Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dredd bíró (1995)

2014. december 03. - Lazók György

A képregény-adaptációk mostaninál jóval kisebb hullámában jött ki a hírhedten erőszakos Dredd bíró első élőszereplős változata. A többség ekkortájt Tim Burton Batmanjét próbálta lekopírozni, azonban a rendezésre kiszemelt Danny Cannon más irányvonalat akart követni. Egy nyers és kemény sci-fi lebegett a szeme előtt, mely hűen visszaadja az alapművet. A gond csak az volt, hogy a főszerepre leszerződtetett Sylvester Stallonenek nem tetszettek az ő elképzelései, leginkább az, hogy a karakter védjegyének számító sisak tartósan a fején maradjon. A Dredd bíró producere, Andy Vajna sztárja kívánságainak eleget téve jóváhagyta az általa igényelt változtatásokat, az alkotásból pedig egy tipikus ’90-es évekbeli, buta akciófilm lett. 

dredd-title.jpg

A történet szerint a jövőben az emberiség jelentős része kizárólag sűrűn lakott metropoliszokban él, melyeket hatalmas falak választanak el attól a kietlen sivatagtól, amivé a bolygó vált. Főszereplőnk, Dredd ítéletvégrehajtó hivatását gyakorolva nagyjából ugyanazt csinálja, amit az akcióhősök általában szoktak, vagyis egy személyben rendet tesz és lelövi a rosszalkodókat. Amikor egy riporter meggyilkolását rákenve lecsukják, hirtelen a rendszer másik oldalán találja magát. Az ebben rejlő potenciált sajnos nem használják ki az alkotók, inkább maradnak a kitaposott ösvényen, tehát Dredd megszökik, hogy leszámoljon azokkal, akik felültették.

Stallone attól tarthatott, hogy a közönség nem fogja szeretni, ha a törvény merev szolgálójaként jelenik meg, ezért az ő Dreddje emberibbé válik a történet előrehaladtával. Ezt úgy próbálják megvalósítani, hogy adnak mellé egy csajt, akivel a film végére összejöhet és egy viccesnek szánt havert. Az elképzelés, bármily sablonos, akár működhetett is volna, azonban mindkét karakter szörnyen erőltetett. A Hershey bírót játszó Diane Lane mást se csinál, mint érzelmeket igyekszik kicsiholni az egysorosokkal kommunikáló Stallonéból, mely akaratlanul is vicces pillanatokat eredményez. Ugyan kap egy saját szálat is, melyben Dredd eltitkolt múltját próbálja feltárni, ám a megszerzett információt fél perccel később tőle függetlenül, egy másik személy közli velünk, szóval a nyomozásának nincs sok értelme.

judge-9.jpg

A film igazi rákfenéje a humorért felelős Rob Schneider. Kis szerepekben még vicces az ürge, de nagy dózisban már fárasztó, itt pedig sokkal többet van jelen, mint amennyi indokolt. Ott szerencsétlenkedik az akciójelenetekben vagy beletrappol egy amúgy se túl erős drámai pillanatba egy hülye beszólással. Ha valaki idejekorán lepuffantaná, a film lényegesen élvezhetőbb lehetne. Még jó, hogy a szereposztás gazfickókat érintő része korántsem ennyire vészes. Jürgen Prochnow és Armand Assante szórakoztatóan túljátsszák vázlatos karaktereiket. Az eszelős tekintetű Assante, mint Dredd gonosz ikre, nagy örömmel gyilkolássza végig a jeleneteit. Kár, hogy a pszichopata oldalát a jövőben nem hagyták kamatoztatni, és megmaradt a maffiózó skatulyában. A filmbe még beletuszkolták Max Von Sydow-t is, aki ad némi rangot szerepének, de pechjére, amint elmondja, amit kell, rögvest megszabadulnak tőle. 

judge-3.jpg

A látványvilágnak van pár gyengéje, de az látszik, hogy költöttek rá. Mega City égig nyúló, terebélyes felhőkarcolóival és óriási reklámjaival nyíltan idézi meg a Szárnyas fejvadászt. Az effektek annak idején kimagaslónak számítottak, és többségükért most se kell a trükkszakembereknek szégyenkezniük. Pompásak a film díszletei is, ám a neves divattervező, Versace jelmezeivel nem vagyok kibékülve. A bírók ruhája olyan csicsás, mintha kifutóra, és nem bevetésre szánták volna őket. Az akciójelenetek korrektek, nem spóroltak a robbanásokkal. A csúcspontot jelentő siklómotoros üldözésből A klónok támadása is nyúlt. Kár, hogy A pusztító utóérzetű fináléra kifogy a filmből a szufla. A feléledő szörnyhadsereg éppen csak kimászna tartályaiból, amikor leintik a bulit, és be kell érnünk két gyorsan lezavart bunyóval. Egy szempillantással később már a szokásos összeborulás zajlik, melynek során Dreddet egy mondattal tisztázzák az őt ért vádak alól.

