Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Cowboy Bebop - Csillagközi fejvadászok (2021) - nem az igazi folk Blues

2021. november 23. - scal

Tartozom egy vallomással. Azért írtam az eredetiről, mert mindenképpen akartam, hogy legyen valami kontraszt. A leírást megpróbálom spoiler-free-nek megtartani, hogy aki szeretné megnézni a Netflix legfrissebb sorozatát, annak ne én rontsam el az élményt (hanem majd saját maga... ha... ha...), de helyenként muszáj leszek belemenni bizonyos dolgokba, természetesen majd ott figyelmeztetek mindenkit. Na akkor? Egy kis vaj és dzsem?

mv5bm2fizmezogitodi3ni00mdk2lwjhzwqtngm2odhlmwmzodzhxkeyxkfqcgdeqxvymteymjm2ndc2_v1.jpg

Nem, nem tudtam róla két héttel ezelőttig, hogy készül az élőszereplős adaptációja a kult-klasszik animének. Igen hallottam hírét még vagy tíz éve, hogy Keanu Reeves-sel akarták feldolgozni, de az dugába is dőlt, és a pandémia, Witcher meg a WoW kellőképpen lefoglalt, hogy ne halljak erről az újról. De hát legalább nem kellett éveket tűkön ülve várnom nem igaz? Hozzáteszem ha valaki utálja a 20 évvel későbbi feldolgozásokat, folytatásokat, rebootokat, akkor az én vagyok. Tökre örültem, hogy elkaszálták a Beverly Hills-i zsaru sorozatot, és nem lelkesedtem különösebben a Dragonball Supernek se, okádhatnékom van a Szellemirtók újrától, a Ben Hur és Hét mesterlövész remakektől. Egyszóval mindentől, ami nem eredeti, vagy új ötlet, hanem megint valaminek a sokadik csócsája.

Ezt viszont, valami megmagyarázhatatlan okból vártam. Különösen mert a trailerei nagyon jól sikerültek, nem is tudom mikor néztem meg utoljára ennyiszer trailert. És valahogy érződött az egészen, hogy jó kezekben van a cucc, hogy tisztelettel nyúlnak az alapanyaghoz. Igaz ekkor egyből jönnek azok, akik szerint mi értelme van egy az egyben adaptálni valamit ami (közel) tökéletes? Nos én ezzel már elégedett lettem volna, ráadásul nagyon sokan zsigerből utálják az animék képi világát, és azoknak jó lett volna egy ilyen feldolgozás is. Meg az eredeti cucc sose tartozott a mainstreambe, sokkal sznobosabb, kifinomultabb ízlésvilággal rendelkezők kedvence volt, vagyis rengetegen nem ismerik. Akik pedig mégis érdekes lett volna látni hogyan is fest ez igazi emberekkel.

Az egy az egyben adaptációval inkább az a gond, hogy amit meg lehet rajzolni, azt nagyon költséges kivitelezni, ráadásul sorozat formájában, amire még mindig kevesebb pénzt kalapoznak össze. Másrészt az eredeti sorozat annyira zárt elejétől a végéig, hogy talán egy előzmény történet lett volna a legjobb, ami később elvezet az anime világába. Nos rövid úton kiderült, hogy afféle remixelt verzióval van dolgunk. De olyannyira, hogy a nyitójelenet a nagy filmből származik, csak nem egy vegyesboltban, hanem egy kaszinóban játszódik viszont cserébe majdnem teljesen ugyanúgy. Majd elkezdődik maga a történet ami a sorozat első epizódja, ahol szinte kockáról kockára visszaköszönnek bizonyos dolgok, csak aztán minden kicsit másképp történik. El kell dönteni, hogy ez most jó vagy sem.

