Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A 10 legjobb Disney-rajzfilm

2015. január 18. - Santino89

Tavaly június 29-én indult a blogon a vasárnaponként jelentkező Disney-sorozat, amelyben a cég történelmének legjelentősebb rajzfilmjeit vettem sorra minden héten a kezdeti rövidfilmektől a 2000-es évek elejéig. A cikksorozat leginkább ismertetőkből állt: igyekeztem felkutatni minden elérhető információt a filmek készítéséről, könyveket, on-line cikkeket, DVD-extrákat tanulmányoztam, hogy minél teljesebb képet alkothassak arról, hogy ezek a tündéri rajzfilmek mennyi fáradságos munka és mennyi konfliktus árán készülhettek el. Ezek után nem mondanám teljesen laikusnak magamat a témában jelen toplista összeállításakor, hogy jó nagy Disney-közhellyel éljek, mégis leginkább a szívemre hallgattam, és nem feltétlenül a szakmai szempontok vezéreltek. Összességében tehát egy szubjektív lista következik a személyes kedvenceimről, illetve figyelmeztetek mindenkit, hogy a Disney-reneszánsz, vagyis a ’90-es évek rajzfilmjei felülreprezentáltan lesznek jelen a listában, részint azért, mert én is akkor voltam gyerek, másrészt mert ez az időszak újra lerakta ennek a különös műfajnak az alapjait.

walt_disney_pictures.jpg

 10.

Hófehérke

blanche-neige-1937-13-g_1.jpg

Ennek rögtön ellent is mond az utolsó helyezett, amely elsősorban tiszteletből, és nem szeretetből került fel a listára. A Hófehérke poros és giccses ugyan, de gyönyörűen animált, helyenként nagyon hatásos rajzfilm. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mégiscsak ez volt az első egész estés animációs film.

Ismertető itt

 

9.

A Notre Dame-i toronyőr

hunchback_tumblr_inline_mlf64vx9rz1qz4rgp.jpg

Ezzel viszont éppen fordított a helyzet, jelentősége igen csekély, ám mégis nagyon szeretem, pedig hibái szemmel láthatóak. Nem feltétlenül arra gondolok, hogy túl sötét egy Disney-rajzfilmhez, inkább a vízköpők idétlenkedései rontanak jelentősen az összképen, a gyönyörű megvalósítás, a fantasztikus zene és a középkori hangulat mégis könnyen feledteti velem a problémákat.

Ismertető itt

 

8.

Pinokkió

pinocchio-1940-disney-3_1.jpg

A Disney aranykorának leginkább élvezetes filmje, az animációs megoldások a mai napig fantasztikusak, a tanulság pedig minden korosztály számára ugyanolyan érvényes marad. A korai filmek közül ebben sikerült leginkább eltalálni a humor, a dalok, a bájosság és a sötétség leginkább megfelelő arányát. A Vidám szigetet pedig soha nem felejtjük.

Ismertető itt

 

7.

Aladdin

enwgsdrrqa.png

Innentől kezdve már csakis és kizárólag remekművek következnek, amelyekből bármelyiket el tudnám képzelni egy listán az első helyen, és szinte sajnálom, hogy nem kerültek oda. Az Aladdin az egyik legviccesebb Disney-rajzfilm, amely tele van kalanddal és csodával, szinte minden karaktere emlékezetes.

Ismertető itt

 

6.

A Szépség és a Szörnyeteg

belle-and-beast_1.png

Ha az Aladdin volt a legviccesebb, akkor most jön a legromantikusabb rajzfilm. Gyönyörű dalok, csodaszép animáció, hihető jellemfejlődés és emlékezetes gonosztevő. Talán a legszebb egyensúly a Disney történetében, kamaszkoromban valószínűleg dobogós helyezést ért volna el, mert annyira magával ragadott a történet.

Ismertető itt

 

5.

101 kiskutya

101-dalmatiens-1961-01-g.jpg

Örök kedvenc, ami egyszerre elképzelhetetlenül cuki, másrészről pedig kifejezetten izgalmas, a stúdió legjobb kutyás mozija. Külön érdekesség, hogy maga Walt Disney utálta a film animációját, pedig a korban divatosnak számított, utólag visszatekintve pedig kifejezetten üdítően hat a sok hasonló rajzfilm mellett egy gyökeresen eltérő stílust látni.

Ismertető itt

 

4.

