Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Godzilla (2014)

2014. május 12. - Santino89

Kezdem a lényeggel, mert sokan nem szeretik a hosszú kritikákat. Az új Godzilla film rossz. És hogy miért? Spoileres lehet.

Godzilla (2).jpg

Mert egyszerűen semmi sem működik benne, és nevetségessé válik, amivel csak az a baj, hogy közben halál komolyan veszi magát. A két dolog pedig nem működik, nem csinálhatsz egyszerre trashfilmet, amiben szörnyek zúzzák egymást, és véresen komoly katasztrófafilmet. Az alkotók megpróbálták érzékeltetni, hogy milyen lehet egy ilyen támadás a valóságban, ami pillanatokra tényleg sikerült nekik. Csak nem látunk vért, meg a kutya egyedül fut a cunami elől, meg a kisgyereket pont az utolsó pillanatban kapja el a főhős, amikor megcsúszik. Szóval óriásszörnyek helyett közhelyek támadnak ránk, a legelcsépeltebb klisék hátán. No meg műdialógusok, nagy szavak, könnyes szempárok, olyan tipikus amerikai giccsmódira, ahogyan azt nem szeretjük, de általában megbocsátjuk, ha cserébe jól szórakozunk.

Godzilla (3).jpg

Itt ez a lehetőség úgy igazán fel sem merül. A lapos karaktereket lehetetlen szeretni, képtelenség velük együtt érezni, nem lehet értük egy pillanatig sem izgulni. A színészek alapvetően nem lennének rosszak, csak nem írtak nekik karaktereket, pedig ilyenek még a nem különösebben jó Peter Jackson-féle King Kongban, sőt a ’98-as Godzillában is voltak. Innentől kezdve egyenes út vezet az apátiába, a közönybe, ami minden film halála. Ilyenkor kezdesz el gondolkodni azon, hogy milyen munkahely az, ahol még szörnytámadás esetén is folyik a munka. Meg azon, hogy egyetlen poén sincs a játékidő során, de azt halál komolyan el akarják velünk hitetni, hogy a szörnyek több millió évesek, radioaktivitással táplálkoznak, ezért a bolygómag közepében éltek, de most, hogy egyikük kikelt, és párzani akart, Godzilla  ezért jön, és helyrerakja az egyensúlyt. Azt hiszem erre mondják azt, hogy WTF.

Godzilla (1).jpg

És akkor ezzel térjünk is rá gyorsan a szörnyekre, mert ugyan kit érdekelnek a karakterek, meg a dialógusok, mi a szörnyekért jöttünk! Ők pedig mennek és zúznak. Sokat nem látunk mindebből, de elmondják. Aztán bunyóznak. De mi azt nem látjuk. Aztán megint bunyóznak. De mi azt sem látjuk. Minden becsületes mozibajáró érzi, hogy itt bizony komoly átbaszás esete forog fenn. Na aztán a végére nagy nehezen, amikor már kellőképpen halálra untuk magunkat, és csak reménykedünk, hogy hátha véget ér valaha ez a három órás kínszenvedés (a valóságban csak két óra, de nem ennyinek tűnik), akkor végre kapunk 10 perc bunyót. És ez bizony édeskevés.

Godzilla.jpg

Van a sztoriban két gonosz Muto (félig lepke, félig predator), akik párzani akarnak, és létrehozni a mutódjaikat, Godzilla pedig úszik egy pár napig 4 hajóval a seggében, és aztán a városban egymásnak esnek. A filmből úgy tűnik, hogy egy 15 menetes meccsről van szó, de mi ebből csak az utolsó kettőt látjuk, ami egyébként nem valami fantáziadús, nem is különösebben látványos, és mondanom sem kell, hogy egyáltalán nem érdekes. Az a szomorú helyzet, hogy a CGI sem elég jó, Godzilla külsejét nem véletlen kellett modernizálni már ’98-ban is, ezúttal sem ártott volna, mert nem jutottak ugyan eszembe a gumiba öltözött emberkék, de nagyon messze volt attól, hogy a legminimálisabb szinten hihető legyen ez az ábrázolásmód. A készítők a Jurrassic Park és a régi Godzilla, meg a Tűzgyűrű után sokadszor próbálták úgy menteni a menthetőt, hogy sötét van a filmben, köd, meg esik az eső. És akkor így kevésbé feltűnőek a nem túl jól sikerült trükkök.

Godzilla (5).jpg

Mindig szoktam javasolni az IMAX-et, de most kivételesen kerüljétek el, a sok kézikamera kifejezetten élvezhetetlenné teszi az IMAX hatást, a 3D pedig végképp nem ad hozzá semmit sem az élményhez.

A ’98-as amcsi verziót sok mindenért lehet utálni, de az egy funny shit volt. Ez meg egy serious shit. Egyik se jó, de ha választanom kell, akkor már inkább az előbbi.

Godzilla (4).jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2014.05.13. 08:52:06

Most komolyan? Komolyan így néz ki????????????????????????????????????????????????????????????? ÚRISTEN.... És én még azt hittem, hogy "Badass" lesz!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.13. 09:32:48

@Rainse: én egy percig nem hittem hogy ez a film jó lesz, totál komolyan vehetetlen 2014-ben már

Santi ebben a kritikában még kesztyűskézzel bánt ezzela rakás szarral :D

és Godzilla meg úgy nézett ki mint egy elhízott szumó birkózó :D

2014.05.13. 09:38:37

LIKE!

De azt hiszem a kritika alapján, hogy a filmről majd nem fogom ugyanezt leírni. :))

Oldfan 2014.05.13. 09:56:02

"Hála a lapos karaktereknek,..."
Te vagy az ideális kritikus. Még a pocsék munkáért is hálát adsz...:)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.13. 10:16:31

@Oldfan: Kijavítottam :)

@scal: És te mikor írsz?

@field 64: Szerintem se.

@Rainse: Komolyan :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.13. 11:03:44

@Santino89: nem tudom a film vége után úgy vagyok vele erről spoilereset leírni totál fölösleges, egy rakás szar, nukleáris hulladék az egész, ennél többet nem érdemel

ráadásul itt totál egyformán látjuk mindketten (miylne lett volna már elkezdek rácsáploni a film végén szivatásból :D) nem úgy mint a Póknál ahol volt értelme

lehet tényleg inkább újranézem a 98-ast, vagy a 2004-est vagy az 1954-est és majd inkább arról

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.17. 10:51:47

A film kapcsán eszembe jutott, hogy mennyire jól példázza Hollywood változását ez a két Godzilla feldolgozás. '98-ban még magasról szartak a brandre, a gyík külsejére, mert akkor még annyi volt a cél, hogy összedobjanak egy jó katasztrófafilmet (más kérdés, hogy nem sikerült.) Nem érdekelt senkit Hollywoodban sem a japán piac, sem a rajongók, teljesen a maguk képére szabták a dolgokat, hogy a nagyközönséget kielégítsék.
Ezzel szemben most a legfontosabb a brand lett (ugyanúgy nézzen ki a szörny, legyenek más szörnyek, okádjon radioaktivitást), véletlenül sem az, hogy összehozzanak egy jó filmet, és hát így nem is lehet.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.17. 11:54:40

@Santino89: csak szerintünk :D

amúgy szerintem nem igaz, hogy szartak mindenre, újítani akartak, ez meg most vissza a gyökerekhez címszóval élt

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.18. 08:25:46

az eső esett a legrosszabbul, annyira unom már, hogy az összes világvégén esik az eső. :S
süti beállítások módosítása