Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A 10 legjobb börtönös film

2012. június 23. - Santino89

Mel Gibson legújabb filmje a Börtönregény kapcsán kedvet kaptam összeállítani a legjobb börtönös mozikat.

Miért szeretjük a börtönökben játszódó filmeket?

Talán ugyanazt el lehet mondani erről is, mint a horrorokról, hogy bármiféle valós kockázat nélkül átélhetünk nyomasztó dolgokat. De amíg a horrorok egyetlen célja a zsigeri hatás kiváltása, addig a börtönös mozik általában ennél jóval többre vállalkoznak. Az elnyomás, az igazságtalanság és a zsarnokság elleni harc szinte mindegyik filmben előkerült, a klausztrofób hangulatnak köszönhetően pedig a szereplőkkel együtt mi is szomjazzuk a szabadságot, amit ha elérünk, már kész is a katarzis. Közben olyan dolgokról mesélnek nekünk, mint a kitartás, a remény, az erő, a céltudatosság, és a férfiasság megannyi különböző történetbe csomagolva.

 

10.

Lángoló börtönlángoló börtön.jpg

Ringo Lam nem különösebben ismert, ám annál nyomasztóbb filmjét elsősorban Chow Yun Fat lehengerlő alakítása miatt érdemes megnézni. A sztori nagyrészt egy realista dráma néhány bunyóval tarkítva, de a végén teljesen elszabadulnak az érzelmek és az indulatok, így a film egy rendkívül brutális fináléba torkollik. Készült egy jóval elrugaszkodottabb hatásvadász folytatása is, ami azért még bőven a vállalható kategóriát erősíti.

 

9.

A bosszú börtönébenbosszú börtönében.jpg

Képzeljétek el, milyen lenne ha a Rocky harmadik vagy negyedik részében nem a boksz lenne a fő téma, hanem Rocky egyszerűen börtönbe kerülne! Sikerült? Na pontosan ilyen film A bosszú börtönében, Stallone egy az egyben ugyanazt a figurát hozza, éppen csak máshogy hívják. Ebben a filmben a Donald Sutherland alakította börtönigazgató próbál bosszút állni a Stallone által játszott elítélten, és semmilyen eszköztől nem riad vissza. Ez a mozi is nagyon emberi, kegyetlen, kilátástalan, de a végén igen nagyot fordul a kocka. Nem árulok el nagy titkot, Stallonét természetesen nem lehet megtörni, és lealjasítani sem. A karakterek elég jók, Bill Conti zenéje hibátlan, a film mégis bukott a mozikban, később videón vált népszerűvé.

 

8.

Halálsoronhalálsoron.jpg

Frank Darabont megpróbálta megismételni korábbi nagy sikerét, így újabb egy Stephen King regényt dolgozott fel, de ezúttal már kevésbé sikerült jól megragadni ezt a témát. Félreértés ne essék, a Halálsoron ettől még egy kiváló mozi, nagyon szerethető karakterekkel, emlékezetes jelenetekkel, amely több, mint három órán keresztül sikeresen leköti, szórakoztatja, megrázza és elgondolkodtatja a nézőt. De a film legvége sajnos rémesen túlnyújtott, és néhol kifejezetten nyálas az összkép. A misztikus szál beemelése jellemző Kingre, de nekem valahogy kicsit kilógott az összképből. Mindenesetre a Halálsoron még így is a nagyon ajánlott kategóriába tartozik.

 

7.

Éjféli expresszéjféli expressz.jpg

Bár Alan Parker rendező messze legjobb filmje az Angyalszív, azért az Éjféli expresszel sem kell szégyenkeznie. Az igaz történeten alapuló moziban egy átlagos amcsi hülyegyerek kerül drogcsempészés miatt évekre egy török börtönbe, és a helyzet csak egyre rosszabb és rosszabb lesz, nyomasztóbbnál nyomasztóbb jelenetek kíséretében. Nem egy átlagos moziról beszélünk, annál sokkal valóságosabbnak hat az Éjféli expressz, nem tobzódik a klisékben, nem rág a szánkba semmit, egyszerűen elmeséli nekünk ezt a felkavaró történetet. Giorgo Moroder zenéje szintén kiválóan sikerült

 

6.

Bilincs és mosolybilincs és mosoly.jpg

Paul Newman egyik legjobb, legemblematikusabb figurája az egész rendszer ellen lázadó Cool Hand Luke karaktere, mégsem az ő egyszemélyes show-ja a Bilincs és mosoly. A mellékszereplők is kivétel nélkül kiválóak, különösen George Kennedy, aki ezért a szerepért Oscar-díjat is nyert. Lalo Schifrin zenéje kellemes hangulatot kölcsönöz a mozinak, Conrad Hall gyönyörű képei pedig csodálatosan teremtik meg a jellegzetes déli atmoszférát. Az emlékezetes jelenetek, mint amilyen a bokszmeccs, vagy a tojásevés pedig garantálják, hogy ne feledjük el egykönnyen ezt a mozit. A Bilincs és mosoly minden területen elsőrangúan teljesít, így bárkinek jó szívvel tudom ajánlani.

 

5.

Pillangópillangó.jpg

Franklin J. Schaffner mozija ma már filmtörténeti klasszikus, és a valaha volt egyik legjobb regényadaptáció. A leginkább megrázó tény mégis az, hogy a Pillangó igaz történetből készült. Steve McQueen ebben a moziban is hozza a tőle elvárt szintet, Dustin Hoffman pedig megint letett az asztalra egy örökbecsű alakítást. A két és fél órás mozi legnagyobb ereje mégis abban rejlik, hogy az igazi témája nem a börtön, hanem sokkal inkább a szabadság. Ez a vágy pedig mindenkiben megvan, így válik csak igazán példaértékűvé az az egészen elképesztő, emberfeletti akaraterő, és kitartás, amit a többször is hosszú évekre sötétzárkába zárt főhősünk tanúsít. Örök darab.

 

4.

A dombdomb.jpg

Sidney Lumet klasszikusa nem csak arról nevezetes, hogy először láthattuk benne Sean Connery-t komolyabb színészi teljesítményt nyújtani, hanem azokról az örök emberi témákról, melyek Lumet foglalkoztatták. A címbeli domb egyrészt egy borzasztóan hatékony kínzóeszköz a sivatag közepén, másrészt az elnyomó gépezet szimbóluma. Lumet nagyon átélhetővé teszi a filmet, és bemutatja a hadsereg embertelenségét, értelmetlenségét. Ebben a moziban még akár lehetne remény az igazságra, a happy endre, de a végső szomorú tanulság szerint az emberi természetet is végérvényesen meg lehet rontani.

 

3.

A nagy szökésnagy szökés.jpg

A westernspecialista John Sturges A hét mesterlövész című hatalmas sikerű klasszikusa után alig 3 évvel egy újabb nagyszabású csapatfilmet készített, amely még túl is szárnyalta az elődjét. Az igaz történet alapján készült film egy német hadifogolytáborban játszódik, ahová a legnehezebben kezelhető szökevények kerültek. Arra nem gondoltak a németek, hogy ha ilyen embereket összezárnak, abból számukra semmi jó sem sülhet ki. A film jó része egyfajta heist movie-ként működik, ahogyan próbálják megszervezni A nagy szökést. A sztárparádé csodálatos: Steve McQueen, Charles Bronson, James Garner, Richard Attenborough, Donald Pleasence és James Coburn látható a főbb szerepekben. A nagy szökés befejezése igen drámai, de a film nem kíván beleásni a mélylélektanba, viszont a mai napig tökéletesen szórakoztató élmény.

 

2.

Két félidő a pokolbanket_felido_a_pokolban.jpg

Félre ne értsetek a Két félidő a pokolban nem valamiféle rosszul értelmezett hazafiasság miatt szerepel a listán, hanem kiemelkedően magas színvonala miatt. Sidney Lumet méltán klasszikus filmjénél azért került előrébb, mert még annál is érzékletesebben szól a zsarnokság elleni küzdelemről, az ember ember általi elnyomásáról, illetve ennek ellenpontjaként az emberi nagyságról és méltóságról. A valaha élt legkiválóbb magyar színészek játszanak ebben a filmben, élükön Sinkovits Imrével. Fábri Zoltán filmje örök, elévülhetetlen klasszikus.

 

1.

A remény rabjairemény rabjai.jpg

Frank Darabont kiváló mozija nem csak ennek a listának az elején trónol, de egy jóval komolyabb toplista elején is, amit úgy hívnak, hogy imdb Top 250. Nem titok, hogy egy bukott filmről beszélünk, amely csak később, szájhagyomány útján vált sikeressé, majd kultikussá. Filmes szempontból igencsak vitatható, hogy minden idők legjobb mozijáról beszélünk-e, de népszerűsége mégis teljesen érthető. A remény rabjai érzelgősségtől mentesen, átélhető karaktereivel tulajdonképpen túllép egy film keretein; reményt adhat az átlagembernek, célt, akaraterőt és kitartást. Ha le vagy törve, nem tudok ennél többet adni neked, mint hogy azt mondom; nézd meg A remény rabjait.

 

Szerinted kihagytam valamit? Írd meg kommentben!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.06.23. 12:31:11

10. Nem ismerem ezt a filmet, a modern távol-keleti filmművészetben egyáltalán nem vagyok jó. Ringo Lam neve mindenesetre biztatóan hangzik.

9. Tökéletesen megértem, miért bukott meg ez a film. Abszolút felejthető darab, igazából semmire nem emlékszem belőle, csak arra, hogy teljesen hiteltelen volt, ráadásul nem is különösebben izgalmas.

8. Tudom, hogy ennek a filmnek nagy kultusza van, de szerintem minimum félórával hosszabb a kelleténél.

7. Igen, ez nekem is nagy kedvencem annak ellenére, hogy Oliver Stone írta a forgatókönyvet. :)) Rendkívül hatásos film, ráadásul izgalmas is. Giorgio Moroder zenéje igazi filmzeneklasszikus, különösen a The Chase című tétel. A színészek közül Paolo Bonacelli (Pasolini Salójának egyik perverze) volt a kedvencem a besúgó Rifki szerepében.

6. Nem is olyan régen láttam ezt a filmet. Kétségkívül hatásos munka, magam is bátran ajánlanám bárkinek. Mindazonáltal nem lehet nem észrevenni, hogy bár a maga idejében nyilván merész és újszerű volt, több mint négy évtized távlatából inkább a klasszikus hollywoodi filmkészítés iskolapéldájának tűnik, annak minden erényével és hibájával.

5. Nagy szenzáció volt ez a film annak idején a magyar mozikban. Tegyük hozzá, hogy megérdemelten, hiszen biztos mesterségbeli tudással elkészített, látványos és izgalmas produkcióról van szó. Egy modern remake alighanem pörgősebbre és erőszakosabbra venné a sztorit, de nem biztos, hogy jól tenné. A PILLANGÓ Hollywoodnak abból a korszakából származik, amikor a látványelemek még nem vették át az uralmat a logikus cselekményvezetés és a hiteles jellemábrázolás fölött.

4. Sidney Lumet egyik korai klasszikusa, amely nálunk érthetetlen módon legálisan gyakorlatilag teljesen elérhetetlen.

3. Megvallom, ez a film nem tetszett különösebben. Több oka is van ennek. Először is nagyon ódivatúnak tűnt számomra, másrészt erősen érződött, hogy valójában a sztárokon van a hangsúly, hogy kedvenceink ilyen miliőben is megmutathassák, hogy tökös, cool csávók. Van egy másik ellenérzésem is, amely a hasonló témájú filmek történelemszemléletével kapcsolatos, de ennek kifejtésébe nem kezdenék bele.

2. Igen, ez így korrekt. Vajon hányan tudják, hogy a Stallone, Michael Caine, Pelé és más sztárok nevével fémjelzett MENEKÜLÉS A GYŐZELEMBE valójában e Fábri-film remake-je? Egyébiránt tulajdonképpen kakukktojásról van szó, hiszen ez igazából nem börtönfilm, hanem lágerfilm (akárcsak A NAGY SZÖKÉS), márpedig ha a kategóriát ebbe az irányba tágítjuk, a HÍD A KWAI FOLYÓN sem maradhatna ki.

1. Kétségtelenül az egyik legjobb Stephen King-adaptáció, egy olyan film, amelyet a maga idejében nem méltányoltak eléggé, azóta viszont túldicsérik. Az IMDB-s első helyezés erős túlzás, ámbár A KERESZTAPÁ-é is az volt. :)) Ez egy nagyon jó kis mozi, erkölcsi tanulsága is van (amely kicsit talán túl szájbarágós), vannak támadható momentumai is, mindazonáltal ezen a listán kétségtelenül az első hely illeti meg.

