Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megfojtott virágok - TIZENEGY érthetetlen Oscar-díjra jelölve

2024. február 09. - scal

 Csak a halott indián a jó indián...

fd58fc5e8dbd42109fdcb4932c693ef3_large.jpg

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy az indiánokat - amerikai őslakosokat - a világ legjobban kihasznált, megnyomorított, átvert, megcsonkított, és legyilkolt népének tartom. Egész egyszerűen undorító, és megbocsáthatatlan amit velük szemben elkövetett a szabadság földjére bevándorlók tömege - leginkább a magukat jenkinek aposztrofáló angolok serege. Nem lehet véletlen, hogy a magyar néplélek annyi területen kötődik, együtt rezeg, vagy csak szolidaritást érez ha meghallja azt a szót, hogy indián. Lásd a tavalyi Kojot négy lelkét, vagy Cseh Tamás egész életművét. Mert az indiánokhoz hasonlóan minket is megnyomorítottak, kihasználnak és hülyének néznek, évszázadok óta mérgeznek, és nagyjából mindenki a környéken azt akarja, hogy pusztuljunk Európából, amióta csak betettük a lábunk.

Ezzel azt akarom mondani, hogy különösen nekünk, EZ kellene legyen a létező legfontosabb film, ami jelenleg az Oscaron verseng. Mert végre valaki előásta, hogy miután elvették a földjüket, rezervátumba zárták őket, és tüzes vízért elszedték a maradék vagyonukat, szóval mindezek után ha még olyan kirívó szerencse is éri őket, ahogy az az oszázs indiánokkal történt, és olajat találnak a földjükön, még akkor is megtalálja néhány gerinctelen, ótvaros rohadék, hogy törvényes úton kiforgassa őket a jussukból. Nem tudok visszaemlékezni mikor láttam utoljára egy filmben ennyi undorító, gusztustalan, gyomorforgató, végtelenül aljas, gerinctelen, szánalmas, és nyomorúságos pillanatot. Szinte már az is hihetetlen, hogy mindez megtörtént, de az még hihetetlenebb, hogy 2023-ig tartott míg ebből valaki filmet készített, és a nagyvilág is megtudhatta mit tettek ezzel a törzszsel.

Az oszázsok ugyanis egy nap olajat találnak a földjükön, amiből látszólag boldogan élnek... míg meg nem halnak. Azonban a helyi Dagobert bácsi kitalálja, hogyan tudná elszedni tőlük a vagyont. A legtöbb indiánnal könnyen végeznek, itt egy baleset, ott egy öngyilkosság. Egyik eltűnik, a másik bennég a házában, de persze csak azután, hogy jó barátságba keveredett valamelyik fehér emberrel, és őt tette meg az életbiztosítás örökösének. Azután vannak problémásabb esetek, akiket muszáj egyszerűen lelőni valamilyen sötét helyen, vagy felrobbantani a házát, amíg alszanak mit sem sejtve. De a korszakalkotó ötlet mégiscsak az, ha valaki beházasodik egyik másik szemrevaló indiánlány családjába, aztán elkezdi mérgezni őket a reggeli teával, vagy a gyógyszereikkel, amit rendszeresen szedniük kellene. És, hogyha már mindenki kipusztult a családban, akkor a szegény özvegy ember pár hónap múlva újra megnősülhet nem igaz? Egy másik indián lány mindig akad, akitől lehet örökölni ezt azt.

d4644c0663162407c62414c4e4287f10.jpg

Le a kalappal, hogy valaki lebuktatta ezeket a rohadékokat, hogy J. Edgar Hoover leküldte a különítményét, hogy felszámolja ezt a szánalmas, és egyébként húgyagyú bandát. El nem tudom képzelni mekkora aljasság visz rá valakit, hogy tudatosan, napról napra mérgezze a saját feleségét, hogy éveken át azon nyerészkedjen, mikor költheti már el a földért kapott pénzt, hogy azért istápoljon és tartson életben valakit, és beszélje le az öngyilkosságról, mert csak fél év múlva lesz érvényes az életjáradékért fizetett összeg, és persze akkor már kit érdekel mi lesz vele. Hogy komolyan elgondolkozzon azon valaki, hogy megölje a két kisgyerekét a földért, mert azok félvérek, szóval ennél még a nácik is emberségesebbek voltak, mert egy óra alatt belapátoltak egy vagonnyi zsidót. De hogy ezt így, elhúzva, mosolyogva, az áldozat képébe hazudva, éveken keresztül tudták csinálni, és senki nem tett semmit, ez egész egyszerűen őrjítő.