judge-12.jpg

Dredd bíró adaptációnak pocsék, azonban akciófilmként Rob Schneiderrel súlyosbítva is megüti a nézhető szintet. Fő, hogy a legkisebb mértékben se vegyük komolyan. Stallone se bírta, ezért vihette a könnyen emészthető, agyatlan szórakozás irányába. A filmnek időközben nagyon rossz lett a híre, érthető okokból még a rendezője is elhatárolódik tőle, pedig az ő kezéhez tapad a Még mindig tudom mit tettél tavaly nyáron is. A képregényhez jóval hűségesebb, 2012-es feldolgozáshoz mérten szinte csak negatív kontextusban emlegetik a Dredd bírót, és tény, hogy a szimplán Dredd címre keresztelt verzióval nincs egy súlycsoportban, de, aki egy átlagos Stallone-filmet vár, azt nem éri csalódás.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2014.12.03. 09:09:27

Nem értem a rinyát, a film helyén kezeli a képregényeket. Talán egy komolyabb szinész kellett volna Assante helyett ellenfélnek, meg Schneider és a gyenge poénok kihagyása, de hát ez egy képregény... Mondjuk lehet hogy a csak a rendező látott közelről Dredd kérpegényt, a többiek leragadtak a Marvel lájtosabb sorozatainál...

Én egy kicsit úgy vagyok a J. Dredd Vs Dredd dologgal mint a Total recall Vs remake-kel. Lehet hogy az újabb hűebb az eredeti kérpegényhez/novellához, de a régi karakteresebb és pont ezért élvezetesebb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.03. 12:19:08

Ez akkoriban nagyon tetszett, de finoman szólva is eljárt felette az idő.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.03. 19:33:33

a Dreded bíró olyan mint egy álom, amíg élem kurva jól szórakozok, de ha felébredek belőle képtelen vagyok rá akár egy mákszemnyit is visszaemlékezni

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.12.03. 19:50:40

@scal: Nos ez... kissé ijesztő. Egyszer le kéne filmezni magadat a nézése közben, ki tudja mi történik?

Carradine a gardróbszekrényben 2014.12.03. 21:35:47

Kábé nyolcvanhat különböző filmes fórumon kitárgyalták, hogy a 2012-es Dredd nem más mint a 2011-es The Raid újraforgatása.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.12.03. 22:07:30

@Carradine a gardróbszekrényben: Akkor gyorsak voltak, mert már akkor elkezdték forgatni, amikor a Raidet még be sem mutatták.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.03. 22:28:29

@Lazók György: én inkább azt filmezném le amiket álmodok, és másnap visszanézném, és onnantól kezdve nem néznék filmeket :D

@Carradine a gardróbszekrényben: arról nem beszélve, hogy két év elteltével a Dreddre emlékszek, a Raidre meg hogy volt valami ház meg verekedtek sokat...

lonecoyote25 2014.12.04. 06:40:21

@Globetrotter2014: "Lehet hogy az újabb hűebb az eredeti kérpegényhez/novellához, de a régi karakteresebb és pont ezért élvezetesebb."

Tök igazad van szerintem. Persze ez a verzió néhol már nevetségessé válik, de látszik, hogy szándékosan nem vették túl komolyan. Jobb volt ez így, mint manapság, amikor ezeket a szuperhős-képregényeket túl komolyan veszik, és unalmasan filmesítik meg.

Amúgy az új Dreddben ki ez a jellegtelen senki, ez a Karl Urban? Lehet, hogy én ítélem meg rosszul, de annyira szar, ahogy az ajkát biggyeszti a sisak alatt, már ez elvette a kedvem az új film megnézésétől. Ráadásul Stallone még úgy is karizmatikusabb volt, hogy csak a szája látszott. :)

Schneiderrel nekem nem volt annyira bajom, bár a Pusztítóban jobb volt. Mondjuk ő nekem valamennyire alapból szimpatikus, nem tesz tönkre egy filmet automatikusan, mint mondjuk Sandler.

