Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Midway (2019)

2022. március 08. - scal

"Eltávolodni a hajótól majdnem olyan életveszélyes vállalkozás volt, mint fel- és leszállni rajta. 1942-ben nem létezett még repülőgépbe építhető radar. A többüléses torpedóvető vagy zuhanóbombázó lövésze vezethetett valami rögtönzött navigációs nyilvántartásfélét a repült irányokról és távolságokról, és visszakalauzolhatta a pilótáját a fölé a tengerrész fölé, ahol reményeik szerint szabad szemmel vagy távcsővel megpillanthatták anyahajójukat - nagy magasságban, tiszta időben. A gépében magányosan kuporgó vadászpilóta, amint szem elöl veszítette úszó otthonát, beleveszett a végtelenbe, és csak spekuláció vagy a jó szerencse segítségével  találhatta meg a visszautat. Ha a hordozó visszafordult, vagy a pilótát egy ígéretes célpont  túlcsalogatta azon a ponton, ahonnan még visszatérhetett volna, a gép kifogyhatott a benzinből, és tengerre szállásra kényszerülhetett. Repülőgép-hordozón szolgáló pilótának csak a legbátrabb emberek jelentkeztek." - John Keegan - A második világháború (1989)

mv5byza5y2q2yjktzdywmi00ntdmlthlmjctmmy5ndgwowrhzduxxkeyxkfqcgdeqxvyode5nze3ote_v1.jpg

Vannak filmek, amiknek ülepedni kell. Jó és rossz értelemben is. Amikor megnéztem a Midwayt egy teljesen korrekt háborús eposznak tartottam. Egy nappal később már egy közepes történelmi tablónak, ami egyébként túl hosszú is. Most meg, így két nap távlatában már az 1976-os A midwayi csata egy kifejezetten ügyetlen remakejének érzem, nincs benne egyetlen emlékezetes jelenet, ezenkívül fáradt és hazug is, mert ugyan azt állítja a japán katonáknak is emléket állít, de ez nincs így. A japánok egyértelműen a gonosz ellenség, akit az USA majd jól lenyom. Nagyjából 10%-ot áldozva rájuk. Az amerikai anyahajókon az utolsó vasszög karakterépítésével többet foglalkoztak, mint a japánok elmélyítésével.

Egyáltalán jó szó-e a remake? Nem hiszem, mert ez egy megtörtént történelmi esemény másik interpretációja, egy másik rendező tálalásában, más színészekkel előadva. Ráadásul meg sem próbálta a 76-os film korrektségét visszaadni, szóval mást állít és mást cselekszik. Úszik az okádék CGI-ben, nem is tudom mikor láttam utoljára ilyen hányaveti munkát, ami megint csak a 45 éve bemutatott film javára billenti a mérleget, hiszen azt eredeti hajókon, eredeti repülőkkel vették fel. Ez igen, itt meg azt kell néznem, hogy a repülőgéppilóta minden alkalommal beveszi a rágógumiját, hiszen annyira amerikai. Remélem az nem CGI volt.

És a legdurvább, hogy még így is az elmúlt húsz év legjobb Roland Emmerich rendezése, de ez is csak azért lehet, mert az összes többi filmje, hulladék volt. Elképesztő messziről indít, szinte még a Pearl Harbor elleni támadás előkészületeit is mutatja, aztán a Doolittle akciót, amikor a B-17-es Flying Fortressek megszórták Tokiót. Aztán jön a hajók tologatása a térképeken, meg a kódfejtés a Magic-el, és nagyon azt kellene éreznünk, hogy most itt valami elképesztő nagy döntéseket hoznak, és feszültség van, megpattannak az erek, és százak hallnak meg milliókért. De a helyzet az, hogy mire elcammogunk az igazi Midwayt eldöntő öt percig, már csak azt várja az ember, hogy legyen vége ennek az egésznek. Mintha már magukat az amerikaiakat se érdekelné ez, meg minek vájkálni a múltban, most hogy Japán már gazdaságilag agyonverte őket és jóbarátok.

