Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Breaking Bad - negyedik évad (2011)

2014. november 01. - scal

"Hello! Ez Walt, Skyler, és ifjú Walter telefonja, most nem vagyunk elérhetőek, de hagyjon üzenetet."

breaking_bad_by_vprnl-d3j7rdx.jpg

A negyedik évad ennél a sorozatnál több szempontból is vízválasztó. Egyrészt nincs hozzá (eddig) magyar szinkron. Vagyis ha élvezni akarod a sorozatot és eddig magyarul tetted, akkor ugye vagy vársz vele - ez jóformán elképzelhetetlen - vagy pedig átváltasz angolra, ami az eddigre berögzült magyar hangok miatt szintén durva lehet. Nekem el is tartott pár rész erejéig míg meg tudtam szokni az igazi hangokat, melyek egyeseknél gyökeresen eltérhetnek a megszokottól. Ennél nagyobb gond, hogy a sorozaton most már totál látszik, hogy azt se tudja merre menjen. Az első fele valami katasztrofálisan unalmas, alig történik benne bármi is, időhúzáson kívül. Sőt.

Az eltelt idő alatt azt is hallottam, ez a sorozat úgy lett ismert, meg jó, hogy elterjedt róla: okos emberek nézik. Ergo: ha nézed a sorozatot, okos ember vagy. Ki nem akarná, hogy okosnak tartsák? Nem tudom. Az biztos, hogy a hype vonat eddigre beérte a sorozatot bőven, mert egyesek ezt az évadot tartják a legjobbnak. Míg szerény véleményem szerint ez a mélypont. Emiatt, hogy jobban megértsétek, ezúttal kicsit alaposabban belemászok ebbe az évadba is, de a végső konklúziót majd az utolsó évadra hagyom, amikor már mindenképpen spoilerezni kell. De előtte lássuk mi is történt a harmadik évadban.

A legfontosabb, hogy Skyler totál megutálta férjét, aki külön is költözik a családjától. Elkezdi nyilvánosan csalni - az egyik legjobb beköpése volt a karakternek az egész sorozatban, ha nem az egyetlen -, de ekkor még azt hiszi nála a kontroll, hiszen elnyomta szerencsétlen férjét egész életében. Anna Gunn sajnálatos módon egy betegség következtében látványos hízásnak indult az eltelt idő során, ami a negyedik évadra főképp az arcán látszik meg. Fiuk nem ért semmit, hiszen neki nem akarják elmondani miért is költöztek külön. Amit senki nem ért a környezetükben, hiszen eddig egy mintacsalád voltak. Ezt leszámítva RJ Mitte ugyanolyan unalmas, és sótlan mint eddig. A színész ugyanilyen betegségben szenvedett mint a karakter, de mire el kellett játszania már leküzdötte, úgyhogy lényegében olyasmit kellett eljátszania, amit már maga mögött tudhatott.

Group-Shot-1fcsxzgrdfg.jpg

Távol álljon tőlem, hogy a tizenhat évesek értelmi képességét értékeljem, de ennek a srácnak nem gyanús amikor az apja születésnapjára vadonatúj sportkocsit - Dodge Challengert mi mást - vesz neki? Amikor már nem is tanít, mert kirúgták? Igaz a valós ok a Dodge kérése miatt történt, hiszen nagyon szerették volna anyagi javakkal támogatni a sorozatot. Walt eközben minden idejét a főzésnek szenteli, és talicskával hordja haza a pénzt. Emiatt felesége - főleg miután szembesül, hogy addig galamblelkűnek hitt főnöke is sikít rendesen a cégnél - azt tanácsolja, hogy Walt vegye meg a régi autómosót, ahol mellékállásban dolgozott. És ott majd lehet mosni a pénzt. Mondjuk van némi különbség ha az ember pénzt sikkaszt, meg ha nagyipari mennyiségben készíti az egyik legundorítóbb mesterséges drogot, és teszi tönkre milliók életét, hogy... segítsen a családján ha már - jaj - nem lesz. De ez itt most mellékes, meg úgy néz ki Skyler személyében Beneke felvette az egyetlen könyvelőt, aki megijed egy kis kozmetikázástól.

