Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Jurassic World - Az újabb felvonás

2015. június 11. - Ike The Rock Clanton

Bizonyos videojáték gyártó, kiadó cégek általános szokása volt, hogy ha betaláltak egy játékkal, ami esetleg franchise-vá nőtte ki magát, időről-időre kiadták a sztori folytatását. Néha bejött, néha nem, ám előbb-utóbb a fogyasztó közönség megkapta azt, amire legkevésbé sem vágyott: a végletekig lebutított történetvezetést, papírmasé karaktereket, unalmas  és érdektelen mellékszereplőket, de persze a kor követelményeinek megfelelően high-tech grafikai megoldásokkal felturbózva, hogy a játékra éhes gamer hadd költse már el egy használt kocsi árát videokártyára (vagy komplett gépre), ha élvezni akarja  a "valósághű" technikát és a még nagyobb fegyvereket, még nagyobb robbanásokat. Kicsit ez volt az érzésem a "Jurassic World" bemutatóján is. Minden nagyobb lett, mégsem lett jobb. 

jw1_acdu.jpg

Habár a rendező, az amerikai Colin Trevorrow ebben az évben betölti a 39-et, eddig mégsem tett le az asztalra semmit. A neve mellett összesen egy játékfilm, egy TV-film, egy dokumentumfilm és egy short film szerepel. Persze ez semmit sem jelent, hiszen a szakmában nagy névnek kikiáltott rendezők is melléfogtak már, nem is egyszer. A bemutató előtt feltettem magamnak a  kérdést: mit tud nekünk mutatni az új rendező, amit még nem láttunk és nem képzeltünk el? Csavaros sztorit, jó színészeket (ez már félsiker lenne), jó "CGI" és "anomatronics" technológia keverékét? Nos, az első kettőnek a közelében sem vagyunk, az utóbbiból igyekeztek a legtöbbet kihozni, ám félsikerrel. Mivel az ilyen típusú filmeknek általában két rétegük van, a látvány és a történet, ezért szeretném kettébontani a kritikát és megnézni, hogyan is teljesít ezen a két síkon a film. 

Kezdjük nem túl rendhagyó módon a technikai, vizuális trükkökkel. A Jurassic Park-sorozatban mindig is kétféle vizuális trükköt alkalmaztak. Az egyik a CGI (Computer Generated Imagery), vagyis a számítógép által létrehozott látvány, a másik az animatronics-technológia, amely tulajdonképpen a legmodernebb robot szimulációs technika, amellyel embereket és állatokat is tudnak modellezni. A filmiparban ennek úttörői Steven Spielberg és Jim Henson voltak. Az 1993-as Jurassic Park-ban kombinálták a CGI-t és az animatronics-ot, ami azt jelentette, hogy az Oscar díjas trükkmester Stan Winston és csapata megépített egy életnagyságú T-Rex-et, ami 12 méter hosszú volt és 4.1 tonnát nyomott. Nem csoda, hogy a kritika a mennybe menesztette őket érte, hiszen az "állat" valós környezetben mozgott és hihetetlenül realisztikusan nézett ki. 

jurassic-world-pratt-howard.jpg

Mit kapunk ebből a Jurassic World-ben? A Jurassic Parkban négy percet kivéve, minden speciális effektus animatronics volt. S attól függetlenül, hogy költségvetési kérdés volt-e, vagy technológiai korlát, működött. Gondoljunk a Lost World ama jelenetére, amikor a T-Rex San Diego-ban randalírozik. A Jurassic World-ben szinte minden egyes dinoszaurusz CGI, nem számít, milyen közel is vagyunk hozzájuk, vagy milyen közel kerülnek a színészek a kamera révén, vagy milyen közelről mutatják nekünk, ámuldozó nézőknek az IMAX-ben. Amikor például Chris Pratt kapcsolatba kerül három Velociraptorral a ketrecükön belül, amelyeket úgy fog be a kamera, hogy jobbra vannak, közvetlenül az arca előtt, az embernek tisztán az az érzése, hogy sima rajzfilmfigurák és nyomokban sem emlékeztetnek egy lélegző, élő állatra. Ha összehasonlítjuk az első film azon jelenetével, amikor Hammond fővadásza (Bob Peck) be akarja cserkészni az egyik raptort, majd amikor az kijátssza, már csak annyit tud mondani, hogy "okos kislány", akkor láthatjuk, hogy az mérföldekkel "élőbb" (animatronics robot technika) és nincs az a kellemetlen mellékzöngéje az embernek, hogy a hús-vér színész olyasvalamihez beszél, ami ténylegesen ott sincs. 

