Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hólyukasztó (2013)

2015. január 23. - scal

Remélem elégedettek azok, akik folyvást azzal jönnek állandóan, "már megint milyen hülye magyar címet találtak ki ezek a ferdítők". Nesztek itt van, lehet benne gyönyörködni! Miért nem lehet felfogni, hogy azért mert valami angolul szuperkúlnak hangzik még nem biztos, hogy ugyanez magyarul is ütni fog! Ehhez a filmhez jobban szerettem volna egy csöppet hangzatosabb címet. Mondjuk: Vonat a jövőbe, vagy Snowpiercer - a terror vonata. Bármi mást, csak nem ezt, amiről nagyapám cipész szerszáma jut eszembe.

snowpiercer-2.jpg

A történet szerint a közeli jövőben 2031-ben járunk. Az emberiség 2014-ben - a globális felmelegedést megelőzendő - speciális vegyszert juttatott az atmoszférába, ami aztán olyan hatékonyan működött, hogy nem csak lehűtötte a bolygót a kívánt hőmérsékletre, hanem meg sem állt mínusz ötven fokig. Vagyis sikerült szarrá fagyasztani az egész bolygót, és kiirtani az életet rajta. Csupán pár ezer ember maradt életben, akik még idejében felszálltak a Snowpiercerre. Egy fantasztikus vonatra, amit a briliáns mérnők, Mr. Wilford tervezett. Ez a vonat több kilométer hosszú, és egy zárt ökoszisztémát képez. Tizennyolc éve, megállás nélkül robog egy végtelenített sínpályán körbe a Föld körül, a túlélők pedig miközben reménykednek, hogy egy nap talán újra felolvad a hó és jég, a vonat belsejében tengődnek.

Ugyanakkor nem egészen haverok, buli, fanta a helyzet, mert a beszállás során disztópikus társadalom jött létre. A hátsó kocsikban élnek a szegények, és a szolgák, míg elöl a gazdagok. Ők részesülhetnek a szauna, a fürdő, szórakozás és közepesen átsütött bélszín kiváltságaiból, míg a szegényeknek be kell érniük a mindennapi hitlerszalonnájukkal. Csoda, hogy hősünknek, a baltaarcú Curtisnek ez nem tetszik, és miután kellőképpen berág, elhatározza, hogy forradalmat robbant ki? De akkorát, ami kihatással lesz az egész vonat életére! Eddig is voltak kisebb nagyobb felkelések, de ő megcselekszi azt, ami még senkinek sem sikerült, végigmegy a teljes vonaton, és megöli a masinisztát.

No, hát mondanom se kell, sok anti-utópiát láttam már, de olyat, ami ennyire groteszk és fantasztikus nem igazán. Amint megtudtam, hogy az egész film egy vonat belsejében játszódik felvillanyozódtam. A filmhez persze jókora mennyiségű suspension of disbelief szükségeltetik, lévén már az alapkoncepció is több sebből vérzik. Először is, szép ez a pálya, de nincs olyan vonat, aminek egy év kellene, hogy körbefusson rajta. A világ leghosszabb vasútvonala, a Transzszibériai is egy hét és öt óra alatt teljesíthető - megállókkal -, arról nem is beszélve, hogy az Európát átszelő Orient expressz is, 90 km/órás átlagsebességgel kényelmesen a finisbe ért három nap alatt 1914-ben!

snowpiercer-route.jpg

Itt meg a vonat 150 kilométerrel robog, és ugye soha nem áll meg. Ha leáll vége mindennek. Vége az életnek. És ugye, egy vonatot javítani is kell, de ennél is problémásabb maga a sínek javítása, amihez mindenképpen ki kell menni. Elég egy leszakadt viadukt, egy beomlott alagút, vagy egy síntörés, és vége a dalnak, - bár a filmkészítők nyilván tanultak a MÁV-tól, úgyhogy 18 évet nagyobb javítások nélkül másodjára átgondolva szó nélkül elhiszek. Ugyanakkor bizonyos dolgokat nagyon is logikusan tervezetek meg. Hogyan működhet egy ilyen zárt közösség. Hogy a víz elölről érkezik, ahogy a mozdony orra begyűjti a havat, és azt végül megtisztítják és ihatóvá alakítják. Hogyan jutnak tápláló eledelhez a lakók, hogy zajlik az alvás, vagy épp a gyerekek nevelése.

Érdekes az emberi elme, mennyi hülyeséget képes kitalálni. Láthattunk már gyűrűvilágot, korongvilágot, belső bolygót, sőt egyik legkedvesebb játékomban, egy olyan bolygón élnek a lakosok, ahol a rétegek egymás felett keringenek. De robogó vonatvilág még nem volt. Az eredete 1982-ben jött létre, egy francia képregény formájában, mely a Le Transperceneige címet viselte, és ahogy olvastam a vonat az egyetlen ami megegyezett benne. Wilford számomra a Szép új világ gépközpontúságát juttatta eszembe, a rendező azonban ennyivel nem elégedett meg, akciófilmet forgatott az alapanyagból, ahogy Curtis vagonról, vagonra átverekedik emberivel egészen a mozdonyig. Az pedig, hogy ez a rendező nem más mint a dél-koreai Bong Joon Ho egészen egyedi ízt adott a filmnek.