És miket hiányolok? Például Tom Gries ÜVEGHÁZ (1972) című alkotását, amely az IMDB szerint ugyan tévéfilm, nálunk viszont moziban játszották. A hetvenes évek közepének Magyarországán ez egy hihetetlenül kemény és felkavaró film volt.

De legalább egy film erejéig szót érdemeltek volna a női börtönben játszódó filmek, hiszen ezen opuszok férfi rendezői dicséretes módon sosem hagyták ki, hogy a rabnőket gyakran mutogassák tisztálkodás közben. :)) Kedvencem Erwin C. Dietrich GEFANGENE FRAUEN című opusza, de a Sylvia Kristel és Linda Blair nevével fémjelzett RED HEAT is a női börtönös trashfilmek kultuszdarabja.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.23. 13:43:30

@field64: Reagálok visszafelé :)
Lehet, hogy ciki, de még sosem láttam női börtönös filmet. Van itthon néhány, de még nem szántam rá magam a megtekintésükre. A Red Heat-ről nekem csak Schwarzi jut eszembe.

Az Üvegházról még nem is hallottam eddig, és most a keresőkben sem bukkantam a nyomára.

1. A Keresztapa nem túlzás, az tényleg a világ legjobb filmje :) Szerinted mik a támadható momentumai? Szerintem is van, de azt már ilyen felesleges kötözködésnek érezném.

2. A lista írásakor sokat gondolkoztam, hogy a hadifogolytáboros filmeket bevegyem-e, és végül úgy döntöttem nincs akkora lényegi különbség, hogy ilyen remekműveket kihagyjak. A Híd a Kwai folyónált nagyon régen láttam utoljára, és nem hagyott bennem mély nyomot. Sőt szerintem a végén Alec Guiness pálfordulása is elég művi volt, ahogy leestek neki a dolgok.

3. Kezdj bele a kifejtésbe, kérlek :)

4. Pedig milyen jó magyar szinkronja van.

7. Látod tud ez a Stone olyat alkotni, ami neked is bejön :D

8. Egyetértek, a vége túlnyújtott és giccses, ezért csak 8. De addig egy kivételesen jó moziról beszélhetünk minden tekintetben.

9. Gyerekkori kedvenc, nekem a börtönfilmek alfája és omegája, emiatt szerettem meg a műfajt, számomra kihagyhatatlan volt a listáról.

field64 (törölt) 2012.06.23. 14:55:05

@Santino89:

Hát igen, mint megpendítettem, a női börtönös filmek erősen a meztelenségre és leszbikus kapcsolatokra vannak kiélezve, a filmművészet valószínűleg nem volt szempont az általam ismert opuszok esetében. A spanyol Jess Franco például gyakran visszatért ehhez a témához, amelyben a 99 WOMEN című alkotását alapműnek tartják. (Ennek létezik egy hardcore verziója is, amelytől Franco annak ellenére elhatárolja magát, hogy bő 20 éve egyértelműen hardcore filmeket forgat.)

ÜVEGHÁZ: www.imdb.com/title/tt0068642/, www.port.hu/uveghaz_the_glass_house/pls/fi/films.film_page?i_film_id=46258. (Nekem VHS-en van meg.)

1/A. A KERESZTAPA abszolút profi munka, első osztályú mozi. Mint szórakozás mindent megad, a katarzist (elnézést a fennkölt kifejezésért) viszont nem, talán azért, mert számomra túl idegen és távoli az a világ, amelyet bemutat.

1/B. A REMÉNY RABJAI katarzis szempontjából többet nyújt számomra, mint A KERESZTAPA, kivitelezésben viszont nem érzem annyira profinak és olajozottnak. A logikai bökkenőket nem számítva (SPOILER! Pl. az ominózus plakátot egyszer éppen Andy távollétében cserélik ki a haverjai: hogyhogy nem fedezték fel mögötte az alagutat? SPOILER VÉGE!) a nagy bajom az volt, hogy író és rendező kicsit idealizálja a rabokat. Tudomásom szerint csupán Andy volt az egyetlen ártatlanul bebörtönzött, a film viszont akaratlanul azt sugallja, mintha ott csupa megtévedt bárányka sínylődne méltánytalanul szigorú körülmények között.

2. A HÍD A KWAI FOLYÓN-t én sokkal inkább idevalónak érezném, mint A NAGY SZÖKÉS-t. Utóbbi ugyanis nemigen több egy háborús miliőben játszódó kalandfilmnél, David Lean alkotásában viszont jóval többről van szó. Talán a legelső olyan film volt, amely a (rosszul értelmezett) brit hősiességet és kitartást, általában a brit hadsereg nimbuszát vette célba, évekkel megelőzve olyan mítoszromboló műveket, mint például A KIRÁLYÉRT ÉS A HAZÁÉRT, A KÖNNYŰLOVASSÁG TÁMADÁSA vagy akár a KIRÁLYI JÁTSZMA.

3. Elkezdtem kifejteni, de annyira belebonyolódtam, hogy inkább kitöröltem, amit írtam. Talán egyszer kivesézem valamelyik alkotást a magam nézőpontja szerint, mert talán mondanom sem kéne, hogy nem csak A NAGY SZÖKÉS-t látom problémásnak ebből a mezőnyből.

4. Sajnos nem emlékszem a szinkronra.

7. Azt gyanítom, Alan Parker azért a maga arculatára formálta a filmet. :))

8. Nekem igazából az volt az érzésem, hogy A REMÉNY RABJAI farvizén született az egész.

9. Tulajdonképpen ugyanaz a bajom ezzel a filmmel, mint mondjuk A NAGY SZÖKÉS-sel. Erősen érződik, hogy a sztár(ok) számára kerestek szerepe(ke)t és történetet, nem pedig fordítva: egy jó történethez a legmegfelelőbb színész(eke)t. Az ilyen koncepció legnagyobb baja, hogy a fordulatok teljesen kiszámíthatóak, hiszen minden alá van rendelve a főszereplő sztár(ok) jól bejáratott imázsának.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.23. 16:54:32

Ejha ez igen. Most sikerült meglepned. Pedig akartam is írni egy listát, de lám milyen jól tettem hogy inkább aludtam :D

10. - a filmet miattad vettem meg látatlanban, nem bánom, hogy így döntöttem. Nem egy korszakalkotó darab, de Chow Yun-Fat az mégiscsak Chow Yun-Fat.

9. - teljesen megértelek, bár csak a második felét láttam, odaszögezett a tévéhez, izgalmas, pörgős, kicsit ismeretlen is a mai generáció számára, de mindenképpen e listán a helye.

8. - én ezt nem tettem volna be, bár nem láttam, dacára, hogy a díszkiadás másfél éve itt rohad a polcomon. :D De Darabonttól ugye ott az első helyezett, amelyet képtelenségnek tartok eltiporni.

7. - nem láttam

6. - nem láttam, de tervbe van véve a megnézése, elsősorban Újember miatt

5. - nehogy azt mondd már hogy ez Neked tetszik? Nem értem az embereket mi tetszik nekik ezen a filmen. Lehet azért mert olvastam a regényt, és adaptációként tekintek rá, és annak borzalmas. Semmi nem jön át a sok sok évből, a csigalassúsággal telő napokból, a görcsölésből, a hasztalan szökésekből. Egy összecsapott, teljesen félrement feldolgozás, amit leginkább a két sztár tesz nézhetővé. Ha egy félórával hosszabb talán jobb film születik. Vagy sokan nem olvasták a regényt és önmagában egy elviselhető film, de én erre már soha nem fogok rájönni. Én biztos nem tettem volna be, bár nem is tudtam volna tíz börtönös filmet kiállítani, mert alapvetően nem rajongok e válfajért.

4. - ezt vagy láttam nagyon régen, vagy keverem, újra kéne nézni

3. - nem értem a vitát, mi a börtönfilm, ha nem EZ? Ha be vagy valahova zárva, és nem mehetsz ki onnét szabadon saját akaratodból, az egy börtön. A láger is börtön. Meg a fegyenctelep is, meg a siralomház is. Teljesen egyértelmű, hogy én is betettem volna, talán még előkelőbb helyezésre is.
McQueen egyik legjobb alakítása, a befejezés katartikus, realisztikus, és én kifejezetten szeretem az ilyet. A belőle készült játékkal ne játsszál soha :D

2. - nem láttam, de már többször majdnem eljutottam odáig hogy megveszem, mert annyira dicséred. Amennyire ismerem a Tizedes meg a többieket, annyira nem hallottam soha erről a darabról.

1. - teljesen egyértelmű, hogy ez az első, mi más lehetne, ha nem EZ? Fantasztikus film, lebilincselő, magával ragadó, és pont ennek nincs meg a díszkiadása :( Nem mellesleg Freeman utána még 20 évig ebből a szerepből élt ;) Jah és hát ugye tudjátok, hogy manipulatíííív de pssst!

A magam részéről egy Wedlock, vagy Fortress bizonyára befigyelt volna, mert mindkettőben annyira különleges a szökést őrző mechanizmus, hogy már csak ezért is bekerülhettek volna. De mindkettő izgalmas, kicsit el is feledett, és iszonyatosan alulértékelt. De persze az is elképzelhető, hogy egy 20-as listába jobban beillenek.

Jah és hát az meg felháborító, hogy a Csontdaráló nem szerepel, hát Sandler vígjátékai még az Annie Hallnál is jobbak, de hát ezt már mindenki tudja hétfő óta.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.23. 17:15:18

@field64: Mondjuk a meztelen női testeket, meg a leszbikusságot sem vetem meg, úgyhogy néhányat biztos meg fogok nézni.

Nagyon jónak tűnik ez az Üvegház, majd akkor megnézzük videón :)

1. A Keresztapában tényleg nincs katarzis. Annyira jó mozi, hogy nincs rá szüksége :)
A Remény rabjait mikor legutoljára megnéztem, pár hónapja, pontosan ezt éreztem, amit írtál. Hogy itt minden rab (az elején a Nővéreket leszámítva) nagyon kedves, aranyos, jóravaló ember, ami azért nem túl valószínű. A plakáttal kapcsolatban: tényleg!!!

2. Meg fogom nézni még egyszer a Híd a Kwai folyónt, mert még mindig megvan itthon, és úgy érzem megérdemel még egy esélyt.

3. Kár, kíváncsi lettem volna.

7. :)) Biztos volt némi köze hozzá. A valóságban egyébként sokminden egész máshogy történt, mint Stone forgatókönyvében.

8. Elkerülhetetlen az összehasonlítás, de mindenképpen megállja a helyét önmagában is.

9. Lehet, mindenesetre tutira újra fogom nézni ezt is, lehet hogy mára megkopik a fénye a szememben, de majd kiderül.

@scal:
"Pedig akartam is írni egy listát"
Hiszi a piszi :D

A 8. helyezett nem is tiporja el az elsőt, azért a 8. :D És attól még baromi jó film, hogy kötődik az író-rendező tekintetében A remény rabjaihoz.

5. Nem vetted észre, hogy a Pillangó filmváltozata mindenkinek tetszik, csak neked nem? :) Ha csigalassúsággal telnének benne a napok, akkor nem egy örök filmklasszikus lenne (ami), hanem egy rakás szar. A hasztalan szökések pedig nagyon is átjönnek benne, nem véletlen a filmtörténet egyik legjobb adaptációja. Lehet, hogy újra meg kéne nézned.

3. Megígérem, hogy nem fogok vele játszani. Vita meg nincs, a feltevés jogos volt, hisz bennem is felmerült, de elvetettem.

2. Fillérekért vesztegetik. Szégyen, hogy ez meg a Durr durr és csók nincs meg neked, de a Gettómilliomos megvan :D

:D :D Adam Sandler sokkal jobb Woody Allennél. Ez nem is lehet kérdéses :D

field64 (törölt) 2012.06.23. 19:24:50

Alig fél óra eltéréssel a konkurencia is közzétette a maga börtönfilmes Top 10-ét:

filmdroid.blog.hu/2012/06/23/top_10_bortonfilmek?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_06_23&utm_campaign=index

Nekem Santino89-é jobban tetszik. Komolyan. Talán az indoklások miatt.

10. AZ ALCATRAZI MADÁREMBER
Nem láttam (vagy nem emlékszem rá, mert ismerősnek tűnik a leírás).

9. ROSSZFIÚK
Nem láttam.

8. HALÁLSORON (!!!)
Lásd a korábban írtakat.

7. BILINCS
Ember legyen a talpán, aki ebben észreveszi Nicolas Cage-et. (Az IMDB fel sem tünteti a szereplők között még uncreditként sem.)

6. SZÖKÉS ALCATRAZBÓL
Láttam, tetszett is, de eddig eszembe se jutott a téma kapcsán. :))

5. ÉJFÉLI EXPRESSZ
Lásd a korábban írtakat.