Mindig elcsodálkozom azon, hogy egyes filmkészítők elfelejtik, hogy a kamerának fizikailag is létezni kell egy filmben. Az alant látható jelenetben - nevezzük raptor hajtóvadászatnak - a kamera őrületes pörgésben van, olyan, mintha egy videojátékban lennénk, s átmegy minden a filmben valóságos, fizikai objektumon, mintha azok ott sem lennének. Mi ez, ha nem figyelmeztetés, hogy amit látunk, teljesen fals és a valósághoz köze nincs? A trükk akkor jó, ha észrevehetetlen, ha bele tudjuk élni magunkat, hogy ez a valóság is lehetne. 

404988_v1.gif

Ha a kamera átsöpör több száz méternyi területet felülről, minden úgy fest, mint egyfajta modellvasút, megspékelve apró emberkékkel. Ironikus, hogy a régi iskola miniatűrkéit/modelljeit úgy fényképezték, hogy elkerüljék, hogy aprónak tűnjenek. Ez az, amiről egyes digitális művészek, teljesen elfeledkeznek, jó példa erre a következő képeken látható jelenetsor.

404974_v1.jpg

Itt nem az a helyzet, hogy a CGI nem részletes, vagy vacak, hanem éppenséggel mindent ez visz. A teremtmények nem robbannak be az igazi világba, mivel nincs valódi világ, ahová behatolhatnának. Helyette a készítők lőttek néhány extra shotot zöld képernyő előtt és a kép aljára biggyesztették az embereket, mint valami toldalékot. Úgy is néznek ki. 

A rendezők és a stúdiók dollármilliókat költenek csak speciális effektusokra, de azt még mindig nem tanulták meg, hogy a néző kiszúrja, ha valami "csak" effektus és nem hat valóságosnak. Az eredeti 1993-as Spielberg film nem csak azért néz ki jobban, mert esetleg jobbak a trükkök, hanem azért is, mert Spielberg tudta, hogyan rejtse el magát az effektet. Az extrém módon részletes Brachioszaurusz jelenetet kivéve, a speciális effektusokat elrejtették esővel és sötétséggel. Ellenben mit csinált Trevorrow és csapata? Egyenesen beletaszítanak bennünket a CGI orgiába, mintha azt kiabálnák, "Hé öreg, nézz ide, milyen fantasztikus dolgot fogok mutatni neked!". Ezzel a minden második jelenetben farkast kiáltással csak annyit érnek el, hogy unalmassá válik a dolog, másfelől rámutatnak minden egyes tökéletlenségre. A víz ábrázolása, különösen, amikor a Moszaszaurusz éppen egy cápát kebelez be, hihetetlenül távol áll a valóságtól, olyan, mint valami videojátékban. Azt nem értem, hogy miért nem volt arra legalább idő, hogy a vizet felvegyék valahol élőben. Colin Trevorrow láthatóan nem érti, hogy az effektus prezentálása legalább olyan fontos, mint maga az effektus. S hogy ez mennyire igaz, s a filmet hová is taszítja, arra jó példa, amikor egy Pteranodon felkap egy nőt és gyakorlatilag a víz fölött beleejti a Moszaszaurusz szájába, mielőtt őt is elkapná a vízi bestia. Mégis mi a jó fene ez? Nem számít, mennyire néz ki jól a CGI, mivel ez a filmet egy Sharknado szintjére degradálja le és abszurd rajzfilm orgiává változtatja. 

