Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ben-Hur IMAX 3D

2016. augusztus 18. - scal

- Te, ez a Ben Hur, ez nem rabszolga volt?

- Mindjárt az lesz!

ben-hur-2016-poster.jpg

Mit lehet mondani egy rendezőnek, akit felkérnek, hogy rendezze meg a világ egyik legelismertebb eposzának modernkori remakejét? Mondjuk azt, hogy: nem vállalom? De persze akkor keresnek mást, mondjuk egy csövest az utcáról, és sokkal rosszabb lesz a végeredmény. Felajánlanak neki pár millát, és abból jóóóóóó sok levest vehet. És minél tovább érvelnek, szegény rendezőnknek egyre inkább kiviláglik, személye teljesen mindegy, csak betalálták. Ők mindenképpen meg akarják ezt tenni. Akarnak egy HATODIK Ben-Hurt. És vagy Te szakítod a nagy dellát, vagy majd valaki más, BÁRKI más, mondjuk a Die Hard 5 rendezője... Mindezek miatt, rohadt nagy szerencsénk van, hogy a csonkolás... akarom mondani a rendezés lehetőségét Timur Bekmambetovnak ajánlották fel. Miért? Mert a kazah egy valamihez nagyon ért: elképesztő atmoszférát tud teremteni.

Imádom Bekmambetov vizualitását, egy nagyon tehetséges és szuggesztív rendezőnek tartom, aki a Wanteddel megmutatta micsoda elképesztő potenciál rejlik benne. Aztán ezt az egészet felváltotta aprópénzre a szörnyűséges Abraham Lincolnra - tudjátok amiből megtudtuk, hogy az öreg valójában vámpírvadász volt. Viszont mivel nem olvasok előre, a stáblistáig fogalmam se volt, hogy ezt ő rendezte, szóval nem voltak elvárásaim. Maximum annyi, hogy mindenki előre röhög, minek kellett ez a remake? Egy 11 Oscart nyert filmnek? Ahová azóta is csak a Titanic, meg A király visszatér került be - bár utóbbi nem tudom hogyan.

Soha nem ragadott magával a Ben-Hur, soha nem is tartottam sokra, volt benne egy tíz perces kocsipárbaj, kb. mindenki erre emlékszik vissza, amikor beszélni kell róla. Jah, és ez, meg a Quo Vadis elég volt ahhoz, hogy átmenjek az ókortörténeti szigorlaton - na jó, hazudok, megbuktam. De mindegy. Miről szól ez a film? A testvériségről? A mindent felemésztő bosszúvágyról? A megbocsátásról? Én mondjam meg? Szerintem, az emberi gyarlóságról. Hogy esendők vagyunk, hogy bizony nem vagyunk jobbak másnál, csak azt hisszük, és ha így nézem, ez egy időtlen történet. Két emberről, akik egykoron mindent megtettek volna egymásért, hogy aztán minden megtegyenek egymás elpusztításáért. Mindezt pont akkor, - mikor máskor -, amikor Jézus éppen terjeszti tanait. Emiatt kedvem lett volna Ben Hur (featuring Christ)-nak nevezni jelen feldolgozást, mert helyenként igen viccesen toldották be Krisztust. Épp ácsol egyet, aztán mond egy bölcsességet, pl: szeresd felebarátod.

3440-ben-hur-2016-kep-5.jpg

Judah Ben-Hur zsidó, és gazdag, Messala római, ráadásul számkivetett, mert apja elárulta Caesart, de testvérek bajban, jóban, rosszban, leginkább rosszban. Ben-Hur Esztert, Messala Ben-Hur húgát Tirzah-t szeretné. De az anyós közéjük áll, ami több szerelmet torpedózott meg ebben a világban mint a vallási nézetek különbözősége. Aztán egy nap amikor Poncius Pilatus érkezik a városba - nem tom ki hogy van vele, de szerintem a legförmedvényesebb., legellenszenvesebb Pilatus akit valaha vásznon megformáltak... ki ez a Pilou Asbaek? - sajnos a Ben-Hur rezidencián lábadozó zelóta megtámadja a preconsult, és mivel Ben-Hur van olyan istenbalfasz, hogy egy totál idegen, lázadó hülyegyereket ment meg, nem a SAJÁT anyját, SAJÁT húgát, SAJÁT szerelmét, ezért rövidúton, eladják gályarabnak, és ott aztán készülhet a bosszúra.

