Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Élni és halni hagyni

2012. március 31. - Santino89

Az 1967-es Csak kétszer élsz után, egy átmeneti, kísérleti korszak következett a 007-es sorozat történetében, mely egészen az 1977-es A kém, aki szeretett engem-ig tartott, mikor az alkotók újra megtalálták a saját hangjukat. Így nyilvánvaló, hogy ebben a korszakban készültek a legfurcsább, legkülönösebb epizódjai az egész szériának. Ilyen "érdekes" film ez is.

PDVD_010.jpg
A legnagyobb érdeme ennek a résznek, egyértelműen az új főszereplő, Roger Moore. Szerény személyem ugyan Connery-t jobban preferálja, de Moore érdemei vitathatatlanok; megmentette a sorozatot, és teljesen újraértelmezte Bond figuráját. Nála nem egy munkájának élő, könyörtelen gyilkos macsó, hanem egy humoros, élvhajhász úriember, akinek alkalomadtán, muszáj ölnie is. Moore egész játékstílusa sokkal játékosabb, könnyedebb, mint bármelyik másik 007-est alakító színészé. Ehhez hozzájárul az egész lényéből sugárzó eleganciája, humora, melyek a figura védjegyeivé váltak. A vele készült filmek is mind ilyenek: habkönnyűek, viccesek, elegánsak. Talán csak épp legelső alakítása más egy kicsit, ugyanis az alkotók ekkor még mindig a kísérletezés hosszú stádiumában tartottak.

PDVD_022.jpg

A főcím előtti jelenetben bizarr módon megölnek 3 MI6 ügynököt: egyiket az ENSZ-ben intézik el, miközben a magyar nagykövet beszédet tart, másikat egy jazz-es temetési menet tünteti el, a harmadikkal pedig egy woodoo szertartáson végeznek. Az egyedi főcímben égő koponyákat, bennszülötteket, na meg a szokásos lány sziluetteket láthatjuk. Az (ezúttal nem John Barry szerezte) zene nekem nagyon tetszik, dallamos, lendületes, de tény, hogy semmi köze a már megszokott „bondos” hangzáshoz. (Mellesleg a Shrek 3 egyik legviccesebb jelenetéhez is köze van.)

PDVD_016.jpg

Miután ez is megvolt, Bond lakásában találhatjuk magunkat (nyilván máshova költözött a Dr. No óta), ahol természetesen egy szép nővel hentereg. Eléggé érthetetlen és szokatlan módon megjelenik M, illetve Miss Moneypenny, a 007-esnek pedig azonnal utaznia kell, még Q-val sincs ideje találkozni (mondjuk ettől függetlenül azért kap egy küytüt). Bond M-el való viszonya megmarad ugyanolyan ironikusnak, már-már vígjátékinak, mint amilyen az előző kalandban volt. A főhős érkezése, annak megjóslása, a kedvenc jeleneteim közé tartozik.PDVD_026.jpg

A forgatókönyv eddig se, ezután pedig végképp nem követi az eredeti regényt, pedig lehet, hogy jobban tette volna: a könyv ugyanis Fleming második műve volt, az első igazán 007-es hangulatú és cselekményszövésű regény, tele nagyszerű pillanatokkal, melyekből a filmben semmit se látunk (bár később ezeket is feldolgozták a Szigorúan bizalmasban és A magányos ügynökben.). Az Élni és halni hagyni azonban nem csak az original Flemig-novelre nem hasonlít, de a sorozat eddigi, illetve ezutáni részeire sem nagyon: ’73-ban erőszakosan próbálták megújítani a szériát, de végül inkább visszatértek a már jól bevált recepthez. Sokkal inkább a ’70-es évek akciómozijainak, tv-sorozatainak hangulata jön át, melyet néha-néha „megzavar” a Bond-theme. Az ellenfél, Kananga (Yaphet Kotto) ugyan kellően erős, karizmatikus, emlékezetes gonosz, de nincsenek világuralmi tervei. Ettől függetlenül a Bond sorozat gonosz-pantheonjának előkelő helyét foglalja el, nem úgy, mint a sorozat másik heroincsempésze. Apropó: heroin… ez is olyan ’70-es években divatossá vált téma. A regényben szó sincs ilyesmiről, ott kincsvadászok vannak. De a könyv legmeghatározóbb momentuma, Mr. Big hálózata, is mindössze egy rövidke jelenetben érzékelhető a filmverzióban, azonban nemcsak ez, hanem a sorozatban már megszokott nagyszabású monumentalitás is hiányzik.