jurassic-world-super-bowl-06.jpg

No de itt van nekünk a történet, ami sajnos azt kell mondjam, olyan, vagy még felemásabb, mint a vizuális trükkök. Gray (Ty Simpkins) és Zach (Nick Robinson) abban a megtiszteltetésben részesülnek, hogy szüleik befizetik őket a Nublar szigeten található Jurassic World kalandparkba, hogy dinókat nézegessenek. A történet szerint huszonkét évvel járunk a Jurassic Park eseményei után és a szigeten már valóságos kis birodalom épült ki, modern biztonsági berendezésekkel és hatalmas állatsereglettel. Ennek jelenlegi tulajdonosa Masrani (Irrfan Khan)  a világ nyolcadik leggazdagabb embere, aki mégis függ John Hammond eredeti cégének (InGen) magánbiztonsági részlegétől, akinek vezetője Hoskins (Vincent D'Onofrio) és akiről csak a vak nem látja az első percben, hogy ő lesz a  film (emberi)  rosszfiúja. Bejön a képbe még a munkamániás és magát borzasztóan jó nőnek tartó Claire (Bryce Dallas Howard), aki a park igazgatója és mellesleg a két fiú, Gray és Zach, nagynénje. Visszatérő szereplő, mert már az 1993-as filmben is helyet kapott, Dr. Henry Wu (BD Wong) a genetikai kutatásokért felelős orvos. Új szereplő viszont Owen (Chris Pratt) a volt katona, aki különös kapcsolatot alakított ki az itt található velociraptorokkal, korlátozott mértékben irányítani tudja őket. S ezt használná ki Hoskins, aki csak az alkalomra vár, hogy aljas és ördögi tervét meglépje, s ha ez nem volna elég - most már csak ismételni tudom magam, hogy természetesen - elszabadul még valami, ami nagyobb és halálosabb minden eddig ismert dinoszaurusznál. A hihetetlenül egysíkú történet, a döbbenetesen kétdimenziós figurák, a sablon történések (például a két fiú szülei természetesen éppen válófélben vannak, a parkban megint istent játszanak a genetika révén) előrevetítik, hogy kivel, mi fog történni. Magamban fogadásokat kötöttem, hogy kiket fognak kinyírni és mindet megnyertem. Az igaz, hogy nem kell atomfizikusnak lenni ennek előrejelzéséhez...

jurassic-world-robinson-simpkins2.jpg

Chris Pratt-et azért kicsit sajnálom. Szó volt róla, hogy ő is lehetne esetleg Indiana Jones (ezt viharos gyorsasággal cáfolták) és itt úgy is néz ki, vagány, meg minden, de hiányzik belőle valami. Ami az egész filmből. Hiányzik a sárm, a szív és a történet. Egyszóval éppen az, ami egy elegynek megadja a zamatát. Hiszen a hamburger is nagynak és zamatosnak tűnik, egészen addig, amíg bele nem haraptál, de akkor kiderül, hogy az egész mesterséges anyagok keveréke és semmi élvezetet nem nyújt a látványon kívül. Ez a Jurassic World-re is igaz. Biztosan lesz folytatás.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.06.11. 17:10:15

Huh hol is kezdjem...

Először is én örülök, hogy van új JP film. Sajnos még nem láttam de mindenképpen meg akarom nézni mert imádom a Jurassic Park első részét. Gyermekkorom egy része és akárhányszor megnézem óriási nosztalgiával tölt el. Kedvenc filmem most is. Még a Dinó őrületre is emlékszem! :D

Na viszont tudomd valahogy folytatni kellett de nem értem, hogy mindezek után hogy nyithattak meg egy parkot? Oké oké tudom a pénz miatt... :D

Szegény Richard Attenborough is 2014-ben elhunyt, úgy hogy John Hammond már nem láthatta a megvalósult bolhacirkuszt! Habár jó lett volna, ha valahogy megemlékeznek róla a filmben. Na mindegy. :(

Arra nem térek ki, hogy már megint az "istent játszanak téma". Te figyu csináljunk már egy új dínót mégis mi baj lehetne! XD Nos az élet ismét utat tört magának! :DD

Visszatérő szereplő Dr. Wu. Öhm oké.... nem tudom azt hiszem a könyvben viszonylag szerepelt is de az első részben volt néhány sor szövege azt ennyi. Sőt voltaképpen a dínók elszabadulása előtt elhagyta hajón a szigetet. Szóval szinte nem is szerepelt a filmben ergo mi a fenének érdekelni mint visszatérő szereplő? Sam Neil vagy Jeff Goldblum? Na ők tényleg visszatérő szereplők lettek volna nem ez a néhány perces doki...

A látványról pedig annyit, hogy ugyan úgy vagyok vele mint a hobbittal. Ott van pl a Gyűrük Ura amiben remekül keverték a CGI-t a pazar maszkmunkákkal. ÉRTSD a nagy totálokban és a hatalmas csatáknál, seregeknél illetve természetesen Gollamnál vagy a Balrognál stb. nagyon is jól jött a CGI de példáúl a közelieknél remekek voltak az ork vaqgy urukhai maszkok, vagy Gimli "makeup" ja. :D Ellenben szomorúan vettem tudomásul, hogy a hobbitban még a közelieknél amikor csak egy két orkot látunk is CGIt használtak. Kérdem én miért? Nagyon bántotta a szememet amikor a LOTRban olyan jól néztek ki az orkok. Még szerencse, hogy a törpök nem CGI teremtmények voltak. :D Gondolom itt is ez a helyzet! Pedig azóta sem láttam élethűbb Dinókat azoknál amik a JP-ben voltak! Sőt jobb látványt sem nagyon! Persze tudom tudom, a cgi gyorsabb és olcsóbb! Csak a filmkészítők elfelejtik, hogy van amiért megéri dolgozni...

tom991 2015.06.12. 01:44:53

www.cracked.com/blog/6-reasons-expensive-films-end-up-with-crappy-special-effects/

Nem lehet, hogy olvastad ezt a cikket? Néhány mondat nagyon ismerős...

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.06.12. 16:16:45

@tom991: Nehezen ugyanis ennyire nem jó az angolom.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.06.12. 16:20:54

@tom991: Ja sorry nem nekem szólt oké...

lemez 2015.06.23. 13:25:24

Azért ne legyünk igazságtalanok, az animatronicsnak is vannak gyenge pontjai. Néhány jelenetben azért érezhető rajtuk egyfajta merevség. Az első JP-ben a fán éjszakázó gyerekeket megtaláló brachiosaurus-ok, később pedig a gyerekeket üldöző, konyhaablakon benéző velociraptorok eléggé műanyag hatásúak.

Mr. Schreck 2015.07.15. 18:31:11

Ez már spoileres rész, de kíváncsi lennék rá mit szóltál a fináléhoz. A jelentőségteljes pillantás a raptor és a t-rex között volt a végső agyhalál. "honor and peace friend"...
Nem hittem volna hogy ilyesmit láthatok még ebben a szériában, bele se merek gondolni miket találhatnak még ki folytatásnak.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.21. 10:04:59

OBJECTION!

nem kell ezen öt bekezdésen keresztül keseregni, egész egyszerűen szar a CGI ebben a filmben és kész, animatronics ide, anomatronics oda 2015-öt írunk, tudnak ezek jó meg hiteles, CGI-t csinálni volt rá ezer példa, de itt nem volt rá idő, kedv, pénz, türelem, szakértelem mindegy

a film első félórája emiatt totál érdektelen,. nevetséges, hiteltelen, DE aztán megjön Chris Pratt, szépen felvezetik a valóban jó nő Howardot is, meg az összes főbb szereplőt, még az Indominious Rex-et is, az emberekkel is törődő főnök szerintem kifejezetten nem volt sablonos

és a film egyre érdekesebb lesz, ahogy elszabadul az őrület, ahogy egyre több mismásolás derül ki az új szörnyről, és a végén már kegyetlenül jól szórakoztam, két elbaszott folytatás után azt kell mondjam megérte elkészíteni ezt a részt, mert bár az elsőhöz nem érhet fel (egy rész se fog tudni akkorát durrantani) de végre visszahozta szinte ugyanazt az érzést

egy pillanatra nincs megállás, ugyanakkor lehet rajta röhögni is, kapunk szép utalásokat, meg főhajtásokat - a zenét sajnos az első hat percben túlhasználták, de aztán visszavettek belőle - és lehet pár jelenet hülyén fest, de kibaszott KÚL az egész

amikor az asszisztenst bekapja a dínó, az nem Sharknado, az ott egy isteni igazságszolgáltatás :D

a kémia működött a két főszereplő közt, volt egy kis mondanivaló is, a tűsarkait mondjuk tényleg letörhette volna, mint anno Kathleen Turnernek Michael Douglas

