Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Páncélba zárt szellem – IMAX 3D

2017. március 30. - scal

Ebben az egészben a marketinget élveztem a legjobban. Azt, hogy akármerre járok az éjszakában, akármelyik metróállomáson, az összes hirdetőplakátról egy Scarlett Johansson néz vissza rám. Bár a filmet is ilyen értő szakemberek csinálták volna...

pancel.jpg

Nem vagyok nagy rajongója ennek a filmnek, mármint az eredeti 1995-ös animéről beszélek. Anno elég hamar láttam, 1997–98 környékén már biztosan, asztal alatt csúsztatott, írott CD-lemezeken pocsék avi-minőségben, hevenyészett fordításban. De ha ennél jobb a körítés, akkor se értek belőle semmit, egész egyszerűen azért, mert anno az emberek 90%-a ha megnézte ezt a filmet, azt mondta, nem érti, mit látott, de nagyon tetszett neki. Ez az anime ugyanis évtizedekkel előzte meg a korát, egyesek innen számítják azt, hogy a japán rajzfilm betört az USA-ba, és populárissá vált. Nem beszélve aztán olyan filmekről, amelyek erősen merítettek belőle, pl. Dark City, Mátirx. Aztán ott van az is, hogy a mondanivalója egészen egyszerűen annyira komplex, hogy egy nézésre fel se lehet fogni. Gondolkozzunk már egy kicsit, mi volt nálunk '95-ben! A SuliNet 98-ban jött be az országba. A Famiklónommal játszottam a 85-ös Super Mario Brost.

Ez meg valami olyasmiről szól, hogy robotok vagy kiborgok, félig emberek, félig számítógépek, tuningolás, számítógépes szupersztráda, hackelés. Mi van? A film még 2005-ben is friss lett volna, amikor az internet azért már adott némi támpontot, meg a videojátékboostnak – és persze a Mátrixnak – köszönhetően már lehetett valamicskét érteni ebből. Kill.switch, Deus Ex, 13. emelet, eXistenZ, Cowboy Bebop, Trigun, Appleseed, Avatar, A 200 éves ember, Anachronox, Oni, Én, a robot, M.I. Mesterséges értelem, Különvélemény, jobb-rosszabb alkotások, de mind valamit hozzátettek ehhez az egészhez, amiről a Ghost in the Shell beszélt. Mert ez a film valójában egy cyberpunk környezetben, valahol a távoli jövőben arról mesél, hogy meddig marad ember az ember, és hol kezdődik a lélektelen géppé válás. Vagy éppen képes-e egy robot emberi tulajdonságokkal bírni, amitől emberibb lesz az embernél? Elmosódhat-e a határ? És mi egyáltalán ez a megfoghatatlan valami, amit léleknek nevezünk? Aztán itt van egy újabb dolog, az emlékekkel való manipulálás, lásd Eredet. Az emlékek tesznek minket azokká, akik vagyunk? Ha az agyunkba lehetőség lenne teljesen más emlékeket implementálni egyetlen perc alatt, akkor azt hinnénk, hogy mi nem mi vagyunk? Félelmetes gondolatok ezek.

ghost-in-the-schell-scarlett-johansson-with-gun-1024x576.jpg

A jövőben biomechanikus implantátumokkal tudja az ember felturbózni magát. De minden egyes implant kicsit közelebb viszi ahhoz a határhoz, amikor már kezd kiveszni belőle az emberi tényező. Persze van ennek most is módja, csak amolyan fapados verzióban, ami elsősorban az öregedést próbálja gátolni. Lásd a sok ráncfelvarrást, zsírleszívást, hajbeültetést, csöcsnagyobbítást, szájfeltöltést, és így tovább. Nézzük, én mit cserélnék le magamon! A szemeimet egészen biztosan, mert már most herótot kapok a szemüvegtől – különben is kéket akartam mindig. Aztán pár helyen az ízületeimet is kicserélném, hogy ne fájjon a lábam a sok gyaloglástól, futástól, meg a csuklóm a sok gépeléstől. A fogaimat, amelyek közül alig van már olyan, amelyik ne lenne betömve, de akkor már a kezeimet is, mert sokszor gyorsabban tudnék megírni egy cikket. Mondjuk a testem 30-40%-ot tuti feltuningoltatnám. Mert vagányul néz ki. És akkor ez már természetes lenne, csak a pénz szabhat határt.

