Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az U.N.C.L.E. embere

2015. augusztus 13. - Ike The Rock Clanton

Manapság óriási divat a hatvanas, hetvenes évek nemritkán klasszikus, de mindenképpen emlékezetes TV-sorozatait nagy vászonra vinni. Teszem hozzá, több kevesebb sikerrel. A magyar közönség a "vasfüggöny" mögött nem volt elkényeztetve, különösen nem kém,- illetve ügynök-sorozatokkal, így maradhatott ki sokak életéből például "A hatmillió dolláros férfi" (amiből Mark Wahlberg-el készül nagyfilm), illetve az "Az U.N.C.L.E. embere " (1964-1968) című négy évadot megért 105 részes televíziós show is. 

j49g7.png

A hatvanas években készült U.N.C.L.E. (amely egy műszó egy nemzetközi ügynökségnek: United Network Command for Law and Enforcement) embere egy pillanatig sem vette magát komolyan, nem igyekezett komolykodni, mint az időben két évvel korábban indult Bond-sorozat (hogy az is az önirónia milyen fokára ért el Sir Roger Moore-val a nyolcvanas években, azt inkább ne firtassuk), a James Coburn főszereplésével készült "Derek Flint" (1966) és "In Like Flint" (1967) viszont már kimondottan parodisztikus-szarkasztikus hangvételű filmek voltak. A hatvanas években Hollywood egyébként is ontotta magából a szigorúan egyáltalán nem komolyan vehető kémfilmeket, amelyek még önmagukon is nevettek, talán éppen a Bond-franchise ellensúlyozására. Az U.N.C.L.E. eme korai sorozatában Napoleon Solo-t a karrierje során állandóan savanyú fapofát viselő, igazándiból igazi A-kategóriás sztárrá magát soha felküzdeni nem tudó Robert Vaughn játszotta. Vaughn játéka, amelyet leginkább "A hét mesterlövész"-ben és a legendás "Bullitt"(1968)-ban (nálunk sokféle címmel ment, akinek így nem ugrik be: A chichagói tanú, A San Franciscó-i zsaru) láthattunk testközelből, pontosan megfelelt karakterének, a sármos, magabiztos, erőteljesen önironikus Solo-nak. Orosz ellen-párját és sorozatbéli kollégáját, Illya Kuryakin-t a skót, klasszikus képzettségű David McCallum játszotta nagy visszafogottsággal, aki páratlanul sikeres, majdnem hatvan éves (!) színészi múltat és állandó foglalkoztatottságot tudhat magáénak. Az ezen két színész által életre keltett kém-figuráknak nem volt túl sok mélységük, ám nem is ez volt a cél. Egyszerűen látszott, hogy a színészek élvezik a feladatot, amit meg kellett oldani és ez emlékezetes helyzeteket és újranézésre alkalmas sorozatot teremtett. Még az a nyolc, egész estés mozifilm is, amelyet a sorozat futása alatt velük ledaráltak, szórakoztató volt a maga módján. Mármost ehhez a feladathoz kellett (volna) felnőnie Guy Ritchie alkotásának, amely ugyanazt a címet viseli. 