 PDVD_011.jpg

A fő kunsztnak szánt motorcsónakos üldözés a teljesen fölösleges, és egyáltalán nem vicces Pepper sheriffnek, és hosszúságának hála, a világrekorder kaszkadőrmutatványok ellenére, totális unalomba fullad, megtöri a film amúgy pergős, élvezetes tempóját. Szerencsére ezután egyből jön a finálé, még akkor is, ha az egyik fele woodoo-s, a másik fele pedig egy szar barlangban játszódik. Hol van ez a kráter-díszlettől, vagy a Piz Gloriától? A Bondgirl-el ugyanez a helyzet: helyesnek helyes, de nem különösebben szép, vagy érzéki, igazából jelleme se nagyon van. Azt se lehet pontosan tudni, melyik oldalon áll. (Bár az átverése szerintem elég „bondos” és vicces).  PDVD_002.jpg

Ahogy a krokodilos kaszkadőrjelenet is a sorozat eddigi hagyományait őrzi. Kananga halála szintén egy ilyen filmhez méltón ötletes, de a megvalósítás pocsék. A legvégső vonatos bunyó, az Oroszországból szeretettel-t idézi, és megelőlegezi a Kém, aki szeretett engem-et. A bunyóról jut eszembe: az összes Roger Moore filmben nagyon szarul, és hiteltelenül vannak megoldva, majdnem annyira, mint az Angyal-ban. Ez jól látható a film eleji blaxpolitation beütésű jelentekben is, mikor Bondot ki akarják végezni a sikátorban. Ekkor ismét megpróbálják kiaknázni azt a humorforrást, miszerint a 007-es idejétmúlt, aki nem illik bele a környezetébe. Szerencsére ez itt viccesebben, és kevésbé élesen sikerült, mint az előző kalandban. Ezenkívül megjelenik Quarrel fia, mint Bond segítője, illetve Jamaica is, de ezúttal szó szerint a sötétebb, felhősebb oldalát láthatjuk. A klasszikus értelemben vett „bondi” humortól sem kell búcsút vennünk, még akkor sem, ha a film nem annyira vicces, mint a Gyémántok az örökkévalóságnak. A csúcs: a 007-es pisztolyt fog az őt eláruló kettős ügynöknőre, a vízesések alatt, szeretkezés után:

Rosie: "Te nem ölsz meg egy nőt, aki épp most volt a tiéd.
Bond: Kár lett volna, ha előtte öllek meg."PDVD_009.jpg

Ám mindezek ellenére az Élni és halni hagyni természetfeletti vonala nem illik bele a sorozat egészébe, még akkor sem ha nem jelentős, és akkor sem, ha az Ördögűző évében készült. Egy 007-es kalandhoz még akkor sem passzol az ilyesmi, ha az eredeti könyvben sokkal több szó esik erről, és akkor sem, ha érdekes kontrasztban áll az újdonsült Roger Moore könnyed lazaságával.

A kedvenc poénom pedig tőle ebben a filmben: "Felix lighter???"