Assante pedig szerintem jó színész. Én mindig örülök, ha látom valahol. Itt a filmhez illő mértékben túljátssza a szerepét, érezhetően szándékosan. Nem is tudnék jobb választást a szerepére, mert kb. hasonlóan erős fizikum és karizma szempontjából, mint Stallone, és így megfelelő ellenpólusa tud lenni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.04. 06:45:31

@lonecoyote25: mi az hogy jellegtelen senki? még egy ilyen beszólás Karl fucking Urbanra és azonnali halálra ítéllek rakétavető által, a szájával lejátszotta Slyt

Schneider... a Pusztítóban?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.12.04. 08:24:18

Szerintem ez alapvetően hiteltelen, hogy abban a világban, ahol mindenkinek ismert a genetikai kódja, még a fegyver is csak a gazdájának engedelmeskedik a genetikai kód alapján - létezik olyan ember, akinek teljesen ugyanaz a kódja (legalábbis a fegyver annak érzékeli), és amely személy egy ismert bűnöző, tehát nyilván az ő kódja is ismert stb. stb.

Gyingizik 2014.12.04. 09:26:53

Ugyan már, teljesen nézhető volt. Semmivel sem volt szarabb a mostani Dredd-nél. A nagy kérdés inkább az, hogy a képregény maradjon-e képregény a FILMEN IS (új Dredd) vagy próbáljon egy képregény ihlette film maradni (Stallones Dredd). Nekem az a véleményem, hogy a filmnek önálló életet kell élnie, és nem rendelheti magát alá egy képregénynek. Stallone koncepciója így jó volt, igaz a megvalósításban voltak grimbuszok. Nekem a Stallone-féle jobban tetszett, mint az állandóan bukósisakban feszítő Dredd. Állandóan sisakban levő Dredd egy képregényfigura, filmben 12 év alattiaknak lehet hiteles. Még jó, hogy nem mutatták a fürdőszobában pl. hogy borotválkozik, sisakban zuhanyzik stb.?

Globetrotter2014 2014.12.04. 10:26:06

@lonecoyote25: azért az hogy Stallone ellenpólusa tud lenni még nem jelent sokat :)

Összességében van egy szereposztása a filmnek mégsem igazán jön át a színészi kvalitás sehol... Assante és Prochniow gyengus, Sydow nem szerepel sokat. Diane Lane se igazán van ott a vásznon. Egyedül Schneidernek van jelenléte meg persze a Robotnak :)
www.youtube.com/watch?v=GhuqlPZMe90

Rosszfiúból nekem etalon a csóka a Man in Black IIIból. Annyira jól játssza a szerepét hogy félelmetes. Pláne hogy nem is hasonlít a színészre (érdemes megnézni a képeit az IMDB-n).

A Dreddben pedig nincs szinészi játék, nem csodálom hogy megbukott, elég gyenge film, egyedül a zenéje lett hangulatos.

Urbant igyekeztek felfuttatni (pla Red 1-ben) de valahogy nem sikerült. A Dreddel se vitte előbbre a karrierjét...

lonecoyote25 2014.12.04. 17:33:08

@scal: Csinált valami nagy dolgot ez a Karl? Valamiről nem tudok?

Schneider benne volt a Pusztítóban, de lehet, hogy most hülyeséget mondtam, és nem sok szerepe volt. Majd ha újra láttam, beszámolok.

@Globetrotter2014: "Urbant igyekeztek felfuttatni (pla Red 1-ben) de valahogy nem sikerült. A Dreddel se vitte előbbre a karrierjét..."

Ja, hát nem bírom az ilyen megcsinált "nagy" színészeket. Ledger is csak így lett akkora valaki. Ezek ugyanolyanok, mint a szintén megcsinált popsztárocskák. Meg annyit is érnek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.04. 18:12:39

@lonecoyote25:

www.imdb.com/name/nm0000973/?ref_=tt_cl_t5

vele kevered szerintem, Schneideren én azon is meglepődtem, hogy valaha Sly kaliberű színészek mellett csicskáskodott

Urban meg a Lord of the Ringsben kezdte, aztán betették a Doomba, most meg a Star Trek rebootban van, szal nem olyan rossz ajánlólevelek ezek, és mellesleg eljátszotta Dreddet ami azon kevés reboot/remake amire ráadásul szükség is volt