4. PILLANGÓ
Lásd a korábban írtakat.

3. A NAGY SZÖKÉS (!!!)
Lásd a korábban írtakat.

2. BILINCS ÉS MOSOLY
Lásd a korábban írtakat.

1. A REMÉNY RABJAI (!!!)
Lásd a korábban írtakat.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.23. 22:36:33

@field64: Igen, észrevettem én is, és kellőképpen mérges is lettem, hogy pont ugyanezen a napon pont ugyanerről kell, ráadásul még a címek is nagyon megegyeznek, de még a helyezések is... Ezt a listát körülbelül egy hete írtam meg, lehet hogy azon nyomban fel is kellett volna tenni.

A Szökés Alcatrazból-t látta, de nem bizonyult annyira jónak, hogy benne legyen a top 10-ben.

Oldfan 2012.06.24. 10:12:38

Az Üvegház valóban moziban ment és osztom a véleményt, hogy a listán volna a helye. Nem szépelgő, de nem is kitalált helyzetekre építő akció mozi. Élmény volt látni.
A Burt Lancaster életműből javasolnám, - legalább megnézni - a Brute Force mozit. Igaz, inkább egyéni tragédia, de börtönös filmnek sem utolsó.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.24. 10:43:59

@Oldfan: Remélem egyszer nekem is lesz szerencsém az Üvegházhoz.
A Brute Force megvan, meg is akarok nézni, de nemhogy magyar, még angol feliratot se nagyon találok hozzá.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.24. 20:05:07

A Szökés az Alcatrazból szerintem azért egy jó film, bár tény, hogy alig van benne duma, és én másra számítottam amikor láttam. Egy Top 10-be nem tom belefér e, de ha a Pillangó igen, akkor ez is.

Tényleg nem tartom jó adaptációnak, az meg hogy az egyik legjobb, Carriére nevében kérek elnézést.

Oldfan 2012.06.25. 14:52:53

Nálam a Halálsoron és a Stallone izé kilóg a sorból, a Lángoló börtönt pedig nem ismerem. A Halálsorban a börtön csak kellék, körítés a szokásos King misztikum mellé, a gonoszság természetéről. A kivégzésre várók részlegének megjelenítése sok technikai részletben precíz, de maga a történet egy percig se a börtönviszonyokat állítja középpontba, ezért szerintem nem ebbe a kategóriába való a film. A majdnem Rocky témakör rókabőr nyúzásáról kár is beszélni. Nem TOP kategória semmilyen vonatkozásban. Valódi börtön körülmények bemutatása abban? Ugyan már...
Nekilátok lejáratni magam, mert egyetértek scal-lal... a Pillangó megítélésében...:) A könyvet nem sokkal a film megtekintése előtt olvastam. Ahogy jelezte, Carriére nem ilyen volt, a saját felfogása szerint. Nem szépítette önmagát. Ő bizonyára nem elnézést kérne, hanem kikérné magának a Steve bátyó imázsnövelésére átírt figurát. Profi a mozi, persze, az ismerőseim körében mindenki szerette, a színészek viszik a hátukon. De nekem mindig az járt a fejemben, mennyivel jobb lett volna másként.
A Nagy szökés eléggé hollywoodias. Szórakoztató mozinak elsőrangú, de itt is inkább személyekre szabott a történet, mint valóságra. Én nem raknám be a Top 10-be, pont ezért. Viszont a Két félidő a pokolban a helyén van.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.06.25. 17:48:14

@Oldfan:
Nem volt szempont a lista összeállításakor, hogy valódi börtönkörülményeket mutasson be a film, hisz akkor a korábban kitárgyalt Remény rabjai sem lehetne a listán, nemhogy az első helyen. Viszont szeretem A bosszú börtönébent, így bérelt helye van a listán.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.07.07. 13:42:20

Nagyon jó témaválasztás, ráadásul ez a műfaj még eléggé felfedezetlen számomra, mármint a börtönfilmek. Bár A remény rabjai valóban nehezen képzelhető el az első helynél lejjebb.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.30. 09:56:52

örülök, hogy A domb előkerült!
méltatlanul kevesen ismerik, pedig eredendően mainstream film, híres színészekkel
sőt, a regény is megjelent többször magyarul, simán kapható ma is antikváriumokban

számomra az eddig legjobb példa arra a fajta moziadaptációra, amikor a könyvet olvasni és a filmet nézni szinte ugyanaz
lehet,hogy vannak eltérések, de nekem semmi sem tűnt fel, és pont ugyanazt az érzést váltja ki belőlem a kettő

az "életre szóló" filmek kategóriájába tartozik: hogy nem olyan élni utána, mint előtte

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.30. 10:04:02

érdekes felvetés, hogy hol is volna érdemes meghúzni a 'börtönfilm" műfaji határát

nyilván lehetne többféleképpen is
legegyszerűbb, hogy: ami börtönben játszódik

de valóban ennél többet ad, ha elvi alapon keressük a határvonalat; önmagában nem azon múlik a lényeg, hogy börtönnek vagy lágernek hívják-e a kérdéses objektumot

arra jutottam végül, hogy a definíció forrpontja az kell legyen, hogy a SZIGORÚ FIZIKAI BEHATÁROLTSÁG lényeges szerepet játszik, sőt, szinte lényege a történéseknek

ez következményekkel jár
például egy ilyen listára a Kwai folyó nem fér be: ott a történetet nem az mozgatja, hogy a szereplők valamilyen szűk fizikai közegből ki akarnak jutni
(persze, természetesen valójában igen, de ismétlem, a történetet nem ez mozgatja)
az ilyen filmek végighúzódó alapérzete az, hogy "be vagyunk szorulva" valahova, "megfulladunk"

hogy a néző folyton érzi, lelki szemeivel (is) lát egy képzeletbeli (egyúttal igazi) vonalat, amit "ha átlépsz, lelövünk!"
A nagy szökésre ez igaz
A Két félidő a pokolbanra kevésbé, vagy ha igen, inkább mentális értelemben

(kicsit olyan bibliai a párhuzam :) azt az almát nem eheted meg - ezt a vonalat nem lépheted át; és onnantól nincs más vágy, ami megőrjít, mint átlépni azt a vonalat...)

én, ha börtönfilmeket gyűjtenék csokorba, ebből a szempontból közelíteném meg a dolgot
a fenti lista nagyobbrészt meg is felel neki

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.07.30. 11:23:03

@wmitty: Többen felvetették már, hogy miért tettem bele lágerfilmeket is a listába.
Mikor összeszedtem a filmeket, én is belegondoltam, és két dolog miatt döntöttem így. Az egyik, hogy a lényeg szerintem ugyanaz: be vagy zárva, és őrök vigyáznak rád. Ez innentől kezdve börtön, bárki bárhogyan is nevezi.
A másik fontos szempont, hogy mindenképpen népszerűsíteni akartam két kiváló filmet A dombot, és a Két félidő a pokolban-t.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.30. 11:33:40

@Santino89:
talán úgy tudnám jellemezni a különbségtételt, amit javasolni van szerencsém (bármely későbbi hasonló elemzéshez), hogy az egyik típusba tartozó sztorikban a BEZÁRTSÁG a meghatározó állapot, a másiknál a KILÁTÁSTALANSÁG

előbbi azt sejteti, hogy ha át tudod lépni a "vonalat" (szimbolikusan, de akár ténylegesen), akkor nyerhetsz

utóbbinál inkább az a helyzet, hogy a "börtön", ami be vagy zárva, az maga a VILÁG, illetve a JELEN - igazi menekvésre nincs remény

természetesen itt szó sincs az említett fogalmak egzisztencialista értelemben való használatáról: csak börtön- és láger-tematikában gondolkozom

és ebben az értelemben A domb a határon van, a Két félidő már inkább azon kívül (a szereplőknek, végig érezzük, nincs esélyük; természetesen nézőként ismerjük a történelmet is), A nagy szökés egyértelműen belül, a kimaradtakból a Szökés Alcatrazból mindenképp bent, A remény rabjai is, ugyanakkor a Halálsoron már nem feltétlenül
a Fortress ugyan az egyik legnagyobb csalódás, amit életemben moziban átéltem, de 'műfajilag' klasszikusan idevaló

ilyen értelemben pedig jóformán bármely, helyszíne szerint ugyan börtönben zajló vígjáték egyszerűen nem játszik

érdekes lenne viszont olyan filmeket keresni, amelyek ennek a definíciónak a figyelembe vételével akkor is "börtönfilmnek" tekinthetők, ha egyébként szó sincs bennük semmiféle büntetés-végrehajtási intézetről!

(Brazil?)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.07.30. 12:23:53

@wmitty: érteni vélem, hogy mire gondolsz, és a különbséget is a gondolkodásunk között. nálam ugyanis a bezártság magával vonja a kilátástalanságot is. A Két félidőben tudjuk, hogy nem lehet jó vége, de mégis megőrzik az emberségüket a szereplők. Többek között ezért kapott ennyire előkelő helyezést, számomra ugyanis ez a börtönfilmeknek ez a legfontosabb momentuma.

A Brazilt sajnos még nem sikerült megnéznem.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.30. 12:50:22

@Santino89: nem értheted a különbséget, mert nincs :)
nem vitatkozunk, hiszen én csak javaslatot teszek egy (későbbi hasonló) gyűjtéshez új szempontrendszerre

bezártság és kilátástalanság: persze, hogy előbbi kiváltja az utóbbit! ez az emberi része
de én a filmdramaturgiára gondolok: van, ahol a sztori előbbire koncentrál, van, ahol utóbbira

hogy tovább árnyaljam a képet: eszembe jut az Jon Voigtos, Eric Robertses film (Szökevényvonat?), ami az első tíz percet levágva nem is börtönben játszódik - mégis igaz rá szinte minden, amit a műfajtól elvárunk

Jerryco 2013.01.12. 09:11:46

@wmitty: SZIGORÚ FIZIKAI BEHATÁROLTSÁG
Nos, eszembe jutott akkor pár ennek megfelelő börtön film:
Tortúra
Kocka
Élve eltemetve
Éberség
Fűrész
100 halálos lépés
Életfogytig
Szkafander és pillangó

Szegről végről ezek is börtönfilmek, persze prejoratív értelemben. :)

"A nagy ábránd" meg, ahogy látom itt is kimaradt, de még a konkurencia fórumáról is, pedig erősen ott van a Nagy szökés, A domb, és társaik seggében. :)

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2013.01.12. 09:35:05

Nekem meg A nagy abrandot kellene/illene megneznem vegre!
DVD-n meg is van.

DarrellEReviS24 2014.09.18. 04:18:09

..és a vér kötelez sehol??Na ne!!Azért ez epic fail..

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.18. 08:26:10

@DarrellEReviS24: annak a filmnek nem a börtön a lényege.

lonecoyote25 2014.09.18. 16:59:53

Nekem tetszett a Bosszú börtönében, nem akkora hű de nagy kedvenc, de azért voltak benne jó pillanatok, például amikor a nagydarab néger Frank McRae beáll rögbizni, indoklásul meg annyit mond Stallonénak, hogy "Neked elkél a segítség, nekem pedig jót fog tenni egy kis mozgás." :) Amúgy Fieldnek igaza van, hogy elég kiszámítható, de szerintem ettől függetlenül nem egy rossz darab.

A Szökés az Alcatrazból az nagyon hiányzik, abszolút nem átlagos film, szerintem magasan kiemelkedik a többi közül.

A többit vagy nem láttam, vagy nem hoz lázba annyira. A Remény rabjai az egyetlen, amit igazán kifogásolok, mert szerintem teljesen átlagos hollywoodi dráma, minden rosszal együtt, amit ez a szókapcsolat jelent: ömlengősség, művien drámai párbeszédek, ötpercenként nagy életbölcsességek stb. Szerintem ez totál középszer, inkább egy rossz leszbi börtönpornót tennék első helyre, mint ezt.

@field64 (törölt): "A KERESZTAPA abszolút profi munka, első osztályú mozi. Mint szórakozás mindent megad, a katarzist (elnézést a fennkölt kifejezésért) viszont nem, talán azért, mert számomra túl idegen és távoli az a világ, amelyet bemutat."

Én ezt sose értettem, hogy bűnözők története mért ne foghatná meg az embert. Itt nem egy elvetemült bűnbandáról, hanem egy családról van szó, ami a maga törvényei szerint él, és talán ezért, nem egy katartikus pillanatot tudott adni nekem. Nyilván ízlés dolga, de az a rész például, amikor Brandót lelövik az egyik legerősebb jelenet, amit valaha láttam. Igaz, ez főleg Brandónak köszönhető, annyira erőteljes a játéka, valószínű, nem véletlenül tartják színészóriásnak.