A főhősünket alakító Johansson egy ilyen biomechanikus ember, akinek az egész teste mesterségesen előállított, javítható, regenerálható. Egyedül az agya nem, amely a film elképzelése szerint a lélek lakóhelye. Elvégre az működtet mindent, attól vagyunk azok, amik. Ez a test lesz az a PÁNCÉL, amelyben ott rejlik az ember esszenciája, a SZELLEM-e, vagyis a lelke. Anno sokan pfujoltak, hogy így fordították le a címet. Egyesek szerint TUDAT a BUROK-ban sokkal találóbb lett volna, a Ghost szellemet, a Shell pedig héjat, hüvelyt is jelent, nem feltétlenül kagylóhéjat. Az eredeti mangát Shirow Masamune írta 1989-ben – és sose hinnétek, de – egy magyar származású író, Kestler Artúr 1967-es könyve alapján, amely a Szellem a gépben címet viselte. Egy olyan filmnél, ahol csak azon ennyit lehet matekozni, hogyan is fordítsuk le a címet, nem biztos, hogy pont az amerikaiak fognak egy tökéletes remake-kel előállni.

ghostintheshellposter11.jpg

Ennyi felvezetés után nyilván kíváncsi vagy, hogy sikerült szerintem a remake? Remake ez egyáltalán? Nagyon hasonló a helyzet, mint a múlt héten bemutatott Szépség és a Szörnyeteg esetében. Mert ott is egy rajzfilmet ültettek át élőszereplős verzióba. De míg ott szinte pontról pontra lemásolták az alapanyagot, itt valami egészen más utat választottak, és szerintem ez meg is pecsételte a film sorsát. Mert a Ghost in the Shell élőszereplős változata ebben a megközelítésben nagyjából olyan, mint egy videojáték-adaptáció, és ezzel azt hiszem, többet mondtam a kelleténél. Mint az istentelenül elbaszott Max Payne, aminek a története egy faékkel versenyezhet, mégis sikerült túlbonyolítani. Vagy a tavalyi rossz emlékű Assassin's Creed is felmerült bennem, aminek a vizualitása egészen emlékezetes volt, de a történet totál hidegen hagyott, pedig kétségbeesetten próbálták azt mutatni, mennyire epikus. Dacára, hogy bizonyos beállítások, jelenetek – hasonlítsd össze a két főcímet, az eredetinél csak zene szól – egy az egyben visszaköszönnek az animéből, ebben a filmben mindent elmondanak, mert félnek attól, hogy TE, kedves néző hülye vagy.

Vegyük azt, hogy már a film elején kapunk egy sablon bevezető szöveget. Nem tudom, miért csinálják ezt, lehet, még a Star Wars idején beidegződött, de ott az egészet feldobta a beúszó felirat. Én nagyon megijedek mindig, amikor ÍGY kezdődik egy film, elmondják, hülye néző, ez van, fogadd el. De legyen ez a kisebb gond, mert ebbe nagyobb filmek is hajlamosak beleesni. Az már csak hab a tortán, hogy pár hete húsz percet le is vetítettek a filmből mintegy ízelítő gyanánt, és eddig ez kivétel nélkül olyan filmekből történt, amelyek finoman fogalmazva nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, lásd Tron – Örökség, Godzilla stb. És aztán hogy minden kerek legyen, vetítés előtt az embargós papírt is az orrom alá nyomták. Ez így már több mindent mutat, mint egy Jupiter–Merkúr együttállás. De térjünk vissza a néző vezetéséhez. Hőseink – Major és a drabális Batou – a HANKA cégnek dolgoznak. Hogy a nézőben ez tudatosuljon, ezt jó hangosan bemondják. Mert nem egyértelmű, hogy mutatják az óriás kivetítőn, hogy HANKA, vagy mert a recepció fölött ki van írva, hogy Hanka Technologies, vagy mert mikor a páros belép az épületbe, még egy robothang be is nyögi: Köszöntjük a Hanka Vállalatnál. Nem, ennyiből ez nem egyértelmű, be kell mondani, biztos, ami biztos.

