Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gyilkossághoz öltözve

2011. november 27. - Santino89

Egy újabb Hitchcock film, amit Dario Argento... vagyis izé... Brian DePalma rendezett. A Gyilkossághoz öltözve kimagasló színvonala ékesen bizonyítja, mennyire megéri más filmekből lopni. Ha végignézitek Brian DePalma filmográfiáját, láthatjátok, hogy mindig valahonnan kölcsönözte az alapanyagot, mégis kétségtelenül egy nagyszerű rendezőről van szó.

Ez a film most leginkább Hitchcock leghíresebb filmjéhez, a Psycho-hoz nyúl előszeretettel. Ugyanazt a nézőket félrevezető narratívát használja, mint a nagymester, de láthatunk két gyilkosos-zuhanyzós jelenetet, illetve nőnek öltözött tudathasadásos férfit is. A végén még befigyel egy kis Hátsó ablak motívum, de ezen már végképp nem akadunk fent. A Grace Kelly-re hajazó Angie Dickinson még 50 évesen is elképesztően szexis, Nancy Allent pedig már a Carrie-ben felfedezhettük magunknak. Itt egy közönséges kurvát játszik, de olyan dögösen és vagányan, hogy nem lehet nem szeretni (Nehéz róla elhinni, hogy ő az, aki a Robotzsaruban is szerepelt). Michael Caine jó szokásához híven nagyszerű, van a karakterében egy elfojtott feszültség, és az ő színészi alakításainak általában ez a visszafogott erő a kulcsa.

A történet elején DePalma megint elegánsan játszadozik az álomjelenetekkel csakúgy, mint legjobb korai művében, a Carrie-ben. Például a film első jelenete egy hasonlóan erotikus álombetét, és azt hisszük, hogy tudjuk, ki álmodja, de igazából ez csak a történet végén derül ki. Láthatunk egy fantasztikus operatőri munkával elkészített múzeumban játszódó jelenetet, amiben nem sok minden történik, mégis a mai napig lenyűgöző, ahogy a steadycam-et használják. Aztán jön valami, amire tényleg nem számítottam, DePalma levezényel nekünk egy tökéletes bőrkesztyűs-borotvás-véres giallo jelenetet, amit mintha csak valamelyik olasz filmből emelt volna át. Ez a jelenet még így is elképesztő, de mindazonáltal kissé pofátlannak is hat. Bár tény, hogy a giallo, mint műfaj szintén Hitchcock köpönyege alól bújt elő (az első giallo címe még reflektált is erre), így tökéletesen passzol a Gyilkossághoz öltözve cselekményéhez. Érdekes módon ebből a filmből kiderül, hogy DePalma még saját magától is szívesen lop, ugyanis láthatjuk a Carlito útja híres metróban üldözős jelenetének elődjét.

A nyilvánvaló nyúlások kivételével a film egyetlen hibája, hogy a vége előre kitalálható, nem úgy, mint a giallo-k többségének. Ezt leszámítva viszont egy hihetetlenül jó filmmel van dolgunk, ami rendkívül izgalmas, feszült, lebilincselő, szexis, véres és szép, pláne ahhoz képest, hogy amerikai. DePalma thrillerei közül egyértelműen a legjobb lehetne, ha nem készült volna el a Carrie.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2014.07.14. 21:39:49

Tenyleg erdekes, hogy a vege bar valoban kitalalhato - de legalabbis a fordulat egyaltalan nem hat varatlanul, meg a leggyanutlanabb nezore sem -, ez egyaltalan nem ront az elvezeti erteken. Mint egy krimi, amiben nem az az erdekes, ki a gyilkos.
Ez egyszeruen egy jol megcsinalt film (nem az iparosi ertelemben csinalt, hanem filmmuveszetileg), amiben nem tudnek hibat talalni - mert ha talalnek, azt is a nagyszeruen felepitett mualkotas reszenek tudom elfogadni.
süti beállítások módosítása