A stáblistát figyelve döbbentem rá, hogy szinte mindent láttam Joon Ho-tól, bár ez az első, amire azt mondom kifejezetten tetszett, pláne ha az úriember előző filmjeivel hasonlítom össze, mint a 2003-as A halál jele, vagy a 2006-os A gazdatestEhhez lehet az is kellett, hogy a francia alapanyag, ázsiai újraértelmezését, amerikai színészek prezentálják. Ezáltal kaptunk egy olyan mixet... ami helyenként meglehetősen furcsára sikeredett.

snowpiercer-10-train-section-map.jpg

Alapvetően a film halad a sci-fi utópia nyomvonalon, mint a szintén 2013-as Elysium. Curtis lényegében azért mérges, mert nem ő van a nyeregben, és bizonyára lenyugszik, ha elérte célját. Emiatt nem is igazán tudtam vele szimpatizálni, egy hálátlan paraszt, aki ahelyett, hogy örülne, hogy felfért a vonatra, lázítani akar az ellen, aki megmentett annyi embert, amennyit tudott. Már elnézést, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy Mr. Wilford tök jófej volt, hogy nem csak a családját engedte fel a vonatra, hanem egy csomó vadidegent is. Ki vitatná el tőle, ezek után, hogy ő kicsit jobban éljen mint a nagy átlag? Mostanában észrevettem - lásd még Az éhezők viadala ciklus -, hogy az "elnyomókkal" szimpatizálok a lázadók helyett.

Pedig régen a Csillagok háborúja, de még a Mátrix kapcsán sem merült ez fel. Akkor valahogy a lázadók értelmesebb dolgokért küzdöttek. Manapság meg pusztán azért, mert ők kerültek - bocsánat - a fasz rosszabbik végére. Curtistől is olyan szívesen megkérdeztem volna. Oké, eljutsz a mozdonyig... és aztán? Mi a nagy terv? Mert lássuk be, az emberek 99%-a odakint megfagyott, itt meg akármilyen szar körülmények között, de ÉL! 18 éve életben van egy rakás ember, akikről gondoskodni kell, akiket etetni kell, és így tovább. Ez a rendszer akármilyen szar... de működik. Átvezetve ezt jelenkori társadalmunkra, nem szerveznek ötévente népfelkelést pusztán azért, mert a másik kaviárt zabál. Pedig a mi vezetőink nem, hogy a fagyhaláltól nem mentik meg az embert, de még adóztatják ki!

Tessék szépen egy utópiához kitalálni valami magasztosabb célt, mert nekem az nem elég, hogy a szegény többet akar. A filmben szerepel egy jelenet, ahol elfogják a gazdagok szóvivőjét, és az az első, hogy ugyanúgy megalázzák, ahogy azt előtte velük tették. Tehát a lázadók ebben a filmben semmivel nem állnak felette a kizsákmányoló zsarnokoknak. Curtis valójában nem akarja eltörölni ezt a rendszert, ő csak ki akarja vakarni magát a trutymóból, és részese akar lenni mindannak a jónak, amit a gazdagok és főleg Mr. Wilford élvez. Elég nagy mínusz, hogy Curtis még vonatot se talált fel...

c370205.jpg

Tehát a film társadalomkritikaként nem igazán működik, ezért a rendező az akcióra koncentrált. Tény és való, amikor akcióról van szó a Snowpiercer egy vonat sebességével dübörög, amire szükség is van, mert bő két órás film. Számomra a csúcspont a fegyveres párharc a vonatkanyarban, ott majdnem elhittem, hogy egy remekművet látok. Ahogy végre kívülről látjuk ezt a minden ízében egyedi vonatot, az tényleg fantasztikus. Igazán kár, hogy alig pár percig tart. Sokaknak biztos bejön majd a baltás gyilkolászás, de ott a rendező úr egyértelműen honi kollégáját másolja az Odlboyból. Persze nem rossz, de már láttuk ezt.

És akkor ezt a két már így is eléggé eltérő stílust, rendre megszakítja egy harmadik, és azt kell mondjam, hogy ez a legjellemzőbb a filmre. Ez pedig nem más, mint Jenuet groteszk látásmódja, akinek nem tudom mi köze a filmhez, - lehet a rendező nagyon szereti - de annyira erős, hogy amint megjelenik háttérbe szorít minden mást. Például a baltás harc közepén bemondják, hogy éppen áthaladnak a Jekatyerin-hídon, ami az év végét jelzi, és mindenki elkezd visszaszámolni, boldog újévet kívánni, aztán... folytatódik a mészárlás. Vagy a hal hasának rituális felvágása...??? Mi ez? És hemzseg ezektől az egész film, amit önmagában szeretek, de így inkább frusztrált, mert amikor már beleéltem volna magam egyik vagy másik stílusba, mindig történt valami. A terhes tanítónő telitalálat, azzal a sok gusztustalan kis nebulóval, vagy a tojásosztás, de ilyet egy Gilliam filmben várok el, vagy a már említett Jeunettól; Brazil, Elveszett gyerekek városaDelicatessen és sorolhatnám.