Walt személyisége totál megváltozott. Mostanra egy manipuláló geci lett, aki céljai eléréséért keresztül gázol mindenkin és elsöpör maga mellől bárkit. Az egyetlen probléma ezzel, hogy ezt a folyamatot nem láthattuk apránként szépen kiépülni. Minden más baromságra jobban koncentrált a sorozat, mint erre a finom folyamatra. Amikor még tanított volt egy jelenet, az egyik töki jobb jegyet szeretett volna a dolgozatára, Walt meg az elején még szabadkozik, aztán elküldte a gyereket a picsába, hogy legközelebb majd jobban tanul. Sokkal több ilyen jelenetet vártam. A sorozat már akkor kisiklott erről az útról, amikor a második részben puszta kézzel megölettek vele egy embert. Tényleg... miért nem hagyták, hogy szomjan haljon? Akkor végül is nem ölik meg :D Vagy simán megmérgezhették volna a kajáját. Ugyan mihez kezd? Nem eszik? Úgy is jó.

Azután itt van a rákja. Illetve már egyáltalán nincs itt. Pedig az volt az egyik mozgatórugó. Most meg ha kell bedobják, ha nem nem beszélnek róla egy évadon át. Jah, valamikor rákos voltam, még 2009-ben. Pedig ezek mind hozzátartoznak Walt személyiségéhez, és ezeket nagyon nem kellett volna leépíteni, azért évadonként két részbe simán belefért volna egy egy durvább dolog. Amennyi random baromságot egymás hegyére hátára szórtak, ez már igazán nem osztott-szorzott volna. Ehelyett azt kell nézni premier plánban, hogy már megint borotválja a kopasz fejét, szinte szertartás szerűen. Jól van értjük a metamorfózis fogalmát, ennyire nem kell a szánkba rágni.

8589130431252-breaking-bad-season-4-wallpaper-hd.jpg

És mi van eközben Jesse Pinkmannel? Hát a nagy büdös lófasz. Ez a karakter totál belesüllyedt az unalomba. Alig foglalkoznak vele. Ha éppen kell áskálódik Walt ellen, ha meg az kell, akkor segíti. A harmadik évadban ugye Walt megmentette, amikor elgázolta a drogosokat, ő meg cserébe egy szóra ugrott és fejbe lőtte a látszólag ártatlan és jóhiszemű Galet - tudjátok, aki olyan fasza kávét titrált. No most emiatt az egész évad azzal telik el, hogy totál szétcsúszott. Pedig a drogról már leállt, de éjjel nappal hippi partikat szervez, az se érdekli, hogy mennyit keres, vagy ha kirabolják fényes nappal a saját lakásában. Semmi értelme az életének. Igaz, mivel Walt asszisztens nélkül maradt egy perc alatt visszaveszik a bizniszbe, már nem akarják kinyírni. És értem, hogy traumája van, de azt kellene megértenie, hogy amennyiben ott nem öli meg Galet, akkor Gus mindkettőjüket elteszi láb alól.

Ellene már hajtóvadászatot szerveztek, Waltot meg ki akarták iktatni. Vagyis nem csak Waltért tette, amit tett. Visszaadta a kölcsönt, hiszen Walt egy szemrebbenés nélkül elgázolta azt a két tetűt. Az évad harmadánál Jesse minden különösebb ok nélkül leborotválja fél centisre a haját, senki még csak meg sem említi, mintha mi sem történt volna. Utána pedig Mike kitalálja, hogy ő lesz a kísérője a pénzbegyűjtéseknél, hátha azt jobban élvezi a főzésnél. Ezek a változtatások, és Pinkman ilyen fokú hanyagolása azt eredményezte, hogy a sorozatból totál kiveszett a humor, ami pedig egy fontos tényező volt, hogy ezt a nagy gengszterkedést lenyeljük. A humor 90%-ban pedig ennek az arcnak volt köszönhető.

Az új babája egy fiatal, egyedülálló anyuka lesz. A közös száluk nagyjából annyira kidolgozott mint egy talicska homok. Egyedül egy hülye poén miatt került be, hogy az ő másik fiát a drog miatt beszervezte egy banda, aki lelőtte Jesse haverját még a második évad során. Emiatt Jesse bepörgött és rácsapott az asztalra, a dílerek meg kinyírták a kiskölyköt. Na most értem, hogy minden áron el akarták feledtetni Janet - nem lehet hiszen a teljes sorozat mindössze két évet ölel fel -, de akkor nem egy ilyen erőltetett hülyeséggel kellett volna. Ez az Albaquerque milyen kicsike, minden mindennel összefügg. Ez a csaj aztán ilyen semmitmondó párbeszédekre ad okot a fő karakterek közt, minthogy megbeszélik, mennyire egymáshoz illenek. Miért nem valami olyasmit mond ki Walt, ami valóban számít? Például, hogy jobban elbeszélget már Jessevel mint a saját fiával, hogy apa fia kapcsolat van kettejük köz? És valójában nagyon is fontos a srác neki? Csak mert ez nagyon fontos Jessenek, és lehet ha csak egyszer hallaná, akkor nem fordulna Walt ellen.