nagyigaz.jpg

Ez az egy példa végigvonul az egész filmen. A gonoszok magyarázzák, miért gonoszok, mit miért tesznek éppen, az orvosok magyarázzák, mit csinálnak, hogy gyógyítják éppen Majort, hogy rakták össze lépésről lépésre – nem mintha éppen nem látnánk a nyitányban –, Major meg magyaráz, hogy mit csinál, mire jött rá, mikor kezd változni a gondolkodása, milyen belső problémák gyötrik és hasonlókat. Az egyetlen, aki nem magyaráz, az Batou, ő csak egyszerűen übercool. Nekem már ő volt a kedvencem az eredeti animében is, és talán őt csinálták meg a legjobban. Ha valamit el kell ismerni, akkor az az, hogy végre eljutottunk oda, hogy egy adaptációban úgy néznek ki a karakterek, ahogy az eredetiben. Pl. anno a Constantine-ben Keanu Reeves tök jó volt, de mennyivel jobb lett volna szőkén? Pilou Asbaek tökéletes a szerepre, éppen eléggé robusztus, csupa izom óriás, akiben azonban ott a szív is. Nagyon meglepett, hogy rendes szemei vannak, ez a film jobb pontjaihoz írandó. Asbaek egyébiránt szerepelt a tavalyi Ben Hurban, az idei Nagy Falban, sőt már játszott együtt Johanssonnal is a nem túl sikeres Lucyben. Magyar hangja Szabó Győző, aki telitalálat, majdhogynem ez a film legnagyobb érdeme... és ezt most mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja.

Juliette Binoche nem értem, hogy keveredett a lecsóba, talán ő a legrosszabb az egész filmben. Az összes szövege olyan, mintha súgógépről olvasná, mert annyira papírízű mondatokat kapott. Takeshi Kitanot mindig jó érzés viszontlátni, de azért a személyéhez kapcsolódó kérdéseket nem ártott volna tisztázni – ő aztán annyira ázsiai, hogy csak feliratozva hajlandó megszólalni. Mindenesetre, akik amiatt hőbörögtek, hogy „de milyen dolog az már, hogy egyetlen ázsiai sincs egy anime feldolgozásban”, azok megnyugodhatnak. Rengeteg ázsiai felbukkan, hiszen a filmet talán csak az ázsiai piac fogja megmenteni, de a legtöbbjüket inkább nem említeném, mert az már spoilernek számítana. Különben is a manga-anime technológia eleve a nyugati embereket vette alapul, így természetesnek vehető, hogy sok nyugati színész játszik a filmben. És akkor foglalkozzunk már kicsit a szamócaajkú Johanssonnal is, aki szinte biztos, hogy azért kapta meg ezt a szerepet, mert az Under the Skinben is valami hasonló lényt formált meg. Aki itt járkál köztünk, de azt se tudja, hogy ő embernek számít, vagy valami túlvilági akárminek, aki nem tudja, mi az értelme a létezésének, csak gépiesen teljesíti egyik parancsot a másik után.

pancelba-zart-szellem-4.jpg

Vicces, hogy testpáncélján nem jelenítik meg a mellbimbókat, de a körmöket igen, hát istenem PG-13. A lényeg, hogy szakasztott mása az animében látott eredetinek. A ruhái, a bőre: a küllemre tehát nincs sok okunk panaszkodni. A filmet teletömték akcióval is, s bár ezek szépen koreografáltak, a már említett derivativitás miatt nem vonják be a nézőt. 2017-ben pedig a lassítások sokkal inkább tűnnek – már nekem is, basszus, legalábbis ebben a formában – puszta időhúzásnak, pozőrködésnek, semmit áll-leejtős pillanatoknak, amelyeknek feltehetőleg szánták őket. Cserébe a látvány eszméletlenül gyönyörű. Az egész város látképe – amit kicsit túl is használnak –, a jövőbeli autók, a különböző tuningolt technológiák, melyek meg is jelennek az embereken, ahogy azt kell. Ugyanakkor EZ a látványvilág továbbra is a Szárnyas fejvadász látványvilága, egy kicsit megspékelve a Tron - Örökségével. De azért a 3D mindezt maximálisan fokozni tudja, pláne IMAX-ban. Úgyhogy szó se róla, a Ghost in the Shell egy gyönyörű vizuális orgia, a színek egész kavalkádját kapod bő másfél órán át, mint egy kaleidoszkóp. Ebbe helyenként csak az fog belerondítani, hogy néhol már annyira CGI, hogy látni véltem a vonalat, ahol rátették Johansson fejét a próbababatestre. A póktankra meg nincs bocsánat...