Amúgy meg kösz az ajánlásokért, ez a Red Heat meg a másik máris érdekelni kezdett. Tőled mindig lehet eldugott kincsekről tudomást szerezni... :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.18. 19:20:37

@lonecoyote25: nekem is tetszik a bosszú börtönében
pedig nem a 90-es évek elején láttam először csak pár éve :D tipikus 80-as évek , amilyennek szeretjük

lonecoyote25 2014.09.18. 23:38:27

@scal: "nekem is tetszik a bosszú börtönében"

Ami azt illeti, szerintem eredetibb volt, mint a Remény rabjai, például olyan dolgok miatt, mint az előbb említett jelenet. Meg ugye itt egy kemény börtönfilmet kapunk, mindenféle szarozás nékül, nem egy két órás bölcselkedést. Eleve szerintem akkor szarnak el egy filmet, amikor elmondatnak a szereplőkkel mindenféle tanulságokat meg bölcs dolgokat, holott az életben ilyen soha nem történik. Ott csak mindenki teszi a dolgát, ahogy jónak látja. Egy jó filmben is így van ez.

Egyébként ez a Bosszú börtönében vs Remény rabjai dolog megint megerősített abban, hogy a B-filmek őszintébbek, mint az Oscar-felé kacsintgató, nagy lóvét kaszálni akaró, tömegigényt kiszolgálni törekvő A-filmek, még ha éppen szarabbra is sikerülnek, ami gyakran nincs is így. Szerintem jelen esetben se.

De égek amúgy: sikerült egy két éves cikkre jó vehemensen reagálnom. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.19. 12:47:00

@lonecoyote25: én ezt a régi cikkre reagálok dolgot nem értem, és a héten más másodszor jön elő, miért lenne égő, hogy valaki (aki teszem azt két éve még nem is olvasott minket) régi cikkek közt mazsolázik

magam részéről bebaszna, ha csak az adott hétnek írnék, most pl megírtam a Maroknyi Dollárt, se két év múlva se tíz év múlva nem fogok vele foglalkozni már, aki el akarja olvasni 2020-ban kénytelen lesz megtalálni a 2014-es cikkemet (legalábbis ha ezen az oldalon keresgél)

a remény Rabjai azért más kategória, és az is nagyon jó film, DE ez egy börtönben játszódó akciófilm, olyan amire ma már nincs esély, még ha Expendeblesnek hívják, akkor SEM

a Remény Rabjaiban leginkább a rendezés meg a színészi játék tetszik, és az ahogy a végén összeáll a kirakós összes darabja (meg persze, hogy létezik egy film, ami lenyomta a Keresztapát :D)

lonecoyote25 2014.09.19. 15:53:20

@Santino89: Annyiból gond csak, hogy két évvel ezelőtti beszélgetéshez szólok hozzá, így lehet, hogy kicsit egyoldalú lesz. :)

@scal: Én ezt mindig gondnak láttam a blogoknál, hogy nincs valamilyen böngészési lehetőség, mondjuk cikkcím alapján, bár egy ilyen filmes oldalon jó lenne filmcím, év, stábtagok stb. alapján is. De lehet, hogy most megint égetem magam, és van ilyen, csak én nem tudok róla. :)

"(meg persze, hogy létezik egy film, ami lenyomta a Keresztapát :D)"

Ne is mondd, ez mindennek a teteje! A Keresztapa se az első helyre való, de azért inkább, mint a Remény rabjai.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.19. 17:40:32

@lonecoyote25: :DDDDDDDD

gondolkodok már egy ideje hasonló átláthatóságon, egyelőre a kereső létezik, beírsz pár kulcsszót és megnézed kidobja e, de nem a legjobb sajnos, néha olyat se dob ki amit tudom, hogy megírtam, néha meg kidob vagy 30-at és lehet visszakattintgatni, arra meg kinek van ideje, ez az évszámos dolog nem rossz ötlet, csak ahhoz meg rengeteg cimke kellene

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.19. 21:09:56

@lonecoyote25: mi lenne az első helyre való?

@scal: ezt inkább a heath ledger rajongó tinilánykáknak köszönd, ne a remény rabjainak ;)

lonecoyote25 2014.09.20. 09:12:14

@Santino89: "mi lenne az első helyre való?"

Megfogtál, mert nem tudnék olyan filmet, amire azt mondanám, hogy A legjobb. Népszerűségileg persze elfogadom, hogy a Remény rabjai az első, de furcsállom. Szerintem annyira átlagos, hogy nincs is keresnivalója egy toplistán.

Amúgy az IMDb Top-10 úgy ahogy van, gyalázat, talán a Keresztapát, a Jó, a rossz és a csúfot, esetleg még a Ponyvaregényt kivéve (bár azt én annyira nem szeretem). Dark Knight is ott van negyedikként. Negyedikként! Talán a világ legtúlhájpoltabb filmje, ráadásul annyi a logikai bukfenc, hogy még a Batman és Robin is komolyabb volt nála.

Nem is nagyon van lelkierőm tovább görgetni a listát, csak ismét megállapítom, hogy népszerűség nem egyenlő minőség. Az mindenesetre sokat elárul, hogy a legtöbb toplistás film '90-es évekbeli vagy azutáni. Nem véletlen, hisz az emberek többsége nem néz régebbi filmeket.

Egyébként személyes toplistáknak van inkább értelme szerintem, ahol nem a legjobb, hanem a legkedvencebbeket gyűjti össze az ember. Ilyet én is tudnék írni.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.20. 11:59:49

@lonecoyote25: erről már volt vita itt, a szerkesztők között is, hogy minek van inkább értelme, a személyes kedvenceknek, vagy a filmtörténetileg legjelentősebb listáknak. field egyébként három kedvenc listát is összeállított, szerintem érdemes rákeresni, mindegyik nagyon jó. hosszú távú terveim között nekem is szerepel egy all time favorite lista.

az imdb toplista nekem alapjaiban tetszik, néhány kirívó túlzással. egyébként szerintem azért vannak az újabb filmek felülreprezentálva és túlpontozva, mert az imdb maga sem olyan régi (gondolom valamikor a 90es években alakult), és számos filmstílus ciki volt abban az időben, ezért vannak azóta is lepontozva.

neked, hogy nézne ki egy top 10 top 12? akár sorrend nélkül kérdezem, kíváncsiságból.

lonecoyote25 2014.09.20. 14:16:47

@Santino89: Akkor írok egyet, de most nem állnék neki fejtegetni, melyik miért annyira nagy kedvenc, csak röviden. A sorrend egyébként nincs kőbe vésve, meg egy csomó olyan van, amit szívem szerint top 10-be tennék, de már nem fér bele. Aztán lehet kritizálni, ha valakinek nem tetszik. :)

1. Volt egyszer egy vadnyugat - az egyik leghangulatosabb western, igazi eposz
2. Mechanikus narancs - képileg, hangilag, meg egyáltalán minden szempontból lenyűgöző film
3. Pat Garrett és Billy, a kölyök - a legszebb western, ami valaha készült, az a kiábrándultság, költőiség, ami ebben van, azt nem lehet leírni
4. Nosferatu - Herzog verziójára gondolok, nagyon hangulatos képekben elmesélt történet, és borzongató is nagyon, de nem úgy, mint egy horror
5. Rítus - Bergman kifejező fekete-fehér képeket felvonultató filmje, bár sose tudom eldönteni, hogy ez vagy a Persona tetszik-e jobban
6. Az ötödik pecsét - az erkölcsi kérdések, miatt, amit boncolgat, szerintem nem szabad kihagyni
7. Brian élete - az emberi hülyeségről készült legviccesebb tabló, de úgy, hogy szerethetőek is ezek az emberek a hülyeségeikkel, a befejezés meg nekem nagy katarzis volt
8. Arizónai álmodozók - nagyon vonzóak nekem ezek a karakterek, akik csak úgy élnek bele a világba, szabadon
9. A szamuráj - az egyik legjobb bűnügyi film, sőt több is annál, amiben igazából az az utánozhatatlan, ahogy el van mesélve
10. A nagy Lebowski - szerethető karakterek, egy nem éppen átlagos vígjátékban, vagy nem is igazán vígjátékban, időről időre jó elővenni

2014.09.20. 15:36:54

@lonecoyote25:

A listádról egy filmet a közeljövőben kivesézek majd egy régebbi írásom újra közlése által, további ötről pedig erősen sanszos, hogy rövidesen szóba kerülnek még a Filmbookon általam.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.20. 16:43:29

@lonecoyote25: ez egy egész érdekes lista, nem is igazán tudok rájönni mit keres ez a tíz film egymás mellett :D

Pat Garretet nem rég néztem meg, és az a véleményem hogy nem rossz, újra kell nézzem a Butch Cassidyt, de most hajlamos vagyok azt mondani, emez jobb

Nosferatuból a némafilmet láttam, de az is hihetetlenül tetszett, Herzoggal most akarok majd elkezdeni foglalkozni

A Szamurájt is illeNÓK bepótolni

Lebowksi, Brian örök kedvenc, a Volt egyszer egy is nagyon jó, Mechanikus narancs majd felkerül a tíz leggyűlöltebb film listájára, ha csak le nem taszítja valami

Ötödik pecsétet, Rítust, Arizóniai álmodozókat nem láttam (bár erre azt mondják Kusturica legfosabb filmje)

lonecoyote25 2014.09.20. 17:19:09

@field 64: Ennek örülök, majd figyelek. :)

@scal: "ez egy egész érdekes lista, nem is igazán tudok rájönni mit keres ez a tíz film egymás mellett :D"

Az a közös bennük, hogy mind jó. :)

"Mechanikus narancs majd felkerül a tíz leggyűlöltebb film listájára, ha csak le nem taszítja valami"

Ezt is megbocsátom, ha már a psychós nézeteltérésen sikerült túllépnem. :)

"Arizóniai álmodozókat nem láttam (bár erre azt mondják Kusturica legfosabb filmje)"

Annyira nem ismerem Kusturicát, de nekem épp ez tetszett a legjobban a látottak közül. Nem nagyon tudnám hirtelen semmilyen filmhez hasonlítani, nem láttam ilyet se korábban, se azóta.

lonecoyote25 2014.09.20. 17:20:34

@field 64: Ja, elfelejtettem kérni, hogy elárulod, mik azok, vagy majd legyen meglepetés?

lonecoyote25 2014.09.20. 17:38:02

@scal: "Pat Garretet nem rég néztem meg, és az a véleményem hogy nem rossz, újra kell nézzem a Butch Cassidyt, de most hajlamos vagyok azt mondani, emez jobb"

Várjál, most nem világos, melyikre mondod, hogy jobb? Amúgy annyira más filmek szerintem, nem igazán tudnám őket összehasonlítani.

"Herzoggal most akarok majd elkezdeni foglalkozni"

Arra készülj fel, hogy eléggé szokatlan stílusúak a filmjei. Szerintem egyébként az Üvegszív és a Woyzeck nagyon jók még tőle, bár utóbbi asszem nem annyira népszerű, mint más filmjei.

"Mechanikus narancs majd felkerül a tíz leggyűlöltebb film listájára, ha csak le nem taszítja valami"

Érdekelne ez a lista, hátha találok rajta még valami kimaradt kincset. :) Amúgy viccen kívül is érdekelne, Santino is ajánlott listákat az előbb, meg úgy általában is át akarom nézegetni valamikor az itteni toplistákat.

2014.09.20. 17:43:47

@lonecoyote25:

A MECHANIKUS NARANCS kerül sorra leghamarabb, és mondanom se kéne, hogy nem Scal barátunk álláspontját fogom képviselni. :))

Az ARIZONAI ÁLMODOZÓK (Faye Dunaway!!) és a VOLT EGYSZER EGY VADNYUGAT a remake-sorozatom keretében kerül elő, valószínűleg az előbbi lesz hamarabb. Nem annyira a női főszereplő miatt, inkább azért, mert Leone filmjével a társblogok közül több is foglalkozott a közelmúltban.

A RÍTUS egy másik kedvencem, Ingrid Thulin miatt kerül majd elő, a NOSFERATU pedig Isabelle Adjani miatt. AZ ÖTÖDIK PECSÉT a magyar filmekről indított (és lassan bővülő) sorozatom része lesz.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.20. 18:45:05

@lonecoyote25: Volt egyszer egy Vadnyugat, Mechanikus narancs nagy filmek bármilyen szempontból. A szamurájt már kétszer láttam, (olyan időszakban, amikor már ritkán nézek meg bármit kétszer), és mindkétszer meglepett, hogy mennyire tetszik. Az ötödik pecsét vitán felül az egyik legjobb magyar film, a Brian élete mindig is nagy kedvencem volt.
A rítust még nem láttam, nem tartom kizártnak, hogy nekem Bergmanhoz még érnem kell. Az Arizonai álmodozókat szintén nem láttam még. A Pat Garretet és a Herzog féle Nosferatut nagyon régen láttam, akkor mindkettőt untam, de fenntartom a tévedést, mert tényleg nagyon rég volt. A Lebowskit én is szeretem, de innen mintha kicsit kilógna érzésem szerint.
Összességében nem azért kérdeztem, hogy kritizáljalak, hanem mert kíváncsi voltam. Ezek szerint te inkább a komolyabb, mélyebb filmeket részesíted előnyben, az én ízlésem ennél populárisabb, Scalé meg aztán pláne. :D
Mostanában nem nagyon csináltunk toplistákat, de találsz külön oldaldobozt, ami véletlenszerűen dob fel toplistákat, illetve külön címkénk is van.