breaking_bad_by_motionshowcase-d5l3atm.png

Az évadban szinte nincs is új szereplő, leginkább Gus körül bonyolódik a cselekmény. Ahogy vívja kis hidegháborúját a mexikói Kartellal. Neki és Mikenak köszönhető az összes akció, ami a sorozatban maradt. És bár ezek a részek nem viszik előbbre a történéseket, de valóban elmélyítik a szereplőket, a motivációikat, így az évad második fele ismét erősebb lesz. És bár ezúttal nincs az a kényszerítő erő, hogy egy éjszaka alatt végignézze az ember mind a tizenhárom részt, azért naponta egy két rész simán lecsúszik még mindig.

A gengszterek leszámolásait nyilván azért vették előbbre, mert Hank lesérült és emiatt ő is kiesett a pixisből. Nem sokat lehet kezdeni egy emberrel, aki a fél évadot ágyban, utána meg tolószékben tölti. Az alkotók igazi faszkalapot csináltak belőle, aki mindenért a saját feleségét baszogatja, - aki emiatt újra elkezd lopkodni - és azzal akartak neki erősebb karaktert adni, hogy ásványokat gyűjt unalmában. Mi a véreres fasz van? És miért kell nekem ilyen hülye filler baromságokat nézni, hogy Marie-n újra előjön a kleptománia és majdnem egy egész rész ezzel telik el. Nem, nem volt vicces.

Amikor Hank már kap egy botot, akkor viszont ez az egész ad neki egy mélységet. Legalább megértjük miért kajtat ilyen mániákusan Heisenberg után, akiről ugye csak azért hiszi, hogy él mert Waltot baszkurálja, hogy senki nem ismeri el nagyságát. Amikor végre ki tud teljesedni valamiben, azt is titkolni kell, és nem ordíthatja bele a világba, hogy igen én csináltam!!!! Amikor a felesége kitalálja ezt a baromságot, hogy számolta a lapokat, az is csak egy újabb hazugság lesz, amire aztán újabb részeket kell építeni, Waltnak később meg is kell tanulnia ezt alapszinten csinálni, hogy elbűvölje a sógort meg a saját fiát...

Breaking Bad Beauty3D_R15_RV_0_1.jpg

Nem tetszett az se, amit Gussal műveltek. Ebben az évadban csinál olyan dolgokat, ami totál elüt a karakterétől, miközben a Salud epizódban ismét a régi megszokott módszerekkel operál, és az megint egy hihetetlen izgalmas és jó rész is lett. Ugyanakkor nagyon tetszett az évadban pár technikai újítás, mint a POV kamera, amit lehet eddig is alkalmaztak, csak nem ilyen buzgalommal. Esetleg azért csak most figyeltem fel rá, mert a történet kevésbé ragadott magával. De pl. amikor Jesse viszi az ásót, és annak a végére tették a kamerát az valami hihetetlen jó ötlet volt. És megannyi hasonló helyzetet is kiemelhetnék. Mindegyik csak pár másodpercig tart így nem válik zavaróvá.

Arra is rádöbbentem az évad alatt, hogy egy sorozatnak nem az az értelme, hogy mi felé halad. Hanem, hogy haladjon. Akár a végtelenségig. Ezt az egészet le lehetett volna zárni akár az első, akár a harmadik évadban, de itt is valami hasonlót forgathattak a fejükben, mert nagyüzemi szálvarrásba kezdtek az utolsó két epizódban, ami leginkább azért baj, ahogy kivitelezték. Egy poénra építették az egészet, emiatt visszahozták a csengettyűs idiótát - akiből azért sose elég, és neki a hátterét eddigre már nagyon szépen kidolgozták.

Ami pedig Gussal történik az olyannyira nem illik ebbe a realista sorozatba, hogy el se tudom képzelni ki gondolta ezt jó ötletnek. Poénnak szánhatták, de sajnos nem ül. A Ted Benekés balesetet se tudom hova tenni, Damoklész kardja lebeghetett a feje fölött ennek a sorozat szempontjából totál jelentéktelen karakternek. De rajta tökéletesen érzékelhető mennyire rángatják a szereplőket. Ezt elhanyagolják - szegény Saul Goodman rajongók se lesznek elkényeztetve -, ezt meg nyomatják ha kell ha nem - aaaapppppaaaaa ééééhes vagyooooook.

vince-gilligan-premiere-breaking-bad-season-4-01.jpg

Érdekesség, hogy az AMC ezt az évadot már nem tavasszal, hanem nyáron kezdte sugározni, július 17-én, és október 9-ig ki is tartott. Ezzel a csatorna el akarta kerülni a konkurenciát, amit a szeptemberi, novemberi, vagy a januári kezdés hordozott volna magában. Bár szerintem ez csak duma, hiszen eddigre egyrészt a sorozat elképesztő sikereket ért el, másrészt nyáron épphogy mindenki rohan strandolni. Az évad csak részben lett kidolgozva, majd részenként fejlesztették. Gilligan egy sakkjátszmához hasonlította, amit Gus és Walt folytat egymással.

