Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Avatar 2 – A víz útja, avagy Tengerre, na’vik!

2022. december 14. - Filmbook

Nagy, kék, nyúlánk, természetközeli, spirituálisan fejlett őslakosok egy Pandora nevű bolygón, akiket csúnya, szívtelen földi katonák támadnak meg, felégetve békés otthonukat. Ismerős a történet? Akkor te is láttad az Avatar első részét. Ha tetszett, akkor nyugodtan vegyél jegyet a másodikra, mert nagyjából ugyanerre számíthatsz, csupán ahogyan a cím sugallja, ezúttal a dzsungel helyett vízi körülmények között.

FIGYELEM - amennyiben nem láttad az első részt, a TOVÁBB-ra kattintva enyhe spoilereket kaphatsz róla, de a második rész annyira szervesen kapcsolódik hozzá, hogy muszáj az előzményről beszélni kicsit. (Már, ha az Avatar kapcsán egyáltalán beszélhetünk bármiféle spoiler-ről.)

avatar_the_way_of_water-643850470-large.jpg

2009-ben az első Imax moziélményem volt az Avatar. Korábban is láttam 3D filmeket, főleg kísérleti jellegűeket, de ez a film határozottan lenyűgözött. Többször éreztem azt, hogy benne vagyok a történetben, hogy körülölel az erdő, eggyé válok a természettel, mint a na’vik, körülöttem szálldogálnak az apró kis medusák, hogy együtt siklok a levegőben Jake Sullyval a toruk hátán.

Az első részben a jóhiszemű kutatókkal ellentétben a katonák célja egy bizonyos anyag, az unobtanium kibányászása volt, amelynek fő lelőhelye szerencsétlen módon pont a na’vik szent helye, az Otthonfa alatt volt. Jake Sully egy deréktól lebénult katona, akinek személyiségét átmenetileg átmásolják egy avatártestbe, vagyis külsőre emlékeztet egy na’vira. Titkos küldetése, amellyel Quaritch ezredes bízza meg, hogy épüljön be az őslakók közé, végezzen felderítő munkát, és vegye rá őket az elköltözésre. Azonban Sully lassanként beleszeret az őszinte, harcos népbe, nemkülönben a főnök lányába is, Neytiribe. Nemcsak nem működik együtt a földi katonákkal, még az Otthonfa megmentésére indított, ellenük vívott harc élére is áll.

A mozinéző és a történet szerint is tizenhárom év elteltével vesszük fel újra a fonalat. Jake Sully és Neytiri időközben családot alapítottak, három gyermekük mellett örökbe fogadták Dr. Augustine titokzatos módon fogant lányát is, sőt, mint valami kóbor állatka, hozzájuk csapódott Quaritch ezredes emberfia is, aki túl fiatal volt, hogy kriokamrában küldjék vissza a Földre. A családi kép nem is lehetne harmonikusabb, a boldogság nem szárnyalhatna szebb kék madár formájában... Persze, ilyenkor szokott betoppanni a váratlan fordulat.

25avatar-interviews1-superjumbo-v2.jpg

Ez a fordulat pedig nem más, mint a halott Quaritch ezredes na’viba átmentett klónja, valamint hasonló változásokon átment katonai csapata. Egyetlen, de roppant kitartó céljuk Jake Sullyn bosszút állni, kiiktatni, akár a családjával együtt. Ezért Sully úgy dönt, egyetlen módon mentheti meg őket: ha elköltöznek nyilvánvaló lakóhelyükről az erdőből a trópusi szigetvilág vízi na’vijai közé. Persze, Quaritch nem az a fajta, aki feladná a bosszúhadjáratot... Hasonlóan fordulatos hajsza és küzdelem következik, mint az első részben, bár a környezet merőben más, új élőlényekkel gazdagodik a na’vi biológiakönyvünk és fiatal szereplőkkel a történet.

"- Áh, hát ez ugyanaz a történet, mint az előző! - mondja mögöttem egy hang a moziban.

