Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Jégkorszak - A nagy bumm

2016. július 18. - luckylany

Aki időrendet vagy logikát keres a dolgokban, az hoppon marad ugyan, de Motkány és Mannyék kalandjai eddig sem az egyedi, tökéletesen kivitelezett és jól megalapozott, önálló storylineról voltak híresek. Aki szereti Motkányt és imádatát a tápláléka iránt, illetve megszokta a klasszikus amerikai rajzfilmeknek azt a vonulatát, amiben Tomot mindig lealázza Jerry, a prérifarkas pedig mindig válogatott szívatások áldozata lesz önmaga és/vagy a gyalogkakukk részéről, az éppen annyira élvezni fogja Motkánynak a makk utáni vágyától hajtott nyomorúságos szerencsétlenkedéseit, ami valamiképp segít belenyugodni a ténybe, hogy egyikünk sem tökéletes.

jegkorszak-5-a-nagy-bumm-plakat.jpg

Emlékeztek még az első Jégkorszakból arra a részre, mikor Manny, Diego és Sid a babával a Félsziklához tartva végül bent reked egy jéghegy alatti folyosón és végignézik az egyedfejlődést, illetve a jégbe zárt ősállatok sorát? Ott látható a falba fagyva egy űrhajó (repülő csészealj). Ami az első részben, 2002-ben még csak futó, másodperces poén, 2016-ban már a Motkány-karakter sztorijának leglényegibb eleme. A trailer szerint “minden kérdések legnagyobbika, hogy vajon miként keletkezett az Univerzum? Egy ragyogó terv állt a háttérben? vagy valami sokkal, de sokkal… lükébb?” Ez a lükébb volna Motkány, aki a Földön jégbe fagyott repülő csészealjba szállva a makk után, az űrbe lövi magát, ahol létrehozza az ősrobbanást, a bolygókat a megszokott pályára állítja, és meteorzáport indít a Föld felé.

Mannyék kalandját most is Motkány indítja el - az óriás meteor közelít a föld felé; Buck (Jégkorszak 3.) odahagyja a dinók földjét és feljön az alsó világból egy jóslattal, hogy segítsen megmenteni a Földet. Manny, Elly, Barack és új szerelme, Diego és kalózlány-párja, Sid, Nagyi és az oposszumok elindulnak hát megmenteni a világot. A vándorlás motívum adott; s már a szereplők felsorolása is érzékelteti, hogy nincs könnyű dolga annak, aki mindenkinek teljes értékű, kidolgozott szerepet akar adni ebben a kalandban. A mamutcsalád életének fejlődése, az apa-lány, illetve após-vej viszony kerül most épp terítékre, ha épp nem a világot mentik, s csakúgy, mint eddig, időről időre ‘átkapcsolunk’ Motkány kalandjaira, amelyek hatással vannak az ‘odalenti’ történésekre.

Aki azonban a szűköcske sztori előzményét keresi, most kevésbé lát tisztán, mint a sorozat korábbi részeiben. A legelső kalandba nehéz volt nem látni bele a Dzsungel könyve hatását, amit a második részben a keselyűk karaktere és klasszikus musicales, nagyszínpadi nótájuk is erősített. A Jégkorszak 2. Csábító hús betétdala tiszteletadásnak tűnik az 1967-es film előtt, még ha itt minden keselyű egyforma is, nem úgy, mint abbanAz amerikai rajzfilmek esetében, főleg e Dzsungel könyve-adaptációnál nem is meglepő ez a tiszteletadás, hiszen a majmok királya, Lajcsi király dalát még Robbie Williams is érdemesnek látta egy feldolgozásra (ha több időd van érdemes meghallgatni őket: Lajcsi király dala magyarul; az eredeti angol verzió; Robbie Williams és Olly Murs közös dala a Swings both Ways albumról. Bár ez az album nem csak a rajzfilm-klasszikusokhoz nyúlt hozzá, csaknem mindegyik dalának megvan az előzménye, így az Óz, a nagy varázsló Madárijesztő-dalát is feldolgozta: The wizard of Oz If I only had a Brain. Robbie Williams változata pedig itt. De ha a klasszikus rajzfilmeknél akarunk maradni: a Minnie the Moocher Cab Calloway által a Betty Boop alá felénekelt eredeti rajzfilm-változata és a Robbie Williams-változat stúdiófelvétele)

jegkorszak5_hun_p3.jpg

A harmadik rész Verne Utazás a Föld középpontja felé című könyvére írt variáció. A 4. rész (szerintem a sorozat leggyengébb láncszeme) a kalózfilmek sikerén felbuzdulva vitte tovább a karaktereket a vízen. Ennek a mostaninak a legfontosabb része talán Barack és udvarlójának költözése illetve az e körüli kérdések, viták, a család tagjainak fejlődése. Persze, van ez a közelítő óriásmeteor, amit el kell téríteni a pályájáról, de ez eléggé komolyan vehetetlen. A mostani Jégkorszak inkább szkeccsek egymásutánja, de ezek a szkeccsek még mindig működnek, s jobban működnek, mint a több évadosra nyújtott egész estés rajzfilmekből készülő rajfilmsorozatok.

