Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Barbie - Legyél te is Barbie!

2023. július 27. - Filmbook

Gyerekkoromban, ahogy sok lánynak, nekem is volt Barbie-m. Gyárilag egy kis rózsaszín koktélruhát viselt a dobozban, de úgy gondoltam, hogy túlságosan elüt a többi játékomtól, szóval hamarosan kapott egy bő Garfieldos melegítőt, s onnantól abban nyomult. Úgy éreztem, hogy a Garfield-mintás Barbie-val helyreállt a világ rendje. Valami hasonlót érzek a Barbie-film kapcsán is.

42a9b3a872ef4a8cb3de78f79f2f7d15.jpg

A film tűpontosan és megfelelő mértékben adja át azt a fajta világot, amit maga a Barbie baba is jelentett a kislányok számára: hogy én is lehetek Barbie. A film kezdőjelenete, amely bekerült a trailerbe is, narrátor segítségével mesél arról, hogyan lett a gyerekek kedvence a babusgatásra váró bébik helyett a NŐ, csupa nagybetűvel, akire fel lehetett nézni, aki sikeres, öntudatos felnőtt életét éli, és ezzel együtt mindig mosolyog és mindig boldog. Barbie-val azért is könnyű azonosulni, mert nem csak egyféle szépségideált képvisel. Külseje - alkata, bőrszíne, hajszíne, stílusa – meglehetősen változatos, és ami még fontosabb: vele mindig el lehetett játszani – a korszak mainstream hullámától függően – akár orvosok, űrhajósok, pilóták, üzletasszonyok életét is. Természetesen mindent csinosan és sikkesen.

A karakter életéből könnyedén lehetett volna egy habos-babos bugyuta romantikus vígjátékot kerekíteni, de szerencsére ezen a kategórián magasan átlépnek az alkotók: Greta Gerwig és Noah Baumbach. Amúgy a film erősségét jelentő egyensúlyt talán pont az adja, hogy a forgatókönyvet egy nő és egy férfi együtt írta. Ráadásul Gerwig maga is rendezte a filmet, amely így pontosan azzá válhatott a vásznon, amit a papírra vetettek párjával: egy okosan összerakott, iróniába itatott, humoros és olykor mély gondolatokat is érintő történet.

Az alapszituáció szerint Barbielandben élik gondtalan életüket a Barbie-k, amely természetesen nem szól másról, mint amit a babák kellékei amúgy is ígérnek. Csodás ruhakölteményekben oltári házak, fürdőmedencék és strandok adják a helyszíneket a Barbie-élet végtelen boldogságához, amely jórészt szakmai sikerekből, társalgásból és esti csajos partikból áll. Minden tökéletes… lehetne. De egyszer csak a főszereplő Barbie (Margot Robbie) szőke fürtjei alá furcsa gondolatok férkőznek be a halálról, ami semmiképpen sem illik bele eddigi világába. Ráadásul a gondolatokkal együtt olyan szokatlan testi tünetek is járnak, mint a narancsbőr. Barbie-nak tehát el kell mennie megkeresni a kislányt, aki a valódi világban vele játszik, mert a bizarr gondolatok nyilvánvalóan tőle erednek. Útjára elkíséri a neki teremtett, de érte hiába epekedő fiú baba, Ken (Ryan Gosling).

ymfyymllbg96zxrlc3zpzgvvlwvsbguuahu.jpg

Ahogyan azt egy férfi ismerősöm nem is olyan rég kifejtette: a Barbie fiú megfelelője nem Ken, hanem a G.I. Joe. Valóban, abban az értelemben, hogy a kisfiúk nem Kennel játszanak. Ken megmaradt a kislányok világának fiú figurájának, akit kizárólag azért teremtettek, hogy legyen egy párja Barbie-nak, ugyanakkor Kennek nincs igazán kidolgozott háttere: ő csak akkor létezik, ha Barbie is. Önmagában nem vesz senki Kent, csakis Barbie párjaként. Megjegyzem Gosling (Szárnyas fejvadász 2049, Kaliforniai álom) engem mindig meg tud lepni a szerepeiben. Kitűnő most is Kenként, mert amellett, hogy Ken alapvetően nem túl okos és férfias fellépésű figura, Gosling megmarad annak, s ezzel meg tudja őrizni a karakter iránti szimpátiánkat, bármi is történik vele. 