- Ja, Cameron beleszeretett a saját filmjébe! - replikázik egy másik."

Hadd védjem meg a filmet mindkét állítástól. Igen, valóban vannak párhuzamok a két történetben. Még a természet kizsákmányolása és a környezetpusztítás is előkerül, ahogyan a korábbi filmben is. Ugyanakkor bár csupán egy bosszúhadjárat az alaptörténet, most is igyekszik valami többet adni, az ismert szereplők személyiségének újabb rétegét, amely abból adódik, hogy immár szülőként kell helyt állniuk. Illetve szerencsére kiaknázza az új, fiatal szereplők lehetőségeit, őket tolva előtérbe, az ő friss szemszögeikkel, problémáikkal tarkítva az eddigi történetet.

avatar-the-way-of-water-box-office-advance-booking-report-001.jpg

Illetve kapunk egy teljesen új helyszínt: a vízi világot, a vízi na’vikkal, akik ráadásul más fizikai adottságokkal és más bőrszínnel is rendelkeznek, mint az eddig ismert nép. Külsejük a vízi életmódhoz alkalmazkodott, míg a korábban ismert egyedek kifejezetten erdei környezetben mozogtak otthonosan. Meg is gyűlik a bajuk a tengerrel, de Jake Sullynak nem újdonság új életformához igazodni, így hát a családját is erre sarkallja.

S ha a dzsungel lenyűgözött az első részben, a vízi világ egyenes elkápráztat. Nyilván rengeteg a CGI, illetve a motion capture (vagyis az élő szereplők mozgásának digitális rögzítésével készült felvétel), gyakorlatilag majdnem csak ebből áll a film, de a színészi játékon ez nem ront, minden érzelem, minden rezdülés átjön, sőt további gesztust ad a játékhoz. Az igazat megvallva, abban az esetben cseppet sem zavaró, ha van elég fantáziád, ha tudsz szárnyalni, ha megérint a mondanivaló, ha hiszel még valahol a jóságban, a hűségben és az összetartásban, ha nincs kőből a szíved... Szóval hadd mentsem ki James Cameront, nemcsak ő szeretett bele a filmjébe, hanem én is. Az egyetlen kegyetlen dolog az a 192 perc, vagyis több mint három óra, bár egy percre sem éreztem unalmasnak, nem nézegettem az órámat idegesen, mert sodort a történet, csupán arra célzok, hogy ne a film előtt idd meg a kétliteres kóládat, mert hát kellemetlen lesz kimászkálni a sorok között a mosdóba.

Azt szoktam mondani, hogy az a jó Star Wars film, ami után, ha kijössz a moziból, még egy órán át Jedi akarsz lenni. Nos, eltelt pár óra, de nemcsak na’vi akarok lenni, hanem egyenesen a Sully család tagja is, mert lehet erdő, lehet víz, lehet katonai támadás, lehet bosszúhadjárat, egy dolog biztos: “a Sullyk összetartanak”.

Úgy hiszem, hogy nem véletlenül hagy egy nyitott kaput a film lezárása egy esetleges újabb folytatásra. Kíváncsi vagyok mi jöhet a dzsungel és a tenger világa után. Remélem, arra nem tizenhárom évet kell majd várnunk, még akkor is, ha amúgy megérte.

Kasza Magdolna írását olvastátok! 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.12.14. 12:15:16

Én is várom, hogy a családdal elmenjünk rá.

szekőcei 2022.12.18. 21:59:35

legalább valakinek tetszett...
Én végig szenvedtem, ilyen szép és üres valamit nem tudom hogyan tudott 5(!!!) ember összehozni :(

gigabursch 2023.01.01. 16:45:32

Lehet spoilerezni?

Van sok dolog, amit szívesen megbeszélnék a filmről...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.01.02. 14:32:51

@gigabursch: persze kommentben mindig lehetett, aki ott olvasgat anélkül, hogy látta volna a filmet az megérdemli :D

gigabursch 2023.01.02. 15:09:44

@scal:
Szupi!