Tarzan

tarzan_8qkejwwkukxc7axffbl7vsizibw.jpg

Hatalmas személyes kedvenc, ami nálam sokkal többet ér, mint amennyire a közvélekedés tartja ezt a mozit. A kézzel rajzolt filmek közül mindenesetre ez a leglátványosabb mind közül, Phil Collins kiváló betétdalai azóta igazi örökzölddé váltak, az akciódús történetben pedig megfelelő hely jut a viccelődésnek is.

Ismertető itt

 

3.

A dzsungel könyve

junglebookthumb.jpg

Ezt viszont szerencsére már nem csak én szeretem különösen, valóságos kultfilm több generáció számára, és abszolút megérdemelten. A szerethető karakterek (elsősorban Balu) folyamatos mókázása, illetve a minden tekintetben remek zene emelik ki magasan Walt Disney utolsó alkotását az összes többi közül.

Ismertető itt

 

2.

Az oroszlánkirály

lionking-01.jpg

Azóta is a legsikeresebb kézzel rajzolt animáció. Nem mellesleg az egész korosztályomra, de gyanítom, hogy az utánam jövőkre is traumatikus hatást gyakorolt Mufasza halála. Megint ugyanazt tudom leírni, mint korábban: ebben a filmben minden a helyén van, amitől mégis többé válik, az elsősorban a történet epikus, drámai hangvétele.

Ismertető itt

 

1.

Micimackó

the-many-adventures-of-winnie-the-pooh-large-picture.jpg

Az abszolút kedvenc. Ahogy a róla szóló cikkben írtam, a Micimackó egy gyönyörű óda a gyermekkorhoz, amelyben még olyan önfeledtek voltunk, és legalább annyira biztonságban érezhettük magunkat, mint a Százholdas Pagony plüssfigurái. Poénokban, bátorságban, kreativitásban pedig sose nyújtott ilyen kimagaslót a Disney-cég.

Ismertető itt

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.01.18. 10:20:50

Az első helyezett meglepett. Aranyos, vicces meg kedves, de, hogy a legjobb lenne? Hát nem mondanám.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.01.18. 11:22:04

Egyedül csak az első helyezettel nem értek egyet a többi nagyjából stimm. Jó persze ez egy személyes jellegű toplista szóval nem megvétózni akarom a sorrendet! :D

Amúgy sincs bajom Micimackóval, a sorozat is tetszett, de Disney-ről nem ő ugrik be elsőre! :)

2015.01.18. 11:43:56

Hát mi más is lehetne az első helyen, mint a MICIMACKÓ? Füles karakterét szerintem egyenesen rólam mintázták. :))

A szívem szakad meg, mert azt gyanítom, hogy a Disney-sorozat legvégén járunk. Saját kínálatunkból nekem ez a személyes kedvencem. Jó lenne, ha Santino megfontolná, hogy rátérjen a Disney-játékfilmekre is. Oké, most engedélyezünk egy kis pihit, aztán hajrá! :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.18. 14:33:34

Csipkerózsikát én hiányolom, pláne hogy ott azt írtad megújította a hercegnős filmjeiket, és az egyik legszebb rajztechnika éppen abban van

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.19. 09:40:47

A robin hhod róka miért maradt ki?

A posztokból is, meg ebből a listából is?

Személy szerint a kedvencem a dzsungel könyve mellett a mai napig.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.19. 09:53:06

@doggfather: látod, látod mennyi lenne még 3:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.19. 10:44:14

@scal: nem is értem,hogy miért akarja abbahagyni a kedves szerző. ;)

Transylvanianmixedgrill 2015.01.19. 12:54:59

Hófehérke és a hét törpe, ember!?

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.01.19. 13:30:18

" Hófehérke poros és giccses" (Snow white) Eppenseggel a 30-as evekben a kornak megfelelo volt. Akkori csucstechnika. Ha ma leértekeled az kb. olyan mint lekicsinyelni a valaha készített legdögösebb, 100ezer évet túlélt kőbaltát...

A Hófehérke tancjelenetét peldául úgy vették fel, hogy valodi tancolast lefilmeztek aztan a kepkockakat atrajzoltak, hogy a mozgas tokeletesen hitelesnek tunjon' Jobb volt mint a mai CGI...

iSten 2015.01.19. 15:14:34

A Tarzan-nal kapcsolatban én is a többséghez tartozom. És nálam a Notre Dame-i toronyőr sem férne be a tízbe. Helyette a Csipkerózsika biztosan, esetleg a Hamupipőke, vagy a Dumbo.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.19. 22:07:56

@Lazók György: Pedig az volt a lista egyetlen biztos pontja :)

@field 64: Szerintem is :D Játékfilmekről azért nem lesz szó, mert nincs róluk elég anyagom. No meg idegzetem se :)

@scal: te addig ne hiányoljál semmit, amíg a filmeket se láttad.