Persze a film igazi sztárja a címszereplőt alakító Robbie, aki bármiből (lásd: Babylon, Öngyilkos osztag) kihozza a legjobbat. Egyszerűen tökéletes választás Barbie szerepére, annak ellenére, hogy a film egy adott pontján a narrátor pont azzal poénkodik, hogy Margot-nak nem hisszük el, ha azt mondja magáról, hogy nem elég szép. Szóval, ha nem lehetek Barbie, akkor, jelentem, Margot Robbie szeretnék lenni. Az ő Barbie-ja ugyanis okos, szép, szexi és vicces… és valami elképesztően nőies.

A Barbie-világ és a valós világ ellentétein nyugvó repkedő és hangos hahotázásra késztető poénokon túl a filmnek komoly mondanivalója is van: a világ egyensúlyát igyekszik megtalálni a Barbie-k és Kenek, nők és férfiak világában, párhuzamot vonva az egyik társadalom feminim és a másik patriarcha működésében. Nem oldja meg, hiszen a helyzet adott, de azt mondja: ha már ezzel kell élned, legyél öntudatos, igyekezz azzá válni, aki szeretnél, és élj a lehetőséggel, amikor és ahol az adódik.

the-french-version-of-barbies-poster-is-creating-major-buzz-for-this-nsfw-tagline-001.jpg

A film ugyanakkor kellő öniróniával kezel minden témát, amit már a kezdő képkockák 2001 Űrodüsszeiára utaló jelenete is megalapoz. A Mattel céget, ahol a Barbie született 64 évvel ezelőtt, elég szürreális világként mutatja be a történet, mintha átmenet lenne a játékok birodalma és a valóság között. Többször utalnak a Barbie-történelem zsákutcáira és a nem annyira sikeres változatokra. A Mattel vezérigazgatójának szerepére Will Ferrellt találták meg, aki természetesen hozza a tőle megszokott, vicces, de túlzásokkal tarkított figurát. Szerencsére nem viszi el a figyelmet a nélküle is igen mókás Margot Robbie-ról.

A szereplők közül muszáj kiemelnem még Kate McKinnont, aki furcsa Barbie-ból különcsége ellenére, annyira okos, melegszívű karaktert kovácsol, hogy indítványoznám a furcsa jelzőt a vagányra cserélni. Valamint imádnivaló Rhea Perlman is, aki a Barbie babát megálmodó valós személyt, Ruth Handlert alakítja egy pöttöm öreg néni formájában. Perlmannak nem jutottak túl nagy szerepek eddig, a legismertebb talán a Cheers című réges-régi tévésorozat csaposnőjeként, míg a valódi életben ő Danny de Vito felesége. Apropó, valódi világ, ki ne felejtsük America Ferrerát, aki a valóságból Barbie világába csöppent anyukát alakítja, s olyan beszédet nyom le a film egy adott pillanatában, hogy a moziban tapsvihar tört ki – ilyet én még életemben nem tapasztaltam, pedig moziban nőttem fel. 

Szóval pink ide vagy girl power oda, ez a film működik. Ezt onnan is tudom, hogy a kedvenc mércém szerint egy film akkor jó, ha a moziból kijövet a témától függően még egy vagy két órán keresztül jedi/szuperhős/űrhajóskapitány akarsz lenni. Hogy akartam-e Barbie lenni? Nos, a film után a mosdóban pinkben pompázó sokféle alkatú, korú és stílusú csajok összemosolygásából ítélve nem csak én.

