen érdemes pénzt áldozni az IMAX vetítésre, a hálóhintázás a film kezdetén szó szerint szédítő élmény. Nincs amúgy különösebben sok eksön, mert hála istennek elsősorban a karakterekre épített a rendező, Marc Webb. Viszont ezek az akciók gyönyörűen megkoreografált, izgalmas küzdelmek, nem süllyednek le az élvezhetetlen látványorgia szintjére, ráadásul érezhetően van némi tétjük, nem csak két jelmezes félbolond verekszik egymással. Electro megmozdulásai nagyszabásúak, lehengerlőek, félelmetesek, érdekesek. Az a bizonyos tét pedig nagy szerencsére nem az egész világ megmentése vagy egész New York kipusztulása, hanem ennél személyesebb, éppen ezért izgalmasabb a néző számára is. Annyiszor láttuk már az egész Föld vagy adott esetben mind a 9 univerzum megmentését, és annyira nem lehet átérezni már ennek a súlyát, hogy kifejezetten tetszett, hogy ezt az állandó képregényfilmes klisét most mellőzték.

ACsodalatosPokember2_jelenetfoto (22).jpg

Igazából a karakterek, illetve a színészek miatt működik ez a folytatás. Érdekel minket a sorsuk, és ez alól nem képeznek kivételt a gonosztevők sem. Bizonyos értelemben ezek a pókgonoszok jöttek be a legjobban, méghozzá azért, mert emberibb vágyak hajtották őket, mint a korábbiakat. Persze, itt is az eddigi összes pókmoziban elsütött sablon szerepel, jó emberek válnak gonosszá. Ezúttal annyi a különbség, hogy mindketten komolyan szenvednek valamitől, és emiatt inkább átélhető, megérthető az ő szempontjuk. Electro és Pókember első találkozása például remek jelenet, mert nagyon jól érzékelteti, hogy egyetlen hajszálon múlt, hogy Electro melyik utat választotta. És ettől az egy apró hajszáltól kezdve az összes korábbi sérelmét, frusztrációját rázúdítja mindenkire, aki csak az útjában áll, mert úgy érzi, hogy igaza van. A saját szemszögéből biztosan.

ACsodalatosPokember2_jelenetfoto (30).jpg

Harry Osborn még ellentmondásosabb karakter. Megvan benne egy valódi kis gazdag féreg lehetősége, amire Dane DeHaan külseje még rá is játszik. Viszont erősebb motivációja van, mint bárkinek az egész történetben: életben akar maradni, és ezért bármire képes. Nos, ezt azért nagyjából meg lehet érteni. Remekül alakít egyébként, minden apró rezdülése a helyén van, ezáltal az egész tragédiája érthető és átérezhető, egyedül a végén bicsaklik meg egy kicsit, egész konkrétan átmegy tipikus képregényes ripacskodásba, ami elég távol áll a film szellemiségétől. Bár Paul Giamatti szintén ezt csinálta, és láthatóan nagyon élvezte. Egyébként ahogy előre sejtettem, nem volt semmi gond a három gonosztevővel, Rhino hangyapöcsnyit szerepel csak, és senki sem kap annyi teret, hogy túlzsúfolt legyen az összkép, vagy hogy legyen lehetősége ellopni a show-t.

ACsodalatosPokember2_jelenetfoto (50).jpg

Ha a pozitív oldalt nézzük, akkor szintén jól állunk. Az első kapcsán kicsit sajnáltam, hogy egy olyan kiváló színésznőt szerződtettek May néni szerepére, mint Sally Field, viszont nem adtak neki semmi lehetőséget a kibontakozásra. A folytatásban szerencsére kapott egy nagyon szép jelenetet, amit egy hozzá méltóan kiváló játékkal hálált meg.

ACsodalatosPokember2_jelenetfoto (17).jpg

Ahogy várható volt, ezúttal is Peter és Gwen kapcsolata okozza a mozi messze legjobb perceit. Nagyon érezhető, hogy Marc Webb az indie filmek világából jött, és egyébként ez okozza a film hangulati töréseit is. Egyik pillanatban még egy évődő szerelmespárt láthatunk, akik pont olyanok, mint te meg a csajod (max. nem annyira dögösek), a másikban viszont már jön a CGI-orgia, meg a vicces német orvos, aki kísérletezgetik. Ez utóbbit amúgy csak poénszinten tudtam értékelni. Visszatérve a szerelmi szálra, kicsit úgy éreztem, hogy Webb ezekbe a jelenetekbe beleírt, mert néhol enyhén kimódoltnak tűntek a dialógusok, egyedül a két kiváló és nagyon szimpatikus színész alakítása miatt nem hangzanak kifejezetten kínosnak vagy üresnek. Máskor viszont pont annyira természetesek, poénosak és édesek, mint amilyeneknek lenniük kell. És ezek a pillanatok bizony rendesen megemelik a mozi színvonalát, és az érzelmi rész adja az egész film szerethetőségét, ez emeli ki a többi szuperhősös baromság közül. Ráadásul továbbfejlődött a két főhős kapcsolata, az ismerkedős diákszerelemből egy másik – az életben egyébként tipikus – szakaszba léptek. Amikor vége a giminek, és nem tudják, hogyan lesz tovább, mi lesz kettejükkel, közben pedig egyre gyűlnek felettük a viharfelhők. Ez hiteles, nem úgy, mint a műromantika a korábbi trilógiában.