jv7v5.jpg

Amikor először megláttam, hogy az orosz Kuryakin szerepére Armie Hammer-t szerződtették, nem igazán jutottam szóhoz. Az még hagyján, hogy Hammer egy bűn rossz színész, aki semmiben sem elég jó és a meggyőzőtől is fényévekre leledzik, de alapvetően elhibázták a figurák adottságait is. A Hammer által életre keltett KGB ügynök ugyanis meglehetősen labilis idegállapotú (erre a film szépen rá is játszik és a színész próbál megfelelően idiótán asszisztálni ehhez a beállításhoz) és ha megharagítják képes mindenkit szétkapni egy pillanat alatt, sőt, az alkotók afféle Jaws-t akartak belőle faragni, s egy jelenetben egyenesen egy autót akar kézzel megállítani, majd leszakítja a teljes csomagtartóját. Azon felül, hogy a jelenet nem humoros, nem önironikus, senki sem hiszi el Hammer-ről (nem úgy Tom Cruise-ról ugye...), hogy ilyesmire képes lenne, mert nincs meg hozzá sem az alkata, sem a fizikai felépítése. Hosszan lehetne taglalni, hogy egy karatemester szerepére, miért is nem egy botlábú, testnevelésből elégségessel átment embert választanak ki, ám néha becsúszik ilyesmi, hogy az kerül egy szerep közelébe, aki még LÁTSZATRA is teljesen alkalmatlan rá. Igaz, Armie Hammer 196 centi magas és amikor egymás mellett állnak Henry Cavill-el, az valósággal eltörpül mellette a maga 184-185 centijével. Ennek ellenére Hammer a kisportolttól olyan messze van, mint az állatkerti krokodil a nílusi vízilótól és a felsőteste még nagyanyámnak is izmosabb volt isten nyugtassa. Henry Cavill, aki megfelelően kigyúrta magát Superman szerepére valószínűleg többet nyom izomban a mérlegen, mint Armie barátunk valaha is fog. 

m7mqz.jpg

Ha már a producerek megkockáztatták, hogy egy olyan színészt szerződtessenek egyik főszereplőnek, akinek szinte minden filmje bukás volt, nézzük a másikat, akinek voltak már többé-kevésbé sikeres filmjei. Henry Cavill, a jelenlegi Superman még el is menne a szerepre és becsültem azt az erőfeszítést, amelyet úgy tesz meg, hogy közben nem erőlködik, csak egyszerűen visszafogott, mint Robert Vaughn volt egykoron. Sajnos azonban Cavill-nek nem erőssége az önirónia és a zsigerből jövő elegáns humor (bár a pszichopata Viktória fogadásán jó volt látni, amint némi komédiás vér is szorult belé, talán 20-30 év múlva már ki is fejlődik benne ez a képesség), ezért ironizálása kimerül abban, hogy összehúzza a szemeit és a homlokát ráncolva próbál blazírt lenni. Ám az összkép az ő esetében még mindig sokkal hihetőbb, mint Armie Hammer viszonylatában. (Persze Tom Cruise lett volna nyilván a non plusz ultra, de ő a legújabb MI-filmje miatt nem tudta vállalni Napoleon Solo szerepét.) Adott tehát egy rossz és egy közepes színész. Milyen is lett a film? 

Az első képkockákon az 1963-as Kelet-Berlin-t láthatjuk és itt még fellélegeztem, hogy végre, egy olyan remake, reboot, ahol nem helyezik át korunkba a cselekményt, hanem éppen ellenkezőleg, megpróbálják újraalkotni azt a világot, amelyben az eredeti történet is játszódik. Lelkesedésem csakhamar lelohadt, mert a '63-as berlini jelenetek úgy néztek ki, mint egy jobb videojátékban, köszönhetően gondolom a 75 millió dolláros költségvetésnek. Érdekesség és ez nyilván csak a hardcore kelet-európai embernek mond valamit, az üldözéses jelenet a film elején. (Vigyázat spoiler veszély!) Az amerikai titkosszolgálatnak dolgozó Napoleon Solo, aki műkincstolvajként is tevékenykedett a háború után, megkapja azt a hálátlan feladatot, hogy egy Rómában eltűnt atomtudós lányát, Gaby-t, juttassa ki Kelet-Berlinből. A lány révén akarnak az apa nyomára jutni, aki úgy tűnik nagyon rossz emberekkel, hovatovább neo-nácikkal szűrte össze a levet. Solo akcióba lép, de a KGB szuperügynöke Illya Kuryakin sem rest és mindenütt a nyomában van. Itt lehetünk a tanúi egy '60-as évekbeli Wartburg és Trabant üldözéses jelenetének. Ahogyan mondtam, ez a kelet-európai emberekből, még ha nem is éltek akkor, nosztalgikus érzéseket válthat ki, ám a kép mindjárt lelombozó, ha észrevesszük, hogy az a bizonyos Trabant leginkább a nyolcvanas évek gyártmánya és semmi köze a kicsit szappantartó alakú, ló által is felzabálható anyagokból összeálló hatvanas években készült Német Demokratikus Köztársaság-beli népautóhoz. (Spoiler vége!) Persze nyilván nem ettől lesz jó, vagy rossz a film, ez pusztán érdekesség. Az már viszont nem az, hogy a bevezető epizódot követően halálos unalomba fullad a film és olyan érzése van az embernek, hogy itt egy hosszúra nyújtott TV-filmet, vagy egy sorozat pilot epizódját látja. A gagek jórészt nem működnek, a verekedések röhejesek (még Solo és Kuryakin összecsapása elment, de Luca Calvani és Armie Hammer küzdelme a vége felé a gyors vágások miatt beillett egyfajta paródiának is). Sajnos az alkotás egyik legnagyobb problémája, hogy nem köti le az embert. Ám hogyan is tehetné, ha a karakterek érdektelenek, a történet, mint olyan nem létezik, az egyetlen árva fordulat pedig 100%-ban kiszámítható. 