@scal: Örülök, hogy minden lehetséges alkalmat megragadsz, hogy nyilvánosan égesd magad. Magadra erőltethetnél némi tudatosságod, nem csak mint kritikus, hanem mint filmrajongó. Illetve felismerhetnéd azt a tényt, hogy attól még lehet valami nagyon jó, hogy te nem szórakozol rajta. A Mechanikus narancs objektíven is egy remekmű, már csak a zene meg a képhasználat, meg a sztori miatt is, csakis és kizárólag a magad szegénységét bizonygatod ezekkel a mélységesen alpári megnyilvánulásaiddal :D A 10 leggyűlöltebb film toplista címe lehetne, Scal 10 legnagyobb tévedése is. Mindenesetre alig várom már, hogy lealjasítd a blogot azzal az agymenéssel. Remélem lesz egy index címlap és ezer dühös komment, meg kiugró látogatottság :D Ha már a renoménk oda...

@field 64: Jó tudni ezekről a tervekről, én is várom őket. Nem is tudtam, hogy az Ötödik pecsét közös kedvencünk, furcsa hogy még sose került szóba se magánban, se itt. De örülök neki, legalább nem nekem kell megírnom :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.20. 19:42:54

@lonecoyote25: tök egyszerű, állítólag western mindkettő, és a Pat Garret a jobb (egyértelműen)

tele vagyunk toplistával :D

már csak azért megérné megírni, mert kurva sokan sértve éreznék magukat miatta és elküldenének az anyámba, a látogatottság meg növekedne :D

így hogy belegondolok lehet a Mechanikus narancs rá se fér, annyira nem utálom, csak nem értem ezen a minden szempontból elavult filmen mit lehet/lehetett szeretni, szerintem Kubrick jó pár túlhaladott filmet rendezett, sose értettem a virtuális fallosz szopkodást amit csapnak körülötte

pl. Acéllövedék, első fele egész jó, a második meg totál közepes, vagy a Ragyogás, szép meg minden, de azélrt félni nem féltem rajta, de most nem Kubrickozni akarok :D

mik lesznek rajta, hát ilyen "kult filmek"

majdnem biztos vagyok benne, hogy a Ponyvaregény első helyét semmi nem fogja veszélyeztetni, de esélyes rá a Trainspotting, a Forrás, a Holló, a Salo, az 1984 - sőt mostani filmek közül a Looper, amit személy szerint sokkal jobban rühellek mint a Prometheust, Fűrész

az Oscar (Stallone féle verzsön), Harlemi Éjszakák (a Murphy féle verzsön), Szakács, a tolvaj, a feleség, és annak szeretője, Schindler Listája, 21 gramm (ez utóbbit még nem is láttam, de már most gyűlölöm :D) Becstelen Brygantyk, Alkonyattól Pirkadatig, Indul a bakterház, Hullámtör(L)és, Nagyítás, bár ez útóbbiról ma már mindenki azt hiszi hogy valami facebook alkalmazás

így hirtelen ennyi, de majd alaposabban átgondolom mi kerülhet be és mi nem, hajlamos vagyok mindent utálni ami meg nem érdemelt túlértékeltségnek örvend :D

@field 64: nah akkor te fogod zárni a Leone retrospektót, a Volt egyszer egy sajna amúgy sincs meg DVD-n

@Santino89: igen, címkével lényegesebben egyszerűbb megtalálni a toplistákat :)

majd ha végre annyi idős leszel mint én (azt meg is kell ám érni) akkor rájössz, hogy a te hozzáállásod az "égéshez" kb a 90-es években kiment a divatból, különben se az az égő, amit te általában annak hiszel - nem tanítottalak eleget? pedig hétfőn együtt tanulmányoztuk az égést :D

a Mechanikus narancs szerintem a legkevésbé objektívebb filmje Kubricknak, nagyon sok helyen olvastam hogy egy túlértékelt/túlhaladott film, azért is írtam barátunknak hogy lehet be se kerül, mert ezer éve elavult, kezdve a mára nevetséges jövőbeli hacukákkal (nem a Vissza a jövőbe jóslatai lettek röhejesek, hanem a Mechanikus narancs falloszai, meg az egész kultúrája, tipikus példája a Kubricki átértelmezésnek, ő aztán szeretett eredeti műveket megerőszakolni - rajtam kívül Stephen King is utálja :D

"kizárólag a magad szegénységét bizonygatod ezekkel a mélységesen alpári megnyilvánulásaiddal"

várjál most alpári leszek, csak mert fent nem voltam az, majd keresd vissza, ha mégis

szal ha egy nap felkelek és előző este leittam magam, a hányásomban több értelmet lehet találni mint Kubrick akármelyik munkájában

vagy, a Mechanikus narancs egy rakás szar

nah, ezek az "alpári megjegyzések," nem az, amit tök kulturáltan kinyilvánítottam, beletapostam vele a lelkedbe? bocsánat :D

KURVÁRA nem tévedés, egy film nincs ami átkúszott volna akárcsak a nézhető kategóriába is és már megint ez a "lealjasítom a blogot" hát akkor nem írom meg ennyi :D egy gonddal kevesebb

2014.09.20. 23:02:47

@scal:

Kubrickot illetően természetesen nem értek egyet veled. Az persze számomra nem gond, hogy nem kedveled a filmjeit, hiszen ízlések és pofonok. Sok olyan nagy név van, akiket igazán magasan jegyeznek a filmbörzén, én mégsem kedvelem őket, mert számomra nem érdekesek a filmjeik.

A túlhaladottságot nem igazán értem. Technikailag előbb-utóbb minden film túlhaladott lesz, de emiatt még nem kell kukába dobni az előző évtizedek szinte teljes filmtörténetét. A MECHANIKUS NARANCS szerintem tartalmilag sajnos egyáltalán nem túlhaladott, vizuálisan én még ma is ütősnek érzem, de ha mindettől eltekintek, akkor is azt kell mondanom, hogy kellett ez a film ahhoz, hogy ledőljenek a korlátok, és elkészülhessenek azok a provokatívabb filmek is, melyek között biztosan van olyan, ami neked is tetszik.

A VOLT EGYSZER EGY VADNYUGAT egyike azon zsengéimnek, amiket a Wikipédián is viszonylag alaposan kidolgoztam, tehát túlságosan sok újdonságot ahhoz képest nem ígérhetek.

Szerintem aljasítsd le nyugodtan a blogot, mert úgy gondolom, nem az a lényeg, hogy mindenáron megfeleljünk egy nehezen megfogható közízlésnek, inkább az, hogy az attól eltérő véleményünket észérvekkel tudjuk alátámasztani. Többször idéztem már Nemeskürtyt, aki egyszer valami olyasmit mondott: „ha kell, a HAMLET-ről is bebizonyítom, hogy fércmű”. Nosza, legyél Nemeskürty, bizonyítsd be a Kubrick-filmről vagy bármelyik általad fentebb említett filmről, hogy fércművek, de indokold is, hogy miért!

Az általad említett filmek között vannak olyanok, melyeket szerintem is érdemein felül ünnepelt a kritika és a közönség, de egyértelműen elhibázottnak nem mondanám őket. Na de van, amiben osztom a véleményed, mondhatnám úgy is: egyetértek Scal barátommal. :)) Például A HOLLÓ: iszonyúan felb@sztam rajta az agyam (moziban láttam), hogy mi ez a húsz lux körül bóklászó, rémesen unalmas film? Szegény Brandon Lee, komolyan azt hitte, ez lesz élete nagy filmje? A Stallone-féle OSCAR-t illetően is egyezünk, szerintem hihetetlenül fárasztó film, erőltetett humorral, pedig Ornella Muti számomra mindig nagy vonzerő. Ami a HARLEMI ÉJSZAKÁK-at illeti, részemről bármelyik Eddie Murphy-film itt állhat: egyáltalán nem komálom ezeket az örökösen jópofizó négereket (lásd még Martin Lawrence és a hasonszőrűek).

Greenaway-t általában kedvelem, de ezt a szakácsos filmjét éppen nem: attól a folyton fejhangon kántáló kölöktől a bicska kinyílt a zsebemben. Lehet, ma már több türelmem lenne ehhez a filmhez, de anno nagyon kiakasztott. A SALÓ jövőre lesz negyvenéves, és majd akkor megemlékezem róla, persze egészen más szemszögből, mint te. A NAGYÍTÁS-sal ugyanaz a helyzet, ámbár az két év múlva már ötvenéves lesz.

P. S.: Valahányszor olvasom a csörtéidet Santino komával, valamiért mindig a két öregúr jut eszembe a MUPPET-SHOW-ból. :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 00:14:56

@field 64: vannak filmek amik jól öregszenek, és vannak amik nem, szerintem Kubrick akkor lehetett ütős amikor készültek a művei, erre akkor jöttem rá amikor a bombás filmjét néztem, akkoriban persze mellbevágós lehetett ha viccet csinálnak az atombombából... de ma már? kit érdekel ez

oké elkönyvelték hogy ő a filmes világ Hemingwaye, biztos, hogy technikai szempontból nagyon tudott a pali, de én nem technikai szempontból nézek filmeket, és az se véletlen, hogy a szakma ismeri elsősorban, meg azok akik már mélyebben belemásztak a filmek világába, de ő sem nem könnyen fogyasztható rendező, sem pedig olyan akit ajánlanál valakinek mert Te nézd már meg ezt a filmet Kubricktól tuti jól fogod magad érezni rajta...

most a legutóbbi élményem tőle a Tágra zárt szemek volt, itt is ha Cruise-Kidman helyében lettem volna, elküldöm a halál náthás faszára, biztos egy szent tehén volt már akkoriban, de amiket olvastam hogy miket követelt a színészektől, én kérek elnézést

mostanra a Barry Lyndon maradt, meg a Lolita, ez utóbbit már bekészítettem, szerintem a legjobb lesz ha gyorsba letudom, és akkor elmondhatom, hogy láttam a Kubrick életművet

jah igen túlhaladottság, pl. a Star Wars nem haladott túl mert autentikus, a Robotzsarut se érzem túlhaladottnak, a Labirintust se, ellenben a Harryhausen filmek legtöbbje iszonyatosan rosszul öregedett és túlhaladott lett, nagyon kilógnak belőle a lólábak, a 2001-et nem érzem annyira túlhaladottnak (dacára a hülye computereknek) mint a Mechanikus Narancsot, a Szárnyas Fejvadász egy napot nem öregedett, Az Alien se nagyon, sőt a Star Trek original se, mert egész egyszerűen autentikus az egész űrhajó, nagyon durván kidolgoztak benne dolgokat

Hát én aztán nem értem Santi ugyan mit hőbörög ezen minden egyes alkalommal. Az elmúlt 3-4 évben megszokhatta volna, hogy homlokegyenest más az ízlésem mint neki. És ha valami nem tetszik, amit sokan dicsőítenek, meg éltetnek, akkor egyből jön, hogy mit képzelek én, szembe megyek az árral, stb. stb stb. Miért? Mert nem tetszik az amit sokan megkajálnak? Az meg, hogy lealjasítom a blogot. Ilyenkor ÉN leszek a blog szája. Scal = Filmbook. Kész röhej. (Jah most hogy felkúrtam az agyam, eszembe is jutott gyorsan, hogy a Herceg Menyasszonyát is utálom, meg a Micimackót is)

A Holló esetében egy tök átlag filmet láttam, ami egyetlen dolog miatt lett híres, hogy történetesen a forgatáson meghalt a főszereplő. Emiatt akárhogy is próbálták nem olyan lett a film mint akarták, szerintem összecsapott és zagyva volt, én is felbasztam magam rajta. Főleg amikor mindenki az osztályban tele szájjal csápolt rá... kész hányinger.

És ez a Brandon Lee is. Engem egyáltalán nem győzött meg róla, hogy mekkora nagy színész és ígéretes tehetség (lett volna) lehet morbid, hogy egy halott emberről ilyesmit írok, de ha valakire úgy hivatkoznak mindig, hogy Bruce Lee fia, akkor egyelőre nem ő volt híres, hanem az apja. Igen, tragikusnak tragikus. de még az is lehet így járt a legjobban, és nem süllyedt bele a középszerűségbe mint a szintén zsenigyereknek kikiáltott Chris Lambert, vagy Chris Slater, és mi lett mindkettőből.