A színészek a mérleget a pozitív irányba húzzák, két nagy öreget is üdvözülhetünk, John Hurt az 1984 és a V, mint vérbosszú után harmadjára játszik utópiában - nyilván nem véletlenül őt kérték fel a szerepre -, Ed Harris meg egyike azon keveseknek, akik öregkorukra se hígították fel filmográfiájukat. Curtis szerepében köszönthetjük Chris Evans-t, aki totál felismerhetetlen így szakállasan, akár némi iróniával úgy is fogalmazhatnék, hogy felolvadt a szerepében. És kapott egy rakat asszisztenst is, a szárnysegédjét Jamie Bell játssza, a hihetetlenül idegesítő néger nőt Octavia Spencer, a félkarú idiótát meg Ewen Bremmer a Trainspottingból - értitek train spotting :D De mindegyikőjükre köröket ver Tilda Swinton, aki annyira gusztustalan és visszataszító a kioktató demagóg szerepében, hogy le a kalappal, kevés embertől undorodtam így filmben.

snowpiercer-le-transperceneige-affiche-france.jpg

Valamint szerepel három ázsiai színész is, bár egyértelműen a Snowpiercer Joon-ho első olyan filmje, amivel már nyíltan jelzi, Hollywoodba készülődik. Ennek megfelelően a látvány teljesen rendben van, bár fájóan kevés külső felvételt kapunk, és inkább csak az időtlenségbe dermedt városok látképeit csodálhatjuk meg. A film sajnos meglehetősen szégyenlős is, ugyan kapunk vért, meg közeliket, de az igazán durva jeleneteket sosem vállalja be. Az egyik lázadót például úgy büntetik meg, hogy ki kell dugnia karját a vonatból, és az szépen lefagy. Azután fognak egy kalapácsot és széttörik. De mi értelme az egész jelenetnek, ha az utolsó pillanatban rávágnak Evans arcára, hogy ez mennyire szörnyű? Én látni akartam a fagyos, véres, kardarabokat. Vagy ha ennyire gyávák, minek építik fel?

Mindezek miatt a Snowpiercer vegyes élmény, lesznek olyan részei amiket utálni fogsz, és olyanok is, amiket imádni. Egyáltalán nem értem miért maradt ez ki tavaly a mozik kínálatából - lehet megtudták, hogy ferde szemű a rendező? -, de lényegében mindegy is, aki szeretné most már megnézheti, így januárban talán pótolja ezt a fájó hó hiányt.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2015.01.23. 09:04:53

Valóban vegyes szintű alkotás, de azért fogyasztható. A logika néha szabadságra megy, - valószínűleg hószünetet tart - de egy akció-disztópia esetében ez annyira nem meglepő. Viszont vannak benne erős pillanatok és dögös karakterek. "Meríteni" meg ugye olyan filmekből érdemes, amik már letettek valamit az asztalra. Egyébként nem mindenki elégedetlenkedni fog, hogy: - "Hé, nyavalyások, ezt már itt és itt más elsütötte!" - hanem felélénkül: "Jé, ezt ebben láttuk, emlékszel, haver? Egész kiműveltek vagyunk filmes ügyben." Különben is, mint tudjuk,az ókori görögök óta nincs igazán eredeti ötlet...:)
Szerintem soha rosszabb filmet. Jobb, az jöhet.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.23. 11:06:29

@Oldfan: más az ha valamit merítenek valahonnan, és megint más ha szó szerint lekoppintják, ebben inkább az utóbbi volt

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.23. 11:12:40

joó szar a magyar cím, leírom, mert
1.tényleg az
2. @scal: had örüljön. ;)

A film utolsó jelenete, mikor amerika kapitány elszívja az utsó cigit és elnyom egy monológot azért nem semmi.

David Sumner 2015.01.23. 11:50:50

Snowpiercer remekmű. Sziasztok.

David Sumner 2015.01.23. 19:39:55

@paráznabillegető: Helló. Kritikus vagyok, és imádtam a filmet: filmvilag.blog.hu/2014/03/28/snowpiercer_antihuman_expressz

Ennyit az általánosításokról.

Darkcomet 2015.01.23. 21:33:08

Nos. A postoló jelenleg megint iszonyú bakot lőt (akár csak a Hasadás című írásában), és írt egy maximum egyéni véleményre alapozott irományt, de nem kritikát. Na most nekem se időm, se türelmem kicsontozni ezt az írást, legyen annyi elég, hogy ha valaki eleve negatív módon áll hozzá egy alkotáshoz, akkor arról csak negatívan fog írni. Mikor Joo-ho két korábbi filmje egyfajta fikázós stílusban megemlítésre került, úgy gondoltam, nem is olvasom tovább eme szösszenetet. Mondjuk a Gazdatest hagy némi kívánni valót maga után, de a Halál jele úgy zseniális, ahogy van, és amcsi földön csak szeretnének csinálni, de sohasem fognak ilyen filmet.

A postban említett filmnek amellett, hogy baromi jó, és faszán keveri a jelenlegi társadalommal szembeni kritikát a mozgalmas történetmeséléssel csak egy negatívumot lehet felhozni, mégpedig azt, hogy kifejezetten nyugati forgalmazásra készítették, és ezért lett itt-ott olyan, amilyen. Több lett az akció, és a képregényhez képest kevesebb a filozófia, de hát ez van, amcsi földön még ennyivel is le lehet terhelni az átlagnéző agytekervényeit.