1280x720-e_t.jpg

Az U.N.C.L.E. embere sajnos nem méltó újragondolása a régi sorozatnak. Hovatovább elérünk oda, hogy már félve várunk minden ilyen irányú próbálkozást, mert eddig amit kaptunk azt valószínűleg egy idomított majom is elő tudta volna állítani. Ez a film, ilyen formában tipikusan egyszer nézős alkotás, s valószínűleg, aki megtekinti egy hónap múlva már alig emlékszik majd rá. Igaz, nincs is nagyon mire. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.08.13. 08:29:27

Sajnálattal olvastam ezt a kritikát, mert abban bíztam, hogy a SHERLOCK HOLMES-filmekhez hasonló szórakozásban lehet majd részem. Bár ha belegondolok, a reményt még nem adom fel, mert a Holmes-filmek esetében is a másodikra cuppantam rá igazán, és visszamenőleg kezdtem jobban értékelni az elsőt is. Szóval várom AZ U.N.C.L.E. EMBERE második részét. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.13. 09:19:27

@field 64: nocsak, pedig az első azért jobb egy fokkal mint a második

én meg leginkább a Sherlock 3-at várom

de ettől függetlenül érdekel ez is

2015.08.13. 10:09:28

@scal:

Az elsővel valószínűleg az volt a bajom, hogy régóta ismerem a Holmes-univerzumot, a könyveket is olvastam, szóval a bennem kialakult képtől az első film kicsit távol esett. Aztán a második filmnél már rá tudtam hangolódni erre a hangvételre, és utána már az elsőt is másképp néztem. De például a tévésorozatok most se jönnek be. :)

Jerryco 2015.08.13. 10:42:40

Keresek egy filmet:
Gyerek voltam, fél szemmel láttam és csak a végére emlékszem, illetve abból egy akció jelenetre:
Sok fiatal nő, vegyes rassz, kurvaként vagy hasonló mód, beszivárogtak egy katonai vezetőket tömörítő helyszínre, ahol szex helyett, karddal és egyéb módon kinyirbálták a fontosabb ellenséget, majd menekültek.
Sosem tudtam meg, mi a címe.
Szobánként egy pasi, egy csaj és ment a leszámolás.
Többre nem emlékszem.

2015.08.13. 12:00:47

@Jerryco:

Önző módon magamat ajánlom:

archivpierpaolopasolini.blogspot.hu/2014/05/nazisploitation.html

Az ott felsorolt filmek között van olyan, amelyik nagyjából megfelel a leírásodnak, de persze nem biztos, hogy tényleg arra gondoltál-e.