A film zenéjét Clint Mansell szerezte, nem rossz, de nem éreztem eléggé erősnek. De ez is csak eltörpül a fő probléma mellett. Itt alapvetően forgatókönyvírói hiányosságokról van szó, a két jómadár nem is értem, hogy kaphatta meg ezt a feladatot, amikor az egyik – Jamie Moss – egy közepes akciófilmet (Az utca királyai), a másik – William Wheeler – meg sok rosszat írt. Bárki megjósolhatta volna, hogy ez a projekt durván meghaladja a képességeiket. Aztán kaptunk egy szolgalelkű, bármiben kompromisszumra törekvő rendezőt, Rupert Sanders személyében, aki azt se tudta, hogy tartsa egyben ezt az egészet, és mindössze egyetlen felejthető filmet (Hófehér és a Vadász) készített. Mindehhez hozzájött a produceri gyávaság, PG-13, megalkuvás, és ez lett a végeredmény. Kár érte, mert gyönyörű film, jó színészek ugrálnak benne, csak a formához nem párosult tartalom, vagy hogy stílszerű maradjak, a páncél tökéletes, csak éppen hol marad belőle a szellem?

Ha tetszett a kritika, kérlek, lájkold a Facebook oldalunkat!

Ui.: Az IMAX-ban az egyik unalmasabb jelenetnél levettem a szemüvegem, és végignéztem a nézőtéren. Mindenki áhítattal bámulta a vásznat körülöttem, én szabad szemmel nem láttam a kódot, ők viszont rákapcsolódtak az utat mutató vászonra, és szívták magukba minden tudását. Lám, lám, nincs is ez a világ olyan messze. Csak még megoldjuk biomechanikus kapcsolódási pontok nélkül. Jelen esetben egy szemüveggel. Miután kifilozofáltam magam, én is visszatértem a Nagy Egységhez, hogy együtt lélegezzünk, és ne zökkentsük ki az Egyetlen Igazságot. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2017.03.30. 09:11:15

A kritika írójának ez a gibsoni cyberpunk világ már közhely, a mozinézőknek meg ugyanolyan pofaleszakító, mint a Mátrix volt anno, csak itt nem egy virtuális térben vannak csodák, hanem a valósnak látszó nem is annyira távoli jövőben. A néző azt gondolja, hogy ha 100-150 évvel később születik, akkor ilyen lenne a világ.
Én azt remélem, hogy ez a film megnyitja az utat a cyberpunk világ filmjei előtt, sőt ez szinte megvalósulni látszik a Szárnyas Fejvadász folytatásával.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.30. 09:32:27

Ahhoz képest, amit tegnap meséltél róla, hogy milyen szar volt, nem is fikáztad le annyira. Jó, persze, nem kell mindig kurvaanyázni, de az alapján ez egy viszonylag korrekt filmecske, ami szimplán nem ér fel az eredetijéhez.