cowboy-bebop-cast-1.jpg

Mivel is kezdjem? Nézzük ami szerintem abszolút pozitív. A világot sikerült elég jól visszaadni, érződik a közegen, hogy minden le van lakva, hogy piszkos, mocskos, egy végletekig kiszipolyozott hely, ahol az emberiség csak azért vegetál, hogy a maradék pénzét is elvehessék tőke. Ahol 30.000 woolong egy beszélő baba, és csak azért vannak milliós vérdíjak, hogy a végén a rendőrség ki se fizesse. Az űrhajókat, különböző bolygókat (sic!), holdakat sikerült egyedi képi világgal felruházni. Nagyon odafigyeltek a díszletesek, hogy a nyugati és keleti világot keverve alkalmazzák, a különféle útjelző táblák arabul, japánul, angolul is ki vannak írva, itt már nincsenek nemzetek, az egész emberiség egy nagy massza.

Ugyanígy sikerült visszaadni a westernes, noiros elemeket is, az egész sorozat anakronisztikusságát, ahol a jelenkorunkban is használatos fegyverekkel lövöldöznek, de térkapukat használnak, miközben az ötvenes évek zenéjét istenítik, sőt a nyomozók úgy öltözködnek mint a 30-as 40-es években. Egy pillanatig nem jutott eszembe, hogy ez a Star Wars látványvilága lenne, vagy a Szárnyas Fejvadászé. A CGI is rendben van, szerintem aki ennél többre vágyik egy sorozatban az adakozzon a patreonon. A Witcherben látott CGI, szerintem ott kezdődnek a gondok. A probléma a settinggel inkább az, hogy az első grandiózus nyitány után keményen visszavettek az akciókból, és bezavarták a hőseinket sikátorokba verekedni, űrhajócsatát többet nem is látunk.

Az operatőr elképesztően túlzásba vitte a dutch angle használatát, amivel nyilván a szereplők kirekesztettségét, és őrültségét próbálták láttatni, de emiatt olyan campy lett az egész mint a 60-as évek Batman sorozata. Egyszerűen nem lehet semmit komolyan venni, márpedig az eredeti sorozat 70-30 arányban tartalmazott csak humort. Szerencsére a sorozat második felére ez már beállt egy tűrhető állapotba, de az első pár részben már annyi van, hogy frusztráló. Olyan mint a fűszer, túl sokat teszel a kajába, épp az ellenkező hatást váltod ki vele. Viszont cserébe olyan ötletek, és vizuális megoldásokat kapunk helyenként, hogy elégedetten csettintettem, ez igen. Ezek a srácok értik, és szeretik az alapanyagot. A harmadik epizód tetőn zajló bunyója, meg a marakodás azért a mocsok gusztustalan babáért elképesztően nagy ötleteket hozott a felszínre.

76757c1d-b5e1-49b5-b9cb-4cfe590248d2_011bb255.jpg

Szerintem a VFX stáb odatette magát. Nekik nagy piros pont az egészért. A zene megint csak okés, hiszen egy része az eredeti animéből származik. Még vissza is hívták Yoko Kannot, hogy hangszerelje újra a régi betétdalokat, sőt szerezzen újakat. Elmondása szerint csak egytizedét használta fel a régi nótákból, viszont ez nem biztos, hogy jó, mert az új dalokat nem tartom olyan erősnek mint a 20 évvel ezelőttieket. Hiába, nem mai csirke már Yoko, lehet negyvennek néz ki, de lassan hatvan is elmúlik. Még egy cameo szerepet is kapott a bárban, ahol a bandájával dzsemmelnek. De a probléma megint nem itt van, hanem, hogy egymásra hányták a jól ismert dallamokat, legtöbbjüket ledarálják a pilotban aztán jönnek az újak, és javarészt elsikkad az összes.

