Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Jack Ryan: Árnyékügynök

2014. január 16. - lisztes

A nemrég elhunyt Tom Clancy regényhősét, az összes valamire való országról mindent tudó csodaügynököt már sokszor a vászonra álmodták: legelőször 1990-ben, a Vadászat a Vörös Októberre című John McTiernan moziban, ami számomra a mai napig az etalon a karakter filmográfiáját nézve. Akkor Alec Baldwin formálta meg a főhőst, majd őt a Férfias játékok és a Végveszélyben című filmekkel Harrison Ford követte, míg végül A rettegés arénájában Ben Affleck borzolta a nézők idegeit - no nem mintha az a darab olyan rossz lenne, csak annyira nem is jó.

Jack-Ryan-Shadow-Recruit.jpg

Mivel Hollywoodban azóta már más dívik, filmünk producerei is a jól bevált utat választották: rebootolták az egészet a p*csába. Minden új, minden friss... Igaz ugyan, hogy az eddig bevált gyakorlattal szemben nem egy konkrét regényt adaptáltak, hanem Clancy több művének bizonyos motívumait emelték át zanzásítva, így hozva létre Ryan ügynök eredettörténetét. Időrendben a Bűntudat nélkül az első része a főhős kalandjainak, de az eddig leforgatott négy film közül sem az (egyébként regényben is) először megjelenő Vadászat a Vörös Októberre játszódik a legkorábban, hanem a Férfias játékok.

Jack Ryant (Chris Pine) Londonban közgazdaságot tanulva éri sokként szeptember 11., aminek hatására elhatározza, hogy katonaként szeretné szolgálni a hazáját. Egy bevetésnek azonban rossz vége lesz, így főhősünk kemény rehabilitáció után kénytelen leszerelni. A CIA-nek dolgozó Thomas Harper (Kevin Costner) felfigyel kivételes tehetségére és beszervezi elemzőnek az ügynökséghez... 2013-ban Jack Ryan valami turpisságra (istenem, hogy vártam, hogy ezt a sz*r szópoént elsüthessem) egy orosz céggel kapcsolatban és mivel egyedül csak ő érti a dolgokat, Harper úgy dönt, hogy terepre küldi főhősünket, egyenesen Moszkvába.

movies-jack-ryan-shadow-recruit-chris-pine-kevin-costner.jpg

A sztori szerintem korrekt, van benne egy-két csavar is és viszonylag érthetően, követhetően elmagyaráztatják a szereplőkkel, miért is olyan nagy dolog az, amire a gonosz, Viktor Cherevin készül, így át lehet érezni a történések súlyosságát. Ryan háttértörténetére is hagytak időt bőven, szóval megismerjük a motivációját, bár ezt tulajdonképpen - leegyszerűsítve a szépen tálalt dolgokat - a "hazafiasságal" intézik el. Érdekes, hogy az USÁban egy nacionalista beállítottságú embert hősként ábrázolnak, míg itthon ez a fasisztával meg a neonácival egy kalapba véve szitokszónak számít már...

Két hatalmas problémám van a filmmel: egyrészt Kenneth Branagh rendező úr a Thor után sem sajátította el az akciójelenetek elkészítésének a fortélyait. A film végi verekedést például ide-oda rángatott, közelre fókuszáló kamerával és fél másodpercenkénti vágásokkal intézik el, amiből a néző számára annyi lesz csak világos, hogy itt bizony valami nagy bunyó zajlik éppen, de látni semmit sem fog belőle... Azért egy ilyen projekthez illene valami koreográfiát is kitalálni. Az autós üldözés sem sikerült túl fényesre, bár kétségtelen, hogy igyekeztek izgalmasan bemutatni az eseményeket.

jack-ryan-shadow-keira-knightley-600-370.jpg

Egyedül Ryan első verekedése tetszett, mert jól néz ki, izgalmas és szerintem azt a többihez képest követhetőbben sikerült összerakni. Van egy klisés, "a CIA computergeekjei minden információt azonnal megszereznek" típusú jelenet, ami ugyan izgalmas (igen, jól olvastad), de valójában csak egy felfújt lufi, egy bűvészmutatvány az egész. Mindenesetre legalább 1-2 alkalommal zsákutcába is belefuthattak volna az elmélkedés és keresgélés közben, úgy egy fokkal hitelesebbnek tűnt volna a dolog.

A másik probléma a "főgonosz" karaktere: egy nagy rakás klisés sz*r. A bemutatkozó jelenete már elvette a kedvemet tőle és onnantól nem is tudtam egy percig sem komolyan venni, ahogy Kenneth Branagh oroszul gizdázik mindenkivel. És bár Branagh, aki egyben a rendező is, azt nyilatkozta, hogy igyekeztek elkerülni a kliséket, sajnos ez nem sikerült, vagy legalábbis legalább annyiszor belefutnak valami b*romságba, mint ahányszor gondosan kikerülnek egyet.

Kenneth-Branagh-in-Jack-Ryan-Shadow-Recruit-2014-Movie-Image-2.jpg

Felmerül a kérdés: mennyire jó Jack Ryanként Chris Pine? Korrekt. Nem ő a legjobb a neves színészgárdából (Baldwin, Ford, Affleck), aki eddig megformálta, de csődöt sem mond. Alapvetően passzol hozzá az, amit megírtak neki, van egy kis csibészes mosolya, amivel "eladja" a karaktert, de még nem az igazi. A folytatás lehetősége nagyban függ attól, hogy hogy szuperál a film a kasszáknál és bár vannak rossz előérzeteim a bevételi adatait és az esetleges folytatások minőségét illetően is, én kíváncsian várom az újabb Jack Ryan kalandokat. Az Árnyékügynök egynek jó volt, de ennél nem több.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.16. 20:30:43

„Jack <i>Ryan</i> valami turpisságra...”

Szigorú vagy magadhoz, egyáltalán nem szar ez a szóvicc. Nekem legalábbis tetszett, bár csekély értelmemmel eltartott egy darabig, míg megértettem. :))

Nem tudom, Kenneth Branaghnak miért adnak ilyen megbízásokat, folyton elművészkedi a dolgot. A MESTERDETEKTÍV se volt egy nagy durranás, bár Santino89 arról biztosított, hogy igazából az eredeti se volt az.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.16. 22:51:05

@field 64: Hollywood nem normális, Die Hardot adni annak aki már elbaszott filmeket bizonyíthatóan, GI Joet annak aki táncfilmet rendezett, 47 Ronint egy elsőfilmes senkiházinak, Branagh-tól max valami Shakespeare újraértelmezést néznék de inkább húzzon el nyugdíjba, nem hiszem el, hogy neki adták ezt az amúgy is púpos gyerek sorozatot

ujvareg 2014.01.18. 08:45:44

@scal: egyetértek... csak, hát a befolyás és az ismerősök ismerősei..
süti beállítások módosítása