2017.03.30. 16:24:07

"Vicces, hogy testpáncélján nem jelenítik meg a mellbimbókat, de a körmöket igen, hát istenem PG-13. A lényeg, hogy szakasztott mása az animében látott eredetinek. A ruhái, a bőre: a küllemre tehát nincs sok okunk panaszkodni."
Az animében sem jelenítették meg, de amúgy emberi külseje volt, nem ilyen paneles izé. Szóval a melle például rugalmas volt, még csak nem is implantos hatású (biztosan valahol elmagyarázzák ezt, a filmben amúgy nem tették). Genitáliák az eredetiben sem voltak, de hát japán filmről beszélünk, ahol a pornóban is csak a lényeget cenzúrázzák :-D
Nyilván nem véletlen az a jelenet az animében, amikor a búvárkodás után leveszi a hacukáját, Batou meg elalél a gyönyörtől. Hacsak nem valami mechanofil a csóka.
Az 1995-ös animének van egy csomó olyan jelenete, amit nem hiszem, hogy filmre lehetne adaptálni. A tankos rész például szerintem zseniálisan jó, ahogy a tank végiglövi az ember törzsfáját, minden elődöt kilőve, és megáll a hominis alatt...
Ez a film bukásra született, na, persze nem pénzügyi értelemben, úgy simán lehet sikeres, és akkor beindul a frencsájszmasinéria ezerrel, harmadik rész után Johansson kiszáll, valamelyik tutigimis cuncimókus majd átveszi a helyét, negyedik rész sikertelensége után újratöltés és kezdődik elölről a menet a ringlispílen.
Hogy Ázsiában mennyire lesz sikeres, azt nem tudom, a kritikákat olvasva az ázsiai vonal eléggé ki lett mosva a filmből, persze, a Terminator 5-öt is megmentette a kínai piac a teljes bukástól. És most sem értek egyet azzal, hogy Motoko fehér lett, simán baromság, hogy nem (feltétlenül) japán.
Majd alkalomadtán azért megtekintem (pár hónap múlva). Amikor épp akciófilmet néznék.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.30. 20:12:56

@Santino89: igen mert Field rám szólt, hogy fogjam vissza magam :D
DE ha megnézed minden pont benne van (kivéve egyet, ami spoilernek számít) amit írtam neked csak ott ömlesztve volt

a 60% amit a Rotten adott rá most szerintem jogos, sőt kicsit érzek hasonlóságot a Final Fantasyval, az is sokaknak bejött, de nem egy nagy cucc, forradalmat se csinált

a látványvilág meg, pl. tavaly játszottam a Remember Me-vel hát ott is hozták ezt a környezetet, szóval inkább ezek miatt fanyalgok, meg tuti megnézem majd megint, ha már kijön, hogy még jobban össze tudjam hasonlítani a rajzfilmmel, de miért nem csinálták meg csak azt? hallottam azt is, hogy a két filmet egybemosták, szóval ezek miatt mélyebbre kell ássak a Ghostban és az mind idő

@Madnezz: legyen így

@Tralfamador75: tegnap ezen agyaltam én is, direkt meg is néztem az eredeti animét emiatt sok sok év után, és... dobpergés... megjelenítik :D néha már már zavaróan nyilván direkt, hogy frusztrálja a nézőt, elég ha megnézed a film első 5 percét és meglátod magad is

Darkcomet 2017.03.30. 20:34:53

"Mindenesetre, akik amiatt hőbörögtek, hogy „de milyen dolog az már, hogy egyetlen ázsiai sincs egy anime feldolgozásban”, azok megnyugodhatnak."

Itt konkrétan azon ment a hőbörgés, hogy a főszerepet miért nem osztották ázsiai színésznőre. Lehet ugyan azon merengeni, hogy az animeokban mindenki nagy szemű, meg karcsú, meg hasonlók, és a japánok így ábrázolják a fehér embereket, de itt a kiborg Motoko japán nőről van mintázva, amire konkrét utalások vannak a mangába. Amúgy az animeokban aki kék szemű, az fehér ember, aki barna, fekete, vagy vöröses az ázsia valamelyik országából származik.