@doggfather: azért maradt ki, mert nincs róla elég információm. dokfilm nincs róla a dvd-n, a wikin meg az imdb-n lévő információk arra se lennének elegendőek, hogy kitegyék a korábbi cikkek egyötödét kb. így meg nem sok értelmét láttam megírni, a locsi-fecsi ismertetőket nem az én asztalom. amúgy én is szeretem azt a filmet, de nálam ide nem fért be.

@Chaoyang: nem az, hogy a kornak megfelelő volt, hanem messze túlszárnyalt mindent, amit azelőtt látni lehetett. érdemes összehasonlítani az animációt egy pár évvel korábbi rövidfilmmel, ég és föld a különbség. egyébként nem csak a táncos jelenetet rajzolták át, hanem Hófehérke meg a Herceg mozgását úgy általában. (rotoszkópos technikának hívják ezt a módszert). Nem a jelentőségét vitatom egyébként, de lássuk be a kőbalta sem venné fel a fegyvert egy mai AK47-essel.

rebekita 2015.01.19. 22:38:47

A Micimackó az egyik legjobb gyerekkönyv,tehát eleve bűn belőle rajzfilmet csinálni.ja! És kimaradt: A hercegnő és a béka.Zeneileg.Meg a sztori.Meg minden.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.20. 10:49:06

@rebekita: jól van gyűlik ez,

Hercegnő és a Béka,
Robin Hood

magam részéről a Fekete Üstöt és főleg a Macskarisztokratákat hiányolom - PLÁNE hogy ez utóbbit LÁTTAM is

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.20. 12:42:28

@Santino89: így már értem, köszi a választ. a kis hableányos poszthoz írtam, olvastad?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.20. 18:32:38

@doggfather: aha, kiderült, hogy meg is van az az anime, csak még nem néztem meg.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.22. 08:34:17

@Santino89: ha sikerül megnézni akkor írj róla ha mást nem egy üzit kíváncsi vagyok a véleményedre.

2015.01.22. 13:09:38

Oroszlánkirály egyértelműen az über kategória. 35 éves hímnemű létemre mindig végigbőgöm, mint az állat!
Dzsungel könyvét régen láttam, ideje lenne újranézni, a Szépség és a szörnyetegtől viszont tartok, szerintem az atomgiccses betétdalokat kissé túladagolták. De teszek vele egy próbát.

A Micimackót viszont halálosan gyűlölöm. Gyerekként is utáltam, sosem tudtam megszeretni. Valami hihetetlenül idegesítő karakterhorda van ebben a frencsájzban! És a negatív csúcspont Róbert Gida, aki ha megszólal, már szedném is szét a száját egy távcsövessel. A Disney legnagyobb tévedése a Micimackó!

Dr. Zaius · http://zaiusworld.blog.hu/ 2015.01.24. 22:09:02

Kár, h az én No.1. kedvencem, a Mulan nem fért bele...

efbéú 2015.01.25. 00:41:24

Herkules, Eszeveszett birodalom, Mulan, Aladdin, Aranyhaj, Hófehérke. Az első helyeken :)

Provokat Úr 2015.01.25. 03:58:56

Nem rosszak a Disney filmjei, de nagy kár, hogy teljesen átírták az eredeti meséket/regényeket, olyan mértékben, hogy nem is lehet felismerni az eredetit.

A Mulan-t én is hiányolom, és szerintem a legjobb a Fantasia még csak említést sem kapott.

classy57 2015.06.17. 03:02:25

Kiscsávók , abba lehet hagyni az ajvézást , mert ha kinyitjátok a Disney wikipediat , akkor 3 m,éert irhattok arról hogy mi minden maradt ki ...
De ...a Kard a kőben ,,, az nekem hiányzik ....
:D

rambodis 2015.07.30. 05:38:39

1. Oroszlánkirály, 2. Aladdin, 3. Herkules, 4. A dzsungel könyve, 5.101 kiskutya, 6. Aranyhaj, 7. Szépség és szörnyeteg, 8. Csipkerózsika, 9. A kis hableány, 10. Pinokkió
süti beállítások módosítása