Utoljára a Silent Hillban láttam, hogy ennyire igyekeznek, és ennyire nem értik, hogyan kellene felhasználni a régi zenéket, hogy azoknak valóban legyen jelentősége is. Merthogy az üdvös, hogy eredeti anyagot használnak fel, az viszont, hogy nem tudják jól beilleszteni, és csak úgy lóg a levegőben az komoly probléma. Ráadásul, az hogy mindennek lejátsszák a felét, nem a hangzásvilágot erősíti, hanem éppen ellenkezőleg kioltja azt. A sorozat második felére már megtalálták a megfelelő tempót, ott már a jól ismert dallamokat sikerült jobban beilleszteni. Az openinget pl. eszméletlen jól eltalálták - noha lehetett volna még jobb - ugyanakkor az endigre már fele ennyi energiát se pazaroltak. Pedig ott aztán jöhettek volna a flashbackek, meg foreshadowingok. Erre néhány epizódnál sikerült talán véletlenül megtalálni a Real Folk Bluest a többinél meg betettek valami tök mást. Mondjuk a hatodik epizód lezárása az veszett jó lett.

A gondok a szereplők és a köztük lévő kémia (illetve annak teljes hiánya), meg az akadozó dinamikában keresendő. Legnagyobb meglepetésemre a kezdetektől baszogatott John Cho eszméletlen jól hozza Spike karakterét. Még úgyis, hogy ezek a karakterek alapjában fehérek voltak, ő meg ázsiai. Szerintem hasonlít, a haját is nagyon jól megcsinálták (ez pl. nagy kérdés volt mennyire lehet visszaadni élő emberrel, úgy hogy ne legyen röhejes), és a ruhája is tetszik. Nem látszik rajta, hogy 47 éves, persze lehet egy harmincéves színész lett volna az igazi, de az ázsiaiak amúgy is jól tartják magukat, a verekedős jelenetek szerintem nagyon ott vannak a szeren, a lövöldözős jeleneteknél éreztem, hogy nem ártott volna John Woot is megkérdezni előtte, mert bizony ezekben sokkal több potenciál lakozott.

fcd525rwyaea8qr.jpg

Meg ugye már az is baj, hogy animeconos cosplayre hasonlít az öltözéke, tehát már az se jó, ha valaki úgy néz ki mint az eredeti műben. Az mondjuk igaz, hogy többféle ruhája is volt a sorozatban (bomber dzseki, esőkabát - de biztos nem volt pénz félmilliós Burberryre) itt meg folyton a kék öltönyében nyomja, de tetszett hogy még reflektálnak is rá, hogy minden cuccából öt ugyanolyan van a gardróbjában. Én megvettem. Nekem ő egy tök jó Spike, ha hülye szövegeket adnak a szájába arról meg már nem a színész tehet. Itt megint az arányérzékkel voltak a gondok, olykor egyik infantilis jelenetet egy meglehetősen drámai követ, és ez így nem működik.

Azután itt van Jet, akiből feketét csináltak, de szerintem ez kivételesen jól sült el, Mustafa Shakir teljesen jól hozza a karaktert. A probléma ott keresendő, hogy kettejük dinamikája nem működik, valami hasonló kellett volna mint anno a Halálos Fegyver legendás duójánál, de az se tett jót neki, hogy hirtelen lett egy kislánya, és így az egyik legszebb eredeti epizód ami az ő múltjával foglalkozott teljesen okafogyottá vált. Sőt a másik, ami pedig egy igazi noir hommage kellett volna legyen az egyik legunalmasabb epizód lett, és ennél aztán lehet látni hogy apró nüansznyi változtatások mennyire meg tudnak ölni egy teljesen jó karaktert, egy motivációt, bizonyos tettek súlyát, vagy akár az egész történet értelmét.