Oscar - most annyit mondok már azért megérné gyűlölni, mert emiatt nem néztem meg a Funes féle verziót évekig!!!! Mert mindenki látatlanban azt mondta, állítólag az még rosszabb. Legutóbb mikor beszéltük ezt Santival elfelejtette, és újra felbaszta az agyát rajta, hogy mi az hogy én nem szeretem az Oscart. ???

Harlemi éjszakák - én meg pont azért gyűlölöm, mert Murphy kibaszott tehetséges komikus, de ez botrány tőle. Hasonlóan szar a Dzsentlemanus is. Nekem viszont kedvenc fekete színészem, majd tervezek róla egy sorozatot. ÉN magam részéről Will Smith ölném meg és egye kánya mehet vele Martin - hörcsögpofa - Lawrence is. Igazából ameddig nem nagyon ástam bele magam, miért kell mindig egy néger a filmekbe, miért jófejek, és viccesek, és miért ők a rendőrfőnökök, addig nem is annyira zavart. De ez odakint az USA-ban tuti sokkal nagyobb probléma.

Ugye, a herélt kölyök egy lobotómiával felér. Soha többet nem néztem Greenawaytől semmit - valaki azt mondta minden filmje ilyen, de lehet hazudott, elvégre Hitchtől is azért nem néztem sokáig mert valaki azt mondta minden filmje olyan mint a Psycho :D - igaz ezt 20 évesen láttam, az egyetemi filmkurzuson, és ott ez a borzadály százszor nagyobb gyötrelem volt.

Örülök, ha szórakozol, máris nem hiába csépelem itt a klaviatúrát ;)

lonecoyote25 2014.09.21. 07:34:23

@field 64: "Az ARIZONAI ÁLMODOZÓK (Faye Dunaway!!)"

Basszus, Faye Dunaway! Már 50 éves volt a film készültekor, és még mindig iszonyú dögös. Nem csoda, hogy Depp és Gallo annyira megőrült érte.

A cikkeket érdeklődve várom!

@Santino89: "Ezek szerint te inkább a komolyabb, mélyebb filmeket részesíted előnyben, az én ízlésem ennél populárisabb, Scalé meg aztán pláne. :D"

Igen, bár azért a kommerszebb filmek közül is vannak nagy kedvenceim, de a listára nem olyanokat raktam. A személyes top-10-etek amúgy érdekelne engem is, ha leírnátok. Ha jól értettem, csak Field írt eddig ilyet. (Persze nem biztos, hogy ennél a cikknél kéne ezekről beszélnünk.)

@scal: "a Mechanikus narancs szerintem a legkevésbé objektívebb filmje Kubricknak, nagyon sok helyen olvastam hogy egy túlértékelt/túlhaladott film"

Én még soha nem találkoztam ilyen véleménnyel, max kommenteknél, szóval nem tudom, te hol olvasol ilyeneket. :) Amúgy Kubrickkal kapcsolatban totál más a véleményünk, bővebben is meg lehetne beszélni, de szerintem se menjünk most bele.

Az utált filmjeid egy részével is a frászt hozod rám. Amikor ilyeneket olvasok, egyik részem fel akarná pofozni az illetőt, a másik viszont tudja, hogy ez is egy vélemény és tiszteletben kell tartani. Én például nem szeretem az Űrodüsszeiát pedig hatalmas klasszikus. És úgy nem szeretem, hogy nem tartom jó filmnek, hanem Kubrick egyetlen igazi mellényúlásának.

2014.09.21. 07:45:39

Megint Kubrick. A TÁGRA ZÁRT SZEMEK-et illetően tulajdonképpen egyetértünk. Moziban láttam, és bár vizuálisan nem volt érdektelen, az összbenyomásom mégis az volt, hogy mi a bánatnak kellett egy ilyen hosszú (és olykor unalmas) filmet forgatni arról, hogy Nicole Kidman egyszer majdnem félrepolkázott. Szóval úgy éreztem, a grandiózus külsőségek éles ellentétben állnak a cérnavékony tartalommal.

De. Kubrick filmjei évtizedekig nem juthattak el a vasfüggöny mögé, szóval a MECHANIKUS NARANCS-ot én például kb. húsz évvel az ősbemutató után láttam először. Egyáltalán nem találtam túlhaladottnak se tartalmilag, se formailag. Viszont megemlíteném egyik fő piros laposomat, Oliver Stone-t. A SZÜLETETT GYILKOSOK című filmjét vadiúj korában láttam, és már akkor harsánynak, hatásvadásznak, zagyvának, unalmasnak, utánérzésnek és gyorsan romlandónak találtam, és bár azóta ez a film lett húszéves, véleményem azóta se változott. Szóval ha én írnék egy olyasmi toplistát, amilyet Te tervezel, nálam nagy sansszal ez lenne az első helyezett, de garantáltan jutna hely más Stone-opusznak is.

Kubrick szerintem a vizuális rendező prototípusa, mint amilyen manapság Tim Burton vagy Guillermo del Toro, azzal a nem csekély különbséggel, hogy szerintem Kubricknál forma és tartalom sokkal egészségesebb egyensúlyban van, mint a másik kettőnél (és hasonló szemléletű társaiknál), akiknél gyakran érzem azt, hogy a látványon kívül mást nemigen kapok, legfeljebb népmesei közhelyeket, időnként igencsak szájbarágósan.

Hogy a STAR WARS nem túlhaladott, azt Lucasnak kellett volna leghamarabb elmondanod, aki utólag belenyúlt a klasszikus trilógiába, és változtatott rajtuk, nem is keveset (a JEDI-ben például lecserélte a teljes finálét egy másikra). Az olyan régi, hardcore rajongók, mint én, viszont megütköztek ezen, mert úgy gondolták, ezek a filmek úgy voltak jók, amilyenek eredetileg voltak, úgy szerettük meg őket. A látvány nem minden, ezt felfoghatnák már végre korunk filmesei is, hiszen például az új Star Wars-filmek hiába igen látványosak, szerintem nyomába sem érnek a klasszikus trilógiának.

Brandon Lee szerintem rokonszenves fickó volt, nyilván nem egy Laurence Olivier, de abban a műfajban, amit művelt, nem is kellett annak lennie. A HOLLÓ szerintem éppen azért harmatgyenge (hogy ne vulgáris jelzőt használjak), mert egy olyan pali rendezte, akire tökéletesen ráillik az, amit fentebb a Kubrick ellenpontjaként emlegetett rendezőkről írtam. Szemmel láthatóan egy vizuális orgiát, egy tömegfogyasztásra alkalmas, nagy művészfilmet akart csinálni egy olyan témából, amelyhez egyáltalán nem ez a megközelítés passzolna. A filmről sajnos ordít, hogy a semmit akarták valamivé tupírozni benne, és az egész történet kb. annyira mély és komoly, mint a nyilvános WC-k falára írt filozofikus életbölcsességek.

Eddie Murphyt illetően nem osztom a véleményed. Illetve nem azt kérem számon, hogy miért kedveled őt, hanem azt nem értem, hogy akkor a többi néger Humor Harold miért nem jön be neked. Szerintem ugyanis kb. mindegyik ugyanazt csinálja: minden szituációban belevágnak egy felpörgetett és tíz másodperc után halálosan idegesítő monológba, ami tömve van fárasztó poénokkal, de ők közben vigyorognak, mint a tejbetök, hogy a néző bekajálja, hogy ez a lehadart duma milyen kurva vicces. Jó, tudom, ritka sótlan pali vagyok, aki csakis a „tökönszúrommagam” művészfilmektől esik transzba, de nekem ez a Murphy-féle humor nagyon óvodás. Mindig az jut az eszembe, hogy az ilyesmin az ovisok tudnak igazán jól mulatni, akik hetekig el bírnak kacarászni azon, hogy például valakinek szétállóak a fülei. Már hosszabb ideje tervezek egy vígjátéki toplistát, hogy bebizonyítsam, azért vannak olyan filmek és színészek is, amelyek és akik nagyon meg tudnak nevettetni.

Nem vertek át, tényleg az összes Greenaway-film kb. olyan, mint a szakácsos. Na, például ő is tipikus látványrendező, tehát benne nagyot tud csalódni az, aki a hagyományos cselekményvezetést, a lineárisan felépített történetet és az ezekhez igazított tempót várja. Én mégis általában kedvelem, mert arra példa, hogy filmet nagyon sokféle módon lehet készíteni, és nagyra értékelem azt is, hogy a társművészeteknek és a tudományoknak is szerepet ad a filmjeiben, mert ezek valóban kölcsönhatásban állnak, és nem egymástól függetlenül léteznek, ahogy azt a filmek nagy többsége alapján általában gondolnánk.

lonecoyote25 2014.09.21. 07:52:20

@field 64: "A MECHANIKUS NARANCS szerintem tartalmilag sajnos egyáltalán nem túlhaladott, vizuálisan én még ma is ütősnek érzem"

Szerintem is ütős. Azért ilyen képi világú filmmel ma sem nagyon találkozni, szóval kétlem, hogy ez például ne hatna újdonságként annak, aki látja.

@scal: "Kubrick akkor lehetett ütős amikor készültek a művei, erre akkor jöttem rá amikor a bombás filmjét néztem"

Én a hidegháborút már csak hírből ismerő nemzedék tagja vagyok, mégse éreztem a Dr. Strangelove-ot elavultnak, meg is tudott szólítani, végigröhögtem (bár csak eredeti hanggal), és szerintem a mai napig érvényes dolgokat mond a politikáról, társadalomról. A hülyeség sajnos örök.

"technikai szempontból nagyon tudott a pali, de én nem technikai szempontból nézek filmeket"

Szerintem művészileg is, nem tudom, mért gondolod, hogy technikailag érdekesek csak a filmjei.

"az se véletlen, hogy a szakma ismeri elsősorban, meg azok akik már mélyebben belemásztak a filmek világába"

Szerintem a valamirevaló alkotókat az ismeri, aki már belemászott az adott művészeti ág világába. Beszéltünk Peckinpah-ról korábban. Hát például őt is úgy kell felfedezni, mert elég kevesen hallottak róla. Ettől még nagyon jó rendező. Egyébként azért sincs ebben igazad, mert Kubrick éppen hogy a legismertebbek, legnépszerűbbek közé tartozik az ún. művészfilmesek (brrr...) közül.

"ő sem nem könnyen fogyasztható rendező, sem pedig olyan akit ajánlanál valakinek mert Te nézd már meg ezt a filmet Kubricktól tuti jól fogod magad érezni rajta..."

Nem vagyok benne biztos, hogy a filmek lényege az, hogy tuti, jól érezd magad rajtuk. Bár szerintem Kubrick legtöbb filmje nagyon is tud élményt adni, szóval nem éppen szenvedés végignézni, ha az ember rá tud hangolódni.

"most a legutóbbi élményem tőle a Tágra zárt szemek volt, itt is ha Cruise-Kidman helyében lettem volna, elküldöm a halál náthás faszára, biztos egy szent tehén volt már akkoriban, de amiket olvastam hogy miket követelt a színészektől, én kérek elnézést"

Sok ám a pletyka, főleg egy ilyen legendás rendezővel kapcsolatban, de szerintem az se baj, ha a rendezőnek határozott elképzelése van, és megteszi, amit lehet a filmért. Amúgy a Tágra zárt szemek már a gyengébb darabok közé tartozik szerintem, ebben Cruise-nak és Kidmannek is elég nagy szerepe van.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 09:59:31

@scal: "majd, ha annyi idős leszel mint én"
:D LOL ezt pont tőled hallani, mint ultimate érv :D majd ha annyi idős leszek, akkoris lesz ízlésem, te meg akkoris hülyegyerekként fogsz viselkedni :D ennyi

te összekeversz valakikkel, engem nem tanítottál. a 90-es években meg tini nindzsát néztél, ne játszd az agyadat, és ez se ment meg a saját magadat lejárató hozzáállásodtól.
"szerintem a legkevésbé objektív" hát ennek nem sok értelme volt.
A többiek meg szétszedték a hülyeségeidet. A psychonál is ezt a rosszul öregedett bullshitet mantráztad, aztán szégyenszemre kiderült a valódi szempontjaid, amik minden elemükben röhejesek voltak.
a lelkembe meg nem tapostál bele, csak zavar ha égeted magad ezekkel a komolytalanságokkal.