Akkor bele a sűrűjébe:
Nejem azt mondja, hogy egy halom filmet látott vissza.
Így pl a víz alatti megvilágított út => Aranyhaj
Felborult étkező, süllyedő hajó => Titanic (szerintem még inkább Poszeidon katasztrófa). Amúgy itt tényleg el lehet merengeni sok hasonlóságon.
Persze az óriás cápasterűség kicsit predátoros szája is ide tartozik.

Viszont!
Vajon hány embernek tűnt fel, hogy a nevek és az arcok alapján milyen emberek voltak a bálnavadászok?
Igen, norvégok, izlandiak, japánok és kanadaiak.
Ezen a ponton Cameron eléggé letette a voksát a földi bálnavadászatok betiltása ellen.

Kezdésnek...

gigabursch 2023.01.06. 14:03:41

Azért a Szilaj című rajzfilm is szépen bemutatta a reménytelen harcot a vasparipával jövő technológiai fölény ellen.
Van egy olyan gyanúm egyébként, hogy a na'vik (egy része) rabszolgasorba fog kerülni.
Ehhez a hozzávezető út a szintén komoly kérdésből fakad, hogy Grace lánya tud majd-e jól navigálni a bolygó információs szupersztrádáján a védekezéshez, mert különben erre a technológiai kapura rá fognak települni az emberek, felhasználva Grace dokumentált tudását és akkor majd Grace amolyan kint is bent is Smith ügynök lesz a Mátrix analógiájára. S kénytelen lesz valóban életre kelni.
Persze ez a Gekkó gyerek is érdekes életpálya előtt áll...

Bazi nagy baki volt, hogy az ezredes fején a három karmolásnyom hiányzott, amikor elmondta, hogy ő most már csak emlék.
Hogy mi lesz az ezredessel?
Kb Paul Muad Dib sorsa vár rá.
Viszont akkor a fia meg a Dűne aranyösvényének papja lesz. @Kovacs Nocraft Jozsefne:
OK, (nem lesz teljeskörű), csak rövid...

Az ASP egy elég komoly probléma.
MUSZÁJ(!) kőkeményen befékezni és kordában tartani, mert a teljes hazai (de akár az Ollyópaji Jujjdejós) sertéságazatot is padlóra küldheti. Nem a hústermeléssel, hanem a piacok és az ellátás berogyasztásával.
Volt régebben is sokféle sertéspestis, de ez valami olyan, ami nem nagyon akar a röfik számára megugorható lenni.
Az már egy másik kérdés, hogy egy vaddisznó különösebben nem hisztizik, ha a Duná(ba(n úszni akar. Nem tesz ki táblát, hogy melyik partról indul, de viszont megállítani meg kell.

Az, hogy nem fősodratú sajtótéma (mármint az ASP), az csak a háborúnak és minden kapcsolódó egyéb eseménynek köszönhető.
Jelen van.
A vadászathoz kapcsolódó főhaszonvételi ágazatoknak (mezőgazdaság és erdőgazdálkodás) sajnos ez egy kényszerpálya.

Ide kapcsolódóik, hogy jelenleg Magyarországon a természetes vadeltartó képességhez képest a nagyvadlétszám kb a tízszerese.
Igen. Ez egy iszonyatos túlterhelés, ami ezer és egy helyen kimutatható.
Jelenleg ma a nagyvad miatt csak az erdősítéseket védő kerítések összhossza meghaladja a történelmi Magyarország határa hosszának kétszeresét.
Igen, jól olvastad.
Ami meg a mezőgazdasági területek körül van, nos az is az agybaj kategória.

Nem én, mondtam, hanem Győrffy Balázs a NAK vezetője 2020 októberében a Kossuth Rádióban, hogy az éves erdő- és mezőgazdasági vadkár mértéke meghaladja az 50-60mrd Ft-ot, ebből a gazdák kb 7-10 mrd Ft kárérték kapcsán kezdenek el cselekedni. (általában valamilyen megállapodás, egyéb esetben vadkár elleni elhárítás költségei, stb...)
Azóta sem lett jobb a helyzet.