Emma-Stone-Andrew-Garfield-Kiss-Spider-Man-Set.jpg

Eddig csak szidtam a forgatókönyvet, de szeretnék azért valami jót is mondani róla. Az első részben eléggé blöffszagúnak tűnt a Peter apjával foglalkozó szál, mert nem jutottak el sehonnan sehova. Nekem pedig emiatt akadtak fenntartásaim, de szerencsére most ezt a szálat továbbszőtték, és meglepően ügyesen kapcsolták össze Pókember eredettörténetével, illetve a jelenlegi sztorival. Annyit azért megsúgok, hogy szerencsére nem tértek vissza Peter szülei orosz kémnek álcázott klónrobotként, mert a képregényben valami ilyesmi történt.

ACsodalatosPokember2_jelenetfoto (23).jpg

Ha hibákat akarsz keresni az új Pókemberben, bőven fogsz találni. A harmadik részt már nem biztos, hogy ilyen nyomulós marketinggel és egy ilyen forgatókönyvvel le tudják tolni az emberek torkán. Viszont a tempója nagyon rendben van, a karakterei jól kidolgozottak kivétel nélkül, megvan benne a kellő izgalom, a dráma, impozáns a látványvilága. Hans Zimmer új zenéje szintén korrekt, bár James Horner munkásságából többet is felhasználhattak volna. Egy szó, mint száz, jó a film. Szórakoztató. Megéri a jegy árát, na. Irány a moziba, be.

ACsodalatosPokember2_jelenetfoto (51).jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.30. 01:31:03

Ezt amúgy tényleg meg kell adnom, hogy a két fsz. között jól működött a kémia. Meg tényleg szimpatikus arcok. (Mondjuk Tobey Maguire után bárki az :D)

Amúgy az akciójelenetek közül szerintem a két Electro-s teljesen elképzelés nélküli, csak rohangálnak meg lövöldöznek össze-vissza. (Sőt, az elsőnél még igazi összecsapás sincs.) A többi meg annyival van feldobva, hogy Pókember néha elkap valamilyen random tárgyat az ártatlan járókelők feje fölött. Meg szerintem a lassításokat sem kellett volna erőltetni, ha csak ilyen gyenge CGI-ra futotta. (Pl. az első Electro ütközetben az a vágatlanul futó virtuális fényképezés egész jó lehetett volna, csak hát üvöltött róla, hogy virtuális)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.30. 09:32:42

@danialves: Már két helyen vitázunk? :D Ezt így nehéz lesz követni :))
Szerintem jók voltak ezek a virtuális lassítások, éppen ez az elector-s rész győzött meg arról, hogy ennek van létjogosultsága. Meg nem tudom, lehet, hogy az IMAX miatt, de én nem éreztem annyira, hogy itt kilógott a lóláb. Vagy legalábbis nem jobban, mint kb bármilyen hasonló film esetében.

Egyébként utánaolvastam kicsit az íróknak. Érdekes, hogy azért a Star Trek 2-t lehet szeretni, nem szeretni, de ennél sokkal normálisabb forgatókönyve volt, nem értem, miért nem lehetett ezt is legalább olyan szinten kidolgozni. Lehet szoros volt a menetrend, és nem kaptak rá több időt. Más kérdés, hogy aki Herculessel, meg Xénával kezdett, és a Transformersekhez, a Zorro legendájához, meg a M:I 3hoz köze volt, azt én a büdöskurvaéletben nem engedném még egyszer forgatókönyv közelébe.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2014.04.30. 09:47:59

Tudom, hogy ez csak magán vélemény de nekem egyáltalán nem jött be az első rész és NEM nem a főszereplő miatt. Az éppen hogy jobban illik pókemberhez. Hanem a sztori miatt meg igazából minden más kezdve a fő gonosztól pókember motivációjáig minden egyéb... Amikor megnéztem az elsőt nagyon bejött. Amikor megnéztem az újat akkor WTF volt. A másodikra már kíváncsi sem vagyok de majd gondolom valamikor úgy is megnézem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.30. 10:17:51