mv5bzjuyywe2ntitnmjjys00nje3ltg4odqtyzqynwiyodu1zge0xkeyxkfqcgdeqxvymta3mzq4mtcw_v1.jpg

Ehhez a filmhez szintén egész jelentős színészgárdát trombitáltak össze, még ha nem is akkora neveket, mint az ős-Midway esetében - Midway ősbemutató, 1942. június 4-7. Igyekeztek mindenki szerepét kellő időben bemutatni, talán még valamiféle karakterépítésről is beszélhetünk némelyek esetében, és valahogy sikerült olyan embereket előbányászni, akiknek még véletlenül sincs meg a párja a régi filmben. Így Patrick Wilson bár a Magic egyik főemberét alakítja, akinek köszönhető, hogy megtudták az amcsik egyáltalán mire készülnek a Japánok, mégse Hal Holbrook szerepét kapta meg. Azután itt van a főszereplőnek beállított Ed Skrein, aki annyira laza, mint a rigalánc, és annyira menő, hogy már itt sincs. Csak éppen ide, ha nem is egy Maverick de egy Iceman elkélt volna.

Nyilván vele akarták pótolni Charlton Hestont, aki régebbi verzióban játszotta a főszereplőt. Nos Skrein még csak nem is egy Heston. Hasonlóan semmilyen Nick Jonas karaktere, és Jonas is leginkább semmilyen. Igaz neki legalább jutott pár jó mondat. Robert Mitchum szerepét most Dannis Quaid játssza, a tőle elvárható profizmussal és magabiztossággal. Luke Evans enyhén szólva érdekes választás volt McCluskynak, úgyhogy a két legjobb színász végül Aaron Eckhart és meglepő módon Woody Harrelson lesz, aki a legtöbb filmben rögvest megkapja az instant gyűlöletemet, itt viszont kifejezetten hiteles Nimitzként - őt Henry Fonda alakította a régi filmben. Eckhartnak jutott talán a legjobb szegmens, ő játssza Doolittle-t, aki leszáll Kínában a gépével, és rajta keresztül láthatjuk micsoda pusztítást is végzett Japán a kontinensen.

Japán oldalon borzalmas a helyzet. Nincs megjegyezhető karakter, teljesen elvesznek a színészek, Jun Kunimura Nagumoként - James Shigeta a 76-os verzióban - az egyetlen említésre méltó színész. A bácsi onnét lehet ismerős, hogy a Meghallgatás című műremekben ő kapta a special treatmentet a nénitől. Etsushi Toyokawa - őt a Szerelmes levél-ben láthattuk - alakítja Yamamotót... nos, ő sem egy Toshiro Mifune és ez annál jobban látszik, hogy többet mutatják, mint nagy elődjét. Tadanobu Asano Yamaguchi szerepében John Fujioka méltó utóda, mögötte már ott van két Thor film, és maga Temüdzsin is. Mégis a Japán oldal ilyetén elhanyagolásán érződik legjobban a régi film igazi nagysága. Még úgy is kisebbségben vannak, hogy a Japán plakát megtette, amit tudott. Az egyetlen hozzájuk kapcsolódó emlékezetes jelenet, amikor elsüllyednek a hajójukkal együtt Cserébe kapunk egy Mandy Mooret, hogy megmutassák a női szemszöget is, - nagy szerelmem a Séta a múltba óta - szerencsére nem lett belőle erőlködés, elvégre ez a férfiak játéka volt, akár tetszik, akár nem.

És mindezt attól a rendezőtől, aki régen Függetlenség Napját készített, és már soha többet nem is fogja annak sikerét megkarcolni sem. Mégse mondanám azt, hogy rossz film lenne. Inkább olyan ülepedősnek, ahogy azt az elején is írtam. Mint a hordozók a filmben. Addig ülepednek, míg a végén elrozsdásodnak, majd még az emlékük is szétmállik. Csak évtizedek helyett, ehhez a filmhez négy nap is elég volt.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.03.09. 09:33:09

Cenzúráztok? Gratulálok.