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.12.04. 18:36:12

Schneider tényleg szerepelt a Pusztítóban, de csak egy egészen kis szerepe volt. Az egyik rendőrt játszotta a központban, aki röhög, amikor Stallone mondja, hogy nem tudja hogyan kell használni a tengeri kagylókat.

lonecoyote25 2014.12.04. 18:38:43

@scal: Mondom, benne volt a Pusztítóban Schneider, rögtön kiszúrtam. Alulról a harmadik:

www.imdb.com/title/tt0106697/fullcredits?ref_=tt_cl_sm#cast

Csak abban nem vagyok biztos most így utólag, hogy jobb volt, mint a Dredd bíróban, mert elég kis szerepe volt. De majd kiderül, ha újranézem. Azt mondjuk furcsállom, hogy a stáblistán nem szerepelt, de gondolom, még a pályája elején lehetett.

Az rendben, hogy mikben szerepelt Urban (bár a Gyűrűk ura nálam nem jó ajánlólevél :), de más kérdés, hogy érdemel-e ilyen szerepeket vagy hírnevet. Mondjuk sok mai sztárnál gondolkodom el ezen, érdekes módon viszont '90-es évekbelieknél vagy azelőttieknél ritkán.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.04. 20:48:44

@lonecoyote25: jah mert uncredited volt :d azokat nem jegyzem... akkor lehet ott figyelt fel képességeire Sly

heh az baj, a világ nagy részének jó ajánlólevél, kb a második szimpi szereplő volt Eomér szerepében Boromir után

szerintem totál érdemel, nekem épp az a bajom, hogy nem engedik kibontakozni és szarságok közül kell válogatnia, mint az a Vikinges film

totál szimpi a csóka, nem értem mi bajod vele

jah tényleg a Riddick filmekben is feltűnt

lonecoyote25 2014.12.04. 21:33:17

@scal: Mondtam korábban is, hogy lehet, csak én ítélem meg rosszul, de tényleg miatta (amit a trailerben mutat) nem volt kedvem megnézni az új Dreddet. Bár az igaz, hogy sokszor a hájp jobban idegesít, mint maga a film/színész, szóval ez a tényező eléggé befolyásolni tudja a véleményemet.

lonecoyote25 2014.12.05. 00:38:40

@scal: És ki fog kárpótolni, ha igazam lesz? :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.05. 00:44:40

@lonecoyote25: nem igazán találkoztam olyannal aki a Dreddtől ne élvezett volna el, épp azért olyan érdekes, hogy pont te nem láttad

én amikor megnéztem már mindenki más látta a környezetemben és ódákat zengtek róla, pedig engem első körben nem is érdekelt, de kibaszott jó volt

és ha normális mennyiségű pénzt lapátolnak bele, akkor még jobb lehetett volna

lonecoyote25 2014.12.05. 02:45:08

@scal: Elég gyakran azok a filmek, amikről csak nagyon jót hallottam, a legrosszabb top10-emben végezték, vagy a közelében. :) Azért majd talán valamikor megnézem, de azt nagyon kétlem, hogy a Stallone-verzió nyomába érhet (nem mintha az egy jó film lenne), a trailer, de a szereposztás alapján se.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.05. 06:54:09

@lonecoyote25: a Stallone film nem egy jó film :D életemben nem találkoztam emberrel akinek ez tetszett volna, és higgyél nekem, mert nekem tetszik :D

lonecoyote25 2014.12.06. 16:09:40

@scal: Ja, azt komolyan írtam, szerintem is szar. De mégis tetszik, mert szándékosan ilyen, meg mert emlékezetes. A jó rossz filmeket én amúgy is többre tartom, mint a rossz jó filmeket. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.06. 20:39:28

@lonecoyote25: azt elhiszem, hogy mást akartak, de hogy szándékosan szar filmet készítsenek, úgy látszik Sly szándékosan szar filmeket gyártott a 90-es éekben

lonecoyote25 2014.12.06. 23:04:47

@scal: Szar alatt azt értettem, hogy szándékosan van az egész túljátszva, egyszerűre véve. Úgy gondolták, egy képregényfeldolgozáshoz ez illik. Valamennyire igazuk volt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.07. 15:07:22

@lonecoyote25: én ezt nem gondolom így, ami szándékosan túljátszott az a Pusztító, vagy az Utolsó akcióhős

ennél totál úgy álltak hozzá, hogy egy gagyi képregény, tudjuk már le
süti beállítások módosítása