Daniella Pineda már problémásabb. Nem azért mert nem olyan a szerkója - szerintem az már az eredetiben is nevetséges volt inkább mintsem szexi - ugyan lehetett volna erotikusabb, de szerintem így se rossz. Inkább mert ő már szinte egyáltalán nincs karakterben. Neki úgy kellett volna viselkednie ahogy a Maverickben Annabelle-nek, egy számító, rohadt kis dögnek, aki fél pillanat alatt átrázza a társait, ha pénzről van szó. Gyanítom, hogy azért változtattak, mert az utóbbi időben így ábrázolni a nőket már nem szabad mert dádá lesz. Szóval igazából vagy kreténkedik, vagy harsányan túltolja a szerepét, meg hatvanszor elmondja mennyire szereti a többieket. Semmit nem tud átadni az eredeti karakterből, ő ha nem is miscasting de nagyon nagy változás kellene, hogy jó legyen. Az egyetlen jó jelent vele a videokazettás, de hát az megint attól jó, hogy egy az egyben átvették az animéből, annyira erős az a jelenet, hogy még így is képes volt kiváltani a kellő hatást. És a zene ott nagyon a helyén van.

jbareham_210906_ecl1072_cowboy_beebop_0001_0.jpg

De az igazán borzasztó az Alex Hassell Veszett szerepében. Pedig belőle lehetett volna kihozni a legtöbbet, mert róla tényleg csak morzsák voltak az animében. Bármivé elvihették volna a karaktert. De ezt valahogy rendre elcseszik, addig mutatnak be a titokzatos gonoszról információkat míg egy paprikajancsivá válik. Sikerült olyan szinten elbaszarintani, hogy arra szavak nincsenek. Ha tíz éve szólnak Harry Lloydnak, aki a Trónok Harcában játszotta Viserys Targaryent már jobb lett volna az összkép. Nem tudom melyik kukából rúgták elő ezt a szerencsétlent, de az anime szereplők egyik ismertető jegye, hogy SZÉPEK, még a GONOSZAK is! Ennek meg nem elég hogy faszorra van, hanem még egy geci nagy bibircsók is ott csücsül a tetején. Nem elég ha valakinek fehér a haja, hogy cool legyen. És nem tudtak találni egy színészt, akinek nem ennyire hangsúlyos a borostája?

Kész vagyok ettől a csávótól, de az egész internet is. Borzalmas úgy ahogy van, és akkor még tetejébe szét is ripacskodja a szerepét. Nyilván a Jeremy Irons iskolában képezték őt is. Az egyetlen jó beszólása akkor történik, amikor leállítják a Vörösszem termelést, de az meg inkább Dr. Genyához illik. Nem értem hogy lehet valamit ennyire elbaszni, hogy nem veszi ezt észre senki? És akkor ezek a motivációk. Komolyan nem volt ott egy fővilágosító, aki átment volna a felvétel háta mögött feláldozván a karrierjét, csakhogy ezzel újravegyék a jelenetet, amikor üvölti: Nekem te ne merd még egyszer azt mondani, hogy nem vagyok elég FÉRFI!!!!!!

Ennek ellenére nekem tetszett a Spike-al közös múltjukban vájkálós epizód, de ott is az érződik, hogy a két színész között nincs se kémia, se dinamika. Sőt ott még arra is képes ez az istencsapása, hogy lehúzza maga mellé a mocsárba Chowt. Ahelyett, hogy menő akciókat kapnánk, amikor ez a két ember még szerette egymást, és ezzel emelnék a szintjét a kettejük közt később feszülő gyűlöletnek, kapunk egy karikatúra pszichopatát, meg egy szolidan lövöldöző szerencsétlent, ami ugyan érdekesre sikeredett, de ez már megint a vizualitásnak köszönhető. Remélem ha valaha megfilmesítik a WarCraft 3-at senki nem fogja beprotezsálni Arthas szerepére.

