Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Top 10 - A tíz legjobb dráma

2017. március 11. - scal

Állítólag a nők azért élnek tovább, mert kb. 2/3-dal többet sírnak, mint a férfiak. Nem tudom, ez mennyire igaz, de tény, hogy nem könnyen sírok. Nem szoktam olyan filmeken sírni, mint például a Titanic: ugyan már, kit érdekel, hogy Leo megdöglik, vagy Pankrátor, haggyá' má'. Olyannyira, hogy ezt a tíz filmet iszonyatosan nehezen és sokáig szedtem össze, és még így is lesz benne jó pár kakukk(tojás). A lista abban a reményben is íródott, hátha tudtok nekem olyan filmeket ajánlani, amelyeken ilyen vagy olyan okokból eltörhet a mécses, mert néha valljuk be, felszabadító érzés sírni egy jót – és ha erre egy film képes, az mindenképpen tiszteletet érdemel, nem? Összegezvén szubjektív listámat, úgy vettem észre, két dolog miatt tudok igazán sírni. 1. nosztalgikus elvágyódás, valami olyasmi záródik le, ami soha többé nem tér vissza. 2. egy beteljesületlen és tragikus szerelem (és aki Rómeó és Júliával jön, azt tengelyszeghez kötöztetem, ilyen sablonos baromságot is csak egy avoni hattyú találhatott ki), és ebből következik a harmadik: ha ez a kettő találkozik, na, az a K. O.

116466-titanic-parodia-by_-peti.jpg

10. - A dzsungel könyve (1967) rendező: Wolfgang Reitherman,  ríkatók: rajzfilmfigurák

Idézet: Amíg van egy-két jó falat..."

Emlékezetes pillanat: Balu állapota

Zsepik száma: 1

Képes voltam sírni egy Disney-mesén. Ami ugye nem is igazán Disney, de ő interpretálja, szóval az ő ecsetvonásai miatt is sír az ember. Ez még rendben is lenne, ha a filmet nyolcévesen látom, de én ezt TAVALY láttam, 31 évet leélve!!! Utoljára akkor sajnáltam így állatot, amikor Krisztyán Tódor lelőtte a kutyát az Aranyemberben. Annyira nem vészes a dolog, meg mégiscsak rajzfilm, de a sok nevetés mellé lehet itt pityeregni is. Ha valakinek úgy jobb, tegye be Az oroszlánkirályt, vagy a Bambit.

 

9. - Benjamin Button különös élete (2008) rendező: David Fincher,  ríkató: Brad Pitt

Idézet: „Említettem már, hogy hétszer is belém csapott a villám?"

Emlékezetes pillanat: a csecsemő Benjamin szemei

Zsepik száma: 2

Gyorsan az elején szeretnék leszögezni valamit. Én gyűlölöm ezt a filmet. Ha valami giccses, hát ez az. Szerencsére amennyire tepert az Oscarra, nem nyert semmit, és olyan pofátlanul nyúl egy másik filmből, ami sokkal előkelőbb helyen lesz, hogy már ezért SEM érdemelné meg, hogy itt szerepeljen, de amiért mégis így történt az az, hogy elég szemét módon belemászik az ember tudatalattijába, és emlékezetessé válik. Egyszerűen azért, mert speciel ilyen történet még nem volt. És miért nem? Mert senki nem készített filmet egy olyan lehetetlen baromságról, mint egy visszafelé öregedő ember. Azért! Azonban hiába készíti fel a nézőt arra, hogy Benjamin csecsemőként fog meghalni, amikor ezt megmutatják, ott bizony eltörik a mécses, még akkor is, ha kimódolt és előre megfontoltan eltervezett.

 

8. - gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége (2001) rendező: Peter Jackson,  ríkatók: Elijah Wood, Sean Astin

Idézet: El ne hagyd őt Csavardi Samu... És nekem eszemben sincs."

Emlékezetes pillanat: Khazad-Dúm hídja

Zsepik száma: 3

Életemben nem gondoltam volna, hogy ezt a filmet a sírós kategóriában rángatom elő, de lehetetlenség összeszedni tíz olyan fantasyt, ami tetszett is. És igen, én ezen a filmen igenis könnyeztem jó párszor. Egyszerűen azért, mert ez a maroknyi szereplő egy olyan erő ellen szövetkezik, hogy küldetésük az első pillanattól bukásra van ítélve, minden józan számítás szerint. És mégis mennek, és mégis megpróbálják a lehetetlent. Mória bányáitól kezdve pedig akkora mega-giga-hiper szopásban lesz részük, hogy a film vége teljesen átmegy drámába, és bizony, mindenki kiválaszthatja, hogy mikor akar homokszemekre hivatkozni. Már Gandalf halála is meglehetősen emelkedettre sikeredett, de Boromir hasztalan küzdelme, vagy Samu önzetlen odaadása kifejezetten szívbemarkoló és megindító. Ahogy Frodó a film végén áll a folyóparton, és az arcába vésődött minden keserűség, és hozzá az a zene, általában odáig bírom hősiesen.

 

7. - Kegyetlen Játékok (1999) rendező: Roger Kumble, ríkatók: Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar

Idézet: „Bedughatod bárhová"

Emlékezetes pillanat: Sebastian film eleji skalpja

Zsepik száma: 4

Azt hiszem, nyugodtan mondatom Santino barátom nevében is, hogy nagyon szeretjük filmes szempontból az 1999-es évet. Ebben ez a film is közrejátszik, ami érthetetlen módon csak 6,7-en áll az IMDb-n, holott ennél sokkal jobb. Feldolgozás, ami úgy dolgoz fel, hogy át is értelmezi az eredetit, megkockáztatom, jobb, mint a Veszedelmes viszonyok vagy a Valmont. Az itt látható központi érzelemmentes karakter igazi jellemformáló utat jár be, hogy a végén elbukjon, és TE igenis sajnáld, és szánd őt, amiért elvesztett valami igazán fontosat, amit épphogy csak megismert. A film soundtrackjét remekül válogatták össze, kezdve a Placebo Every You, Every Me-jétől, a Fatboy Slim Praise You-án keresztül egészen a Bittersweet Symphonyig. Azt nem mondom, hogy hülyére sírod magad rajta, de ha még nem láttad, garantálom, ütni fog.

 

6. - Narnia krónikái - Caspian herceg (2008) rendező: Andrew Adamson, ríkató: Georgie Henley

Idézet: „Csak még öt percet!"

Emlékezetes pillanat: a metró

Zsepik száma: 5

Egy magyarázattal tartozom. Meghatnak az epikus történetek. Egyértelműen a Caspian herceg hordozza a legtöbb értéket a Narnia eleddig leforgatott három része közül. Az első még gyerekeknek való, a harmadikat meg egyszerűen elcseszték, de ez a középső nagyon ütős lett. És csupán az első rész szánalmas teljesítményének köszönhető, hogy egészen 2010-ig meg sem néztem. Arra végképp nem számítottam, hogy amikor a gyerekek hazatérnek, és Regina Spektor rázendít a The Call-ra, ott valami meghal bennem is. Valami, ami soha többé nem tér már vissza. Egyértelműen az egyik legjobb befejezés, amit valaha láttam, ahová már egyetlen fölös szó sem kell, mert minden a helyére került.

 

5. - Forrest Gump (1994) rendező: Robert Zemeckis,  ríkató: Tom Hanks

Idézet: Egy szombat reggel haltál meg."