Előre bocsájtom, nem láttam a filmet, de nem is akarom megnézni, mivel valami ilyesmit vártam tőle. Hollywoodnak nem szabad sikeres anime filmekhez nyúlnia, mert csak tönkreteszik. Milyen jó, hogy a Trigunból, Cowboy Bebopból, Akirából semmi sem lett, mert kb. ilyen két bites filmet tudtak volna csak produkálni. Ezt hagyjuk meg a Japánoknak. Ha meg ők nem akarnak élőszereplős izét csinálni egy animeból, akkor tudják, hogy miért teszik.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.30. 23:32:25

@Darkcomet: igen, ők azért teszik, mert kb. nem tudnak jó élőszereplős filmeket készíteni,

azért nem osztották ázsiaira, mert akkor a kutya nem lenne rá kíváncsi, de a filmben Scarlett kurva jó, nem vele vannak itt gondok mint írtam

egyszer meg megnézheted te is, kíváncsi lennék a ragedre :D

2017.03.31. 04:51:56

@scal: Na, kicsit utánanéztem. de nem lettem okosabb. Például a főcímben látszik. De az első jelenetben nem, pedig egyből ledobja a ruhát. Amikor a tankot próbálja szétkapni, akkor sem látszik, viszont ott olyan, mintha lenne rajta egy "mesterséges bőr", ahogy szakadnak az ízületek és miegyéb, látszik egy leváló áttetsző réteg.
Van, aki szerint a termooptikás álcaruha csak a meztelen testet képes álcázni, ezért meztelen.
Amikor Aramaki szembesül a Bábjátékossal, akkor a női torzón is látszik minden (bár csak halványan). Most arra nem emlékszem, hogy a meghekkelt titkárnőnél mi az ábra.
Szóval ja.

"Szóval a melle például rugalmas volt, még csak nem is implantos hatású (biztosan valahol elmagyarázzák ezt, a filmben amúgy nem tették)."
Ezt azért így, ebben a formában felülbírálom, mégis csak implantszerű.

Amúgy meg természetesen nem tutigimis mókuskára gondoltam fentebb, hanem highshoolmusicalesre, elnézést az írónőtől a tárgyi jellegű tévedésért :S
Na, mindegy is. Alkalomadtán újranézem az eredeti és megismételhetetlen első mozifilmet.

Nekem egyébiránt a Final Fantasy: The Spirits Within nagyon bejött, bár azzal tisztában vagyok, hogy egyrészt a játékhoz semmi köze, másrészt a történet is... mondjuk úgy, hogy "izé". De techdemóként pazar.

dutch 2017.03.31. 12:16:33

OFF:

- Papi, más szín nem lenne jó? Azzal is remekül lehet látni.
- Vagy kék, vagy semmilyen!

Darkcomet 2017.03.31. 19:53:20

@scal: "igen, ők azért teszik, mert kb. nem tudnak jó élőszereplős filmeket készíteni, "

Ezt tisztázzuk le. Ha úgy értetted, hogy a japánok nem tudnak jó élőszereplős anime adaptációt csinálni, ebben igazad van. Nem is nagyon akarnak. Náluk az anime egyenértékű az élőszereplős filmekkel. Amit ott elmondanak, az el van mondva, a maga dramaturgiájában, képi világában, szerkezetében, ami élőszereplős filmre átültetve nem tudna működni. Nem is akarják, hogy működjön. Az anime az anime, az élőszereplős film meg az.

Ha úgy általában értetted a japán filmekre, hogy nem tudnak jó élőszereplős filmet készíteni, akkor két lehetőség van. Vagy provokálsz (mert azért az már lejött neked, hogy harapok a távol-keleti filmek összességében történő fikázására), amire nem fogok ugrani, vagy tényleg komolyan gondolod, viszont akkor abba kéne hagyni ezeket a sommás megjegyzéseidet, mert mindezzel azt bizonyítod, hogy halvány lila gőzöd sincs az egészről.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.03.31. 23:04:19

@Darkcomet: nem, TÉNYLEG nem tudnak jó filmeket csinálni, a hongkongiak is túljátszanak, de ott van egy elég erős kultúrája a filmeknek, Korea néha belenyúl a lecsóba, de a japánok basszus, a Battle Royalet is addig tartottam jónak míg el nem olvastam a könyvet

de várom az ellenpéldákat

azt a videót láttad ahol japán embereket kérdeznek Johanssonról, és azt mondják jobb mintha japán játszaná?

ui: harapsz te mindenre, ahol objektíven fogalmaznak ezekről a filmekről, és nem elvakult fan módjára, aki nem tud súlyozni...

