Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mágus

2015. június 22. - scal

Ez a film a 2006-os év egyik - ha nem A legnagyobb - vesztese. Úgy tűnt el a filmek sűrűjében, akár a haldokló bróker segélykiáltása a tőzsdén nyitás után pár perccel. Ráadásul mindenek oka, hogy ugyanezen évben egy rendkívül hasonló filmre szegeződött minden tekintet, amelyet nem más, mint Christopher Nolan jegyzett, a Tökéletes Trükk címen. Furcsa, mert mindkét filmre nagyon oda kell figyelni, mindkettő játszik velünk, mindkettőben kiváló színészi játékot láthatunk, ráadásul ha ez nem lenne elég, mindkettő a 20. század előestéjén mutatja be a bűvészek furmányos sorsát. Ki érti Hollywood gondolkodásmódját, mindenesetre bebizonyosodott, két dudás nem fér meg egy csárdában.

l-illusionniste-the-illusionist-17-01-2007-3-g.jpg

E film lett a vesztes, ami abból az irányból nézve kifejezetten pozitív, hogyha nem láttad, vagy csak még nem is hallottál róla, vagy éppen a Tökéletes Trükköt már láttad, akkor gyorsan nézd meg, és gazdagabb leszel egy igen finoman görgetett, helyenként akár unalmasnak is mondható de a végén katartikus magasságokba emelkedő filmélménnyel, ami bearanyozza éjszakádat, nappalodat, estédet, vagy reggeledet - megfelelő aláhúzandó.

A történet egyébiránt meglehetősen szívbemarkoló, ahol az igaz szerelembe már megint valami közbeszól. Jelen helyzetben, hogy a Eisenheim, a parasztfiú szemet vetett a hercegkisasszonyra, de ha ez mind nem lenne elég, hát Sophie mit sem tudván felmenői akaratáról, meg az udvari etikettről, ráadásul nem átallja még viszonozni is. A fiút persze jól megverik a pribékek, azután meghagyják neki, hogyha jót akar magának soha az életben ne találkozzon a lánnyal. El is telik jó pár hosszú esztendő, és Eisenheim, immáron mint ünnepelt bűvész érkezik meg Bécsbe, ahol újra összetalálkozik gyerekkori szerelmével, s kiderül hiába a koronaherceg, Leopold jegyese, az igaz szerelem tüze Szent Elmo lángjához hasonlatos módon aludni ki nem tud soha sem. Mert mint tudjuk, az igazi szerelem már csak ilyen.

l-illusionniste-the-illusionist-17-01-2007-4-g.jpg

Leopold azonban meglehetősen idegbeteg és hatalommániás személyiség, azonnal ráállítja erre a csalóra, erre a szélhámosra a csendőrség főnökét Uhl felügyelőt, akinek nem más lesz a dolga, minthogy bármi áron ellehetetlenítse a mágust, akit ezután börtönbe lehet csukatni. Csakhogy Eisenheim látszólag érinthetetlen, "trükkjeire" nincs magyarázat, illetve egy létezik csupán, nem egyszerű bűvész, Ő másokkal ellentétben valóban ért a varázslás tudományához.

Eszeveszett történettel rendelkezik A mágus, nagyon szép a festői környezet, a korhű Bécs ábrázolása, ami még a háború előtti boldog békeidőket idézi. Rafinált trükköket láthatunk amin akár csak az ott lévő közönség mi is törhetjük a fejünket, vajon mégis hogy csinálta a főhős. S akkor még nem ejtettem szót a magával ragadó színészi játékról, ahol három igen tehetséges férfiú méri össze erejét, Jessica Biel pedig valóban az a szépség, akiért tényleg tűzbe menne minden férfi. Ha azt mondom Norton kiváló színész - korosztályának egyik legjobbja - akkor az ma már természetes, és ebben a filmben még talán ő a leggyengébb, mert Paul Giamatti mint rendőrkapitány, hát még az elemi erővel gyűlölhető Rufus Sewell annyira jók, hogy az ilyesfajta helyzetekre mondják, felolvad karakterükben a színész. Ott Leopold koronaherceg őrjöng, és Uhl rendőrkapitány próbálja racionálisan magyarázni a tényeket.