Lobo Marunga 2022.03.09. 14:13:24

Azért egy 2019-es filmnek hibaként felróni a CGI-t, és szembeállítani azzal, hogy 1976-ban bezzeg eredeti hajókat használtak, enyhén szólva nem fair.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.03.09. 16:23:43

@Argus_: szia, mi biztos nem, olyna szokott lenni, hogy beír valaki és a blog.hu nem menti el, főleg mikor hosszan ír és sokat, de ez a blog.hu hibája nem a miénk

@Lobo Marunga: a CGI-nek az a hibája hogy SZAR, ez a legnagyobb hibája, másrészt ma is vannak akciófilmek, amik kalsszikus trükköket alkalmaznak, itt is megtehették volna, hogy a 150% CGI-ből csak 70% a CGI és máris nem néz ki ennyire ótvarul, Emmerich akár építhetett volna egy hajót is, aztán azt 56 féle szögből eladják hat különbözőnek

mert az eredetiben is egyetlen egyet használtak, és kicsit nagyobb meló volkt nyílt vizen forgatni, mint kiadni a parancsot a CGI osztagnak, hogy majd megoldanak mindent

Lobo Marunga 2022.03.09. 16:53:07

@scal: Nem tudom, lehet. A CGI régóta része a mai mozivilágnak, nemigen lehet már megkerülni. A túltolása persze nem jó, de ennél a filmnél én azért nem éreztem annyira ótvarnak. Az biztos, hogy önmagában a CGI-tól még nem lesz hulladék egy film. Ami a nyíltvízi forgatást illeti, a Waterworld majdnem belerokkant, aligha meri bárki komolyabban kipróbálni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.03.09. 17:04:28

@Lobo Marunga: vízen forgatni mindig drága, de ott van ellenpéldának a Karib Tenger, nyílt vizen is forgattak, tartályban is, és a hátteret CGI-zték nem pedig magát a hajót (repülőgépeket) ha finoman alkalmazzák a CGI-t nem lesz ennyire kontraproduktív, én mindig lesokkolódok, amikor ennyire úszik minden a CGI-ban

de alapvetően nem csak ez a baj a filmmel, tényleg nagyon lefárasztja az embert, hogy túl hosszú, és szétszabdalt, mert mindent be akar mutatni, és végül szinte alig kapunk valamit, jó hát 50 évente egy film Midwayről nyilván elfér.

Lobo Marunga 2022.03.10. 07:42:44

@scal: Szerintem a régi film is lassú és elnyújtott. Az is lehet, hogy ez az esemény a jelentősége ellenére igazából nem filmre való. Lehet, hogy akkor lehetne belőle jó filmet csinálni, ha nem a történelmi eseményt akarná bemutatni, hanem kiemelne belőle egy vagy két momentumot, aminek jelentősége van, és azokra építve hozna egy teljesen kitalált sztorit. Lehet egy történelmi esemény nagyon fontos, de attól még nem biztos, hogy filmre kívánkozik. Két film után gyanítom, hogy ez a csata ilyen.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2022.03.10. 09:28:40

@Lobo Marunga: a régi filmnek a legnagyobb hibája az eröltetett szerelmi szál, ami felvizezi az egészet, és igen valóban sokmindent nem lehet látni minthogy zubbonyos emberek sokat bezsélnek a terepasztal előtt

igen ebben igazad van, ezért mondtam hogy pl a Doolittle akció az tök jól volt bemutatva, pl a film végén amikor előveszi a japán a zippot és mondja hogy Nézd mit találtam az otthonodban, hát attól, kirázott a hideg

Lobo Marunga 2022.03.10. 19:31:43

@scal: Na ja. Doolittle megítélése nem egy egyszerű dolog.

Lobo Marunga 2022.03.10. 19:32:31

@Lobo Marunga: És itt sokkal árnyaltabb, mint a Pearl Harborban.
süti beállítások módosítása