Jerryco 2015.08.13. 12:04:34

@field 64: Csak ha látnám a jelenetet, akkor jönnék ár, de oldalad mentem későbbre! :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.13. 17:51:26

@field 64: a Brett se? :D

a Cumbatchosat nézem és az tetszik ahogy a modern környezetre ráhúzták ezt az egésezt

pizo 2015.08.13. 19:57:05

A Wartburg 312 4T alvázon van, mivel padlóváltós, és ilyen gyárilag sohasem volt. Az ablaktekerők és belső kilincsek krómozottak (BMW), ez sem gyári, a Wartburgban polírozott alumínium volt.
A Trabant 601 1963-ban jelent meg, a gömbölyű Wartburgot 1966-ig gyártották, szóval lehet a két autó bőven együtt, mivel a film 63-ban játszódik. Ettől függetlenül maga a filmben lévő 601-es nem 1963-as, 70-es évek véginek tippelem.

Zoli

Zoli

2015.08.25. 15:08:02

egyetértek a kritikával, nézhetetlenül unalmas, bűnrossz film. Guy Ritchie lenullázta magát ezzel.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.25. 20:06:57

@Kulics: igazából őnála már az az új ha nem ássa el magát :D

topknot 2015.09.04. 00:43:31

na hellóka! Nem nagyon szoktam kommenteket irni így kritika alá mert mindenkinek tök szubjektív a véleménye, de ha valami olyasmit fikáznak amit nagyon szeretek akkor olyan leszek mint Armie Hammer a filmben amikor elcsattan! :D Szóval barátom, először is köszi, hogy a kritika fele egy olyan sorozatról szólt, amit az országban senki nem látott így nem is fogja senki összevetni vele a filmet! Másodszor, azt mondod a film komolyan veszi magát aztán részletezed, hogy próbálja egy majd 2m magas orosz megállítani az autót! Ha ez neked "komolyan vevés" akkor nem tudom mi az ami nem. Továbbá, eljutunk a színészekhez is: Armie Hammer szerinted csapnivaló, amit már az megcáfol, hogyha esetleg láttad a trailert angolul, nagyon jól elsajátította ezt az orosz akcentust és hidegen és morcosan játszotta el a hideg morcos oroszt.(?!) Persze ha te előre megmondod és eldöntöd hogy milyennek kell lennie a karakternek szerinted, ennyi erővel mindenkibe csalódhatnál minden filmben. Meg még az is eszembe jutott, ha tényleg láttál Armie Hammerrel filmeket, akkor tudod, hogy eléggé sportos testalkata van mert nem egyben megmutatja. Szóval akkor ezt így tisztázzuk már: Megboldogult nagymamád mit sportolt? (Ha már így őt is belevontad..) A film harmadik főszereplőjét, hollywood legújabb üdvöskéjét, Alicia Vikandert például meg sem említed, pedig abszolúte nem volt súlytalan karakter a filmben (habár elég picike lány az tény)! És a film zenéjével, a díszlettel, jelmezekkel miújság? Vagy a nagy nem tetszésben ezt nem volt idő megfigyelni? Az feltűnt, hogy a becsületes, jószándékú régivágású hős az orosz, és a simlis, szemetebb az amerikai ami egyáltalán nem megszokott? Miért érzem úgy, hogy mindenre figyeltél csak a lényegre nem? :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.04. 08:53:36

@topknot: üdvözöljük topknot első kommentjét

a Hitman előtt levetítették az UNCLE trailerét, és nekem abból az jött le, hogy ez egy jó film lesz, bár itt tényleg csak rosszat olvastam róla,

bár ha azt veszem, hogy neked nem tetszett a Mortdecai, elsősorban azért mert nem tetszett a karakter amit Depp játszott, lehet te is mindenre figyeltél ott, csak épp a lényegre nem? ;)

topknot 2015.09.04. 10:30:29

@scal:
Szia Scal! Én nem érzem úgy, hogy beskatulyáztam Mortdecai karakterét, hogy milyennek kell lennie!
Továbbá, ott megjegyzem a kritikában is, hogy nem tudtam eldönteni, hogy a karakter ennyire rossz vagy Johnny Depp játszik ennyire botrányosan.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.15. 11:08:03