" És ha valami nem tetszik, amit sokan dicsőítenek, meg éltetnek, akkor egyből jön, hogy mit képzelek én, szembe megyek az árral, stb. stb stb. "
jajj te szegény áldozat. álljunk körbe, és sajnáljunk együtt :D nem az a baj, hogy szembemész néhány dologgal, hanem az ahogyan teszed.
Meg ilyenkor, amikor a Mechanikus narancs szar, akkor mindenkinek jusson eszébe, hogy a Need for Speed, a Transzcendens, meg a Transformers 4 JÓ filmek, az Álomháború meg olyan remekmű, amit majd felfedez az utókor :D

A holló: a többiek szerették az osztályba, úgyhogy utálom :D
Oscar: többiek szerették az osztályba, úgyhogy utálom :D

A tudatos filmrajongó, és kritikus véleménye, és hozzáállása. Tudod mi ez? Infantilizmus, semmi más. Ha nem lennél a barátom, és a szerkesztőtársam már rég nem olvasnálak emiatt a sok komolyan vehetetlenség miatt.

@lonecoyote25: egyszer meg fogom csinálni azt a top 10-et, de még nem igazán jött el az ideje.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 16:46:23

@lonecoyote25: ebben leginkább Kubricknak van szerepe, mert ő választotta ki őket erre a szerepre

így van Peckinpah is ugyanez a kategória, hozzá is le kell ásni - gyorsan hozzá is tenném, hogy Santino őt pl. legalább úgy rühelli mint én Kubrickot Én mégse baszogatom érte lépten-nyomon, ennyi a különbség

azért gondolom, mert pl dicséretes hogy az utolsó pillanatig vágott (tökéletességre törekvés) csak ő már szerintem túlesett az egészséges határon, és a Tágra Zárt Szemekről hitte azt, hogy a legjobb munkája lesz, ugyan már

én ellenben biztos vagyok benne, ha szörnyűségeket és nyomorúságokat akarok látni bekapcsolom a híradót... vagy kimegyek az utcára

ha emellett van benne mondanivaló is (egy második réteg, stb) akkor már príma filmről beszélhetünk

az Űrodüsszeiát pl. még egyszer nem tudtam végignézni, pedig párszor nekifutottam, nem tom regényben milyen lehet, de elvette a kedvem attól is... de rohaggyak meg megnézem most már valamikor, csakhogy kiikszeljem

"z utált filmjeid egy részével is a frászt hozod rám. Amikor ilyeneket olvasok, egyik részem fel akarná pofozni az illetőt,"

köszönöm, ennél nagyobb bókot nem is kaphattam volna, azt hiszem működni fog ez :D

közbe rájöttem hogy az áprilisi tréfa cikkem már olvastad sőt ki is beszéltük ott :D

@field 64: utánaolvastam a regénynek, és alapjában véve nekem az volt a bajom a filmmel - holott tetszett amíg tartott - hogy végeredményben nem fut ki sehová, ennyire kell sulykolni, hogy a felesége megnézett másik pasit az életben? az egészben inkább az a durva ahogy Kidman mindezt előadja (de hát most mit mondjak a legtöbb befüvezett ember nagyjából ugyanilyen fasz) és élvezkedik (bár a legdurvább még mindig az volt, ahogy a wc-ről felállva benyúl a szoknyája alá megtörölni a culáját)

aztán Cruise nem tud ezzel mit kezdeni, egyre tovább gondolja az egészet, holott lehet a fele se zajlott le még a nő fejében se, és úgy begőzöl, hogy elkezdi a maga kis odüsszeiáját, amiben totál szürreális jelenetek követik egymást, kezdve a hirtelen légből kapott szerelmi vallomással, vagy a prostis szállal (amit szintén megszakítanak) a kosztümkereskedő, meg a lánya (szegény Sobieski azóta csak pocsékabbnál pocsékabb szerepeket kapott, pedig milyen kis cuki volt ebben a nyúlfarknyi szerepben) és a tetőpont a HÁZ, ahol öt perc alatt levágják a jelszó ellenére, hogy kívülálló (később idióta banális magyarázatot adnak arra, hogyan köszönthette egy maszkos illető, egy másik másik maszkos illetőt öt perc után,. nem beszélve arról a nőről, aki drogos delíriumban találkozott vele mindössze egyszer) és mindez miért? hogy megtudjuk amit amúgy is, a legtöbb szerelem kihűl...

Tényleg a Született Gyilkosokat is utálom - pedig még nem is láttam - pedig Stone nagyon jó filmeket is csinált, pl: JFK, Nixon, hogy csak kettőt említsek. ÁÁÁÁ Ollókezű Edward azt is hogy rühellem :D de jó, hogy eszembe juttatsz ilyeneket

Don't worry én eléggé helyén kezelem az "új" Trilógiát, de azért nem érdemes utálni, mert k. olyan mintha egy haldoklóba még belerúgnék, épp elég a tudat, hogy senki le se szarta, mert mindenki az évi Gyűrűk Urát várta. Lucas meg lehet jó üzletember, de ennyi, egyszer belenyúlt valamibe, - aminek a legjobb részét se ő rendezte. Nem csoda hogy ütötte a vasat ahol csak lehetett.

Murphy egy olyan korban volt jópofa néger, amikor ez a siker egyik kulcsa volt. Lawrence már egy olyan korban akart jópofizni, ahol ez ezer éve túlhaladott volt (Spike Lee is kimondatja filmjében, hogy 150 éve fel vannak szabadítva, nyugodjanak már le a picsába). De pl. nagy kedvencem, Richard Pryor, Bill Cosbytól viszont kiráz a hideg, Denzel Washington is nagy kedvenc mert ő pl. úgy lett híres, hogy kikerülte ezt a sztereotípiát (egyik barátom erre megvádolta, hogy úgy játszik mintha fehér lenne, érted, beépült az agyába a néger az legyen nagy dumás, meg jópofizós...) Morgan Freeman is, és sorolhatnám

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 16:54:39

@Santino89: @Santino89: nah ennyit arról, ki személyeskedik, itt egyedül egy ember próbál lejáratni, de nem megy valami jól :)

Transzcendensnél meg volt a lehetőséged, hogy betámadj de nem éltél vele

Ilyenkor mindenkinek jusson eszébe, hogy ez az ember egy Toxikus bosszúállót is végig tud nézni :) Te nem kapcsoltál még mennyire szánalmas ilyenkor azzal jönni miket tudok szeretni, ahelyett hogy próbálnád megértetni miért is olyan alapmű a MechaniKUSS narancs? Csak mert a legtöbb - felnőtt - ember számára bizonyára nyilvánvaló, hogy az NFS egy jó akciófilm, legtöbb helyen hiába ütötték ezt bizony elismerték, vagyis a szórakoztatás meg van benne. Szórakoztatóbb mint a Narancs. De nem is akar több lenni. Más dolgok meg szarok voltak benne, pl. párbeszéd, színészi játék, történet. Hát ez így van. Amikor ilyen "érvekkel" dobálódzol az már nagyon a vége :)

Ez az ember meg nem átallotta a saját magát szembeköpő Pókember 2-őt isteníteni, még úgy is, hogy azért érezte hogy necces. És ez az ember képes szeretni a Mechanikus Narancsot... lassan felmerül bennem miért is szereti, mert mások szerint jó?

"A psychonál is ezt a rosszul öregedett bullshitet mantráztad, aztán szégyenszemre kiderült a valódi szempontjaid, amik minden elemükben röhejesek voltak. "

ez már megint milyen baromság? szégyenszemre, te amúgy 0-24-ben szégyenkezel hasonló dolgok miatt? tényleg addig basztatsz míg én is írok egy psycho ellen kritikát, csak ahhoz újra meg kéne nézzem amire most totál nincs kedvem

"A holló: a többiek szerették az osztályba, úgyhogy utálom :D
Oscar: többiek szerették az osztályba, úgyhogy utálom :D"

akkor elmagyarázom a gyengébbek kedvéért is
szóval ezeket a filmeket ÖNMAGUK miatt utálom leginkább, az egy PLUSZ hogy a hülye tömeg meg ajnározza őket, mert nem látják a fától az erdőt, szóval az OK maga a film - olvasd fentebb amit egyszer már leírt róla Field, totál egyetértek vele - a KATALIZÁTOR amikor látod a sok hülyét hogy ezt két kanállal zabálja

valamikor ekkor realizálódott bennem az, hogy az én ízlésem erősen eltér a TÖMEG ízlésétől, mond csak te miért szereted őket? mert elnyomtak, és szégyen lett volna azt mondani, nekem nem tetszik? :D

hát én aztán sose tartottam gáznak kinyilvánítani, hogy másképp gondolom :D

"Ha nem lennél a barátom, és a szerkesztőtársam már rég nem olvasnálak emiatt a sok komolyan vehetetlenség miatt."

hát ezt elbasztad :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 17:21:40

@scal: Nem utálom Peckinpah-t, csak vannak filmjei, amiket majd újra kell néznem. Ha úgy állnék hozzá, mint te biztos lépten nyomon hangoztatnám, hogy mekkora egy szar. Szerencsére nekem több eszem van :D

ha le akarnálak járatni, durvábbakat írnék. és persze, hogy személyeskedek, amikor csak egy ilyen szűrőn keresztül tudsz nézni egy filmet, akkor elkerülhetetlen :)

ezek nem érvek, hanem egy szűrő a hülyeségeidhez. A toxikus bosszúálló meg a maga nemében egy kultfilm, az más kérdés, hogy téged nem érdekelnek és nem is tudod értékelni a különlegességeket, mert csak a langyos középszerig jutsz el.

A Póki 2-t sem istenítettem, több bekezdés szólt a film hibáiról, elég részletesen taglalva, és a maratonos írásban is feszegettem több problémát is. Ez elég messze van az istenítéstől. De ha már nyíltan hazudnod kell azért, hogy mentsd magad, akkor az már nagyon a vége :D

Nem engem nyomtak el :) A te ízlésed meg nagyon nem különbözik a tömeg ízlésétől, csak szeretnéd ezt hinni ;)

"hát ezt elbasztad :D"
El bizony :D

lonecoyote25 2014.09.21. 18:48:23

@scal: "ebben leginkább Kubricknak van szerepe, mert ő választotta ki őket erre a szerepre"

Persze, nem védem Kubrickot, hisz az ő filmje a Tárgra zárt szemek, és az ő hibája, hogy nem lett elég jó, de szerintem a legnagyobb alkotóknak is csak néhány igazán nagy műve van, szóval nem kell szapulni Kubrickot, hogyha egyszer-kétszer neki se jött össze. Azért a Tágra zárt szemek szerintem nem egy menthetetlen film, elég jó ez az erotikus (rém)álomutazás, amibe elvisz, csak tényleg más színészek kellettek volna a főszerepre, kevesebb lelkizés, több szex stb. Meg kicsit úgy is éreztem, mintha valaki egy Kubrickot utánzó filmet csinált volna, de anélkül, hogy olyan mélyre tudna ásni, mint ő.

"látod a sok hülyét hogy ezt két kanállal zabálja"

Az Oscar nekem tetszett szinkronnal, szóval asszem a hülyék közé tartozom. :) A holló az nekem is elég kellemetlen élmény, nagyjából addig bírtam, amikor elkezdődik az az ízléstelen rész, ahol ugrál a főhős a háztetőkön lassítva, zenével, '80-as évekbeli videóklip stílusban. Már előtte is féltem, hogy baj lesz ezzel a filmmel, de ott kapcsoltam ki.

Azt viszont én se értem, Eddie Murphy mitől jobb, mint Martin Lawrence vagy Will Smith. Ugyanaz a laza, magát viccesnek tartó nagydumás néger karakter. Attól, hogy régebben kezdte, engem ugyanúgy irritál. Richard Pryor már más tészta, neki van egyénisége, eredetisége, sajátos (rémült) arckifejezése, és tényleg vicces tudott lenni. Denzel Washington nekem valamiért nagyon ellenszenves. (Nem sok színésszel vagyok így.) És még csak nem is a szerepeinek köszönhető ez, mert más színészeket tudok szeretni akkor is, ha negatív figurákat játszanak. Morgan Freemanért megint csak nem vagyok oda, mindig ugyanazt a bölcs öreg néger figurát hozzá, nekem ez elég unalmas.