Igazából lehetetlen erről a filmről spoilerekkel, vagy azok nélkül beszélni, mert annyira komplex a történet, és mindeközben annyira egyszerű, mint az öregapám kisbaltája. Ha valakit eddig érdekelt, nyilván megnézte az 1959-es verziót, ami szandálos-történelmi filmként nem is avult el, mert nincs benne semmi, ami elavuljon. Bekmambetov kevés harci jelenetet pakolt a filmbe, de az rendkívül dinamikus, és húsba - bocsánat, fülbe - vágó, valamint a végső tíz perc, az a bizonyos kocsiverseny, legalább annyira fantasztikus lett mint az "eredetiben", amit az IMAX 3D élmény csak még inkább fokozott. Ha teheted, és érdekel a film, emiatt mindenképpen így nézd meg, mert egy életreszóló élménnyel ajándékoz meg. De helyenként azt éreztem siet. Máris három delfint lefordítottak mi van? Én még legalább öt percig elméláztam volna ezen, hiszen ez a csúcspontja az egész filmnek, ahol minden mindennel összeér. Még úgyis lenyűgöző, ha valamiért fontosnak tartották, hogy ebben a káoszban a hajtók egymást tauntolják, vagy hogy Morgan Freeman, akinek láthatólag vért pisálva találtak melót, a partvonalról ordibáljon be ostobaságokat.

Színészek terén, számomra egyértelműen a Messalát alakító Toby Kebbell volt a meggyőzőbb, jobban adta át a drámát, hogy egyszerre kell megfelelni az elvárásoknak, és saját igényeinek. Hogy jót akar, de főnökei miatt rossz eszközökkel teszi ezt. Szeretne valaki lennei, de azt csak vérrel és vassal tudja megfizetni. Ez volt első emlékezetesebb szerepe, és meg is látszik, hogy odatette magát, azt hogy simán keresztre feszítené szerelmét, aki három évet várt rá, betudom forgatókönyvírói hülyeségnek. Jack Huston Ben-Hurként már sokkal érthetetlenebb, de ő is nagyon jó, és persze Charlton Hestonnak legalább annyira nehéz megfelelni mint Heath Ledger esetében Jack Nicholsonnak. Nagyon jól átjött játékán, hogy ennek az embernek már semmi vesztenivalója, csak a bosszú. Ahogy Eszter mondá: "Neked már semmid sem maradt." Én igenis megértem, miért nem tud letenni tervéről, miért akarja élete árán is legyőzni Messalát. Mert egy férfinak meg kell tenni, amit egy férfinak meg kell tenni.

maxresdefault_50.jpg

Rajtuk kívül egyedül Freeman az, akire ki lehet térni, de rá inkább a gagyifaktor miatt. Először is, miért gondolta bárki is, hogy nem lesz nevetséges ezzel a raszta hajjal? Nooormális? Morgan Freeman, raszta arabusként? Looooooool! Másodszor bődületes ökörségeket mond, ami miatt egy cameo szerepben még elviselhető lenne, de ilyen mennyiségben inkább a film kárára van, mintsem előnyére. A lányok mindegyike szép, az Esztert alakító Nazanin Boniadit különösen szeretném viszont látni egyéb produkciókban is, mert nem csak vonzó, de tehetséges is. Viszont ami iszonyatosan nagy csalódás, az egy ennyire szórakoztató, és velős film után a lezárás. Ezt mégis hogy képzelték? Nem gondolták egy percig sem, hogy átírja az előtte lévő két teljes óra tartalmát? Mi értelme volt így az egésznek?

Mindezek miatt. Azt tudom mondani, hogy egy meglepően izgalmas film lett a Ben-Hur, amit persze bárki kihagyhat. De semmi szégynekeznivalója nincs, főleg ha olyan újkori szandálos filmekkel hasonlítom össze, mint amiket az elmúlt öt évben kaptunk, pl. Darren Arronofsky Noéja, vagy Ridley Scott Exodus: Istenek és királyok-ja. És ha így nézzük, Bekmambetovnak, jár a piros pont, mert kicsiként többet ért el, mint a nagyok.

Ha tetszett a kritika, kérlek oszd meg a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2016.08.19. 15:16:32

"Ben-Hur"

Már maga a név is idegesítő...nem lehet hova tenni, nem mond el semmit mire számíts...ki ez, mi ez? mi van?
Sose láttam, és soha senki nem tudta elmagyarázni mi is ez, mi van benne, miről szól, csak azt hogy "híres" és "nem láttad"? nem és most már nem is fogom...főleg hogy 59-es....és igenis elavulhat, a színészi játék miatt stb.