A kritikát írta: Kasza Magdolna

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is:  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.08.06. 20:30:10

Az év filmje! A jelmezek, a zenék, a cast, a forgatókönyv, az alakítások mind nagyon jók! Még will ferrel se tette tönkre, Ryan gosling pedig nemcsak játszik, de tényleg jó is, sőt többször lopja a sót! Végig azt vártam, hogy Margot előveszi a baseball ütőt és átmegy Harley Quinn-be. Barbie is, de azé csak ott ismertem, ismertük meg. Hogy Barbie szinkronja nem az aki az egész estés animációs filmek szinkronja szerintem egyébként mellélövés rendesen... A vége pedig, mikor megjelenik a teremtő (vagy alkotó) onnantól kap egy nagyon mély asimovi vagy hitbeli réteget kinek, hogy tetszik, hogy a fal adja a másikat. Az utolsó jelenet, mikor kiderül, hogy a döntésnek következménye is van még jobban aláhúzta nekem ezt a vonalat! Miközben néztem egyszercsak feltűnt, hogy vagy 15 perce egyfolytában vigyorgok! Amit nem tudtam bedolgozni, hogy nem friss film, és sokan sokszor leírták már, hogy nem gyerekfilm mégis volt vagy tucatnyi 6-10 éves lány is a moziban?!?!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.08.06. 20:59:35

@doggfather: elnézést de én leginkább a Wall Street Farkasában ismertem meg, és kb azóta nem volt olyan jó/szexi sajnos

hát nem tom kb te vagy az első ismerős aki áradozik róla, mindenkitől azt hallom mekkora femináci woke fosh

hugom konkrétan azt mondta, szégyellte, hogy nőnek született miközben nézte ezt, mert annyira undorítóan mutatja be a nőket

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.08.07. 09:08:40

@scal: shame on me, de a wall streetet a mai napig nem láttam.

igen, én is olvastam ilyen marhaságokat, meg, hogy volt aki kiment a teremből, mert olyan szar, de én ilyeneket nem láttam benne.

woke szarokat egy szimpla netflix film, sori sokkal többet tol alapból, mint ez a film egészében.

Hát szégyen bennem is volt egy pillanatra, mikor a szakállas azt mondja Kennek, hogy ma is van patriarchátus csak okosabban csináljuk. És azért volt szégyen, mert igaz...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2023.08.07. 19:29:26

@doggfather: hát kénytelen leszek majd megnézni és eldönteni, amúgy Gerwiget kifejezetten okos női rendezőnek tartom, egyik filmje se volt olyan amitől sugárban hánynék

én úgy tudom, hogy matriarchátus az őskorban volt utoljára

Gery87 2023.08.08. 18:58:54

@scal:

Meg is lepődtem ezen az íráson.
Bevallom nem számítottam rá hogy ennyire kritikátlan tömjénezés lesz itt ezen a filmes blogon.
Én is azt hallottam hogy mekkora woke fo* ez.
A Barbie világ tökéletes, a való világ meg egy patriarchális világ ahol a férfiak miatt van minden rossz.

@doggfather:

Ne is nézd meg azt a filmet. Egy hányadék.
Ennyire nyíltan fels*opni a felszínes anyagias csaló tolvaj szemét gazemberséget még soha nem láttam. Ünneplik. Undorító.

Gery87 2023.08.08. 19:04:27

@doggfather:

"ma is van patriarchátus csak okosabban csináljuk"

Persze a csóró meg hajléktalan meg a bányász meg a kukás FÉRFI jól összeesküdik a többi FÉRFI politikussal meg pénzemberrel meg cégvezetővel hogy most együtt jól elnyomják a NŐKET!
Persze, persze.

Én is szégyellem hogy a feminizmus oda jutott hogy "jól tejelő hatalmat adó pozíciókért" női kvótákat követelnek...a semmiféle hatalommal nem bíró átlagjóskát meg pusztán azért mert szintén férfi összemossák a seggreverő vezérigazgatóval meg a szereposztódíványos rendezővel!

"A tőkének nincs nemzetisége (se neme)!"

Birka Sóhaj 2023.12.09. 14:33:32

Szerintem nagyon jól ,mutatta meg a mostani konzumbarbi idióta emberiséget, direkt erre volt hivatott a film, és telitalálat volt ezen a téren. Egy jó South park rész, csak filmes változatban.
süti beállítások módosítása