Emlékezetes pillanat: amikor Gump mindenkit megment Vietnamban

Zsepik száma: 10

Szegény, szerencsétlen Forrest Gump! Egyszerűen imádom Zemeckist: az a zseniális ebben a fasziban, hogy úgy nőtt ki Spielberg szárnyai alól, hogy az mára előre köszönhet neki. Tökéletes érzékkel komponálja meg filmjeit, sosem esik túlzásokba. Ez az első film a listán amin zokogni lehet. Itt van Forrest, ez a végtelenül jóhiszemű srác, és bár történetében nagyon sok mókás pillanat van, és a film önmagában korántsem szomorú, de maga a tudat, hogy egész életében egyetlen lány szerelmére vágyott, és amikor megadatik neki, szinte rögvest el is veszíti, az mindig ki tud készíteni. Gondoltam egyébként, hogy ez lesz – mármint jelenleg is már sírok, és még hátra van négy delikvens, de hát a kritikusok élete nem csak játék és mese. Vagy adott esetben egy doboz bonbon.

 

4. - Pillangó hatás (2004) rendező: Eric Bress, J. Mackye Gruber,  ríkatók: Ashton Kutcher, Amy Smart

Idézet: „Egyszer már elveszítettelek, még egyszer nem foglak!"

Emlékezetes pillanat: találkozás a zebrán

Zsepik száma: 20

A szituáció a következő. Valamikor tizenegy vagy tizenkét éve meg akarok nézni egy filmet, éppen egy oltári nagy szerelmi csalódás után, és EZ kerül a lejátszóba. Az első félórában azt sem tudom mi akar ez lenni, már majdnem kikapcsoltam, mert ilyen hülye gyereksztorinak látszik. Aztán egy csavar, és a világ egyik legélvezetesebb filmje válik belőle, ami egy olyan depresszív irányba halad, hogy nem is tudom, mi a szörnyűbb: a lehetőség, amit felkínál, vagy a tanulság, amit el kell fogadni. Kutcher ezzel az egyetlen szerepével létjogosultságot szerzett, hogy elnézzem neki a többi 32-t, amiben hihetetlenül pocsék, Smartnak még azt is megbocsátom, hogy ezután a legemlékezetesebb megnyilvánulása Jason Statham nyilvános kielégítése volt a Crank két részében. Egyszóval, szörnyű film a Pillangó-hatás, teperj, próbálkozz, aztán éld le az életed ezzel a tudattal.

 

3. - Vágy és vezeklés (2007) rendező: Joe Wright,  ríkató: James McAvoy, Keira Knightley

Idézet: „Robbie nézz rám, gyere... vissza... hozzám!"

Emlékezetes pillanat: a film végi gyónás

Zsepik száma: 22

Most mondjam megint, hogy EZ IS egy szörnyű film? Mi lehet annál rosszabb, mint amikor elkúrjuk életünk szerelmét? Ha valaki más kúrja el. Amikor még csak nem is mi tehetünk róla. Különféle filmes portálokon már belementem abba a vitába, miről is szól ez a film, és mindenféle tudálékosok felhívták a figyelmem, hogy rosszul nézem, EZ a film nem Robbie és Cecilia beteljesületlen szerelmi tragédiájáról szól, hanem Briony önmarcangolásáról. DE. Miért ne érezhetném magaménak sokkal inkább a mellékszálat? Miért ne lehetne az a hangsúlyosabb? Hat éve láttam először, de mélyen megérintett, és elborzaszt a gondolat, hogy a kezdeti gyerekcsíny idáig fajult. Ez a film úgy feszegeti a határokat, hogy egyre mélyebbre nyomja beléd a kést, miközben végig azt várod, csak öt percet kapjanak már együtt a fiatalok. Nem is tudok mit mondani. Nézzetek minél több Working Title készítette mesterművet.

 

2. - Séta a múltba (2002) rendező: Adam Shankman,  ríkatók: Mandy Moore, Shane West

Idézet: Egy dolgot meg kell ígérned... nem szeretsz belém."

Emlékezetes pillanat: amikor mindezek dacára Landon mégis Jamie-be szeret

Zsepik száma: 33

És mi lehet szörnyűbb, ha két fiatal szerelmét, amit mindketten akarnak, még csak nem is egy harmadik személy rontja el? Ha valami megmásíthatatlan felsőbb hatalom szól közbe. A téma, amit elmesél, nem is új, sőt egészen pontosan legalább kétszer már láttad ezt, mire eljutsz idáig. Hogy mégis ilyen elemi erejű, az kizárólag a két főszereplőnek köszönhető, akik ismeretlen tinikből igazi karakterekké válnak, akik közt izzik a levegő, felgyullad a vászon, és még fokozhatnám. A filmtörténelem legszebb szerelmespárja, és egyben a létező legtragikusabb is. Egyetlen hibája a filmnek a vége felé történő maszatolás. De erre talán szükség is volt, mert különben ez a film lenne az első helyen. Végtelenül szép film a Séta a múltba az idióta magyar cím – eredeti: Walk to Remember – ellenére is.

 

1. - Híd Terabithia földjére (2007) rendező: Csupó Gábor, ríkatók: Josh Hutcherson, Anna Sophia Robb

Idézet: „És mindenki segíteni akart, hogy felejtsek... csakhogy én egyáltalán nem akartam felejteni."

Emlékezetes pillanat: Leslie mosolya

Zsepik száma: BONCSÁ FEL EGY ÚJ CSOMAGOT!

Ezt a csodát egy magyar rendezte, még ha külföldön is. Úgy kezdtem el nézni a filmet, hogy valami Gyűrűk Ura-szerű fantasy. Erre amikor kiderül, micsoda is valójában, első körben ideges lettem, aztán elfogott az unalom, majd érdekelni kezdett, és akkor történt valami. Ennél szörnyűbb film nem létezik számomra jelenleg. Valahányszor csak látom – főleg az utolsó félóráját –, ha csak belenézek, ha csak látom a plakátját, vagy képeket belőle, sőt ha csak rágondolok, akárhol vagyok, sírhatnékom lesz. Mintha valami pavlovi reflex alakult volna ki. Mi lehet annál is szörnyűbb, hogy rajtunk kívül álló okokból – balfaszkodás, jóakarók, vis major – nem teljesülhet be a szerelmünk? Ha fel sem ismerjük, hogy valójában MI szerelmesek voltunk. Amikor van EGY társunk, és nem kell senki más, amikor mindenki más csak irritál, amikor csak Őt akarjuk, és amikor már soha többé vissza nem kaphatjuk. Egy katasztrófa ez a film. Egyszerre bűbájos és borzalmas, Csupó pedig úgy ismeri az emberi lélek rejtelmeit, ahogy azt csak nagyon kevesen.

 

Azt kell mondjam, ez volt eddig a leghülyébb ötletem. És nem csak a FilmBookon. Kellett ez nekem? Konstans három órás sírás. Ilyen kreténséget is csak én tudok kitalálni. És még csak meg se könnyebbültem. Mindenesetre remélem, aki erre jár, és épp sírós filmeket keres, azzal legalább jót tettem. Mert ilyen az életben többet nem lesz.

Ha tetszett a toplista, lájkold a Facebook oldalunkat!

Egyéb toplistáim:

Top 10 - A legjobb vígjátékok

Top 10 - A legjobb akciófilmek

Top 10 - Félreértett filmek

Top 10 - A legjobb kalandfilmek

Top 7 - A legjobb Bond gonoszok

Top 10 - A világ legrosszabb filmjei

Top 10 - A legjobb nők Hollywoodból

Top 10 - Hőseim Hollywoodból

Top 10 - A legjobb Bruce Willis filmek

Top 10 - A legjobb westernek

Top 10 - A legjobb folytatások

Top 10 - A legrosszabb rendezők

Top 10 - A legjobb Bud Spencer filmek

Top 10 - A legjobb Star Trek epizódok

Top 10 - A legjobb konzoljátékok

Top 10 - A legjobb vloggerek

Top 10 - A legjobb videoklipek 1.