Kicsit talán úgy tűnik, hogy lehúztam a filmet, de már sokszor láttam, és az utolsó megtekintés alkalmával ez maradt meg bennem, de pár hónapja még én háborogtam egy az Élni és halni hagyni-t elmarasztaló kritikán.PDVD_001.jpg

A DVD kiadás:

Szinkront természetesen most is, mint minden Bond dvd-n találhatunk. Ezúttal azonban elég furcsa dolog történt: a magyar szöveg, valamiért köszönőviszonyban sincs az eredetivel. Szokás szerint Láng József Moore hangja, aki teljesen más hangszínben beszél, tök máshogy hozza a figurát, ráadásul jóval öregebb is, mint Moore ’73-ban. Gondolom azért, mert az Angyal óta ígyis-úgyis ő kapta meg a R.M filmeket, tökmindegy volt a magyar néző számára, hogy mennyire hitelesen hozza az eredetit. Ez a hozzáállás meglátszik a több száz Angyal és Minden lében két kanál után készült Bond filmeken is, így hát ezúttal is inkább az eredeti hangot ajánlanám szíves figyelmetekbe. 
Azonban a felirat sem a legszerencsésebb, talán a legrosszabb mind közül. Bukiból például máris a film elején csizmakészítőt csinál. PDVD_000.jpg

Szokás szerint itt az alapos és érdekfeszítő doksink: az előző részben eredetileg amerikanizálni akarták az ügynököt, most meg azt mondják elképzelhetetlen, hogy ne legyen angol. Úgy látszik változnak a dolgok.. Aztán megkapta a szerepet Broccoli és Saltzman kártyapartnere a már ’62-ben felmerült, de akkor épp elfoglalt Roger Moore, akit összehasonlítanak Connery-vel, illetve elemzik érdemeit, szerepfelfogását. Roger Moore kb. úgy néz ki, mint egy festett hajú, elaszott hulla, de megnyerő humora, túláradó eleganciája, mégis kellemessé és szórakoztatóvá teszi. Szóba kerül a szereplőválogatás, ahol egyedülálló módon az összes főbb szereplő meghal. Rengeteg baleset történt forgatás közben, amit sokan woodo-átoknak tartottak, de még így is kiemelt szerep jut a krokodilfarmtulajdonos, Ross Kananga zseniális és hátborzongató kaszkadőrmutatványára, amely az extra lemez egyik csúcspontja.

A másik csúcspont egy Bondot kiparodizáló ’64-es kabarészerűség, melyben Roger Moore alakítja a 007-est. Ez a filmecske rendkívül humoros és remekül eltalált, jómagam a hasam fogtam a röhögéstől. Nagyszerűen időzítenek, a poénok pedig ma is simán ütősek.

A többi pedig a szokásos egyszer nézhető anyag.PDVD_015.jpg

Egy kis személyes élmény (akit nem érdekel, a kritikának itt vége):
Legalább 15 évvel ezelőtt ment az Élni és halni hagyni valamelyik német kereskedelmi adón. Tv3-unk nem volt, Bond filmeket pedig akkoriban épp nem nagyon lehetett videón sem beszerezni. Így ez volt az első film, amit meg akartam nézni, még akkor is, ha csak németül. Erre elkezdődik a film, és a csávó elkezd magyarul beszélni. Hirtelen azt hittem, hogy valami isteni csoda folytán magyarul fog lemenni a Bond-kaland a német csatornán. Azonban gyermeki naivitásom, és reménykedésem tiszavirágéletű volt, mert elég hamar megszólaltak németül, elkeseredésemben pedig kikapcsoltam a tv-t. Ma már tudom, hogy ha igazán hittem volna, benne, akkor se beszélt volna tovább magyarul. Ahogy azt is tudom, hogy nem ez lett volna a legjobb film a Bondok megismeréséhez. (Még akkor sem, ha a Moore filmek közül tényleg ezt vettem meg, így ezt láttam elsőként videón.)
Az Őfelsége titkosszolgálatábannal hasonlóan jártam. Akkor szerencsére magyarul beszéltek, mert vendégségben néztem a tv3-on. De az sem az a tipikus Bond film, és nagyon sajnáltam, hogy elaludtam a rövidke bikaviadal után. Bár szerintem a halovány Lazenby volt az oka.
Szerencsére egy ismerősöm kölcsönadta az Aranyszemet, nemsokára pedig megkaptam a Csak kétszer élsz-t, és akkor már tényleg beléphettem James Bond hihetetlen világába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.04.01. 12:22:45

Megvallom, mikor először láttam ezt a Bond-filmet, nagyjából annyira untam, mint a film elején az ENSZ-küldöttek a magyar felszólaló hosszadalmas expozéját. Nekem kicsit olyan volt az egész opusz, mint egy elnyújtott ANGYAL-epizód, Roger Moore is inkább tűnt itt Angyalnak, mint James Bondnak.