A kilövésről.
Tényleg hidd el: Az, hogy vadászni kell és a vadmennyiséggel foglalkozni kell, talán már nem kérdés, viszont az, hogy aki ezzel foglalkozik hivatásszerűen és igen a foglalkozása az, hogy hivatalos vadász, egy ilyen esetben ő mehet oda. Csak ő.
Mindamellett, hogy be kell mennie egy lakott, frekventált területre, ott cselekednie kell, az nem öröm, Kötelesség.
Ide, ilyen esetben nem a hétvégi, "úri" vadászok mennek. Nem is mehetnének.

Az, hogy a hazai és az idejáró vadásztársadalomról megvan a magam véleménye, az egy másik kérdés és alighanem sok kérdésben nem is lenne miről nézeteltérés okán vitáznunk - mert nincs miről.

Viszont egy érdekes adalék.
A vadászati világkiállítás idején hallottam azt, hogy az üzletkötések összértékét tekintve hány %-a hol valósul meg az valami elképesztő.
Míg a vitorlázás, golf, autóverseny és hasonlók pár-pár százalékot fed le, addig a vadászat (fóka, medve, elefánt, szarvas, borz, stb...) közel 30-40 %-ot tesz ki.

Tehát: Teszem azt, te dolgozol egy multinál és jön egy másik multi, ami megrendel ezt azt és neked lesz munkád, az sok esetben valamilyen vadászaton dőlt el...
Elképesztő...

Azt a kérdést meg egyelőre tényleg jól feltették, hogy ki Grace lányának az apja?

gigabursch 2023.01.06. 22:04:49

@gigabursch:
Főni!

Dobd ki kérlek a hivatkozott kommentemet, mert bennmaradt a vágólapról egy másik és így marhaság...
Előre is köszönöm!

Elég lesz csak ennyi:

Azért a Szilaj című rajzfilm is szépen bemutatta a reménytelen harcot a vasparipával jövő technológiai fölény ellen.
Van egy olyan gyanúm egyébként, hogy a na'vik (egy része) rabszolgasorba fog kerülni.
Ehhez a hozzávezető út a szintén komoly kérdésből fakad, hogy Grace lánya tud majd-e jól navigálni a bolygó információs szupersztrádáján a védekezéshez, mert különben erre a technológiai kapura rá fognak települni az emberek, felhasználva Grace dokumentált tudását és akkor majd Grace amolyan kint is bent is Smith ügynök lesz a Mátrix analógiájára. S kénytelen lesz valóban életre kelni.
Persze ez a Gekkó gyerek is érdekes életpálya előtt áll...

Bazi nagy baki volt, hogy az ezredes fején a három karmolásnyom hiányzott, amikor elmondta, hogy ő most már csak emlék.
Hogy mi lesz az ezredessel?
Kb Paul Muad Dib sorsa vár rá.
Viszont akkor a fia meg a Dűne aranyösvényének papja lesz. @Kovacs Nocraft Jozsefne:
OK, (nem lesz teljeskörű), csak rövid...

Azt a kérdést meg egyelőre tényleg jól feltették, hogy ki Grace lányának az apja?

K.Magdi 2023.01.08. 15:15:08

@gigabursch:

Tulajdonképpen minden filmben lehetnek hasonló elemek, ez elkerülhetetlen, amióta filmkészítés létezik. Valamikor direkt is utalnak egy-egy korábbi mű ismert jeleneteire.

Az Aranyhajból a lebegő lámpásokra gondoltatok? Mert azt nem ott találták ki, az egy régi japán hagyomány, hogy bizonyos ünnepekkor lebegő kívánságlampionokat bocsátanak fel.