A miértekre meg hogyanokra direktben nem kell válaszokat keresni (egyébként a képregény igen faszán megindokolja, hogy miért megy folyamatosan a vonat, és miért pont egy év alatt kerüli meg a földet). A vonat egy szimbólum, a mostani erősen kizsákmányoló nyugati civilizáció szimbóluma. Ahol a fölső kevesek bitorolják a javak nagy részét a többség kárára. Ahol hiába lázad föl az elnyomott, végül nem tud mit kezdeni az ideig-óráig megszerzett hatalmával, mert alulról nem látja át a rendszert, és amikor a változtatás kapujában van, megbicsaklik a ránehezedő tehertől. Persze ezek a gondolatok a képregényből sokkal, de sokkal jobban kijönnek, de azért az alapvető mondanivaló a filmben is benne volt, csak oda kellett volna figyelni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.23. 21:53:52

@paráznabillegető: imádom az ilyen embereket, utálják a kritikusokat, de rendre elolvassák mit írnak :D

@Darkcomet: a Gazdatest Joon-ho Godzillája, olyan is - plusz szar benne a CGI, már amikor készült az volt -, A halál jele egy fokkal jobb - arról nem is beszélve, hogy totál más műfaj - viszont iszonyatosan unalmas. és már elnézést, nem tudnak az amcsik ilyet csinálni, meg csak akarnának, bírom ezeket a nagy szavakat... ööö Hetedik? Az elég jó lesz?

A filmben csodálatos mondanivaló volt, ha nem tudsz mihez kezdeni a hatalommal, és rájössz, hogy átbasztak, akkor robbantsd fel a világot ás reménykedj benne, hogy az utolsó két - még bűntelen gyermek - majd csak meglesz valahogy.

"legyen annyi elég, hogy ha valaki eleve negatív módon áll hozzá egy alkotáshoz, akkor arról csak negatívan fog írni"

heh, még jó, hogy leírtam, hogy totál pozitívan álltam hozzá, hiszen elvégre vonatban játszódik

Aztán, hogy milyen a képregény, én a filmet néztem, abból szűrtem le a dolgokat, itt is elmondták, hogy a vonat ha megáll nem indul újra, nekem ennyi elég volt magyarázatnak. A baj, hogy a filmben a lázadó egy hülye bugris paraszt, aki képtelen felnőni a feladathoz - az már a kisebb baj, hogy nekem úgy tűnt a szegények biza sokkal kevesebben vannak ezen a vonaton :)

Szerintem te túl elnéző vagy ezzel a filmmel, és nem hiszem, hogy végigfikáztam volna, leírtam mi tetszett, mi nem tetszett, elnézést, hogy nem szoptam neki fényesre. Ilyen az amikor a kevesebb több lett volna, el kellett volna dönteni milyen filmet készítek és tartani magam ahhoz, Joon-ho sose lesz Chan-wook.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2015.01.24. 09:38:17

Szubjektív vélemény:
Csak azoknak ajánlom, akik fel akarnak ülni a hype-vonatra (érted). Az elmúlt 1-2 évtizedben a koreai film divattá vált. Nekem, mint megrögzött európai/amerikai filmek fogyasztójának nagyon nem tetszett ez a zagyvalék. A történetben semmi eredeti nincs (a vonatot leszámítva), milliószor elpufogtatott disztópikus klisékre épül, semmivel sem jobb, mint a manapság divatos YA-filmek (Éhezők viadala, Labirintus, etc). Az akciójelentek a távol-keleti filmekben megszokott módon groteszkül teátrálisak, a párbeszédek, monológok életszerűtlenek.
A pozitívum talán a fényképezés, a jeges tájon száguldó szupervonat baromi látványos, de ez önmagában nem ad el egy filmet. A nálam lényegesen kevésbé válogatós barátnőm is utálta, bár ez persze nem érv :)
Mindenesetre kisebbfajta kultusz alakult ki a film körül, ami előtt én némileg értetlenül állok.

2015.01.24. 11:24:15

Nem láttam a filmet, de ahogy a kritikát olvastam, végig az volt az érzésem, hogy hasonlókat már láttam tucatjával. Jól sejtem, hogy ez valamiféle megamix innen-onnan kölcsönvett motívumokból? :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.24. 12:28:57

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): amúgy jah, tényleg divat lett dél-koreát szeretni :D Pedig látvány terén lenne hova fejlődniük. És állítólag a Gazdatest az egyik legköltségesebb filmjük... ??? mi?

David Sumner 2015.01.25. 07:18:37

Csak tudnám egyébként, mi az, amit a Snowpiercer szóról szóra lekoppint? (Ha csak nem az alapjául/ inspirációul szolgáló képregényt, de ahogy hallom, még azon is változtat itt-ott.) Mert hogy a toposzát láttuk többször, az oké, de az még nem szó szerinti nyúlás.