Az utóbbi időben azonban kicsit felértékelődtek a szememben ezek a régi (és régimódi) filmek, mivel már a tököm tele van a szuperhősök szuperkalandjaival, amikor a rettenthetetlen ügynök nemcsak piruettezik és padödözik, miközben egy robbanástól éppen a levegőben repül, hanem tárat is cserél, szétlövi a gonoszt, közben mobiltelefonál a főnökével vagy a partnerével, és igazi gourmand-hoz méltóan egy háromfogásost is összeüt.

Szóval akkor inkább egy régimódi Bond-film, főleg, ha abban szerepel az egyik legszebb Bond-lány (szigorúan Ursula után), Jane Seymour. Aki persze nem azonos VIII. Henrik harmadik feleségével, vagy ha mégis, akkor nagyon jól konzerválták...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.01. 14:31:00

@field64: Azért egy Angyal epizódnál jóval színvonalasabb, egyedül az unalmas csónakos jelenetet hagyhatták volna ki.
Seymour meg az a tipikus finom szépség, egészen más típus, mint Andress, aki meg szexistennő :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.01. 19:51:45

majd tényleg beütemezem már ezt az Angyalt, mert lehet te a Star Treket is unnád, ezeknek a filmeknek meg van a maguk tempója, és egy tévésorozattól ne várj sokat ekkoriban

ennek ellenére, én hatalmasat csalódtam Moore-ban mint Bondban, szerintem a létező legrosszabb Bond, aki addig okés, míg meg nem szólal, ez a "ilyesmiről egy úriember nem beszél!" duma annyira röhejes, és degradáló Bondra nézve, kíváncsi voltam rá, a lassú Conneyk után, de egyik csalódás jött a másik után, élén EZZEL az akármivel

amúgy se rajongok Új Orleans, meg az egész woodos szarságért, még az amúgy kiváló Angyaszív is kicsit emiatt olyan felemás nekem, pláne egy Bond filmben

Kananga karaktere max akkor lehet érdekes, ha az ember beleunt már Blofeldbe, de GI Joe-kat is szerettem, pedig hatszáz részen keresztül üldözték a Kobrákat

a zene meg, hááát ha jól tudom az eredeti Paul McCartney-val van, én őt csípem, deee nem egy nagy etvasz

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.01. 20:25:55

@scal: nem csak a tempóval van baj, hanem azzal is, hogy nagyon gagyi. Ha finoman akarom mondani, akk meg nem állták ki az idő próbáját.

És mint írtam, a Moore féle Bondokat is érdemesebb eredeti hangon nézni.

Szerintem a zene jó, az eredeti is, meg amit kitettem az is, de nem túl "bondos".