A kritikusok szerint ez a legjobb évad a sorozatban, Aaron Paul át is vehette az egyetlen Golden Globe-ot, ami egyébként már nagyon kijárt neki. Én azonban messze a legrosszabb évadnak tartom. Amiben totál fölösleges dolgok történnek, és ugyan tartalmaz pár nagyon erős epizódot, de már sokkal több a leülősebb, ami eddigre a hype miatt átcsúszott a küszöb felett. Leginkább az egy helyben toporgás idegesített benne. Hogy bizonyos párbeszédek erőtlenek, bizonyos dolgokat nem mondanak ki, mert az írók - néha tök logikátlanul - erőszakkal akarnak változtatni egy karakter viselkedésén. Szóval mindezek után meglehetősen keserű szájízzel ültem neki az ötödik, egyben utolsó (?) évadnak.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.01. 12:55:02

"ha élvezni akarod a sorozatot és eddig magyarul tetted"
Ha élvezni akarod a sorozatot, akkor nem magyarul nézed... bitch...
Igazából a katasztrofálisan unalmas erős túlzás, történnek azért dolgok, meg bőven lekötött, de valóban nem volt az igazi.
"Anna Gunn sajnálatos módon egy betegség következtében látványos hízásnak indult" jah, szidtam is a falánk kurvanénikéjét, de így azért más, miket tud meg az ember...

"ennek a srácnak nem gyanús amikor az apja születésnapjára vadonatúj sportkocsit"
Addigra már megvolt a gambling fedősztori.

" Az egyetlen probléma ezzel, hogy ezt a folyamatot nem láthattuk apránként szépen kiépülni."
Dehogynem. Erről szól gyakorlatilag az egész sorozat, bitch...

"itt van a rákja. Illetve már egyáltalán nincs itt."
Ez megint egy faszság, bitch... kemózták, megműtötték, visszahúzódott... el van magyarázva, az lenne hiteltelen, ha évadokon át ezzel ijesztegetnének. Van úgy, hogy így van.

"totál kiveszett a humor"
Ez megint csak túlzás, volt azért humor, de tény, hogy ilyen téren visszafogottabb volt. Egyébként Pinkmannel tényleg nem nagyon tudtak mit kezdeni.

"A közös száluk nagyjából annyira kidolgozott mint egy talicska homok."
Pont mint az előző csajjal, meg az utána lévő nagy szenvelgéssel :D Vagy ez csak akkor zavar, ha nem jön be a csaj? :D

"jobban elbeszélget már Jessevel minta saját fiával, hogy apa fia kapcsolat van kettejük köz. És valójában nagyon is fontos a srác neki?"
Mert ezt még magának se látja be? Mert túl szájbarágós lenne? Mert remekül érzékeltetik ezt enélkül is?

"és azzal akartak neki erősebb karaktert adni, hogy elkezd ásványokat gyűjteni. Mi a véreres fasz van?"
Te tényleg ilyen buta vagy? Nem erősebb karaktert akartak neki adni, hanem azt bemutatni, hogy mekkora baromsággal foglalja el magát, és mennyire értelmetlen, céltalan az élete, ha nem dolgozhat. Tudom, számodra az nem jelentene semmit, ha lebénulnál, mert ugyanúgy otthon meresztenéd a seggedet, mint így, de azért igazán megérthetnéd, hogy nem mindenki ilyen. Egyébként tényleg nem vitte ez annyira előbbre a cselekményt, mint amennyit foglalkoztak vele, viszont drámai ereje a volt rendesen, hogy mivé züllik. Vagy hogy mi rejlik a folyton poénkodó macsó külső alatt. Azt amúgy vágod, hogy valszeg Marie nincs rendesen megdugva sose, azért ilyen furcsa. És most nem csak a betegségre gondolok, hanem már előtte is.

Amúgy meg leesett, hogy azért nem tetszik neked Jesse új nője, mert nem nyavalyog még mindig a régi bitch után, dehát ember, az kurva unalmas lenne mindenkinek (rajtad kívül), ha két évadon keresztül tenné ezt. Így is megalapozatlan volt az egész, így meg pláne sok lenne.