David Sumner 2015.01.25. 12:42:45

@scal: Éppenséggel hasonlít rá, de hogy épp onnan származna, azt kétlem. Sőt, Bong és Park barátok, lehet, tisztelgett is, de nem pont az Oldboy.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.25. 12:52:37

@David Sumner: hát pont azért, lehet úgy volt vele, faszán nézett ki az Oldboyban, - bár szerintem az erőssége inkább abban rejlik, hogy vágás nélküli felvétel - tegyük be ide is

persze logikus lépés, hogy egy világban ahol nincs golyó, megint a közelharci fegyverek kerülnek előtérbe

ugyanakkor az Oldboyt nyilván ezerszer nagyobb kultusz övezi hazájában, és folyamatosan visszanyúlnak hozzá, mint amikor készült egy Die Hard az USA-ban mindig kicsit más, de a recept felismerhető

David Sumner 2015.01.25. 12:54:44

@scal: Ha azt mondod, hogy a receptje/ működési elve hasonló, az teljesen oké. De ez még mindig nem az a szitu, hogy PONT ONNAN van. Tisztelegni meg szabad.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.25. 13:04:04

@David Sumner: ez a tisztelgés egy furcsa dolog, mindig hadilábon állok vele, hol végződik a tisztelgés, és hol kezdődik a nyúlás

Oldboy remakeről írtál?

David Sumner 2015.01.25. 13:10:18

@scal: Ilyet nekem is mondtak, de én hommage-t szoktam mondani, amit félreértenek, pedig a nyúlást én sem mondom. Nyilvánosan van erről bizonyíték, de most nem akarom idemásolni. Miközben a kolléga szerint a Vörös zsaruban van Francia kapcsolat-hommage, amit én jóindulatúként jól is értek.

Nem, és nem is fogom soha megnézni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.25. 13:16:28

@David Sumner: a Vörös zsaru egy olyan film, amivel a magyarok három dolog miatt engedékenyebbek: Arnold, a magyar színészek, és az oroszos hangulat, ezt leszámítva, bár nem is értem mire gondolhat a kolléga Endiék azt nyúltak amit csak értek

pl. az Oldboy remakeben van egy rész amikor Brolin bemegy egy étterembe és nézi az akváriumban a polipot, az egy frankó kikacsintás, vagy a csaj, akitől veszi a gyerekének az ajándékot, angyalszárnyakat visel

szerintem tegyél vele egy próbát, külön kíváncsi lennék a véleményedre, én retek szarra számítottam, de sajnos nem az, bár ha kijönne belőle egy DC az lehet tovább javítana rajta

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.25. 14:07:16

@David Sumner: "Nem, és nem is fogom soha megnézni."
Egy bölcs ember! :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.25. 20:00:29

@Santino89: jaaaj ugyan már ezt a rinyálást amit levágsz :D

2015.01.26. 19:54:45

Most néztem meg, hát... Még mindig a hatása alatt vagyok! Szerintem nagyon jó kis film, nálam többször nézős lesz majd (főleg, ha lesz szinkronos verzió is).

A képregény emlegetőnek meg: jó lenne, ha kifejtenéd az észrevételeidet (miért nem állhat meg a vonat, ill. miért pont 1 év alatt kerül Földet, stb.), mert ez egy filmes blog és nem mindenki ismeri a képregényt (én sem). Baromi idegesítő, amikor valaki ennyire tudálékos. Legalább valami szar linket idehányhattál volna. Bocsi.

Úgyhogy kellemes élmény volt a film, Snowpiercer FPS game-t, de most azonnal! :DDD

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.26. 23:07:01

@Selkath - Nightwish rulez!: én csak francia linkeket találtam, de az angol wikipédia elmondja nagyjából a storyt, bár ezeket a kérdéseket nem válaszolja meg, mondjuk kiadnák itthon lehet megvenném :D szeretem az olyan képregényeket amik egy komplett történetet mesélnek el

el is felejtettem írni, hogy kurva nagy videojátékos hatása van :D tényleg kéne egy ilyen játékot csinálni, és akkor már Dreed, meg Raid videogémeket is :D

K.Leslee 2015.01.26. 23:34:00

Reg nevettem ennyit cikken. Egyszerre frappans, szellemes es igaz is. Nekem tetszett a film. A lazadasban meg nem kell logikat keresni. Maganak az emberi termeszetnek az allegoriaja. Egy vonat hatso vaganyaban csak egy iranyba lehet mozogni. Az ember meg ugye mindig elegedetlen, csak veszi a sok szart amire nincs szuksege, meg nem bir megmaradni a pxcsajan. Szerintem egyertelmu hogy a Snowpiercer a kapitalista rendszert jelkepezi ezert ne is keressunk a lazadasban motivaciot.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.26. 23:55:05

@K.Leslee: hát ez "Hooszejjelszaggato" :D ez a LOL, nem a véleményed :D

2015.01.28. 11:36:46

A filmet még régebben láttam és tetszett. Néhány dolgot emelnék csak ki:

A cím ha "kúlok" szeretnénk lenni: Jégtörő esetleg Hóvágó. A magyar fordítások védelmére legyen mondva, bár egy adott filmnél a teljes anyag ritkán közelíti meg az eredetit, de azért remény mindig van. Most néztem meg a Galaxis Őrzőit magyarul is és az egyébként teljesen semmilyen Rocketet Mordályra fordítani zseniális húzás volt. Annyira nagyon benne van az egész karakter.

"egyik legkedvesebb játékomban, egy olyan bolygón élnek a lakosok, ahol a rétegek egymás felett keringenek"
Torin's Passage?