Top 10 - A legjobb videoklipek 2.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.15. 13:04:04

Na ez az a lista, amibe végképp nem kívánok beleokoskodni, mert a nevetésnél, csak a sírás szubjektívebb téma.

A dzsungel könyvét már rég láttam, ott az a sírós jelenet, amikor azt lehet hinni a végén, hogy Balu meghal? Amúgy nekem az egész generációm bőgött az Oroszlánkirályon, nekünk ez egy ilyen közös élmény a kollektív emlékezetben :D

A Benjamin Button szerintem is elképesztően rossz film, de ebben az általad említett befejezés is közrejátszik. Nagyon unalmas volt a film, de egy dologra mégis kíváncsi voltam. Hogyan fog meghalni a főhős. És erre a legröhejesebben giccses megoldást választották, hogy a kisbaba elalszik. Ha jól emlékszem tényleg felröhögtem, ez nem csak amolyan kritikusi fordulat, hogy ezek ténleg azt akarják, hogy én ezt komolyan tudjam venni?

A Gyűrűk Uránál én a harmadikon sírtam, mikor 12.szerre hittem azt, hogy végre vége, és nem, még mindig nem :D

A Kegyetlen játékok tényleg jó film, a Valmontnál jobb is, de azért a Veszedelmes viszonyok viszi a pálmát. De bár minden tiniadaptáció lenne olyan igényes, mint a Kegyetlen játékok.

Narniát nem láttam, Forrest Gump benne volt az Oscar-os toplistámban, A Pillangó hatás is jó, arról is írtam még régebben.

A Vágy és vezeklés-t eddig egyszer láttam, de akkor valami irgalmatlan módon felbaszta az agyamat, hogy ilyen durván és manipulatívan átver, és kihasználja az érzelmeimet. De ami ilyen elemi hatást képes kiváltani, az rossz film már nem lehet :)

Az első két helyezettet nem láttam.

Na és akkor jöjjenek az én sírós filmjeim, sorrend nélkül:

Utódok
Ébredések
Ollókezű Edward
Szentjánosbogarak sírja
Oroszlánkirály
Love Story
Hair

Lehet, hogy volt még, de így hirtelen ennyi :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.15. 15:18:03

Igen, szerintem Balu halála kifejezetten megindító, képzeld el ha még végig is viszi Disney. Akkor az is ez Szörnyű film lesz, és előbbre lép több helyet.

A Gyűrűk Ura háromnál nem lehet sírni, pedig ott már tényleg erre játszanak rá. Hogy szegény Frodó meghal, ott teljesen hiteltelen az egész.

Ahogy Csupó elhitetei az emberrel, hogy ididilli faszom filmet nézel, aztán
NEM
és dögölj meg!
fúúúúú
emlékszem rá, hogy nagyon felbaszott az a film
aztán rá kellett jönnöm, hogy a világ egy legjobb filmje
legalábbis amit eddig láttam abból a 8000-10000-ből

a listát köszi, majd pótlom őket

2013.09.11. 16:20:34

Nálam talán

3. Híd Terabithia földjére
2. Donnie Darko
1. Karácsony augusztusban (ezt a filmet senki nem ismeri, de szerintem érdemes megnézni, szem nem marad szárazon, nehezen megy ki az ember fejéből)

ujvareg 2014.01.02. 15:32:37

Ez már egy emberfüggő lista :)
Mindenkinek más a megható, nálam a Hachiko ami kissé megrezegtette a lécet, bár meg kell hagyni érzékeny állatbarát is vagyok.... Illetve a Rettenthetetlen és a Passió is nagyszerü film.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.03. 01:23:58

@ujvareg: a Rettenthetetlenen én nem tudok sírni (hol van az a rész) ott inkább elkap a pátosz, hogy igen így van értelme meghal, ezért, egy eszméért, stb.

Passión csak szörnyülködni tudok, a Hachiko? az a Hacsi a leghűségesebb barát?

ujvareg 2014.01.03. 06:50:23

igazából a Passió ugyanerre épül, csak egy hosszu kínzással... Nekem nagyon tetszett, hogy a film, nem a szokásos bibliai séma alapján van.
Igen a Hacsiról beszélek... Nagyon igényesen elkészitett film, minden kutyabarátnak ajánlom.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.03. 10:48:32

@ujvareg: kutyatémában a Marley és Én-n néztem nem rég, és azt hittem a szokásos hülye, Owen Wilson, Jennifer Anniston stílusú vígjáték, erre egy elég durva kutyás film, nekem 2011-ben ment el a kutyám, egy kis hülye kidobott korcs volt, de pont azért imádtam, szóval lehet most még egy ilyet el se viselnék

ujvareg 2014.01.03. 11:02:29

Pedig ajánlom nagyon jó film, és pluszba megtörtént eset... (valóban megtörtént fényképek a neten)

hátsó szándék 2014.09.03. 10:37:33

...és amikor Forrest először meglátja a fiát: Okos gyerek, vagy ő is...? Kérdezi. Ennél meghatóbb jelenetet nehezen tudnék mondani.

Esetleg amikor Kate Winslet 30 év után meglátja Ralph Fiennest, és erőtlenül, de reménykedve elmosolyodik (A felolvasó). Vagy a Szív hídjaiban, amikor Meryl Streep sokáig gondolkodik, hogy kiszálljon-e a kocsiból a mögötte álló Eastwoodhoz. Plusz egy személyes kedvenc: a Ben Hur-ban, amikor a rabszolgákat hajtó római centurio Jézus szemébe néz, és az agresszív, szigorú kifejezés zavartan eltűnik az arcáról. Egy huszadrangú színész, sosem láttam azóta, de ebben a pár másodpercben hatalmas alakítást nyújtott.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.03. 13:24:47

@hátsó szándék: node azon sírni lehet? (ben húr)

ez a felolvasó viszont jó ajánlás, megnézzük

2015.09.03. 04:59:56

Azért én még 1 év távolából beírom a Legyetek jók, ha tudtok-at.
No, persze, ez szubjektív listázás.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.03. 09:07:32

@Tralfamador75: Legyet jók ha tudok? Hát ha el tudod kerülni kötelezőként és aztán belefutsz talán még meg is értem. De ilyen lélekromboló dolgokat ráerőltetni az emberre??? Hát ezért kéne valami tartós elzárást kiszabni.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.03. 09:48:54

@scal: Legyetek jók, ha tudtok, mint kötelező? Mivel kevered te? Az már csak mellékes, hogy az aztán baromira nem lélekromboló.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.03. 13:28:51

@Santino89: ó bazdmeg :D tényleg :D a Légy jó mindhaláliggal kevertem

pfuuuuuu, nagy kő esett le a szívemről - A legyetek jók ha tudtok az okés :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.03. 14:15:26

Légy jó hat tudsz

Legyetek jók mindhalálig

A legyetek jók mindhalálig

Egyetek jól mindhalálig

Egyetek jót ha tudtok :D

A légy eszik jót ha tud

Legyetek mind jó hallottak

Legyetek mind jók, hallottátok?