@Santino89: Mert a ST2-t Lindeloffal írták, nem ezzel a Jeffrey Pinknerrel. Annak idején a kritikámban még le is vezettem halál komolyan, hogy ez milyen pozitívumokkal és negatívumokkal járt. :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.30. 10:18:38

@Rainse: nem akarlak lebeszélni semmiről, de szerintem most az a szitu, hogy kb ugyanolyan a két film, ha bejött az első, ez is be fog, ha nem, akkor ez sem.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.30. 10:20:40

@danialves: na akkor azt mindenképpen elolvasom, pláne, hogy nálam Lindelof neve szitokszónak számít a Prometheus óta.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.30. 10:24:31

@Santino89: Igen, ezzel az emberek többsége így van, ezért is vicces, hogy ott ő húzta ki őket a szarból. :D

Hegyirablo 2014.05.01. 10:55:50

Ja, hogy egy kis bloggerecske azt mondja, hogy szar?

Akkor megnézzük!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.01. 11:24:53

@Hegyirablo: Olvasni nem tudsz, vagy szöveget értelmezni? Az utolsó 4 mondat ismétlésképp, a gyengébbek kedvéért:
"Egy szó, mint száz, jó a film. Szórakoztató. Megéri a jegy árát, na. Irány a moziba, be."
Nézd is meg.

CHRISporn 2014.05.02. 15:55:36

Megnézem majd-mert szimpatikusabb és viccesebb a Pókember/Peter Parker és imádom Emma Stonet!
A manóra pedig kíváncsi vagyok hisz ritka "féreg"képű..:D

2014.09.03. 22:48:30

„És még csak nem is ez volt ma a legrosszabb filmélményem!”

Ezt írtam pár perce a NEED FOR SPEED-hez. Nos, a mai legrosszabb filmélményem A CSODÁLATOS PÓKEMBER 2 volt. Hozzáteszem, nem titok, hogy tőlem kissé távol állnak a képregényfilmek, de azért például múlt héten az AMERIKA KAPITÁNY egész jól elszórakoztatott. Mondanom se kéne, hogy a Tobey-féle PÓKEMBER-filmeknek sem feltétlenül én voltam a célközönsége, ennek a mostaninak meg pláne nem (ezt szókimondó vendéglátó komám az orrom alá is dörgölte), de azért azok nem idegesítettek különösebben. Itt viszont agylobot kaptam ettől a Humor Harold-főhőstől, és végig az járt eszemben, hogy vajon kik jelentkezhettek még a főszerepre, ha pont ezt a fickót találták a legjobbnak? Kb. annyira volt hihető ebben a szerepben, mint amennyire én lennék. Oké, látványos volt, meg minden, de úgy egy óra után már nagyon vártam, hogy minden fő- és mellékgonosz megkapja a magáét, legyen vége az egésznek, és elinduljak haza aludni. :)) Előtte azonban még kiadtam magamból a mérgemet ezekkel a villámkritikákkal. :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.04. 02:26:19

@field 64: de te az első részt akkor nem is láttad? mert ott is hasonló volt a főhős, akivel nekem bajom nincs, magával a 2 résszel van inkább :D

2014.09.04. 07:34:29

@scal:

Alapból nincs bennem különösebb érdeklődés a képregényfilmek iránt, talán azért, mert ez az egész képregényesdi az én gyerekkoromból valahogy kimaradt. A cimborám viszont kedveli az ilyen filmeket, ezért a közös DVD-zések alkalmából szoktunk ilyeneket is nézni. Az elsőt ő már látta, ezért kezdtem jómagam a másodikkal. A komámnak természetesen mindkettő tetszett, bár azt mondta, az első sokkal jobb volt.

Nem tudom, talán valami önutálat az oka, hogy nem rokonszenveztem a főhőssel, bár alkatilag van közöttünk némi (nagyon halovány) hasonlóság. Tobey-ban valahogy jobban láttam az átlag kamaszt (pedig már harminc körül járt a Pókember-filmek idején!), ebben a mostani kölökben viszont inkább a tipikus tizenéves hülye gyereket láttam. De hát mint a haverom is mondta, ez a film egyáltalán nem az én korosztályomnak készült. Ezt el is hiszem, egyetlen ellenérvem az volt, hogy szerintem a múlt héten látott AMERIKA KAPITÁNY-t sem az én korosztályomnak szánták, mégis sokkal jobban elszórakoztatott, mint ez.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.04. 09:18:53

@field 64: haverodnak nincs igaza, az első egy remekmű ehhez az elbarmolt hülyeséghez képest
süti beállítások módosítása