"a lázadók értelmesebb dolgokért küzdöttek"
Szerintem ez csak nosztalgia. A régebbi filmek általában fekete fehérnek mutatták be a világot. Az újak egyre kevésbé. Meg hát régen fiatalok voltunk és naivak. Mit csináltak a Jedik amikor hatalomra kerültek? Először is kiirtották a Shiteket. Ha a Birodalom szempontjából nézzük a filmet, akkor azt látjuk hogy van egy szigorúan irányított rend ami viszonylagos biztonságot garantál azoknak akik nem lépnek fel ellene. Erre itt egy koszos lázadó csürhe rendetlenkedik. Mi lesz ha hatalomra kerülnek? majd szépen egyenként megkérnek minden bolygót hogy ugyan már álljon be a sorba? Hányan is haltak meg a Halálcsillagon? Ja hát azok nem számítanak :D
Mátrix is tiszta horror. Van itt ez a koszos emberiség ami irtja a kedves és segítőkész robotokat, mert amikor meg kellett szakadni a melóban akkor jók voltak de utána már büdösek. A robotok legázolják őket, de ahelyett hogy kiirtanák vagy kisütnék az agyukat hogy egy csőben vegetálva adjanak neki naftát még létre is hoznak nekik egy fasza álomvilágot. Utópia, öröm bódogság. Erre a kis parasztoknak ez se jó. Oké csinálnak nekik egy normál világot ahol királyul élhetnek, erre ezek a kis nyafis kislányok inkább ki akarnak menni és a mocsokban szart zabálni. Komolyan ezeknek semmi se jó :D

A való életre reflektálva ilyen amikor szidják a gonosz diktátorokat, de véletlenül senki se állna oda helyettük meghozni a kemény döntéseket.

U.I.: A szóvivő asszony tényleg nagyon durva volt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.28. 17:08:16

@Exide: a Jégtörőt megvettük, a Hóvágóról, nekem a Hóhányó jut eszembe :D

a Torin's Passage inkább belső bolygós, világ, ott nem nagyon érzékeltették ezt a keringést, de az a játék is nagyon tetszik, nem is értem miért nem rittyentettem róla egy cikket

a fantasztikus Septerra Core a rétegelt világ, ahol minél lentebb jutunk annál sötétebb van, mert kevesebb napfény éri, és ott is a felső réteg az elité, a legalsón meg már vademberek meg szörnyek élnek, és 100 évente egyszer állnak mindössze úgy a rétegek, hogy a napfény lehatolhasson a magba, és feltöltse azt ami elég az újabb száz éves forgáshoz... zseniális

"Szerintem ez csak nosztalgia. A régebbi filmek általában fekete fehérnek mutatták be a világot. Az újak egyre kevésbé. Meg hát régen fiatalok voltunk és naivak. Mit csináltak a Jedik amikor hatalomra kerültek? Először is kiirtották a Shiteket."

ebben van valami, viszont a Jedik baromságaiból csak az új trilógiából tudtunk meg bármit is, egyáltalán nem ilyen faszoknak képzelte el őket senki szerintem

a Halálcsillag katonai létesítmény, (ezzel még a bádogosok is tisztában voltak, szal vállalták a felelősséget) míg az Alderaan-on nem csak katonák éltek, szal azért volt érzékeltetve a különbség

a Mátrix is olyan, hogy le kell róla nyesni ezt a sok szart amit a Wahóék utána ráépítettek, ott az első film a lényeg, ami abban van az az okés :D a gépek hatalomra jutása az Animátrix legszarabb epizódjait adja, arról nem is beszélve, hogy kb a négerek polgárjogi harcának allegóriájává tették

Know your place! Stay your place! ... and that is that!

2015.01.28. 22:07:37

@scal:
És hogy mekkora hatással volt rám a film (folytatva): pár óra múlva megnéztem még egyszer! Ez egyetlen filmmel fordult elő velem, az Ördög ügyvédjével.
Lehet, hogy azért tetszik ennyire a Snowpiercer, mert az egyik fő témája a vonatok-vasút. Nekem négy éves korom (!) óta fanatizmusom van a vonatok iránt és négy éves nem tegnap, de nem is tegnapelőtt voltam. :D Úgy érzem, a vonat egyfajta erőt, innovációt, sőt, mi több, szimbolikát sugároz/közvetít, vagy egyfajta magasabb szintű "közlekedési" formát nyújt (most NE tessék a szájbarakott MÁV-ra gondolni, a vasút szerelem, a vasúttársaság kényszer), szervezettségben már-már ikonikus szintet megütve. Persze-persze, most jöhetne mindenki a repüléssel, mert az gyorsabb, meg praktikusabb (meg jóval életveszélyesebb), mint a vasút. Viszont gondoljunk bele: mikor a 19. században megjelent, majd felfejlődött világszerte a vasút, gazdasági fellendülést, kultúrát, civilizációt (!) vitt a világ olyan régióiba, amiknek akkoriban a létezéséről sem igen tudtak a tömegek. És sajnos, a 70-80-as évek divatos időinek "hála", nagyon sok legendás vasúttársaságot, vonatot, vonalat elpusztítottak. A gazdaságosság érdekében. Hát, ha országrészek elnéptelenedését, települések leépülését, emberi sorsok szétkúrását "gazdaságosságként" jellemzünk, akkor a vasútrombolók elérték céljukat. Manapság NAGYON LASSAN, de kezd ez a trend megváltozni, sok helyen kezdik felfedezni a kötöttpályás közlekedés hasznát és ez azért örvendetes (csak nálunk nem, lásd: RoLa megszüntetése). Nagyon jó olvasmány a témában a Moldova-féle Akit a mozdony füstje megcsapott, vagy az Indóház magazin, aminek nyolc éve előfizetője vagyok.