"Rajtuk kívül egyedül Freeman az, akire ki lehet térni, de rá inkább a gagyifaktor miatt. Először is, miért gondolta bárki is, hogy nem lesz nevetséges ezzel a raszta hajjal? "

:)
Vicc az egész...
Gondolom itt is valami istenadta bölcset játszik....
Nem tudom mikor találták ki hogy neki ilyen szerepek kellenek...
Gondolom ő ilyen aduász a "kötelező fekete színész" polcon...
Ha nincs elég kisebbségi a kvóta szerint egy filmben, akkor 1 db Morgan Freeman kivált 100 kisebbségi statisztát és mellékszereplőt az istenadta bölcsességeivel, amik a fekete arc pöttyeiben vannak...és mindenki boldog.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.19. 15:31:45

@Gery87: amúgy jah, eleve averzióm van azon filmek iránt, ahol nem tudtak valami frankó címet kitalálni, és kellő kreativitás híján a főszereplő neve lett a cím :D

viszont azt tudnod kell Charlton Heston nagyon karizmatikus színész, a 71-es Omega Ember pl. simán jobb hiába avult el több szempontból mint a Legenda vagyok Will Smith-el (merthogy az a remake-je)

szóval lehet egyszer majd ha idősebb leszel, adhatsz neki egy esélyt, engem is sok minden akkor kezdett érdekelni, amikor betöltöttem a 30-at

"Gondolom itt is valami istenadta bölcset játszik...."

egy jó beszólása van:

"Húsz évnyi kiváltságos élet után öt év szenvedés. Most meg kellene sajnálnom téged? Nincs benned semmi különleges Ben-Hur! Sőt, nagyon is átlagos vagy!"

ez elég badass volt, amikor Benjamin épp ki akarta fejteni, mennyire is sajnálatra méltó ő meg a kis sorsa :D

amúgy én bírom az öreget, pl. ha csak annyit csinálnak, hogy nincs Raszta haja, már jobb lenne az összkép

Gery87 2016.08.19. 18:25:25

@scal:

"szóval lehet egyszer majd ha idősebb leszel, adhatsz neki egy esélyt, engem is sok minden akkor kezdett érdekelni, amikor betöltöttem a 30-at"

Hú, akkor már alig több mint 1 év:)
Addig szanaszét huszonéveskedem maga filmes témában is...az idő fogy:)

"amúgy én bírom az öreget,"

Nincs nekem se különösebb bajom vele, csak tényleg feltűnő hogy ő a 'bölcs öreg' nagyon sok filmben...

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.08.19. 19:43:16

Az a véleményem, hogy Heston az egyik leginkább felülértékelt pozőr a múlt "nagyjai" között. Egyáltalán nem tudott játszani, őszinte gyermeki bájjal integet és mutogat, mintha színpadon lenne, teátrálisan, nagy ívben játszik, mintha elfelejtettek volna neki szólni, hogy ez egy film. Az arcával olyat művel, hogy hozzá képest egy tehetségtelen ZS-kategóriás kezdő is (a fentebb említett) Nicholson. Charlton Heston egy amatőr, aki meg is maradt azon a szinten - csak akkortájt valamiért felkapták és foglalkoztatták. Ostobaság volt. Egyetlen filmje sincs, amiben megmutatná a tehetségét. Mert nincs (nem volt) neki.
Bocs az OFF-ért.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.19. 20:07:14

@Tom Bobb: miért lenne off?

a Heston jelenség nem érthetetlen, mert egy másik kor színésze, amikor John Wayneből meg Clark Gableből is színész lehetett, csak mert volt egy kiállásuk

ma már lehet vicces, mert az is számít ki mennyire tehetséges, de ekkoriban ehhez pont elég volt, amúgy a Majmok bolygójában szerintem elég meggyőzően játszik, és nem is hinném, hogy hazánkfia olyan sok filmet látott tőle

@Gery87: hát ha megfigyeled ez nem egyedi jelenség, szerintem az USA-ban is legtöbbször az van, hogy

1. nem válogathatnak a színészek, mert ha sokat válogatsz, kevesen keresnek meg, nyilván nem lehet mindent elvállalni ami már Zs kategória, de ott is pénzből élnek

2. a színészek beskatulyázódnak, pl Goldblum 90 filmjéből 87-ben tudóst játszott, Jackson odamondogatós faszagyereket, Willis meg rendőrt, akinek ott bújkál a félmosoly a szája szegletében

ezt várja el a közönség, Freeman ráadásul meg is öregedett, amjd esetleg halála előtt eljátszik még egy "Találkozás a Halállal", vagy Bölcsességek a nagypapától" vagy hasonló baromságot, de főszereppel már nem igen keresik meg, ez jutott

Master. 2016.08.19. 20:24:23

Ezzel a filmmel is az a baj, mint sok másikkal: rosszul választották meg a kulcsszereplőket. (Komolyan azt hitték, hogy Jack Huston nyomába érhet Charlton Hestonnak? Nincsenek egy kategóriában.)

Egyébként a Rotten Tomatoes és az Imdb is nagyon lepontozták a filmet. Az előbbi 58% -ra, az utóbbi 10/4,7 -re pontozta (egyelőre).