Gus és Walt alapkonfliktusa már önmagában elüt Gus karakterétől. Gondolj csak bele, itt van ez a szigorú intellingens üzletember, aki nyélbe üthet egy 96 millió dolláros üzletet. És akkor az zavarja őt, hogy azok, akik összehozzák nekik azt a 96 milliót, ki akarják nyírni két senkiházi utcai dílerét, akik helyett rögtön találna egy tucatot? Az a helyzet, hogy itt felépítettek kurvajó karaktereket, és sehogy se tudták őket összeugrasztani, csak egy ilyen erőltetett faszsággal, amit később eszkaláltak.

"Esetleg azért csak most figyeltem fel rá, mert a történet kevésbé ragadott magával." Esetleg azért nem figyeltél fel rá, mert kurvára nem figyelsz semmire, amennyit olvastam már tőleg eddig, kezdek rájönni, hogy filmnézés közben is inkább a saját gondolataiddal vagy elfoglalva, meg azokba szerelmesedsz bele, ahelyett hogy a filmet néznéd :D Ennek a sorozatnak már az első rész első másodpercétől kiemelkedően jó volt a vizualitása, és azt hinném csak az nem veszi észre, akinek nincsen szeme, pedig éppen ez az egyik momentum, ami magasan a többi sorozat fölé helyezi. Dehát mit várhatunk egy olyan bitchtől, aki még a legyes epizódot se érti :D

Ahogy Gus meghal az meg egyszerűen kurvajó. Ez az Úristen ez még ezt is túléli?-től egypillanat alatt átfordulunk a BAAAZMEEG... érzésbe. Nem tartom egyáltalán elképzelhetetlennek, hogy valaki még így tudna tenni néhány lépést (a csirkék még levágott fejjel is futkosnak egy picit), de tökmindegy, mert jó poén, és ül, csak te finnyás bitch nem szereted a gore-t, de ez megint nem a sorozat hibája.

Talán észrevetted, bitch, hogy indokolatlanul kemény és szemét voltam veled ebben a kommentben, csak a hiányosságaidra világítottam rá, azokra viszont a lehető legkíméletlenebbül. Nos, ez nem véletlen te most pont ennyire indokolatlanul szemét voltál ezzel az évaddal. Ugyanis azt elfelejtetted leírni, hogy nem azért tartják a kritikusok meg a nézők az egyik legjobb évadnak, mert olyan hülyék, hanem azért mert a 10. résztől úgy beindul (egészen pontosan onnan, hogy Jesse leoltja a mexikóiakat), hogy onnantól kezdve kenterbe veri az összes eddig látott évadot. Amikor Walt hisztérikusan röhög, miután megtudja, hogy Skyler odaadta az összes pénzt Teddbeneki-nek... vagy a végső poén... HÁT ANYÁD! Kibaszott jó szájízzel álltam fel a végén, és meg van bocsájtva minden korábbi lassúság.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.01. 17:42:23

@Santino89: na idefigyelj te bics, mint leírtam az előző évadnál, Heisenberg bácsi az első két évadban szépen épülget, de olyan igazi maffiavezér sose lesz mint amilyennek tervezték, fontos neki a családja, fontos neki Hank, senkit nem akar a cápák elé vetni, most az, hogy gyilkolja a szintén könyékig benne lévő üzlettársait hát istenem ez egy ilyen pálya, de ezeket a cselekedeteket nem tartom olyan szörnyűnek, mint hogy hagyta meghalni Janet... pedig lehet azért nem lehet elítélni mert nem is csinált semmit, de pont ettől ott sokkal gonoszabb morálisan, mint máshol (teszem azt később) a sorozatban

lehet sajnos nekem volt több rákos rokonom, de egyáltalán nem így van, ahogy ennek az ürgének közölték, csak azért feledtették el, hogy még futószalagon gyártsanak pár évadot, nincs olyan hogy egy rák visszahúzódik aztán viszontlátásra, max ha kurvára az elején veszik észre, nem az utolsó stádiumban mint ennél a fasznál... ott van Steve Jobs esete, úgy működik a rák ahogy ott, pedig volt pénze, meg befolyása, meg minden, jah meg neki valóban volt rákja, nem csak írták neki... biccs

hát olyan szintű fekete humor mint amikor leszakadt a kád :D vagy kimentek főzni és ott ragadtak a kocsival, vagy hazudoztak Skylernek :D már nincs, pedig szerintem marha jól állt a sorozatnak, és még Sault is visszafogták (állítólag marha sok embert idegesített is) pedig ez a két ember felelt a humorért