És hogy miért is írtam ezt a sok "rizsát"? Mert imádom a vasút-tematikájú médiumokat, ezen belül is a filmeket. Ezek között van nagyon rossz is (Vakvágányon), de vannak nagyon jó filmek, mint ugye témánk tárgya, vagy a Száguldó bomba (az a film inkább vasutas-szakmai szempontból közelít a témához, bár vannak hiányosságai). Mivel dolgoztam vasúton és eléggé utánamentem a vasúti dolgoknak, így reálisan vagyok képes látni a témában. Nyilván, nem fogok vonatos filmekkel kapcsolatban "szakmázni" (bár, a Száguldó bomba esetében azért lehetne), ennek nem itt a helye. A film számomra szórakoz(tat)ás ( a Star Wars, az szerelem :D ) és én a Snowpierceren kiválóan szórakoztam - de el is gondolkodtatott. Persze, van néhány gondolatom is:
- Csak nappali külső felvételeket látunk. Folyamatosan az éjszaka "elébe" megy a vonat?
- Azt nem hiszem el, hogy csak Wilfordnak van ilyen vonata! Csak az a nyomorult kvázi 1500 embewr menekült meg az EGÉSZ tetves Földön? Tuti, hogy vannak más vonatok is!
- A cikk említi a pályát/pályaállapotokat. Persze, MÁV-tempóval le lehet szarni évtizedekig a vasutat (ahogy a MÁV meg is teszi a valóságban), de azért egy átlag 90-el száguldó, FOLYAMATOSAN úton levő vonat esetén azért ez eléggé necces.
- Ki, kik építették a SP pályáját? Pl. Japánon áthalad, sőt még a tenger borította részeken is! Akkor már masszív, fagyott hótakarónak kellett a szigetek között is lennie - mínusz 50 fokban dolgozott a péefté?
- Látni a filmben hűtőkocsit, ahol mindenféle domesztikált állatok láthatók feldolgozva (csirkekacsadisznóhalbirkaSTB). Mi van, ha elfogy a "hatalmas" húskészlet?
És a leglényegesebb: mivel egy FOLYAMATOSAN MOZGÓ járművön vagyunk, ami nem állhat meg (miért? és miért nem lehet újraindítani?), rengeteg mindent nem tudnak csak úgy beszerezni, nincs technikai innováció, nincs textilipar, nincs élelmiszeripar - azért csak egy vonaton lennénk! Ha még 10-20 évig ment volna a SP (és a többi vonat, persze...), gyakorlatilag MINDENKI csak a protein szart ehette volna csak, mert egyrészt minden elfogy, másrészt mást nem is tudnak előállítani - nem láttunk állatszállító kocsit/szakaszt/fasztudjamit...

Hú... Tudom, hosszú, de ezt le kellett írjam, úgy érzem, hogy a SP az ÉN FILMEM, annyi sok vonatos tematikájú szar után végre megtalál egy ilyen mű...
Nektek köszönöm Filmbookosok, mert a Ti ajánlótok alapján keltette fel az érdeklődésemet! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.28. 22:56:36

@Selkath - Nightwish rulez!: isten ments imádom az ilyen kommenteket, nem egy odavetett félmondat :D

annak meg pláne örülök (egyéb okokból kifolyólag is :D) hogy tőlünk hallottál először - noha hozzáteszem, állítólag ez lecsengett már tavaly (lecsengett ééérteeed :D)

magam is rendelkezek egyfajta megszállottsággal a vonatokat illetően, én a MÁV-on is szeretek utazni - hát más választásom nincs is :D

a kérdéseidre a válaszaim:

a vonat látványosabb nappal, éjszaka semmit se láttunk volna, ráadásul itt szerintem a cselekmény által behatárolt idő is szoros volt - a karlefagyasztásnál szerintem éjszakai felvételt mutattak de annyi elég is volt, engem ez egyáltalán nem zavart

én elhiszem, hogy csak Wilford csinált ilyen vonatot, teljesen egyértelmű, hogy neki ez volt az álma - lásd még Disney Disney-land (olyanból sincs több, persze sok vidámpark van, de Disney-land a király) és el is hangzik, hogy mindenki bolondnak tartotta, pedig lehet csak előrelátó volt

az is egyértelmű szerintem, hogy a vonatpálya a kataklizma előtt épült, mert a Berring-szoroson keresztül megy a vonat, meg alatta szigetcsoportokat összekötve, oda gondolom pár év alatt rittyentettek egy jó nagy hidat, vagy még inkább fúrtak egy alagutat az óceán mélyére - és akkor talán így gondoskodhatnak állandó halállományról

- a vonat folyamatosan úton van ez igaz, de mindössze 18* haladt eddig át a teljes pályán, és egyetlen szerelvényről beszélünk, ami nagyjából 60 vagont bír el, tehát a teljes terhelése a sínnek 2 perc/négyzetcentiméter, azért a Budapest-Szeged viszonylatban csak egy nap legalább 30* áthalad egy csomó szerelvény, értelemszerűen hamarabb is elkopik (javítják is böcsülettel :D)