2015.09.04. 06:00:48

Áh, pedig már azt gondoltam, megvédhetem a filmet, meg a listán szereplő 1-2-ről jól megmondhatom a magamét :-(

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.04. 08:56:00

@Tralfamador75: miért ne mondhatnád, csak akkor mondhatod meg ha szidom egy kedvenced? :D

így utólag lehet tudnék találni mást a Dzsungel könyve helyett, Benjamin Button helyett, és a Gyűrűk Urából a Két Toronyban durvábban ríkatós részek vannak, pl. amikor Theoden eltemeti a fiát, az egy nagyon megrázó és egyben szép jelenet, pláne hogy azt se tudjuk ki volt a fia, és mégis sikerült átadnia az elvesztése feletti fájdalmat

2015.09.05. 06:46:14

@scal: Csak a hecc kedvéért nem szoktam ekézni, sem azért, hogy provokáljak vagy trollkodjak. Nem nagyon szeretek lehúzni semmit, ami másnak tetszhet, magamra nézve azt tartom mérvadónak, hogy ne vegyem el senki kedvét a hülyeségeimmel, a diskurzus az más, de az a helyzet, hogy sokszor abba sem megyek bele, mert hát tényleg, megéri?
Na meg, a lista legtöbb filmjét nem is láttam.
Röviden annyi, hogy nálam a Forrest Gump feketelistás, egyszer láttam, hát elég volt (nem mellesleg, pláne, amióta a Cecil B. Dementedet először megnéztem, a Forrest Gumpot nem tudom komolyan venni); a Gyűrűk Urából a második részt láttam moziban, de kínlódás volt az a 3 óra (vagy mennyi is), azóta sem tettem kísérletet az egészre, egyszerűen nálam az a kategória, amiért nem teszek keresztbe egyetlen gyufaszálat sem.
A Pillangó hatás... viszonylag friss élmény, elképesztően nyomasztó film, kevés ilyet láttam. A rendezői változatot sikerült megtekintenem, hát ja... Kutcher nálam is bekerült a színészek közé :-D (azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy Amy Smart nekem sosem lenne a nagy ő, de ennek ellenére a film működik, szóval ja)
A Terabithiát tavaly írtam én is, szerintem a filmnek a rossz reklámkampány miatt rossz a megítélése, én nem fentezit vártam, hanem egy filmet, és lám, működött is; Csupótól jöhetnének még mozgóképek (a regényt el kellene olvasnom).
Szubjektív listámon valahol ott van még a Simon mágus Enyedi Ildikótól, nagyon szeretem azt a filmet, bár persze nem a ríkató faktor miatt, az csak olyan "következik az összes többiből"-dolog, hanem amiatt, hogy szép film, nyelves-smárolós és álszemérmes-melltartóban-bugyibanb@szós jelenet nélkül is lehet ilyesmiről mesélni. Oké, a filmnek több rétege van, a szerelem csak az egyik; sokrétegű és érdekes film, Andorai Péter és Julie Delarme teljesen összhangban vannak (Jeanne-ért éppenséggel én is a elmennék a világ végéig, meg még egy kicsit tovább is), mondjuk szerintem velük egyenrangú partner Nagy Mari, az ő jelenetét a mosdóban nagyon szeretem.
Na, ne menjünk ennyire bele :S (Ám ha valaki meg tudná mondani, hogy pontosan milyen zene szól a főcímben, akkor ugyan semmit sem kapna tőlem az illető, de azért megköszönném neki :S)

Animébanben(vagy akármi) meg az 5 Centimeters Per Second (Byôsoku 5 senchimêtoru - csak hogy megmutassam, mennyire tudom az eredeti címet is - CTRL+C - CTRL+V XD) a nyerő nálam, ha ríni támadna kedvem. Azt hiszem.

2015.09.05. 15:37:53

@scal: De egyébként, nekem a Légy jó mindhalálig anno tetszett (nyolcadikban). De hát 14 évesen az ember szerintem nem sokat fog fel az egészből - én mondjuk későn érő típus vagyok. Nemrég újraolvasva azért már nem mondanám ilyen lelkesen, hogy tetszik, de szerintem olvasható, még ha... nem is nyomasztó... nem tudom, mi a megfelelő szó rá.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.05. 18:37:22

@Tralfamador75: én túlságosan sokat is felfogtam, a kereszthalál épp elég volt, de én már a Kincskereső Kisködmönt is utáltam pedig az 3. osztály vagy mikori

magyar - szerintem ezt a szót keresed

2015.09.05. 19:35:16

@scal: Nem. Nem tudom, mi a helyes szó, mondanám, hogy nyomorult, számomra talán ez fejezi ki a legjobban.
(kereszthalál?)
Nekem a Kincskereső is tetszett :-D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.05. 20:17:29

@Tralfamador75:

a Kincskereső a nyomorról szól - 8 évesen kell vele szembesüljön a gyerek, amikor még akkor is boldog ha otthon tényleg nyomor van, mert sokat nem fog fel belőle

a Pál utcai fiúk a grundról, bandázásról szól, lakótepeli parasztoknak, amiben egy gyereket kis híján megölnek, szarrászekálnak, stb.

a Légy jó mindhalálig a legnyomasztóbb irodalmi mű amit egy gyereknek csak a kezébe lehet nyomni (okés legyen tini), szerencsétlen főhős kiközösítik, megeszik a kajáját, állandóan basztatják, ha jól emlékszem meg is verik

én ebben egy koncepciót látok, hogy előre bele kell nevelni a kölökbe, hogy kushadjon

nem értem miért nem lehetett pl. kötelező Karinthy, vagy Örkény? ők is magvas gondolatokat vetettek el, de legalább humorba ágyazták

Shakespearetől miért a Hamlet, meg a Rómeó és Júlia a kötelező (nem nem tartom egészségesnek hogy egy ember kiirtja a családját, a másikban meg a szerelmesek egy balfasz pap miatt, meg a köcsög családjuk miatt végül csak a halálban egyesülhetnek - köszönöm szépen 14 évesen NEM EZT AKAROM)

legyen a III. Richard, vagy a Vihar

na mindegy, napestig tudnám ütni ezt az elbaszott rendszert

2015.09.06. 00:03:04

@scal: III. Richard? Vihar? :-D

Shakespeare-t sehogy, vagy legalább is... sehogy.
Igen, azért abban egyetértünk, hogy a kötelezők ebben az országban nem jól lettek kiválasztva, kortárs sehol, nem lehet ilyenekkel megkedveltetni az olvasást. Nekem a kedvenc példám A kőszívű ember fiai, azt olyan 20-30 oldal után feladtam, érthetetlen, hogy hetedikben hogy lehet(ett?) kötelező, eszméletlenül nehéz nyelvezet, túlságosan összetett történet, vér és siralom. Viszont pl. a Fekete gyémántok tetszett (oké, az olyan 4 év múlva, már a gimnáziumban), írtam is belőle egy nagyszerű nyári dolgozatot, vagy mit. De azért Jókai... hát mondjuk talán nem a legjobb választás kötelező olvasmánynak. A 19. század nyelvezete eleve idegen a mai fülnek.
De azért nézzük a másik oldalt, irodalom tanítása, vajon hogy lehet egy-egy korszakot úgy bemutatni, hogy ne kelljen ilyesmiken átrágni magunkat? Oké, a 20. század nyelvezete könnyebb, nyilván találni benne könnyebben olvasható, de minőségi olvasmányokat. De a 18-19. század? Engem Petőfivel lehet kikergetni a világból. Komolyan. Elismerem, a világ legnagyobb magyar költője, de hagyjanak békén vele. Számomra olvashatatlan és unalmas. Akkor már inkább Arany János.
Sőt, mondok mást. Szeretem a verseket, de külföldit nem olvasok. Egy műfordítás már új vers. Oké, ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon és egyebek, de ez már nem ugyanaz a vers. Külföldi verset csak az adott nyelven tanítanék. (Regénynél is részben így gondolom, de regénynél nem feltétlenül elsődleges a nyelvi bravúr)

Azért elárulom, hogy Nemecseket megölik Ács Feriék, igaz, nem gyilkosság vagy emberölés lehetne a vád, hanem mondjuk gondatlanságból elkövetett emberölés, vagy inkább halált okozó testi sértés (bár persze nem vagyok otthon ezekben a dolgokban). A Pál utcai fiúkkal szerintem meg nincs sok baj, a Légy jó mindhalálig sokkal depósabb.