az előző csajjal fel volt klasszul építve ez az egész, itt meg nem - de még nem nézted meg az ötödik évadot - szal erről egyelőre nem nyitnék vitát :D biccs

szerintem az öreg magának belátja, és miért lenne szájbarágós? legközelebb ha lebaszol valamiért mert nem szóltam, majd mondom, hogy nem akartam szájbarágós lenni ;)

képzeld a Hankes szálra én is rájöttem, de én ha ott kavarni akartam volna, esetleg olyan jeleneteket mutatok, ahogy küzd, meg szenved, meg ahogy a felesége félrekúr a gyógytornásszal, nem azt nyolcvanszor egymás után, hogy ásványokat gyűjt, újra, meg újra, meg újra, meg a felesége, elmegy kleptomániáskodni

"Azt amúgy vágod, hogy valszeg Marie nincs rendesen megdugva sose, azért ilyen furcsa. És most nem csak a betegségre gondolok, hanem már előtte is."

nem ilyen mélyen sose érdekelt az a család, de látod, miért nem mentek rá erre a szálra, igazából az furcsább volt, hogy nincs gyerekük, miért nincs? Marie miért nem lép félre? miért nem ad be egy váló pert? annyi mindent lehetett volna kezdeni velük, de lehet USA-ban délen kuss van még a nőknek

" Vagy hogy mi rejlik a folyton poénkodó macsó külső alatt. " erre meg sokkal jobb volt az a jelent amikor eldobta az aranyfogakat, vagy amikor pánikrohama lett a liftben, csak ezek mind a 2. évadban voltak (ami egy sokkal jobb évad :D) és két perc alatt érzékeltetni tudtak olyasmiket amikhez itt órák is kevésnek tűnnek

nem egyáltalán nem azt akartam, hogy Jesse még a negyedik évadban is nyavalyogjon, eleget nyavalygott a harmadikban, viszont kaphatott volna egy normális szerelmi szálat, és akkor talán tudnak is kezdeni vele valamit, mert ez nem volt az - bár hát Jesse az első évadban megdugta azt a gusztustalan kurvát is, nem szép dolog, hogy ilyen szinten leszarták a sorozat egyik főszereplőjét

nekem egyik mesterem azt tanította, ha az ember azon kezd agyalni egy filmet hogy forgattak, milyen szögből fényképeztek, akkor az épp azt mutatja, hogy nem köt le amit látsz, és pontosan erről beszélek, amikor egy film magával ragad, akkor nem a saját gondolataimmal foglalkozok, hanem nézem a filmet, az más tészta, hogy ha szar egy megoldás akkor elkezdek agyalni rajta, ezt én hogy oldottam volna meg

Gus halála poén szinten elmegy, de a megvalósítása elég tré

De pontosan ezért szar évad, mert három részben akarja megoldani azt, amire lett volna 13. Azt leírtam, hogy a vége jó, akkor csinálták volna azt mint a Sherlocknál, csinálunk három fasza részt, talán épp az a kedvenc részem az évadból, amikor a mexikóiaknál vannak Jesse-ék, aztán két részben gyorsan megcsinálják a nagy finálét, de szinte ugyanúgy működött volna az egész, ha a 9-10-ik résztől nézed a harmadik évad után minthogy előtte megnéznél 9 szar rész. Épp ezért vannak benne jó részek, DE összességében szar évad. Örülök, hogy neked ennyi is elég az üdvösséghez, lehet pont az ötödiket fogod akkor utálni.

Arról nem is beszélve, hogy a végső poénra ezek szerint Te nem jöttél rá, nekem totál tiszta volt az egész, nem is értem miért keverték bele GUS-t, egyáltalán nem az ő stílusa, nincs is erre utalás.

nem vettem észre, ugyanolyan szemét voltál mint mindig is :D bi-já-eccs

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.01. 18:06:10

@scal: azért hagyta meghalni a bitch-et, hogy kirángassa Jesse-t a drogból, ami sikerült is egy darabig. elítélhető dolog volt persze, meg szemétség, meg minden, ezt nem vitatom, de indokolt, és felépített.

Hát bitch, én meg olyat ismerek, aki másfél évig haldoklott kórházban rákkal, és már 5 éve jár vissza a kórházba vizsgálatokra és mindig tiszta. Ez a sorozat meg ugye csak két évet ölel fel... szóval van ilyen, ez abszolút elfogadható, és meg is magyarázták.

Marie valszeg fosik Hanktől, azért nem kúr félre. De hogy megdugva nincsen sose, az hétszentség. gyerek is ezért nincs.

