Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Porco Rosso, a mesterpilóta

2011. április 06. - Santino89

"Inkább vagyok disznó, mint fasiszta"

Ez egy nagyon különleges film. Szépen, részletesen rajzolták meg, és a világa is sokkal közelebb áll az európai kultúrához, mint sok anime, mint például a legutóbb látott Nauszika, enne megfelelően könnyebben befogadható számunkra. Ami a legjobban tetszett, az a Porco Rosso hangulata, amelyhez a szép látványvilág, az európai "helyszínek", és az ehhez tökéletesen illő szomorkás párbeszédek, illetve maga a főhős karaktere.

Porco Rosso egy disznó. Ezen senki sem rökönyödik meg, de rendszeresen beszólnak neki miatta. Nem tudjuk, miért változott disznóvá, ezt a lehetőséget tökéletesen nyitva hagyja a film. Az biztos, hogy nagyon fontos ebben a történetben az a jelenet, amikor Marco Rosso pilótának lelövik az összes társát egy csatában, ő pedig látja a felhők felett, ahogy mindannyian a mennyországba szállnak. És Porco nem is akar ember lenni, néhány jelenetben egyértelművé teszi, hogy magasabb rendűnek érzi magát az embereknél. És hogy miért? Mert épp a születő fasizmus korszakában járunk, erre egyértelmű utalások vannak sok helyen. És a végén lehet, hogy Porco emberré változik. De lehet, hogy nem. Talán elnyeri a szerelmet, talán nem. Valószínűleg a szerelem hozza őt vissza az emberi létbe, hogy újra értelme van az emberi létnek, újra van remény. Nem csak fasizmus. Aztán lehet, hogy át se változik, csak szimplán eltűnt örökre, és tökéletesen szomorú a vége. De szerintem nem.

Más szóval ez nem egy egyszerű mese. Mint a Nauszika ez sem csak gyerekeknek való, de a gyerekek is tökéletesen élvezhetik, bár ez a többrétegű történet inkább felnőtteknek szól.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.06. 15:31:35

Animéből egyébként minden Ghibli mesét ajánlok, az én kedvencem a Cat Returns.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.06. 20:09:09

Nem hiszem, hogy rászokok az animékre, de ez a disznó téma most érdekelt :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.08. 21:37:28

azért azt hozzá kell tenni, hogy nem EZ Miyazaki magnum opusa

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.09. 02:17:37

Nem, közel sem. Szerintem Chihiro nagyon túl van értékelve, de ez nem is csoda, mert akkor - amikor kb. már 10 rajzfilmet létrehozott - fedezte fel igazán Amerika, meg a Nyugat. Mononoke Hime - A Vadon hercegnője, amit előtte készített, meg amit után a Vándorló Palota, szerintem azok nagyon jók. Bár a Laputa is jó, az meg a 2. volt. Majd ha időd engedi nézd meg őket szép sorban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.04.09. 20:24:32

Valamikor régen azt is láttam, bár az eleje lemaradt. Nem sokra emlékszem belőle, úgyhogy újranézésért kiált. Ezek a filmek mind megvannak, majd meglesem őket.
süti beállítások módosítása