Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A nő

2014. január 17. - lisztes

Spike Jonze meglehetősen érdekes filmes. Egyrészt most jelölték 3 Oscar-díjra ezért az alkotásáért (film, forgatókönyv, betétdal), valamint korábban is jelölték már rendezőként (ami most kimaradt) a John Malkovich menetért, másrészt aktív tagjai a teljesen más terepen mozgó Jackassnek - legutóbb a Rossz nagyapó című vígjátékuk forgatókönyvét követte el... Ami pedig engem illet: talán ő az egyetlen olyan rendező, akinek 2 filmjét sem bírtam végignézni (John Malkovich menet, Ahol a vadak várnak), hiába kezdtem neki nagy lelkesen.

yKUcELl.jpg

Ezt a problémát most, érettebb fejjel lehet, hogy orvosolnom kellene, pláne úgy, hogy az Adaptáció kifejezetten tetszett (pedig azt sem most láttam), A nő pedig még annál is sokkal jobban... Pedig a meglehetősen furcsa sztorija miatt - mivel nem nagyon komálom a túlságosan elvont filmeket - nem sok esélyt adtam neki. De akár csak Joaquin Phoenix Scarlett Johansson szexin duruzsoló hangjába, úgy én is beleszerelmesedtem Jonze rendhagyó romantikus szösszenetébe kb. negyed óra után.

A történet szerint valahol a nem túl távoli jövőben járunk, ahol a technológia fejlettsége lehetőséget teremtett már arra is, hogy olyan operációs rendszereket hozzanak létre, amik mesterséges intelligenciával bírnak és folyamatosan képesek fejlődni. A feleségével válófélben lévő, magányos, romantikus lelkületű Theodore (Phoenix) az elsők közt veszi meg az OS-1-et, akivel - vagyis inkább amivel - nem sokkal később egy felettébb különös romantikus viszonyba kerül...

2013-12-17-her.jpg

És az a legfurább benne, hogy mindezt a film nézése közben nem is találjuk olyan furának. Valahogy olyan természetesnek tűnik ez a dolog... Pedig néhány szereplővel még ki is mondatják, de legalábbis utaltatnak rá, hogy azért ez egy kicsit beteg - persze az is igaz, hogy főhősünk nem az egyedüli ezzel a sajátos romantikus kapcsolatával. Talán ezért sikerül a mai kor nézőjének is viszonylag könnyen elfogadnia a filmen látottakat. Na meg az sem mellékes, hogy rengeteg jelenetet szenteltek annak bemutatására, hogy  Theo és a Samantha névre keresztelt női hang mennyire jól kijönnek egymással.

Ha nem is a küszöbén, de közel járunk már mi is az effajta dolgokhoz (Japán meg Korea az élen jár az ilyesmiben), úgyhogy talán nem árt lelkiekben felkészülni, hogy egyre több SIRIvel beszélgető, a semmibe gesztikuláló embert látunk majd az utcán. A film jövőképe egyébként tetszetős, nem túl elvont (pedig Jonzetól bőven kitelt volna) és nagyon is hihető. A hozzá tartozó vizuális megoldások (mind a kellékek, mind CGI) ötletesek és még ha nem is a legeredetibbek, remekül beleillenek A nő által megteremtett hangulatba.

WithComp.jpg

A sztori annyira abszurd, hogy ezt valahol kompenzálni kellett: Jonze nagyon helyesen a humort választotta, bár ennek elosztása nem sikerült a legjobban. A film első 45 percében rengeteg kellemes, vicces pillanatot kapunk, utána sajnos alábbhagy a jókedv és előtérbe kerülnek a koncepció által megpendített kérdések kínálta drámaibb elemek, jelenetek. Ez nem tesz túl jót az amúgy is több, mint 2 órás játékidővel: a vége felé kimondottan belassulunk, ott még bevethették volna a mágikus vágóollót.