Jah, de az egy külön dolog a pánikrohammal, meg itt is külön dolog, hogy mi lesz vele, ha lebénul. Valszeg egyébként én se viselném sokkal jobban. Szóval jah, egy köcsög, de megértem, hogy miért. És, hogy túl sokat foglalkoztak ezzel? Egyetértek! Az a baj, hogy ebből az anyagból, kijött volna kb 7-8 rész, de ugye muszáj volt 13 részesre megcsinálni. A formátum hátrányai, de a vége miatt megérte.

"ha az ember azon kezd agyalni egy filmet hogy forgattak, milyen szögből fényképeztek, akkor az épp azt mutatja, hogy nem köt le amit látsz"
jah ez egy átlagnézőre igaz is, de aki filmkritikákkal foglalkozik komolyabban, az azért vegye már észre azt, amit a szeme elé tolnak.

Először is nem 2 részről van szó, hanem négy részről. Másodszor pedig ez a 4 rész kb jobb, mint az egész sorozat. Harmadszor meg eltúlzod, korántsem voltak annyira rosszak a részek, mindössze nem tudták tartani ugyanazt a tempót mint korábban.

Aki meg nem érti a legyes részt, bitch, az ne vagánykodjon utólag, hogy rájött valamire :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.02.01. 18:29:03

@Santino89: dehogy azért, azért hagyta, mert különben a csaj lelépett volna Jessevel a picsába - mert Jesse totál belehülyült - totál önző okból tette, ahogy azóta csomószor minden mást, hogy visszarángassa Jesset, mert szüksége van valakire, akiben bízhat

azt meg pláne nem tudhatta hogy reagál Jesse erre az egészre, simán visszamenekülhetett volna a drogokhoz újra

de miért nem dugnak Hankék? :D látszólag jól megy nekik, van egy szép házuk, amerikai álom miegymás - azt megnézted milyen fasza házikók vannak Új mexikóban :D

szóval te magadra ismertél Hankben? O.o :D majd neked adom az ásványgyűjteményem ha lebénulsz that'a promise :D

átlagnézők pont leszarják hogy mit meg hogyan forgattak, vagy te kikre gondolsz, amikor átlagnézőkre gondolsz, szerintem már meg se tudjuk ítélni milyen az átlagnéző...

hát bazdmeg a Legyes rész egy rakás szar, a Kafkafi rész sokkal jobb volt, eddigre már túlságosan Heisenbergként gondolkodtam, szal nekem az a furcsa, hogy te erre nem jöttél rá, mindenesetre nekem kimaradt az anyááád bazdmeg vége

Petrow 2016.08.10. 11:39:05

Végigrágtam ezt is, és az én tapasztalásom valahová a kettőtök közé esik.
Egyrészt iszonyatosan elnyújtott évad volt, szerintem ezt kellett volna 7 részbe belesűríteni, mert a Box cutter után a Hermanos-tól kezdett felpörögni érdemben a ritmus.
Másrészt viszont az utolsó 6 epizód valóban frenetikus volt, és elhiszem, hogy a nézők egy jó részével ez feledtette azt a csigatempót, ami az előző 6-ban volt.

SPOILEREK

Történet: itt rengeteg felesleges kitérő volt. Mintha csak arra gyúrtak volna, hogy a szereplőknek meglegyen a szerződött screen time-juk. Marie megújult kleptomániája, Jr autóvásárlása, majd visszavitele, Jesse egyre eldurvuló bulijai (igen, már az elsőből lejött, hogy elvesztette az utat, baszki!). Skinny Pete és Badger is teljességgel súlytalanná vált az évadban.
De különösen Skyler ügyködései. Amikor a Bullet Points-ban 11(!) percen át azt néztem, hogyan gyakorolja Walt és Sky a szövegét, kicsit megint beparáztam, hogy megint egy Fly-hoz hasonló bottle epizódot kell végignézni.
Amikor meg történik valami, akkor azt miért kell az évad végére tenni? Pl. a Ted-es szálat simán elbírta volna az évad eleje-közepe.
Jah, a légy: amit a 3. évadnál írtam, azt most is tartom. A légy Walt lelkiismerete - mert végül is mi lett vele? Jesse-t életveszélyes helyzetnek kitéve kimúlt. Pont, ahogy itt is; amikor nagyon szorult a hurok, akkor simán megmérgezte Brock-ot, hogy Jesse-t maga mellé állítsa. Így retrospektívben eléggé más élmény volt nézni a z "Úgy ismersz, mint aki megmérgez egy kisfiút?" monológot. Nem, b+, de azt se hiszi senki, hogy milliós drogbizniszt üzemeltetsz. Állítólag ennél a résznél Cranston nem olvasta a további részek scriptjét, és úgy tudta, Walt valóban ártatlan.

