Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

20 000 nap a Földön

2015. január 21. - Filmbook

Nick Cave szerintem egyike annak a még élő néhány hiteles rockzenésznek, akik miatt egyáltalán még érdemes komolyabban is foglalkozni ezzel a mára végletesen elüzletiesedett, eliparosodott műfajjal. Nem mintha Nick nem változott volna a hosszú, gyötrelmekkel, démonokkal és euforikus őrületekkel teli életében, hiszen mára már egy teljesen konzervatív Jaguárral hajt ki brightoni családi házának udvaráról, miután gyerekeivel pizzát majszolva megnézett valami piff-puff baromságot a hatalmas lapostévéjén, és megmosta arcát egy olyan dizájn-fürdőszobában, amilyet épeszű ember soha nem építene lakásába, mert műtárgy (és hogy szarjon az ember egy jót egy műtárgyba?).

20000 nap a földön - nick cave és kylie minogue

Kétségem sincs afelől, hogy mindezért csupán a legszükségesebb engedményeket tette meg (pl. leszokott a heroinról), ez ugyanannak az életútnak egy kilométerszelvénye, melynek korábbi szakaszait fecskendők, elgurult whiskysüvegek jelezték, és őrült tombolás kísért. Barlang Miki, ahogy bizonyos körökben becézik felénk vagy 25 évvel ezelőtti, Erkel Színház-beli koncertje óta, mindvégig megmaradt egyedi, szuverén, mániákus költő-rockelőadónak, akire még érdemes odafigyelni, mert még mindig van mondanivalója.

Iain Forsyth és Jane Pollard Sundance-en díjazott 20 000 nap a Földön című filmje az ő portréja, melynek alakításába ő maga is bele-belekotyogott. A film koncepciója viszonylag egyszerű: a kamera-stáb végigköveti a híres rocksztárt 2013-as Push the Sky Away című albumának felvételei közben. Néhány szám, néhány stúdióbeli életkép, egy viszonylag hosszabb (pszichoterápiás beszélgetést idéző) interjú, alkotótársak (Warren Ellis, Kylie Minogue) és művészbarátok (Ray Winstone) szellemes megidézései, valamint Cave monológjai alkotják a mai Nick Cave portréját, melyből megismerjük életének főbb mozzanatait, motivációit és csábulásait, viszonyát Istennel, a droggal, a nőkkel, a világgal, a színpaddal és a közönséggel – de képet kapunk egy hiteles rocksztár mai, sokak számára tán kiábrándítóan konvencionális hétköznapjairól is.

Továbbá, remek cipőket és iszonyat kúl ingeket is szemlézhetünk, hiszen ahogy Cave és haverja, Ellis viselni tudják magukat, az azért naggyon lazza. Mesterkélt, kimódolt, mégis mindenen túl lévő, dekadens és görcsmentes. Szívesen hordanék én is ilyeneket, ha ilyen kákabelű rockzenész lennék, mint ezek – de nem vagyok.

20000 nap a földön - warren ellis és nick cave

Külön pont a Nina Simone-ról, valamint Jerry Lee Lewisről szóló anekdotákért.

A 20000 nap az 54,794520547945205479452054794521 év, miközben Nick már 57…

A cikket efes írta a https://efesasanisimasa.wordpress.com/-ról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.21. 07:54:52

Gyanútlanul kezdtem olvasni az írást, aztán egyre gyanúsabb lett, hogy nem ismerek rá egyik szerzőnk stílusára sem. De az igazi meglepetés a végén jött, amikor megláttam a szerző nevét: Asanisimasa! (Aki nem tudná, Fellini híres filmjéből, a 8 ÉS FÉL-ből származik ez a különös szó, jelentésének lehetséges magyarázatára tessék szépen rákeresni a neten, például a Wikipédia 8 és fél-cikkében! :)) )

Szóval nagy szellemek, ha találkoznak.:)) Asanisimasát ugyanis, a Filmbooktól teljesen függetlenül, én is nemrég fedeztem fel magamnak. Pasolini-blogomban pár hete a Maestro MADARAK ÉS MADÁRKÁK című 1966-os remekéről írtam, és a kritikák között Asanisimasa on-line kritikájából is idéztem, pedig nem szokásom on-line véleményeket idézni. Lényeg a lényeg: Isten hozott a Filmbookon, Asanisimasa, és remélem, ezt a mostani hangulatos írást újabbak követik majd!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2015.01.28. 16:03:46

@field 64: A nevem, már amit blogoláskor használok, az: efes. A blogom neve az asanisimasa. :)

A megfejtés viszont perfekt, de ilyen háttérrel (Pier Paolo Pasolini) ez valahol kötelező is.
süti beállítások módosítása