- a vadállomány valszeg megfagyott a sínen és a sín közelében, lehet onnét be tudják menet közben gyűjteni és egyelőre még nem élték fel, lévén nem mindenki kap kaját, a bogarak rovarok begyűjtése sokkal problematikusabb (amiből készül a massza, amit én simán bepuszilnék :D a protein egészséges, és vannak ahol nyersen eszik a bogarakat) hogy azok aztán végképp megdöglenek virágok, meg növényzet nélkül, és főleg nem jellemző rájuk, hogy a fagyban éljenek

persze elképzelhető, hogy elkezdték őket szaporítani - bár pont ilyen vagonokat nem láttunk, vagy génkezelt úton mesterségesen kiklónozni, és akkor ez meg is van oldva, max nem jut belőle mindenkinek

a többi minden is luxuscikk, egy idő után mindent a vonaton belül kell előállítani, termelni, tenyészteni feldolgozni, - ezért írtam, hogy hatalmas mennyiségű SoD kell hozzá, mert annyi rajta a lyuk mint egy ementálin

Wilfordról nekem még eszembe jutott a Syberia feltalálója Hans Voralberg - azzal játszottál? ha nem akkor pótold :D

2015.01.29. 21:13:31

@scal:
Tényleg, a kézlefagyasztós jelenet!, Na, az eszembe sem jutott, tényleg sötét van, kösz!
Szaporítás, klónozás valóban előfordulhat, persze, hogy nem mutatják be tetőtől-talpig az egész vonatot, akkor a négy-öt óra is kevés lenne a filmnek. :) Na, ezért kéne SP játék, ahol az egészet be lehet barangolni.
Syberia megvan, eredetiben! Igaz, még nem volt időm játszani vele, amikor meg volt, egy vírus szétcseszte a rendszeremet - vihetem az egész szart a szervizbe, és nem tudok Metro 2033-azni! :( Apropó, a Metro is megérne egy jó kis posztapokaliptikus filmet (regény, játék már van, ugye).

Bp-Szeged: javítják-javítják, de úgy érzem, a 140-es vonal kissé a MÁV mostohagyermeke, nem fordítanak rá kellő figyelmet - fővonali státusza ellenére - mint amennyit kéne (gyéká: nem NEMZETKÖZI tranzitvonal!). Vissza kéne építeni Újszeged felé és erőltetni is lehetne - némi felújítás után - a Bp-Szeged-Szabadka-Belgrád viszonylatot, de sajnos a semmitmondóan unalmas 150-es (Kelebia) az egyszerűbb útirány.

A filmhez: ami NEM tetszett, két dolog.
Az egyik: szerintem nagyon sarkítva ábrázolják a vonat végében élőket. "Szegényeknek" vannak általánosítva, de ők nem szegények. Ők EMBERTELEN körülmények között "élnek"! Mosdatlanok, szakadtak, tömeg van, gondolom méretes bűz is, szemetet esznek (nem, én nem kóstolnám meg a proteinkockát - nem a bogarak, hanem a zselés szar miatt. Utálom a zselét!) - és a szálláshelyeik látványakor egyből az auschwitzi barakkok ugrottak be. Talán nem véletlenül? ÉS a hátsó vagonoknak nincsenek ablakaik! Ekkora luxus volt az ablak? Szerintem itt fogyott el Wilford pénze... :DDD

A másik dolog, ami nem igazán jött be: A film végén Curtis idióta "karfeláldozása". Tényleg kellett ez? Gondolom, ő is király akart lenni ezzel, hogy Gilliam után meglépi az öncsonkítást - de az is lehet, hogy tényleg beszorult és szarrá tört a karja és nem lévén más megoldás, így menti meg a kissrácot. De nekem akkor sem tetszett, mi több, egyenesen röhejesnek éreztem a jelenetet.

De ezeken kívül minden fasza! Megnézem HD-ben is (letöltve persze, ha már egyetlen tetves forgalmazó sem vállalta be), kíváncsi vagyok a másfajta képi világra.
Egy uccsó kérdés: Tényleg nem várható idén (vagy valamikor, vagy DVD-n, Blu-Ray-n) a magyar mozikban a film? Nem (csak) a szinkron miatt kérdezem, szerintem a hazai moziba járó közönséget vétek lenne ebből kihagyni.

Amúgy nem vicc, tényleg a blog alapján találtam a filmre! További jó filmkritizálást nektek! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.29. 22:02:20

@Selkath - Nightwish rulez!: nem tudom, szerintem nem fogják moziban adni, bár ki tudja, volt már rá példa, hogy két évvel később hoztak be valamit, de ez max DVD-n fog már megjelenni, nem lenne pénzt a mozis bevételen, mindenki megnézte már letöltve

a film vége szerintem faszság, a kartörés is azért kell, mert előtte ugye elmondta, hogy ő annyira gyáva volt, hogy sose ajánlotta fel a saját karját, lábát hogy egyék meg ... tehát Curtis egy sunyi, gyáva senkiházi valójában, és ezzel akarták megtisztítani

bobbantyú 2015.03.15. 15:13:01

Lett volna "Hóeke" egyfajta Máv fílinget kanyarítva a film köré...
süti beállítások módosítása