Gery87 2016.08.19. 20:37:17

@scal:

Igazad lehet, bár ő maga is tehet erről hogy ilyen szerepeket kapott és ebbe nyomták bele...színészileg ezt tudja.
Meg azt mondják a hangja is ilyen mély, tipikus narrátor hang:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.19. 22:36:37

@Chris Kyle: 6 pontnál nekem se több :) de egy mozit megér, mert látványos, és idén nagyon szar a kínálat

Master. 2016.08.19. 23:18:15

@scal: egyetértek. De ti nem szoktatok pontozni!

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.08.21. 20:00:47

@scal: Elég sok Heston-filmet néztem meg és nem hiszem, hogy a srác egyáltalán képes volt játszani. Csak ott volt a kamera előtt - és ennyi.

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.08.21. 23:37:44

Heston szerintem zseniálisan játszotta Richelieu bíborost a Richard Lester-féle muskétásfilmekben. Az olyan ripacsok, mint például Tim Curry az 1993-as verzióban, a nyomába se érhetnek.

És szerintem is jó volt A MAJMOK BOLYGÓJÁ-ban. Meg általában amikben láttam, nem volt különösebb bajom vele. Ha olykor teátrális volt is a játéka, az olyan filmekben volt, amik azt a fajta játékstílust igényelték. Nehogy azt higgyük már, hogy az olyan zseniális színészek, mint például Brando, De Niro vagy Nicholson sose játszottak rosszul, vagy pláne rossz filmekben.

Oldfan 2016.08.22. 08:16:02

@Tom Bobb: Dehogy nincs. Például az El Cid-ben sokkal jobban alakítja a címadóhős karaktert, mint az amúgy tényleg jellegtelenre sikerült Ben Hur esetében. A Scal és Field 64 kollégák említette mozikon túl Magyarországon is elérhetőek például ezek amiket érdemes megismerni tőle: Warlord (Hadúr), The Last Hard Men (Az utolsó kemény emberek), Mountain Men (Prémvadászok), Major Dundee (Dundee őrnagy). Szerintem sem ő volt a korabeli színész szakma csúcsa, de hogy amatőr szinten dolgozott volna, az azért túlzás. John Wayne-hez hasonlóan inkább az idősebben forgatott filmjeiben alkotott maradandót, amikor már nem ideálokat, hanem hús-vér, vagyis esendőbb karaktereket vitt képre.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.22. 15:20:30

@Tom Bobb: nem a Michael Moore filmtől ered ez a Heston ellenszenv? :D

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.08.27. 14:24:23

@Oldfan: Az említett filmeket az ajánlásod miatt megpróbálom beszerezni. Ettől függetlenül még mindig állítom, hogy csak egy szürke alak volt, akit valamiért felkaptak és szerepekkel láttak el - érdemtelenül. Sokszor kisgyerekek lejátsszák őt a vászonról (manapság), vagy a saját "B-kollégái".

@scal: Nem tudom, mi ez a Moore-film. Nincs ellenszenvem Hestonnal szemben, csak elmondta, szerintem miféle-kiféle. Moore utálja? Egészségére. Nem követek valakit, csak mert köpköd - van saját véleményem. :-)

Oldfan 2016.08.27. 16:05:58

@Tom Bobb:"... valamiért felkaptak és szerepekkel láttak el - érdemtelenül. Sokszor kisgyerekek lejátsszák őt a vászonról (manapság), vagy a saját "B-kollégái".
"Nincs ellenszenvem Hestonnal szemben,....

A fentieket egy válaszon belül sikerült összehoznod. Még jó, hogy nincs ellenszenved iránta, különben megnézhetné magát Charlton apó...:)
Nézd, van az úgy, hogy nem bír az ember valakit és igazából indokolni sem lehet a miértjét. Engem pl. Jim Carrey játékstílusa irritál, ezért nem is minősítem a filmjei alatt, mert tudom, aligha lennék objektív iránta. Bár úgy tűnik, nálad mintha a gáncstalan hősök képe verné ki a biztosítékot, ami az alakító színészen csapódik le. (A tévedés joga fenntartva.)
A Hadúr pár napja ment az egyik ker. TV-ben, így az ismétlése várható, vagyis könnyen beszerezhető a mozi. Adjon lelkierőt számodra, hogy a felsorolt filmek mindegyike élvezhető darab, így Heston személyén túl is tudnak szórakoztatást nyújtani. Mindenesetre megtisztelő, hogy pusztán a "benyögésem" alapján hajlandó vagy levadászni őket, a Heston iránti berzenkedésed ellenére. Nem szokásos hozzáállás manapság, méltányolom. Így van rá esély, hogy előítélet nélkül mondasz majd kritikát a látottakról. Várunk vissza, ha túl vagy a beszerzés-megtekintés pároson. Remélhetőleg mielőbb. Kezdetnek talán field64 kolléga a muskétásokról szóló cikkénél, a Richelieu alakítás kapcsán.
süti beállítások módosítása