tv-news-cowboy-bebop-alex-hassell-cast-as-vicious.jpeg

A legnagyobb fájdalmam mégis Julia. A végzet asszonya. Elena Satine szerintem nem az a nő, akiért kisebb hadseregeket is érdemes lenne legyilkolni. Nem is olyan rég beszéltük Santinoval, hogy ugyan hol vannak az igazi dívák manapság? Ugyan hol van egy mai Lauren Bacall? Vagy egy Grace Kelly? Ezt a szerepet talán csak Jennifer Connelly tudta volna eljátszani bő húsz éve. Legalábbis a Dark City-s szerepe alapján jó lett volna. Vagy Roger nyúl felesége. Satine meg olyan mint egy csaj a Tinderről. Tucatjával olcsóbb. De ha még tudna játszani! De hát nem tud, olyan ábrándosan néz, egy fokkal jobb mint Emilia Clarke de se az arcberendezése nem olyan éteri mint Julia-é, sem a viselkedése. De ha nem is tud játszani ez a szerep amit írtak neki akkor is rémes. Tönkre vágják vele az összes motivációt. És az a dal, amit a szájába adtak, borzalmas, mintha magyarok írták volna egy Sas Tamás produkcióhoz, mert oda kellenek a slágerek. Ha nem lesz az majd adjuk a rádióban huszonötször.

Gren karakterét nem is tudom hova tenni. Azzal, hogy egy díszbuzit csináltak belőle szerintem sokkal fajsúlyosabb kérdésektől fosztották meg a sorozatot, de persze azzal, hogy elviccelik a legtöbb akciót, meg nem lehet semmit komolyan venni mert ahol ennyire camp az egész, ez már csak hab a tortán. Csak akkor miért várják el, hogy utána meg benyögnek valamit és azt vegyük komolyan? A Grent alakító non-bináris színész Mason Alexander Park egy halovány Cabaret utánzat. Itt mit is akarnak vele kezdeni, mert szemmel láthatóan nagyobb szerepet szántak rá mint az animéban, de ott épp attól lett a világ egyik legjobb anime karaktere, hogy nem szerepelt sokat, mégis sorsa fájdalommal teli tragédiát hordozott. Mert ha azt akarják majd behozni, amit ott Park kinézete ezt egy az egyben tökön szúrta. (bocsánat!) Shin és Lin is szerepel ám, de hogy minek? Semmi értelmük, semmi magasztosság nincs itt bennük. Minek őket elnevezni ugyanúgy ahogy az animében, ha aztán ez nincs kihasználva? Jó pont, hogy a Big Shot két bemondóját Judyt és Punchot tök jól visszaadták, hátrány, hogy Judy szerepére azért valami szebb csajszit is találhattak volna, és IGEN feltűnt, hogy messziről mutatják, közelről csak a fejét. Kérdés, hogy akkor minek kapta meg a csöcsvillantó kosztümét?

Na és akkor ED. Akit oly sokan vártak, legalább akkora kérdés volt, mint hogy "Egyet árulj el csupán, ugye van benne Luke Skywalker?... Van". Aki nekem azt meri állítani, hogy ez az ED nem az az ED és castingolják újra, meg milyen jó, hogy csak az utolsó percekben bukkan fel, mert ebben a formában borzalmas. Van egy rossz hírem a számotokra. EGY AZ EGYBEN ILYEN VOLT AZ ANIMÉBEN IS!!!!! Most komolyan az a baja ennek a sok gyökérnek, hogy valami hasonlít az eredetire, magamban már azt hittem robotot csináltak belőle, vagy egy rajzolt karakter lett belőle mint anno Schultz :D, vagy nem t'om mi a szart, erre az a bajuk hogy ugyanolyan geciidegesítő mint az animében? Meg ilyeneket irkálnak hogy ED egy szerethető karakter, hát akinek egy kicsi jó ízléssel REMdelkezik az gyűlöli EDet és legszívesebben megfojtaná a kibaszott holoszemüvegével! Remélem a következő évadban lesz egy De miért? beszélgetés vele.