Van olyan jelenet, amely egészen rövidke, van, ami hosszabb, de itt is sok filmelőzményre utalnak az alkotók. Ilyen a mamutok felvonulása esetében a Kutyaszorítóban vagy a Buck agyába belépő oposszumok esetében a Mátrix. Az egyik ilyen hosszabb szkeccsfilm abból a szempontból érdekes, hogy erősen összecseng az idei rajzfilmtermés egyik legjobb, ha nem A legjobb darabjának egy jelenetével: a Zootropolis (Zootopia) jóga-központ jelenete erősen emlékeztet a Jégkorszak 5. Geotópiájának shangri lámájára (vagy a bemutató időpontját tekintve fordított a sorrend) — nehéz ezeket az egybeeséseket puszta véletlennek betudni, viszont a csaknem azonos keletkezési idő miatt tiszteletadásnak sem mondanám (nem sok közös alkotó tűnik fel, különböző stúdiók filmjeiről van szó, s ha választani kell, a Zootopia jobb film, mint a Jégkorszak 5.), inkább csak érdekes egybeesésnek.

Összegezve: nincs igazán karakteres történet (bár még így is jobb, mint a 4. rész esetében), sok a szereplő ahhoz, hogy mind meghatározóak lehessenek, eltűnt a 4. részből Barack barátja, Tacsi, viszont jött helyette egy új udvarló, akit már “készen” kapunk, feltűnik Buck, a menyét, az oposszumok csak rövid, jó bemondásokra vannak hivatva, Diegoék lassan szelídülnek, s összességében inkább szkeccsek sora a film, amit látunk — ez azonban nem feltétlen gond, ha kedveljük a karaktereket. Nem azért néztük a prérifarkast sem, mert elhittük, hogy a logika világában mindig felkelne, mindig túlélné, s minden éppen úgy történne, ahogy a rajzfilmen, hanem mert egyszerre elégítette ki a kárörömöt és a mosoly iránti igényt.

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.12.03. 01:24:23

hihetetlen amúgy, hogy ez még mindig műsoron van, egyedül néztem a Lurdyban ami nagyban növelte az élményfaktort, most már muszáj lesz megnézni a harmadik és negyedik részt, bevallom kicsit amiatt is néztem meg, hogy legyen majd ürügy

viszont dacára, hogy nem mondanám, hogy nem szórakoztam jól, nagyon mondvacsinált filmecske volt ez, ahol már azok a karakterek voltak a legunalmasabbak, akikről az első rész szólt (hát igen, kit érdekel valaki ha már révbe ért?)

Motkány marháskodásai viccesek voltak, bár ahhoz, hogy valóban mindenen nevess azért behatóbb csillagászati ismeretekkel kell rendelkezz (mondjuk egy ötévesnél ez meg van), de amúgy ez tényleg jó nagy faszság, mármint az egész Jégkorszak azért bőven azután volt, hogy kialakult a Naprendszer , jézusom - már meg se próbálnak valamit kitalálni, legyen valami, majd összerázzuk, had szóljon

Aztán mintha maguk az alkotók is megunnák a filmet, jön ez a Földalatti szál ami sokkal érdekesebb meg viccesebb az egész jégkorszaknál Menyét karaktere meg egy az egyben Madagaszkár lopás (ööö abból se láttam a harmadik rész után semmit) Shangri-lama meg még régebbi az Eszeveszett Birodalmat juttatta eszembe.

Összességében nem bántam hogy megnéztem, de azért egy Zootopiához nem hasonlítanám, pláne hogy azóta már volt egy Kubo, egy Kis kedvencek titkos élete, eszméletlenül erős év ez animáció terén

luckylany 2016.12.03. 15:48:16

@scal: Igen, jó filmek és kevésbé jók váltogatják egymást, s szerencsésen soka jó az idén. :) A Zootópiát csak az egyetlen lámás jelenet miatt citáltam ide, említve, hogy messze jobb, mint ez. Az Eszeveszett birodalmat nem ismerem, pótlom. :)
süti beállítások módosítása