classy57 2017.04.01. 14:28:56

Nekem van csak egy fura áthallásom a Nikita (1990) c. film történetébe ?
www.imdb.com/title/tt0100263/
Ebből később seria is készült.
www.imdb.com/title/tt1592154/

Darkcomet 2017.04.01. 23:24:15

"nem, TÉNYLEG nem tudnak jó filmeket csinálni, a hongkongiak is túljátszanak, de ott van egy elég erős kultúrája a filmeknek, Korea néha belenyúl a lecsóba, de a japánok basszus, a Battle Royalet is addig tartottam jónak míg el nem olvastam a könyvet"

Aham. A japánoknak nincs filmes kultúrájuk, a koreaiak meg néha belenyúlnak a lecsóba. Aztán meg írjak ellenpéldákat ekkora faszságok után, a mélyen tisztelt kritikus úrnak.

Hát baromira nem.

Te ülsz a magas lovon, te vagy kritikus, te vagy a blogger, tőled kéne elvárni, hogy minimum tájékozódj legyél abban, amiről írsz, ahelyett, hogy összehordasz mindenféle sületlenséget. Ehelyett mint valami grafomán billentyű virtuóz fosod az írásokat, és ontod magadból a marhaságokat. A filmbook valamikor egy minőségi filmes blog volt, de olyan szinten rátelepedtél az egészre, hogy a bányász béka segge alá került a színvonala.

Ha meggebedsz, akkor sem fogsz egy színvonalra kerülni a többiekkel, akik itt rendszeresen írnak. Pl. egy Field64 vagy Oldfan írása minőséget képvisel. Ők mérvadóak, oda lehet és kell figyelni az írásaikra. Hivatkozási alap tud lenni. Idézhető. Kevésszer írnak, de az minőség. És nem csaponganak ezer felé, nem folynak bele olyasmibe, ami tőlük távol áll, nem akarnak mindenhez érteni, de amihez értenek, abban nagyon jók.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.04.02. 03:49:03

@Darkcomet: na mi van mégis csak harapsz a provokálásra? legyél már következetes, tájékozódtam éppen eleget, ajánlom az Üzenet az űrbőlt, meg társait, aztán szégyelld össze magad

Két évig írtam egy kifejezetten ázsiai filmekkel foglalkozó magazinnak, ami ráadásul nyomtatott volt, ha nekik megfeleltem, nyilván van valami rálátásom a dolgokra, mondjuk az, hogy tudok objektív lenni és nem vagyok egy olyan elvakult fan mint te :D (aki egyébként már csak akkor jár ide, ha valami ázsiai filmet kell oltalmába vegyen)
Nem baj ha elvakult fan vagy, aki nem tud objektív lenni, megesik az ilyen, de akkor meg nem kell beleszólni a nagyok dolgába

Örülök hogy van akit szeretsz olvasni, bár azzal mutatnád ezt ki, hogy kommentelnél hozzájuk jó sokat... Ha meg azt hiszed nem vagyok tisztában azzal, hogy Field, vagy Oldfan sokkal jobban ért bizonyos dolgokhoz, sőt hát jobban is írnak, akkor végképp csak fikázni jársz ide. De mindenkinek kell egy hobbi :D

Köpködés helyett inkább írtál volna példákat... de hát persze, hogy nem megy, mivel nincs túl sok. Össze kéne őket szedni, mondjuk Kuroszavát, vagy Hondát.

A hozzászólásod már megint tocsog a kisebbségi komplexustól, hetet havat összehordasz, általánosságokban beszélsz.

"A filmbook valamikor egy minőségi filmes blog volt, de olyan szinten rátelepedtél az egészre, hogy a bányász béka segge alá került a színvonala."

Ezt be is keretezem. Olyan szép, jó lesz a gyalázó kommentek közé.

"Ha meggebedsz, akkor sem fogsz egy színvonalra kerülni a többiekkel, akik itt rendszeresen írnak."

Ennyit meg a tájékozottságról. Szegény Oldfan majd' egy éve nem írt cikket, marha gyakran olvashatod az írásait. Most gyorsan végig is mentem páron, 2015-ig bezárólag egyikhez SEM írtál még csak annyit se, hogy ez szép volt. Mit képzelsz te magadról? Oldfan itt írja a jobbnál jobb japán filmekről a kritikákat, és akkor meg se dicséred?