Mi az ami még nem tetszett a sorozatban? Pl. a kanállal etetés. Hogy mindent ki kell mondani. Az animében alig mondtak ki bármit is, mindenre úgy kellett rágyere, itt meg azért mindent jól a szádba rágnak, hogy megértsd. Pl. a hatodik rész azzal kezdődik, hogy Spike pakolászik a régi holmija közt, és megtalálja a közös fotójukat Juliával. Aztán rezignáltan behajítja a papírkosárba. Lemegy az epizód és a végén Spike bedől a szobájában az ágyba. Meglátja a kukát, aztán kiveszi belőle a fotót és elrakja. Zseniális! Ezekből kellett volna sokkal több. Helyén van a zene is, ez egy baszottul erős jelenet. Erre megszólal azért hogy kicsit elbasszák: Sosem engedlek el. Ez aztán tényleg nagyon kellett.

Ehhez hasonló, hogy nagyjából öt perc alatt megtudjuk a titkaikat a főszereplőknek, az egyik epizód rögtön belecsap a lecsóba, Faye nagy elánnal ecseteli hogy őt bizony felébresztették a kryoalvásból és amnéziás. Köszi, ezt kellett volna vezetgetni a sorozat közepéig. És Veszett meg Julia közös jelenetei is szinte mind ilyenek. Nagyban tárgyalják a gonoszok, hogy mi a haditerv. Te nem vagy férfi! Ezen nem tudok napirendre térni. Hülye B-Zs szagú párbeszédek és csapnivaló rendezés. Úgyhogy nem is tudom, hármas, hatos, kilences, ezek a legjobb részek. A lezárás bődületesen összecsapott, a hetedik se rossz, mert talán az áll legközelebb az anime szellemiségéhez, az ötös az igazi kihagyott ziccer. A négyes elmegy. A második rész a miscastig és a totális félreértelmezés díszpintye. És a pilotot is csak az menti meg, hogy a nagyfilmet utánozza.

A teljesen komolytalanul vett akciókkal is le lehetne állni. A negyedik részben átlövik Faye vállát, és nem elég hogy úgy szaladgál vele órák hosszat mintha semmi baja lenne, de ráadásul következetesen azt a karját használja. Azért ez az anime különösen odafigyelt rá, hogy realisztikus legyen, szóval nem nagyon tudtam ezt hova tenni. Szerencsére olyan sokszor ez nem került elő, inkább a slendriánság amivel nyugtázzák, hogy már megint ki kellett nyírni egy tucat rossz fiút. De hát túléljük, mi vagyunk a Cowboy Bebop. Na lessssz dzsem?

Igazából ennyi rossz között azt se értem azt hogy vitték keresztül, hogy húsz év után megint ennyit dohányozzanak egy sorozatban? Ez nagyon tetszett, majd a Spike-ot utánzó kiskölykök emiatt szoknak rá a cigire. Meg ami védjegyévé válhatna a sorozatnak azok az osztott képernyős jelenetek, amikből viszont többet is elbírt volna, mert ugyan kevés volt, de ahol volt az működött. De az is tetszett, amikor a rajzfilmet keverték az élőszereplőkkel, ebből is elbírtam volna többet. De jobb szövegek kellenek, több akció, ami ha csak ennyire kreatív marad mint itt már elég lesz, itt is inkább az volt vele a baj, hogy kevés volt.

És mindenképpen néhány jobb író, jobb szövegek, hogy működjön a humor - mert helyenként tényleg működik, de legtöbbször nem -, és valahogy a tehetség is hiányzik, mert a szeretet az látszik, de az kevés. Mert a keserédes hangulat nélkül, hát...

...Az egész csak egy álom

PS: jah igen valamiért terjed a hülyeség a neten, hogy ezt nem Shinichiro Watanabe animéjéből készítették, hanem az írója egy Hajime Yatate nevű muksó. Értem, hogy a wikipédia ezt írja, de elég lett volna egy kattintás tisztelt kollégák és akkor máris nem terjesztitek a baromságot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása