Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Good Bye, Lenin!

2014. november 03. - scal

Nekem ez a film egy kisebb csalódás volt. Nem volt olyan rossz, de azért meglehetősen vontatottan sikerült elmesélni a rendszerváltást. Soknak éreztem a durván két óra játékidőt, a status quo félórás ecsetelését, az innen onnan lopkodott ötleteket. Összességében egyáltalán nem bántam meg, hogy eddig ez a film valahogy kimarad - persze, hogy kimaradt mert német. Egyesek szerint ez a film vicces, megerősíteni ezt se tudom, mert igazság szerint alig vártam hogy a végére érjünk ennek a szenvelgésnek. Daniel Brühlt viszont jó volt látni ilyen fiatalon, és különösen úgy, hogy már tudom milyen sokra vitte.

good-bye-lenin-11.jpg

Szóval a film a rendszerváltást nem találta önmagában eléggé érdekes témának, ezért a fő problémát Alexander anyjának infarktusa adja. Aki ugyan felépül belőle, de az orvos szerint a legkisebb megrázkódtatás is újabbat válthat ki nála. És mivel Kernerné elkötelezett híve volt a Német Demokratikus Köztársaságnak, így meglehetősen rosszul érintené, hogy az alatt a nyolc hónap alatt, amíg kómában feküdt, leomlott a Berlini Fal, lemondott Honecker, megnyíltak a határok, így Nyugat és Kelet Németország újra egyesült. A szocializmus pillanatok alatt hullott szét, és perceken belül ellepte az utcát a kapitalizmus imperializmus.

Erre mit csinál Alexander? Kitalálja, hogy mivel anyukája ágyhoz van kötve amúgy is, így majd a szobában él tovább a régi DDR. Az még csak hagyján, hogy minden bútort, az utolsó szögig visszaállít a helyére, hogy a függöny, a tapéta marad a régi, hogy idejétmúlt újságokat tesz be a szobába, hogy elrontja a rádiót, hogy ne hallgathassa a híreket és embereket fizet le, hogy tegyenek úgy, mintha még mindig elvtársaknak kellene szólítani őket. No de az már mégis csak túlnő egy ilyen dráma keretén, hogy még önálló tévéműsorokat is készít a haverjával - aki egyébként eredetileg Alexander szerepére lett felkérve. Azért egy ilyesmi bőven meghaladná bárki erejét, még úgy is, hogy '89-ben nem volt talán ott sem minden nap adást, és amikor volt, akkor is csak pár óráig.

Na szóval ez az egész téma a Heves jegesnek sokkal jobban állt, elvégre az egy komédia, ez viszont itt tragédia. Ráadásul ott nem maradt el a katarzis - egy vígjátékban könyörgöm!!!! - itt meg a forgatókönyvíró a kényelmesebb utat választotta, és egy suta megoldással felmentette az anyukát, meg a hülye fiát is. Ez legalább két mínusz. A film "humora" szerint olyasmiket kell(ene) röhögni, hogy a főhős nővére abbahagyta az iskolát, hogy a hirtelen szart se érő kelet-német márka helyett rendes pénzt keressen egy Burger Kingben. Hát ez szerintem egyáltalán nem vicces, pláne ahogy be van mutatva. Hogy egyik napról a másikra emberek veszítették el az állásukat, és nem azért mert vezetők voltak, vagy elkötelezett és habzószájú komcsik, hanem mert nem tudtak két nap alatt átállni a vadkapitalizmusa.

dAbV9Iy.png

Ráadásul az egész szituáció egy idő után Alexanader felé görbül, mármint, hogy amit csinál az nem helyes. Lenin utolsó két évére reflektál a film, amikor Sztálin szándékosan cenzúráztatta a szobájához kötött egykori népvezér újságjait. Csak Sztálin egy vezető volt, aki mindezt könnyebben elérhette, míg Alexander egy hülyegyerek. Nem tudja mikor mondja el, nem tudja hogyan mondja el. Egy éven keresztül hazudik anyjának, még azután is hogy a nő fel tud kelni az ágyból és az utcán szembesül sok mindennel, amiből az ő pozíciójában illene következtetni, hogy itt bizony valami nem smakkol. És mit csinál a kisfia? Hazudik tovább. Ott lett volna a lehetőség egy jó kis konfliktusra, de miért is. Lehetett volna boncolgatni a kegyes hazugság témáját, ahogy a film kapargatta is kicsit, de azért ennél sokkal durvában illett volna belemenni.

A színészekkel nagy gond nincs, Brühl tökéletes, Katrin SaB szintén. Tetszett a szerelmi szál is - ehhez kellett keresni egy német-orosz csajt, akiben az orosz vér felelt a szépségért - Chulpan Khamatova tolmácsolásában. Az űrhajós - bocsánat kozmonauta - teljesen felesleges szerepeltetését sem értettem, aki taxizni kényszerült az új rendszerben. Az igazi Sigmund Jahn - a kelet-német Farkas Berci - ráadásul visszautasította, hogy szerepeljen a filmben - ami arra enged következtetni, hogy jól élhetett és minden bizonnyal nem taxizásból kereste a betevőt.

A rendező, Wolfgang Becker helyenként nem is igazán hűen mutatja be a korrajzot - filmje még így is ebben a legerősebb - mert egyik helyen a srác anyja spreewaldi uborkát kér, az meg tűvé teszi egész Berlint, de még egy üres befőttesüveget se talál. Na most kevés dolgot lehetett FOLYAMATOSAN kapni a rendszerváltás után, ami előtte favorit volt, de spreewaldi uborkát pont lehetett, mert az annyira híres és finom volt, hogy nem azt nézték, hogy ez komcsi termék. Még ma is árulják. Mintha nálunk Unicumot vagy Sport szeletet nem lehetett volna kapni 1990-ben.

good-bye-lenin-good-bye-lenin-10-09-2003-141-g.jpg

Azt se tudtam mire vélni, amikor felcsendültek az Amélie csodálatos életéből a szívhez szóló melódiák. Tudom, hogy az is egy nagy siker volt, de azért dallamait egy év távlatában nem kellett volna ennyire direktben felhasználni. Yann Tiersen a mozi zeneszerzője nyilván túlságosan kényelmes volt, és összességében az egész album az Amélie hegedűszólóit és zongoraleckéit idézi.

Amiért viszont számunkra mégis "élmény" ez a film, mert bár német szemszögből mutatják be, de hasonló őrület zajlott kis hazánkban is. Egy kettéosztott országban meg ugye még nagyobb lehetett, ahol még falat is kellett bontani. De ugyanaz a blokk, ugyanaz az érzés, ugyanaz a felmelegedés, csak ők nem voltak a legvidámabb barakk. Az meg maradt nekünk. Úgyhogy a Good Bye, Lenin! élvezetéhez nem árt ha európai vagy, nem árt, ha a keleti blokk valamelyik országban élsz, és legalább 40, de inkább 50 éves vagy már, úgy fog igazán tetszeni. Ránk magyarokra pedig ebből a háromból legalább kettő igaz.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.11.03. 08:30:43

Nekem egyáltalán nem volt csalódás ez a film, esetleg Lenin születésnapjára meg is írom róla a magam verzióját. :)) Talán furcsának hangzik, de nekem Bacsó filmje, A TANÚ jut leghamarabb az eszembe. Mindkét film ugyanis a kisember szemszögéből és kellő iróniával mutatja be, milyen volt abban a rendszerben élni.

Lehet, hogy ez csak az én értelmezésem, de nekem a végén az jött le, hogy az anya egyáltalán nem meggyőződésből lett a rendszer híve, sokkal inkább abból a felismerésből kiindulva, hogy egyedülálló anyaként, gyerekei érdekében számára ez az egyetlen lehetőség a létfenntartásra, a túlélésre. Vagyis az NDK megszűnése nem egészen azért lenne sokk az anya számára, mint amiért Alexander (és a néző) sokáig gondolja. Ez a film egyébként számomra legalább annyira szól szülő és gyerek viszonyáról, mint a rendszerváltásról. Az meg szinte részletkérdés, hogy a keletnémet miliő ellenére a magamfajta veteránnak sok minden gyanúsan ismerős ebből a filmből.

A spreewaldi uborka beszerezhetőségét illetően nem tudok igazságot tenni, de azt személyes tapasztalataimból mondhatom, hogy a Sport szelet bizony épp a rendszerváltás környékén egy időre eltűnt (legalábbis azokról a helyekről, ahol vásárolni szoktam). De az én korosztályom tudja, hogy sok minden nem olyan már, mint régen. A Túró Rudi például össze se hasonlítható a „kommunista” változattal, a mazsolás krémtúró egyenesen ehetetlenné vált (bizony, régen tényleg túró volt benne, és nem valami kétes állagú kocsonya!), sőt mióta megvettük (?) a licenceket, a Pepsi Cola ihatatlanná vált (komolyan!), és a Coca Cola sem olyan jó, mint az átkosban. Eszem ágában sincs persze visszasírni a letűnt rendszert, de ahogy most sem minden fenékig tejfel, úgy régen sem volt minden botrányosan rossz, legalábbis az élet apró örömeit illetően.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.03. 17:41:48

@field 64: más kérdés a rendszer és más kérdés s kapitalizmus + 25 fejlettség

neked persze hogy tetszett, én se azt mondom, hogy nem volt olyan jó, de nem élveztem el tőle, ahogy vártam, egész egyszerűen mert nekem annyi maradt meg a múlt rendszerből

hogy április 4 meg november 7 és a magyar zászló mellett ki van téve a szovjet is :D és már megint itt kell állni négy !!!! órát a suli udvarán rendezett sorokban és valami olyan idióta okból, hogy azt nézzem, hogy egymást ajándékozzák a vezetők DE MIÉRT????

már éppen attól féltem, hogy be kell tanulnom a 12 pontot, aminek a legvége a szörnyűséges: úgy élek, hogy a szocialista jövő hatékony tagja legyek (vagy valami hasonló) volt, és ennek a mondatnak már a szeme se állt jól, aztán mégse kellett kisdobosból úttörővé válnom, mert a tantónéni megkért, hogy vegyem le a falról a műanyag jelképet és dobjam ki a kukába... de olyan jó állapotban van? inkább hazaviszem :D

aztán meg repülőgépről szórnak centliket hogy szavazzunk az SZDSZ-re, MDF-re, meg a többi seggarc pártra

jah meg hogy meghalt Kádár és képesek voltak megszakítani valami természettudományi műsort miatta,

nah kb. ennyi, jóformán semmi rosszra nem emlékszek, mert nem a rendszerrel foglalkoztam, akkor hanem hogy egy kibaszott kutya megharapott, meg hogy meg ne dobáljanak a cigány osztálytársaim amíg hazajutok

de TE aki többet éltél benne nyilván nagyobb az élményfaktor, nekem egyáltalán nem egyértelmű, hogy ezért lett az anyuka elkötelezett párttag, ráadásul kértek tőle szívességet tutkó ha már az lett, vagyis bizonyos szemszögből lehet nem olyan jó fej volt

az Ízekre azonban én is emlékszek, és meg tudlak benne erősíteni, hogy a Leo pálcikás jégkrémnél jobbat azóta sem ettem

és azt is bánom, hogy nem zabáltam halálra magam Néger csókkal

de hát amíg engedik ezeknek a szenny hulladékoknak, hogy hidrogénezett növényi zsírt tegyenek a csokiba, mert úgy olcsóbb lesz előállítani addig lassan marad az, hogy vizet lehet inni, mert az még egyelőre iható

állítólag ez a fejlődés, meg ettől fogsz másfél évvel tovább élni (persze nem akkor tovább amikor még erős vagy és fitt, hanem amikor már magatehetetlen és béna)

mindenesetre a TANÚT szádra ne vedd ezzel a filmmel kapcsolatban, az ehhez képest egy csiszolt ékkő, olümposzi magasságokban

és érdekes, hogy az mélyen a kemény éveket mutatja be, mégis tudtam élvezni, bár lehet jobban működik egy adott kor megfestése mint a változás bemutatása, ami a Tanúban mindössze pár pillanatig jelenik meg, viccként :D

lonecoyote25 2014.11.04. 04:38:39

@scal: A Tanú azért egy elég komoly szatíra, a Good Bye, Lenin! meg inkább csak egy keserédes nosztalgiafilm, szóval szerintem se említhető egy napon a kettő.

Mondjuk sose értettem, hogy a Good Bye, Lenin! mitől annyira népszerű. Szerintem mi sokkal jobbakat csináltunk ebben a műfajban: Sose halunk meg, Csinibaba. Igaz, hogy nem éltem a korban, de nem hinném, hogy ezért nem tudom különösebben értékelni a Good Bye, Lenin!-t, mert akkor az említett másik két filmet se tudnám.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.04. 08:11:10

@lonecoyote25: nononononono azért a Sose halunk meg sokkal inkább a csóréságról szól mint bármiféle rendszerről , nekem soha nem is tetszett

a Csinibabának vannak jó pillanatai, de az is inkább az akkor volt életmódot, kultúrát mutatja, semmint a rendszert

a németek is csináltak jót, majd teszek ki olyat is ami tetszett, ez se rossz amúgy csak túl van kicsit értékelve, vagy áll az amit a zárásban írtam, hogy 20-30 évesek ezt már egész egyszerűen nem tudják érteni mert nincs meg hozzá a kellő háttér, mert nem éltünk benne (hozzáteszem, nem biztos hogy ez baj :D)

lonecoyote25 2014.11.04. 11:16:27

@scal: "ez se rossz amúgy csak túl van kicsit értékelve"

Igen, én is pontosan ezt gondolom.

"vagy áll az amit a zárásban írtam, hogy 20-30 évesek ezt már egész egyszerűen nem tudják érteni mert nincs meg hozzá a kellő háttér, mert nem éltünk benne"

Azért szerintem érintett minket még annyira az a kor, annak az utószele, hogy tudjuk érteni ezeket a dolgokat. Idősebbekkel volt már olyan, hogy beszélgettünk valamiről, és mondják nagy büszkén, hogy ezt mi fiatalok bezzeg már nem értjük, mert nem éltünk akkor. Nekem meg annyira egyértelműnek tűnt a dolog, hogy nem is értem, mit nem kellett volna rajta értenem. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.04. 17:46:12

@lonecoyote25: erre nyugodtan lehetnek büszkék, én emlékszem amikor 15-16 voltam, és a balkánon ment a gebasz megint, a sok idióta 70-80 éves háborút megjárt veterán meg szinte zsongva várta, hogy na most is lesz valami...
süti beállítások módosítása