Szerintem kicsit kezd eldurvulni a vitátok Santinóval, te is fogalmazhatnál néha kicsit finomabban, nem biztos, hogy mindig poénnak veszi a másik, amit írsz.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 23:12:59

@Santino89: én is csak akkor hangoztatom, ha pl. el kell gondolkozzak azon miket is gyűlölök a filmvilágban :D

nekem épp eleget hangoztattad, de akkor oké, újra kell nézzed a filmjeit :D én nem nézem újra Kubrickot

maradjunk annyiban a Póki 2 egy totál fanboy írás :) kétszer megnézted moziban no komment :) egy csomó ilyen hülyeséged van neked is, a különbség az, hogy én ezeket nem hangoztatod - tényleg kihagytad a Zöld lámpást :D

@lonecoyote25: abban a filmben nem éreztem azt, hogy Kubrick rendezte volna, de pont a házaspárt választotta ki jól, mert nem véletlenül választotta a 90-es évek sztárpárját, elvégre egy valós kapcsolati válságot vizsgált egy filmen keresztül

az a különbség, hogy míg Murphy veszettül vicces is volt a 90-es évek közepéig, addig ez a két majom nem, Smith ráadásul rendre nem vicces filmekben vicceskedik, a másik Smith filmje is attól szar hogy képes volt becameóztatni a Jersey Girlbe :D de pl azok a filmjei ahol nem vicces (Legenda vagyok, vagy a Hancock azok egész jók)

Murphy lejtmenete Carreyéhez hasonlít, utóbbi szerencséje, hogy volt pár film amiben elismerték, de nem tudta kamatoztatni (makulátlan elmét is hogy utálom :D)

Nekem ha valaki EGY karaktert hoz, de azt jól hozza, akkor nincs vele semmi bajom. Nicholsonnal, Fordnak is bejött, idióta Brúszvillisz pont azzal baszta telibe, hogy ide oda váltott mint unatkozó férj két reklám között és most akar akciózni amikor vén szar lett

Nem is szánom poénnak. vagy Ő vagy ÉN!!! :D

lonecoyote25 2014.09.21. 23:41:22

@scal: "pont a házaspárt választotta ki jól, mert nem véletlenül választotta a 90-es évek sztárpárját, elvégre egy valós kapcsolati válságot vizsgált egy filmen keresztül"

Volt már olyan, hogy valamiben nem volt a másikéval totál ellentétes a véleményed? :)

Szerintem a legnagyobb hibája volt Kubricknek, hogy őket választotta, mert egyrészt nem illettek egy Kubrick-filmbe, kilógtak, plusz nem is játszottak elég jól. (Ettől még nem rossz színészek egyébként.) Azt viszont nem értem, mért jó, hogy házaspárt választott Kubrick, hisz mondjuk egy gyilkos szerepét se egy valódi gyilkossal játszatják. A színész dolga, hogy eljátssza, amit kell, akár gyilkost, akár házastársat. Bocs, de ez az érv teljesen rossz.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 23:52:53

@lonecoyote25: nem az a baj a filmmel amiről beszél, hanem ahogy teszi, dagályosan, sehová nem kifutóan, egy közhelyes lezárással

miért? Peter Sellers beleillett? Jack Nicholson beleillett? nem az alakításokkal volt itt a gond, mert jól összeillettek :D

mert egy színészházaspár, a gyilkos példája sarkítás, de a párok szerepeltetése nem olyan eretnekség, kísérletezésre kifejezetten jó - a rendező kísérletezett ezzel, és biztos megvoltak eddigre a maguk problémái, a maguk tapasztalatai amiket hasznosíthattak a szerepben

lonecoyote25 2014.09.22. 09:57:51

@scal: "miért? Peter Sellers beleillett? Jack Nicholson beleillett?"

Igen, beleillettek, illetve beleilleszkedtek, mert elég jó színészek ahhoz.

"mert egy színészházaspár, a gyilkos példája sarkítás, de a párok szerepeltetése nem olyan eretnekség"

A gyilkosos csak egy példa volt, ezer más dolgot írhattam volna, nem igaz, hogy nem veszed észre. Amúgy meg én se mondtam, hogy rossz ötlet volt ez az egész, csak azt, hogy jobb lett volna egy tehetségesebb színészházaspár vagy egyszerűen két tehetségesebb színész, aki nem házas. Nem kellett volna a házasságnak lenni az elsődleges követelménynek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.22. 14:46:59

@lonecoyote25: hát ez már a te egyéni látásmódod

na látod épp ezért mondom, hogy Kubrick valamit kigondolt, aztán nem tudta jól megcsinálni, ennyi

lonecoyote25 2014.09.22. 23:17:23

@scal: "hát ez már a te egyéni látásmódod"

Igen, az enyém. Az én véleményem. Soha nem mondtam, hogy nem az. Amit meg te mondasz az a te véleményed vagy egyéni látásmódod vagy mi. Ennyi.

"na látod épp ezért mondom, hogy Kubrick valamit kigondolt, aztán nem tudta jól megcsinálni, ennyi"

Én meg már rég elismertem, hogy Kubrick se volt tökéletes, ő is hibázott, neki is volt gyengébb filmje stb. Nem tudom, mit lovagolsz ezen. Mintha lenne bárki a világon, aki tökéletes lenne és mindig csak tökéleteset alkotna. Az meg, hogy valaki mellényúl néha, nem értem, mért jelenti, hogy minden, amit csinál, úgy szar, ahogy van.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.22. 23:31:25

@lonecoyote25: mert Kubrickról mindenki ódákat zeng hogy micsoda isten, és micsoda tévedhetetlen ember (hozzátenném a hangulati világát a TZSZ-nek még mindig jobban élveztem mint a 2001 űrodüsszeiát, vagy éppen a dögunalmas Narancsot, átnevelésről, gondolatszabályozásról az 1984 meg sokkal jobb és durvább)

pl. következő kommentben leírhatnád - szerinted - micsoda jó művészi érték rejlik a filmjeiben, amit én speciel sehol nem találok

lonecoyote25 2014.09.22. 23:48:42

@scal: "mert Kubrickról mindenki ódákat zeng hogy micsoda isten, és micsoda tévedhetetlen ember"

Na, először is, én nem zengtem ódákat róla, szóval nem tudom, mért rajtam kéred számon. Nem tartom többre más filmművészeknél, meg szerintem nincs is értelme ilyen hasonlítgatásoknak.

"(hozzátenném a hangulati világát a TZSZ-nek még mindig jobban élveztem mint a 2001 űrodüsszeiát, vagy éppen a dögunalmas Narancsot, átnevelésről, gondolatszabályozásról az 1984 meg sokkal jobb és durvább)"

2001 mondtam, nekem se tetszett, Mechanikus narancs meg egy egész más társadalom egész más problémáit mutatja be, mint Orwell regénye, de ha feleslegesnek tartod az 1984 után, akkor szerintem az eredeti regényt is annak kéne tartanod, meg talán az összes antiutópiát. Szerintem mindenesetre jobb akár még ugyanazt a problémát is több szemszögből megmutatni, de ahogy mondtam, a Mechanikus narancs egész más dolgokról szól, mint az 1984.

"leírhatnád - szerinted - micsoda jó művészi érték rejlik a filmjeiben"

Most ezt nem igazán értem. Elemezzem a filmjeit, hogy milyen művészi értékei vannak, vagy az érdekel, hogy Kubrick a filmjeivel mondott-e valami jót az emberiségnek? Ezt tisztázni kéne.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.23. 00:03:04

@lonecoyote25: de ki beszél itt rólad? veled két napja beszélek Kubrickról, miért veszel mindent ennyire magadra? tíz éve kutatom ennek az embernek a titkát/értelmét nem most hallottam róla először

majd ha téged megvádollak bármivel is, akkor vegyed személyes sértésnek/bárminek

és nem kértem tőled semmit számon, annyit írtam ha te szereted gondolom le tudod írni mit és miért

pár mondatban írd le, mit szeretsz benne :D nem kell ezt túlbonyolítani

lonecoyote25 2014.09.23. 01:08:58

@scal: "de ki beszél itt rólad? veled két napja beszélek Kubrickról, miért veszel mindent ennyire magadra?"

Dehogy veszem magamra, pláne nem veszem sértésnek. Csak úgy tűnik, mintha rajtam kérnéd számon, hogy magyarázzam meg, mások mért tartják hibátlannak Kubrickot. :)

"pár mondatban írd le, mit szeretsz benne :D nem kell ezt túlbonyolítani"

Hát, akkor szerencse, hogy megmenekültem az elemzéstől, mert szarul is írok, meg általában nem is találom a megfelelő szavakat. :) Hogy ne nyúljon hosszúra, megpróbálok tényleg csak pár dolgot írni.

Szóval, Kubrickban szeretem a rendezett, szabályos képeit, amik szerintem tök szépek, ahogy a színek is, amiket nagyon jól tud használni. Szeretem, amit a zenével csinál. Például a Mechanikus narancsban, amikor Alex a pultok között sétál, vagy amikor a főcím alatt hallható téma felcsendül később egy-egy lényeges pillanatnál. Az ilyennek mindig súlya van a filmjeiben. Szeretem, ahogy a színészek játszanak nála. Mindig teátrálisak, túljátsszák a szerepüket, és ez szándékos, ahogy egy Nicholson-interjúból is kiderül. Monológokat mondanak inkább, nem is beszélgetnek. Szerintem ez is Kubrick világlátásának a része, ő az embereket ilyen belső kényszereik, vagy nem is tudom mik által uralt lényeknek (gépeknek?) láthatta. (Ezzel nem kell persze egyetérteni, de a művészetben pont az a szép, hogy sokféle szemmel láthatja az ember a világot. Kubrické is egy a sok közül.)

Szeretem benne, hogy mindig igyekezett a filmjeit feldobni, mindig azon volt, hogy ne legyen bennük szürke rész. A Lolita például még nem az igazi, de már ott is megvan - többek közt - a visszatérő Sellers-figura, ami erősen hozzájárul a film emlékezetessé tételéhez. (És ez tényleg Kubrick érdeme is, nem csak Sellers-é, hiszen attól jó ez a figura, AHOGY eljátssza Sellers, és ebben egyértelműen Kubrick hatása érezhető.) Aztán, a Mechanikus narancsban ott van Alex nevelőtisztje, akinek a hülye hanglejtését imádom, vagy a szinte már hitlerszerű ordítozó börtönőr. Szerintem van egy sajátos humor, szatirikusság a filmjeiben, ami szintén nagyon tetszik. Aztán a Barry Lyndonban mennyire jó az a rész, amikor úriember módjára kirabolják a főhőst. Hány filmben láttál ilyen elegáns rablást? Az Acéllövedék kiképzőtisztjét már nem is említem, annyira kézenfekvő. Minden sora klasszikus.

És a tartalom. A Dr. Strangelove nekem egyszerre volt katarzis, és szét is röhögtem magam a végére (Mein Führer, I can walk!), pedig ugyanakkor nagyon szomorú, ha belegondol az ember, hogy ez a film az emberiség véget nem érő versengésének a látlelete vagy mije. Annak a versengésnek, ami örökké magában hordozza a háború, és mára már a megsemmisülés lehetőségét is. Ilyen szomorú témát nem is lehet máshogy előadni csak így, hogy könnyek közt röhögje végig az ember. És akkor ott van még az ember fejére növő technika problémája is a háttérben, csak szépen finoman, de szerintem mégis sokkal hatásosabban előadva, mint az Űrodüsszeiában. A Mechanikus narancs érdekesen boncolgatja a társadalomba beilleszkedés, beilleszkedni nem akarás, és hogy mit etikus tenni ellene problémáit, valamint azt, hogy mi a szabadság, mitől vagyunk emberek, vagy egyáltalán léteznek-e olyan dolgok, mint szabadság és ember. A Barry Lyndon egy igazán szép, bús karrierdráma. A Ragyogásról nem tudok mit mondani, szerintem annyira mély, költői film, hogy nem igazán tudom megfogalmazni, miről is szól. Az Acéllövedék meg egy rendhagyó háborús mozi, ami elég nyersen és összeszedetten bemutatja, mi is a háború, meg olyan dolgokat, hogy ki lázad ellene, ki vesz részt benne, illetve egyáltalán, a háború világában kire milyen sors vár.

Remélem, ennyi elég, lehetne ezt jobban is megfogalmazni meg hosszabban, csak ahhoz idő kéne, meg valaki, aki tud írni. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.23. 01:43:25

@lonecoyote25: egyszer majd kérni fogunk magától valamit magányos farkas elvtárs, de ahhoz meg kéne add az emílcímed :)

ide dobj egy levelet: lonbrang@gmail.com

Norbert Boros 2015.03.07. 14:07:11

Ez a lista nagyon hiányos. Mert egy lenyeges filmet kihagytatok belole vagy egyáltalán nem is láttátok. Kihagytátok a Vitathatatlant......

ArriMedes 2018.04.22. 15:46:06

A Barry Lyndon egy igazán szép, bús karrierdráma."

az egy tragikomédia. ha dráma lenne, kubrick dagályos teátrális stílusa miatt nem is működhetne

A Ragyogásról nem tudok mit mondani, szerintem annyira mély, költői film, hogy nem igazán tudom megfogalmazni, miről is szól. "

az is lehet, hogy igazából semmiről, csak a fanok maszturbálnak bele mindent, lsd room 237
süti beállítások módosítása