aCCaTt0nE 2012.11.01. 21:51:47

Egy kis lábjegyzet idekívánkozik. Az Élni és élni hagyni láthatóan motívumokat merített az éppen akkortájt felkapott szocio-thrillerekbők (ilyen volt pl. Scorsese Aljas utcákja, vagy a hirtelen felkapott Keresztapa), és a népszerűsödő blaxploitation-filmekből (pl.a Sweet Sweetback's Badaaaass Song, vagy a Tarantino imádatát is képező Foxy Brown). Erre tettél is egy utalást, viszont zsigeri vágyat éreztem, hogy kiegészítsem.
Mindkét alműfaj alapja, hogy az amcsi nagyvárosok mélyén meghúzódó kontrollálhatatlan közösségek a saját törvényeik szerint élnek, és emiatt a cselekmény sem kíván meg külső beavatkozást. Ha ez meg is történik, kudarcba fullad (ellentétben ezzel a filmmel).
A szocio-thrillerek és a blaxplo-főhősök megadják azt a tiltott gyümölcsöt, hogy együttérzünk velük, a "seggfejekkel" - a legkiszolgáltatottabbakkal. A blaxploitation-hős, fekete mivolta ellenére győzedelmeskedik a fehér geciládá(ko)n, de a fekete polgárjogi mozgalmak meg is kívánták akkoriban ezt a fajta megoldást. S amit te is említettél, próbálták a szubzsánerben elhagyni az okkultista mellékszálakat, mivel azok a számukra erősen rasszista színezettel voltak telítve. Itt hibázott szerintem ez a JB-sztori: maga sem tudta eldönteni, hogy a "buta, pogány négert", vagy a blaxploitationos badass-t nevesse-e ki.

Visszatérve a filmre, a blaxploiation-motívumot erősíti a rengeteg (kissé mesterkélt) afro-amerikai mellékszereplő mellett egy apró jelenet, amiben a Louisiana határát átlépő feketét elkapják gyorshajtásért. Mint minden saját területén fontoskodó közszolga, a helyi seriff is gúnyolódik: "Gondolom, nem először kapják el gyorshajtásért! Phűűű!" <kiköp egyet> A hosszúra nyúlt szekvencia végén persze a seriff és stábja válik nevetségessé. Én, veled ellentétben ezért nem érzem feleslegesnek a motorcsónakosdit. Gondolom, a közönség hálózatát is óhajtotta bővíteni, pl. feketékkel.
Hollywood ezzel idomult a megváltozott elvárásokhoz. Mindig szemfüles volt, jól tudta integrálni a gyorsan feltörő filmműfajokat - hogy megőrizze vele a status quo-ját. Talán ezért sem egy főgonosz világuralmi terve a fő téma, hanem egy sokkal inkább a földön járó, heroincsempészetre épülő cselekményszál.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.02. 10:56:23

Szerintem ez nem hiba, egy JB filmnek nem kell szociodrámának lennie, és nem is feltétlenül a fekete közösségnek készült, hiszen az összes fekete a rossz oldalon áll ebben a filmben. A Bond filmeknek rá kell mindig érezniük a korszellemre (ami néha majmolásként csapódik le), így egybegyúrtak különféle divatos elemeket az akkori fehérközönség számára.

Én sem magát a motorcsónakosdit érzem feleslegesnek, hanem azt, hogy kb fél órás ez a jelenet, és unalomba fullad, teljesen megtöri a film tempóját.

aCCaTt0nE 2012.11.02. 19:05:57

Ebben egyetértek, indokolatlanul hosszú a jelenet. Mint ahogy a film ritmusával is alapvető bajok vannak :-/

Még azt tartottam viccesnek, hogy egy korábbi Bond-filmben, talán a Goldfingerben Connery valami olyasmit mond egy nem megfelelő hőmérsékletű pezsgőre, hogy "Élvezhetetlen, mint a Beatles füldugó nélkül" (lehet, hogy nem idéztem pontosan).
Ehhez képest az Élni... főcímdalát már maga Paul McCartney jegyzi :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.03. 09:13:02

@aCCaTt0nE: Jah, ez egy érdekes összefüggés, nekem fel se tűnt, pedig poén.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.03. 15:54:45

73-ban már nyoma nem volt a Beatlesnek, mert kicsi Paul meg guru John úgy összevesztek, hogy a másik kettő ennek talán még örült is, és 66-tól abbahagyva a koncertezést egy minőségibb zene irányt kezdtek el művelni, úgyhogy még az is elképzelhető, hogy maga Paul is így nyilatkozott volna, hiszen akkor ő már javában szólózott

a No One Lives Forevere lehet pont ezt a filmet parodizálja, mert az is kb. ilyesmivel kezdődik, majd játsszad ki :)
süti beállítások módosítása