Még egy kicsit idegesítesz, és bevezetem a Sötét Üstökös napot, amikor minden hónapban, csak a kedvedért fogok egy japán filmről írni :)

Én se folyok bele olyasmibe ami tőlem távol áll - lásd egy Pasolini írásom se volt még a blogon, vagy mondjuk valami szovjet filmről -, a ázsiai filmek NEM állnak tőlem távol. Szeretem őket ütni a bénaságukért ;) Miért nem jöttél A szobalány alá arénázni?

És végül, de nem utolsó sorban: polihisztor vagyok :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.04.02. 03:50:32

@dutch: A Papi citrommal szereti! (A teljes Bud Spencer életműből a Papi karakterét gyűlölöm a legjobban :D)

classy57 2017.04.02. 08:38:08

@scal:

"És végül, de nem utolsó sorban: polihisztor vagyok"
Hmm...az a poliizé az aki nem ért semmihez de mindenbe belekontárkodik ? :D
Kicsit finomitva , mindenbe belekap igy aztán semmihez nem ért igazán...Hmm?
Valamikor én is annak tartottam magamat , ma már nem nagyon dicsekszem ezzel ;)

classy57 2017.04.02. 08:46:36

Jaaa , amugy valaki elmagyarázhatná nekem vén filmbuzi pöcsnek , mi is az az anime ; Mint stilust értem ez alatt , mert a szó ugye arra azért utal hogy ez egy valamiféle animált/rajzolt filmes ágazat , de mi a különbség az anime és a klaszikus értelembe vett animácios filmek között ?
Erre is rá lehet húzni a bogár/rovar ökölszabály párhuzamot ?! :)

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.02. 19:33:05

... és az a test. ... Önmagában megér egy misét. (Mint IV. Henrik koronája.)

Túlélő ... 2017.04.02. 20:17:10

Érdekes az alapgondolati felvetés is.

dutch 2017.04.03. 10:38:44

@scal: Valahol megértem, de azért magas labda volt :) Egyébként a vakon játszott gegek kifejezetten ülnek (a citromos, vagy amikor mindent lever az étteremben).
Én amúgy Donna Olympát.

Szerintem a Ghost in the shell az a sztori, amit lehetetlen jól filmre vinni, főleg Amerikában. Amennyire emlékszem az animére, egy viszonylag lassan csordogáló történet volt, elképesztő hangulattal. Nem tudom elképzelni, hogy ezt vissza tudná adni egy amcsi remake, ahol ha nem durrogtatsz valami petárdát kétpercenként, akkor az már nem is ér semmit. A trailer valahol meg is erősitett ebben.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.04.03. 11:35:33

@classy57: akkor legyen Jack of all trades - Master of none ;)

annyira rá lehet, hogy legjobb tudomásom szerint amerikai találmány, hogy megkülönböztessék vele a japánból származó animációs filmeket

deee majd az ázsiaiak védőszentje amint tett egy kört, hamarosan ismét erre száguld, és kaphatsz tőle (szerencsés esetben) mélyebb felvilágosítást, vagy felsötétítést

@dutch: ebben azért meg kell védjem a filmet, mert az animében is lövöldöznek éppen eleget, csak többet filozofálnak

Nietzsche__ 2017.04.20. 16:16:53

Az a test ...
Fantasztikus.
A film mondjuk szar, de a csaj megéri.

Panelmedve 2017.04.27. 18:13:43

Nekem csalódás volt és hatásvadásznak éreztem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.09.15. 15:20:04

A mestermű és az odavezető út...
(A 95-ös animét láttam, de valamikor 95ben, azóta se, szóval majdnem "szűz" az elmény, így 25 év után.)
A színészek marha jók (kitano, asbeak, johannson), a látvány is eltalált (egymás mellett a jövő, és a gettó, sokkal cyberpunkosabb, mint a legutóbb látott, alita a harc angyala), volt nem egy jelenet, beállítás amit egy az egyben vettek át az animéből valószínűleg, mert nagyon animés.
süti beállítások módosítása