Éppen ezért felháborító, hogy Martin Scorsese - aki most már tényleg takarodjon el a retkes gecibe - képes volt egy ennyire dögunalmas, vontatott, didaktikus három és fél órás trágyát készíteni ebből a vérlázító eseménysorozatból. Hogy a fenébe lehetséges ez attól az embertől, aki olyan lehengerlő filmeket tett le az asztalra mint a Casino, vagy a Wall Street farkasa? Hát úgy, hogy már az Az ír se arról lett híres, mennyire jó film, hanem, hogy Robert De Niro csetlik botlik benne. Ebbe a filmjébe is bekerült, de itt legalább nem akarták elhitetni róla, hogy harminc éves "fiú". Ő csak szimplán unalmas, röhögcsél a hülye hangján - sajnos játékát már Reviczky Gábor sem tudta feljavítni felgyorsuló rákbetegsége miatt -, nem igazán tudja átadni miért is félne tőle bárki, elvégre egy féleszű barmot alakít, aki csakis azért e szemétdomb ura, mert magánál csak még hülyébbeket alkalmaz.

Mint az idióta unokaöccsét, akit a halszájú Leonardo di Caprio alakít, komolyan öcsém, elvonulsz itt évekre, aztán visszajössz ezért? Full retard vótá ám tudod e, Oszkár bácsi meg még annyira se gyütt, hogy jelöljenek érte te fasz! Viszont jelölték ám Lily Gladstonet amiért néha ábrándosan néz, motyog két mondatot, archaikus mosolyt villant, szóval olyan a repertoárja, mint Fleischmann doktor titkárnőjének a Miért éppen Alaszkából? Hát nem is ezért fog Oscart kapni, hanem mert így kompenzálja majd az Akadémia az ősbűnt, hadd legyen ő az első indián aki Oscart kap. Nagyon szép gesztus, csak nem ártana, ha ez a díj a tehetségről szólna inkább. Probléma továbbá, hogy nincs egyetlen szimpatikus karakter, - talán csak a Jesse Plemons alakította FBI ügynök - mert mindenki egy félcédulás tróger, és még így is képesek voltak kivéreztetni ezt a törzset, szőnyeg alá söpreni az egész szemétséget, és a végén még majdnem meg is úszni.

Nyilvánvalóan Scorseset is ugyanúgy felzaklatta, és felháborította ez az egész, ahogyan engem, és szeretett volna tenni valamit, hogy méltó módon bemutassa mire volt képes az Amerikai álom még a 20-as években is az indiánok ellen. Ennek legnyilvánvalóbb bizonyítéka az utolsó jelenet, ami annyira groteszk, hogy így mutatja meg csak igazán mennyit is ért az indián élet. De sajnos hiába látta a jót, még ő maga is csak ártott összességében az oszázsoknak azzal, hogy emlékük virágát az unalomba fojtotta.

Ha tetszett a kritika, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

U.I.: Külön gratulálok Brendan Frasernek, ide juttatta a tavalyi Oscar-díja, cameózhatott egy Scorsese filmben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.119 2024.02.11. 20:15:58

"nem ártana, ha ez a díj a tehetségről szólna inkább"

Miért, nálunk Kossuth díjat is lehetet kapni esztergálásért. Meg Fideszsegg nyalásért.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.11. 22:26:13

@fkv.119: a Kossuth mindig egy politikai díj volt, Fidezs előtt MSZP seggnyalásról szólt, előtte meg a komcsi seggnyalásról. Talán alapításakor volt pár évig némi értelme.

De ez ugye egy politikától mentes díj kellene hogy legyen, és mégis mára egy rakás szar lett az értéke

osborne 2024.02.19. 19:36:59

Valóban unalmas lett sajnos. Semmi feszesség, kevés az igazi feszültség. Több volt ebben.

És ezen az sem segít, hogy a színészek, a rendező és a vágótársa is élő legendák ma már.
süti beállítások módosítása