Örkény, Karinthy, persze, báááár, Örkény, azért általános iskolában szerintem ő is erős.

Na, mindegy, szerintem ne offozzunk itten, nézzünk inkább sírós filmet!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.06. 15:39:22

@Tralfamador75: ezen az oldalon annyit offolsz amennyit akarsz

Shakespeare szerintem megkerülhetetlen, DE volt kb még legalább 20 jelentős drámája, miért ne lehetne belőle választani, Kötelező, de ebből a 20-ból kiválaszthatod

kötelező, hogy művelődj, de választható, hogy ne érezd kényszernek

kb így kéne csinálni majdnem mindegyik korszakkal, azért az mégiscsak nonszensz, hogy az irodalom 95%-ban arról szól, hogy depressziós faszok mennyit szenvedtek, és ezt tetézendő még ki is adták mindezt keménykötésben

az egy Candide-on kívül nem tudok felemlegetni egyet se, amin nevettem volna, pedig mikor legyen boldog az ember, ha nem meló előtt, adófizetés előtt, hitel előtt?

itt van most ez az új nyelvtan... csak én érzem úgy, hogy azért történt ennyi változtatás, hogy hirtelen megemelkedjen a statisztika? hirtelen mindenki egy jeggyel jobban fogja tudni a helyesírást :D pedig az enyém közel se tökéletes, de minek fejlesszem, majd hozzám butítják

na látod még meg is ölik, szerencsére már elfelejtettem :D

Petőfi egész más tészta, őt éppen akkor és úgy ajánlják, tanítják milyen politikai hátszél van, régen ezt kurvára nem akartam elhinni, de sajnos rá kell jöjjek ez ilyen szinten mélyre gyökeredzett már

pl. József Attila komcsi volt, és a "nyócévben" sokkal durvábban tanították, Ő az igazi költő, Petőfi meg egy hülyegyerek, meg különben is radikális népnemzeti, bal bla bla

nah a filmekhez is hozzászólnék

tudni kell, hogy amikor ezt a listát írtam 3 és fél éve iszonyatosan mélyen voltam, most így visszaolvasva kicsit viccesnek tűnik, hogy egy Narnián sírva fakadtam :D valszeg mindegyik filmbe a saját tragédiámat láttam bele, nem emlékszem, hogy első pár alkalommal Forresten sírtam volna :D

a Cecil B Dementedről már hallottam, de anno kimaradt, (kétes filmeknek tartottam az újsághoz adott DVD-ket, márpedig ez az volt)

Gyűrűk Urát nem szeretni, mondjuk a második rész a legmegosztóbb, az elbaszott dramaturgia miatt, igaz azt is megnéztem még vagy 4-szer moziban :D

én nagyon sajnálom, hogy a képregényfilmek reneszánszához képest a fantasy filmeknél ugyanez nem történt meg

Kutcher ne kerüljön be, mert mindenhol máshol szar :D a rendezői meg egy vicc az igazi mellett :)

Terabithia viszont mai napig durva nálam, a könyvet nem olvastam el, se a régi TV filmet se láttam még.

2015.09.06. 18:07:12

„itt van most ez az új nyelvtan... csak én érzem úgy, hogy azért történt ennyi változtatás, hogy hirtelen megemelkedjen a statisztika? hirtelen mindenki egy jeggyel jobban fogja tudni a helyesírást :D pedig az enyém közel se tökéletes, de minek fejlesszem, majd hozzám butítják”

Magam is hasonlóképpen látom. Az első reakcióm az volt, hogy na jó, mindenki menjen a pics@ba: azért, mert a sok pontagyú nem volt képes normálisan megtanulni helyesen írni, most miattuk nekem kell megtanulnom helytelenül írni? :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.06. 18:29:11

@field 64: ó valaki figyel :D

nekem az az agyamra megy mikor valaki elkezd nyelvtannácizni, lassan azoknak áll feljebb akik nem tudnak írni

(igen bekerültek egy olyan közegbe, ahol muszáLY írni, és mikor kiderül, hogy nem tudnak, még sérelmezik, no gyorsan találjunk ki rá valamit, amivel vissza lehet támadni, könnyebb mint megtanulni hol hibázok)

de értsük már meg képtelenek vagyunk jobban, odafigyelőbben, megfelelőbben megtanítani a parasztot, valamit csinálni kéne, nagyon gáz ez hogy nem tudnak írni,

várjál meg van, butítsuk kicsit a helyesírást, ha nem Lyó, maLyd bútitLyukk tóvábbb

2015.09.08. 06:48:47

@scal: Na, jó, én elárulom, sírni nem szoktam filmeken (sem), nálam a makszimum az erős meghatódás. Mert én elképesztően kemény csávó vagyok.

_________________-

Nálam a fantasy nem játszik. Egyszerűen... nem játszik. A Harry Potterből is csak az első részt láttam. Azt is úgy, hogy kivettük tékából a húgommal meg a barátjával, na, nekiültünk nézni, Harry már az akárhányas számú vágányhoz készült menni, én meg a következő pillanatban a stáblistát néztem, mert annyira érdekes volt, hogy elaludtam :-D Na, mondom, ez aztán jó film volt :-DDD
Ennyiben is maradtunk Harry és én.
Nem láttam egyetlen fantasyt sem, ha jól gondolom, kivéve a Végtelen történetet és a Krullt. Meg Süsü, a sárkányt :-D

A Gyűrűk Urát olvastam. Az úgy volt, hogy gimnáziumban egy osztálytársam áradozott róla, hogy mekkora, meg azta, és olvassam már el. Na, mondtam, hogy hagyjál már ezzel, nem érdekel.
Aztán miután elballagtunk, csak elolvastam, nem bántam meg, tetszett. De hogy filmet csináljanak belőle...
Na, mindegy, ez van. (Említett osztálytársam kétszer adta oda elolvasni a Galaxis útikalauzt, mert váltig állítottam, hogy én azt sosem olvastam. Hanem amikor másodszor is elolvastam, akkor jöttem rá, hogy ja, tényleg, ez mintha rémlene :-DDD )

A Cecil B. Dementedre nem mondom, hogy kötelező, de ha belefér egy kis John Waters a repertoárodba, akkor szerintem érdemes megpróbálkoznod vele. Azt mondják, Waters az idők során kissé lenyugodott, a Cecil B. Demented már nem olyan gátlástalan, mint a Rózsaszín flamingók vagy a Hajlakk, de azért határozott nyasgem Hollywoodnak (Hollywoodtól...) Jópár emlékezetes jelenet, jó dumák, meg jó karakterek. Melanie Griffith élete szerepében :-DDD

_______________

Nálunk minden politika. József Attila nem a kedvencem, ámbár egy-két versét nagyon megírta, az viszont tényleg röhejes, hogy a tanítása attól függ, ki van többségben a parlamentben (hogy komcsi volt-e, az nekem homályos, mert a kommunista pártból kizárták /vagy kilépett/, nekik túl radikális volt, a jobboldaliaknak balos volt, az anarchistáknak túl jobbos, politikailag is ugyanolyan zavaros/zavart/zavarodott volt, mint emberileg/pszichésen.) Vagy Wass kontra Márai :-DDD
Nem lennék tanár sem, az is biztos, úgy kell hajladozni, ahogy az urak parancsolnak... Vajon a matematika mikor lesz politikailag befolyásolható...? Ja, persze, 2010 óta már az.

A Candide-ot pár éve olvastam újra. Mondjuk úgy, hogy nem volt olyan nagy hatással rám, mint a gimnáziumban.
Egyébiránt szerintem a költészet valamiképpen kapcsolatban van a borús életérzéssel, ha engem kérdezel. Persze nem feltétlenül csomagolják sötét tónusú versekbe a dolgokat, le lehet írni könnyedén is, hogy az élet szívás. Ki-ki vérmérséklete szerint.

________________________

A helyesírás változása? Ahogy nézegetem az új szabályzatot, nincs itt nagy változtatás, ami hibákat írtok, azokat pont nem érinti. Két komolyabb pontot látok, az egyik a dupla mássalhangzóhoz hasonuló toldalék ezután mindig kötőjellel kapcsolódik a nevekhez, akár magyar, akár idegenhoni (Tarr-ral meg hasonlók), meg a neten az utóbbi időben okádásig emlegetett "észszerű". Ja, meg a méh-düh és társai ragozása megengedőbb.
Baj akkor lenne, ha át kellene térni a kiejtész szerinti írásmódra, asz káosz lenne, de aszt szerintem nem lépi mek soha az Akadémia.
Én szeretek helyesen írni, vagy nem szeretek hibákat véteni (kinek hogy tetszik), de néha becsúszik egy-egy hiba(van pár kritikus szó, jellemzően egyszerű szavak, amiket gyakrabban rontok), általánosban helyesírási versenyekre jártam, a gimnáziumban már csak a magam kedvére írtam helyesen, de a suli óta eltelt jópár év, ma már egyértelműen kevesebbet írok, kézzel meg pláne, helyesírás-ellenőrzőt pedig elvből nem használok (kivétel a feliratok, mert az egy objektív műfaj, és rájöttem, hogy mindig marad benne hiba, ha csak úgy magam nézem át. No, persze, a helyesírás-ellenőrző sem a bölcsek köve...) Nem hivatalos írásban szoktam kicsit különcködni, pl. szeretek "x" helyett "ksz"-t írni, meg időnként (témától, hangnemtől és hangulattól függően) magyar fonetikai szabályok szerint átírni a külföldi szavakat, és nálam a jó fej következetesen jófej, esetleg lyófely.

Nyelvtannáciskodni nem szoktam, csak tudomásul veszem, ha valaki nem ír helyesen, ez van, nem kizárólag magyar jelenség, és ugye az vesse rá az első követ. Mondjuk azt azért néha szóvá teszem, ha valaki úgy ír le valamit, hogy egyszerűen képtelen vagyok értelmezni, vagy úgy, hogy több olvasata van az írásának (a klasszikus "A királynét megölnötök..." kezdetű tanszöveg).
Ez van. Megvan a helyesírási szabályzat 12. kiadása, neten meg a http://helyesírás.mta.hu/ -t használom, ha valami nem tiszta. Ez itt a reklám helye.
Van még pontosan 286 karakternyi helyem, de lassacskán megkeresem Miki manót (ha már fantasy volt a téma), hogy szép álmot hozzon nekem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.08. 10:21:57

@Tralfamador75: pedig pont ez az elválasztás olyan amit inkább tanítottak volna meg rendesen, és az egybeírás, különírás sokkal nehezebb, mint pl. a Juk

de mindegy, ez már úgyis eldöntetettttt

2015.09.08. 16:06:39

@scal: Na, ja, az egybe-külön... Ha valaki megmagyarázza, hogy a jó barát miért lett jóbarát, a jó fej meg miért maradt jó fej, az nem lenne rossz. Oké, az egyik főnév, a másik meg melléknév, de a képzésük szerintem ugyanaz. (Csak a magyarázat érdekelne, mert a 105. pontot a szabályzatban én úgy értelmezem, hogy a jó fej is oda tartozhat(na)).

felmosórongy 2017.02.13. 15:12:12

Will Smith - Legenda vagyok (Amikor elveszti a kutyáját), 7 élet (Seven Pounds)

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2017.03.12. 00:20:00

Hangulattól függ, épp min tud bőgni az ember, de azért pár gyors javaslatom nekem is volna (nálam beváltak):

Az Élet Háza
Egy Makulátlan Elme Örök Ragyogása
A Remény Rabjai
Árvák Hercege
Majdnem Híres
Blue Valentine
Kerülőutak
Elveszett Jelentés
Gilbert Grape
Őrült Szív
Good Will Hunting
Bobby Long

...és így tovább :)

classy57 2017.03.12. 10:25:33

Hachi: A Dog's Tale/Hacsi, a leghűségesebb barát (2009)
Mindenképp....
A többit már leirtátok ....

kly 2017.03.12. 11:04:08

Volt egyszer egy vadnyugat - amikor a párbajnál elsétálnak a ház mögé
Tökéletes világ - Lennie Niehaus score-ja a néger családnál

Túlélő ... 2017.03.12. 14:42:41

Mindig megmosolyogtató, ha az ilyen filmes listákra (pláne drámákat tartalmazó listára) egy-egy rajzfilm is felkerül.

elismert felhasználó 2017.03.12. 19:46:55

Akár a Keith is a listán lehetne...

kerlilla 2017.03.12. 20:09:53

Még egy szavazat az Élet házára, abszolút kedvenc, bár apukám halála óta még nem tudtam rávenni magam az újranézésre. A fent felsoroltak közül csak a Forrest Gump volt ríkatós, esetleg a Séta a múltba, a már emlegetettek közül pedig a Szív hídjai. Az Oroszlánkirály pedig pavlovi reflex :)
Amúgy nekem az Őrülten hiányzol volt még ami képes volt könnyeket csalni anno a szemembe, de valószínűleg azért, mert hasonló élethelyzetben voltam, visszanézve már nem látom olyannak, ami jelenleg megríkatna. Ja igen meg a Joe Black, Brad és Anthony zseniálisak, a búcsújelenet a lányoktól... mindig küszködök.

qwertzu 2017.03.12. 20:29:11

@scal: A rómeó és júlia interpretációja nálam más: a két idióta megöli magát. Tanulság: ne öld meg magad.

PantherPink 2017.03.12. 20:29:14

Basszék, csak hozzá kell szólnom. Szóval a lista jó, mert szubjektív, stb, deeee: írjátok már oda az eredeti címet. Én is olyan vagyok, olyan kisebbségi, aki szereti NEM A ROHADT szinkronnal nézni a filmet. Köszike!

savrola 2017.03.12. 20:39:35

A Jövő kezdete (Pay it forward), Remény rabajai, Halálsoron, Út a vadonba és az Ütközések a Forrest Gumpot leszámítva mindegyik előtt van. Ajánlom figyelmedbe ezeket! A Gyűrűk urát nem is értem mit keres itt, pedig szeretem... Az valóban megható a végén, mikor Aragorn és mindenki más meghajol a hobbitok előtt Gondorban. De a film többi részében nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy ez mese.

Kelly és a szexi dög 2017.03.12. 21:02:18

Bambi kimaradt! - Ezt a fos listát, ilyen gagyit még senki nem rakott össze...

gigabursch 2017.03.12. 21:03:39

Love story
Szerelmünk lapjai
Te nem vagy te
Hacsi

Mind-mind sokzsepisek

dutch 2017.03.12. 21:32:11

Nem tudom, mennyire ismeritek: A mennyország kapujában.
Emlékezetes pillanat: a tengerpart
Zsepik: sok
A film, ami miatt bármi mást elnézel Til Schweigernek.

hunyuan 2017.03.12. 21:32:40

egy a "sajátjaim" közül

www.youtube.com/watch?v=3a50DJkCxqw

The Broken Circle Breakdown (2013) belga dráma, nálunk Alabama és Monroe néven is futott

Gery87 2017.03.12. 21:42:53

"Kegyetlen Játékok (1999)"

Fujjj....gyűlölöm ezt a filmet!
Vérfertőző, kegyetlen, unatkozó köcsög senkiháziak szarkavarása az egész...És e mellé még tipikusan 90-es évek a hangulata és a színvilág: fekete, barna, szürke...vlááá...

hajdú 2017.03.12. 21:46:15

Táncos a sötétben

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2017.03.12. 21:48:24

A "Kegyetlen játékok"-at idevenni, a "Love story"-t meg nem azé necces. A "Keresztapa III" is meglehetősen szomorú a vége. Az "Ötödik pecsét"-nek is. "Amerikai história X", "A mások élete", stb.

Túlélő ... 2017.03.12. 22:00:35

Bár az 1994 -es Szenvedélyek viharában -t /Legends of the Fall/ hivatalosan kalandfilmnek tartják, valójában dráma. És ezen a listán vagy bármilyen drámákat taglaló listán az első 5 -ben lenne a helye.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.12. 22:01:31

@csentecsa: annyiban igazad van, hogy azt cserélni kellene a Két toronyra, mert ott sokkal durvább, amikor Théoden siratja a fiát, azt sose bírom ki sírás nélkül, Bernard Hill elképesztő színészi játékot vág le abban a pár percben,

mit jelent az egyet közületek megeszek jól? O.o

és Narniát? :D

@PantherPink: Forrest Gumpnál ott van

@savrola: többen írtátok, de a Remény Rabjain nem értem hogy lehet sírni, az nekem inkább ilyen WTF film, áll leejtős, meg miegymás, én nem meseként kezelem a GYU-t számomra megható az a heroizmus ami árad a filmekből, mai napig nem is értem hogy készülhetett el ilyen tökéletes mestermű

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.12. 22:03:19

@valamit: a Love Storyt egyértelműen romantikus filmes listára tenném (azon sírni már csajnak kell születni), a Kegyetlen Játékokat nem, a többin sem sírtam egyszer sem, volt ami meghatott, elgondolkodtatott, de nem sírtam

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2017.03.12. 22:09:09

@scal: Hát, számomra a Kegyetlen Játékok egy romantikus film.

Amator 2017.03.12. 22:44:08

Évek után kell rájönnöm, hogy nem ismered a dráma fogalmát. Legalábbis kevered a szentimentalizmussal, vagy a megható jelenettel.
A dráma az a Penny Marshall féle Ébredések (1990) vagy az 1939-es Egerek és emberekkel kezdődik. Igazán nem szoktam bántani senkit, de ez a lista nagyon bulvárosra sikerült. Ettől te többet tudsz.

gyerek 2017.03.12. 22:58:58

Eternal sunshine of a spotless mind
*
Ha véletlen elfelejtetted volna, vagy ha véletlen nem láttad, mindenképp pótold!
A Legyetek jók, ha tudtok szerintem is ott kell legyen: nemcsak az a dráma, ami egyértelműen szomorú. :)
(Stati buoni se potete - Állami burgonyajegy ahogy jóbátyám fordította le:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.12. 23:05:54

@valamit: az is, ez tény, de nem az a szokványos, a Love Story ezerszer inkább az

@Amator: ezek újraosztott listák, eredetileg sírós lista volt a címe, mert a többi listához hasonlóan nem adtam konkrét kategóriát, most viszont mindegyiket beskatulyáztam, hogy a keresőmotorok jobban megtalálják, úgyhogy tisztában vagyok vele, hogy a dráma kicsit más, pláne, hogy van benne egy rajzfilm, és két fantasy, és a legtöbbje romantikus dráma a lehető legjobb jóindulattal is, és a dráma mondjuk az Esőember, vagy amiket említettél, de most nem tudtam jobbat kitalálni neki, és istenem, ennyit bevállalok, miközben már 40ezer+ a kattintás :)

de köszönöm a bizalmat... amúgy a vígjáték IS dráma, csak hogy tisztázzuk a dolgokat

@gyerek: ez pontosan így van, de a Legyetek jók ha tudtoktól nekem pavlovi reflex alakult ki, sajnos ebben közrejátszik a Napoleon Bulvár lefordított dala

a Makulátlan elmén tényleg sírtam... de azért, hogy mikor lesz már vége :D utálom azt a filmet

2017.03.12. 23:22:23

@hajdú: Én akartam :)
Mondanám, hogy nem is értem, hogy sok, mások felsorolttal együtt, hogyan maradt ki, de elnézve, hogy mik vannak a listában, a blogger csak blockbustereket néz, drámát nem látott soha.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.12. 23:34:45

@Ylim: már hogyne láttam volna, pl. amikor rászoktál a levegőre

2017.03.13. 00:05:54

És ezek közül melyik a dráma? Talán a Gyűrűk ura? LOL :-D

savrola 2017.03.13. 00:29:59

@scal: Mindenáron sírni kell? A dráma attól dráma, hogy sírni kell rajta? :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.13. 03:59:29

@savrola: igen ez egy jó indikátor

@trev: hát van drámai része

Első mohikán 2017.03.13. 04:41:15

-Az élet szép
-Angyalok városa
-És az egyetlen eddig, amin felnőttként könnyeztem; Schindler listája. A gyűrű leesős jelenet, amikor Schindlertől elbúcsúznak az alkalmazottai, valamint a záró kép, amikor a jelenben a sírjára sorban kavicsokat tesznek a túlélők.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.13. 05:38:48

@Első mohikán: angyalok városán tényleg könnyeztem, főleg amikor Nicolas Cage színészkedni próbált

xlngx 2017.03.13. 07:41:19

Forest Gumpot ami egy mestermu, be tenni a sok egyszer nezheto ponyva koze. (Gyuruk ura a kivetel).

Egyebkent ezt a blogot gondolom egy no irja, mert ferfikent a Forest kivetelevel engem egyiksem hatott meg nagyon.

Ellenben a Gran Torino, az Arrival, Into to the Wild, Interstellar, Manchester by the Sea elegge, es ezek amik igy hirtelen eszembe jutottak.

xlngx 2017.03.13. 07:48:02

@csentecsa: A nagy Lebowskiban mikor van az a pont amikor sirni kellen, mert en nem nagyon talaltam meg:) Taxisoforben sem nagyon sikerult:D Mindketto nagyon jo film, de nem ez a kategoria.

agnesko 2017.03.13. 07:57:26

Nagyon ritkán sírok filmeken, valahogy kevés van, ami ennyire feléleszti az empátiámat, de Tate Taylor A segítség c. filmje egy ilyen volt. Azon túl, hogy egy társadalom drámájat meséli el, van benne személyes dráma is bőven, és hát a legvége....na, azon bőgtem, amolyan tehetetlen düh és szomorúság keverékével.
A másik meg Josh Mond James White c. filmje, ez nem túl ismert, Cine Festen láttam pár éve, filmként még csak nem is a legjobb, de sajnos átéltem hasonló szituációt már, és annyira ismerősek és emberiek voltak a főszereplő reakciói, hogy engem a következő néhány órára depresszióba taszított a film.

sunblind 2017.03.13. 08:03:33

Tényleg nem akarok basztatásba hajlani.
A gyűrűk urán sírni? Dráma? .. Öh, és amikor az Ózban a csóri boszorkányra esik egy frissen drájvitolt vikkendház? Az azér keményebb.
Kegyetlen játékok? Hát az egy butuska tinibóhóckodás, a szereplők közül maximum egy a színész, de az is csak félig. Inkább C, mint B kategória, levágnám a saját fejem egy megdonálcos fagyiskanállal, ha még egyszer meg kéne néznem.
Pillangó hatás?? Séta a múltba?? Mennymá :D Hát tényleg inkább a Kegyetlen játékok. .. ezeket most komolyan, ajándékba adták a videotékában egy normális film mellé. Hogyan kerülnek ezek bármilyen listára?
A Forrest Gump elsősorban kitűnő könyv, meg egy félig elkúrt kaszting, mert Tom Hanks nem passzol a szerepbe, a film felében túl öreg, de abban a pillanatban ez egyik legjobban eladható 'lakossági mindenes' színész volt a témában. Drámának, meghatónak a könyvet éreztem inkább, a film erősebben koncentrál a vígjáték vonalra.
Dzsungel könyve? Mivan, mennymá? :D
A BB különös élete nagyjából az egyetlen film itt, ami valóban jó, színészekkel, forgatókönyvvel, operatőrrel, meg drága kasztinggal. Erről persze most ne nyissunk vitát. De tulajdonképpen azt sem értem, hogy kerül ide. .. Mostényleg, ez a lista komoly, vagy ilyen faszul pislogó kommentelők gyűjtőhelye? :D

sunblind 2017.03.13. 08:10:02

Jajó, fikázni könnyű alternatív javaslat nélkül, szóval:
Telivér sírós film, monnyuk:
Big fish.
Telivér dráma, például:
Never let me go.

xlngx 2017.03.13. 08:18:37

@sunblind: Szerintem a Forrest Gump inkabb egy drama es aztan csak vigjatek, es Tom Hanks tokeletesen passzol a szerepre. Nem hiaba a 67. Oscar az egyik legdurvabb gala volt. Egyutt ment a dijert 3 olyan remekmu mint a Ponyvaregeny, Remeny Rabjai, a foszereplokkel egyutt. Az imdb Top 15 ben van mind a 3 film. Szoval a Forest lehuzasa nem igazan indokolt, foleg hogy a BB-t meg ele teszed.

sunblind 2017.03.13. 08:44:42

@xlngx: A Forrest Gump-pal kapcsolatban évente eszembe jut, hogy kár volt előtte elolvasni a könyvet, mert azután teljesen mást vársz. Vagy kár volt megnézni a filmet. Vagy mittudomén. Amúgy az egy jó film azért, csak ebben a sorrendben volt kicsit csalódás.

xlngx 2017.03.13. 10:17:18

@csentecsa: En sem sirok, de erosen meghat. Es mert ez volt a lista celja:)

Fehérbőrű_ 2017.03.13. 10:29:23

Csillagainkban a hiba

Nekem talán ez volt a legkeményebb.

Fura módon megérintett még az Érkezés is.
A végén a nagy felismerés egy brutál dilemmát is állít egyben. Amióta gyerekeim vannak az ilyesmi haza tud vágni.

Terézágyú 2017.03.13. 11:28:38

"egy beteljesületlen és tragikus szerelem (és aki Rómeó és Júliával jön, azt tengelyszeghez kötöztetem, ilyen sablonos baromságot is csak egy avoni hattyú találhatott ki)"

Valójában a RómeóJúlia nem is erről szól :) Csak a Zefirelli-féle feldolgozásból gondoljuk így...

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.03.13. 11:30:52

@Terézágyú:

De hát a Zeffirelli-filmben éppen hogy nem beteljesületlen az a szerelem! :)

Terézágyú 2017.03.13. 13:32:41

@Field64:

De, mert ők házasodni akartak... :)

Terézágyú 2017.03.13. 13:35:19

Szóval ez nem "reneszánsz szerelmi történet", hanem egy szörnyű végzet-tragédia, ahol a gonosz Mab királynő (erről szól a darab egy monológja) úgy öli meg az embereket, hogy őrületet bocsát rájuk...
Szerelmi őrületet pl.

fátum 2017.03.13. 20:22:30

@scal: A rettenthetetlen; a végén, amikor a tömegben feltűnik Murron. Mivel annak idején semmit nem tudtam a filmről, így kimondottan sokkolt, ami az elején történt, így meghatóbb volt a szellemi reunion. Az én szememben ő volt az igazi párja, Marceau csak kitérő. Videotékából vettem ki műsoros VHS kazettán, de már akkoriban sem olvastam el a ráírt szöveget. Szerencsére.
Továbbiak: A nővérem húga, La Mancha lovagja.

fátum 2017.03.13. 20:54:04

Időről időre (About Time) (2013)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.13. 21:05:32

@xlngx: az Interstellar tényleg jó, ott valóban mindig sírhatnékom van, mondjuk a Dzsungel könyvét simán kiüthetné :) vannak köztünk nők is, de ezt nem nő írta, Arrival? ugye most viccelsz? hol?

@sunblind: egyik tanácsadó kollégával éppen a Top10 film, ami ha nem tetszik buzi vagy listát állítjuk össze, és ma totál véletlenül megkérdezte: Pillangó hatás? szóval ha az nem tetszett, nem az én készülékemben van a hiba

amúgy totál komolyan vennélek, ha nem lenne a Forrest-es oltásod utána ez: "A BB különös élete nagyjából az egyetlen film itt, ami valóban jó," mennymá :D

Interstellart be is teszem oda jól

Nagy hal, mint sírós film? :D pfff a Never let me got nem láttam még, lecsekkoljuk

amúgy nem tudtam hogy Forrestből van film is, velem is sokszor volt már hogy láttam egy jó filmet, aztán elolvastam könyvben, és bassza meg sokkal jobb :D pl. Battle Royale, most épp a Trainspottingot olvasom

@Fehérbőrű_: Csillagainkban a hiba les, - de lényegében a Séta a múltba inverze, szal megértem ha ez jobban bejött, az Arrival is lehet azért nem érint meg ilyen szinten mert nincs gyerekem

dutch 2017.03.14. 09:38:46

@dutch: Hm, ha tényleg nem látta senki, akkor ajánlom megnézésre. Ne tévesszen meg a címe, semmi giccs, kicsit vígjátékba is hajlik. De helye lehet ebben a topikban.
Ja, és német :)

fátum 2017.03.14. 09:46:57

Azért igen nagy sötétség kell ahhoz, hogy valaki megható filmek kapcsán ugassa le a másikat, hogy (és itt igen öblös, parasztos hangot tessék elképzelni) "abban mi a megható??? bezzeg a izé...".

fátum 2017.03.15. 03:25:56

Highlander (1986), "Who wants to live forever when love must die..."

Fehérbőrű_ 2017.03.17. 10:49:56

@scal:
Arrival Spoiler:
A film felismerése az, hogy a nő emlékképei valójában nem a múltat, hanem a jövőt mutatják. Na most, ha a jövőben azt látod, hogy egy szem gyermeked tizenévesen halálos beteg lesz és végül meg is hal, vajon meg akarod-e szülni, végig akarod-e járni ezt a rövid, de mérhetetlenül fájdalmas utat?
Hidd el, az egy szülő legrosszabb rémálma, hogy a gyermeke hamarabb hal meg, mint ő.
Nem vagyok nő, de mégis fájdalmasan érint a gondolat, remélem megérted.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.20. 02:55:25

@Fehérbőrű_: ilyen szinten már inkább az Arrival alatt kellene beszélgetni róla, de épp ez a kulcs amit mondtál, nem vagy nő, egy férfi vagy, aki előbb dönt az értelme alapján, és paradox módon mégis sokszor érzelmesebb mint a "gyengébbik nem"

sajnos nagyon sok olyan nőt ismerek, akik csak látszólag tettek ezt azt a gyerekért, miközben magukért tették, csak nem merik/tudják bevallani/felismerni, mondanám, hogy nem szerencse, de ismerem ezeket, viszont pont emiatt tudom megérteni, hogy a filmben látott nő miért dönt így, mert még ennek tudatában IS arra gondol, hogy előtte 10 évig boldog lesz... ez pedig inkább felháborító gondolat semmint olyan amin sírnék

ZorPrime 2019.07.01. 13:31:58

Kitanotól a Bábok esetleg? Na, az szívbemarkoló.
süti beállítások módosítása