Joaquin Phoenix Magnum jövőbéli romantikus reinkarnációjaként a tavalyi The Masterhez hasonlóan ismét bámulatos alakítással ajándékoz meg minket, bár mivel nagyon erős az Oscar-mezőny a kategóriájában, megértem, hogy végül kicsúszott a TOP5-ből. Érdemes a Gladiátor című filmben nyújtott alakítását a szemünk előtt lebegtetve nézni, amit művel, mert ritkán látni ilyen erős kontrasztot két karakter közt. Theodore egyébként - bár lényegesen összetettebb - valójában egy klasszikus Adam Sandler-karakter. Jó fej, jól él, mindenki szereti, csak épp mégis magányos.

her-amy-adams-joaquin-phoenix.jpg

Jonze egy igazi "ladies man" lehet, elnézve azoknak a névsorát, akiket sikerült megnyernie (néha csak nyúlfarknyi szinkronszerepekre) projektjéhez: Kristen Wiig egy szexinek tűnő, de aztán hamar eldurvuló chatpartner hangját kölcsönzi, Rooney Mara Theo ex-feleségét, Olivia Wilde Theo randiját, Amy Adams pedig a szomszédban lakó baráti pár hölgytagját formálja meg. A hangok terén maga Jonze és Brian Cox domborít még kisebb szerepekben, valamint természetesen A nővel kapcsolatos egyik legnagyobb szenzációt, Scarlett Johansson nevét kell megemlíteni még.

Őt viszont pirossal aláhúzni duplán, bekeretezni, kiemelni neonfilccel és minden hasonló. Már előre sajnálom azt a hazai szinkronszínésznőt, akire ráosztják a feladatot... Nem lesz egyszerű dolga (a mozikban feliratosan fogják vetíteni nálunk, szóval a DVD megjelenéséig várnunk kell). Az biztos, hogy nála jobb választást el sem lehetne képzelni, ebbe a hangba én is rögtön beleesnék, ha nekem is olyan bajszom lenne, mint Theonak. És az is igaz, hogy brillírozik a szerepben - kár, hogy még így sem tudott Oscar-történelmet írni, pedig vicces lett volna, ha jelölik a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

her.jpg

Erős alkotásokkal indul ez az év, bár meglepően lagymatagnak tűnik/tűnt a felhozatal. A nő a közel briliáns darabok táborát erősíti, bizonyos, hogy rövid időn belül kultfilm válik belőle. Megannyi kérdést feltesz/feszeget, de szerintem ezeket mindenkinek magának kell megválaszolnia, miután látta. Csodálatos forgatókönyv, remek színészi alakítások és az utóbbi évek egyik legjobb, legeredetibb és egyben legkülönlegesebb romantikus története. Megérdemli a méltatást és megérdemli a figyelmet is, szóval amint lehetőségetek nyílik rá, irány a mozi. Lehetőleg húsvér csajt/srácot vigyetek azért magatokkal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosko 2014.01.28. 13:33:59

az az igazság, hogy a végére kifejezetten idegesített a sztori és főleg a főhős karaktere. Annyira nem volt férfias, hogy már fájt,,SJ szerintem nem nagyon ért a számítógépekhez sem, mert operációs rendszer helyett egy sima elektronikus barátnőt szerkesztett extra titkárnői képességekkel. Első körben az vele a hiba, hogy az OP rendszernek te mondod meg mit csináljon és még ha újdonságképp ki is találja magától, akkor sem egyedül az engedélyed nélkül,,,de ha még ezt is elnézzük, akkor is ott van az "újratelepítés" ha nagyon rakoncátlan lenne (esetleg megcsalna :)

K.Leslee 2014.01.29. 15:06:31

@Rosko: egyetertek

Nekem ez a film raadasul tul szentimentalis volt. Ertem hogy erre most harap a kritikus nep, de nem volt ez tobb egy sima toketlen romantikus filmnel. CSak csereld le az operacios rendszert egy elo nore es maris kiderul, hogy ez egy kozepes film. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ki sem hasznaltak a gep-ember kozti kapcsolatot. Sokkal tobbet is ki lehetett volna hozni belole.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.31. 13:39:24

@K.Leslee: Akkor már egy teljesen más filmet kaptunk volna. 2 órába nem lehetett volna jól belesűríteni egy ekkora potenciállal rendelkező storyt. Jól tették, hogy nem mentek rá globálisan a témára.

K.Leslee 2014.01.31. 15:47:17

@REMY: akkor meg intelligensebb parbeszed kellett volna, mint pl a Before Midnightban. Ez igy nekem tul nyalas volt.
süti beállítások módosítása