Megint csak a nem-realtime számlájára írom, hogy párszor soknak éreztem az egyes jelenetek "újrahasznosítását". Walt és Hank párbeszéde, ahol a Gale jegyzetben lévő WW-re Hank viccből mondja, hogy Walter White, mire Walt: "You got me now". Nekem nagyon visszhangzott a 2. évados táskás dologra ("Half million in cash), de elképzelhető, hogy két év távlatából másképp jött le, mint 2 hétnél.

Gus kinyírásának mikéntje vizuálisan egy kicsit valóban elrugaszkodott volt, de egyrészt tényleg adott egy WTF élmény, másrészt pedig az tuti, hogy a kép beleég a retinádba. Azt már elspoilerkedték, hogy Tio és Gus hogyan hal meg, de amikor előjött, hogy Hank-et is látni akarta, frankón, ökölbe szorult a gyomrom, hogy ő is meghal (Tuco miatt lett volna rá indítéka). De nem, Hank újabb évadot élt túl, YESS!

Szereplők:
Walt pár megmozdulása igen légből kapott. "I won", mondja az évad végén. Mitől vagy ebben annyira qurvára biztos? Hogy nem jön utánad a kartell maradéka, esetleg Gus egyik zsoldosa, vagy üzleti partnere? Ennek ellenére a jelenetek többsége briliáns, a Crawl space végi hisztériája nekem a sorozat egyik csúcspontja volt.
Sky vonalára kíváncsi leszek az 5. évadban. Sokszor már most is rettegnie kell a pszichopatába átforduló férjétől, és tűkön ülök, hogy ez hová fog vezetni az 5. évadban.
Gus történetét nagyon jól kikanyarították, akárcsak Teo vonalát, le a kalappal az írók előtt. Minden jelenetet élveztem, amiben ők szerepeltek. Jah, Gus honnan tudta, hogy a kocsijára bombát raktak?
Hank az évad elején inkább időhúzásra volt jó, a járóképességével az akció is kicsit visszaköltözött a sorozatba. És bármekkora szemét is Marie-vel, továbbra is szorítok neki (jézusom, mintha csak egy szappanoperát boncolnék a nyugdíjas tanárnők fórumán :))
Jesse szintén az időhúzás áldozatává vált a sorozat elején. Amikor választania kellett Walt és Gus között, az már inkább érdekesebb, de a mostani drámái meg sem közelítik az előző két évadban lévőket. Remélem, az 5. évadra újra olyan fajsúlyos szereplő lesz, mint korábban.

V/1: az eddigi leggyengébb évadnyitó a számomra; már csak azért is, mert szerintem túltolták az írók az "mindenkinek utálnia kell Walter White-ot" szekeret.
A keresztapás megmozdulás a végén, Saul rendre utasítása, Mike leoltása a mágneses akció után... Ekkora mennyiségben már kicsit öncélú. OK, hogy realt-ime egy évet vártak a nézők, és emlékeztetni kellett őket, ki is a főszereplő, de ez nekem kicsit sok volt.

Petrow 2016.08.10. 14:23:16

Jah, el se hiszem, hogy kihagytam Mike-ot. Állati jól megírt szereplő, és Banks nagyon jól hozza a figurát.
Már a hangsúlyozása is telitalálat, ahogy a Gus háza felé igyekvő Waltra rácsörög: "Go home, Walter" = "a faszért nem fogtad fel, hogy ha akarnám, már régen halott lennél, hülye pöcs, ne kelljen már az utca közepén kilyukasztanom a fejed!"

Azt tudom, hogy nem éli meg az 5. évad végét; csak abban reménykedem, hogy valami méltó véget találnak ki neki.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.10. 22:48:50

@Petrow: "Jah, a légy: amit a 3. évadnál írtam, azt most is tartom. A légy Walt lelkiismerete"
baszki, már másfél éve direkt nem mondom el neki, hátha magától rájön a tök nyilvánvalóra... erre... :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.13. 21:42:57

@Santino89: látod vannak tök normális hozzászólók :D

amúgy persze tudtam akkor is, de jó közhelyes légből - akarom mondani - légyből kapott baromság, ennek az embernek a lelkiismerete már régen lemaradt hat utcával, és nem tudom mit csinál, de biztos jobban szórakozott mint Heisenberg barátunk

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.13. 22:14:42

@Petrow: "frankón, ökölbe szorult a gyomrom," ez már olyan szép képzavar, nem is értem, hogy hogy nem én találtam ki :D
süti beállítások módosítása