és minek tért volna vissza Sam Neil, vagy Goldblum ők már leégették magukat a 2-es 3-asban :D, viszont kaptunk egy geek infóst, akinek volt echte pólója, (nekem is kéne egy) nem mellesleg a legnagyobb poén is neki köszönhető!!!!

aztán visszatért a rajzfilmfigura, meg egy csomó beállítás, ami miatt helyenként már remakenek tűnhet az egész, bár nekem inkább az Alien 4-re emlékeztetett a cselekmény, pláne mikor már a katonák is felvették a nyúlcipőt, az emberek meg még mindig a szigeten volt :D

a két gyereket helyenként fölöslegesnek éreztem, de végül is elfértek, és engem a film beszippantott, nem eresztett, - meg is tudott lepni helyenként - szeretem ha a film vége erősebb mint a crappy nyitány, és néhol még tudtam a főhősökért is izgulni, holott sejtettem hogy nekik túl kell élniük a kalandot

Chris Pratt pedig tényleg legyen Indiana Jones :D

a sok fanyalgó vélemény, meg előrejelzés - ááá eltolták, készül, nem készül - után én meglepően jól szórakoztam, három napja láttam, még mindig a hatása alatt vagyok, tuti nem utoljára láttam (jah és a húgommal néztem :D)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.21. 10:09:03

@Mr. Schreck: nekem nem volt agyhalál, ott szerintem az volt, hogy az első részben azért ment a rohanás, mert kevés ember volt, akiket meg lehetett enni, egy állat minden esetben ezért gyilkol, hogy egyen, hogy éljen, az Indominous azonban csak a gyilkolásért ölt

és ott a T Rex eléggé lerobbant a végére, a Raptor meg elvesztette a komáit, szóval letudták a közös ellenséget, és egyelőre békén hagyták egymást

különben is mi a faszt tudunk ezekről az állatokról egyáltalán, pl a színeiket mai napig nem tudjuk, hogyan mozogtak azt se, az elmúlt 20-25 év alatt rengeteg faj totálisan megváltozott - és egy olyan ember filmjeiből tanul róluk az átlagnéző, aki egy hétköznapi létező állatról (CÁPA) is elhitette, hogy tömegmészáros gyilkos :D

szóval nem érzem helytelennek az élőlények efféle viselkedésének ábrázolásmódját

Oldfan 2016.01.08. 19:44:08

Lanyha indítás után egész jó kis szórakoztató mozi lett belőle. Igaz, pusztán olyan "fordulatokkal," mint a régi westernekben, ahol mindenki tudta, hogy nagyjából mikor mi jön. Kicsit el is várta...:)
Nekem ez az amerikai Rákóczi hadnagya agyilag, persze, modern köntösben. Arról tudom, hogy nem úgy folyt a az egykori viaskodás, mint a vásznon, A JW az "őslényesítése" pedig valószínűleg nem így lenne, ha mégis megvalósulna. (Kell a manónak élőben.) Ennek ellenére tudok szurkolni a hőseinknek, még a raptoroknak is, amíg a járda túl oldalán nem jönnek szemközt.
A cikkíró kifogásai teljesen jogosak CGI és kamerázás ügyben, De miután úgy vagyok vele, hogy ez MESE, semmi más. Így, miután nem hús-vér emberek problémáit látom, hanem tudom, hogy a közönség befolyásolására célzott, szerencsére szolidra vett borzongatási helyzeteket, különösebben nem zavar, hogy steril a látvány. Ez a történet simán elbírja, hiszen eleve abszurd. Miért pont ezen a téren volna reális? Szerintem kifejezetten jó, hogy nem akarták túl komolyra venni az egészet. Nézzük meg, közben szórakozzunk, aztán szivacs elő, táblatörlés. (Nem DEL, mert valami benyomás csak marad belőle.)

scal: Egyetértek, Chris Pratt valóban ígéretes Indiana Jones palánta.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.09. 00:17:34

@Oldfan: köszöntelek a Jurassic World kedvelők táborában :D vagy ahogy a mára híres mondást újra felevenítsem, egyetértek Oldfannal
süti beállítások módosítása