hát nem is tudom hol kezdjem, először is, vagy tényleg megnézted az eredeti sorozatot (erre azért kíváncsi lennék) vagy csak rossz szájízzel ültél be, én nagyon jól szórakoztam a filmen

nem egy MIV, vannak benne üresjáratok, de nagyon jó kis kémfilm, ennek most már külön műfaja lesz

nem értem ezt az Armie Hammer utálatot, azért bőven nem volt még annyi filmje, hogy emiatt utálni lehessen, pl. nekem a Magányos lovas is tetszett, ha már szar film, és ha arra vagy kíváncsi csapnivaló színész e, ajánlom a J. Edgart

én magam részéről Cavillt jobban utálom, de itt ő is kurva jó volt, én inkább a következő Bond szerepét osztottam volna rá semmint Supermant

persze Tom Cruise, de 20 évvel fiatalabb korában játszhatta volna ezt el, egyébként nem vagyok benne biztos, ide valami simlisebb karakter kellett volna, mondjuk Matt Damon

számomra átjött a lazaság, ahogy a két ügynök baszogatja egymást (bár hozzáteszem, autentikusabb lett volna, egy oroszt kérni a szerepre, nem hiszem el, hogy nincs valami menő aktoruk, akár kint Hollywoodban is)

Hammer el van nyomva, Cavill van az előtérben - én kicsit szemetebb ügynökre számítottam, de aztán előjöttek ezzel a régi betörős énjével, és akkor már húztam a fogam, hogy jah kérem csak így lehet egy amcsi ügynök szemetebb, hogy valójában nem is ügynök :D

Hammer viszont kap egy félig meddig szerelmi szálat, ő a komolyan veszem magam attól vagyok vicces, Cavill meg a hülyére veszek mindenkit azzal leszek vicces karakter. Meg persze az orosz, bocsánat szovjet ügynök csak úgy lehet szovjet, hogy közben ellágyul a szíve, szal lehetne mivel kötözködni, de minek?

A film TOTÁL nem veszi magát komolyan. Hogy nem lehet ezt látni? Szerinted az komoly, hogy beszorulnak az autóval egy utcácskába, és az ablakon át bemásznak egy házba? Vagy amikor Cavill vacsorázik, Hammert meg közben belelövik a tengerbe? :D

Vagy amikor beszélgetnek az ajtó előtt, a villamosszék meg bekapcsol és mi látjuk mi történik bévül? Vagy ahogy baszogatja egymást a két ügynök? Már a találkozás is vicces, hogy MINDENKI az étteremben a CIA vagy a KGB embere :D

Szerintem az lehet a gond, hogy kevés embernek jön be ez a humor, tegnap a moziban én voltam az egyetlen aki nevetett ezeken a jeleneteket. Bár tegnap a moziban én voltam az egyetlen, aki bent ült a filmen :D

azt is bírom, amikor azt fejtegetik, hogy ez az ember nem vicces, nem jó komikus??? hát egy jelenet elsősorban attól lesz vicces HA jól van megírva, onnantól kezdve sokat a színész nem baszhat el, az meg, hogy mennyire játssza el hogy ő most vicces? hááát, nem mindenki egy Louis de Funes, aki már úgy volt elrajzolva, hogy azon lehetett röhögni

@topknot: Vikander nem volt rossz, de én Debickiről nem tudtam levenni a szemem, most hogy lehettek képesek egy rakétával agyonbaszni? :D

mindenesetre nekem meghozta a kedvem, hogy levadásszam a sorozatot, pláne, hogy Robert Vaughn játszik benne

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.15. 11:14:58

jah igen Hammer nekem valamiért Tom Hardy volt ebben a a filmben, esetleg rá osztottam volna s zerepet

bobbantyú 2016.07.06. 07:11:01

Nekem tetszett a film, nagyon hangulatos volt. Bejött a dolog, nem éreztem a felsorolt negatívumokat annyira...
süti beállítások módosítása