Szerintem süllyedő hajónál mindenkinek eszébe jut a Titanic. Ez már csak ilyen kulturális asszociáció is. De ha tényleg van párhuzam a jelentekben, akkor hadd bocsássuk meg a rendezőnek, ha saját magától idéz. :D

Cameron amúgy többször kijelentette, hogy azok nem bálnák, hanem tulkunok. Jó, nyilván a bálnák ihlették őket, azért ez elég nyilvánvaló. Nekem nem tűnt fel, hogy északi népcsoportokat támadna vele. Márcsak azért sem, mert az egyik tulkunvadász hajó neve Picador, a másiké Matador volt. Szerintem inkább csak az értelmetlen állatölésre akarta felhívni a figyelmet. És ezt nem kell összekeverni a célzott vadászattal meg a vadritkítással, amit tervezetten végeznek. Ha már bálnavadászat, a bálnáknál hol hallottunk túlszaporulatról? Egyelőre is inkább veszélyeztetett fajnak számít. Mert bár tényleg nagyon régi hagyománya van az északi területeken, és korábban főképp élelemforrás miatt vadászták őket, de a technikai fejlődéssel a XX. században olyan sok példányt irtottak ki, hogy gyakorlatilag a faj került veszélybe. Azóta persze a tiltásnak és az állatvédelemnek hála ismét nőtt a számuk, de az még napjainkban is heves vita tárgya, hogy a kereskedelmi célú bálnavadászat ismét engedélyezett legyen-e.

Amúgy ha már filmes párhuzam, akkor a bálnás analógia miatt felhozhatnánk a Star Trek IV. mozifilmet is, ami aztán direktben a bálnavadászat ellen tette le a voksát 1986-ban. És sikeresen fel is hívta rá a figyelmet. Mi több, még a Greenpeace mozgalom is felhasználta a film bizonyos jeleneteit.

Nekem egy egészen más film ugrott be amúgy... ha már párhuzamokat keresünk. Volt egyszer egy mozi, a Valerian, amelynek csodálatos nyitójelenete volt. Talán a legszebb, amit eddig láttam. A film többi része nagy csalódást okozott, főként a rossz szereplőválasztás miatt, de most nem is ez a lényeg. Na, nekem ez a nyitójelenet jutott eszembe a vízi na'vik világa kapcsán. Annyira, hogy amikor hazaértem a moziból, gyorsan meg is néztem az ominózus jelenetet a Valerianból, de aztán konstatáltam, hogy az sokkal erősebb színekkel játszik, talán csak a hangulata miatt jutott eszembe. De ettől függetlenül elégedettséggel töltött el, hogy eszembe jutott, mert az Avatar 2. végig tartotta ezt a minőséget, és legalább nem okozott csalódást. Legalábbis nekem. :D

gigabursch 2023.01.08. 16:46:05

@K.Magdi:
Aranyhaj:
Aikor a bányában a víz alatt rekednek, a csajszi elénekli hadarva a dalát, a haja elkezd világítani és akkor már tudják hogy merre ússzanak ki.

Titanic: Igen mondtam is a nejemnek, hogy az is Cameron munka, meg a T2-is, meg az Aliens, de azok nekem nem ötlöttek szembe.
Bár a T2 annyiban elgondolkodtató, hogy vannak azok a mindent megmászó éíptő robotok, nos az nagyon durva, mert ezek szerint az építőbrigádoknak nem sok jövője marad...

StarTrekben alulmávelt vagyok, az egyik sorozatbpl láttam kb kétszer negyed órát.
Onnan csak annyi maradt meg nekem, hogy a nagyon sokszoros olimpiai bajnok Phelps feje mennyire hasonlít Spock(?) kapitányéra. :-)

A Valerian nekem nem volt sehol ismerős (hú, azt nagyon szeretem!) és most hogy említetted, sem állt össze, hogy mire gondolsz. A film elején arra a Béke Bolygóra, ahonnan a konverterek is jönnek?
Hogy a bálnavadász hajók neve mi, az nekem nem tűnt fel. Csak a bálnavadász emberek.
OK, Cameron úgy hívja őket, ahogy akarja, viszont szerintem kb 8 mrd ember meg óráisbálna szerű izéknek vagy egyszerűen csak bálnáknak hívja.
Viszont az üzenete az tök egyértelmű.
süti beállítások módosítása