l-illusionniste-the-illusionist-17-01-2007-11-g_1.jpg

Giamatti igen igen jó karakterszínész számtalanszor láthattuk már, s ez most is bebizonyosodik, Sewell pedig leginkább a Dark Cityből, vagy a Trója - háború egy asszony szerelméért-ből lehet ismerős. Igazán kár, hogy manapság nem kap sok lehetőséget. S ha már itt tartunk ne feledkezzünk meg a film egyik legfontosabb eleméről sem, a rendezőúrról, aki ugyanaz a Neil Burger, aki a tavalyi Csúcshatást is tető alá hozta.

Emiatt is sajnálom ezt a filmet, mert nem ekkor kellett volna kijönni vele, ugyanis a Tökéletes Trükk is nagyon jó film, és nem szívesen döntenék a kettő között vajon melyik az élvezetesebb. Az a fajta döntési kényszer, mint amikor az ember nem tudja, hogy a kék vagy a zöld pólót vegye e meg, habár mindkettő jól áll. Egyszerű a válasz, ha van rá lehetőséged, mindkettőt, mert bár különbözőek, mégis mindkettő örömet fog okozni neked.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.08.29. 18:30:28

A mágussal kapcsolatban még feltétlen említést érdemel a csodálatos fényképezés is. Az egész olyan hatást kelt, mintha egy gyertyát égetnének a vászon mögött, amivel nem csak a korábrázolás tűnik hitelesebbnek, de az esztétikai élmény is jelentősen megdobja. Nem mellesleg pedig igen bátor húzás, hogy ez egész film ilyen, hasonlót még nem láttam sehol máshol.
Meg amúgy persze jók a színészek, remek a forgatókönyv, igazi ritka, intelligens gyöngyszem :)

Hawk85 2015.06.22. 19:19:11

Nekem csalódás volt, annak ellenére, hogy megvan a maga hangulat. A Tökéletes Trükk film + könyv kombó után vettetem magam erre a filmre gondolván, hogy ugyancsak hasonlóan nagyszerű élménybe lesz részem. De csalódnom kellet, igaz nem mostanában láttam, de az megmaradt bennem, hogy az előbb említett filmhez képest, sokkal meseszerűbben/misztikusabban nyúlt a bűvészethez. Túlzottan ámítani akarta a nézőket, amit a végső leleplezéssel sem sikerült "megmagyarázni". A történet is inkább volt könnyű romantika mintsem, valós dráma, a végéről nem is beszélve. A mély és gyönyörű képekhez, egy sekélyes és lapos történet társult. A bűvészet is csak egyszerű kellék volt, ráadásul nem is jól használva, hisz itt tényleg "mágusnak" volt beállítva a főszereplő, és ezáltal elveszett a varázs. Emlékeim szerint, a színészek is néhol túljátszották a szerepüket, noha a film megteremtett világához (ami nekem nem jött be) illett. Akkoriban én attól "féltem", hogy pont fordítva fog történni és a Tökéletes Trükk fog majd eltűnni a kifinomultabb, lassabb és kevésbé pozitív története miatt, de végül nem így lett. Noha tudtommal pénzügyileg egyik sem lett nagy siker, vagy sikeresebb a másiktól.

Nyílméregbéka 2015.06.23. 20:02:06

Nekem mondjuk ez a film jobban tetszett annak idején, mint a kicsit túlhypeolt Tökéletes trükk, és nemrég újranéztem mindkettőt, és ugyanerre jutottam, sőt a tökéletes trükköt nem is tudtam végignézni másodszorra, beleuntam a kétharmadánál, míg ez párévente üjranézős nálam.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.06.23. 23:04:47

@Nyílméregbéka: én újranéztem a tökéletes trükköt is, de valahogy nekem nem üt akkorát az a film másodjára a dolgok tudtában lehet persze csomót agyalni rajta mi igaz belőle és mi nem, de hogy most volt e buborék vagy sem nem tudom
süti beállítások módosítása